- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Honor 200 Pro - mobilportré
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Plasticbomb
addikt
válasz
scream #28777 üzenetére
Én kivakarnék minden dsdt fixet, majd raknék egy SSDT akár windowsból kinyerve, és megnézném, úgy mit csinál. Nekem az segített át egy halom gondon a legutóbbi telepítő indításkor (aztán belefagyott az egész valami 240sec waiting körbe...). Viszont onnantól működött az ACPIPlatform téma.
-
Smiley
addikt
válasz
scream #28668 üzenetére
Ez eleg nehez menet volt
Webdriver-t, minden verszioszam valtozaskor frissiteni kell, kulonben nem mukodik.
A webdriver-hez mindenkepp kelleni fog a nvda_drv=1 bootflag.Eloszor ki kene kiserletezni az egeszet igy legacy modban, es addig faragni amig nem tokeletes. Utana megkered tlac-ot, hogy talalja ki neked, miert is nem megy az uefi fele boot... vagy hagyod a francba, es marad legacy-n, nagy tragedia nincs belole ha kulon disk-en van a windows.
Kext-et mindig a /System/Library/Extensions-ba rakunk, figyelni kell a jogosultsagokra, es minden hozzaadott kext utan ujra kell generalni a cache-t.
-
scream
veterán
válasz
scream #28667 üzenetére
Na, valamit alkottam, de most megakadtam, mert már megint nem megy rendesen a képernyő (idáig ment a webdriverrel, majd lefrissítettem a rendszert és most megint nem jó).
Illetve raktam fel pár kext-et, de valszeg megöltem vele az USB vezérlést, mert semmilyen USB-s eszközt nem ismer fel.
Van lehetőség valahogy un-loadolni feltelepített (DPCIManager-rel) kext-et?
Amikhez kellene még kext:
- hang
- hátlapi USB portok (egyáltalán nem mennek, csak az előlapon lévők)Illetve az még nem tiszta, hogy ha felrakom az nv webdrivert, akkor utána a cloverben, ha installálom az SSD-re kell valamit beállítanom?
Ha Windows mellett szeretném használni (Win másik SSD-n van), akkor ha Legacy történt a telepítés, akkor is választhatom az UEFI-s CLover installt az SSD-re?
-
scream
veterán
válasz
scream #28666 üzenetére
Siker!
Nem csak, hogy belépett a telepítőbe, hanem fel is települt.
El sem hiszem... De az a bajom, hogy nem tudom mi oldotta meg a gondot.
Amit csináltam: Clover telepítés után a conf.plist-ben az
<key>AsusAICPUPM</key>
<true/>raktam bele, illetve a -v kapcsolót, SMBIOS nem kellett hozzá. Illetve a FakeSMC.kext-et a 10.12 és Other mappába is beraktam, jogosultságot állítva és a 10.12 mappán is kellett jogosultságot állítani.
Viszont a már telepített rendszeren nem tudok felbontást állítani, illetve nincsen se hang, se internet. Mik kellenek nekem, hogy menjenek?
Egyelőre Clovert nem installáltam az SDD-re, szóval az USB-ről bootolok.
-
Smiley
addikt
válasz
scream #28663 üzenetére
Hat oszinten szolva most kicsit tanacstalan vagyok
... de menjunk biztosra.
(Lattam mar szarul mukodo clover-t, de az jopar eve volt)
Mentsd le a telepiton levo EFI/CLOVER/config.plist-et valahova, aztan torold le az egesz efi mappat.
Szedd ezt le.
Csomagold ki, aztan rakd fel a benne levo clover-t a szokasos modon:
Install boot0af in MBR
CloverEFI 64-bits SATA
Aztan a FakeSMC-t ami ott van mellette masold be az others-be, utana rakd rendbe a tulajdonost.sudo chown -R root:wheel /Volumes/Install\ macOS\ Sierra/EFI/CLOVER/kexts/Other/FakeSMC.kext
Masold vissza a lementett config.plist-et a telepiton levo EFI/CLOVER mappaba, majd rakd rendbe a tulajdonost.sudo chown root:wheel /Volumes/Install\ macOS\ Sierra/EFI/CLOVER/config.plist
Aztan probald ki.
-
cacater
csendes tag
-
Smiley
addikt
válasz
scream #28635 üzenetére
Ennyi, esszel kell csinalni, kizarasos alapon.
Vagy azert nem megy tovabb mert nincs ott a kext-dev-mode es a rootless kapcsolo, vagy szarok a fakesmc jogai, es a tulajdonosa. Latszik a fakesmc betoltese?
Ha nem akkor ki kell szedni az ignore ownership flag-et, a pendrive-rol, es utana normalis tulajdonost es jogokat adni neki.
igy kellene kineznie:
drwxr-xr-x 3 root wheel 102 Jul 11 2015 FakeSMC.kextHa nem ilyen akkor igy tudsz jogokat adni neki:
sudo chown -R root:wheel /Volumes/Install\ macOS\ Sierra/EFI/CLOVER/kexts/Other/FakeSMC.kext
sudo chmod -R 755 /Volumes/Install\ macOS\ Sierra/EFI/CLOVER/kexts/Other/FakeSMC.kext -
Smiley
addikt
-
Smiley
addikt
válasz
scream #28615 üzenetére
Persze, van egy rakas, de alatalaban nem ez a kommersz asus/genius/realtek stb... amugy ez xonar szerintem egy tulhypolt cucc, egy regi audigy 2 is jobban szol mint ezek az uj asus kartyak.
Jopar audigy siman hajthato osx alatt a kx driverrel, ebay-en meg megkapod kb $20-ert.
Aztan ott vannak a komolyabb versenyzok az ESi cuccai. Nekem egy regebbi Maya44e van, amit egy HD598-as fulessel hasznalok. Ezt semmi penzert nem cserelnem el. -
Smiley
addikt
válasz
scream #28595 üzenetére
Tehat, elso korben a pendrive legyen legacy moddal telepitve, es hatulra az usb2-es csatiba legyen bedugva.
Modositan kellene a clover config-ot a -v kapcsolon kivul, ezt kellene hozzaadni a legvegere, az utolso</dict></plist>
ele!!! Figyelj a syntax-ra mert ha elrontod akkor nem fogja tudni felolvasni.Minden mas disk-et huzzal le rola csak az ssd legyen a SATA6G_1 port-ra kotve.
Bios igy nezzen ki.
Execute Disable Bit [Enabled]
High Precision Timer [Enabled]
Intel Virtualization Technology [Disabled] ezzel majd kesobb probalkozunk, ha mar fut a rendszer
Enhanced Intel SpeedStep Technology [Enabled]
Turbo Mode [Enabled]
Initiate iGPU [Disabled]
SATA Mode Selection [AHCI]
UEFI/Legacy Boot [Legacy]Elvileg a 970-es nvidiahoz nem fog kelleni az inject, de lehetoleg DVI/HDMI porton legyen a monitor rakotve.
-
tlac
Topikgazda
válasz
scream #28583 üzenetére
nekem se
konfigold át a clover-t debug módba, aztán töltsd fel pastebin-re a log-ot
-
scream
veterán
válasz
scream #28561 üzenetére
Na, megcsináltam az only UEFI installert, odáig jutottam, hogy kiválasztom az USB sticket mint boot-ot, majd fekete képernyő egy fehér '_' karakterrel, ami meg sem moccan, nem vibrál, semmi. Csak áll és nem történik semmi, vártam 5-10 percet, semmi nem történt.
OsxAptioFix2Drv-64.efi és Only UEFI lett Cloverben állítva.
BIOS-ban BOOT-nál minden UEFI only-ra vagy UEFI first-re lett állítva, SecureBoot kikapcsolva, FastBoot kikapcsolva.
Ilyenkor mi van?
-----
Tlac lszi töröld ezt (#28565) a hszt, mert véletlen dubla lett, köszi.
-
ThuG4LifE
senior tag
válasz
scream #28547 üzenetére
A legjobb, ha mindig csak az van rádugva, amire telepíteni akarsz. Sőt, anno volt nekem olyan is, hogy csak úgy értem el a telepítőt, ha egy hdd/ssd se volt rádugva, csak amikor már bejött a telepítő, akkor csatlakoztattam.
Flagekhez írd be ezeket is egyszer: nv_disable=1 dart=0
-
tlac
Topikgazda
válasz
scream #28340 üzenetére
Kiszedtem minden fixet (megtaláltam a menüpontot, ACPI patching a neve, csak hogy megmaradjon), de nem segített
igen, most látom, hogy az új cloverben már egy szinttel lejjebb vitték a menükben, korábban nem így volt
közben csináltam én is egy usb-s Sierra telepítőt, és pont ugyanaz a hibám lett, mint az El Capitan-nél, hogy széthullott kép, meg áthúzott kör
aztán eszembe jutott, hogy most usb3-ba van bedugva a pendrive, átraktam usb2-re és már gyönyörűen el is indult
érdemes lenne neked is kísérletezni ezzel
-
tlac
Topikgazda
válasz
scream #28327 üzenetére
az alma logóig eljutsz, az már félsiker
amit rooney8 írt, szerintem csak abban segítene, ha már az osx (telepítő) egyáltalán nem indulna elnekem is ugyanott kell feltenni egy plusz drivert, mert egyébként semmit nem csinál
Biztos, hogy Cloverem van, igen.
akkor viszont keresd meg, amit írtam
-
rooney8
aktív tag
válasz
scream #28322 üzenetére
nekem is volt annak idején ilyen hibám
már nem emlékszem pontosan, de cloverrel kellett kicsit mókolni.
az /EFI/CLOVER/drivers64UEFI/ mappában lévő fájlokkal kellett babrálni valamit. ezen leírás szerint (a 25. lépés) a VBoxHfs-64.efi fájlt kellett törölni és bemásolni a HFSPlus.efi fájlt.el capitan-on is előjött ugyanez, akkor volt egy működő pendrive-om, amiről bootolt a rendszer. akkor a pendrive fent említett mappájából bemásoltam a hdd-n lévő clover partícióra a mappa tartalmát és megjavult.
meg talán akkor is ez volt, mikor nem volt bekapcsolva clover-ben az egyik kernel patch (haswell proci miatt)
-
-
scream
veterán
válasz
scream #28307 üzenetére
Na, akkor amiket próbáltam és kapcsolgattam:
VT-d - Enabled/Disabled
Secure boot - Disabled, Type: Other OS
SerialPort - Disabled
XHCI - Enabled
EHCI Handoff - Enabled/DisabledExecute Disable Bit - Enabled/Disabled
CFG-Lock - nincsen ilyen a BIOS-ombanCloverben:
params: nv_disabled=1
-
válasz
scream #28288 üzenetére
Láttam, de ahogy írtam is, nem volt egyértelmű hogy egy régi/belakott rendszert frissített e, vagy szűz install volt (előtte egy szűz 10.11-ről pl.) Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy régi kextek mennek e, volt e bármilyen szívás a régebbi cuccokkal, etc..(új Clover kell, azt látom a tutorialból, e felett elsiklottam).
De mindegy, este kipróbálom ettől függetlenül úgyis.
-
rooney8
aktív tag
válasz
scream #28153 üzenetére
ilyen nekem is volt.
egyszer az volt a baj, hogy haswell cpu-m volt, ezért clover-ben a patch résznél a patchpm-et be kellett kapcsolni.
másik esetben pedig a clover partíción a uefi "driverekkel" volt valami gebasz. anno még yosemite-vel próbálkoztam ez alapján. itt a 25. lépés - "Navigate to /EFI/CLOVER/drivers64UEFI/ remove VBoxHfs-64.efi and add HFSPlus.efi" - oldotta meg a problémát. illetve nem biztos, hogy konkrétan a HFSPlus.efi kellett, de az itt felsorolt dolgokat átnéztem is levontam belőle valami következtetést, hogy melyik lehet számomra a jó -
rooney8
aktív tag
válasz
scream #28150 üzenetére
indítsd verbose módban, így nem sokat tudunk mondani
mielőtt kiválasztod cloverben a telepítőt, nyomj egy space-t és ott menj a verbose módra, majd fotózd be, ahol elakadt#28130
én carbon copy cloner-t használtam, nem volt semmi gubanc. clover-t kellett újratelepíteni a klónozott hdd/ssd-re. igaz, nálam ugyanabba a konfigba került bele, de egy próbát megérhet.
legyen egy clover egy pendrive-on, arról boot-olj, majd ha elindult, akkor telepítsd a clovert a hdd/ssd-re. -
tlac
Topikgazda
válasz
scream #28138 üzenetére
ugye otthon meg nincsen Mac-em, így ha valami nem stimmelne, akkor tolódik másnapra
mivel most akkor meg van az El Capitan dmg fájlod és Apple gép előtt is ülsz, akár csinálhatnál belőle iso fájlt is, amit aztán otthon egy patchelt vmware-re felrakhatsz
így mindig lenne egy biztosan működő osx-ed otthon[link] első 3 hozzászólásban benne van minden
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FEJhallgatók
- PlayStation 5
- Hálózati / IP kamera
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged