- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bodor
veterán
-
Bodor
veterán
-
Bodor
veterán
válasz
szentkuti11 #25610 üzenetére
Ha számít az 5 év garancia és a nagyobb írási terhelhetőség, akkor neked is inkább ezt ajánlom.
-
Bodor
veterán
válasz
Andrej1 #25598 üzenetére
Olvasgatva a topicot az M.2 nem ajánljátok .
De ajánljuk. Vannak is az összefoglalóban típusok. Az már más kérdés, hogy drágábbak, mint a sima SATA3-as SSD-k, ezért ha csak nincs valaki hely szűkében, akkor jobban megéri a sima SATA csatlakozós SSD-t venni.
Milyen legyen 128 vagy 250 GB-os ?
Ezt talán neked kéne eldönteni. Mekkora tárhelyre van szükséged, illetve mennyi pénzt szánsz rá. ( ezért is kellett volna elolvasni az összefoglalót, ahogy erre felhívás is van vastag betűvel)
ez lenne az első SSD vinyom .
Az SSD az nem vinyó, hanem SSD.
Azt nem tudom hogy ezeket lehet e raid 0 kötni ?
Lehet, de nem érdemes egy átlagfelhasználónak, mert nem lesz gyorsabb a rendszer, de ez is benne van az összefoglalóban...
-
Bodor
veterán
válasz
Ice&Lime #25267 üzenetére
"ha lehetne, mindenkinek corsair force gt-t ajánlanék"
Bizony én is
Az egyik legstabilabbnak tűnő és legtartósabb SSD, kár, hogy már alig lehet kapni, de a nagyobb kár az, hogy drága. Ha ugyanúgy leáraznák egyszer, mint az Intel 520-at, akkor azt hiszem bestbuy lenne, amíg ki nem fogynak a készletek.
-
Bodor
veterán
Ne aggódj, mert nem jártál rosszul az Intellel. Sokan sokféle véleményt mondanak itt, de a lényeg csak annyi talán, hogy a gyakorlati, értsd: érezhető sebességben mindegyik SSD szinte egyforma, a különbség inkább a garancia időben és a tartósságban van. Az Intel 530 meg elég tartós fajta a maga 5 év garanciájával, szinte ugyanolyan, mint az 520 .
-
Bodor
veterán
válasz
windlord #25084 üzenetére
Hiába 100/100-as, ha a vezérlő bármikor elromolhat, ezért kevés az a 9 hónap. Gondolom 120 GB-os példányról van szó, ezért ha 4000 forintot ráteszel a 15-re, akkor vehetsz 5 év garis példányt is. Akár ezt is.
-
Bodor
veterán
válasz
janos666 #25075 üzenetére
Ésszerű magyarázat nincs az árazásra, de ha 30K-ért szeretnél 120 GB-os SLC-s példányt, akkor vehetnél két 64 GB-osat, és RAID0-ba téve máris megkapod a 120 GB-ot. Ráadásul ha nem makkan meg valamelyiknek a vezérlője, akkor annyit írhatsz rájuk, amennyit nem szégyellsz.
(#25081) windlord: Veheted, mert jó , bár nem tudom hol kapsz még újat.
Garancia nélkül meg nem venném. -
Bodor
veterán
válasz
Poplacsek #25065 üzenetére
Maradj csak az Intel 520/530-nál, jól jöhet még az az 5 év garancia, és ezek az Intelek tartósabbak is, és a garanciális feltételekben sincs írási limit.
Mindegyik ajánlott típus kompatibilis a lapoddal, csak ne a Marvell vezérlős SATA3-as portra dugd az SSD-t, hanem az Intelesre.
Marvell SATA3-as vezérlő és a Sandforce vezérlős SSD-k nem szeretik egymást.
-
Bodor
veterán
válasz
DioKVP #24828 üzenetére
Hogy ha komolyabb írási terheléssel járó videovágás és virtuális gépek futtatása a felhasználás, akkor ne írási limittel rendelkező ( Samsung Pro sorozat) SSD-t válassz. Részletesebben itt a véleményem és az ajánlásom.
Beüzemeléshez olvasnivaló.
-
Bodor
veterán
válasz
F_Zolee #24678 üzenetére
120 GB-os Intel 520 kb. 20.000 Ft. a 256 GB-os Adata meg 30.000, szóval azért van különbség árban is.
Igazából neked kellene eldönteni, hogy szükséged van-e a nagyobb SSD-re, aztán lehet gondolkozni a típuson is. Egyébként az Adata-ra is 3 év garancia jár.Ha 256 GB mellett döntesz, akkor az SP900-nál jobb , és olcsóbb vétel lenne a Crucial MX100 5 év garival, vagy 3 év garanciával a HyperX Fury, illetve kicsit drágábban a ADATA 256GB Premier Pro SP920 vagy a SAMSUNG 250GB 840 EVO.
Ha maradsz a 120 GB-nál, akkor egyértelműen az Intel 520 az egyik legjobb választás. -
Bodor
veterán
Annak ellenére, hogy mindkét típusnak jó a teljesítménye, az ár/érték aránnyal bajok vannak.
Hiába a 10 Év garancia a Samsung 850 Pro-nál, hogy ha ehhez írási limit társul, és 150 TB 10 év alatt az, nem túl sok. Ennyit biztosan bír egy olcsóbb, de 5 év garanciás Adata SX910 , Intel 520 , 530, Plextor M5 Pro, de még a 3 év garanciás Corsair Neutron GTX is. ( Egyébként a Samsung 840 Pro-nál is nevetségesen alacsonynak találom a 73 TB írási limitet. )
Az Intel 730 pedig egyszerűen indokolatlanul drága.
Hozzá kell tenni, hogy az általam ajánlott típusok sem lassabbak a gyakorlati felhasználás terén, mint a másik két SSD, esetleg a tesztadatokban vannak különbségek, de az nem számít.
Álláspontom az ajánlás tekintetében. -
Bodor
veterán
válasz
zed1983 #24518 üzenetére
Összefoglaló kinyitása: Ajánlás Windows 7 és 8-hoz
és még alatta ez is olvasható:
Kérés:
Ha ezt a hozzászólást és a benne lévő hivatkozásokon lévő cikkeket végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
1: Milyen felhasználásra lesz az SSD ( általános, vagyis oprendszer és programok alá, vagy nagyobb írási terhelést jelentő videóvágásra, vállalati szerverbe, stb.. )
2. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
3. Mekkora SSD-re van szükség?
4. Milyen operációs rendszerhez lesz az SSD?
5. Asztali gép vagy laptop, IDE, SATAII , SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
6. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD?Sokan szabadidejüket erre áldozva segítik a másikakat a fórumon, ezért jogos kérés, ha ezt a segítséget bárki igénybe szeretné venni, akkor tegye azt egy kicsit felkészülten. Köszönjük!
-
Bodor
veterán
válasz
Emperor_ #24409 üzenetére
Attól még, hogy egyes magyarországi boltok nem adják meg azt a garancia időt, amit a gyártó vállal, az SSD-re még akkor is annyi a garancia, amennyit a gyártó ad. Igaz, hogy így egy kicsit nehezebb esetleg érvényesíteni.
Vannak olyan boltok is, amik a 3 év garis SSD-re is csak 1 évet adnak, akkor ezeket a típusokat meg írjuk át 1 évre az összefoglalóban? -
Bodor
veterán
-
Bodor
veterán
válasz
NEOSIGNAL #23964 üzenetére
Windows 7 és 8 SSD-vel! Hogyan is?
És ha mégsem jó valami. Gyorstalpaló SSD sebesség problémásoknak!
-
Bodor
veterán
válasz
SchumiBácsi #23651 üzenetére
Ez jó választás szerintem. Vagy HyperX 3K illetve Intel 530.
-
Bodor
veterán
válasz
Dorian #23565 üzenetére
Te is meg tudod csinálni simán, nem kell hozzá semmilyen szaktudás. Nekem ugyanilyen beépítőkerettel volt dolgom, és fél óra sem volt az egész.
(#23564) tothjozsi96: Mihez kell a nagyobb szekvenciális sebesség? Másik SSD-ről vagy Ramdiskről fogsz rá másolgatni 10 GB-os fájlokat?
-
Bodor
veterán
Szerintem nem mérvadó egy olyan oldal , ahol az 5 év garanciális MLC-s Samsung 840 Pro rosszabb helyezést kap, mint a TLC-s , 3 év garis 840 EVO. Sőt, szerintük az EVO szinte mindennél jobb.
Sebességgel kapcsolatos állításokat óvatosabban kellene tenni, mert lehet, hogy a tesztadatok nagyobb számokat mutatnak egyes típusoknál, de ez nem jelenti azt, hogy ebből a használat közben bármit is lehet érezni. Legalábbis a gyakorlat ezt mutatja.
Samsung 840 Pro helyett , 3K-val olcsóbban és írási limit mentesen , de ugyanúgy 5 év garanciával jó választás lehet a ADATA 128GB XPG SX910 is, és még beépítőkeretet is adnak hozzá.
-
Bodor
veterán
válasz
Ciccuka #23366 üzenetére
De mi a baj ezekkel a kártyákkal?
Az, hogy a vezérlőjük nem biztos, hogy továbbítja a TRIM parancsot, és egyébként meg felesleges, mert evvel a kártyával sem lesz gyorsabb a rendszered. Az SSD sebessége rendszermeghajtónak használva nem a szekvenciális ( tehát a SATA2 vagy SATA3 adta sebesség) értékek miatt , hanem a gyors eléri idő és 4K értékek miatt számít, ahhoz meg elég a SATA1 által biztosított sávszélesség is.
Egy kis SSD ismeret alapozóként javaslom először elolvasni az összefoglalót és benne a cikkeket.
-
Bodor
veterán
válasz
BomiBoogie #23328 üzenetére
Szerintem itt lehet.
-
Bodor
veterán
válasz
Sk8erPeter #23317 üzenetére
Igazad van, csak hát ezt annyiszor mindig végigírni, ahányszor ajánlok....
(#23318) Adams15: Igen, megfelelő, de attól is függ, hogy milyen alaplapba lesz.
Telepítéshez olvasnivaló, de az összefoglalóban ezt a cikket is és még sok okosságot megtalálsz. -
Bodor
veterán
válasz
LógaGéza #23305 üzenetére
Én csak akkor cserélném le a Corsair Force GT-t ugyanolyan nagyságú másik SSD-re, ha az SSD garancia idejének megnövelése a cél, egyébként meg nem lenne más értelme. Crucial MX100-ra én úgy látom, hogy csak az ipon ad 5 év garanciát, ami nem feltétlenül állja meg a helyét, mert a gyártó csak 3 évet ír a honlapján.
Asztali gépbe csak akkor érdemes M.2 Socket SSD-t használni, ha helyszűkében vagy, illetve az összes sima SATA csatlakozó foglalt már az alaplapon.
Egyéb esetekben jobb és olcsóbb választás egy ajánlott sima SATA csatlakozós SSD-t választani az összefoglalóból.
Vannak olyan alaplapok, melyeken mSata csatlakozó is van. -
Bodor
veterán
válasz
joysefke #23255 üzenetére
A több éves saját és ezen, valamint a Flash SSD topik hozzászólóinak a gyakorlati tapasztalatai, és rengeteg teszt és cikk elolvasása után az alábbi tények határozzák meg az álláspontomat az ajánlás tekintetében.
Az utóbbi években az SSD-kben használt NAND-ok nem mentek olyan fejlődésen keresztül, ami miatt gyorsabbnak éreznénk a gyakorlatban a rendszernek használt SSD-t, sőt a csíkszélesség csökkentésnek köszönhetően az élettartam is egyre kisebb lett.
A vezérlők tekintetében hasonló a tapasztalat. Sajnos csak abban mások az új vezérlők, hogy próbálják az egyre kevesebb írási terhelést elviselő NAND-okat mind hatékonyabban megóvni az elhasználódástól. Az úgynevezett felhasználói élményen ezek az új vezérlők sem hoztak érdemi változást.
Akiknek nincs ( elég és szélesebb körű) gyakorlati tapasztalatuk, azok el is hiszik azt, hogy a specifikációkban feltüntettet minél magasabb szekvenciális értékek miatt, vagy a tesztekben mutatott pár MB/s különbség miatt lesz érzésre is gyorsabb az egyik SSD , mint a másik, és mivel fogyasztói társadalomban élünk, sajnos az "új az jobb" szlogen is igen hatékonynak bizonyul.
A cégeknek és a forgalmazóknak, a marketingnek ugye az a fontos, hogy elhitessék azt, hogy szükséged van újabb SSD-re, mert az jobb és gyorsabb, hogy a minél olcsóbban előállított termékből minél többet el tudjanak adni, tehát több legyen a hasznuk. Nem kéne ezeket a szövegeket elhinni, bedőlni a marketingnek, mert a gyakorlat egyelőre mást mutat.Ezek után már csak két szempont marad, az Ár és Garancia, és természetesen ezek összefüggései.
A megnövekedett keresletnek köszönhetően az SSD-k árai az utóbbi években elég rohamosan csökkentek, ezért most az évekkel ezelőtti áron többnyire dupla akkora tárkapacitású SSD-t lehet venni, ezért is jobban ajánlottak és keresettebbek a 120-240 GB körüli példányok. Ezek az SSD-k szerintem is még évekig elegendőek lesznek egy oprendszernek, és ha nem lesz valami forradalmi technológiai változás, újítás ( 3 év alatt nem volt) , akkor a sebesség miatt nem is lesz érdemes lecserélni őket. Ebből kiindulva az ár mellet a legfontosabb tényező, szempont, hogy mennyire tartós példányt vásárolunk.
A garanciális évek száma mellett oda kell figyelni arra is , hogy a korlátozott garancia tartalmaz-e írási limitet, és ha igen, akkor mennyit.Hogy miért is érdemes minél tartósabb SSD-t venni?
Az SSD ugye egy adattároló eszköz, melyet csak akkor cserélnek le másikra az értelmesebb emberek
( vérpistikéket most ne vegyük ide, akik már csak azért is lecserélik, hogy a legújabb legyen a gépükben mindenből ), ha kinőtték őket, vagy elhitették velük, hogy az új majd gyorsabb lesz.
Az SSD nem VGA vagy CPU, melynél az újabb a gyorsabb, jobb, hanem egy adattároló eszköz, melyet többnyire tartós használatra veszünk.
Akik kinőtték az SSD-jüket, azoknál azt látom, hogy vagy meghagyják a gépben másodlagos meghajtónak, vagy eladják , vagy belerakják egy másik otthoni, nagymama, szülő, gyerek gépébe, vagy vesznek hozzá még egyet, és meg van oldva a tárhelyhiány. Egyik esetben sem mindegy, hogy mennyi a maradék garancia és élettartam. Sokan nem dúskálnak az anyagiakban, és lehet, hogy ha végre megvettek egy SSD-t, akkor évekig nem szeretnék lecserélni, mert nincs módjukban.
Sokan keresnek manapság olcsó, használt SSD-ket, mert csak azokat tudják megfizetni, de nekik és az eladóknak sem mindegy, hogy még hány év ( hónap) garancia van rá, és mennyi a koncdiója, tehát mennyit írtak rá.
Nekem is van a gépemben pár 5-8 éves HDD, és eszembe sem jut lecserélni őket, mert teljesen jól működnek,használni fogom őket addig, amíg jók.
Ugyanígy nem fogom lecserélni a mostani SSD-met sem addig, amíg nem látok, tapasztalok olyan újat, ahol lényegesebben gyorsabban történik a gyakorlatban, érzésre minden, mert egyébként meg bőven elférek rajta. Szerintem rajtam kívül sokan gondolkodnak ilyen reálisan. Nem az a kérdés, hogy eljut-e valaki
az SSD terhelhetőségének a végére egy belátható időn belül, hanem hogy ha azonos az ár, akkor elvből a tartósabbnak becsült a jobb választás, már csak elvből is, illetve az imént leírt gyakorlati példák miatt is.SSD totális technikai elavulása? Ezt az időpontot szerintem senki sem tudja megjövendölni. Pl. egy pár évvel ezelőtt , a szomszédom gépébe vett Samsung 470-ről is azt hihettem volna, hogy mostanra elavul majd, de a gyakorlatban meg szinte ugyanolyan gyors és jó most is ,mint a napjaink új típusai. Az egyes típusoknál esetleg minimálisan érzékelhető sebességkülönbség miatt meg teljesen felesleges pénzt kiadni. Ezért sem értem az olyan hozzászólásokat, hogy felesleges a tartós, 3 évnél több garanciával rendelkező SSD-t megvenni, mert addigra úgyis lecserélik. Minek? Miért? Mitől olyan biztosak benne? Mitől olyan biztos, hogy megéri majd lecserélni, hogy 3 év múlva annyival jobbak lesznek az akkoriak? Ha újat vesznek ,akkor miért nem éri meg majd a régit megtartani bármilyen célra? És ha lecserélik, akkor mindegy hogy mennyiért lehet eladni ( függően attól, hogy van vagy nincs rá garancia, és mennyi írással van terhelve) , vagy másik gépbe tenni, egyszerűen csak kidobják? Mindenki ennyire jól áll anyagilag?
Vezérlő kérdése. Igen, az SSD-k többnyire a vezérlők hibájából romlanak el, de pesszimista módon, erre az esetleges ( bármi, bármikor elromolhat) hibára hivatkozna nem figyelembe venni az élettartamot, garanciát, nagy butaság lenne szerintem.
Azokat az SSD-ket, amelyek nagy számban a vezérlő hibája miatt váltak megbízhatatlanná, ki vettük az ajánlásból. Egyébként pont a régebbi vezérlők illetve az ezekkel ellátott SSD-k azok, amelyek már bizonyítottak az idő során a megbízhatóságukról , ezért is ajánlhatóak szerintem bátrabban.
Ki az aki a mostani vezérlőkről biztosan állítja, és mi alapján, hogy biztosan tartósabbak?
Majd az idő megválaszolja ezt a kérdést is.
( Egy élő példa: Igaz, hogy nem mentek tönkre a Samsung 840 EVO-k, de az új korában hiper-szupernek tartott vezérlőjükről senki sem mondta volna meg akkor, hogy hónapok múlva problémásak lesznek.)
Azt természetesen nem vitatom, hogy több mint valószínű, hogy a gyártók tanultak az eddigi hibákból, és próbálnak egyre jobb vezérlőket alkalmazni, amik nem teszik használhatatlanná az SSD-ket, de amíg a régebbiek is ugyanolyan jók ( mert már bizonyítottak) , és azok az SSD-k még tartósabbak és érzésre ugyanolyan gyorsak is, nem értem, hogy miért baj az, hogy a tartósság az egyik legfontosabbnak vett szempont az ár mellett. -
Bodor
veterán
A V300-ból a most kaphatóak nem olyanok, mint az ajánlásban szereplőek, ezért is van ott a ***
Az ajánlott SSD-k közül pár típus már igen nehezen szerezhető be, vagy már nem kapható, mert kifutott termék, a felsorolásban mégis szerepelnek, tájékoztatást adva arról, hogy még használtan is jó vételek.
Ezek a típusok ***-gal vannak jelölve !Intel 520-at vedd inkább.
-
Bodor
veterán
válasz
Sk8erPeter #23241 üzenetére
Semmi félrevezető nincsen ebben a beszélgetésben, és senki sem mondta, hogy az Intel 520 csoda lenne.
Most konkrétan például a screenshotok totál félrevezetőek, ha valaki csak az MWI-értékeket nézi...
Miért nézné csak az MWI-t, mikor látszik, hogy a két különböző ablak , két különböző SSD-ről szól.
Én csak az 520-asról kéretem MWI értéket, hogy lássuk, hogy 2.7 TB-nél mennyit csökkent az MWI, mindezt azért, hogy hozzávetőlegesen megbecsülhessük, hogy mikor is éri el a 0 értéket. Mint látható, 99-ig sem csökkent a számláló, tehát a 2.7 TB 1% -nak sem felel meg. Ebből kiindulva nem tudjuk, hogy mennyi lehet a 240 GB-os Intel 520 terhelhetősége, de több mint valószínű, hogy 270 TB felett van. Mindezt Fire/SOUL/CD hozzászólása miatt kértem.
Szóval teljesen igaz, amit ott ír, hogy vége az 5 év garanciának, ha az MWI értéke 0, de azért az nem mindegy, hogy ez mikor következik be. ( Megjegyezem a Samsung 840 Pro és Samsung 850 Pro is csak 75 és 150TB írásig garanciális, hiába az 5 és 10 év. )
Jó lenne ha valaki a 120 GB-os Intel 520-ról is linkelne be képet , ha már használja egy ideje, hogy lássuk mennyi írás mellé, milyen MWI érték társul.
Előre is köszi!
Ki tudja, nem kezd-e el esni valamiért jobban az MWI-érték, mint korábban.
Mitől kezdene el esni most jobban , mint korábban? Mire gondolsz konkrétan?
[ Módosította: CoolMan ]
-
Bodor
veterán
válasz
baro32 #23234 üzenetére
Köszönöm , hogy betetted ezt a képet.
Tehát az Intel 520 tartósságával és a korlátozott garanciával kapcsolatban annyit, hogy ha 2.7 TB írással meg sem mozdul az MWI, akkor nehéz lesz az 5 év alatt 0-ra leküzdenie egy átlagfelhasználónak.A 240-es példánynak sajnos nem túl jó az ára, de a 120 GB-os nagyon megéri.
-
Bodor
veterán
Elolvasgattam az utolsó néhány oldalt, és nem igazán letten tőle okosabb.
Hát ezt most én sem csodálom.
Összefoglalót javaslom elsőnek elolvasni.
V300-nál azért van jobb SSD szerintem, főleg , hogy vadászni kell a régiekre...
Samsung 840 EVO is jó választás, de 5 év garival jobb az Intel 520. ( még 3 évvel is, mert tartósabb)
Hasonló áron 5 év garival az Intel 530 is jó vásár. -
Bodor
veterán
válasz
spiritex #23197 üzenetére
Én valamiről lemaradtam???
Igen, lemaradtál egy, a topikba betelepülő, Sandforce vezérlős SSD pocskondiázásával foglalatoskodó fórumtárs hittérítéséről, és a Crucial SSD-k értékesítéséről.
Viszont nem árt tudni, hogy olyanról mond rossz véleményt, amit életében sosem használt, szóval teljesen megalapozott, és szakmai érvekkel alátámasztott a mondanivalója...(#23204) baro32:
1.Minek annyiszor körbeírni hogy ilyen meg olyan a gépem?
Mert az alaplap vezérlőjétől sok minden függ, és pl. nem ajánlunk csak Marvell SATA3-as vezérlőjű csatlakozós alaplaphoz SF vezérlős SSD-t, mert összeakadnak.
2.Minek tökölnek az emberek 1-2ezer forint különbségen?
Egyrészt azért, mert nekik számít az az 1-2 ezer forint is, másrészt bizalmatlanok, és nem hiszik el, hogy tényleg jobb az az 1-2 ezer forinttal drágább SSD.
3.Kettő részre kéne osztani ezt az egészet (átlag-profi használatra)
Ezért van az első pont: 1: Milyen felhasználásra lesz az SSD ( általános, vagyis oprendszer és programok alá, vagy nagyobb írási terhelést jelentő videóvágásra, vállalati szerverbe, stb.. )
4.Ezek a R:540 és W:520-as elméleti olvasási-írási sebességek úgysem kerülnek kihasználásra csak akkor ha saját vagy másik SSD-re akarsz másolni.
Ebben teljesen igazad van, ezt nem győzöm sokszor hangoztatni topikban.
5.... nem is az első SSD-vel majd tőlük levonjuk a következtetésünket.
pl. sokan írják hogy milyen ssd-jük volt elromlott/meghalt jelzővel olyat NE vegyünk és akkik leírták már hogy 1-2-3éve meg van ez meg az az SSD-je pl(INTEL-520) és semmi baja meg minden akkor AJÁNLOT ANNAK A TÍPUSNAK A MEGVÉTELE ennyire egyszerű az egész.Igen, majdnem ennyire egyszerű!
-
Bodor
veterán
válasz
AthlonXP #23084 üzenetére
radi8tor1-nak igaza van, de látom nem sikerült teljesen értelmezni a cikket. Az SSD-n szabad helyet kell hagyni, a 120 GB-osokon alig 3-5%-ot, mert már 8 GB félre van téve, a 128 GB-osokon viszont legalább 10%-t, mert nincs gyárilag félretéve tárterület.
Még egy kis info: 3. Szabad hely kérdése
(#23082) jilian: Én a Corsair Force GT-t tartanám meg, az biztos.
-
Bodor
veterán
válasz
hektorka69 #23078 üzenetére
érzékelhető a különbség? Nem !
megérné pénzt adni ért? Igen !
-
Bodor
veterán
-
Bodor
veterán
válasz
Topanka #23018 üzenetére
Csatlakozó kérdésében csak annyit, hogy ha bármelyik SSD-t az "Intel® P67(B3) Express Chipset 2 db SATA 6.0 Gb/s csatlakozó (gray)" egyikére kötöd, akkor nem lesz problémád.
A döntéshez szerintem nem árt, ha figyelembe veszed az ár mellett, a garanciát, és az írási terhelhetőséget.
Ehhez 1-2 adat:
A Crucial és HyperX SSD-i 3 év garanciások. A Crucial SSD-ire 72 TB írási limitet ad meg a gyártó, a HyperX-nél nem lehet pontosan tudni, mert ők más mérési metódust használnak , ( itt írtam is róla, igaz, hogy a Fury kapcsán , de a metódus ugyanaz).
Az 5 év garanciával rendelkező Intel 530 és Samsung 840 Pro közül az utóbbi sajnos 75 TB írási limittel rendelkezik, tehát ha az 5 éven belül bármikor eléred a 75 TB írást, akkor már nem számíthatsz a garanciára.
Az Intel-nél nincs ilyen korlát, és még olcsóbb is, tehát a kettő közül az a jobbik vétel.(#23019) AthlonXP: Ajánlott típus, de jelenleg szerintem hasonló áron sokkal jobb vétel lenne az Intel 520 ( itt 5 év garanciával) , mert tartósabb és nem aszinkron NAND-ok vannak benne, illetve a Samsung 840 EVO, vagy a szintén beépítőkerettel rendelkező Adata SX900, vagy SP920.
-
Bodor
veterán
válasz
lazydog #23009 üzenetére
A (#23002)-es hozzászólásodban, angelhard fórumtárs azon állítására , mely szerint a Toshiba Q Pro-t választja 120 GB-os SSD-nek, te azt írtad, hogy "A 120 illetve 128 GB-os megoldásnak leginkább a Crucial M550 lenne a jó"
Nyilvánvaló, hogy akkor ezek szerint te a Crucial M550-et jobbnak is tartod, mint a Toshibát.Ha valamihez képest, valami mást tartunk jobbnak, akkor ezen állításnak szerintem az alapfeltétele, hogy minkét "valamit" ( SSD-t) jól ismerjük, mert különben hogy is rangsorolhatnánk őket, részesíthetnénk előnyben az egyiket, a másikhoz képest. Bár konkrétan tényleg nem írtál olyat, amiben a Crucial 550-et hasonlítottad volna a Toshiba Q Pro-hoz, de azt gondoltam, hogy ez megtörtént, ha már írod is, hogy csak olvassunk vissza, ha az ajánlásod miértjére lennénk kíváncsiak.
No én egy kíváncsi típus vagyok, és mivel én sem nagyon ismerem ezt a Toshiba SSD-t, gondoltam nem kezdek el magam kutakodni a neten az információ után, hiszen azt írtad, csak vissza kell olvasni.
No hát ezért olvastam vissza, de semmit sem találtam, és sajnos így nem tudjuk, hogy hova is kell visszalapozni, vagy hogy az ajánlásodat mire alapozod.
Egyébként is kicsit furcsa, hogy miért ajánlsz szinte mindenkinek csak Crucial M550-et- persze szíved joga - csak nekem néha ez már túl erőltetett.
Pl. nem értettem, hogy (#23010) MasterHUn-nak, aki 120 GB-os SSD-t keres, és kiszemelte a HyperX 3K-t, miért kell a 256 GB-os Crucial M550-et linkelni?[ Módosította: Barthezz2 ]
-
Bodor
veterán
válasz
Dorian #23005 üzenetére
Hát bizony, nem éri már megvenni a 64 GB-os példányokat.
120 GB-ban a Crucial MX100-at, Samsung 840 EVO-t, vagy a Kingston HypeX Fury-t javaslom.
Drágábbat csak akkor érdemes venni, ha számít az 5 év garancia, mert érezhető gyorsaságban és teljesítményben nincs igazán különbség .
Ne a DVD író helyére rakd az SSD-t, hanem a mostani HDD helyére. Ha szükség van a DVD íróra, akkor én ezt a beépítőkeretet javaslom, persze a méretbeli kompatibilitásról meg kell győződnöd rendelés előtt.Raidsonic ICY BOX IB-AC642 SSD/HDD 2.5 SATA beépítő keret fekete
-
Bodor
veterán
válasz
Angel1981 #22996 üzenetére
- Kingston V300-as család
- Samsung 840-es családinkább az alsó kategória.
SAMSUNG 256GB 850 PRO SATA3 2,5" MZ-7KE256BW vagy INTEL 240GB 530 SATA3 2,5" SSDSC2BW240A4K5 jó választás lehet hosszú távra is, vagy olcsóbban ugyanolyan jók a ADATA 256GB XPG SX910 SATA3 2,5" ASX910S3-256GM-C és HyperX 240GB 3K SATA3 2,5" SH103S3B/240G .
-
Bodor
veterán
válasz
djculture #22934 üzenetére
Szabad a pálya előtted is!
(#22935) joysefke: " Ha nem vagyok meggyőződve róla, hogy a H61-es chipsetem képes a normális AHCI támogatásra"
Akkor talán győződj meg róla, és utána felesleges egy nem létező problémán agyalni, és feleslegesen kérdéseket feltenni...
Google , első találat, ha beütöd az alaplap típusát, és specifikációknál ezt olvashatod: - 4 x SATA2 3.0 Gb/s connectors, support NCQ, AHCI and Hot Plug functions
Egyébként meg a topikban sokszor, és az összefoglalóban is le van írva vastag betűvel , hogy " – nem csak SATA AHCI módban működik a TRIM, hanem SATA IDE módban is.
-
Bodor
veterán
válasz
Tex Murphy #22890 üzenetére
Itt már én is leírtam, hogy miért lenne érdemesebb SSD-t venni, lehet elkerülte a figyelmedet.
(#22892) sunpower: Nem sokan vettek szerintem még ilyen SSD-t, de ha az SLC tartósságára van szükség, akkor szerintem nyugodtan meg lehet venni, mert ezen az áron nincs is több alternatíva.
-
Bodor
veterán
-
-
Bodor
veterán
válasz
#20584850 #22844 üzenetére
ahol ki van írva,hogy 5 év valószínű,hogy már az sem az
Miért gondolod ezt? Ha 5 évet írnak ki, akkor azzal is kell hogy adják, annál is inkább, hogy az Intel is 5 évet vállal rá. Ha bolt meg is szűnne, szerintem akkor is lehet a 3 éven túl is érvényesíteni az 5 év garanciát, sorozatszám és számla ellenében.
Egyébként szerintem 3 évvel is jobban megéri az Intel 520, mert tartósabb NAND-ok vannak benne, mint a mostani Crucial M500 és 550-ben, melyekhez 72 TB írási limit társul a garanciához, az Intel 520-nak viszont nincs meghatározott írási limitje.
Az Intel 530 - kapacitástól függően- ( bár kisebb csíkszélességű NAND-ok vannak benne, tehát kevésbé tartósak) is ugyanúgy jobban megéri szerintem az árát az 5 év garanciával, mint a Crucial M500 és M550.
-
Bodor
veterán
válasz
rover45 #22840 üzenetére
Érezhető sebességben biztosan hozná a Samsung 840 Pro szintjét, a tesztekben mutatok számok meg azokat érdeklik, akik ezek alapján döntenek.
Szekvenciális írásban az M500 gyengébb, de ha rendszermeghajtónak lesz , akkor ez egy nem fontos tényező. Gondolom nem fogsz naphosszat 5-10 GB-os fájlokat másolgatni rá egy olyan meghajtóról, ami van olyan gyors ( pl. másik SSD ) , hogy ki tudja szolgálni a 250MB/s feletti írást.Ha rendszernek használod az SSD-t, akkor szinte teljesen mindegy, hogy melyiket választod, mert úgyis a gyors elérési idő, és főleg a 4K olvasás/írás értékek azok, amik mérvadóak, de szerintem ez utóbbi értékekben sincs olyan nagy eltérés az egyes SSD-k között, amik érezhetőek lennének.
Ezt alapul véve, a vásárláskor figyelembe veendő tényezők közül, az általában vett sebességet, mint SSD jellemzőt, mondhatni ki is zárhatjuk.
Ezt gyakorlati tapasztalatból is mondom, mert elég sok különböző vezérlőjű, és gyári specifikációk szerint eltérő SSD-t használtam már különféle gépekben ( SATA2-őn és SATA3-on is), és érzésre mind ugyanolyan gyorsak voltak.
Amire figyelni kell mostanában, az inkább a felhasznált NAND-ok fajtája, írási terhelhetősége, a garancia idő, és azon belül az, hogy kötik-e a garanciát írási limithez. Természetesen ezek a tényezők szorosan összefüggnek az árral, és a felhasználói igényekkel, és a felhasználási területtel, ezért mindenkinek más és más típus lesz az a legjobb ár/érték arányú SSD, ami számára ajánlott.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Samsung Galaxy S21 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PS Plus előfizetések
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961)
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest