- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
- iPhone topik
- Garmin topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Azonnali navigációs kérdések órája
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
c41r0^
őstag
válasz
Grillo #59730 üzenetére
Köszönöm a választ és tippeket!
Igen, neki is FZ150 volt az FZ1000 előtt, és nem is lenne semmi gond a bridge-el, ha lenne egy lépcső felfelé, amire érdemes lehetne váltani a kategóriában, de ahogy megnéztem a bridge termékválasztékot, a MILC felé billent a mérleg nyelve. Ez a RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM lehet, hogy jó alap lenne (a többi, amit írtam az fix és no-zoom obi) és veszünk hozzá még obi-t ajánlás alapján, pl.
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM
és akkor a max. 700K keretben benne vagyunk. -
pethob
aktív tag
válasz
Grillo #59712 üzenetére
Van akit elvarázsol, hogy le tud fotózni valamit, ami messzebb van. Ők a zoomerek...
Az igazán kezdők azonban rendszerint nem használják a zoom-ot. Fotóznak azon a látószögön, amin bekapcsolás után van a gép. Általában 24-28 mm-en a széles végén. Hordó torzítással, kevés fényben bemozdulással vagy sok zajjal...
A kitzoom a legtöbb márkánál nem sok mindenre jó. A legolcsóbb 28-35-40-50-es fix közül valamelyik meg legtöbbször egész jó best buy objektív szokott lenni, kiváló optikai tulajdonságokkal, könnyű, kicsi, olcsó, beltéren is elég fényerővel.. A vágyott témák 95%-a pedig azzal is lefotózható, csak lépni kell kettőt előre. Az 5%-ot kell elengedni, annak nagy részét is a széles végen, amit a kitzoomnál is.
Vannak a zoomerek. Nekik ez kevés. Ők viszont az én tapasztalatom szerint erős kisebbségben vannak. Ha Te 200-600mm között szeretsz fotózni, akkor tudod, hogy mire vágysz. A kezdők túlnyomó többsége nem tudja, csak azt érzi, hogy a fix-el kevesebbet kap, ezért boldogan választja a zoom-ot. Pláne ha erre egy tanács keretében még megerősítést is kap.Téved.A jó hír, hogy pár hónap zoomerkedés után is fel lehet fedezni egy jó alap fix előnyeit és a vele járó örömöket, ha addig nem dobja el a fényképezőgépét valaki.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Grillo #59712 üzenetére
Szetintem egy kezdonek (fraszt kezdonek, mindenkinek) ket fajta sikerelmenyre van szuksege.
Az egyik, hogy kepes legyen megorokiteni a pillanatot, barhogyan is. Ez egy zoom obival konnyebben kivitelezheto.
A masik sikerelmeny amikor ugy orokiti meg a pillanatot, hogy az adjon valami pluszt is a dokumentalashoz kepest. Erre az utra a fix obival kikenyszeritett tudatos komponalas vezet.
Ez a ket dolog nem zarja ki egymast, siman vihet egy kezdo mindenhova egy 14-140 turistazoomot amivel ekv. 28-280 kozott barmit kepes dokumentalni, es ingzsebben egy Pana 20/f1.7 -et, aminek szep a kepe, az ekv. 40 eleg sok mindenre jo, es a fenyero miatt sotetben illetve vekony DoF -ra is jol lehet hasznalni.
Aztan, hogy mikor melyiket hasznalja, azt az adott szituacio donti el, lenyeg, hogy legyen benne orom, elvegre ez egy hobbi, nem pedig munka. -
zsolt19900
őstag
válasz
Grillo #59618 üzenetére
G9xhez ha jól néztem utána 12mm-től indul az obija, [link] itt a szett, vagy a 12mm nem minősül széleslátónak, arra ott van a [link] objektíve, ami jobb lenne a feladatra?
Van most jófogáson egy ilyen kombó 200k-ért, az mennyire ajánlott szett?
simes:
Írtad a Fujit, annak a széleslátó obija a Fujifilm Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS? ezeket nézegessem, ha arra esik a választás? Vázból amit találtam emészthető áron, az a Fujifilm X-T20.... nagy különbséget takar, hogy nem x-t2 hanem 20?
Olympus OM-D E-M10 Mark II látok pl. hardveraprón, ehhez a széleslátó obi a Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm 1:4.0-5.6 lenne? itt mondjuk olvasok mellé olyasmit, hogy az ekvivalens értéke nem 9mm-től indulna, vagy ha 1:1-ben rá való, akkor nem kell átszámítani?Sony gépek után annyira drasztikusan sokat kellene utómunkázni? ezt szomorúan hallom
Természetesen látom az obik új árát, ezért mindenképp használtat vadászom, csak szeretném tisztán látni a helyzetet, hogy jó objektíveket "néztem-e" a gépekhez
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Grillo #56612 üzenetére
Engem két dolog tud elrettenteni. A kezelhetetlen webshop felület- megyek máshova.. a msik pedig ha egy fotóról nem derül ki milyen is a termék valójában. Pár éve fotztam egy webáruháznak Makita, Hitachi és hasonló szerszámgépeket. Akkor még a nagyker nem adta oda a webáruházaknak a gyári fokat, külföldön pedig sokszor más típusnév alatt futnak és elég megtévesztő pl a DeWalt USa 20V vs európai 18 V sorozat. A termék azonos... de akkor még nem tudták megkerülni a fotózást. Illetve a saját márkás termékeknél nem mindegy volt hogy miként tálaljuk pl a krómozott csaptelepeket. Hiába volt olcsóbb 20%-al a termék a Mofémnél, ha a fotó 3x rosszabb...
És színhelyesség. Van olyan ruházati webshop akinek 9. éve fotózzuk a termékeket. Még nem jött vissza nekik lila ruha mert a valóságban inkább pinkes.. vagy hasonló.
A webes kereskedelem nem olyan egyszerű mint ahogy gondoljuk. Sok buktató van... és persze az is igaz hogy ha nem megy a kupleráj, nem a bútorokat kell lecserélni -
Neck
veterán
válasz
Grillo #56545 üzenetére
Kérem, uram, fáradjon át ebbe a topicba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpársportok
- Óvodások homokozója
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Autós topik
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- MSI CYBORG 15 A13V
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged