- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Apple Watch
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz [Prolixus] #69642 üzenetére
erre mediamarktban is lehet kapni cuccokat kb 200-250 euroig, igaz foleg csak a mainstream (corsair, steelseries, cm, logitech, meg par kisebb marka) vonalon.
das keyboard es ducky kegyebkent meg mindig ilyen 140-220 euro korul mozog, mint par eve. igaz ezeket tovabbra is par helyen aruljak csak, de legalabb van valasztek kapcsoloban.
viszont ahogy neztem a <100eur mechanikus all-round modellek tenyleg kikoptak.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69642 üzenetére
a 20-30 ezres sávban ... kb ugyanazt a minőséget hozza az összes gyártó, és 12-egy-tucat billentyűzetek vannak
Az a baj, hogy 2 éve ezt még a 10-20 ezres ársávra lehetett ezt kijelenteni, és a 20-30 ezres kategóriában már akadtak jó és ajánlható darabok, ma megtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
elodman
aktív tag
válasz [Prolixus] #69629 üzenetére
Yo Mensch és Főmaestrok, kik vagytok itt bőviben!
Az szép, mívös példabeszédöd möghallgattatott, s valá nagy örvendésnek okozója.
(Különös tekintettel eme kellemetes kifejezésmóra:
"amúgy szidják sokan a gémer billentyűzeteket, mert tényleg sokszor parasztvakító fícsörök meg csillámpóni...",
"megvesz valami random cherry kapcsolós billentyűzetet aztán használja, öröm bódottá, meg van az az 5% akit elkezdi érdekelni a téma, vagy zavarja egy csörgő stabilizátor vagy ilyesmi, és elkezdi belecsúszni az igencsak mély nyúlüregbe. ")Eme nagy bölcsességeken fölbuzdulá, s előkeresé 30 évvel ezelőtti
billimet (Vintage Billi ) , de még szerencsésen elérvén az papírzacskót, (18+) beléűrítém ama ebéd maradványait. Mondtok vmit. Ezektől tényleg fölfordul a nem ízlésficamos 2lábonjáró talpa, haja, hasa, f...MÁNPedig eme állapot nem áldott. Sőt, shit, mereng a boldogtalan.
Ezért hát látván Valeriana (Varmilo ?), Toalett Duck, s egyéb nyál- és egyébcsorgató csecsebecséket, elgondolkozám, vajh
- 20-30(40???) E - ért lehet mechanikus de CSendestárshoz jutni
- USA ANSI ( esetleg UK ISO) kiosztással- programozáshoz (egész nap kopácsolás kerülendő)
- teljes méretben azaz NumeriKUSSal, F1-12, kurzorral
- Új, lehetőleg sok bill érzékelős (anti-ghosting, ...)
- Mert mostani kütyüknél pipecebb nem árthat, ezek:
1- CHERRY KC-1000 - bár elég jó,
2- Havit Gamenote KB857L - kissé fülsértő- Kellemetes gépelésiérzet és hanghatás, hosszú év(tizedeken) át strapálhatóság igényével - mit majd üzleti helyszíni szemle is követ.
Megathanx meg ilyesmi.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz [Prolixus] #69634 üzenetére
olcso membranost mai napig lehet forintokert venni
hot-swap nem hinnem, hogy nagy dolog lesz. szep meg jo annak, akinek a bill hobbi, de aki hasznalni akarja, annak ez csak egy ujabb hibaforras. steelseriesnel elvileg van allithato switches is (apex pro), bar megintcsak probaltam ket napja, es szerintem nem az igazi.
cherry red lehet basic, de konkretan most amikor neztem egyetlen olyan billentyuzet volt kint. egyebkent meg a red eleve amiatt terjedt el, mert gepelesi elmenyre kb az allt kozel a regi "bejaratott" Model M erzeshez, es oke jatszani es gepelni is. boven nincs az, mint ot eve, amikor konkretan bementunk a boltba, es volt MX blue es MX green is.
egyebkent az oled kijelzo is bejott, ha tenyleg csillamponizas a cel .
-
HardRic
addikt
válasz [Prolixus] #69619 üzenetére
Hát ja, ha folyékonyabb olajat használsz, mondjuk 105g0-t, akkor lehet bőven jó a bag lube is. Én 205g00-val próbáltam ami valamivel olajosabb állagú a 205g0-nál, de nem tetszett az eredmény. Nekem legjobban a sűrűbb lube a rugók két végére módszer vált be. Úgy biztosan mindegyik egyforma lesz, és nem pocsékolok el egy rakás lube-ot ami a zacsiban marad.
-
HardRic
addikt
válasz [Prolixus] #69612 üzenetére
Én nem bag-lube-olok. Engem idegesít hogy nem lesz egyenletes. Én a Taeha féle módszert csinálom, hogy a rugó mindkét végét megkenem, a köztes részre nem kell. A pengést megszünteti, hátrányt nem látok belőle, és legalább mind egyformán van megkenve.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69612 üzenetére
1. két csipesz (én ezt használom)
2. zacskó helyett kis műanyag tégelybe teszed be a rugókat és kenőanyagot, és amikor veszed ki a következőt, akkor odaütöd a sarkát az asztalhoz, és szét fognak ugrani a rugók (ezt videóban láttam és nagyon látványosan működött)[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Tibro5
senior tag
válasz [Prolixus] #69555 üzenetére
Bocsánat a doubleshot akkor fals infó, valahol pedig így hirdették.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69555 üzenetére
Ha egy stock cherry kapcsoló túl reszelős, akkor miért nem vesz valaki olyat ami kevésbé reszelős már újként is?
Hang, ebben még mindig az egyik legjobb a fekete házas Cherry a full nylon házzal.Nem vennék ilyen mechanikusan bejáratott kapcsolót jelenleg, mert a legtöbb gép szigorúan ugyanúgy vagy csak pár ívet használva nyomja le a kapcsolókat, így azokon az íveken bejáratódik a kapcsoló, mert másokon nem. Vannak kísérletek jobb megoldásokra a véletlent bevetve és az emberi kezet jobban utánozva, kíváncsi leszek, ezek működnek-e majd a gyakorlatban.
-
4nick8
őstag
válasz [Prolixus] #69533 üzenetére
NEm lehet minden fekete
-
micafighter
nagyúr
válasz [Prolixus] #69480 üzenetére
Próbáltam most PBT Notion szettel is (Cherry profil). Itt az alfáknál nincs gond, de a szintén R3 sorban lévő TAB úgyanugy csattan a Durock ház tetején. A kbdfans magyar szettnél az alfák is csattantak, úgyhogy lehet különbség kupakszettek között azonos profilnál (PBT Notion alfák nem csattognak, kbdfans alfák igen), de még kupakszetten belül is (PBT Notion alfák nem csattognak, de a kupakszett TAB-ja igen). A Gazzew Bobagum egyébként egyetlen kupakkal sem csattogott. Lemértem, a különbség az, hogy a Gazzew házának a felső része 0.2mm-el rövidebb/alacsonyabb, mint a Durock házának felső része.
[ Szerkesztve ]
-
micafighter
nagyúr
válasz [Prolixus] #69480 üzenetére
Szerintem próbáltam mással is, bár hosszabb távon a kprepublicos szett volt az alfákon (most lecseréltem a keychronos OEM szettre). Jött azóta több kupakkésszlet is, ebből minimum 2 cherry profil, úgyhogy tesztelgetek még majd aztán írok. Nekem is ez jutott eszembe, hogy lehet van némi eltérés két azonos profilú kupakkésszlet között is.
[ Szerkesztve ]
-
micafighter
nagyúr
válasz [Prolixus] #69473 üzenetére
Igen, a papír teszt is megerősíti, tényleg van interefencia. Érdekes, a bobagum nem long stem, ahogy a Durock Dolphin sem, de a bobagumnál nincs gond, a Dolphinnál van. Több kapcsoló is érintett egyébként, az egyik előző hsz-emben felsoroltam melyiknél volt gond nálam. Lecseréltem OEM kupakokra, és megszűnt a probléma. Szerencsére van más megoldás a másik kapcsoló meg másik kupakprofilon túl is: lehet teszek egy pici darab papírt a kupak oszlopába, így nem fog végignérni a stem, igy picit nagyobb lesz a távolság és nem fog a kupak a kapcsoló házának ütközni. Vagy lehet megreszelem a kapcsoló házának a tetejét.
[ Szerkesztve ]
-
mrviceguy
tag
válasz [Prolixus] #69473 üzenetére
Tudom, de kicsit túlzásnak érzem megvenni a VA108M-et, kiolvasztgatni a silent red kapcsolókat és lekannibalizálni a PBT-ket hogy megturbózzam a Keychron-t. Annyira nem gáz se a mostani keycap, se a kapcsolók
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #69396 üzenetére
Plusz itt is igaz, hogy a puding próbája az evés. Ha nincs olyan kritérium, hogy vakon gépelni nem tudó családtag is használná a bill.-t, akkor szerintem elég egyszer egy nagy levegőt venni és kipróbálni egy ISO-UK vagy német készletet. Erre pl. alkalmasak az "olcsó(bb)" PBT klónok.
Persze előfordulhat, hogy nagyon nem fog menni, de az is könnyen lehet, hogy meg fog lepni az izommemóriád. Az ékezetes betűkkel pl. sokkal kevesebb gondom van, mint amire számítottam. Az eltérő feliratozás akkor zavar inkább, ha csak kicsit van eltérő helyen a magyar spec. karakter a kupakon látotthoz képest, pl. ")", "Ö" helyett "(", ")". Emiatt pl. eszembe jutott, hogy 65%-on kipróbálom, hogy a felső számsor helyett az F-et teszem fel.
A másik, jelenleg is használt megoldás meg az, hogy win-en felrakom a magyar mellet a UK layoutot is és ha nagyon kellenek a spec karakterek és nem találnám magamtól, akkor LAlt+Shift-tel átváltom. Ez meg 25+ éve működik ANSI-val is.M.
-
Throme
veterán
válasz [Prolixus] #69370 üzenetére
Említett helyeken a kupakokat néztem, engem most az érdekel, hát annyi vagy több, mint az egész billentyűzet.... még szerencse, hogy lehet kapni...
... kapja össze magát Kína, de gyorsan -
4nick8
őstag
válasz [Prolixus] #69307 üzenetére
Mondom nem tudott szállítani mert minden készlet ment a website-ra és nem került be nagykerbe. Most jön Q1 Q2, Q3 meg 1-2 hónap.
-
4nick8
őstag
válasz [Prolixus] #69305 üzenetére
Nem volt belőle ISO, nem tudott szállítani a Keychron, etc...
-
4nick8
őstag
válasz [Prolixus] #69299 üzenetére
Jövő héten már itthon is kapható lesz.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69301 üzenetére
van egy fix távolság a PCB és a plate között (3mm vagy 3.5mm, mindig elfelejtem
5 mm távolság van a plate teteje és a nyák teteje között, azaz az ajánlott 1,5 mm vastag plate esetében 3,5 mm vastag szivacs kell a nyák és plate közé.A nyák alá pedig akkora és olyan alakú, amit a ház kiad.
Amúgy van amikor nem kell, mert elég jó a konstrukció hozzá, hogy szivacsozás nélkül sem kong/bong/peng az egész.
Alapvetőenhibás tervezés eredményemegfelelő tervezéssel elkerülhető a kongás/pengés, de általában olcsóbb a gyártóknak szivaccsal kibélelni a billentyűzetet, mint megoldani.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
copass
veterán
válasz [Prolixus] #69283 üzenetére
minél nagyobb erővel csapódik be valami valamibe nagyobb hangja lesz.
de ugye ez egy összetett probléma: switch/keycap. én próbáltam ugyanabban a switchben többféle rugót 35-67g-ig és én meghallottam a különbséget.
ezért léteznek a silent switchek a gumírozott stemekkel. mert egy sima lineáris soha nem lesz olyan csendes. mélyíteni tudják a kilakítással, anyaghasználattal.
pl: gateron cap gold yellow, sokkal mélyebben csattog mint a gateron red.
van aki a pengést se hallja, én meg minimálisan csökkent hallással és zúgó füllel is meghallom a pengést!"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
nagyúr
válasz [Prolixus] #69284 üzenetére
Izé... Az úgy volt, hogy...
Felteszem a gyűrűket a CMre és szimultán tesztelem holnap a keychronnal, az volt a baj a CM-el, hogy a dokkra kötve USB switch-el használva villogott a háttérvilágítása. Ez a k4-nel nem fordult elő.*** Eladó Citizen Promaster és Orient Mako Panda - BMW 18" Alufelni Nyári Gumival és Szenzorral *** Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
copass
veterán
válasz [Prolixus] #69276 üzenetére
erősebb rugó nagyobb erővel csapja vissza a switchet. én simán megérzem a 67g-t, attól már kikészül a kezem a nap végére. mx black 85g-t azt használat után 1-2 órával elengedtem a szekrénybe pihenni! kegyetlen.
40g-vel érzem jól magam játékra, melóra.most próbálgattam az itthoni billentyűzeteket és a cherry stream 3 cherry mx blue-val "elsőre" nulla hibával 75 wpm-et írtam úgy hogy nem is használom évek óta.
ennyit jelent a clicky taktilis és a könnyű alacsony profilos keycap."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Throme
veterán
A leírtakat mérlegelve a kiindulás gateron red lett. Összehasonlító táblázatokban csendesnek írják, de ez feltételezem a barna és kék kapcsolókkal összehasonlításban értendő.
Meg hát relatív kinek mi a csendes.Mivel még új vagyok a "szakmában" és nem is törekszem babérokra, így a kb 13k huf-os 120 darabos glorious gateron clear és red kapcsolókat néztem. Gondolom ez az alja és itt nem sokan építkeznének ebből.
Következő lépcsőfok a 5-7k huf os 35db-os csomagok, de látom van ink, meg pro kapcsoló 15k huf/35db áron...Videókból látom, hogy egy megkent kapcsolós és stabilizátoros szett azért halkabb (amellett, hogy hangja is más, kellemesebb).
Ennyire nem mennék bele a dolgokba, úgy érzem türelmem se lenne szétszedegetni az összes kapcsolót, stabilizátort.Egyelőre a gateron red-del fogok boldogulni. Valamikor teszek egy kitérőt egy csendesnek mondott kapcsoló csomaggal, ha már HS verziót választottam.
Viszont a házat ki akarom "tömni" szivaccsal, fóliával. Ez egyébként garivesztést jelent?
Láttam yt-on olyat, hogy valaki a K8 dobozában lévő szivacsot használta erre, ha már ott volt.
Azt nem tudom, hogy antisztatikus vagy sem, de jó ötletnek tűnt.Tsebacsi#69269 ajánláshoz:
CK billentyűzetek kapcsolói fémesen pengenek (barna kapcsolós). A CK V2-esekben lévő TTC kapcsolóknál hallottam először. Csak csendben hallhatók, de akkor nem kell közel hajolni a kapcsolókhoz.
Elkezdtem lehúzni a TTC-t, majd meghallgattam a CK V1-es billentyűzetet, ami gateronnal van szerelve és az is peng, csak valahogy nem hallottam korábban (vagy még nem olvastam sűrűn ezt a fórumot és nem tudtam mire kell figyelni).
Szóval, ha a keychronnál nem tapasztalt Tsebacsi pengést , vagy csak nagyon nagyon halkan, akkor a CK okozhat csalódást. Ezt leszámítva szerintem nem rossz billentyűzet. CK 530 V2-be tettem fóliát (hátha csökken a pengő hang) és van o-gyűrű a kupakokban. Szerintem a billentyűzet hangja vállalható, de a pengés megmaradt.[ Szerkesztve ]
-
[Prolixus]
addikt
mármint "az jelent, hogy silent-e vagy sem"
SOkan amúgy nem szeretik a silent kapcsolókat mert már túl tompított. Tényleg nagyon vegyesek a preferenciák.I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #69243 üzenetére
Legtöbbször kimarad, de olcsóbb lineáris alternatívának még mindig ott vannak a Gateron Silent kapcsolói, a Red és nagyobb rugóerővel a Black. A Silent Redet én egyáltalán nem érzem mushy-nak, sőt. Ezen kívül a cherry klónok nem imbolyognak rajta és elég rendesen rászorulnak a stemre. Az alapján, amit írtatok az Outemukról, a Gateronnak bár van, de nem annyira erős a rugóhangja sem. Egy picit reszelősebben jár, mint a sima Red, de ezen és a rugón is segít a kenés.
Ma megjött az alis rendelésem a 65%-os GMMK-hoz. A milky top Gateron Red Pro tényleg nagyon simán jár. Kaptam egy Yellow Pro-t is ajándékba, az is ugyanolyan jó, de nekem a 45g még mindig elég. Érdekes, hogy csak simán kézben kipróbálva a milkynek mintha magasabb lenne a hangja a PC-hez képest. Ha megérkezik a GPL205G0, akkor legyártok pár variációt összehasonlítani.
M.
-
micafighter
nagyúr
válasz [Prolixus] #69241 üzenetére
Keygemnél € 6,30 / 10db Bobagum (és szokott is készleten lenni), a Durock / JWK vonalon a Daybreak/Dolphin/Alpaca (amik elvileg ugyanazok, csak a szín tér el, illetve a Daybreaknek pár grammal erősebb a rugója) -ból a legolcsóbb, amit találtam most €6.75 / 10db silent alpaca a https://mykeyboard.eu/ -nál (nem tudom szokott-e készleten lenni, most nincs). A Durock / JWK picit halkabb, de kicsit puhább is a bottom-out, a Bobagum kicsit hangosabb, és kicsit keményebb a bottom-out.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69212 üzenetére
Áh, a Silent Box Brown kb semennyire nem taktilis. Gépelés közben nem is érzi az ember, majdnem olyan mintha egy lineáris kapcsoló lenne.
Ezzel nem tudok egyetérteni. Nagyon nem lett a kedvencem az a kapcsoló, és csak pár maradék maradt meg belőle ezért, de lineárisnak nevezni erőteljesebb túlzás, mint a Cherry Brownt lineárisnak nevezni. A halkított kapcsolók között hangosnak számít szerintem.Éreztem, hogy valami kimaradt a listából, az U4 volt az.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #69202 üzenetére
Személy szerint a Q65-öt messze jobb kialakításnak gondolom, mint a Q2-t. A Q65-nél a helyén van a teljes jobb szélső oszlop és nem kavar be a Knob sem, aminek szerintem megtalálták a megfelelő helyet a másik oldalon, ha már ennyire fontos... Egyedül a Space-től jobbra lévő triót lehetett volna két billentyűre redukálni. Meg persze az ISO hiányáért kár, de ez meg a darabszámot elnézve nem is meglepő.
Pedig a "macro oszloppal" (nem tudom mi az elfogadott neve) kifejezetten szép, szimmetrikusak az arányai. Ha ANSI 65%-ot keresnék, én biztosan megfontolnám.Ezzel szemben a Q85-nél - ha jól látom - tulajdonképpen csak a WKL a különbség a potis Q3-hoz képest. Még alacsony példányszám mellett is érdekes döntés szerintem.
Ez a HHKB féle megoldás (nem feltétlenül a Keychroné, úgy általában) meg amennyire nem tetszett elsőre, de még sokadjára sem, annyira átgondoltnak tűnik mostanra.
M.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69202 üzenetére
Pár ezer alatt azért nem sokat, hanem 1000-2000 darabot értettem csak, és igen, ennyit szerintem el tudnának adni, ha raktárkészletről árulnák, miközben a 200-at sokallom group buy-ként (eleve furcsa ez a szám, mert ennél nagyobb darabszámnál szokott beesni a fajlagos költség, bár lehet, hogy saját gyártókapacitásnál máshol vannak ezek a határok).
Ha van eszük, akkor a Q60 és a Q4 házának alsó része és a nyák megegyezik (és ebből következően a csomagolás is ugyanakkora), egyedül a ház felsőrésze tér el, szóval ha a nyakukon maradna, akkor újra lehetne hasznosítani vagy eleve raktárkészletre gyártott alkatrészekből lehetne gazdálkodni. Ugyanígy a Q85 és a Q3 házának alsó része is megegyezhet, és akár nyák terén is lehet közösködni (+ közös csomagolás). Egyedül a Q65 igényel új házat és csomagolást, mégis én ennél látom a legkisebb esélyét, hogy a nyakukon maradna.
-
4nick8
őstag
válasz [Prolixus] #69203 üzenetére
1 hét is itt vannak.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69198 üzenetére
Amennyire jó dolog a Q sorozat szélesítése minél több igény lefedésére, annyira érthetetlen számomra a várhatóan kisebb érdeklődésre számító modelleknél (Q60, Q65, Q85) a group buy modell ilyen alacsony MOQ mellett. A Keychron tipikus vásárlóközönsége raktárkészletről vásárolna, és nem akar várni, míg a group buy-okhoz szokott hobbisták pedig ha már előre fizet és hónapokat vár, akkor valami "különlegesebbre" vágyik, mint egy tömegmárkára (még ha a végeredmény a többi Q modellből kiindulva várhatóan jó lesz).
Ezeket a méretgazdaságosság miatt jogos magasabb áron illene kihozniuk, legyártanak pár ezer darabot, és legfeljebb megszüntetik, ha nincsen rá kereslet.
-
copass
veterán
válasz [Prolixus] #69182 üzenetére
is-is. a rugó peng, ezt erősíti fel a ház mivel tök üres. rugót megkened, plate-nyák közé szivacs, házat kibéleled és csendes lesz.
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69149 üzenetére
Nem túl szerencsés egy másik cég nevét használni a saját terméked marketingjénél, valamint a saját elnevezés a többiek gyártótól is megkülönböztet.
Ami számomra furcsa, hogy DCP néven már van Cherry profilos megoldásuk (=Drop Cherry Profile), szóval az is lehet, hogy míg első ránézésre Cherrynek tűnik, közben tényleges fejlesztés történt és eltér tőle, ahogyan a Signature Plastic DCS profilja is hasonló és mégis nagyon más.
-
Mephike
őstag
válasz [Prolixus] #69146 üzenetére
Nincs mese, akkor nekem kell az egészet felvásárolnom!
-
Mephike
őstag
válasz [Prolixus] #69143 üzenetére
Nagyon szeretném azt hinni, hogy idővel lesz náluk teljes szett is. Tudom erre nincs sok esély.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69133 üzenetére
TTC-től a Wild ugrik be, de azt nem próbáltam, ahogyan a kisebb márkák közül KTT és Tecsee sem volt a kezeim között (az előbbinél a Strawberryről jókat hallottam, de nem olyanoktól, akik preferenciáit ismerem, az utóbbiról semmi jót). SP-Star Polaris akad itthon, azonban még nem került be billentyűzetbe, így nincsen véleményem róla (a kézben nyomogatás nem számít).
Kapcsolók terén az utóbbi időben a konzervatívabb megközelítést alkalmazom, azaz ami tetszik, abból rendelek inkább még és csak azt próbálom ki, amit olyanok dicsérnek, akiknek ismerem a véleményét olyan kapcsolókról, amiket ismerek. A legutolsó random vásárlásom az NK Blueberry volt.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz [Prolixus] #69042 üzenetére
jo billentyuzetet egyszer kell megvenni.
ahogy nezem a corsair K95 RGBm (mx red) ket het mulva az otodik evet jubilalja, az is 200+ euro volt ujonnan (meg ~160 akcioban). ha ugy nezzuk, hogy valszeg egyebkent a harmadik MS Natural Ergonomic 4000em koptatnam eppen (atlag ket evente kopott el egy alattam elotte), akkor az ar/erteke is kifejezetten jo. maga idejeben mondjuk kb a Ducky Shine es a Das Keyboard modelleknel is dragabb volt.
nekem full size kenyelmesebb, pgup/down kell, numpad meg muszaj ha az ember excelezik is neha. a 18 funkciogomb az mondjuk tulzas. mondjuk hala egnek ez nekem behatarolta a billeket, avagy nem vettem Ducky Year of the... modellt veletlenul sem, mert nem volt kenyelmes.
-
Throme
veterán
válasz [Prolixus] #69133 üzenetére
Ezen csodálkoztam, hogy azért van jó TTC is, csak azok elkerülték a CK530/550-t.
Amatőr szinten próbáltam a pingelés csökkenteni a CK530 V2 billentyűzetben. Hát megmaradt. Kapcsolókban a fém alkatrész zaját nem tudom csökkenteni.
Ezt leszámítva nincs gondom a bill. hangjával, de az is igaz, hogy o-ring is van a kupakokban.- - o - -
Valaki használ közületek "Glorious PC Gaming Race Gateron Clear (GAT-CLEAR)" kapcsolókat?
Gondolkodok egy ideje ezen a kapcsolón, egy GMMK TKL barebone-ban.
Mindenféle kenegetés, szétszedés nélkül, gyári állapotban való használat lenne cél.thx
[ Szerkesztve ]
-
Skynet258
veterán
válasz [Prolixus] #69124 üzenetére
Ez még első verziós MX Brown kapcsolókkal, azt hiszem a v2 már gyengébb kapcsolókkal jött (Gateron asszem). Na mindegy felpattintom aztán meglátjuk. Most így egymás mellett van a kettő, basszus a CM mennyivel hangosabb. A space meg... arról ne is beszéljünk, teljesen más a stabilizátor a kettőben. Nem volt olcsó de ennél lejjebb most már sosem fogom adni szerintem.
sanya53: szuper cucc, Pixelnél vettem. Készleten nincs náluk ha csak bemész, de 2 nap alatt beszerezték. Mondta ott is a srác, hogy jó választás volt. Ki van téve pár bill különféle kapcsolókkal, én nem vagyok nagy hozzáértő, de simán meg tudtam mondani melyik melyik (blue, brown, red switchek). Silent red is volt kint egy, már a polcon is az tetszett a legjobban (talán Keychron volt amúgy). Van egy hangulata a blue switchnek, de ahhoz egyedül kéne laknom.
[ Szerkesztve ]
-
micafighter
nagyúr
válasz [Prolixus] #69100 üzenetére
Na ez mondjuk érdekes, de GMMK Pro south facing switch úgyhogy akkor ez nem a "klasszikus" interferencia. Akkor ez mi lehet? Mégis nekicsapódik a kupak a háznak valahogy?
Igen, szerintem az R3 soron nekicsapódik (ugye ott a legalacsonyabb a Cherry profil kupakja). Másra nem tudok gondolni, mert o-ring megszünteti. Lehet az érintett kapcsolók útja picivel rövidebb, és így az alacsonyabb R3 Cherry kupak már nekiütközik a kapcsoló házának bottom-outkor. A stemek rendben vannak, mindegyik kapcsolót szétszedtem. Ha lecserélem az érintett kapcsolón a kupakot Cherry R1, R2 vagy R4-re, akkor megszűnik a hang.
Bár azt tegyük hozzá, hogy ez a Kprepublicos magyar PBT szett elég kajla
Jó kérdés, most ez a Kprepublicos PBT szett van fent nekem is, viszont érkezett már két másik Cherry profilú kupakszett (R2 EPBT X BIIP COOL KIDS meg egy PBT Notion), majd tesztelgetek velük. Mondjuk a Capslockon a PBT Notion kupakja van egyébként a Durock Daybreaken, az is ugyanúgy nekicsapódik Rendeltem még egy OEM profilú magyar szettet Keychron-tól és egy SA profilú PBT Chalk szettet, majd tesztelgetek a különböző profilokkal.
#69101 Horvi 10-essével tudod a kapcsolókat rendelni, szerintem annyit megér De ha a leírtak alapján biztos vagy benne, hogy neked jó a bobagum, akkor hajrá Csalódni nem fogsz szerintem, max ha kipróbálod a többit is akkor lehet találsz olyat, ami jobban fogsz tetszeni.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Bár azért a csábításnak jóval könnyebb ellenállni akkor, ha már eleve van egy jó daily driver billentyűzeted, illetve átment a kezeid alatt pár jobb bill
A nagyon hasonló darab alatt konkrétan a QK65-öt és a Zoom65-öt értettem: mindkettő 65%-os, mindkettő gasket mount, mindkettőt egy-egy friss kínai márka (Owlab és Wuque) frissen létrehozott belépő szintre pozícionált almárkája adta ki, ahol a "fő" márkák ezerszámra szállítják a billentyűzeteket, az almárkáknak deklaráltan az a céljuk, hogy minél rövidebb átfutási idővel minél többet tudjanak szállítani. Ilyen körülmények között szerintem teljesen felesleges még azelőtt berendelni a másikat, mielőtt még megjönne az egyik, és fomo sem kellene, hogy legyen.nyunyu: Idén még nem költöttem billentyűzetre.
Én már vettem egyet és pluszban vagyok még mindig. Akkor nyertem?tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #69051 üzenetére
Szerintem lesz vevő a Duckykra. Teljes méretben nem nagyon van folyamatosan, pláne itthonról is elérhető barebone.
ui.: Kisebb méretnél viszont abszolút igazad van.M.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
És a fomo, csak az egyik, bár kétségkívül erős indíttatás.
Az ember hajlamos a nosztalgiát, vagy akár praktikus vagy kényelmi szempontokat is racionalizálni a pénztárcája kárára.
A gumidómozás "sötét középkora" után (a felnőtt legósok használják ezt a találó kifejezést) a CK550-nél fontos szempont volt a nosztalgia. Valami számomra noname mechám volt vagy 20 évvel korábban, DIN csatlakozós ANSI-US, ívelt plate-tel, emlékeim szerint kék kapcsolókkal. Imádtam, bár a hangja már akkor is megosztó volt a családban.
A CK után indult el a lavina, amit amúgy praktikusnak tűnő usecase-ek indítottak el. Kell valami halkabb éjszakára -> ideiglenesen vissza membránosokhoz egy Dellel. Játékra egy ortho a CK tologatása/WASD helyett -> ControlPad. Túl sok helyet foglal a CK és a ControlPad egymás mellett -> CK530. Szépek a CK-k, de hangosak és touch typing nélkül nem jó a barna switch... kellene valami tényleg jó és halkabb, amivel ki tudom váltani a Dell-t és a CK-t... Itt már muszáj volt tényleg utánanézni a lehetőségeknek és kérdezni. Vagy 2-3 ötlettel (65-75%, orthók) jöttem ide és még a jó tanácsokkal együtt sem lett könnyű választás a GMMK TKL, inkább kompromisszumos. Közben egy költözés miatt meg kellett oldani a wireless kérdést is a mindenféle kütyükre (tv-k, tablet, rpi) -> jött két ollós rapoo. Utoljára pedig a HO vége plusz az asztali projektek (a rapoo itt nem vált be :/ ) miatt a 65%-os.
Ha megnézitek, mindenhol próbáltam a költséghatékonyabb utat választani, de a vége így is meglehetősen sok lett. Talán csak a ControlPad az, amit hobbi beszerzésnek tekintenék. Ha már akkoriban belemerültem volna a témába és nem valami dobozból kivehető megoldást kerestem volna, akkor talán egy radikálisat lépve ma egy split orthom lenne, megspórolva a Padot, az 530-at és a GMMK TKL-t. Most így végig gondolva...M.
-
sanya53
aktív tag
válasz [Prolixus] #69051 üzenetére
Silent Red kapcsolókkal lehet rendelni, deha nem lesz magyar kiosztású akkor nem veszem meg.
Veszek helyette Varmilo VA109Mnyunyu
Úgy tudom, hogy a hónap végén már lehet kapni itthon is.[ Szerkesztve ]
-
sanya53
aktív tag
Nem olcsó az biztos, de jó cucc lesz nagyon.
Lehet, hogy változik még az ára, mert 100 valamennyi volt két hete.
Remélem lesz magyar kiosztás is. -
nyunyu
félisten
Idén még nem költöttem billentyűzetre.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68992 üzenetére
65%-os többet nem ad, csak kevesebbet.
Az a probléma, hogy a kisebb = kevesebb elv mennyiségi elv mentén közelíted meg a dolgot, pedig ez preferencia kérdése.A custom világban a 75%-os formátum sosem volt népszerű (legalább az elmúlt 3-3,5 évben, amióta jobban követem), mostanában lett csak felkapott a belépő kategóriában köszönhetően a GMMK Prónak, ezért is írtam, hogy sosem volt még ilyen népszerű. Ennek az oka sokrétű lehet, íme pár, ami hirtelen beugrott:
1. rengeteg ember egyáltalán nem használja az F-sort, számára ott van az Escape és esetleg a Print Screen, és ennyi (meglepően kevesen használják például a jobb Shiftet is)
2. sokan a hobbiból 60%-on szocializálódtak, hozzászoktak a rétegekhez, és nem igénylik az F-sort, hiszen kisebb kézmozgással megy az F gombok elérése
3. a korábban is említett esztétika, egy 65%-os sokszor a szemnek szebb arányokkal rendelkezik (ez persze erőteljesen szubjektív)Tervezői oldalon szét kell választani azt, ha jön egy cég, és eladni akar, ekkor az alacsonyabb árkategóriában a 75%-os eléggé egyértelmű választás neki. Azonban ha jön egy hobbista, akkor ő olyan billentyűzetet tervez, ami az ő igényeinek megfelel, ekkor jön egy 65%-os, vagy egy FRL TKL vagy 65% XT, vagy 60%-os, és csak elvétve lesz 75%-os, mert más a preferenciája.
Ha már nem 75%-os, akkor miért nem TKL kérdésre az is válasz lehet, hogy szinte minden TKL ugyanúgy néz ki felülről, az arányok miatt design terén kevesebb a játéktér, mint kisebb méretben (oldalról persze már más a helyzet).
Amúgy 65%-osból szerintem is túl sok jön ki mostanában, ahogyan gasket mountból is, igazán ásítós az új IC-k jelentős része, (szerencsére) kevés az, ami felkelti a figyelmemet.
Személyes tapasztalatom 75%-kal kevés van: volt egy KBD75 nyákkal épített billentyűzetem, magát a billentyűzetet szerettem, a kiosztást utáltam a legfelső sor és a blockerek hiánya miatt.
-
Horvi
őstag
válasz [Prolixus] #68990 üzenetére
Nekem is ez jött le amikor kerestem a DIY kiteket is és kb minden ötödik-hatodik 65%-ra jutott max egy TKL.
Hello darkness, my old friend...
-
Domonkos
addikt
válasz [Prolixus] #68973 üzenetére
~45%-os billentyuzetet hasznalok. AMA
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
Enton
addikt
Mint ahogy a többiek is írják ez még az a méret ami egykezes használatra ideális "is" lehet.
Hkkb is lehet okolni akár(picit apróbb de a divatját elhozta, meg tudtak topre switchet csinálni hozzá).Esetleg ráfoghatjuk a kisebbet egyszerűbb jobbra megalkotni meg design-olni?
Talán anyagköltségben is lehetne akár a dolog egy részét is venni(persze prototipusokon és csomagsérült példányokon sokat is lehet bukni anyagilag. ).
Mondjuk azért kíváncsi lennék mennyi lehet a gyártási költség különbség egy 1000db batch-el 65% pcb és egy 110% teljes méretű közt, gondolom gyártója válogatja de úgy mégis nagyságrendekben van-e értelme ilyeneken gondolkozni egyáltalán.Szerencsére azóta belátták hogy kb minden méretre van vevő ilyen téren.
65% nálam egy panda van de teljesen jól használható méret még. Nyilak nélkül már nem lenne annyira kézreálló de jó mappinggal az sem lenne sokkal kevésbé hatékony, csak a kézreálló kombinációkat kell megtalálni hozzá aztán müködik a 20% board is.
Mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
elite.cs11
senior tag
Én se értem egyáltalán, a minap már majdnem írtam egy rantelős postot redditre erről Emiatt maradt ki nekem a qk65
szerintem csak simán divatosak lettek, de hátha valaki felvilágosít
-
törölt tag
válasz [Prolixus] #68974 üzenetére
Hát azért tudok optimista lenni mert a CK530 nagyon kis fényerőn is elég erős, simán megtalálom a vaksötétben is, szóval szerintem ezzel a gyenge underglow-al is meglennék.
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #68967 üzenetére
@nakos121
Könnyebb lenne a helyzet, ha vagy az átvilágításról vagy a magyar feliratokról le tudnál mondani. Előbbi esetén teljes kompatibilitással ott van házon belül a 3 féle ISO-HU PBT készlet: [link]
Minőségben biztosan jobb, mint a CK530 festett lézerezett ABS-e (utóbbi nekem is van tudom milyen), valószínűleg a hangja is sokkal jobb lenne. Ezenkívül az az általános tapasztalat, hogy a nem átvilágítós, de világos alapszínű kupakok a monitor fényénél is könnyen olvashatók. Nálam pl. így néz ki a monitor+háttvilágítással:
Ha pedig mindenképpen ragaszkodsz mindkettőhöz, akkor esetleg azt lehet még, hogy keresel egy szintén átvilágítós OEM profilos, ISO (nem feltétlenül magyar) támogatású készletet (akár a gyári keychron-t is jó lehet) és kombinálod a kettőt. Például a betűk, számok a CK-ról, a modok, F-sor, nav. cluster meg az újról. Ha újat keresel, az biztosan elvisz egy kis időt, és az eredmény sem 100%, hogy jó, mert a kupak készletek még azonos profil esetén is eltérhetnek némileg magasságban és tipográfiában is.
A hibridre egy keychronos (K4) példa gyárival és sajáttal kombinálva: [link]M.
-
törölt tag
válasz [Prolixus] #68965 üzenetére
Koszi, de ha mar ugy vagyok vele hogy egy uj billentyuzetet veszek akkor nem akarok lemondani semmirol amirol kozben kiderult szamomra hogy jo nekem - magyar kiosztas, minel kisebb de az F sor felul maradjon (75%), vezetek nelkuli, es hattervilagitott legalabb 1 szinu, de allithato eroseggel. Ha ezekbol barmit leadok nem vagyok annyival elorebb hog igazolja a penzkoltest.
-
Mephike
őstag
válasz [Prolixus] #68867 üzenetére
Milyen switchet teszel bele? Nagyon agyaltam ezen én is, de sajnos képtelen vagyok a numpadot elengedni a meló miatt. Tudom, ez is csak megszokás kérdése, de erről azért nem akarok lemondani.
-
Csandi
őstag
válasz [Prolixus] #68736 üzenetére
Nem volt, de nekem billnél sem
-
Csandi
őstag
válasz [Prolixus] #68710 üzenetére
Kínából jön, súlyra megy a posta. Billnek valóban 30$ a posta, de keycapnek csak kb 5 (source: rendetem már billt is keychrontol meg keycapet is)
-
Acélfarkas
senior tag
-
micafighter
nagyúr
Egy kék szettel beszállnék én is a közös rendelésbe
-
copass
veterán
válasz [Prolixus] #68718 üzenetére
win10-nek van a powertoys (kell rendszergazdai jog, de ms cucc szóval lehet átmegy), azzal át lehet kötögnetni dolgokat.
Keychron K8-nál kötöttem át a jobb win gombot, hogy a helyi menü (shift+f10) legyen.
szokások rabja vagyok, ez van![ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68715 üzenetére
AutoHotkey, és átkonfigurálod, hogy az F-sor mindig F-sor legyen.
-
nyunyu
félisten
válasz [Prolixus] #68715 üzenetére
Aten CS782DP-men ScrLck ScrLck Enter vált a saját asztali, meg a céges laptop között.
Annyira nem vagyok mazochista, hogy a céges laptopot vigyem az ágyba.
[ Szerkesztve ]
-
dugo_
veterán
a HP végtelen bölcsességekben a klasszikus funkciókat csak másodlagosnak bindelte
Erre nincs valami kapcsoló a biosban, ami megfordítja? Lenovonál létezik.
-
micafighter
nagyúr
válasz [Prolixus] #68702 üzenetére
Nekem ANSI volt az első mechanikus, Corsair K70, de nekem nem jelentett gondot az ISO vs ANSI. Inkább csak az volt néha gond, hogy a spec karaktereket néha bogarászni kellett mert azokat nem tudom mindet fejből, de erre jó megoldás lehet egy sima kép mi hol van, egy virtuális billentyűzet a gépen, vagy csak simán telepítesz másik beviteli nyelvet a gépre. Én igy használtam az ANSI billentyűzetet, magyar bevitelen volt és tudtam egyszerűen ékezeteket, ha meg kellett valami spec karakter amit nem találtam akkor váltottam bevitelt a kupakokhoz (van hotkey is a beviteli nyelv váltásra). A hosszú í meg az enter nálam nem okoztak gondot ANSI-n, bár tény kényelmesebb most az ISO magyar kupakokkal, de így meg nagyon minimális a választék, főleg ha hotswaphoz is ragaszkodsz. Én se forrasztottam még amúgy, de úgy vagyok vele valamikor úgyis meg kell tanulni aztán ha megy a forrasztás és ragaszkodnál továbbra is a hotswaphoz, ott a millmax. Azért hotswapnál fel kell készülni hogy pár láb hajolni fog, nekem első körben 5-6 elhajolt kb 70bol, de ezeket nyilván vissza tudod hajlítani. Platecsere után már csak 1-2 hajlott el a 70ből, és érzem is általában mikor ment be jól meg mikor hajlott.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68705 üzenetére
Az 1 USD = 1 EUR váltás akkor volt igaz, amikor 20% eltérés volt az euró és dollár árfolyamában és 20% környéki áfájú országban nézted az árat. Jelenleg 11%-os csak az eltérés, így euróban magasabb a szám például a németeknél is, és ahogyan írtad, immáron a magyar áfát fizeted ki rá.
Az ISO hot-swap hiánya eldöntötte végülis nálam
Ha az a célod, hogy kizárd a választék 95%-át, akkor ez egy kiváló szűrőfeltételtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Csandi
őstag
válasz [Prolixus] #68702 üzenetére
Navy blue Q1 here. Nyamm nyamm bizony
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68700 üzenetére
Az árhoz add hozzá a 42 dolláros szállítási költséget és az áfát is, hogy teljes legyen a kép. A QK nem kért a nyugati vendorokból, mert szerintük így ők olcsóbban tudják adni.
[ Szerkesztve ]
-
micafighter
nagyúr
válasz [Prolixus] #68700 üzenetére
Nekem is rémlett hogy mintha láttam volna, de nem találtam mikor vissza kerestem. Én kezdek elcsábulni pedig elégedett vagyok a GMMK Pro-val Úgyis kell egy billentyűzet még az irodába is Egyébként a qk65 group buy de csak 8-10 hetet írnak szállításra, még ha 1-2 hónapot csúszik az se sok egy group buynak szerintem. Viszont ha ragaszkodsz a hotswap ISOhoz, akkor lehet neked ez nem lenne jó, úgy láttam a hotswap PCB az ANSI, a solder PCB az tud ISOt is.
-
Archttila
veterán
válasz [Prolixus] #68582 üzenetére
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
copass
veterán
válasz [Prolixus] #68560 üzenetére
én nem tudok kontrollerrel játszani, képtelen vagyok rá. eleve az hogy fognom kell, hüvelykujjat terheli de kegyetlenül. mutató,középső gombok vicc kategória.
billentyűzet, red lineáris switch + egérrel sokkal pontosabb célzok, nézek,stb.
souls játéknál tervezni kell és nagyon figyelni, taktikázni. meg kell találni a gyenge pontokat, aztán lehet haladni vele."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
nyunyu
félisten
válasz [Prolixus] #68560 üzenetére
Quake idején tanultam meg mindent WASD+egérrel játszani, amikor a '96-os Guru táborban mindig elpáholtak multiban a nem csak billzetet használók.
Mutatóujjam nagyon ritkán szokta elhagyni a D gombot, max a fel (E) vagy le (C) menne, de nagyon nem megy a megfelelő pillanatban oldalra kinyúlás az F-ért, ami ERben az instant halál előli kitérési kísérlet.
Mindegy, nem bosszantom magamat tovább a hülye játékon, keresek valami nyugisabbat.
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz [Prolixus] #68558 üzenetére
Nos a valaszt nem tudom de... [link] valamit tulzasba visznek odaat
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Enton
addikt
válasz [Prolixus] #68527 üzenetére
"Hímestojás az a billentyűzet": [link]
Mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68528 üzenetére
Gateron Oil King + stem cseréje halkítottra, szóval jó drága lesz Ennél a Gateronnál módosítottak a ház felső részének az öntőformáján annyit, hogy északra néző kapcsolóknál se legyen meg ez az akadás Cherry profillal.
Itt látszik középen az eltérő ház.
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #68538 üzenetére
Annak én sem örülnék Szerencsés vagyok, az email 8 körül jön, de fél10 előtt még nem jelezték a futárt és nem is állított be korábban.
Szemben pl. a GLS-sel, akik tartják magukat ahhoz, hogy valamikor a nap folyamán jönnek. Náluk tippelni sem nagyon tudok, hogy mikor, mert valami más módszerrel tervezhetik az útvonalat errefelé, 8 és délután 4 között bármikor megjelenhetnek.M.
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #68528 üzenetére
Ez a keycap-switch interference egy érdekes kérdés.
Olvastam róla még a GMMK-s rendelésem előtt és számítottam is rá, mert abban biztos voltam, hogy cherry profilos PBT-t választok hozzá. Ebből volt viszonylag olcsón kínálat. Amikor összeraktam, annyit érzékeltem belőle, hogy az én fülemnek minimálisan más a hangja az R2-knek. A tónusban viszont nincs sok különbség és igazából érzetre sem tűnt fel, hogy más lenne, mint a tompított bottom-out, úgyhogy nem is foglalkoztam vele.
Amikor legutóbb szóba került, direkt megnéztem, hogy mennyire lehet lenyomni a kupakot a többi soroz képest és látszott, hogy pár tized mm-rel kevésbé. Három ötletem van arra, hogy miért nem zavar:
1. A vastag PBT tompít annyit a hangon, hogy ne legyen nagyon más (amúgy is egyre inkább azt érzem, hogy a keycap és a stab legalább annyit nyom a latba, mint a switch), illetve a vékonyabb Gateron-os csillapítás sem olyan puha, hogy feltűnjön a hiánya.
2. Valahogy pont abban a tartományban történik az interference, amikor már elindul a bottom-out, de még nem nyomódik be teljesen a stem szilikonja, tehát a csillapítás már elindul.
3. Egyszerűen nem vagyok érzékeny erre, amit őszintén szólva nem bánnék. A hangtompítás nálam amúgy is elsősorban a feleségem miatt volt napirenden, és ebben jól teljesít.
Magam miatt a járásán és esetleg a rugóhangon tervezek még javítani, de szerintem az ecsetelést kihagyom és megpróbálom a milky top Red Pro-ba berakni a Silent Red stemjét.
A rugóknál meg a bag lube lesz a megoldás. Remélem a milky top jobban bírja a szétszedést, mint a Silent átlátszó teteje.M.
-
nuke7
veterán
válasz [Prolixus] #68527 üzenetére
de az otemu hotswap-ba nem megy bele a cherry...
https://youtube.com/user/nuke7
-
micafighter
nagyúr
válasz [Prolixus] #68488 üzenetére
GMMK Pro jó darabig csak ANSIban volt elérhető, és arra tippelnék, hogy ott náluk nem jött ki a hiba, mert minden stabilizált ANSI kupak szimmetrikus.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68488 üzenetére
Keychron Q6 group buy
Kár, hogy nem merték bevállalni a klasszikus aszimmetrikus HHKB alsó sort 6u space-szel, pedig arra szerintem olyanok is ráugrottak volna, akik erre nem fognak. A design jónak tűnik, bár az alternatíva nélküli acél plate eléggé érthetetlen döntés már ebben a kategóriában.nyunyu: azokhoz a számokhoz adjál hozzá 15-20%-ot, mert azok a group buy árak voltak.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz [Prolixus] #68489 üzenetére
Magyar alpha 36€, mod 73€, numpad: 25€
Szép baleset lesz 500-as €-vel kifizetni.
-
micafighter
nagyúr
válasz [Prolixus] #68443 üzenetére
,,Máshol olyat is olvastam hogy Keychron boltból ha veszel nem kell külön ÁFÁ-t fizetni mert Keychron befizeti? Van valakinek ilyen tapasztalata?"
Küföldi rendeléseknél ugye két alap eset van:
Vagy vásárláskor kifizeted az áfát, vagy nem. Ha nem fizetsz áfát, az egyszerű eset: beérkezik a termék az országra, kapsz majd egy üzenetet a postától hogy vámolandó küldeményed érkezett. Ha nem tudják megállapítani az értékét, akkor kérnek papírt, aztán az alapján be tudod majd fizetni az árát, aztán pár nap és kiviszik neked a rendelést. Ha nem fizeted be online, akkor szintén kiviszik, csak ugy kicsit többet kell fizetni.
Másik verzió, ha vásárláskor kifizeted az áfát, ez már nem müködik teljesen hibátlanul. Amikor átálltak az új rendszerre, akkor nagy káosz volt nekem minden rendelés, most már úgy vettem észre, hogy pl aliexpressről egész jól müködik: aminél oda van írva a termékhez, hogy az árában benne van az áfa, az automatikusan átmegy a vámkezelésen és nem kell papirt se küldeni meg áfát se fizetni már (nyilván a vételi árban benne volt).
Azonban nem mindenhol müködik ilyen jól ez a rendszer. Pl ebayes rendelésemnél is benne volt a vásárláskor az árban a 27% magyar áfa. Viszont amikor jött a termék, küldött értesítést a posta, hogy vámköteles küldeményem érkezett, fizessem be az áfát. Küldtem nekik papírt, hogy a vásárláskor kifizettem az áfát, látszott a számlán. Nem kaptam választ, pár nappal később hozta a postás a cuccot, és ki kellett fizetnem mégegyszer az áfát, tehát ennél a terméknél 2x kellett áfát fizetnem, és mivel a postásnak fizettem, igy többet kellett fizetnem, mint ha online fizettem volna.
Állítólag ezt vissza lehet valahogy igényelni, de nem tudom ennek mi a hivatalos formája. Szerintem a Keychron is kb hasonló eset lesz, készülj fel hogy lehet 2x kell áfát fizetni.
Ez az ebayes rendelésem vagy 2 hónapja volt egyébként tehát nem olyan rég.
Mivel igy müködik a rendszer, szerintem jobban jársz ha olyan helyről veszel, ami vagy EU-n belülről jön, arra nyilván már nem kell még plusz áfát fizetni, vagy ha EUn kivülről rendelsz, akkor a vételi árban ne legyen benne az áfa, és majd itthon kifizeted amikor beérkezik.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz [Prolixus] #68457 üzenetére
De ez megoldhatja, kérdés akkor hogy van gomb rá, amivel gyorsban váltok egyik eszközről a másikra?
[ Szerkesztve ]
*** Eladó Citizen Promaster és Orient Mako Panda - BMW 18" Alufelni Nyári Gumival és Szenzorral *** Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
copass
veterán
válasz [Prolixus] #68457 üzenetére
silent az ilyen, a silent red is furcsa volt elsőre. persze az se mindegy hogy gépelsz rajta.
mert lehet lehellet finoman is gépelni, hogy éppen hogy kapcsol és lehet püfölni is!
műanyag plate és a pbt keycap is rengeteget jelent.
az a kérdés hogy mennyire taknyos az a silent alpaca.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Olyan nincs, hogy befizeti helyetted az ÁFA-t, de ha enged az árból 27%-ot, akkor az eredmény ugyanaz.
[ Szerkesztve ]
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
4nick8
őstag
ROFL. Keychron befizeti.... Te fizeted be. A Keychron nem szeretetszolgálat.
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #68442 üzenetére
Nem állítom, hogy más nem tapasztalhatott ilyesmit a Gateron Silent Red-jeivel, de én szerencsére nem találkoztam ezzel a jelenséggel. Ez a tapadás engem is zavarna, de nem érzem. Éppenséggel meg is lepett, hogy határozottabb a bottom-out érzete, mint vártam. Ezért nem tettem fel végül az o-ringeket, mert a hangtompítás így is működik, de mégsem érzem azt a puhaságot, mint pl. a Brown+o-ring együttesnél.
Az is lehet, hogy egyszerűen egy másik gyártási sorozatból származnak az enyémek.Viszont amit korábban írtál, amikor megjöttek a kapcsolóid, hogy a járásukon lehetne még finomítani, azt én is így gondolom. Könnyűek, nem is erről van szó, de mintha finoman súrlódna, nagyon halkan "ciceregne" a stem... vagy a rugó?
Ezen a kenés segítene szerintem.M.
-
Alan[HUN]
senior tag
válasz [Prolixus] #68438 üzenetére
Outemunka teljesen vakon van a QC-je ilyen szempontból, meg a foglalatok is random vannak, nekem Boba U4/Brown/Silent white-nál is van, amit tépni kell egy kicsit, van ami meg simán elvan. Ha már 4-5x cseréltél mindegyik socketben, akkor nagyon már nem fog beragadni sehol sem. (Igaz, nekem csak numpadon és modokon van silent white, ott nem is zavar a mushyness, többinél meg az U4 elviselhető.)
-
nyunyu
félisten
válasz [Prolixus] #68438 üzenetére
Érdekes, Outemu Silent Grey/White-nek ránézésre ugyanolyan háza van, mint az oldschool Outemuimnak (Blue, Purple V1)
Ugyanúgy kéne (nem) szorulniuk.Jah, elég taknyos érzet, ez jó szó rá.
Lényegesen vastagabb az Outemu hangtompítója, mint pl. a Gateron Silenteknek.
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz [Prolixus] #68434 üzenetére
nem jól csinálod a switch kiszedést:
az a trükkje hogy alul kell feszíteni a lábakhoz közel és előre, felfelé húzni.
silent white nagyon taknyos érzetet ad, viszont sokkal halkabb mint a silent red.[ Szerkesztve ]
-
dugo_
veterán
válasz [Prolixus] #68434 üzenetére
Volt 2 rugó a PCB és a plate között?!
Földelés a plate és pcb között.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68394 üzenetére
Nem szoktam ezeket itt mutogatni, és alapvetően nem is szándékozom, mert ez szerintem nem az a hely, és az itteni válaszok szempontjából általában nem releváns. Aki járt nálam a topikból, látta, ennyi
Az extrém halk egy Polaris Durock Silent Linear kapcsolókkal, nylon plate-tel és a gyári szivacsokkal kitömve. A másik halkított egy dögnehéz gasket tab mount TKL Durock Silent Linear kapcsolókkal és POM plate-tel, ahol annyi eltérés van a manapság divatos felálláshoz képest, hogy a gasket nem a megszokott puha poron csík, hanem keményebb U alakú gumicsík (aka élvédő profil). Ez utóbbit nem is halkítottnak szántam, hanem "muted" hangzás volt a cél, aztán "túl jól" működött az izoláció.
-
F34R
nagyúr
válasz [Prolixus] #68394 üzenetére
titkos annyira szakmaian tud roluk beszelni, tuti uberbaco.
-
nagyúr
válasz [Prolixus] #68393 üzenetére
Amúgy ezt kell venni és kibékülni a velejárókkal:
[link]
Csak épp kék...[ Szerkesztve ]
*** Eladó Citizen Promaster és Orient Mako Panda - BMW 18" Alufelni Nyári Gumival és Szenzorral *** Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
nuke7
veterán
-
gaben88
őstag
válasz [Prolixus] #68380 üzenetére
Hát, most bekattant nálam a minimál és szeretném full letisztulttá, vezetékmentessé tenni az asztalom és ezért jött az ötlet. A BT-től félek, hogy talán lenne egy kis latency, ezért keresnék ebből is valami rádiós megoldást. De alszok még rá, pedig ez amúgy nagyon tetszik így elsőre: [link]
iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2, Apple Watch S10 46mm
-
pixta78
senior tag
válasz [Prolixus] #68364 üzenetére
Köszi, így minden világos. Lehet, hogy a szaki nem is forrasztotta át, vagy rosszul csinálta! Vizet nem kapott, csak kosz lehet ha jól forrasztott.
Mennyi az ideális forrasztási hőmérséklet?
Kezdőként a fix 450°C -s Wellerrel nem merek nekifogni.[ Szerkesztve ]
Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!
-
pixta78
senior tag
válasz [Prolixus] #68356 üzenetére
5re emlékszem. Köszi, akkor berendelem.
Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!
-
ATI
senior tag
válasz [Prolixus] #68340 üzenetére
#68340 [Prolixus]
Köszi! -
nyunyu
félisten
válasz [Prolixus] #68343 üzenetére
Outemu Silent White, Grey stem szárán csúszó fém fülei kenve vannak, csak a rugójuk nyikorog.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Autós topik
- E-roller topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Politika
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Path of Exile 2
- Gyúrósok ide!
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- DUCKY One 3 Daybreak Mini
- Logitech G915 LIGHTSPEED Vezeték Nélküli Mechanikus Gaming Billentyűzet
- A+ K77B Mechanikus gaming billentyűzet, RGB világítás, Fekete
- Glorious GMMK Pro 75% TKL épített, mechanikus billentyűzet - Glorious Panda, Black Ash
- Akciós - Új, ISO-Magyar (PBT keycap), modolt, vezeték nélküli billentyűzet eladó
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest