- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
PWR
aktív tag
ha nincs hangja a filmeknek, zenéknek de amúgy van, akkor nézd meg a lejátszó haneröszabályozóját és az összes csatornát egy keverön (pl. a kdemix-ben vagy a gnome volume controlban). A graf. felületbe bejelentkezésnél van vmi alapértelmezett hang, olyat láttam (hallottam) már, hogy csak egy röpke pillanatra indul el aztán elhallgat. Ez ezért lehet, mert bejelentkezéskor visszaállitja az elmentett hangeröbeállításokat, ami ilyenkor 0.
Milyen videolejátszóval inditottad? Ahogy elöttem is mondták, próbáld ki az mplayert, a telepitöCDken is rajta van (vagy urpmi-vel Internetröl újabb verziót is feltehetsz).
Megpróbálok összehozni vmi urpmi lépésröl-lépésre-t a héten...
ja és mi a hibaüzi?
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
-
zLegolas
őstag
Hogy valami konklrét is legyen: Linux-on vírus nyista, víruskergető akkor kell, ha Windows-t akarsz vele tutujgatni. Mondjuk NTFS esetében gubanc van, mert azt jellemzően csak olvasni lehet Linux alatt, írni nem nagyon...
A programok telepítése messze nem mágia, szerencsés esetben két egérkattintás, kevéssé szerencsés esetben meg 3 utasítást kell kiadni egymást követően. (tipikusan: ./configure, make, make install) -
zLegolas
őstag
Nem a kezdől letiporásáról van szó. Az ember válaszolgat. Ha viszont olyan kérdések jönnek vissza, amire tegnap meg tegnapelőtt meg azelőtt is megírta(m) a választ, akkor hamar beficcen egy ''óvassámánvisszakicsit légyszi...''. Ez nem rosszindulat, meg nagyarcúság, csak egyszerűen útbaigazítás.
Mellesleg gyakori, hogy a delikvens egy szalmaszálat nem hajlandó keresztbe tenni az ügy érdekében (pl. 2 perc google keresés), de elvárja, hogy szájbarágósan újra elmondják neki ugyanazt, mint a cimbijének tegnap... szal lustaság... -
PWR
aktív tag
a shorewall, ami mandrake-n van szerintem elég tüzfalnak. menj be a Csomagoló menübe, válaszd a Szoftvertelepitést és keress rá. Vagy keress rá a Firestarter-re amit itt emlitettek (én nem ismerem).
Ha a Szoftvertelepités alatt nem találod, akkor valszeg már fent van. Nem tudom, hol próbáltad beállitani, lehet, hogy több heylröl is elérhetö a menü, próbáld meg a Rendszer>Beállitás>A számitógép beállitása>Biztonság>Tüzfal alatt. Ha nem indul el ez a modul, akkor próbáld meg újratelepiteni a shorewall-t (Csomagoló>Szoftvereltávolitás alatt szedd le majd Szoftvertelepités alatt tedd fel újra).
Ha ez se megy, akkor lehet konfigolni közvetlenül az iptables-t is, nem nehéz
Viruskergetö, hmmm, nemigen használok de ha keresel egy urpmi mirrort ahol fent vannak a Mandriva 2006 free rc2 csomagjai, ott a main-ben kell legyen ClamAV. Urpmi-vel 1xüen felrakható. -
PWR
aktív tag
nem egy nagy ördöngösség az urpmi. ha bemész a control centerbe, ahol a porgramok telepitése és eltávolitása menük vannak van egy Media Manager menü is. Ott tudod belöni, hogy honnan telepitsen. Itt alapból a 3 telepitöCD van felvéve (ha telepitve kaptad, akkor lehet más is) és itt tudsz hozzáadni további médiákat, pl. ftp szerver helyeket. ftp szervert tudsz itt keresni:
http://easyurpmi.zarb.org/
kiválasztod a verziót és a platformot, azt, hogy milyen csomagokat szeretnél (main, ami a telepitöCDken is rajta van, contrib amik már nem kerültek a CD-re, stb.) egy ilyen URL-t felveszel a media managerben és onnantól a szerveren levö csomagokat is tudod telepiteni.
Elvileg müködnie kéne egyszerre több forrással is, nekem ez nem mindig müködött, szvsz egyszerre egy forrás legyen kiválasztva (felvehetsz több URL-t is de csak egy legyen belölük aktiv).
Az urpmi parancssori használata meg 1xü, ''urpmi csomagnév'', ha több hasonló nevü csomag van, akkor mindegyiket kilistázza és megkérdezi, melyiket szeretnéd. De használhatod a graftelepitöt is persze. -
T. Almeida
senior tag
A #243-ban jól leírta PWR.
A Thunderbird és a Firefox tartalmaz egy install scriptet, ami mindent megcsinál helyetted. A linuxos progik 99%-a viszont nem tartalmaz ilyen egyszerű futtatható állományt. Ilyenkor a program forráskódját kell a géped nyelvére lefordítani különböző parancsokkal.
Én azt ajánlom, hogy kezdd az UHU-val, szvsz a legfelhasználóbarátabb linux, rengeteg doksi van hozzá magyarul. Tűzfal (grafikus felülettel), víruskereső stb. alapból felkerül telepítéskor. UHU alatt szépen kigyúrod magad, tanulgacc és utána válthacc disztribet.
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
nézd meg mit ir ki arra hogy ''iptables -L''
konzolban ird ezt be rootként, ebböl meg lehet tudni, müxik-e vmilyen tüzfalszabály. A grafikus beállitását a tüzfalnak fejböl nem vágom, ha addig nem segit benne más, akkor este tudom megnézni, itt nincs mandrake meg semmilyen Linux se
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
hello,
tüzfal: pl. a shorewall-t használhatod, ezt már a telepités alatt is be lehet löni
viruskergetö: a 2006 free verzióban már van ClamAV alapból, szvsz urpmi-vel ezt is tudod telepiteni (urpmi-nek érdemes kicsit utánanézni, leegyszerüsiti a telepitéseket!)
mikor használtam viruskergetöt, akkor az fprot-ot használtam, otthonra ingyenes, egyszerü parancssori cucc, be lehet tenni egy cron jobba (ütemezed) és utána már megy minden magától, a frissités meg a keresés is
A tar végzödésü fájlokat kicsomagolod, nem biztos, hogy van benne install script, ami mindent megcsinál, minbt a firefoxnál. Viszont van egy INSTALL nevü textfile, amiben le van irva, hogy hogyan kell. Ha nincs install script, akkor általában a configure, make és make install parancsokkal tudod felrakni. De elöbb próbáld az urpmi-t!
A témákat be kell másolni a helyére, fejböl nem vágom hova (KDE? GNOME?) de a témaválasztóban (Control Centerben) talán kiirja a fájlok helyét is és/vagy ott be tudod másolni a megfelelö helyre
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest