- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
makoss
veterán
válasz
cs.zs. #99262 üzenetére
Köszönöm az infót!
Jó volna ha nálunk is lenne már optika, a Telekom azt hazudta idén jön, végül műszaki lehetőségek és a gazdasági forrásokra hivatkozva 2024-re tolta át a fejlesztést, csak az a pofátlanság a dologban, hogy a környéken már mindenhol van optika, érthetetlen számomra, mintha visszatartaná valaki a helyi rádiósnettől -
BB9000
senior tag
válasz
cs.zs. #95380 üzenetére
Nekem kb 30 percem ment rá, hogy egy két egységből álló ASUS AiMesh hálózatot összelőjek. Mindent a leírás alapján csináltam és elsőre működött. Utána a finomhangolás kb újabb 30 perc volt. Azóta is kb 3 hónapja működik a rendszer probléma mentesen. Ezt várom el az ASUS-tól. Az a 10 óra sz@pás szerintem elég sok.
-
AthlonXP
őstag
válasz
cs.zs. #95377 üzenetére
TP-Linket pl. én sem akartam mert, mint fentebb írtam, nekem is olyan van, igaz, már egy régebbi modell. Van vele egy olyan gondom, hogy néha pár másodpercre, megszakad a net kapcsolat vele, lanon és wifin is. Néhány másodperc az egész és utána, gond nélkül helyre áll a dolog. Nem vészes, de néha bosszantó tud lenni.
Na, most nézegettem több TP-Link routert is árukeresőn, amik jónak tűntek, AX-esek is voltak köztük, de szinte mindegyiknél volt olyan komment, amiben említették ezt a fenti hibát. Volt, aki azt írta, soha többet nem vesz ilyet, mert több modellt kipróbált és mind produkálta ezt, így váltott másikra.
Igazából az a baj, hogy szinte mindegyik típusnál lehet olvasni elég ijesztő, negatív kommenteket, gyártótól függetlenül.
Asusnál is írtak olyanokat, hogy a menübe pl. nem tudott belépni az egyik felhasználó, csak, ha resetelte a készüléket, mert bármilyen felhasználó és jelszó párost állított be, azt nem tudta használni a következő belépésnél...
Szóval ilyenkor meg jön az "átlagjúzer", aki csak szeretne venni egy számára megfelelő terméket ( bármit ), azt végre megtalálja, majd elolvassa az értékeléseket és örül a sok pozitív értékelésnek, majd hirtelen belefut a negatív hozzászólásokba, ahol meg olvas olyanokat, hogy azt is megbánja, hogy egyáltalán felkelt aznap és mindentől elmegy a kedve!
Már én sem tudom mi legyen, de minden esetre, a tanácsotokra hallgatva, megrendeltem az Asus RT-AX53u routert. Hétfőn érkezik és bízom benne, hogy jó lesz!
Most, ahogy nézem, észrevettem, hogy a ma reggel írt hsz.-om, nem szerepel itt a fórumon valamiért, pedig elvileg elküldtem!
De mindegy is, köszönöm szépen a segítséget és a tanácsokat a választásban, ha gondom lesz a termékkel, úgy is jövök még! -
-
válasz
cs.zs. #95347 üzenetére
"nem azért vesz az emberfia WiFi 6 AX routert, hogy a 160 MHz-es sávszléességgel érjen el mégnagyobb sebességet? Nem pont ez a wifi6 lényege?"
Nem. A Wifi6 lényege elvben a nagyobb biztonság (WPA3), a kisebb érzékenység a zsúfoltságra és a jobb faltűrő képesség lenne. A nagyobb sebesség legfeljebb örvendetes mellékkövetkezmény, de nem erre szoktunk hivatkozni.
MaCS
-
blakey
titán
válasz
cs.zs. #95343 üzenetére
Néhány észrevétel, nem feltétlenül egészséges SSID esetében az ékezetes karakter. A 2,4 GHz-es sávon a 13-as csatornát egyes eszközök nem kezelik, 1-11 a biztosabb, 40MHz-es csatorna szélesség akkor jó ha nincs a közelben zavaró jel, mert amúgy 20MHz-re fog visszaváltani.
A 160MHz-es csatorna szélesség addig jó amíg rossz nem lesz.Vannak/lesznek olyan eszközök amik nem kezelik, nem is akarnak csatlakozni vagy csökken a sebességük. Tény, hogy vannak eszközök amik kifejezetten szeretik ezt. Maga a 160MHz is "sérülékenyebb". Leteszteltem mindezt több routerrel is, olyan sokat nem ad, hogy nálam általánosan az legyen beállítva, a 80MHz-el stabilabb jelet tudok biztosítani, nem mellesleg, a jelenlegi eszközparkom (30 db) egyike sem tudja a 160MHz-et, ellenben az AX-et igen. (Amikor a 160MHz-es tesztelés volt, akkor voltak olyan eszközeim.)
-
woodworm
veterán
válasz
cs.zs. #95321 üzenetére
Az ötlet jó, csak a példák nem. A 2,4 GHz-es sávon vagy az 1,5,9,13, vagy pedig az 1,6,11 lenne a követendő, attól függően, hogy a szomszédok éppen mit használnak.
Az 5GHz-es sávon pedig blokkokon belül nincs túl sok értelme mozogni, ha be van kapcsolva a 80MHz-es csatornaszélesség használata (és a sebesség miatt be van általában), mivel ilyenkor úgy is a blokk közepe fog számítani. -
-Maci-
addikt
válasz
cs.zs. #95332 üzenetére
Értem, de akkor vissza jutunk oda, ahonnan indultunk, nem? Zavarni fogák egymást.
Tegla80 írta tegnap:
"szvóal 2wifi halozat uzemel 1mas mellett kozvetlen? Miert nem kapcsolod ki akkor a szolg eszkozon a wifi-t? Igy sztem Te magad gyengited az ap hatekonysagat egy masik nem is kello halozattal."
Ezért lőttem le a szolgáltaóin is és az extenderen is a 2.4-et.
Szóval akkor most megint nem tudom mi szórjon 2.4 GHZ-en, ami nem kavar be. -
-Maci-
addikt
válasz
cs.zs. #95330 üzenetére
Köszönöm szépen, ezt sem tudtam.
Az öreg TP-Link biztos, hogy nem 5GHz, szóval jó lesz egynek.
Öregebb eszköz pedig szerencsére nincs a háznál.
Most tesztelem így. Tehát fő router 5GHZ, Extender 5GHz, AP 2.4GHz. A lakásban most szépen van wifi mindenhol. A kertben még tesztelnem kell.Köszönöm szépen!
-
-Maci-
addikt
válasz
cs.zs. #95326 üzenetére
Cs.Zs.
tegla80Tegnap már fáradt voltam válaszolni. Amiket leírtatok, azok nekem teljesen új infok. Nem tudtam, hogy zavarhatják egymást. A tanácsaitok alapján átállítgattam a routereket.
Ami eddig volt: Minden router(3db) szórt mindent, amit tudott.
Ami most van:
-Szolgáltatói router a nappaliban 5GHz (a 2.4-t kikapcsoltam rajta)
-Öreg TP-link router a nappaliban, mint AP (szerintem mikor azt gyártották még nem tudták, mi az a GHz) Ez kellene, hogy szórjon a kertbe. Még addig nem jutottam el hogy újra csekkoljam.
-TP-kink repeater a szobában 5 GHz -en (ezen is kikapcsoltam a 2.4-et) szórja a fő router jelét.
Ez a friss felállás, tesztelem még maNagyon köszönöm a segítségeteket!
-
-Maci-
addikt
válasz
cs.zs. #95309 üzenetére
Na ez egy jó kis leírás. Pont ezekre van szükségem nekem is.
Köszönöm szépen a részletes válaszod!MaCS_70
Nem spórolok rajta. Azért is írtam, hogy kb 30e. Úgy vagyok, ahogy a CS.ZS. kolléga is írta: Ha egyszer veszek, legyen friss a technika, ne valami elavult vacak. Ugynakkor csak arra kell, hogy az udvaron is legyen net.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Xiaomi Redmi 9at - 2/32 - szürke
- Xiaomi Mi8 - 6/128 - fekete
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest