- iPhone topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iOS alkalmazások
- Rekordbevétel az Apple-nél a csökkenő iPhone érdeklődés árnyékában
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Kilenc Redmi és Poco készülék érte el támogatási idejének végét
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #101689 üzenetére
OCD-sek ne nézzenek ide
Hónapokon keresztül használtam ergo billentyűzetet egyenes csuklótámasszal. Kényelmes volt? Igen, ennyi.Úgy tűnik, hogy sokaknak az a hobbija itt, hogy az íróasztal mellett guggolva oldalról nézik a billentyűzetet, mert körülbelül ez az egyetlen szög, ahonnan ez látszódik.
A kompatibilitás csuklótámasznál mindig a szélességre vonatkozik. Még egy Keychron méretű cégnek sem éri meg gyártatni (mert ezt ők is csak megrendelik a beszállítótól) és készleten tartani 40-50 féle csuklótámaszt, hát még a náluk kisebb kereskedőknek.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101651 üzenetére
Dehogy, inkább általános drágulást jelent majd. Ha kiesik az USA piac jelentős része (több. mint 45%-os drágulás mellett ki fog), akkor az erőteljesen odacsap a méretgazdaságosságnak.
2 éve az volt a mondás, hogy az egész custom európai piac akkora, mint az USA-ban Seattle és környéke, és az arányok nem nagyon változtak azóta, csak Kína jött fel az USA mellé méretben.
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101606 üzenetére
Pontosan mire tennéd fel? Eléggé hiányos a kupakkészlet kompatibilitásra, mert ez kimondottan a Zoom65-höz készült.
Fotó alapján párnásodás (reverse dyesubnál várható hiba) és csavarodott stem (ez ellenben nem illene) is akad, szerintem nem éri meg még azt a 30 dollárt sem.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101602 üzenetére
Felőlem úgy kevered, ahogyan akarod, csak linkeltem egy türkiz készletet, ami még kapható is.
Én biztosan nem keverném két eltérő gyártó készletét vakon még akkor sem, ha azonos technológiával készültek, mert két dyesub PBT között simán lehet nagyobb különbség érzetben és látványban, mint egy doubleshot "PBT" és egy dyesub PBT között. Az anyag egy dolog, az öntőforma egy másik dolog, és az utóbbin múlik a textúra.
Ez a készlet volt tengeri tematikájú, de ez nem Cherry profil.
Ispy: MW-t csak akkor, ha nagyon nincsen más, túlárazott cucc alsópolcos dyesub- és kupakminőséggel. Az MW Voynich megvásárlását nem bántam meg, mert a kínai klónok nem hozzák ugyanazt a hangulatot, de a felét sem éri az eredeti árának.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101563 üzenetére
De, a GMK jó mind Cherry, mind MTNU profilban. Mármint az eredeti.
Az AliExpressen GMK néven futó klónok között akad jó és kerülendő is.
De maradnék az XMI-nél és a GMK felárát én inkább a billentyűzetbe tolnám bele, például egy Neo Cu azért más kávéház, mint a Keychron Q.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Marci112233 #101551 üzenetére
Az egész hosszabban és erősebben dolog kivetítve általános a mechanikus billentyűzetekre. Egy problémás mechanikus billentyűzet képes ilyenre, ahol meg van repedve a forrasztás vagy a mostani esetben nagyon vagy valószínűséggel laza a foglalat, de nem kellene kivetíteni ezt az összesre, mint alapigazság, mert nem az.
-
dqdb
nagyúr
A kupak gyártási minőségét és az alapanyag kémiai jellemzőit nem kellene összemosni. Rengeteg tré minőségű PBT kupak létezik.
A GMK Cherry profilban a top gyártó, ezen nincsen mit vitatni. Használattal az ABS, mint alapanyag, idővel fényesedni fog, a sebessége a bőrödtől függ elsősorban, ezen sincsen mit. Ha valakinek a fényesedés belefér vagy nem biológia smirgli van bőr helyett az ujjain, az eléggé sokáig elégedetten fogja használni a készleteket. Hogy megéri-e egy Aifeihez képest az árkülönbség? Van, aki szerint nem, mert az Aifei is eléggé jó. Van, aki szerint simán, mert akkora a gyártási minőségben a különbség.
Olcsó gamer esetében a felirat kopik és a festéken gépelsz, az más.
-
dqdb
nagyúr
válasz krono. #101547 üzenetére
Négy hónap után sem illene kilazulni egy socketnek normál használat mellett.
A barna kapcsolók alapján és visszakeresve azt feltételezem, hogy nem voltak a kapcsolók cserélve, gyári állapotban van a billentyűzet.
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #101532 üzenetére
Ha jól rémlik, ez már a harmadik eset a közelmúltból, amikor laza a hotswap foglalat egy vadonatúj Keychronon. Oké, gyorsan orvosolható, nyunyu képe jól mutatja meg a teendőt, "csak" a harmadik eset, de nagyon nem tetszik ez a trend, mert egy átlagfelhasználó csak használni szeretné a billentyűzetet, nem tamagocsira vágyik, hogy csavarhúzót ragadjon.
Ha ilyen problémák miatt esetleg már a Keychront sem tudjuk ajánlani a jövőben, akkor mi marad?
-
dqdb
nagyúr
válasz Marci112233 #101526 üzenetére
Régen olvastam ekkora hülyeséget a topikban.
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101518 üzenetére
Első lépés az AliExpress, ott például Real Eagles Trading, aztán végignézed az Aifei készleteiket, hogy sikerül-e két-három készletből összehozni a kívánt felállást, ekkor 60-100 dollár lesz a vége.
Ha nem, akkor a pénztárca nagyon szélesre nyit, és itt végignézed, melyik két-három GMK készletből sikerül összelegózni, némi /r/mm vadászat és röpke 200-500 dollárral később meg is leszel.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ViZion #101508 üzenetére
A VIA fiirmware-ben futó fele EEPROM-ban tárolja a kiosztást.
A Vial annyival megy ehhez képest tovább, hogy ott még a billentyűzetet leíró JSON tartalma is bekerül a firmware-be, így a PC-s szoftvernek nem kell sem letölteni, sem kézzel beadni a JSON-t, a billentyűzet megmondja magáról, hogy milyen a fizikai kiosztása, milyen alternatív fizikai kiosztásokat támogat, milyen világítási módokat tud, stb.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Vártam valami lyesmi kérdést, szóval be volt készítve a válasz: nekik a CannonKeys gondoskodik fotonokról.
-
dqdb
nagyúr
[link]
ha valakinek mindenáron fotonok kellenének, akkor per key RGB, light bar és sötétben világító billentyűzetháztAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101486 üzenetére
A kupakkészlet nem igazán, a reverse dyesub gyártótól függetlenül kerülendő, itt render helyett fotó van, látszanak is a szokásos minőségi problémák (párnásodás, banán alak, csavarodás) és van egy nem várt is (feliratok igazítása). Micafighter XMI csoportos vásárlását ajánlom inkább a topikban, hasonló áron jön ki, igaz, nem lesz ennyire színes, cserébe jobb minőség.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ViZion #101482 üzenetére
venni nem lehet vagy csavarosat a helyére rakni?
Lehet venni, 1-2 dollár egy készlet, de jobb az sem lesz, maga a design ilyen.Csavaros PCB mountot akkor lehetne, ha a plate-et kivágnád, hogy elférjen, és a nyákba a megfelelő helyekre tudnál megfelelő méretű lyukakat fúrni, szóval felejtős. Plate mountot pedig azért nem tudsz tenni, mert kézzel ezt kellene stabilizátoronként kétszer kivágni.
-
dqdb
nagyúr
válasz ViZion #101473 üzenetére
A space drótja eléggé csúnyán néz ki, azzal érdemes lenne valamit kezdeni. Aztán pesze utána reménykedni, hogy nem lesznek túl hangosak a stabilizátorok, mert mást nagyon nem lehet kezdeni sajnos a Costar designnal.
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101468 üzenetére
Amíg V3-at küldenek és megjön, addig nem, szóval ha van Choice szállítás, nem csapnivaló a bolt értékelése, akkor az jó lesz.
Az ismert és megbízható helyek közül csak a KPrepublicnál látom, de náluk drágább, mint máshol (110 darab kapcsoló 18 dollár 16 helyett).
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #101464 üzenetére
Gateronból csak az Aliazt próbáltam komolyabban, az taktilis, az emlékeim szerint nem tűnt vészesen gumisnak. Azonban legalább egy éve nem érintettem, rá kellene nézni ismét, változott-e a véleményem (az amúgy is egy fura build, integrált plate, abból is a merev fajta, és mégis szerettem rajta gépelni, amit nem értek). Valahol a dobozok mélyén kallódik még egy tesztelésre beszerzett tízes csomag silent brown is 3-4 évvel ezelőttről, de az sosem került billentyűzetbe.
A Peach megjelenése/itt népszerűvé válása előtt rájöttem, hogy a halkításon túli világ kell nekem, szóval azt sem.
A Durock Daybreak/Dolphin túl gumis/nyúlós nekem.
Még olyan 300 darab van itthon belőle, küldjek?A fentieken és a nekem telitalálat (amúgy először impulzusvásárlás során beszerzett) Haimukon kívül Zealtől a Zealios V1 volt még silencing clippel, az meglepően jól muzsikált. Persze attól eltekintve, hogy magát a kapcsolót utáltam és azt, hogy minden kupakleszedéskor a halkító cucc is lerepült.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Tegyél magadnak egy szívességet, és Cherry MX kapcsolót használj, órákat spórolhatsz meg, mert a kapcsolók nem fognak kiesni a nyákból, és alig kell majd igazgatni, ha a nyák tervezője betartotta a Cherry ajánlását. Ha nem, akkor azt élettapasztalatnak is lehet majd hívniA W1-AT megépítése MX Blackkel csak az ellenőrzések miatt tartott tovább, mintha lett volna plate, egy half-plate 60%-osnál ellenben JWK kapcsolóval végigszívtam a leírt folyamatot (pedig az a nyák is hozta a furatok méretére a Cherry specifikációt, csak a kapcsoló nem).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
tri-mode pcb, ball-catch, pogo konnektor, ano blue, soldered plateless build
Ezt a kombinációt még csak az Intro S100 esetében láttam, ami az anodizált kéket kivéve az összes többi feltételt nem teljesíti, szóval ha sikerül ragaszkodni ehhez a listához, akkor olcsón megúszhatod. Ha meg nem, akkor IJtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
-
dqdb
nagyúr
válasz RazoR #101433 üzenetére
Az, évek óta az.
Amikor olyanokat írunk, hogy a gasket mount egyáltalán nem jelenti azt, hogy jó is az a billentyűzet, mert azt lehet jól és rosszul implementálni, csak keveseknek sikerül tényleg jól és sokaknak rosszul, akkor a GMMK Pro lehetne a példa a rosszra.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz HThomas #101427 üzenetére
Tizenpár gramm lehet nagyon sok és lehet semmi. Ez az, ami csak a gyakorlatban fog kiderülni, de: ha nehéz lesz, rugót még bármikor lehet cserélni könnyebbre egy lineáris kapcsolóban (taktilisben már csak korlátok között).
----
Hipyóra majd holnap részletesebben. Az összefoglaló egyik felével egyetértek, a másik felével nagyon nem. Az mindenesetre bravúr, hogy ebben az árkategóriában a Neo vonalat meg sem említi.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101418 üzenetére
Arról a bohócról minden eszembe jut, csak éppen az nem, hogy szakmai (a videót nem néztem meg, amint megláttam a fejét, azonnal bezártam a fület).
Keybored videóira nézz rá inkább ebben a piaci szegmensben, ő ért hozzá, a vinnyogó bohócon kívül a Switch and Click videókat is kerülném.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz MaCS_70 #101407 üzenetére
De ezt a "Rapture gamer billentyűzet" dolgot nem értem. Ebben red billentyűk vannak, amit gépelésre ajánlanak. Ezek szerint mégsem?
Egy billentyűzet nem csak annyiból áll, hogy kapcsoló. Gépelésre amúgy ajánlják a red (lineáris), brown (taktilis) és blue (clicky) kapcsolókat is, azaz bármit. Az már persze preferencia, hogy melyik jön meg neked a gyakorlatban.Nem az érzettel, a tompítással van jelenleg problémám
vs
a tegnapi több órás rapture-ös gépelés után komolyan megfájdultak a kezeim
Attól nem fájdul meg az ember keze, ha hosszabban kell lenyomni a billentyűket. Attól ellenben igaz, ha a gépelés az ízületeket kimondottan terheli.A gépelés komoly erőhatással járó folyamat, olyan mintha folyamatosan 50-60 grammos súlyokat dobálnál a billentyűkre. Elindítod az ujjadat, kifejted a lenyomáshoz szükséges erőt, majd a mozgást meg kell állítani, lássuk, hogyan történik mindez.
A membrános billentyűzetet tövig kell ütni az érzékeléshez, így tövig nyomod a billentyűt, az energia nagy részét a gumidóm összeomlásához szükséges erő elnyeli, a maradékot pedig a szilikon összenyomása, azaz az ujjadat egy gumis közeg lassítja le és állítja meg 2-3 milliméternyi távolság alatt.
Egy mai tipikus mechanikus gamer billentyűzet, mint a Rapture úgy néz ki, hogy a ház felső részeként is funkcionáló 1,5 mm vastag fém plate-be vannak a kapcsolók beültetve, amely a ház többi részével együtt egy merev egészet alkot. Amikor gépeléskor tövig nyomod a kapcsolót, akkor az ujjadat az a fém plate fogja megállítani olyan 0,1-0,2 mm-nyi úton, így a mozgási energia az ízületeidben fog lecsapódni szinte teljes egészében, és ez sokak kezének nem tetszik (például az enyémnek sem, és a leírás alapján a tiédnek sem).
Erre a következő megoldások vannak:
1. a legtöbb mechanikus kapcsoló félúton kapcsol, nem nyomod tövig a kapcsolót, hanem megállítod a mozgást. Ezt lineáris kapcsolós billentyűzeten közel lehetetlen begyakorolni, taktilis kapcsolóval működhet, ha képes vagy rá (nem mindenki képes)
2. olyan billentyűzetet választasz, aminek a belső felépítése olyan, hogy a mozgási energia nagyját kimozogja, és csillapítja az ízületeidre ható erőket, az ajánlott Keychron ilyen
3. utólagos megoldásokkal (O-gyűrű a kupakok alá) tompítod a becsapódást azzal, hogy előbb egy gumigyűrűt nyomsz össze, ami jó esetben kellően lelassítja az ujjadat, hogy kímélje az ízületeket[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz MaCS_70 #101392 üzenetére
Az érzet ... számomra tökéletesen irreleváns.
Úgy tűnik, mégsem.
Az, hogy mi a különbség a felépítésük között, számomra már a homályzónába esik. El nem tudom képzelni, hogy mennyiben érinthet engem mint egyszerű szövegírót.
Most már érted, hogyan érint és látod, hogy mennyire érint. Nagyon nem mindegy, hogy bottom outkor a becsapódás erejét egy gumis réteg (régi membrános), a rugalmas belső felépítés (általunk ajánlott darabok) vagy az ujjadban az ízületek (Rapture és hasonló gamer billentyűzetek) tompítják.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz HThomas #101375 üzenetére
A Peach vs WS Silent Linear vs HxG Silent Linear összehasonlítás a rendelkezésre álló adatok alapján könnyen megoldható.
Az 50 grammos Peach sokkal könnyebb kapcsoló, mint a 63,5 grammos WS vagy 65 grammos HxG. A három közül messze a HxG fog a legnehezebben elindulni (a Peachben is hasonlóan hosszú rugó van, de sokkal könnyebb), a másik kettő hasonló lehet ezen a téren. A Peach teljes útja a legrövidebb (3,3 mm), ez a WS-hez képest is kicsit rövidebb, de a HxG-hez képest szignifikáns eltérés. Szóval az a nagyon durva konklúzió, hogy a kettő Haimu gyártmányból a WS áll a közelebb a Peachhez, de érezhetően nehezebb kapcsoló.
Taktilis vonalon nyomásgörbe nélkül nem igazán lehet összehasonlítani ezeket, és a gyakorlatban szokott kiderülni, hogy az elméletben jó lenne ilyen típusú taktilis hupli hogyan is muzsikál.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #101369 üzenetére
A műanyag fehérhez érdemes azt is hozzátenni, hogy a fehér ABS fog a leghamarabb besárgulni (abból is a kékes hidegfehér), szóval ha olyan helyen van a billentyűzet, ahol több napfényt kap, akkor nem biztos, hogy a legjobb választás ez a szín.
-
dqdb
nagyúr
válasz HThomas #101366 üzenetére
Mindkettő a Haimu gyártja, ugyanaz a design, nylon a ház, és ennyi.
A WS változatban normál hosszúságú rugó van, a Geon-félében extra hosszú, így az nehezebben indul meg hasonló nehézségű bottom out mellett. Ez a különbség határozottan érezhető.
A stem anyaga a WS változatban POM, a Geon-félében POM+PTFE, ez utóbbi elvileg simábban jár, ez a különbség nem tudom, hogy megjelenik-e a gyakorlatban.
A WS változat rövidített úton jár (3,5 mm), a Geon-féle a megszokott hosszúságún (4 mm). Ez a különbség határozottan érezhető.
A fenti volt az elmélet, a Geon-féléről tudok a gyakorlatban nyilatkozni, mert az van taktilisben és lineárisban is, így ezt próbáltam: a kapcsoló nagyon jó (kedvenc halkított), gyári kenés rendben van, gyári rugót érdemes cserélni (korábban azt írtam itt, hogy szerintem felesleges, aztán egyszer cseréltem, most már azt mondom, hogy nem árt).
Egyik sem a leghalkabb halkított kapcsolók egyike, szóval ha a lehető leghalkabb a cél, akkor egyik sem jó választás, ha "csak" egy halk billentyűzet, akkor jobb választás szerintem, mint bármelyik szilikonos csillapítású.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101368 üzenetére
A vám 5% lesz, az utóbbi 2 évben mindig megnyertem 150 euró feletti megrendelésekre (előtte sosem). Számítástechnikai eszközökre nincsen vám, ezért aztán szorgalmasan számítógép-billentyűzet, számtógépbillentyűzet-kupak és számítógépbilentűzet-kapcsoló néven töltöttem ki a nyilatkozatokat, mint előtte években, de a a vám mindig jött.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101330 üzenetére
Ez semmi extra, még akkor sem, ha a videót készítő bohóc azt a hangzatos címet adta.
A kupakkészlet egyszerű, vastag PBT kell, micafighter magyar XMI készletes hozzászólásaira keress vissza.
Kapcsoló is egyszerű, gyárilag kent kell, ahol a rugó is kenve van, és minél puhább a szilikon végzi a csillapítást, hogy minél halkabb legyen. Durock Silent Linear lesz a leghalkabb, de messze a legdrágább, olcsóbb és jobb választás lehet a topikban rendszeres visszatérő Outemu Peach V3.
Billentyűzetből pedig rugalmas belső felépítés kell, ez tipikusan gasket mountot jelent. Olcsóbban műanyag házas Keychron V6 Max, drágábban fémházas Keychron Q6 Max , annál kicsi drágábban és várakozósan Vertex Intro S100. Plate-ből műanyag kell. nylon lenne a legjobb, aztán PP, aztán POM, aztán PC.
Nylon plate egyikhez sem érhető el, külön gyártatni pedig kisebb vagyon. A PP az Intro S100 esetében választható, a Keychronokhoz gyártatni kell, de van rá olcsó gyártó. POM-mal ugyanez a helyzet. A PC a legegyszerűbb, mert az Intro S100-hoz választható, a két Keychron pedig ezzel jön, de ez lesz a leghangosabb a műanyagok közül.
A stabilizátorokat mindenképpen kezelni kell, vagy ha a gyári nem eléggé jó, akkor cserélni kell olyanra, amit könnyebb beállítani. Típust nem írok most, mert előre felesleges beszerzés, és mivel stabilizátorból nincsen halkított, így nem a konkrét típuson múlik.
Mindenképpen ajánlott deskmat az asztalra, vagy keebmat a billentyűzet alá, halkítás terén az egyik leghatékonyabb eszköz.
Ha gyári állapotban nem elég halkak, akkor szivaccsal és tape moddal tovább halkítható mindhárom.
Mindhárom említett típus tri-mode, azaz USB/2.4G/Bluetooth módban is képes működni. Ha két géppel használod viszonylag fix környezetben, akkor a billentyűzeten ÉS egéren váltás helyett egy ilyen praktikusabb lehet, mert egyetlen gombnyomással tudsz váltani minden perifériát.
-
dqdb
nagyúr
válasz RazoR #101332 üzenetére
Ha Cherry profil lenne, akkor megoldható lenne, bár a mod kit ott sem túl gyakori dolog (anyagilag valósznűleg olcsóbb lenne egy komplett készletet venni), de legalább formára/magasságra minimális eltérés van az egyes gyártók között. Sajnos OEM profilban nem nagyon látni olyat, ahol kitek vannak, és két OEM profilos kupakkészlet között erőteljes eltérések vannak sokszor.
Próbáld valahogyan megragasztani, hátha.
-
dqdb
nagyúr
válasz RazoR #101324 üzenetére
Ez eléggé túlméretes MX keresztnek hangzik a kapcsolókon
Kólön mod kitet nem nagyon fogsz találni. A Keychron egy rakás kupakkészlet-beszállítóval dolgozik, már ezt a konkrét beszállítót is esélytelen megtalálni.
-
dqdb
nagyúr
válasz nexwo #101319 üzenetére
A lehető leghalkabb az azt jelenti, hogy halk legyen, vagy azt, hogy a halkak között is a leghalkabb?
Mert az első csak annyi, hogy egy átlagos rugalmas belső felépítésű házba bedobálsz valami jobbfajta halkított kapcsolót, a stabilizátor kap némi törődést, vastag kupakok kerülnek rá, és készen van. Az utóbbi azért már nem ilyen egyszerű, és 100%-os méretben már maga a méret is nehezítő tényező.
-
dqdb
nagyúr
válasz LaCeeN #101275 üzenetére
A legolcsóbb tényleg halk mechanikus billentyűzet a Cherry G80-3000N, de az is csak német Amazonról és német kiosztásban fér bele a keretedbe, ami ISO és nem ANSI.
Én is a Keychron B Próra szavaznék, bár teljesen más élmény lesz használatra, mint a V1 Max.
-
dqdb
nagyúr
válasz Valkűr #101302 üzenetére
A leaf kényes dolog és könnyű elhajlítani, ha rosszul akarod összerakni a kapcsolót. Ha sikerül visszahajtogatni, akkor is a legtöbbször érdemes az ilyen kapcsolót félretenni, mert érzetre és/vagy hangra könnyen eltérhet a többitől.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz MaCS_70 #101260 üzenetére
Hogy gépelésre szintem minden jó, a minőség a játék során derül ki.
Ilyet itt garantáltan nem jelentett ki senki sem, mert nem igaz.Két dolog számít: a minél kevesebb félreütés és a kezem állapota a nap végén.
Éppen ezen két dolog miatt.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz vviktorr16 #101244 üzenetére
Vannak európai vendorok, ott kell megnézni, honnan lenne a legolcsóbb a kinézett csomag. QK/Neo esetében a DKC (francia), Keygem (német) és ProtoTypist (angol, de IOSS) a forgalmazó, az első kettő tipikusan drágábban adja, mint a meghirdetett MSRP + áfa, de olcsóbb a szállítás, az utóbbi olcsóbban adja, de drágább a szállítás. Ha kísérleteznél vagy tervben van két build, amik között váltogatni szeretnél, akkor érdemes lehet plusz plate-et és plusz nyákot a csomagba dobni.
Érdemes az előrendelést választani, mert olcsóbb és ekkor pontosan azt tudod összeállítani, ami kellene, míg amikor már raktárkészletről árulják ezeket, akkor limitáltak lesznek a lehetőségek. Ha a kinézett billentyűzetnél a konfigurációt illetően kérdésed van (mit érdemes, mit nem), akkor tedd majd fel.
Ha fontos a QMK, akkor arra érdemes figyelni, hogy tri-mode esetében sokszor csak VIA van, QMK nincsen. Itt linkeltem a vezetékes QK/Neo modellekhez a QMK forrásokat, mert ezek nincsenek benne a QMK master repóban.
Alexotos videóit érdemes megnézni, szinte az összes ilyen modell megfordul nála, és bár a kanadai udvarias sztereotípia mentén bírál, az ő szavában meg lehet bízni.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz krono. #101230 üzenetére
Ez kicsit olyan, mintha azt mondanám, hogy a pályaudvari lejárt mirelit húsos retro burger ugyan olyan jó, mint a valamelyik népszerű bisztró minőségi hamburgere, mert mindkettőben ugyanolyan roppanós a jégsaláta.
Gondolkoztam egy rövid ideig, hogy milyen analógiát írhatnék a végére, aztán végül elküldtem anélkül. Jobb is, mert ezzel kiütéssel győztél volna, akármit is íroktAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz MaCS_70 #101224 üzenetére
Nem ugyanazok, a Keychronokat nem Outemu kapcsolókkal szállítják. Emellett egy mechanikus billentyűzet nagyon nem annyiból áll csak, hogy kapcsoló.
Amúgy mi a V6 Maxot ajánlottuk, a linkelt blogbejegyzésben a K10 Pro van említve. A kettő belső felépítése teljesen eltér egymástól, és okkal az előzőt ajánlottuk neked is és mindenkinek a V6 Max piacra kerülése óta. A K10 Pro és a másik billentyűzet belső felépítése is erőteljesen eltér egymástól, és sejtheted, hogy nem a másik jön ki jól az összehasonlításból.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Vicces árazása van. Egyes ügyeskedők a kínai group buy-ban jól bevásárolnak, aztán megpróbálnak nyugaton madarat (vagy ha már ezt a színt választottad, pávát) fogni. Van náluk a világszerte most futó, Kínában már leszállított INTRO S100-ból is.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
Sokszor nem a gumisra váltva érzed ezt, hanem a gumisról elváltva tűnik fel utólag.
Én például vígan használtam hosszú hónapokig Durock silent lineart mit beszéltek itt hülyeséget a gumis érzésről gondolattal két billentyűzetet váltogatva, aztán összeállítva egy új billentyűzetet MX Blackkel azonnal leesett, hogy miről van szó. Azóta próbáltam azt a két billentyűzetet használni, amit előtte hónapokon keresztül teljes megelégedéssel használtam, és nem tudom elviselni az érzést, másik belsőt kellett építeni.
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #101156 üzenetére
Esetleg ha lesz a Vida-ból extra kör
Eléggé biztosan nem lesz, de extrák persze lesznek. Ha kell beépített USB hub, akkor ez a jó választás, ha kell hotswap, akkor nem, mert az ISO forrasztós, ha kell wireless, akkor nem, mert csak BT és csak ANSI.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz cyberkind #101159 üzenetére
Ha ez így van, akkor miért léteznek ezek keverékei, ahol mindkét billentyű nagy, és ezen billentyűk nem custom brandek, hanem pl Logitech
Őket kérdezd, hogy US International kiosztás alatt néha miért azt értik, amikor az ISO Enter mellé osztott bal Shift jár, és néha miért azt, amikor teljes bal Shift. A custom világban kínai ISO ennek a kiosztásnak a közkeletű elnevezése, mert ott kedvelt valamiért.
itt nem ajánlottak a Logitech cuccok, mert túlárazottak
Ráböktél a Logitech kínálatában körülbelül az egyetlen darabra, ami kivételesen nincsen túlárazva a konkurenciához képest.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #101166 üzenetére
Talán ez még eddig nem volt meg
TL;DW Ott van a videó végén.Finoman szólva sincsenek elragadtatva tőle.
Ahogyan írtam, techdemónak nagyon is rendben van, az ára sem extrém elszállt ahhoz képest, hogy a konkurencia mennyire túláraz dolgokat, ami (bár a starting from szöveg az ár előtt jelenthet még cifra dolgokat), de billentyűzetként nagyon nem lesz jó, sem hangra, sem érzetre, az pedig külön élmény lesz, hogy a periferiális látómeződben folyamatosan ott fog zavaróan villogni-animálni valami, akaratlanul is elvonva a figyelmed egy részét (mármint ha használod azt a feature-t, amiért azt a billentyűzetet vetted).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #101144 üzenetére
Igen, jól emlékszel, a Clear és az ugyanazt az öntőformát használó Purple a két érintett kapcsoló.
-
dqdb
nagyúr
válasz ViZion #101127 üzenetére
96%-os néven szokták emlegetni ezt a kiosztást, akad pár belőle a piacon, a Wind X volt az első ezzel a kiosztással.
A legolcsóbb, ami beugrik ezzel a kiosztással, az a Keychron K17 Max és utána a Q5 Max, valamint a QK100. Olcsóbb AliExpress speciallel ellenben nem tudok szolgálni.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #101124 üzenetére
Vagy Danny DeVitót A linkelt billentyűzetet amúgy kifejezetten az általad említett célra tervezték ...
-
dqdb
nagyúr
[link]
Finalmouse Centerpiece Pro bemutató, az ára annyira nem is elrugaszkodott a konkurenciához képest, és ebben tényleg sok meló vantAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[link] [link] [link]
Mondanám azt, hogy itt van Severance rajongóknak a kötelező kupakkészlet, de az árát egyszerűen nem tudom hová tenni, ötletem sincsen, hogy mit gondolt az SP ezzel az árazással. Nem hivatalosan licencelt, szóval nem az növeli meg az árat. Persze, tudom, hogy az USA egyik legdrágább részén van a cég, így még a GMK-nál is drágább a gyártás, nem túl nagy darabszámban készül, eléggé nagy a készlet, de akkor is, bruttóban 100e feletti összeg egy kupakkészletért elmebaj (mielőtt valaki az ilyenkor szokásos érvvel jönne: a nyugati kolbálszkerítésesek is ki vannak bukva az árára).Az SPKeyboards ára nettó, arra rájön még áfa és vámkezelési költség, a PT ára nettó, checkout során ugrik rá a magyar áfa, a Keeb.supply ára bruttó, checkout során ugrik rá a német-magyar áfa különbsége.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz haxiboy #101100 üzenetére
Én azt vettem észre magamon, hogy taktilisre áttérve pár napon után megy a bottom out nélküli gépelés. Azt visszakerül elém a lineáris, és ez a képesség pár napon belül eltűnik, és ismét tövig ütöm a billentyűket. Annyira nem baj, mert a billentyűzeteim többsége flexibilis belső felépítéssel bír, így a bottom out tompítva van, nem fáj az ujjaimnak a becsapódás, mint egy merev gamer billentyűzeten.
-
dqdb
nagyúr
válasz Synthwave #101096 üzenetére
Mikor tapodtál utoljára O-ringes billentyűket?
Szerencsére eléggé régen, és hosszú évekre elég volt az az élmény (lágyabb anyagú volt). Az O-gyűrű mindkét felhasználási módja inkább kényszermegoldás volt a múltban, hogy a kiforrasztással járó nyűgöt elkerülje az ember, ma már kapcsolócserével van jobb megoldás.Halkításra félmegoldás, mert csak a bottom outot halkítja, a felengedés hangját és a rugó pengését. Az út rövidítésére tényleg jó, de ettől még az érzékelés nem fog hamarabb megtörténni.
-
dqdb
nagyúr
Ha tented Alice/Arisu/ergo kiosztásra gondolsz Neo Ergo alatt, akkor az összes elérhető (Neo Ergo, EM-8, Mont Cervin), gyártás alatt lévő (Type K), bejelentett (Vany Alice, Kyubi - ez már előre exit scamnek tűnik) és még csak render formájában beharangozott (Zoom Alice) opció knob mentes., de mindegyiken van legalább 3 makrógomb amire a hangerő állítását és a némítást rá lehet programozni.
Ha csak sima Alice-szerű megoldásra, akkor akad pár, Feker Alice a legolcsóbb, Sagittarius a legdrágább, ami beugrik hirtelenjében.
-
dqdb
nagyúr
válasz haxiboy #101081 üzenetére
Az sosem volt jó megoldás.
Ha halkítás a cél, akkor halkított kapcsoló jobb megoldás. Ha a teljes út csökkentése a cél, akkor speed kapcsoló jó megoldás. Ha a nyúlós-gumis érzésre vágysz bottom outkor, akkor vegyél membránost
-
dqdb
nagyúr
válasz RazoR #101076 üzenetére
Simán lehet, hogy az egyik kapcsolótípuson, amire feltetted, vastagabb az MX kereszt, mint amit a Cherry specifikációja megenged és/vagy a Keychron kupakkészletén szűkebb a nyílás, aztán reped a stem.
Volt már ilyen a történelemben, kettő is, ráadásul a kettő egyikénél a Cherry volt az elkövető, ez okkal létező dolog.
-
dqdb
nagyúr
A VIA-t az is meg tudja akasztani, ha a konfigurálni kívánt billentyűzet mellett csatlakoztatva van egy olyan billentyűzet is, ami ugyan eleve VIA kompatibilis lenne a PCI ID alapján, de nem VIA kompatibilis QMK firmware van rajta. Ilyenkor végtelen ciklusban várja a csatlakoztatást.
A Vial legalább exceptiont dob, amiatt esett le, hogy miért nem tudok VIA-t használni már hónapok óta.
-
dqdb
nagyúr
válasz RazoR #100988 üzenetére
A stabilizátorokban a slider mindig lötyög üresen, akkor van baj, ha nem így tenné, mert akkora feszülne meg, és ragadna be például. Plate mount vonalon nem tudom, hogy mekkora a tipikus lötyögés üresen, PCB mount vonalon több, mint 1 mm szokott lenni, aztán amikor ráteszed a kupakot, akkor a kupak megszünteti a lötyögést.
Ez nekem plate problémának tűnik, túl kicsi a kivágás, nem az első eset lenne, amikor problémája akad egy gyártónak a gyártási pontossággal vagy egyszerűen csak rossz méretezést használt. Elő a tolómérővel, mért végig, így kellene kinézni a kivágásnak:
Ahol kisebb a valós kivágás, mint a fenti Cherry specifikáció elvárna, ott pedig elő a reszelővel, és igazítsál rajta. Ha a plate alapanyaga FR4 vagy CF, akkor ehhez vagy vegyél fel FFP3 maszkot, vagy tedd a plate-et egy tál vízbe, és víz alatt reszeld méretre (a tüdőbe bejutó üvegszál/szénszál nem játék).
-
dqdb
nagyúr
válasz Williamgrant #100983 üzenetére
Letörik két 1 filléres műanyag darab és kukázzam az egész klavit?
Üdv a vendor lock-in világában. Nem véletlenül szóltunk/szólunk mindig az ASUS RX kapcsolóknál, a Logitech Romer-G kapcsolónál, az idióta alsó sornál és egyéb nem szabványos kupakoknál, a minimális low profile választéknál, és persze ennél a billentyűzetnél is, hogy ha baj lesz, akkor szívni fogsz. Én is csak az ED elárazásában vettem meg, mert véletlenül membrános áron adták, kibírt olyan 3 évet, annyit megért.Ha 5,05±0,05 mm két kapcsoló közötti távolság, akkor egy lapos profilú kupak, mint DSA vagy XDA jó lehet, abból egy blank változat, aztán házilagos feliratozás. Vagy a te megoldásod a stemek cseréjével.
Vagy szedjem szét és áruljam a kapcsolókat?
Felesleges, mert csak ebbe a billentyűzetbe lesz jó (fizikailag kisebb, mint egy MX stílusú kapcsoló), és kapcsolót most is lehet venni.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Askformore #100984 üzenetére
-
dqdb
nagyúr
válasz Williamgrant #100979 üzenetére
Most nézem, hogy elírtam, neked nem Slim van, hanem Agile, de arra sem kapni magyar kupakokat (Google szerint valaha lehetett, ez most meglepett)., mind a Cherry, mind az OEM profilos kupak túl magas rá.
Szüleimnek volt ilyen billentyűzete, ők úgy oldották meg, hogy pillanatragasztóval magához a kapcsolóhoz ragasztották a problémás kupakokat, de nem volt tartós megoldás, pár hónapot bírt csak.
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #100975 üzenetére
belső vagy éppen külső súlyként kerül be a házba, ahol a tömeg rezgést csillapító hatása a döntő
Külső súlyként a tömeg a döntő, a belső súly már összetettebb, ott a súly másodlagos. Manapság például egyre többször látok PC belső súlyt vagy inkább "súlyt", aminek a hangra meglepően nagy hatása van.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Ha nem az eggyel felettem említett mechanikus probléma, akkor VIA esetében a parajelenségek megoldását EEPROM resettel érdemes kezdeni :
kábel kihúz → bal felső gomb lenyomva tart → kábel bedug → vársz 3-4 másodpercet → kábel kihúz → billentyű felenged → kábel bedug
Ekkor minden törlődött, amit VIA-ban beállítottál, szóval állítsd be újra és mentsd el JSON-be a következő ilyen esetre, ami vagy eljön, vagy nem (vagy térj át saját kliosztással fordított QMK-ra).
Mindkettő éppen a változtatható fizikai kiosztás által érintett billentyű (split Backspace, ANSI/ISO Enter), így lehet, hogy ott kapott egy tüskét a tárterület.
-
dqdb
nagyúr
válasz ViZion #100952 üzenetére
Amik Cherry MX kapcsolókkal készültek, azokra a Razer alsó sor miatt nem igazán lesz kupak (6u spacebar, de 5u dróttal). Amik a Kailh Mid-Height kapcsolókkal (Agile néven futottak), azokra az eltérő méretek miatt nem lesz értelmes kupak. Amik pedig TTC LP kapcsolóval (Slim néven futottak, ez a kérdés tárgya), azokra pedig a Kailh Choc V1 mount miatt alig lesz kupak.
-
dqdb
nagyúr
válasz Williamgrant #100949 üzenetére
Magyart sehogyan. Az angol is kétesélyes, talán jó rá a G915 kupakkészlete, olyanból akad ISO az AliExpressen, de a stabilizátorok miatt nem biztos, hogy kompatibilis.
-
dqdb
nagyúr
válasz Pttypang #100941 üzenetére
A monitorra szerelt lámpa akkor tud problémás lenni, ha egy agyonfényesedett kupakos billentyűzeted van, amin a kupakok a fényt a szemedbe és mindenhová verik vissza. Bár a csillogó kupak már akkor is zavaró tud lenni, ha nincsen semmi világítás, csak a monitor fénye.
-
dqdb
nagyúr
Ez egy egészen jó, látványos és hasznos összefoglalónak tűnik a különböző anyagú plate-ekről.
Kár, hogy a PC-PP páros hiányzik (főleg az előbbi), és még nagyobb kár, hogy a gépelési teszteknél eléggé hallani a szivacsot, ami az egész hangzást elviszi egy irányba.
-
dqdb
nagyúr
válasz dbius #100915 üzenetére
Én állványra szerelt fényképezőgéppel, záridőkkel és fehéregyensúllyal kísérleteztem egyszer, aztán olyan 30 perc után feladtam, mert a tökéletességre törekedtem volna és még a valósághoz legközelebbi kép sem pontosan úgy adta vissza, mint ahogyan látszódik, megközelítően nagyon jó képeket pedig már sokan betettek ide (például te is ), amelyeken a lényeg tökéletesen látszódik.
Egy hozzáértő fotós persze valószínűleg simán hozta volna, de én nagyon nem vagyok az.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Speedy007 #100911 üzenetére
csak egy észre vétel volt a részemről hogy a monitor fényénél kizárt hogy ennyi látszana
Tehát ne a szememnek higgyek, amikor lenézek a billentyűzetre úgy, hogy csak a monitor világít éjszaka, hanem valaki elméleti fejtegetésének, hogy nem kellene látnom azt, amit látok Az igaz, hogy sötétben mobil és mobil között hatalmas különbségek vannak, de aközött, amit ide a többiek belinkelnek és amt látok, nincsen nagy eltérés. Egy fehéren fekete feliratos kupak tökéletesen látható a monitor fényénél (még sötétebb téma esetében is), ha a billentyűzet nem kihúzható fiókos tartón van.Molydeus: BOB kupakok vannak fent
Azokhoz elég, ha beborul, és tényleg nem látszanak a feliratok.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz LZs?! #100898 üzenetére
HU-ban az is ABS
Nincsen low profile magyar PBT kupakkészlet. Ha a low profile-tól eltekintünk, akkor is egyedül csak a Varmilo billentyűzetein dyesub PBT a kupak, mindenki másnál festett-lézerezett.lineáris kapcsolókból csak pirossal találtam
Low profile vonalon a kapcsolóválaszték ennyire limitált, ha lineáris kell, akkor az egy elemű választékból választhatsz, és ebben még rugó sem tudsz cserélni könnyebbre/nehezebbre.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xbox Series X|S
- iPhone topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Napelem
- Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Aula membrános gamer/multimédiás billentyűzet
- Glorious PC Gaming Race GMMK TKL RGB mechanikus billentyűzet - Gateron Brown, US (GMMK-TKL-BRN)
- Logitech G Pro gamer billentyűzet új 6hó jótállás!
- A+ K77B Mechanikus gaming billentyűzet, RGB világítás, Fekete
- Logitech G915 Tkl gamer billentyűzet új 6hó jótállás!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest