- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobil flották
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
k1csi
senior tag
válasz
lcee79 #12476 üzenetére
A kamera (camcorder) jobb ergonómiával bír (állítható kereső, dedikált gombok MF-nek, motoros zoomnak, hangerőnek, záridőnek stb) nincs 30 perces limit, tovább bírja az akku stb. Viszont ha nagyobb szenzorost, cserélhető obist szeretnél akkor ez egy kicsit jobban zsebbenyúlós.
Nézd meg pl. a Sony NEX-VG20 (VG-30)-at.
A felbontás egy dolog, de az is számít mekkora a szenzor (zaj, kis DoF, pl. FF VG-900), milyen gyorsan lehet kiolvasni stb.
Ha úgy érezted húzós a DSLR ára, ennél méginkább így fogod. -
Throme
veterán
válasz
lcee79 #12470 üzenetére
"azt sajnálhatom esetleg, hogy amint megjelenik (ha igaz a hír, mert mintha az írója sem hitte volna el )
akkor az 5100 ára lejjebb megy kicsivel talán, de gondolom sokat azon sem nyertem volna..."Ha ez számítana, akkor soha az életben nem lenne géped. 2 évente jön az új váz, mert kell, hisz a konkurencia is tolja ki az újakat.
Én pl nem érzek késztetést, hogy a D5k-t lecseréljem D5100-ra, és ha igazak a pletykák, akkor a D5200 is kimarad. Akkor már inkább sasolom a D7100-at, milyen lesz. De ott is várható a minimális újítás.
-
Zozzer888
addikt
válasz
lcee79 #12450 üzenetére
Barátok folyton piszkáltak hogy rakjam fel a Chrome-ot...ó mondom mit tudtok Ti, jó az a Mozzila... aztán most a Mozzila nem volt az igazi, szarakodott, megfagyott sokszor , úgy a 2magos netbookon,mint a 4magos "nagy" laptopon...netbookkal voltam mikor betelt a pohár, fel a Chrome...mintha egy másik gép lenne! Összehasonlíthatatlanul gyorsabb
-
s7evcsenko
addikt
-
Throme
veterán
válasz
lcee79 #12421 üzenetére
Szerintem van a Te gépedben is a keresőn keresztül nézve valahol alul (balra vagy jobbra) egy zöld pont, ami villog ha a fókusz közelében jársz és ha megtaláltad akkor folyamatosan láthatóvá válik ez a zöld pötty.
Viszont ha ezt használod akkor meg minek manual mikor ugyan ezt AF-el is meg tudod csinálni 1000x gyorsabban.A szoba fényviszonyai változnak. Nem csak napszakonként, de mondjuk jó időben felhőátvonulásoknál.
Így lehet a képed egyszer jó, egyszer meg alul, vagy túlexpós....többször volt már itt vita, beszélgetés a belépő vs középhaladó vázak terén.
A manual-ban történő fotózás esetében egyértelműen jobb egy nagyobb keresős gép.
Látod ezért is kérdezgetik soxor, hogy ha valaki gépet akar venni, akkor mire is fogja azt használni.
Ha akkor azt mondod, hogy a cél a manual-ban történő fotózás, akkor többnyire nem belépőt ajánlanak. -
-
Throme
veterán
válasz
lcee79 #12415 üzenetére
Ha vakut használsz, akkor sose hagyd auto iso-n a beállításokat!
Ha így hagyod akkor lesz egy vakus iso 3200-as (vagy több) képed.auto után egyből manual-ra..... hát.... lehet csak nekem kicsi az önbizalmam
.
Írod, hogy jó az auto iso, mert gyorsan tudsz fotózni.... na most manual-ban mire mindent beállítasz a gyerkőc, vagy akármi mozgó célpont tényleg Kenyában lesz....
Ráadásul - ha jól emlékeszem D5100-ad van - kis keresővel nehezebb dolgod is lesz, mint egy magasabb kategóriájú vázzal rendelkező fotósnak. -
csakb
őstag
válasz
lcee79 #12418 üzenetére
Ott ugye az a baj, hogy a Hold rohadt fényes a sötét felhőkhöz képest. Esetleg kékóra elején tudsz olyat lőni, hogy a Hold se égjen ki, és a felhők se bukjanak be. Ha mégis van ihlet, akkor kísérletezni kell A/T módban az expókorrekcióval, vagy M-ben spot méréssel. Állvány nem árt, hogy az esetleges hosszú expók mellett ne kelljen felhúzni az ISO-t. RAW-ból meg sokkal többet ki tudsz hozni utólag, mint a gép JPG motorja.
-
MC Pite
veterán
válasz
lcee79 #12404 üzenetére
Nekem már régebb óta van, (egy hónapja) viszont korábban próbálgattam pár gépet pár obival. Mindig az aktuális nagyszenzoros bridge (nem ultrazoom) volt a viszonyítási alap, és annyival sosem voltak előrébb amennyivel drágábbak voltak(kis alpha vmi nagyátfogású sigmával, 350d/400d/450d 18-55el, k-x 18-55el, d90 18-200al, de azt mindig csak sötétben használtam). A 18-105el az első pár kép után is úgy tűnt hogy ez már döfi. A G2-vel együtt teszteltem, 14-42es obi volt rajta, de a panával megegyező gyutávon is a gépen is szemmel látható mélységélességbéli előnye volt; nem beszélve arról hogy végre az első kitobi amire egyértelműen azt mondhattam hogy jobb mint a fujié, ez már beretvált; élvezet volt monitoron visszanézni
. Kíváncsiak a #12331-ben leskelődhetnek.
Persze minden relatív, de árához képest szerintem egy nagyon korrekt kis obi sztem. És sokaknak kiváltja a telét is, így egy obival elvannak. (Én is így terveztem... De sajnos még a panán belekóstoltam kicsit hogy milyen 50/1,8as obival fényképezni. Ha ezt nem teszem, most nem rendeltem volna meg az 1,8G-t)
Megjegyzem itt most biztos megint megköveznek a m43os topikosok, de ne is számolják ki hogy hány fé előnye volt papíron a pentaconnak a saját (pana/oly) olcsóbb fixeikhez képest; mert amire tegnap ráizgultam asszonynak (saturnos kiárusításból) palacsintás gf3+pancakere; nem sok köze lehet ahhoz a kombóhoz, ahol nyitott állapotban még a szenzor sarkait sem takarja el. Tudom, vannak többért jobb fixek, de csak a nem drágák kerülnek a látómezőmbe sajna...
-
csakb
őstag
válasz
lcee79 #12371 üzenetére
Ha ki akarsz jönni a full auto módból, akkor első körben A módba rakd a gépet, és a rekesszel játssz (azt már tudod tárcsáról állítani anélkül, hogy elvennéd a szemedtől a keresőt), meg lődd be a fehéregyensúlyt, ha JPG-ben fotózol. Ennél több manualizálás szerintem felesleges eleinte. Esetleg az exp. kompenzációval ismerkedj. A többi meg majd alakul, ha szükségét érzed.
Majd ha lesz még több képed, akkor néha ereszd rájuk az ExposurePlot-ot, és látni fogod, hogy milyen gyútávokat használsz a leggyakrabban. Mind az 50-es, mind a 35-ös fix jól használható gyerekfotózáshoz szerintem.
-
-
Koktail
tag
válasz
lcee79 #12321 üzenetére
Szerintem se lehet gáz, kiismeri az ember használat alatt simán.
A netről én már letöltöttem a D5100 referencia útmutató nevezetű pdf-et de az 260 oldal!!!!
Én is mondtam neki, hogy simán megtanulja, ennyit meg lehet, nem kell egy dslr használatához felsőfokú angol, ha valakit érdekel akkor megtanulja, azt kész!Üdv.:
Koktail
-
-
zolka78
senior tag
válasz
lcee79 #12280 üzenetére
Szerintem mindkét oldalon vannak képviseleti, szervizeltetési és forgalmazói problémák. El tudod képzelni, hogy a Canon egyikkel sem foglalkozik MO-n, még ha akadnak néha gondok is. Hangsúlyozom, gondok szerintem a Nikonnál is vannak. Legalább is olyan mindenhol van, hogy az ismerősének az ismerőse ezt meg ezt tapasztalta
. Azért vannak cégek MO-n akik a több tíz milliós fotóaparátjukat simán bevállalják a Canonnal, nem véletlenül.
Szerintem te már annyira tanácstalan vagy, hogy lassan már nem is veszel semmit
. Mennnyé mán aztán vedd meg azt a gépet amelyik tetszik és lazításképpen fotózz vele
-
Throme
veterán
válasz
lcee79 #12264 üzenetére
Azért mert valakinek nem bejövős valami, akkor már neked sem?
Ha itt mindenik elkezdené dicsérni a pajtás fényképezőt, akkor meg is vennéd, függtelen attól, hogy dslr-t szeretnélÉn pl kipróbáltam ezt a bökdösős megoldást, igaz milc-en és szerintem nem rossz.
Dslr-en meg ha kihajtod az lcd-t és LV-ben lősz (csak hogy ne kelljen a földön hemperegned) akkor nagyon jól jön a bökdösés.A 650D-ben van szért más is. Pl 9 db keresztszálas főkuszpont.
Erre sokan írják majd hogy minek, mikor csak a középsőt használják.
Én pl szeretem használni a szélsőket is, csak nekem nem annyira érzékenyek mint a középső.Szóval így sosem fogsz tudni dönteni....
-
MC Pite
veterán
válasz
lcee79 #12264 üzenetére
Szintén maradi vagyok. Stabilizál, meg... áhh, ég és föld; rühellek kijelzőről fotózni, pláne tükrössel, pláne lassú fókusszal. 2-20centiről igen, kijelzőt használok, de máskor nem. Áltlaában állványról is átnézetit használok.
Élesség kérdés hülyeség... Inkább a gyári jpg élesség beállítás, meg obi függvénye. Nagyobb gépeken nem szeretik élesíteni nagyon a jpeget - meg hát oda állítod az obid, igényeid függvényében.+1, a tapicskolós részhez:
A helyes kameratartásról-részt ajánlom innen -
csakb
őstag
válasz
lcee79 #12264 üzenetére
"De a nikonnál pont azt szokták írni hogy kevés a dedikált gomb..."
Ez pontosan igaz a 650D-re is. A belépő kategória már csak ilyen. Amatőr felhasználásra azért bőven jó így is mindkettő.
"+az az élesség kérdés nem tudom mennyire a gép tudása,"
JPG-ben azon is múlik, hogy a JPG-motor mennyire húzza fel az élességet. Ha ez neked nem tetszik, akkor lehet finomhangolni. RAW-ból meg azt csinálsz, amit akarsz.
Én nem látok semmiféle eszement különbséget: [link]. A 650D előtt EF 1.4/50 volt f/8-on, a D5100 előtt 1.4/50 G f/8-on. Ami érezhetően élesebb ebben az összehasonlításban, az pl. az Oly EM-5, de azok a képek meg makróobival készültek, ami más liga.
-
k1csi
senior tag
válasz
lcee79 #12261 üzenetére
Nem rossz az érintőkijelző, de nem olyan dolog amit ne tudnál nélkülözni kül. ha nem tudsz sokat szánni rá.
Néhány véletlen fotó után én is kikapcsoltam a bökdösésre expót a GH2-n. Segíteni, hogy hova tegye a fókuszt nagyon jó (és még mindig használom)
Sokkal inkább azt nézd meg, hogy a hibrid AF neked elég jó-e ha ilyen vázat akarsz. Korábbi Canonok kontraszt AF-je (Liveview) rém lassú. Azaz lényegében kereső és dedikált fázis AF pontok vannak (amiből elsősorban a középső az ami ér is valamit kül. belépő vázaknál).Élesség, ha egyébként jó helyen volt (nagy szenzoros gépeken nem lehet mindig minden éles csak egy tartomány az élessségi síktól) akkor elsősorban az obitól és élesítéstől függ.
Egy jó obival minden váz elég jó már hidd el. -
csakb
őstag
válasz
lcee79 #12261 üzenetére
Tudom, hogy egy rettenetesen maradi ember vagyok, de én a szememhez emelt keresőn keresztülnézve szoktam fotózni. Ilyenkor legfeljebb az orrommal tudnám böködni az érintőképernyőt, aminek nem sok értelme van. A több vezérlőtárcsának, és a megfelelően elhelyezett, dedikált gomboknak és kapcsolóknak végtelenszer több gyakorlati haszna van, de ezt csak a saját tapasztalatom, nem pikszinfós cikkben olvastam.
-
MC Pite
veterán
válasz
lcee79 #12261 üzenetére
Igen? Ki a tököm akarja bökdösni? El sem akarom emelni a fejemtől ha nem kell. Nem pöttöm ikonok kellenek, hanem határozottan járó sok gomb. G2őm tácsos volt, körülményesebb a kezelése kijelzőről szerintem.
Aki meg oda bök ahova fókuszálni (és exponálni) akar, annak nem dslr kell, hanem kompakt/milc szerintem. Gyere tartsd ki a bő 1,1kg-os gépemet és a másik kezeddel bökögesd
Pár nap után kikapcsoltam mindent amit lehetett tapicskolósan... Volt hogy véletlen értem a kijelzőhöz táskába rakáskor oszt egyszercsak exponált, brrr.
-
csakb
őstag
válasz
lcee79 #12259 üzenetére
Az élesség azért elég sok tényezőtől függ, főleg egy DSLR-nél.
Az érintőképernyő meg inkább a tisztességes földmíves emberek látásának rontására szolgál.Aggódj kevesebbet, addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér, aztán használd a motyód és tanulj. A jó kép alapvetően nem azon fog múlni, hogy a kezedben lévő eszköz adatlapján hány csellentyűcske van feltüntetve, meg hogy a nyakpántba mi van belehímezve, hanem rajtad.
-
Throme
veterán
-
Throme
veterán
válasz
lcee79 #12252 üzenetére
Kérdés ki mit nevez normális képnek.
A D5100 szenzorában van némi tartalék magas iso mellett, de gyors mozgásokat nehezen fogsz meg vaku nélkül.
Magas iso-nál azért vesztesz dinamikát és a képed is "szmötyis" lesz.
Fényerős obival meg kevésbé lesz "szmötyis" mert alacsonyabb ison is tudsz fotózni (szemben egy 18-105-tel) viszont kapsz egy pici dof-ot, ami nem mindig jön jól....Én most is azt mondom, mint x hsz-szel korábban. Legyen a Te döntésed mit veszel, ne másé.
Nem tudom milyen sürgős a vétel, de ha nem, akkor nyugodtan mélyedj el benne melyik lesz jó most és hosszú távon 1aránt.... -
válasz
lcee79 #12244 üzenetére
Flickr-es képekből túl sok következtetést nem érdemes levonni: nagyrészük masszívan leméretezett (2MP?) jpg, png.
Nem tudok 35-ös kitről, mindig zoomokat pakolnak mellé... (ami nem olyan nagy baj, mert a 18-105-re uis szükséged lesz) Max levadászol egy használtat a hardverapróról. Lencséből érdemes használtat venni, nem szokásuk tönkremenni
.
-
MC Pite
veterán
-
-
-
válasz
lcee79 #12235 üzenetére
A végén 100%-ban a Te döntésed a dolog, csak te tudod, mennyit szeretnél áldozni rá, mennyire szimpatikus az adott gép. A dpreview-s teszteket nézd még meg, ha eddig nem tetted volna.
Ha végül a canon lesz a győztes, esetleg érdemes,felugrani érte Pestre (v egy másik nagyvárosba, pl Graz?) ekkora árkülönbség mellett.
-
csakb
őstag
válasz
lcee79 #12229 üzenetére
"Elsősorban kislányom fotózása a cél."
Egy barátom Nikon D5000-et vett 18-55-tel családi gépnek, és teljesen jó képeket készített a cseperedő kislányáról (is). Igaz, van is hozzá némi érzéke. Azóta lecserélte a kitobit egy 16-85-re, a vázat meg most, hogy lejár a 3 év gari, egy D5100-ra cseréli.
Azt válaszd, ami neked szimpatikus, aztán a többi úgyis szintén csak rajtad múlik.
-
csakb
őstag
válasz
lcee79 #12217 üzenetére
Ha úgy érzed, hogy kell az átfogás, akkor vedd 18-135-tel. A kompakt szuperzoom után baromi jó lesz ez is egy jó vázzal. Az olcsó utazózoomok gyengeségei (legyen az 18-105, 18-135, vagy akármi) csak akkor fognak zavarni, ha már komolyabban foglalkozol fotózással. Még az is előfordulhat, hogy soha nem fog zavarni.
Szerintem nem kell ennél jobban túlparázni, mert a végén oda jutunk, hogy FF alatt nem érdemes venni semmit.
Nézd meg élőben a vágyott gépeket, itt meg nézz meg egy csomó képet, ami a szóba jöhető obikkal készült: [link]. Lesz egy csomó jó kép utazózoomokkal is. Horribile dictu, 18-55-ös kitobikkal is.
-
Zozzer888
addikt
-
Throme
veterán
válasz
lcee79 #12217 üzenetére
18-55-öt én nem vennék. De nem a minősége miatt ( bár az elforduló frontlencse nem túl szerencsés, ha polar szűrőt akarsz majd 1x használni), hanem a praktikusság miatt.
Azt nem tudom a canon frissített 18-135 obija milyen lett képminőségben. Talán mintha az nem változott volna, de nem tudom mi a helyzet.Sztem azt ne várd el, hogy itt megmondják a frankót és azt, hogy mit vegyél. Véleményeket olvashatsz, de neked kell kihámoznod, hogy az elképzelésednek melyik rendszer felel meg leginkább.
Látod, van aki nikont, van aki canont ajánl neked.Ne csak az első kitobira koncentrálj, hanem arra is hogy későbbiekben melyik rendszer adja neked az igényekhez (pl tele) a legoptimálisabb üveget.
-
Throme
veterán
válasz
lcee79 #12212 üzenetére
A D5100-zal tényleg az a gond, hogy alacsony. Ha meg magasabb lenne, akkor azt D90-nek hívnák.
Valószínűleg ezt nem akarja a nikon (sajnos), pedig még mindig ott vannak a haladó kategória előnyei, ezért nem értem miért nem adnak egy normálisabb méretű vázat.
A D5100-ról lelóg az ember kisujja. -
A Zéé
addikt
válasz
lcee79 #12212 üzenetére
Mindenképp fogd meg mindkettőt, és ha eldöntötted, hogy mit akarsz, akkor addig ne is nézd a fórumot, mert ha folyamatosan csak azon agyalsz, hogy melyik lenne a jobb, sose lesz géped
A D5100 magasságra kicsit tényleg kicsi, de a Panasonicnál azért nagyobb. Engem igazából nem zavar a mérete. A D3100 ugyanakkora. Megszokás kérdése.Amúgy nekem meg nikonosként a Nikon kezelhetősége tűnik logikusabbnak. De ez tényleg csak tapizás, és rövid használat után derül ki. Ki mit szokott meg.
-
válasz
lcee79 #12198 üzenetére
Ez tény, a 18-105 egy kifejezetten jó obi. A 18-55 is kb uilyen jó, viszont ezzel feláldozol egy kis fókusztávot. Az igazi kérdés az, hogy elég-e neked 105mm teleobi-fókusznak, vagy később külön obit veszel erre a célra? Mert utóbbi esetben nincs szükséged az 55-105 tartományra.
Portré: Ahogy fentebb írta a kolléga, Aps-C-n az 55mm is elég, 105mm már teleobi. (amúgy jellemzően 1,4-2/85mm es fixekkel dolgoznak a portrésok).
-
-
válasz
lcee79 #12194 üzenetére
Ha nagyon kell az iso1600, akkor a d5100 as döntésed mindenképp a jó irányba vitt. Ajánlom mellé a 1,8/35-ös fixet, ha nagyon sötét lenne
.
-
csakb
őstag
válasz
lcee79 #12191 üzenetére
Ha a fotográfiai alapismeretekkel tisztában vagy, akkor teljesen irreleváns, hogy milyen nyelven van a menüje, mert nem abban fogsz bogarászni. Persze a belépő szintű vázakon pár dolgot csak menüből lehet állítani, de azt meg talán csak meg tudod tanulni.
A Canonnak szerintem egyetlen előnye van amatőr szinten bármelyik rendszerhez képest, és az a 70-200/4 L.
Ha döntöttél, akkor ne győzködd már magad tovább, meg ne minket próbálj rávenni, hogy tovább győzködjünk, hanem használd.
-
csakb
őstag
válasz
lcee79 #12187 üzenetére
Annyiban rosszabb, hogy általában nagyobb a gyártási szórásuk, legalábbis az olcsóbb kategóriában. Nem árt vásárlás előtt több példányt is kipróbálni a vázadon, ha van rá lehetőség, de a legtöbb júzernek azért általában szerencséje van (vagy nem veszik észre az esetleges bibiket).
A Sigma fixek általában igen jók, ha nem zavar a söröskorsónyi méretük.
-
válasz
lcee79 #12187 üzenetére
Sigma, tokina, tamron, SAMYANG, ZEISS - ők gyártanak még nikon bajonettre.
Konkrétan a sigmákkal szokott előfordulni, hogy az AF vezérlőchipjük nem kompatibilis az újabb nikon vázakkal. Anno énis belefutottam egy ilyenbe, és mivel szürkeimportos volt az obi, 40€-t akart a javításért a sigma szerviz. Tamron v tokina esetében ilyenről nem hallottam (ill volt is egy régi tokina 17-es fixem, ami gyönyörűen ment a d7k-n)
Optikai minőséget tekintve minden jelöltnél meg kell nézni a teszteket (lenstip.com ÉS photozone.de)Samyang: rel. olcsó, manuális lencsék, a 2,8/14-es és az 1,4/35-ös kiváló példányok.
Zeiss zf-obik: szintén jók, de aranyárban vannak (ráadásul manuálfókuszosak).
-
jeni
félisten
válasz
lcee79 #12164 üzenetére
szerintem az Edigital boltban lehetséges a részletre való vásárlás
-
k1csi
senior tag
válasz
lcee79 #12118 üzenetére
Vsz. MILC-et vagy leginkább micro 4/3-at elsősorban fixekkel használnak és főleg olyanok akik már előtte használtak DSLR-t.
Mindennel lehet jó és rossz képet is csinálni. Nekem is van kompakttal (típust hagyjuk), DSLR-el (550D) és micro 4/3-al (GH2) is olyan fotóm ami nekem ill. a környezetemben élőknek is tetszik.
Akár még a 18-55-ös kittobival is.A drágább cuccok ezt könnyebbé teszik, több lehetőséget adnak.
Azaz meg lehet oldani 100k alatt is. Viszont ekkor nem várd el, hogy minden körülmények között mindig jó fotó lesz.
A videóba behallatszik az obi zaja problémáját is meg lehet oldani. Vakusaruba nagyon jó cuccokat (külső mikrofon) lehet venni.
Az e-bay sem haszontalan. Nálunk sajnos kicsi a piac.
Az általad korábban említett obit is olcsóbban be lehet szerezni EU-ból.
Persze nagyon olcsó nagylátót ne keress, az minden rendszerben elég drága.
Csak egy jó tippem van: Használtan vegyél (azért, ha te nem tudod megitélni legyen valaki aki megtudja, hogy nem-e hibás a cucc), próbálgasd neked mi jön be. Legalább egy fényerős obit próbálj ki, próbáld ki az indirekt vakuzást/derítést, legyen állványod.
Ha bizonytalan vagy akkor ne ugorj bele új cuccokba mert néhány hónap után max. kb. 2/3-áron fogod eladni és itt nem áll meg az értékcsökkenése. Vázak nagyon gyorsan, obik/vakuk lassabban állvány meg még lassabban veszti el az értékét.
Amikor fotós cuccot veszel akkor rendszerben érdemes gondolkodni. -
madgie
titán
-
madgie
titán
válasz
lcee79 #12118 üzenetére
Nem csak a Panasonic objektíveket kell nézni, azért Micro 4/3 a rendszer neve, hogy a teljes objektívválasztékból választhasson az ember. Ott van például az M Zuiko 45/1.8, kitűnő ár/érték arányú portrécucc, vagy a Panasonic 14/2.5, 40-50 ezerért meg lehet venni az ebay-ről, vagy itthon, kéz alól.
-
-
zolka78
senior tag
válasz
lcee79 #12114 üzenetére
Azért azt is vedd figyelembe, hogy a drága objektív nem azért drága mert profik használják és ők meg tudják fizetni. A mínőségi jó rajzolatú objektíveknek nagy a tervezési és elöállítási költsége is, függetlenűl attól, hogy azt milyen rendszerhez tervezik. Egy kisebb szenzorméretű géphez is ugyan úgy megkell alkotni a jó objektívet mint egy FF dslr géphez. De nézheted a másik oldalról is, a dslr kategóriához is álltalában drágák az új, nem konzumer kategóriájú obik. Az m4/3 rendszerhez viszont minden obi új, lévén 4 éves dologról beszélünk. Itt is igaz, hogy egy rendszerben az objektív lesz a nagyobb költség.
-
-
Zozzer888
addikt
válasz
lcee79 #12098 üzenetére
Persze, sokan nagyon hamar ráunnak hogy egy DSLR nagy, nehéz, obit kell rajta cserélni, külön táska, nem csak "bedobom a kocsiba oszt jó van" (én spec mindig beövezem
)...az én gépem kb 1,5kg a teleobival, markolattal...körülményes,nagy cucc...de egy műszer, egy hihetetlen jó célezköz, kompromisszumok nélkül (vagy legalábbis nagyon kevéssel).
De ha nem érdekelne a fotózás annyira, amennyire, akkor nekem se tetszene a dolog,mert ha leveszed belőle azt az élményt amit azért kapsz mert egy célezköz akkor csak a nyűg marad
-
válasz
lcee79 #12098 üzenetére
Véleményem az,ha az ember kiad egy dologért közel 200K-t,akkor az legyen zsír új. Nem megvetendő a Nikon 3 év garija sem. Azt tudnod kell,hogy egy mai Dslr 100000 expóra van hitelesítve,de besz*rhat hamarabb is persze.
szerk: Azt,hogy miért adják el ennyi expóval,szerintem csak amiatt van,mert kb az átlag ember ennyi expószám alatt dönti el,hogy ez a technika neki kevés vagy sok.Aki meg nem adja el,az meg elégedetten használja.
-
Abry
tag
válasz
lcee79 #12075 üzenetére
Mondjuk tényleg attól függ mit akarsz videózni, de ha veszel külső mikrofont hozzá (600d-nek van ilyen bemenete), akkor egyáltalán nem hallani az af motort. Btw a Canon gépek nagy előnye a Nikonokkal szemben, hogy már az alapmodellekben is van vázba épített af motor, amivel gyorsabb, "gördülékenyebb" és csendesebb af-et kapsz.
Zoom problémát meg egy 55-250 IS lencsével lehet orvosolni.
-
-
-
válasz
lcee79 #12071 üzenetére
Nem vagyok jártas Canon téren -jelelnleg nikon d7000-em van 18-105-ös obival épp erről készülök pana gx1x-re váltani. Ami az alapobiknál videószempontból fontos kérdés: ténylegesen néma legyen az AF! Az én nikon kitobim hiába készült AFS motorral- mégis durván hallatszik a videón a fókuszálás.
-
Zozzer888
addikt
válasz
lcee79 #12071 üzenetére
Nem az összes rossz,csak spec ez a 18-135ös nem olyan jó...de a Nikonosok által forumon dicsőített 18-105ről is hallottam már lesújtó véleményt,persze olyantól, aki használta is...nem tudom, puding próbája...Szerintem a 18-135nek a legfőbb baja az hogy tudásához képest drága
De az tény hogy a 18-135nek nincs jó híre
A 18-55 IS II-nek viszont nagyon is, attól mindenki oda van ,meg vissza, hogy kit obi létére milyen szuper.
-
Throme
veterán
válasz
lcee79 #12002 üzenetére
Most csak erre reagálnék:
"most pár hozzászólás után/miatt"
A gépet Te fogod használni, nem pedig mi. Itt mindenki belátása szerint mond véleményt, ami inkább segítségnek jó.
Érdemes utána nézned neten, élőben a speckóknak, tulajdonságoknak, kinézetnek, fogásnak. Csak Te tudod mit akarsz és egy hsz elvihet rossz irányba is, aztán csalódás a vége..(#12001) ateszm: tényleg
nem is figyeltem....
-
-
-
Throme
veterán
válasz
lcee79 #11999 üzenetére
Talán a bracketing ami még kimaradt a D3200-ból, de már belerakták az infrás távirányítást. A D3100 még azt se tudta.
És azt hiszem minimálisan nagyobb a D5100.
No meg vagy egy árban van, vagy még olcsóbb is a D5100 az új jövevényhez képest...Többen nagyon ellene vannak a sok megapixelnek, normál kitobihoz viszonyítva.
Új procit is kapott a D3200, gondolom ez is egyik oka volt.
Mai világban nem annyira tétel a memória kártya, a 24MP nagyobb fáljmérettel is jár. Ez feldolgozásban is észrevehető, ha nincs jó vasad hozzá.
Ezek azonban részletkérdések.Nézegesd meg mindkettőt. És amelyiknél fellángol a szerelem azt vedd meg
.
-
Abry
tag
válasz
lcee79 #11923 üzenetére
Mielőtt döntesz nézz meg néhány DigitalrevTV videót youtube-n. Szórakoztató, nem az a száraz, szájbarágós fotó szakzsargon és mégis minden fontosat elmondanak a gépekről.
Ha már amúgyis aktuális nézd meg rögtön ezt: Canon 600D vs Nikon 5100
ui.: én Canon fanként a Canon-t ajánlom, igaz kicsit drágább, de annyival jobb is (pl. nikon 16mpx, a canon 18mpx, stb.) Képekben közel egyforma minőséget hoznak, Te, mint kezdő semmi különbséget nem fogsz látni, azonban videóban egyértelműen jobb a Canon.
ui.#2: ja meg mondtad, hogy Sony-t nem akarsz venni, jobb, ha tudod a Nikonban Sony szenzor van
-
MC Pite
veterán
válasz
lcee79 #11923 üzenetére
Nagyon halkan megemlítem hogy a youtube és flickr remek arra hogy megtudd melyik váz és melyik obi mit tud. És ha annyira fontos a videó, nézd meg a kézből készült videókat velük - igen, nem tudod fejjel stabilozálni, az eredmény, hm, messze nem olyan mint a milcekkel. Nem gyakoroltam én még eleget, de a D5000el kézből sokat nem fogok videózni az egy kilós géppel, ezen semmilyen VR nem segít - Panával sima ügy. Csak ott a kitobi beltéren kevés(videóhoz jó lesz), kell mellé az említett 20as fix. Viszonyítás képp a 14-42vel kicsivel jobb csak az eredmény beltéren, mint az S100fs ágyújával. Persze az 1,8as fixxel eléggé előre ugrik a pana - persze ennek elég tág rekesz az ára, ami gyereknél ha mozog nem biztos hogy annyira előnyös(nincs tapasztalatom).
Féloff: Sony SLT gépei? Igaz, nem nyűgöztek le az alphák idáig, de hátha akad korrekt kombó...
Szerk: Én amúgy beleszerettem a 18-105be, korábban amiket próbáltam tükrösöket vagy kitobival vagy utazózoommal, egyik sem tudott ilyet produkálni (fény, mélységélesség)
-
Santiagain
őstag
válasz
lcee79 #11917 üzenetére
Pedig fontos a fogdosás. Nálam tapasztaltabbak, akik már használtak legalább semi-pro vázat, az mondják, hogy gagyi, játék hatást kelt a kezükben egy D3100. Nekem elég nagy kezem van, de nem zavar, sőt, jól is esik, hogy kisujjal alá tudom támasztani a vázat. Az is igaz, hogy ennél nagyobb gépet még nem is használtam.
Szerk.: közben megelőztek.
-
A Zéé
addikt
válasz
lcee79 #11915 üzenetére
Nikon fanboy vagyok, de vállalom.
Én a D5100-at venném a 18-105VR és a 35/1.8 obi miatt. 18-105 használtan ~50k, 35/1.8 45k környéke. Ez két olyan obi, amikre nincs a Canonnak hasonló minőségű, és hasonló árú alternatívája. Itt a fórumon ez a kombó szinte minden Nikonosnak megvan, és mindenki szereti őket. Az sem utolsó szempont, hogy 3 év gari van a vázra, és az egyik legjobb APS-C szenzor van benne (bár akármelyiket is választod nem a szenzor lesz a szűk keresztmetszet).
Viszont ha sok videó lenne, akkor lehet, hogy tényleg jobb a Canon.Amúgy meg menj be valami boltba, fogdosd meg mindkettő vázat, és sok olyan dolog előjöhet, ami eldöntheti a kérdést.
szerk: 200k-ért újonnan és később ez a 35/1.8
-
Zozzer888
addikt
válasz
lcee79 #11908 üzenetére
Canon / Nikon között a lényeges különbség az hogy Canonnal mennek az M42es obik, Nikonnal nem
Kicsit más az obi park, de nagyot tévedni nem tudsz.
A fentebb író kollégának üzenném hogy a Canon 1100D-t az 5100Dhez hasonlítani olyan mintha azt mondanám hogy
a Seat Exeo sokkal jobb mint a VW Golf VIIszal hogy nem egy kategória a kettőárban sem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged