- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
válasz
dukola #58693 üzenetére
A somogyi dombság az pont ahol a zselici csillagpark amit fentebb írtam. Az Alföldön is tuti meg tudod találni majd a jó helyet.
Távkioldóból nekem anno vezetékes volt (mert egy korábbi gépemhez volt rádiós de fölöslegesnek tartottam aztán) De egy ideje már semmi ilyenre nincs szükség (mármint ha csak ritkán használná ki az ember) mert kb minden gyártónak van telefonos app-ja ami tud ilyet, szóval első körben szerintem nézd meg magát a vázat (azokban is nagyon régóta vannak interval programok, meg késleltetett kioldás), illetve a mobil appot hogy milyen lehetőségek vannak bennük, azokat próbáld ki nappali körülmények között (persze ott gyors záridővel, de az most mindegy, mintha timelapse-et készítenél, végülis éjszaka is ez lesz, csak hosszabb záridőkkel) szóval simán lehet hogy ez kapásból elég is lesz neked. Arra hogy először kipróbáld hogy tetszik biztos elég, és utána el tudod dönteni hogy kell-e más.
-
b.vr
őstag
válasz
dukola #58680 üzenetére
Ha az elmélet érdekel úgy képzeld el mint egy fény-kúpot, ahol a fókuszhossz a magasság, a talpa meg a rekesz. Így hiába kisebb a rekesz, ha közben a hozzá tartozó magasság viszont kicsi, akkor attól az pontosan ugyanolyan formájú fény-kúp marad.
De ahogy írtam is nem az ilyen elméleti számítgatás a lényeg, hanem ha kipróbálod a záridő-blende kombinációkat a gépeden különböző fókuszhosszokon, akkor látni fogod."nem "feles" értéket használni nem ajánlatos. Ez miért van?"
erre nem esküszöm meg hogy most is minden gépnél így van, de pár éve ez még minden gépnél így volt hogy auto-isonál is azt volt érdemes választani hogy az iso-t csak egész fényértékekkel emelje. Az iso ahogy korábban is írtam, egy jel-erősítés, és valahogy a gépeken belül ha nem egész szorzók voltak akkor romlott a képminőség.
Persze most már egész elterjedteka dual gain szenzotos gépek, stb, szóval itt is azért érdemes utánannézni a konkrét gépednek (de amúgy se buksz vele kb semmit sem ha maradsz az egész értékeknél és majd utómunkában emelsz. A csillagfotó az úgyis utómunkaigényes dolog) -
b.vr
őstag
válasz
dukola #58678 üzenetére
Azt nem veszed figyelembe hogy blende átmérőt milyen fókuszhosszon méred és ezért nem az abszolut érték a fontos hanem a relatív. De nem is kell ezt saját számításokkal amúgy túlkomplikálnod, kipróbálni pedig még csillagfotózni sem kell, elég vagy két különböző fókushosszú objektív vagy egy zoom (mert azzal érteléemszerűen különböző fókuszhosszon is ki tudod próbálni) Szóval hiába különbözik a fókuszhossz, ha az F értéket és a záridőt ugyanakkorára állítod akkor ugyanannyira kiexponált képet fogsz kapni.
Lehet hogy még egyszerűbben is meg tudom mutatni a csillagfotós példát mint az előző hsz-emben. Szóval azt már kiszámoltad hogy a 16mm-esnél hosszabb záridőt tudsz beállítani (30 s) mint a zoom 24-es legszélesebb végén (20 s) . Itt tehát iso-ban máris előnyben vagy (6400 helyett lemehetsz 4200ra (most egyelőre tekintsünk el attól hogy nem "feles" értéket használni nem ajánlatos) Továbbá ráadásul f/4 helyett f/2.8, további 1 FÉ előny, szóval még ezt is megfelezheted, lemehetsz elméleti iso 2100-ra (a 6400-zal szemben!) és még mindig pont ugyanott vagy expozícióban!
(az iso-ra most azért visszatérve, a legtöbb váznál azért ez egész hatványértékben jó az alaphoz képest, így inkább tovább le 1600-ra, és majd ha kell posztban még picit világosítasz de még úgyis bőven jobb leszel zajban mint amikor eleve iso 6400)
(hacsak el nem számoltan a konkrét számokatDe elvileg nem, az elv pedig így helyes, ha bármit véletlenül félreírtam akkor azt csak ki kell javítani) Szóval csak a nyers számok alapján minden szempontból a 16os itt a nyerő (plusz ahogy írtam valószínűleg optikailag is, de azt le kell konkrétan csekkolni)
És ahogy írtam ezt amúgy akár még a legnagyobb napsütésben is ki tudod próbálni csak értelemszerűen sokkal gyorsabb záridőkkel (arra kell csak figyelni hogy az arányok megmaradjanak) Ha meg este próbálod ki mondjuk egy városfotón akkor maradhatnak is ezek a számok (vagy ha van nd10000 szűrőd, stb
-
b.vr
őstag
válasz
dukola #58671 üzenetére
Szerintem mindent leírtál csak aztán egy lépéssel túlkombináltad (a "frontlencse" átmérőjét egyébként maga az F érték tartalmazza, mert az egy arányszám a fókuszhosszhoz képest, az idézőjelet csak amiatt tettem ki hogy mivel ezek lencserendszerek így egyébként nem maga a frontlencse számít, de ezzel nem is kell foglalkozni, elég az F érték) Illetve amit szintén írtál hogy egy adott objektív valós fényáteresztésének nehezebb utánajárni (de egyébként az az F érték helyett a T érték (T-stops), pl. a videós cine lencséken alapból is meg szokták adni, de szerintem nyugodtan feltételezheted hogy a felsorolt obik között nem ez lesz a döntő faktor)
Szóval csak két adatra van szükséged, amiket meg is adtál, a záridő és a rekesz, ebből a kettőből kijön az expozíciós érték (EV)
ez minél kisebb esetedben annál jobb, azaz annál kisebb iso kell (ami jelerősítés, ezért nem része az expozíciónak)
Viszont kimaradt egy talán még fontosabb szempont, hogy a választásnál azért elsősorban az számít hogy milyen látószöget szeretnél. Egyrészt hogy a csillagos égboltból mennyit szeretnél befogni, de másrészt hogy még mellé érdemes keresni olyan terepet ahol a földön is valami érdekes van mellé a kompozícióból.
Aztán ami még sokat számít az az optikai képminőség (pl. coma, a sarkokban a csillagok nem pontszerűek lesznek hanem elnyúlnak, de egyébként a vignetta is hiszen attól sötétedik, azt ki kell kompenzálnod és az olyan mintha ott iso-t kellene emelned, stb, és ezek ugye pont amiatt intenzíven jelentkeznek mert maxra nyitva van az obi) Szóval asztróhoz igazából nem lehet csak a nyers adatokból kiindulni, ott érdemes a megcélzott objektívekre külön rákeresni asztrofotós reviewkban (amiket érdemes használni azokról általában könnyen is lehet találni)
A fent sorolt háromból (de a canon rendszert nem ismerem, és asztrót is csak olyankor fotóztam amikor valami erre nagyon alkalmas helyen voltam, pl. Izland északi fény, vagy Tenerifén fent a Teidén csillaghúzás, egyébként pont ekv. 18 és 24mm-eseket használtam), én azt gondolnám az 50es kiesik a látószög miatt, a 16 a legígéretesebb látószögben is, fényerőben is (még ha optikailag teljesen nyitva rosszabb is lenne mint a másik (amit kétlek lévén fix vs. zoom, de látatlanban persze nem tudom, szóval még akkor is lehet rekeszelni 2.8ról plusz látószög/záridő nyereségből, és rekeszelve optikailag tovább fog javulni ha ezt választanád az iso-nyereség helyett) szóval szinte biztos hogy a 16os lesz itt a nyerő. De ahogy kezdtem is, érdemes erre külön asztofotó reviewkat keresni, ott látni is fogod képekkel hogy mire számíthatsz (képhibák szempontjából is, meg kompozíciósban is hogy mi fér a képbe bele)
(persze ahogy írtam is, nem sokszor szoktam csillagfotózni, csak régebben amikor készültem azokra a helyekre akkor utánaolvasva nekem ez így jött le amit aztán a gyakorlat is visszaigazolt)
-
p_adam
addikt
válasz
dukola #58577 üzenetére
A mechanikus zár halkabb, a váz kisebb, könnyebb egy olyan obival, ezekben jobb az RP.
R ennyiért sokkal jobb vétel (újkori árakat nézve sokkal több volt a különbség), mire veszel EG-E1 markolatot (ha kicsit javítanád a fogást) + pár pótakksit, kb. ugyanott vagy árban, és akkor is van jobb szenzor, EVF, LCD, állítható videó üzemmód, stb.
Az R átlagos használat mellett bőven kibír egy napot, este rádugod USB-C-re, és feltölti, míg RP-nél figyelni kell (%-os töltöttség R-el látható a kedvencek menüből, RP-vel csak 4 státuszú ikon van). -
bongeszo
aktív tag
válasz
dukola #58536 üzenetére
Vedd meg bátran az RP-t.
Több mint egy évig használtam többek között ezzel az objektívvel. Szaladgáló gyerekeket is fotóztam vele szemkövető fókusszal. Nagyon jól teljesített, nem mondom, hogy néha nem hibázott, de nem volt gyakori. Ha 4 milliós gépet veszel ott is előfordul. Ne aggódj messze a legjobb választás lesz az RP! -
tvamos
nagyúr
válasz
dukola #58536 üzenetére
Szerintem ezeket nem uszod meg a kit objektivvel.
Ami talan jo lehetne:
Canon R10, de ez csak az RF-S 18-45mm kitobjektivvel fer a max. keretedbe, az viszont szerintem nem eleg neked. Talan az RF-S 18-150-nel jo lehetne...
Fujifilm X-S10 az XC 15-45-tel is belefer, de itt is kicsi lenne az atfogas. A XF 18-120mm f/4 rohadt draga, igy ez szerintem kiesik.
Sony A6400 ami meg jo lehet, de arra is kene valami jo objektiv.Hat nem tudom, szerintem nem nem segitettem sokat. Bocs!
-
haruspex
aktív tag
válasz
dukola #58536 üzenetére
Rosszul állsz hozzá. Objektívet válassz. Ekkora keretből használt tükrös fényerős 70-200 fog kijönni, tamron, vagy sigma. Emiatt a Canont mondanám, használtan, így kb. kijössz árban , és ha nem jön be valami kisebb buktával tudsz váltani. A használt oldalakat (Index adok veszek pl.) böngészd, onnan rugalmasan tudod összeállítani a felszerelésedet. Esetleg egy Sony 18-105 f4, a6300 kombó használtan.
-
válasz
dukola #58536 üzenetére
Én személy szerint ár/értékben a 2-3 opciót azonnal elfelejteném. Ebből a háromból ezekkel az árakkal személy szerint az 1-esen kívül a másik kettőt megfontolásra érdemesnek se gondolom. (Kontextusba helyezve, hogy a Sony belépő apsc gépe, a talán valaha volt leggyíkabb kitobival egál legyen egy belépő full frame vázzal és egy sokkal használhatóbb kitobival, az nonszensz. Tényleg ennyi a 6100?
)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest