-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
salytmasztor #46070 üzenetére
A legjobb megoldást ilyen kérdésben (is), szerintem valamilyen custom firmware használatával lehet elérni, azokban jellemzően sokkal részletesebb konfigurációra van lehetőség, mint a szegényesebb gyári szoftverekben. Hogy ezek közül melyik, az azon is múlik, hogy a végén mely router mellett döntesz, mert a használható szoftverek listája a router típusán múlik.
Nekem ASUS RT-N66U routerem van, és azon kezdettől fogva Tomato firmware fut. Ebben van elég jól konfigurálható QoS (első és második kép), illetve van Bandwidth Limiter opció is (harmadik kép), aminek van olyan lehetősége, hogy a klienseknek megadhatsz két sávszélességet, egy minimumot, amit mindig és minden körülmények közt biztosít a router az adott kliensnek, és egy maximumot, amit pedig csak akkor, ha van rá szabad kapacitás.
Arra viszont készülj fel, hogy ezek tökéletes beállítása nem egyszerű feladat.
TP-LINK routereken leginkább OpenWrt firmware-t, vagy ennek valamely forkját szokás használni, amiben szintén elérhető a QoS. Gyári szoftverekben a beállítás persze bizonyára egyszerűbb, mert ha elérhető is QoS funkció, az legtöbbször csak néhány választható opciót jelent, mint mondjuk játékra optimalizálás, vagy éppen letöltési sebességre optimalizálás, de ezek a LAN egészére, és nem kliensenként értendők.
Ha pedig inkább egy félprofi eszközben gondolkodsz, akkor nézd meg a MikroTik eszközöket és az azon futó RouterOS-t.
-
válasz
salytmasztor #46058 üzenetére
"mi a legjobb megoldás, hogy a játékok a legjobb prioritást és pinget kapják a hálózaton egyéb forgalom közben"
A legjobb nyilván az, ha nincs egyéb - számottevő - forgalom játék közben. Olyan routert nem fogsz találni, ami sok szálas torrent letöltés mellett a maximális internetsebességet meghagyva, alacsony pinget biztosít a játékokhoz. Sajnos ez így működik, ha valaki online szeretne játszani, és érzékeny a pingre, akkor arra az időre a torrentet, és egyéb le/fel töltéseket drasztikusan vissza kell fogni. A SOHO routerekben jellemzően nincs dinamikus QoS, vagyis a beállított korlátok IP cím, port szám, és egyéb kritériumok alapján, de állandó jelleggel érvényben lesznek, vagyis ha egy gépnek korlátozod a torrenttel elérhető sebességét, akkor az mindig korlátozva lesz, függetlenül attól, hogy a másik gépen játszanak, vagy se.
-
janos666
nagyúr
válasz
salytmasztor #45997 üzenetére
Én csak általánosságban elmélkedtem, a gyakorlati tudásom erősen hézagos.
Azt pl. tudom, hogy ha megnézem itt a saját jelenlegi router-em:
https://wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TL-WDR4300
akkor kiderül, hogy ilyen switch van benne: AR8327N
és ami a doksiból itt most nékünk érdekes:
- Line rate hardware NAT (AR8327N)
- QoS support with four traffic classes based on port, IEE802.1p, IPV4 TOS, IPV6 TC and MAC addresses
Azt is tudom, hogy a gyári TP-Link firmware használja a hardware-NAT képességet, arról viszont már fogalmam sincs, hogy a beépített QoS-t funkció kamatoztatható-e vele, vagy az a gyári firmware-ben is szoftveres. De úgy rémlik, hogy ott alapvetően inkább sávszélességet lehet merev számszerűséggel limitálni, nem prioritási osztályokat felállítani, szóval úgy sejtem, hogy vagy nem, vagy legfeljebb is csak részben (de nem igazán ismerem a gyári szoftvert, lehet hogy mindkettőt lehet?).Engem csak azért kezdett most érdekelni, mert nemsoká duplázok a neten, a szoftveres NAT és QoS pedig épp csak elég volt a mostanihoz. Szóval vagy át kell állnom a gyári OS-re, vagy esetleg venni egy új router-t, amiben jelentősen erősebb a CPU (nem is tudom elég-e egy erősebb, vagy igazából dual-core kéne, ha ragaszkodom az OpenWRT-hez) + akkor már erősebb WiFi rádió, mert eddig megvoltam vele, de elférne egy izmosabb.
-
UnSkilleD
senior tag
válasz
salytmasztor #45997 üzenetére
igazán jó qos gyárilag csak a jóval drágább cuccokban van, ami jó alternatíva az az openwrt valamelyik qos megoldása lehet
-
salytmasztor
aktív tag
válasz
salytmasztor #45959 üzenetére
Janos666 / Gubek-Einste, ha lehet, választ kérnék az utolsó két QoS-es kérdésemre.
Köszi. -
janos666
nagyúr
válasz
salytmasztor #45947 üzenetére
Ping: Quality of Serive (röviden QoS)
Gyári firmware-el nem mindig, vagy csak a gyakorlati használhatóságát is kétségbe vonó korlátozásokkal érhető el, ez az adott eszköztől függ, hogy mit nyújt e tekintetben egy gyártó az egyes modelljeihez.
OpenWRT-vel viszont biztos szépen testre szabható: priorizálhatod a forgalmat IP és/vagy port alapon, ki és be is WAN<->LAN közt (ez a sávszél elosztásban is segíthet), de már enélkül is van egy "traffic shaping" funkciója (ami kordában tartja a ping-et), ha minden forgalmat default prioritáson hagysz. Illetve a friss OpenWRT verziókban van egy új QoS megoldás SQM néven, ahol nem azt tudod finomhangolni, hogy melyik IP és/vagy port élvezzen prioritást, hanem hogy milyen algoritmus próbálja optimalizálni a pinget. Én a régi QoS-t használom, de kipróbáltam és pingre tényleg nagyon jó az SQM (alapbeállításokkal is).Nem tudom, hogy gyári szoftver esetén beleszól-e a QoS funkcionalitásába és tényleges használhatóságába a hardware-es NAT (gondolom, hogy olyankor ennek a hardware egységnek is támogatnia kell a QoS-t, konfigurálható módon...), ami OpenWRT-nél eleve nem működik, viszont 120/10-es netre szerintem elég a szoftveres is, ha viszonylag erősebb CPU van a router-ben (a szoftver NAT és a szoftveres QoS külön-külön is CPU terhelést jelentenek, nekem 60/5-ös nethez eddig elég volt a WDR-4300 CPU-ja, amiről ma már vannak jelentősen gyorsabbak, akár két külön-külön is gyorsabb CPU maggal, mint amiből ezen van egy darab).
-
adika4444
addikt
válasz
salytmasztor #45947 üzenetére
pinget kordában tartani úgy lehet ha a torrent sávszélt korllátozod.
A 120-hoz minimum egy TL-WR1043NDv2.1-v3, a kisebbikhez egy TP-LINK841N(d=detachable antennas=levehető antennák) a javasolt.
zárójel azért van, mert ha a d nélküli verziót veszed a 841-ből akkor nem levehetőek lesznek az antennái.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged