- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
F_Levente
csendes tag
-
krystman
őstag
Nekem pont ilyen routerem van, és lenne egy olyan kérdésem, látom hogy ismered ezt a routert, hogy annak ellenére hogy nem rossz kis cucc, ha ezen keresztül megy a net, akadozottan megy, és amikor torrentről töltök akkor egyszerűen nem tudok böngészni, vagy csak nagyon lassan. Most a netet közvetlenül a gépbe tettem, és torrentről ugyan úgy töltök és szinte észre sem veszem, hogy töltök, mert nagyon szépen megy mellette a böngészés. Wi-Fi-n keresztül még érezhetőbb, mint kábellel összekötve. Ez mitől van esetleg? Pont ilyenem van. [KLIKK]
-
Gergosz2
veterán
Na mondom.
Előző ruterem egy edimax br-6204wg volt.
Nekem van egy asztali gépem meg egy laptopom.
Amikor testvérem laptopjáról (ami wifin keresztül csatlakozott a routerre) az én asztali gépemre másoltunk(ami kábelen csatlakozik a routerre) alig köhögte ki a router a 750-1000kb/secet.Ugyan ezt csinálta két laptop között is.
Nem sokat foglalkozom vezetéknélküli cuccokkal , nem is vagyok benne jártas de szerintem ez igen csak gyenkécske teljesítmény volt.(mindegyik laptonak N -es wifi -je van)
-
ManUnited
aktív tag
Továbbra sem oldódott emg a probléma
Az 1-es helyre kötött win7es gép megy, a 2es helyre kötött ps3 megy, a wifi megy de a 3as portra kötött xp-s gép állandóan azt írja ki hogy egy hálózati kábel nincs csatlakoztatava(pedig van) és amint bebootol az xp elalszik a 3as led fénye a routeren. Ha be van kapcsolva a gép és áramtalanítom majd újra bedugom az áramkábelt a routerbe akkor működik a net az xp-s gépen is. Ez mitől lehet? Olyan mintha nem venné észre a router hogy bekapcsolt az xp-s gép vagy mintha lekapcsolná a routeren a 3as portot.
-
Brogyi
őstag
Na most öszintén ez a huzós beállítás nem elég neked? Nem feküdt meg a router.Akkor éppen nem vot több seeder.
[link]
Ez nagyon jó egy 10k-s routertől.A smallnetbuilder szerint ez a kapcsolatszám már bukta a WNDR3700,DIR825-nél.Pedig azok drágábbak, és erösebb procik.Nem is értem. -
Predator2
addikt
és honnan tudom meg h melyik az? megköszönném ha esetleg egy képet is tudnál mutatni h melyiket kell keresnem
általában wifin keresztül lassabb de van h kábelesen isa notebook amivel gond van egy ilyen adapteren keresztül kapcsolódik a routerhez [link]
qss: sry a buta kérdésemért de leírnád nekem h hogyan kell ezt pontosan használni
lehet h ezzel sikerülne leküzdeni a lassulásokata nyomtatóval kapcsolatban köszönöm
-
Predator2
addikt
köszönöm a segítséget
sry a buta kérdésekért de honnan tudom megnézni a pc-k / notebookok mac adress azonosítóját?
és még az lenne a kérdésem h mik azok a fontosabb beállítások a routeren amiket nézzek át szerinted? (lassú néha és mivel nem lopják ezek szerint a beállításokra gyanakszom) vagy ha már kapcsolódnak a gépek akkor minden ok?
a harmadik kérdésem nem teljesen témába vágó:
hogy lehet hálózaton megosztani egy nyomtatót?
win7 és xp esetében is
és az utcsó kérdésem az h mire való a qss gomb a routeren?THX előre is
-
Dani82
senior tag
Nagyon koszonom a reszletes leirast. Kezdem erteni
Ma egy baratom ajanlott egy netgear wnr2000 routert, amit nem hasznal es odaadna 5000 Ft-ert. Arra gondoltam hogy ez megfelelo lehet akkor minden szempontbol.Legalabbis az asztali gepemen utp kabellel es az xboxon ezzel tudom kihozni a maximumot a savszelessegbol a laptopomon pedig az integralt halokartya a szuk keresztmetszet, ha jol ertem. -
Dani82
senior tag
leforditva, azert erdemes lenne megvennem egy 300Mbit-es netgear routert vagy maradjon a 54mbites linksys 54mbit.
Kabelen jobban menne a 300mbit-es routerrel az asztali gepemen, illetve elkepzelheto hogy az xbox 360 slim-ben is erosebb wifi vevo van mint a laptopomban levo.
Tehat elmeletileg jobban jarnek vele?
Ne haragudj, de nem ertek a halozati eszkozokhoz -
CoolBoy323
nagyúr
a ..csába akkor
150k-s lapos ilyet nem tud??találtam egy ilyet: IBSS 54g(tm) Mode érték: 802.11b Only (választható még: 54g- Auto és Performanced)
állítsam 54g performancedre, és akkor egy fokkal azért gyorsabb lesz?
még egy kérdés, elnézést
vajon lehet venni bele vmit, amitől tud majd N-et? pl egy Wlan-kártyát? -
CoolBoy323
nagyúr
akkor mindenképp a noti a xar?
a teló az valszeg azért ilyen, mert egy kis bug ez, de frissítéssel majd orvosolva lesz elvileg (mellesleg mit számít egy telefonnál h g vagy n
)
megnéztem, ilyenek vannak: Dell Wireless 1397 WLAN Mini-Card
Microsoft virtual wifi miniport adapter #2
realtek PCIe GBE family controllerdriverek tudtommal a legfrissebbek, mert már próbálkoztam többször is, de eddig egyik driver sem oldotta meg az N-es gondom
-
hatter
tag
Köszönöm!
Hazamegyek majd megnézem és beállítom!
Amúgy azért kérdeztem hogy milyen sebességre érdemes tenni mert a gyors beállítási útmutató 11bgn-t írt 54Mb-on Channel 6on, de haver is Channel 6on van ezért már tegnap átettem 7ről inkább Channel 8ra 54 Mbon, de akkor átállítom max értékre azaz 150-re és akkor az előbb bemásolt adatok mégsem a legnagyobb mínusz értéken a legjobbak?
-
hatter
tag
Ellen oldal alatt a laptopra gondoltál vagy mire? A csatornákat az Channel1- Channel13-ig terjedő intervallumban lehet állítani, arra gondoltál ugye? 5megás a netem otthon, sávszélesség 150mb-ról 54 re van véve, az úgy jó vagy vegyem még lentebb? mert van egy ilyen adat sor és minél alacsonyabbra van állítva akkor ez a dBm annál nagyobb értéken fut, pontosan hogy kell értelmezni ezeket?
Köszi!
130M: -68dBm@10% PER
54M: -68dBm@10% PER
11M: -85dBm@8% PER
6M: -88dBm@10% PER
1M: -90dBm@8% PER -
Kleroo
veterán
Köszi.
Az ikont a router kis ledes visszajelző vackaira értettem.
Tegnap is pontosan ugyanígy cselekedtem,ahogy írtad.
De össze-vissza működött. De valószínűleg a win7em van már megkergülve a sok csatlakoztatástól,mert ma egy kis rendszerezés után már jól működött.
Már csak az a bajom,hogy nem tudom a jelszavam a nethez.....
Mert szerződés óta módosult,és ugyebár a korábbi router admin felületénél csak a felhasználónév látszik :S -
SLYM
veterán
megjött a TP-LINK TL-WR1043ND routerem. kábelen simán átadja a 120 megabitet, ami jelenleg most csak 95 (modemen is). wifin viszont a max az 70 megabit 20 centi távolságról. ez egyébként tényleg normális? aztán a router-nél az admin/admin acc/pass párost hol tudom átállítani? köszi
-
ps_feri
csendes tag
Igazad van, pontatlanul fogalmaztam. Természetesen nem modemnek néztem ki. Eredetileg kombó megoldásban gondolkoztam, de tényleg jobb a külön modem és külön router.
Gondolom a Zhone ADSL+ modem nem fogja le a sebességet, tehát nyugodtan gondolkodhatok Gb-es LAN-ban "mögötte". Persze mindegy, később ezt is "modernizálhatom", amúgy sem a leggyorsabb netet fizetem, 7-8 ezret nekem nem ér meg. -
ps_feri
csendes tag
Rossz ötlet? De hát arról van szó, hogy KÜLÖN router és ADSL modem. Jelenleg az UPC féle Zhone 6211-I3 végzi a feladatát, de arra csak egy gép köthető. Ehhez kötném az említett 1043ND-t. Biztos létezik ilyen kategóriájú kombi megoldás is.
Persze minden jó ötletet szívesen veszek :-) -
-
Coolmat
őstag
Remek, örülök hogy sikerült tisztázni ezeket a fogalmakat, esetleg eme konklúziót bele lehetne írni az első postba is röviden: A X B : C jelölés (szabvány vagy sem) valamint 300Mbps - 2 spatial stream - 3 antenna esetén csak a stabilitás lesz jobb. Remélem a #14760 postban írt már megjelent típusokkal is frissül majd hamarosan a kezdő post (ha Beri és modok is áldásukat adják rá).
-
Coolmat
őstag
Mint írtam, elhiszem hogy a gyakorlatban nem működik az elméletem, csak nekem így tűnt logikusnak.
Az antenna nyereségét nem vettem számításba, de ez is pont hogy az én elméletemet erősítené a 841ND erősebb antennáit figyelembe véve. A fránya gyártó meg írhatja rá, hogy 3T3R, ha elfelejti odatenni a végére hogy :2 ,vagyis hogy csak két data stream élhet egyszerre, bár dchard erről egy másik topikban úgy vélekedett hogy nem szabványos jelölés, pedig ezt a :X dolgot pont hogy kötelező jelöléssé kéne tenni szerintem, mert sebesség szempontjából ez a lényeges, ha elmarad megtévesztő.
Ami a 4965AGN-es bűvészkedést illeti: channel width 20mhz-ről auto-ra állítva nálam inkább visszalépés, úgy a 130-as link sebesség is ritkán jön össze, 144 sose. A mód BGN mixed nálam is. Csatornákat kiteszteltem melyik a legjobb, a 6-os és a 11-es vált be legjobban, ez utóbbi még úgyis, hogy másik két - igaz elég gyenge - hálózat is van rajta a környéken, de jobb a békesség a 6-ost választottam, ennek a közelében csak egy nagyon gyenge hálózat van a 4-esen. Csatornaválasztáson nem csak a g-s átvitel sebessége múlik jelentősen, nálam 10-15 Mbit/s sebességcsökkenést okozott n-es átvitelnél is, ha olyan csatornára tettem, amit kevésbé "kedvel" vagy zavart. Ilyen csoda MSI illesztőm meg már nincsen (Win7 64 bit alá tudtommal sose volt), az új Intel driverben meg már nincs ilyen opció amit linkeltél. Mindenesetre örülnék ha ez lenne a szűk keresztmetszet a netemet illetően, nem az 5 megabites ADSL...
-
jlaci63
tag
Én is ilyet vettem tegnapelőtt. Már 5e alatt van az ára.
Ma fogom beüzemelni. A régi Linksys-em állandóan ledobott már.
Sosem tudtam, hogy a router a rossz vagy a szolgáltató.
Most, remélem, kiderül.Amúgy az UFO-s kivitelt fogtam ki, kicsit furcsa, de úgyis falra lesz, így legalább nem kell aláfeküdni, hogy lássam a led-eket.
-
Coolmat
őstag
További elméleti okoskodás: ha kiválasztotta a 2 legjobbat, akkor valószínűleg nem fog utána megint váltogatni, mert stabilan az a 2 legjobb párosítási lehetősége (feltételezve hogy stabil helyen van a router és a kliens is, és nem játszadozik valaki a router antenniával propelleresdit
) Szóval ugyanazt a stabilitást el lehet elméletileg érni 2 antennával is, ha abba a pozicióba rakod a router antennáit, ahol a 3 antenna esetén a 2 legjobbat kiválasztotta. Ha te persze letesztelted és tényleg valamivel stabilabb kapcsolat jött össze elhiszem, gyakorlati haszna meg max annyi lehet, hogy ahol nagyon nincs térerő, ott talán már éppen lesz, ahol meg éppen volt, ott már talán stabil lesz. A hangsúly itt is a talán-on van.
A 4965AGN vs. 941ND-re meg kíváncsi vagyok hogy sajtoltál ki belőle többet, mert egy délutánt próbálgattam anno mivel hozza ki a legjobb teljesítményt pl. 40MHZ Channel width beállítva lassabb volt, mint 20MHZ-re állítva. Router firmware legfrissebb gyári, Wifi kártya drivere szintén az elérhető legfrissebb. Egy emelette feljebb (ahol gyakorlatilag használom a gépet) is betonstabil, de a sebesség 25-30 Mbps maximum (mért érték). Na nem mintha nagyon kéne még több sávszél, mert csak egy 5 megás ADSL van itthon, és gépek között sem másolgatok wifin, csak kíváncsiságból kérdezem, hogy lehet még többet kifacsarni belőle.
#14756: TL-WR1043ND biztosan bírja a 120-as fibert, ha ennél jobbat akarsz lesd meg az első hsz. felső kategóriában ajánlott routereket (bár halkan megjegyzem most jönnek ki lassan az új 450Mbps wifis routerek, nem ártana folyamatosan frissíteni velük az első postot).
-
Beri
addikt
a tl-wr841n(d) kontra tl-wr1043nd esetén az utóbbi jobb belsővel rendelkezésének az említése sem mindig teljesen helyes, hiszen létezik tl-wr841n(d) és tl-wr941nd, amik még a tl-wr1043nd motorját kapták, sőt!
Sőt??
Igen, létezett 841 és 941 AR9132-vel (841v3, 941v2 és v3), de a legfrissebb verziókban már egységesen 7240 van. A boltokban pedig már ezeket találja a kásztyúmör (hacsak valahol nem maradt régebbiekből). -
Coolmat
őstag
Szia!
Annyival egészíteném ki, hogy a 941ND ugyan valóban 3X3-ad MIMO-t tud, de ettől függetlenül csak két data streamet kezel egyszerre, tehát pontosan 3X3:2 a MIMO típusa és ezáltal ugyanúgy csak 300Mbps-t tud mint a 841ND, aminek 2X2:2 a MIMO-s rádiója (erről bővebben ebben a wiki cikkben a Number of Antennas bekezdésnél). Ráadásul elég ritka az olyan ellenoldal (notis vagy PCI-E kártya) ami ezt a speciális 3X3:2-es megoldást alkalmazza, szóval szerintem sok létjogosultsága nincs a 3. antennának ilyen formában (más kérdés, hogy nekem is 941ND van, de akkor még én sem tudtam ezt
). "Valódi" 3X3:3-as MIMO-t majd ezek új TP-Link routerek tudnak majd (feltételezem ilyen vagy hasonló Atheros chippel lesznek szerelve).
Ergó: szerintem felesleges + pénzt kiadni a 941ND-ért csak mert 3 antennás, ha választani kell akkor vagy 841ND vagy 1043ND a jobb belső miatt.
-
kicsifb
csendes tag
Pontosan úgy van ahogy írod. A közeli boltokban allig 1-2 márka fut, de abból is inkább a TP-Link. Nehéz behatárolni, hogy mennyire felel meg a leírás a valóságnak. Viszont a tapasztalatra jobban adok. A boltokban az eladóknak türelmük sincs részletesen ismertetni a termékeket. Csak annyi tapasztalattal bírnak leginkább, hogy mit hozznak vissza többen.
Még néhány éve mikor ismeretszerzés céljából nézegettem a BackTrack-ot, láttam, hogy az eszközök egy része nagyon hasonló részben azonos chip-tecnológiával készül. Sokszor alacsonyabb márkák termékei is jól futottak.
Közhely amit írok, de relatív olcsón kellene mindíg mindenkinek az ütős jó holmi.
N szabvány kellene azért szerintem ma már több évre előre vásárláskor. Amit kevesellek, azok a 3dbi antennák. Cserélhető előnyben lenne. -
kicsifb
csendes tag
Szia!
Bocsánat, jobban megnéztem, és úgy látom, hogy szépen kezeli a le és feltöltést is. A kérdés itt az marad, hogy ha jól látom, akkor ez IP-re szűri a sebességet, és nem MAC-ra. A hordozhatóság szempontjából jobb lenne talán a MAC szűrés melletti korlátozás. Ezen el kell gondolkodnom, hogy hogyan is kivitelezhető jól.
Köszi. -
törölt tag
Persze elismerem, hogy neves gyártóknak is lehetnek kritikán aluli termékei.
Pont ez az egyik oka, hogy fórumon tájékozódok minden olyan vásárlás előtt, ahol úgy érzem, hogy mások tapasztalatára is szükséges van a helyes döntés meghozatalához. Ezért is kérdezősködtem. A TP-Linknél nálam három okból kifolyólag mozgott a léc, egyfelől mert láttam mennyit vacakolt a szomszédomnál - tudom ez még nem kizáró tényező, de egy szög a koporsójába - , aztán ott van az, hogy annyit tud harmadáron specifikációit illetően mint a versenytársai - ez már eleve gyanús - utána ott van a felhasználói tapasztalat, amit Intruder2k5 fórumtárs szolgáltatott - és látom, hogy jártas a témában tehát ez fokozott súlyt jelent mérlegelésnél - , és a negyedik dolog, hogy évek óta ott motoszkál a márkanév a kis tudatalattimban negatív előjellel. Mert mindenhol csak azt hallottam, hogy hát ez egy olcsó gyártó bla bla bla az összes hasonszőrű cég összes velejárójával.
2003 augusztusa óta van itthon ADSL kapcsolatom. Majdnem két évig Dialcom Bridge 1600-as modemem volt. A Dialcom óta viszont mindig D-Link modemeim voltak - a szolgáltató adta a legtöbbet - azért rendeltem meg a 321 B-t mert erről a típusról rengeteg jót hallottam, és elvileg ez az ADSL modemek csúcsa D-Link tekintetében különösen igaz ez. Sajnos a 360R amiből kettő is van itthon már nem szerepel olyan fényesen, főleg 15 Mbps ADSL2+ esetén, tehát már be volt tervezve, csak hát most úgy alakult, hogy a router mellé kellett még venni valamit hogy ingyen legyen a futár költség. Egyébként a 321B eredetileg nyárra volt ütemezve.
Jó lett volna a Gbps-es router, de a gyanúsan olcsót nem akartam, 20 - 30 -k -t meg megint nem akartam kiadni, mert HD 6850-et is kell vennem rövidesen
-
TeeJay
félisten
nálunk itt IX. kerület mester utca elején jó lenne nagyon
mert tegnap este kidugtam a laptopot az ablakba és 78 SSID-t talált 1percen belül
amiből több mint 30volt csak a 6-os csatornán majd az 1 és 11-es csatornán is szintén vagy 15-20 a többi pár pedig szétszórtan a többin.
szerencsére most már N-es wifi-vel 222Mbit csatlakozás simán összejön és vígan elviszi a 30megabites Fiber power-t de mennyivel jobb lenne ha mérné melyik csatorna a legstabilabb mert most a 13-on vagyok de lehet holnap már egy másik lesz a biztosabb...no mindegy
-
Hyppo1
csendes tag
Jó reggelt!
Sikerült beállítanom a routert úgy ahogy írtad, Hungary-ra átraktam és a 3as csatornát választottam majd újra indította, a routert. És láss csodát már 22/24 Mbs volt a sebesség a lapin is.
Még egy olyan kérdésem volna, hogy milyen vagy hol tudom megnézni azt milyen csatornán van a többi router? (szomszédok)
Válaszokat előre is köszi. -
-
-
-
Fleed
aktív tag
Igen, próbáltam cd-vel, de nem találta a routert, meg a 192.168.1.1 el is és semmi. Ekkor próbáltam a resetet (10mp ig nyomtam) de nem történt semmi, a power led világít egyfolytában és ennyi. Holnap felhívom a technikai vonalat, aztán meg visszaviszem.
Am ha csak a tápot dugom be, már akkor is mennie kéne wifi-nek nem? Szóval net nélkül is rámehetnék a 192.168.1.1 -ra illetve mennie kéne több lednek is. ( legalábbis mostani linksys routeremnél így van)
-
Hyppo1
csendes tag
-
Dyno
veterán
Na sziasztook beüzemeltem az uj rpoutert egy TP-Link 841ND-t vettem, lefuttattam, a cd-jén lévő setupot, WPA-PSK securityt állítottam be a wifihez, de nem műkdöik a Wifi, ugyan az mint a dlinkel, rácsatlakozik, de internet hozzáférés nincs, valami ötlet?(Mit kéne még beállítani?) Valahogy éreztem hogy nem lesz jó.....
-
copperhead
aktív tag
µtorrent/router beállításnál mire kell figyelni? 20/10 Digikábel kapcsolatom van, TP 741ND router, és az internet már akkor is behal ha csak elindítom az 2.2 µtorrentet és nincs is forgalom vagy csak minimális. Próbáltam a feltöltési sebességet 1Mbit/s-re állítani, de az sem segített. A másik gépen közben gond nélkül lehet netezni.
-
sp@rtan
senior tag
Jelenleg egy egyszerű 4Mbites van, de elképzelhető, hogy a közeljövőben ez 10-15re nő.
Nem kis időre venném, ezért időtállóság miatt jobb lenne az n.
A játékkal (Modern Warfare 2) az a bajom, hogy a nat typeom strict, akármit csinálok. Állítgattam a portokat, amit írtak, engedélyeztem az UPnP-t, semmi, ugyanolyan rossz. Nehezen talál megfelelő lobbykat, lagolok, stb stb.. A net stabil, szerintem a router miatt van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Nyaralás topik
- Xbox Series X|S
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Delta Force (2024)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Windows 11
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest