-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ricsi99 #15655 üzenetére
KDE Connect érdekessége még, hogy konkrét terminálparancsokat is tudsz küldeni a számítógépnek. Nálam bevett szokás volt, hogy ágyból fekve néztem a filmeket éjszaka, majd, mikor már nagyon elálmosodtam, nem kellett elmászni a szoba másik oldalára kikapcsolni a gépet, hanem küldtem neki egy systemctl poweroff parancsot, aztán szevasz.
Mindezt telefonon keresztül. Már lehetett is durmolni.
-
válasz
ricsi99 #15653 üzenetére
Bocsánat, akkor van belőle .deb is. Én valahol az előbb AppImaget láttam.
A Flatpakben ilyenkor az a jobb a .deb helyett, hogy 1. a saját függőségeit használja, nem a rendszerét, amolyan konténerként fut, 2. nincs szükség manuális frissítésre, a Mint minden rendszerindításnál (elvileg) lefrissíti a Flatpakeket is, ha be van állítva. A .deb-nél manuálisan kell majd frissíteni, kivétel, ha a telepítéskor az OpenRGB saját repóit hozzáadta a külsős repók listájához.Most a következő projekt hogy a win11-ben behozott telefonos app-hoz hasonlót találjak.
Nem tudom, hogy mennyire hasonló, a Windows 11-et mostanában kezdem felfedezni, dual bootban használom Linux Mint mellett. Jó kis rendszer lett az is, bár azért én a Windows 10-et jobban szerettem.
Visszatérve a tárgyra a jelenlegi legjobb lehetőség a KDE Connect, illetve ZorinOS rendszerre a Zorin Connect. A KDE Connectet nem szükséges külső forrásból (pl. honlapról) telepíteni, a Mint belső tárolóiban is biztosan benne van.
-
válasz
ricsi99 #15651 üzenetére
Flatpak témában urandom0 kolléga van képben, annál a verziónál szerintem megint volt valamilyen jogosultsági probléma. Flatpaket nem is nagyon szokás sudoval indítani, azoknál az a lényeg, hogy ne férjen hozzá a rendszerből túlzottan sok dologhoz.
Most a honlapról leszedtem /feltettem , működik
Ott AppImage van, ha jól láttam. Azt is sokan szidják, pedig használhatóság szempontjából teljesen jó. Van egy fájl, rákattintasz, fut és kb. ennyi. Nem kell telepíteni, meg egyéb barkácsolás sincs vele.
ha nem megy nem gond van elosztom
Azért írd meg, hogy mire jutottál, kíváncsi vagyok az eredményre.
-
válasz
ricsi99 #15647 üzenetére
Szia,
Próbáld meg terminálból sudo-val indítani az openrgb-t. Ha az UEFI-ben nincs letiltva az RGB vezérlés és a legfrissebb OpenRGB verzió van feltelepítve, akkor másra nem tudok gondolni, mint valamilyen jogosultságot nem kap meg a működéshez. Elméletileg az Aura Sync támogatása már évek óta biztosított, az X570 pedig már egy 6 éves chipset.
-
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14249 üzenetére
Összeraktam egy menü konfigot gregory91 javaslata alapján. Ez nem MBR/PBR alapján próbálja indítani a rendszert, hanem magát a Windows betöltőt keresi, legyen az akár DOS, akár GPT partíción. Na, ezt kellene berakni a 40_custom fájlba:
menuentry "Windows 10" {
insmod part_msdos
insmod part_gpt
insmod fat
insmod ntfs
insmod ntldr
insmod search_fs_file
search.file --set=root /bootmgr
ntldr /bootmgr
}Ha esetleg valaki - nálam hozzáértőbb - hibát talál benne, akkor szóljon.
-
zizidor
őstag
-
válasz
ricsi99 #14245 üzenetére
Nem értem, hogy miért nem a windowst telepíted először a HDD-re, és másodjára a linuxot az NVME SSD-re úgy hogy a bootját tegye a HDD MBR-jébe? Így minden flottul a helyére kerülne. Azt sem értem, hogy mi oka van annak, hogy ez esetben ragaszkodsz az NVME esetében a GPT partíciós sémához.
-
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14240 üzenetére
Oké, akkor pontosítsunk még pár dolgot:
1. BIOS-ban melyik a boot meghajtó?
2. Melyiken van a Windows 100 MB körüli boot partíciója? (Lehet hogy a BIOS nem ismeri a GPT-t, de nem is kell neki. GPT-nél is van egy MBR és arról is elindulhat a rendszer.)
3. Ez a win boot partíció látszik Linux alól is? (Pl. GParted-ben)
4. Felismeri a Linux az NVMe meghajtót?
(Elvileg nincs szükség rá, csak ha mégis ezen lenne a win boot.)
5. Az update-grub nem ír olyat, hogy "Warning: os-prober will not be executed"? -
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14236 üzenetére
Ebben viszont nincs semmi különleges, régebbi gépen én is így használtam (MBR dualboot).
BIOS-ban a boot eszköznek a HDD-t kell beállítani, aztán felrakni a Windowst, ami be fogja írni magát az MBR-be. Utána jöhet a Mint, ami felülírja az eredeti MBR-t, onnantól a GRUB fog betöltődni, és abból kell majd indítani a Windows-t. A GRUB betöltője ilyenkor beírja magát az MBR és a legelső partíció közti ~1MB szabad helyre. (GPT-nél ez nem lehetséges, ott kell neki is egy külön GRUB partíció).1. A Mint telepítése előtt én elmenteném az MBR-t (dd paranccsal egy fájlba), amiből szükség esetén vissza lehet állítani. Ez mehet akár a Windows partícióra is, biztonsági mentésnek.
sudo dd if=/dev/sda of=original-mbr.bin bs=512 count=1
2. Külön be kell állítani, hogy a GRUB mutassa a menüt.
Az /etc/default/grub fájlban GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu3. Engedélyezni kell az os prober futtatását
sudo chmod 766 /etc/grub.d/30_os-prober
sudo update-drub
Én át is szoktam nevezni 30-ról pl. 08-ra, akkor a Windows kerül a menü első helyére (persze csak ha erre van igény). -
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14234 üzenetére
Elvileg megoldható, akkor is ha nem ajánlja fel a telepítő. Én előre megcsinálnám a partíciókat, és a telepítőből a "Valami más" lehetőséget választanám, ahol már csak ki kell jelölni. HDD-re mehet a /boot, SSD-re meg a többi (/, /home).
Az új verzióknál külön kell engedélyezni az osprober-t, anélkül nem látja a windowst.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- 150 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5-12450HX, RTX 4060 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3405
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest