Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Az igazi Nokia örökébe lép egy legendás európai okostelefon
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megbüntették, ezért feloszlatná az EU-t Elon Musk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
adika4444
üzenetére
Mivel ISM sav, igy nem erdekel senkit, csak a fizetos frekvenciakon ne okozzon interferenciat, vagy a radaroknal.
Csak azt merik maguktol, amibol penz van, vagy kormanyzati. Az ISM es egyeb ingyenes savoknal, csak bejelentesre mennek ki, ha valakinek problemat okoz es nem lehet lerazni. De mivel a haz fala jocskan levesz a jelbol igy joval nagyobb teljesitmeny eseten lehetne problema. -
Reggie0
félisten
Nem kell netinstall, siman megy a downgrade.
#14439 Statikus: Be kell konfiguralni es engedelyezni. Az orszagot allitsd "Senegal"-ra wifi2 es wifi3-nal, hogy ne legyen DFS/CAC szivatas, ugy rogton feljon az interfesz. Kulonben akar soha sem indul el, vagy n*1 / n*10 percig tart frekitol fuggoen.
Tovabbi beallitasok:
- SSID: amit szeretnel
- Passphrase: szinten
- Authentitcation Type: WPA PSK, WPA2 PSK
- Band: 5GHz AC
- Mode: ap -
Reggie0
félisten
válasz
Statikus
üzenetére
Igen.
Ha feltelepitetted utana a wifik konfiguracios oldala mashogy fog kinezni, mas elrendezesben es kicsit eltero tartalommal lesznek ott a beallitasok.
Illetve mar az interfeszek listajanal latod a valtozast, mert wlan1/wlan2/wlan3 helyett wifi1/wifi2/wifi3 neven szerepelnek.Illetve a system/packages fulon csak ket csomag lesz: routeros es wifiwave2.
Ha nem latod akkor felmerul a kerdes, hogy felfrissitetted-e az OS-t a 7-es verziora.
-
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
válasz
Statikus
üzenetére
Pl. amit irtam, hogy 5GHz-en csak egyetlen 160MHz csatorna hasznalhato a QCA-s wifivel, a 114-es. Az 5 GHz tartomany fel van osztva ket reszre, 5500-tol felfele a QCA van, 5340-tol lefele pedig az IPQ integralt 5 gigaja, az csak 2 chaint tud, igy max 80MHz-es(866MBit/s) a wifi savszel.
Ha jo wifit akarsz, akkor ROS 7 kell( wifiwave2 csomaggal), ami AP uzemmodban nem gond, de routernek mar necces lehet, mert meg nincsen stabil kiadasa ennek az OS verzionak, igy vannak benne bugok jocskan.
A jo hir, hogy mindegyik ROS verzioval be lehet ugy allitani a wifit, hogy a DFS/CAC ne szivasson. A rossz hir, hogy ha ezt nem allitod be, akkor jo esellyel fel sem fog jonni a wifi 160MHz-en az utkozesek miatt.
Procibol nyomattam vele round robin bondingot, ugy 4 magon 2Gbitet tudott feldolgozni a bandwith teszttel, de az foleg forwarding es packet generator, filterelni lehet nem tudna ennyit, igaz nem tudom mennyire prociigenyes a bandwith test progijuk, szerintem nem elenyeszo. Bar ugye a filtereles LAN-on ugysem egy megterhelo dolog, inkabb az uplinken van szerepe.
-
Reggie0
félisten
válasz
Statikus
üzenetére
Nekem audience (is) van. Az birni fogja procival biztosan, de a wifije nem nagy szam. Keres ra korabbi kommentjeimre, azokban leirtam, hogy milyen hatranyai vannak. De nem er annyit, mint amennyiert boltban aruljak, felaron vagy alatta megy ebayen is.
Ha jo wifit akarsz, akkor inkabb egy tp-link archer-bol valamilyen ax-es, amit sima AP-nak hasznalsz es valami mikrotik ethernetes router. -
Reggie0
félisten
válasz
Statikus
üzenetére
Persze, de mas fenysebesseggel menni a ringen es mas budapest belvarosaban, gondolom ez belathato

Amugy mikrotiknel viszonylag szar a wifi mas gyartokhoz kepest, ez kozismert teny. Egy 2chaines 5 gigas radioval max 330 mbit korul varhatsz, nekem 4 chaines radioval 500mbit mar nem jon ki. Valahol ketto kozott lehetne a 3 chaines radio, ha birja a proci is.
-
Reggie0
félisten
válasz
Statikus
üzenetére
Egyszeru a valasz: probald ki. Szerinted mi hogyan tanuljuk meg? Olyanokrol kerdezel, amit kevesen hasznalunk, ezert nem tudjuk csipobol a valaszt, viszont kiprobalni fele annyi ido sem lenne(igazabol talan 5 kattintas kb.), mint amennyit a kommentelesre szansz, nem, hogy a valaszokra varni.
Ha nem akarsz ezert egy routert felrekonfigolni akkor vegyel 1-2 olcso(par ezer forintos) mikrotik routert es probald ki azon.Amugy en megmondtam neked, hogy PPTP VPN-t allit be, csak nem figyelsz. Illetve videokkal is teli van a net, csak be kell irni a gugliba es vegigvezet ezen is lepesrol lepesre. Illetve a mikrotik honlapjan is fent van a wikin.
Ennyit kell beirni gugliba: "mikrotik quicksetup vpn". Elso videotalalat: [link]
Itt senki sem fogja fogni a kezed es egyutt klikkelni veled, kicsi onallosagot is kene gyakorolni.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Statikus
üzenetére
Ha tenyleg jo wifi-t keresel, akkor ne mikrotiket nezzel
Inkabb valami AX-es asus-t vagy tp-link-et es csak access point-nak hasznald. LTE-re pedig egy wAP LTE kit vagy ha ra akarod iranyitani toronyra, akkor SXT LTE kit.En most mar inkabb az Archer AX50-et vennem az Audience helyett.
-
Reggie0
félisten
válasz
Statikus
üzenetére
Szia!
Igen, be lehet ugy configolni. Nekem is ilyen AP-m van es en is erre hasznalom az LTE modemjet.
Eloszor is azt kell, hogy mondjam az audience nem er annyit, mint amennyiert aruljak, mert az 1733mbps-es wifi ellenere valahol 500mbps korul tetozik a gyakorlati sebesseg egy geppel. Tovabba az 5ghz tartomany ketfele van osztva, az felso fele(5.3-5.7 GHz) megy a 4x4-es wifi chipsetre, mig az also fele a prociba integralt wifire, ami 2x2-es. A chipseten levo tartomany pont szuk annyira, hogy csak egyetlen 160MHz-es csatorna van amit lehet vele hasznalni.Itt talalsz egy tablazatot, hogy nekem milyen sebessegek jottek ki wifin: [link]
Ha felmesz ebayre akkor kb. felaron talalsz par napos hasznaltat. Csak europait nezzel, mert az usa-ban masok a frekvenciatartomanyok es korlatozasok.
-
Reggie0
félisten
válasz
Marcelldzso
üzenetére
Ebayen van fent.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0
üzenetére
Nagyon durva keszlethianyok vannak az elektronikai alkatreszekbol. Olyanokat sem kapni, amiket az elmult 5-10 evben ezresevel tudtunk venni masnapi szallitasra. Nem tudom mi lesz itt jovore, talan kisebb osszeomlas az elektronikai piacon, mert csak egyre romlik a helyzet, nem latszodna, hogy a kiut fele haladunk.
Most mindenki megprobal betarazni ezekbol, igy meg rosszabb. -
Reggie0
félisten
válasz
osonte
üzenetére
Plusz egy, most juteszembe:
QCA9984 nagy hatranya, hogy csak 5.825GHz-ig megy, viszont a masodik 160MHz-es csatornahoz 5.885GHz kene, igy az nincsen. Viszont tud 80+80MHz-et is, ha a kliensed tamogatja, sajnos az AX200 csak egyben 160MHz-et tud.
Audience eseten csak 5.500GHz-tol megy, az alacsonyabb tartomany (5.180-5.340)a SoC wifi-nek van levalasztva, igy a lenti 160MHz-s csati sem elerheto.
-
Reggie0
félisten
válasz
osonte
üzenetére
Igen, aminel a hw nem tudja, ott nem tudja. A jeleroseget nem lehet manualisan allitani, az mindig a megengedett legnagyobb. Olyan orszagot kell kivalasztani, ahol nagyobb es nincsen DFS, se CAC. 5ghz eseten Senegal vagy Chile kell, 2.4ghz eseten pedig Mexiko 30dBm-es, es fel is viszi oda, lemertem teloval. Igy 5GHz-n is azonnal feljon az AP nem kell percekent/10 percet varni, amig scannel es nem dobja el magat, ha radar-t erzekel.
Allitolag IPQ-n a 2.4GHz-n mar tudja 400Mbitet is igy, de meg nem teszteltem.
Masik nagy elonye a Wifiwave2-nek, hogy van MU-MIMO, igy tobb eszkoz eseten meg sokkal jobb, mint a regivel.
-
Reggie0
félisten
Akinek RB4011/HAP AC3/Audience routere van es nincsen szuksege capsman-ra, annak nagyon javaslom, hogy a router os7-et hasznalja wifiwave2 csomaggal. A router kozeleben a22%(DL)/153%(UL)-al, routertol legtavolabb ahol rossz a jelszint 130%(DL)/320%(UL)-al nott a wifi savszelesseg!
Audience LTE6-on tesztelve egy darab klienssel AX200-as intel wifivel.
Mert ertekek (Mb/s=Mbit/s):
|FEL(Mb/s)|LE(Mb/s)|FEL(Mb/s)|LE(Mb/s)|
Helyszin | hagyomanyos | wifiwave2 |
---------+------------------+------------------|
asztal | 130 | 400 | 330 | 490 |
nappali | 118 | 285 | 225 | 470 |
agy | 53 | 100 | 120 | 250 |
WC | 68 | 170 | 212 | 340 |
konyha | 27 | 76 | 100 | 155 |
-----------------------------------------------| -
Reggie0
félisten
válasz
devil-k
üzenetére
Multkor bedobtam ide par szamitast milyen kombinacio mennyibol jon ki. Legolcsobb egy RB4011+egy kello SFP+-os portszamu switch. Az uplink-et a switchben vlanozva tovabb kell kuldeni a routernek, az routingol, aztan megy vissza a switchre. Peldaul CRS305-1G-4S+IN, akkor lehet meg 2db 10GB-s eszkozod a halozaton, 1 megy uplinkre es 1 megy a routerre. A routeren meg van tovabbi 10db 1G-s portod. Viszont ehhez kell vagy 3 db 10G RJ45 modul ami nem olcso.
Nezd meg ezeket a kommenteket, ezekben szamoltam par konfigot, de itt feltetel volt az 5db gigas port, ami miatt dragab lett:
[link]
[link]
[link] -
Reggie0
félisten
válasz
Ejelhar
üzenetére
Szintén két porton csatlakozna a menedzselhető switchbe, méghozzá egy olyanba, ami képes két portját összefogni egyetlen logikai 2 Gbites csatlakozásként.
Ezzel jokat lehet szivni. Egy logikai kapcsolaton, mondjuk egy https letoltesen nem fog atmenni igy a 2gbit, es az eszkozok cimetol fuggoen ugyan ugy bedugulhatnak 1gbitre, ha nincs szerencsed.
-
Reggie0
félisten
Igen mehet.
OpenVPN hatranya, hogy eszi procit, igy nem lesz nagy az eredo savszel. Ipsec-hez van hardveres gyorsitas egyes routereikben ezert az elonyosebb. Illetve RouterOS v7-ben van wireguard ami joval processzorbaratabb, mint az openvpn. Viszont a v7 meg beta szoftver, azert joval bugosabb es korlatozottab jelenleg, mint a v6-os OS -
Reggie0
félisten
válasz
Zwodkassy
üzenetére
Ott siman bridge-vel, mert nincsen switch chip. De az procibol csinal mindent, csak birja a procija.
Bridge vlan tablat lehet kitolteni, hogy feleslegesen ne kuldje ki azokra a bridge portokra, ahol nem szukseges. Letre kell hozni egy virtualis vlan interfeszt -ugy, hogy a brigere a master interfesz - az adott vlan szammala, es arra a vlan interfeszre pedig a router vlanon beluli ip cimet felhuzni.
Nagyjabol ezt kell csinalni neked is a 4011-en, csak a swithcportok kozotti vlan forgalmat nem fogod tudni korlatozni, mert azt azon a routeren a switch-ben kene allitani, csak eppen nem tamogatja. Ha meg bridge-bol csinalod a switchelest es filterezest, akkor a procit terheli.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Zwodkassy
üzenetére
Milyen router? Bridge vlan-nal sem leszel nagyon kisegitve, mert a bridge is prociban fut, szoval ha a procinak foglalkoznia kell a vlanban levo forgalommal(pl. van ipcime a vlanban, vagy routingol), akkor ugyis be kell mennie a prociba.
switch rule-val tudnal filterelni vlan-ra es ip/mac cimre a vlanon belul, de ahhoz a megfelelo switch IC kell.
(Bridge vlan lenyege, hogy javit a teljesitmenyen es le lehet filterelni, hogy milyen portokra milyen vlan tagged packeket engedhet ki, igy a vlan tagged packetek nem mennek el a halozaton minden iranyban)
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0
üzenetére
Talaltam olcsobb megoldast:
ODROID H2+ $130
4x2.5gbe expansion card $45
Mikrotik license level 4/5 $45/$95
Tapegyeseg (par ezres)Igy 80khuf korul ki lehet hozni egy 6x2.5gbites epitett routert, ha megy a RTL8125B-tel a routeros.
-
Reggie0
félisten
- Elneztem az arat.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0
üzenetére
Igen, sajnos mikrotiknel csak tobb eszkozzel jon ki a dolog es ezen bukik az egesz.
Igazabol, ha talalnal olyan 2.5 gigas switchet, aminek van 5 portja es tud vlan-t kezelni, akkor egesz olcson ki lehetne hozni a dolgot, mert az uplinket felvagod vlan-ba, azt atpasszolod az egyik porton egy 4011+rj45sfp+-os kombonak, leszedi vlanbol es routingol, majd vissza a switchnek. Igy $260 lenne a router+sfp+ es mar csak a switch jon ra, 120-bol talan kijonne.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0
üzenetére
Ha a PC-NAS-Desktop megoldhato, hogy SFP+-os kartyaval menjen, akkor azert joval olcsobban ki lehet hozni. Sajnos a 10G-s RJ-45 SFP+ modulok nem olcsok(2.5 es 5 gigas pedig nincs), DAC kabelezni jobban megeri.
Mondjuk esetleg lehetne meg egy
CRS305-1G-4S+IN $150
2x10Grj45 $120
1xDAC kabel xxx
RB4011 $200
+ valamilyen 2.5gigas switch (40khuf)Igy 200 alatt picivel ki lehetne hozni.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0
üzenetére
Sajnos nincs jo megoldas szerintem, ezt mikrotikbol nem uszod meg 250-300khuf alatt. Ime a 3 lehetseges variacio:
CRS312-4C+8XG-RM $600
RB4011 $200
--------------------------
szum $800===================================
CRS309-1G-8S+IN $260
4x10Grj45 $240
2xDAC kabel xxx
RB4011 $200
--------------------
szum $700+dac kabel====================================
CCR2004-1G+12S+2XS $600
4x10Grj45 $240
------------------------
$840#13887 lionhearted: Bonding felejto, nem tud egy logikai(pl. tcp) kapcsolaton 2 gigat kiszolgalni. Ket okbol is: a round robin nem szabvanyos, igy hardverbol nem tudja, elviszi az egesz procit, mas reszrol a tuloldal valoszinuleg nem tamogatja. De ha megis, akkor routingra nem marad semmi ereje, es az uplink/downlink utkozni fog a belso 2 gigas link miatt a proci es a switch ic kozott.
-
Reggie0
félisten
válasz
adika4444
üzenetére
Egy valamire erdemes figyelni a wifiwave2 hasznalatanal: a regiobeallitasok macerasabbak es nincsen "fejlesztoi" regio. Azaz, ha neked nehezen mennek az 5GHz savok a telitettseg/doppler radarok miatt, akkor ezzel nagyon szivni fogsz. Ezen felul a 160MHz-es csatornat sem tamogatja jelenleg. Ha megall a halozatod 833mbit-es wifinel, akkor viszont jo dolog a MU-MIMO.
-
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
válasz
Zwodkassy
üzenetére
Milyen switchek konkretan? A queue miatt kerdezem csak, mert a procit terheli, szoval nem biztos, hogy procival birni fogja, illetve a max savszel annyi lesz, mint amennyivel a proci be van kotve a switchbe, viszont a switch portokra is lehet rule-okat rakni chiptol fuggoen. Nekem CRS3xx van, ott van allithato egress/ingress amit a switch IC intez.
-
Reggie0
félisten
válasz
Marcelldzso
üzenetére
A modem, vagy a modem foglalata esetleg a BGA forrasztas.
Szerintem igen, szedd ki a modemet, tedd vissza, hatha csak valami korrozio erte a csatlakozokat.
-
Reggie0
félisten
válasz
Marcelldzso
üzenetére
Szerintem inkabb a kartyat szedd ki, rakd vissza vagy probald cserelni, mert itt valami nagyon alapszintu hiba lesz, mint pl. erintkezesi hiba. Az ATE0 parancs csak a sorosporti terminal ECHO-jat kapcsolja ki, azaz a fogadott parancsot nem kuldi vissza a modem. Ehhez se SIM, se semmi nem kell, csak az, hogy be legyen kapcsolva a modem.
Esetleg azt tudom meg elkepzelni, hogy elszall a kapcsolat es valamiert adat modban marad, ekkor nem fogad parancsot, de elvileg abbol ki kene ugrania magatol.
-
Reggie0
félisten
válasz
silver-pda
üzenetére
Attol fugg mi a celod. Ha /23-ba tolod, akkor a service discovery konnyebben megy (pl. nyomtatot keresnek a gepek a halon), illetve nem kell routingolni/forwardingolni az alhalok kozott.
Ha filterelni szeretnel a ket alhalo kozott akkor /24 a celszerubb. -
Reggie0
félisten
válasz
silver-pda
üzenetére
Igen ki lehet venni. DHCP snooping-ot a bridge-n be kell kapcsolni, valamint a bridge filter tablaban arrol a wlan interfeszerol tiltsd ki a dhcp-s portokat/protocolokat a forward chainben.
Nem kell kulon bridge, azzal csak extra szivasod lesz es terheli a router procijat feleslegesen.
-
Reggie0
félisten
válasz
silver-pda
üzenetére
Attol fugg melyiken. Ha a sima IP/Firewall-ra gondolsz, akkor odaig az jut el, amivel a procinak dolga van(pl. routing, virtual interfeszre megy, stb. stb..), kulonben a switch IC-n belul marad.
Ha a bridge firewall-ra gondolsz, ott minden forgalom atmegy.- Attol fugg milyen VPN.
- Kulon DHCP szervert raksz arra az interfeszre. -
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
En IPQ4000-res szeriaju cuccokkal hasonlitottam ossze. Az egyik egy CAP AC wifi AP volt, a masik amivel kiprobaltam a Mikrotik Audience (az is IPQ4000-res), a harmadik pedig a CRS326-os szeriaju switchem.
Most nekem egyedul a NAS van bekotve a CCR routerre bondinggal, mert linuxos a NAS es a legolcsobb megoldas a savszel novelesere egy usb-gigabit ethernet adapter vasarlasa volt.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
CCR routeren kb. nulla terheles

-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nekem mikrotik es mikrotik kozott hibatlanul megy. Elviekben TCP-nel lehet vele problema, ha a linkek kesleltetese elter, mert akkor a megvaltozo packetsorrend miatt elkezdi ujraadni, mert azt hiszi h elveszett.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 7 7800X3D - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / Akku:87%
- Apple iPhone 14 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia / Akku: 85%
- Újszerű Samsung Galaxy Tab S10 Lite X406 - Samsung Galaxy Tab S11 Ultra X930
- Akciós! Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Intel i7-10875H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX 3000 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi