Keresés

Aktív témák

• dezz

nagyúr

válasz penene #4366 üzenetére

Azért nem olyan apró a különbség közöttük: ~2x-es kontrasztarány (főleg a világos irányban, de a feketéje is jobb), nagyobb max. fényerő, rövidebb reagálási idő. Ettől függetlenül nem olyan rossz, sokáig az Eizo profi vonalában is ilyen volt (mármint Hitachi gyártámyok, akiktől eredetileg származik), mivel grafikai munkához amúgy sem kell szemkiégető fényerő és kontraszt, de pl. filmezéshez ma már talán egy kicsit kevés. Kíváncsi leszek azokra a bizonyos jóárasított típusokra...

Amúgy mi van az E-IPS-ekkel?

old_artist: Megelőztél. :)

• dezz

nagyúr

válasz cova #4357 üzenetére

Én meg vagyok elégedve az U2410-essel. A másik kettőt nem ismerem. Mindenesetre játékra inkább az IPS ajánlott (kisebb a lag és a VA-t erősebben kell "overdrive-olni" is, ami néha ilyen inverz ghostingot okoz).

• dezz

nagyúr

válasz szki #4340 üzenetére

Lehet, a méretét is.
    De úgy tűnik, a DVI-s és HDMI-s képet nem engedi keverni. :((( (DVI esetén a VGA, DisplayPort, Component és Composite Video bemenetek képét lehet rá- vagy mellétenni.) De ennek mindjárt jobban utánanézek.

• dezz

nagyúr

Sziasztok!

Van nálam kölcsönbe egy Dell UltraSharp U2410-es monitor. Természetesen alaposan megnézem magamnak :), és le is írom majd a tapasztalataimat a napokban (majd dobok linket). Addig is néhány érdekesség:

- 24", 1920x1200, 19:10 (szóval nem olyan "túl lapos", mint az egyre elterjedtebb 16:9-esek). (Pixelméretben a 17"-es és 19"-es monitorok között van, azaz senem túl kicsik rajta pl. az átlagos betűk, senem túl nagyok.)

- IPS (egyes információk szerint H-IPS) panel: ez a panelfajta biztosítja a legstabilabb színtartást nagy nézési iránytartományból, a VA-kat is bőven maga mögé utasítva (TN-ről nem is beszélve), így grafikai munkára leginkább ez a panelfajta ajánlott, de szerintem hétköznapi felhasználásra is ez a legjobb.

- Alapszínenként 12 bites színkezelése van: ez azért fontos, mert így bármit is állítunk a monitoron, az elég nagy precizitással valósul meg ahhoz, hogy ez ne befolyásolja az eredeti, számítógéptől érkező kép színfelbontási precizitását (mindig tökéletes marad az alapszínenkénti 256 lépcsőfok).

A 8 bites színkezelésű monitorok ezt természetesen nem tudják biztosítani, mivel minden művelet ebben a 256 fokozatban történik meg, és a tört értékek elvesznek. Az eredmény: az eredetileg finom színátmenetek több helyen megtörtnek. (Ezt majd kicsit bővebben is kifejtem az írásomban.)

- A(z alapszínenként) 10+ bites monitorok valamiféle FRC-s megoldással szokták megoldani a 8 bit feletti részt (mert maguk a panelek max. 3x8 bitesek szoktak lenni). Ezt eddig mindig jól láttam (komolyabb monitorokon is), de ezen a monitoron eléggé kellett hozzá mereszteni a szememet, hogy meglássam (ezt is csak 5cm-ről, sötét színeken).

- Profi monitorokra jellemző 6-komponenses (R-G-B-C-M-Y) beállítási lehetőségek.

- Wide Color Gamut (= széles színtartomány), de tudja szimulálni az Adobe és sRGB (szokásos monitorok) színtartományát is.

- A következő bemenetekkel rendelkezik: 2xDVI-D, 1xVGA, 1xDisplayPort, 1xHDMI (hangkimenettel), 1xComponent Video, 1x Coposit Video.

- PIP (kép a képben) és PBP (két kép egymás mellett) módokkal is rendelkezik.

- Mint látható, tévézésre (HD is), DVD-zésre, Blu-ray-re, sőt még videózásra is használható.

- Ezeket nem is akárhogy: nagyszerű képminőség mellett fejlett deinterlacinggel rendelkezik (nincs interlace fésűsödés, sorvillogás, de a field-rate sem vész el), kb. mintha eleve magas fps-es progresszív képet kapna a monitor! Kezeli a 4:3-as és 16:9-es műsorokat is.

- Sok tekintetben az Eizo FlexScan SX2462W-hez hasonlítható, nagyjából fele akkora összegért. :) (Bizonyos fínomságokban azért vannak különbségek.)

Aktív témák

Hirdetés