Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zó
    senior tag

Manapság egy nvme ssd gyorsabb, sokkal, mint nemrég a memória volt, az elhasználódás miatt is kár aggódni a gyakorlatban, szóval amíg beállítanám inkább leírom, hogy szerintem kár beállítani ;-)

Szerinted kár beállítani a zram-ot, érdekesmód két kifejezetten modernebb alapokra építkező Arch alapú disztró mégis default alkalmazza ezeket a BTRFS mellett, Garuda és CachyOS, amikre gondolok.

Ez a sokkal gyorsabb is fura nekem, mivel az NVMe PCIe 4.0 szekvenciális sebessége ugye napi használatnál semmit nem jelent, de ez a Data Bandwidth kb azonos a DDR2 RAM meg a PCIe 4.0 NVMe között. Egyrészt van ez, másrészt ami gyorsaságnál, így a swap használatnál is lényeges lenne, az igencsak megdöbbentő különbség lesz, most figyelj!

A PCIe 4.0 Response Latency 40000 nanosecundum, a DDR2 RAM ugyanezen értéke 10 nanosecundum! Azért itt van kis különbség és tegyük hozzá, hogy a az NVMe PCIe SSD technológia az minimum DDR4-es RAM-ot feltételez, de inkább DDR5-öt! A DDR2 párja a Sata SSD max!

Én örülök a zram említésének, mert hiába a nagyon kevés RAM-mal rendelkező hardverek miatt jött létre, az a mai rendszerekben is kifejezetten okos dolog, nem véletlen a két említett kifejezetten modern disztró említése.

Amúgy én is régóta rágom már a userek fülét a Kezdő topikban a zram kipróbálása miatt! :K

A lényeg inkább az szerintem, hogy más beállításokkal is részben lehet közelíteni érzetre a zramhoz, illetve alternatíva lehet a zswap is. Jó dolog egyébként a zram, de annak meg CPU-igénye van, Vasti esetében pedig tudjuk, hogy felhorgad attól, ha az véletlenül felpörög :)

Új hozzászólás Aktív témák