- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Íme az új Android Auto!
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Rendkívüli terméktámogatást ígér a Nothing
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
80hun
addikt
-
jjeahh
nagyúr
válasz
tvamos #11191 üzenetére
Ha ennyit költesz obira akkor szerintem már vegyél inkább egy filléres m4/3 is gépet alá... Ha jól tudom a nikon 1 mellett a fókusz gyorsasága miatt tartasz ki még mindíg, de egy manuális obival az úgyis t*kmindegy.
Amúgy meg a mitakon 25/0.95-öse kisebb, élesebb és olcsóbb is -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11125 üzenetére
Napot fotózni szerintem pont lehetetlen speciális cuccok nélkül. Meg úgy igazán értelme se sok.
A holdnak van felülete az kinéz valahogy, de a nap?
Lehet nincs végtelen az obin, vagy túlfut rajta, szemre meg ugye nem tudod belőni. Remélem nem tükrös géppel kisérletezel, mert az nem tesz jót a szemnek. Amúgy meg állítólag az érzékelőt is tönkre vághatja. -
Matska
senior tag
válasz
tvamos #11125 üzenetére
A "Mit akarsz?" kérdésnél arra gondolt a költő, hogy mit akarsz elérni az elkészült fényképen
Mi legyen rajta? Mi legyen a téma? Ez mint kiderült, a nap.
Én az 500px-et és a flickr-t szoktam nézegetni, akár azon belül egyes csoportokat, és ha megtetszik egy kép vagy téma, akkor megnézem azt, és ahhoz hasonlókat, hogy milyen expozíciós értékekkel dolgozott, milyen géppel, üveggel csinálta, és mi kell ahhoz, hogy valami hasonlót reprodukálhassak stb
Könyv ami ilyen fizikai dolgokkal foglalkozik: Dr Sevcsik Jenő és Hefelle József - Fényképészet c. alkotása.
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11118 üzenetére
Az objektivek minősége a szar és a tűéles között változik. Ez nyilván az árban is megmutatkozik, dönteni kell.
Függ a kezdő fényerőtől, általában a legjobb élességet 2-3 rekeszértékkel szűkítve adják le. Egy drága, minőségi objektiv már nyitva is nagyon jó képet ad, rekeszelve meg brutális.
A fixeknél nincs kompromisszum egy adott gyujtótávolságra van tervezve az objektiv. A zoomoknál meg gyujtótávolság függvényében romolhat a kép.
Rekeszelni azért rekeszel az ember mert szeretne játszani az éles/életlen területekkel a témán. Ha 8 fölé rekeszelsz akkor annyi erővel egy kompakt géppel is megcsinálhattad volna a képet, szinte minden éles lesz. Persze extrém esetben van amikor érdemes behúzni a rekeszt.
El kéne olvasni egy fotós tankönyvet, mert nincs best practice...
Helyzet van amit meg kell oldani a tudás és a felszerelés lehetőségeinek ismeretében és persze sok gyakorlás is segít. De ezt nem lehet a fórumról összegyüjteni. -
-
MrChris
nagyúr
válasz
tvamos #11107 üzenetére
Apám vett klf kétszerezőt OM-hez, egyik szarabb mint a másik, croppal és felinterpolálva jobb a kép
Aztán vett egy eredeti Olympust. Azzal már jobb lett. Viszont ahogy csökkented a szenzorméretet változatlan pixelszám mellett, egyre nagyobb felbontásnak kéne megfelelnie az obinak. Tükrös obi?
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11107 üzenetére
Gyári 2x-ező gyári fixobival még fogyasztható kellene legyen. Egy noname mondjuk egy zoom alá rakva valószinűleg élvezhetetlen.
Az objektiveket ugy tervezik hogy magukban jók. Minden előtét vagy lencsés közdarab ront rajta. A gyári konverterek is inkább csak néhány fixobihoz ajánlott. -
jjeahh
nagyúr
válasz
tvamos #11095 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a foltokat le tudod-e takarítani ezzel a giottos szettel, de amúgy jó cuccok ezek szerintem, kb. 3-4 éve használom én is. A körtepumpa nagyon jó, szűrős, az a lötty is jó volt amíg tartott, a kendőnek meg máig nincs alternatívája nálam. Kicsit nagy és ha bekoszolod kb. lehetetlen kimosni belőle a foltokat, de ennyi év után is jobban viszi az ujjnyomokat, zsírt, bármilyen koszt az optikáimról meg a napszemüvegemről egyaránt, mint bármilyen más törlőkendő amit próbáltam, pedig vannak valami hiper-szuper bio drága kendőim is. A pálcikákat meg az ecsetet mondjuk nem tudom mire használni, azóta is porosodnak a fiókban...
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #11091 üzenetére
Igen alkoholal nem tisztítunk mert báthatja a bevonatot.,
A legjobban a kijelzőtisztító habot szeretem. Vagy lehet venni direkt lencsetisztító nedves kendőt. Vagy akár spéjt
Leírás
Lencseredszer összerakásához meg hintópor NÉLKÜLI gumikesztyű gyógyszertárból.A manuál topicban miért lenne off a manuálok szervízelése? Sztem jó helyen van itt
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #11090 üzenetére
Nem is errol akartam irni....
Szoval, van egy regi obim, aminek retkes volt a hatso lencseje. Probaltam megtisztitnai, de kiderult, hogy belul van a kosz. Szetszedtem, de grizes (olaj a lamellakrol) lett a kezem, es sikerult vele megfogni a lencset. Gondoltam jol megtisztitom IPA-val, de attol meg foltos lett az uveg. Kerlek, segitsetek, hogy most mit probaljak! Nem akarom eldobni az uveget, de szerelohoz vinni nem eri meg. Mivel tisztitsam? Vagy ez mar ilyen lett?
A masik, hogy a multkor azt olvastam, (azt hiszem, a Sony topicban,) hogy az alkohol nem jo a lencse tisztitasra, mert leszedi a lencse feluleterol a szuro reteget, vagy hogy hivjak. Ez igaz? De akkor mivel?
Meg az lenne meg a kerdes, hogy nincs valami fotos barkacs topic? Mert itt mar ezt offtopic-nak erzem...
-
Matska
senior tag
válasz
tvamos #11060 üzenetére
SMC Pentax 50mm 1.4-et vettem Japánból, áfával, postaköltséggel 28-ért. Hibátlan állapotban.
A7 userektől kérdeznék más témában. Olyanokat olvastam, hogy az Első A7-eken 28mm-től lejjebb lilul-zöldül a széle -sarka a képeknek. Ez csak natív obiknál van, vagy mindegyiknél?
-
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #10694 üzenetére
Jó bontást
Neked inkább a super 16mm-es verziókat kéne nézegetni nikon 1-re az talán kirajzolja..
-
-
Matska
senior tag
válasz
tvamos #10542 üzenetére
Ha jól emlékszem, hogy Nikon 1-re kell, akkor ennyi pénzből már ott a natív 10mm is f2.8-cal. Ezek elég kétes minőséget képviselnek szerintem amit linkeltél.
Én arra jutottam, hogy a Jupiter alá egy MC-s Heliost be kellene szerezni, és minden mást eladni. Nagylátóból a natív Fujit bevásárolni (18+35mm) azok fölött meg manuálok, Jupiter, Biometar, meg még 1-2.
Szóval ugyan itt Helios 44-2, Domiplan, Pentax 50mm 1.4 eladó
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #10449 üzenetére
Ha nem én ütöm le a vaterán akkor megteszi más :-)
Amúgy meg lehet hogy életlen a kép, viszont benne van hogy gombás, ütött-kopott.
Mindenesetre a nem fotóspecifikus oldalakon is lehet találni jó cuccokat normális áron, mig egy fb fotós adok-veszek hirdetésein csak kapkodom a fejem az árakon...
A 2/28mm-es Rokkort három hónapos hirdetésből vettem, a kutyának nem kellett. Se előtte, se azóta nem volt hirdetve ilyen obi. -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #10432 üzenetére
3.50-nél ott van a vázon az adapter használat közben.
A videok legtöbbje azért szar, mert ott KÉZBEN ÉS nem a vázhoz képest tekerik a középső gyűrűt és nem igazán érthető a működése.
Ha forogna az obi a vázhoz képest akkor felesleges is lenne a középső gyűrű, akkor két elemből állna az adapter egy külső és egy belső csavarmenettel ellátott darabból.
Viszont mérgezettet semmiképp ne vegyél :-) -
faki_
senior tag
válasz
tvamos #10411 üzenetére
Nem volt még ilyenem, de a képek és az alábbi videó alapján is forognak, legalábbis az olcsó eBay-esek:
https://www.youtube.com/watch?v=n_Lji91nIos -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #10366 üzenetére
Nem mondtam hogy nincsenek helyzetek amikor lenne értelme. De a nagyobb többség számára már nem. Lassan 12-13 éve van DSLR, a mai huszon(harminc)évesek már az APS-C vázakkal ismerték meg a fotózást. Nekik az az uj "kisfilm". A 6x6 és 6x9-es gépeket a 40-50 években eldózerolta a Leica szabványa, 50 évig fennmaradt. A FF meg meg egyenlőre olyan mint a Hassy vagy Mamiya 6x6 gépei, leginkább a profik eszköze. De a Sony a 7-es sorozattal azért szép nagy követ dobott az állóvizbe :-)
-
faki_
senior tag
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #10248 üzenetére
Na most melyik tessarról beszélünk?
Akkor gondolom nem erről hanem vmelyik középformátúmúról. -
80hun
addikt
válasz
tvamos #10148 üzenetére
A középformátomú 300-as jól fog mutatni a nikon 1 en
Szerezz egy P6-M42 adaptert
Vagy vegyél alá egy hasselblad x1d-t28-as obikból sok jó van . A pentacon 29 átlagosnak mondható.
Canon FD 28/2.8 (szinte bármelyik)
SMC Pentax
Minolta Md stb.
Főleg a bajonetteseket venném mert már korszerűbb a bevonat mint az m42-eseken.
Ja és a 3th arty gyártókat hanyagold mert csak kevés jó készűlt belölük azok is főleg f2-esek.Én a canon FD28-at ajánlanám , nekem bevált és bitangjó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest