Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz #16820480 #47825 üzenetére

    Ezek az obik vannak:
    http://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.html

    12mm alatt nincs rektilineáris fix. A 12 f/2 nem éppen olcsó (ebay-ről véges idő alatt kb. 150k). Egy szempont kivételével hibátlan, ez az egy szempont a sarkokban a rajza. DSLR fixekhez képest ez sem annyira rossz, de én sokallom a laterális CA-t (ez jól korrigálható, újabb vázak helyből tudják is pl. E-M10, E-M1, Pana esetében nem tudom mi a helyzet) és ahhoz, hogy penge legyen rekeszelni kell (nem középen, itt nyitva is nagyon jó).

    Jobb (érdemi) háttérmosás kb. 25mm-től kezdődik szvsz. Erre helyből van Pana 25 1.4 (az már nem pici, indexen van is egy most jóáron) ill. az új Oly 25 1.8 (netes blogokon sokan állítják, hogy jó a háttérmosása én nem láttam, nem tudom véleményezni).
    Ha tervezed megvenni a 12-est akkor inkább a 20 vagy a 25 valamelyike inkább vsz.

    Mivel kontraszt AF teljesen más módon működik mint a DSLR fázis AF itt szabadon kijelölheted (OK bizonyos korlátokkal teljesen a szélén nem lehet), hogy a kép melyik része legyen éles. Annak, hogy ez középen vagy kintebb van nincs jelentősége mint a DSLR esetén (és ez nagy könnyebbség). Érdemes az arcdetekciós fókuszt beállítani, ha van arc a képen jó eséllyel megtalálja, ha nincs akkor is logikázik valamit ami ha gyorsan kell cselekedni jól jön, ha meg több idő van a tapogatós kijelzőn (vagy gombokkal) ki lehet jelölni hova kéred a fókuszt. Mivel a fókusz logikája más, azt újra kell gondolni a DSLR-hez képest (persze ha ragaszkodsz hozzá használhatod fixen is középen).

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák