Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ANOka

őstag

válasz akos86 #7807 üzenetére

Nincsenek határidőre készen a munkával? :F
    Az új jelentkezők folyamatosan sorban állnak az ajtónál és 2 nap alatt betanulnak? :U

• Beniii06

addikt

Igaz nincs túl sok tapasztalatom rendszer üzemeltetésben, csak ötletelésként írom elméletileg. Gondolom irodáról lehet szó.
    A "leleményes" felhasználók előbb-utóbb addig próbálkoznak, hogy az egész internetelérést tiltani kell majd vagy épp csak azt a 10-20 oldalt engedélyezni, ami kell a munkához(ezt tapasztalatból írom, nálunk is volt szükség ilyenre).

Hogy írjak példát is:
    1.Ha már rájöttek a proxy használatára, onnan már csak egy lépés a vpn és azt 80-as tcp porton nem fogod tudni kiszűrni, csak layer7-el esetleg, de erősen felejtős kategória.(nem 100% az eredmény)
    2. Megpróbálod kézzel tiltani a népszerűbb proxy címeket(nem 100% az eredmény, felejtős)
    3. Megpróbálod a layer7 szűrést proxy, node, tor hasonló szavakra
    4. Előbbiek kombinációi(nagyon erőforrásigényes, felejtős)
    5. MAC/IP- alapján csak azokon a gépeken lenne net, ami feltétlenül munkához is kell(ez is megkerülhető, ha már leleményesek)
    6. Beüzemelhetsz proxy szervert is, de mikrotik mellé nem látom értelmét

Ha nem lehetséges a munka miatt pár oldalt engedélyezni és a többit tiltani, akkor szélmalom harc kb szerintem.
    El kell nekik magyarázni, hogy látjátok mikor-mit csinálnak/néznek és ennek a komplett leválasztás lesz a vége. Más kérdéseket is felvet a dolog, hogyha a dolgozóknak van idejük fb-zni, akkor nincsenek leterhelve/nem jó a munkamegosztás, stb.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ha sikerül is teljes mértékben leválasztani a dolgozókat az internetről, akkor is semmi sem fogja megakadályozni, hogy ne vegyenek mobilnetet(jó a telefonokat le lehet adatni),de hoz helyette hotspotot/másik saját routert és netezik arról.
    Így elsősorban az okot kellene megszüntetni/megértetni az emberekkel, hogy a közösségi média használatnak nem ott és akkor van ideje. Ha nem megy, akkor mehetnek a szankciók. Mást nem nagyon tudok elképzelni, de erre én is kíváncsi vagyok, hogy lehet másképp megoldani.

Más kérdés, hogy szabályzathoz kötve és a GDPR-nek is megfelelve, lehetne a céges gépekre monitorkép figyelő softwaret telepíteni/rögzítést csinálni(személyes adat úgysem lehet a céges gépen), amit továbbít nektek. Nem a korábbi évtizedeket akarom felidézni, de ha ez kell elrettentésnek, pl pár iskolában láttam már ilyet működni és hatásos volt. Persze ennek alaposan utána kell nézni jogilag is.

• bambano

titán

persze, odamész az egy-két júzerhez a szolgálati baseball ütőddel, és felhívod a figyelmüket néhány keresett és megválogatott 4 betűs szó közlésével, hogy ne tegyék.

egyébként amennyire én tudom, windowsos rendszeren az ilyet group policyből böngésző szinten szokás tiltani, nem routerben.

Új hozzászólás Aktív témák