- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fotók, videók mobillal
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Aktív témák
-
anulu
félisten
Ha hi mindenki!
Több rétegű lenne a kérdésem. Szép lassan rászánom magam egy Suse 8.1 telepítésére. Szerintetek ~10GB elég lesz neki minden szirszarral együtt? Még egy UT2003-at is felraknék alá :))
Ami a nagyobbik probléma. Abit NF7-em van, nForce2-es chipsettel. Namost. Megnéztem az nVidia homepage-en, hogy mégis hogyan lehet ezt a chipsetet Linux alatt életre kelteni, de nem lettem okosabb. Ha letöltök egy rpm-et, és azt installálom (vagy hogy a francba hívják), akkor menni fog, vagy a kernelt újra kell fordítani? Ha megy, akkor telepítek magamtól Linuxot, ha nem, akkor viszont nagyon sűrű és hosszú hozzászólásokra számíthattok tőlem :) (Esetleg, ha már kielemeztétek ezt a kérdést, akkor bocs, de nem olvastam végig a topicot :D)
Segítségeteket előre is köszi! -
engusz
veterán
Hali.
Az elején megemlítem, hogy kezdő vagyok a Linux(ok) terén!
A gondom kicsit összetett lenne. Remélem tudtok segíteni!
Adott:
-router (192.168.0.99-es IP-vel, DHCP nélkül)
-WMWare
-Suse Linux 8.2
-Mandrake Linux 9.1
-Windows XP SP1
-alaplapi hálókártya
Annyit tudni kell, hogy az alaplapi hálókártya (192.168.0.6) csatizik a router-be. VMWare-ben ez a kártya van bemountolva.
Suse Linux 8.2 gond nélkül feltelepül. IP-t beállítom (192.168.0.7) és az átjárót (192.168.0.99). Ezek után beállítom talán a névszervernél szintén az átjárót. Megy a net tökéletesen. Na most megcsinálom ugyanezt a Mandrake féle Linux-al, de ott már van DNS (legolábbis ott így hívják) és beállítok mindent rendre. Mintha mi sem lenne egyszerűbb. Ám, de nem megy. Megcsinálom 100x és még mindíg nem megy. A végén próbálkozok össze-vissza, de akkor sem megy. :) Ez igen fontos szempont! Mivel nem konyítok az X86config-hoz (ezt nem biztos, hogy jól írtam). :)
Előre is köszike! -
kovacsson
tag
hát ez sem sikerült...
háromszor is megpróbáltam, a végén már 640*480/16szín/60Hz-ig visszavettem, de nem indul be utána (startx-et írtam be konfigurálás után)
depth 16 not supported by this driver - asszem ez a lényege a hibaüzenetnek.
próbáljam inkább másik gépen a telepítést ? :) -
kovacsson
tag
ez tényleg meglep...
igen, az már telepítésnél is feltűnt, hogy csak 640*480 / 60 Hz-et mutatott, mint elérhető beállítás... de sehol nem választhattam a felbontások között.
szóval hogyan állítom be ezeket? és attól még normálisan fog menni a linux, csak a felbontás lesz kicsi, nem? -
kovacsson
tag
''the card was detected but the server fails to start in spite of the detection. in this case something more serious has happened. please have a look at the log file:
/var/log/SaX.log'' -
kovacsson
tag
a VGA: ja igen, ezt elfelejtettem ideírni...
s3 Trio+
gondolom ezt azért támogatja.
ebben yast2 és sax2 van, szóval nagyon májer... :) de ott sem sikerült a beállítás. a yast2-ben megtaláltam azt, ahol a grafikus felület és a szöveges között lehet választani, de nem sikerült.
ha a sax2-t próbálom indítani, akkor villan 3-4-et a kép és aztán hibaüzenettel visszajön a parancssor. -
kovacsson
tag
segítségre lenne szükségem...
ma este arra gondoltam, hogy kipróbálom a linuxot. volt egy suse telepítőm (Computer Panoráma kiadás :) ), az elvileg felhasználóbarát.
felment simán minden elsőre. viszont amikor utána elindult a rendszer, akkor nem jött be grafikus felület, csak a ''linux login:''. telepítéskor kérdezte, hogy akarok-e grafikus felületet és persze akartam. mégsem jön be.
EGYÁLTALÁN lövésem sincs a linuxhoz és azok a források sem segítettek igazán, amit a neten találtam (''abszolút kezdőknek ajánlható a suse, mert a grafikus felülettel könnyen kezelhető'' - csak az nem derült ki, hogy hogyan lesz nekem grafikus felületem.
ami esetleg a hiba oka lehet: integrált az alaplap, de PCI VGA van mellette. viszont a biosban nem lehet letiltani az onbooard VGA-t. lehet, hogy ez zavarja meg? mit tudok vele csinálni? -
Almos
aktív tag
Csak igy zarojelben kozben elmeselnem ama esti foglalatoskodasomat:
Az alaplapom mar nem egy mai darab (6eves), igy win2k ala gyakorlatilag semmi
tamogatottsaga nincs, ertem ez alatt azt, hogy telepitettem azt a tipusu ide
vezerlot, amivel 98 alatt meg kiralyul ment a gep, ez olyan szepen hazavagja a
win2k-t 24 oran belul (mar ketszer eljatszottam, most mar tudom, hogy biztosan
ez a hiba), hogy csak na, orom nezni. Ha a Suse lilo lemezevel probalom
inditani a windows-t, akkor azt mondja, hogy boot virusom van... (ezt azert
ketlem)
Mar amugy is gondoltam, hogy megerett a Linux telepites, szepen felraktam a
Suse-t, es mielott ujratelepitenem a win2k-t, (de lehet, hogy visszaterek a
98-ra, ott legalabb mukodott kiralyul) le akartam masolni a win2k rendszert
egy masik particiora (uanaz a vinyo), de ekkor jott a meglepetes: olyan hatast
vagott a Suse a file masolas kozben mar haromszor is, hogy csak neztem:
eloszor szo nelkul ujraindult a gep, majd kesobb mar nem is indult ujra, csak
egy fekete kepernyo, es kesz :) (memhiba kizarva, nemreg teszteltem oket).
Hat ennyi, azert nem adom fel, lesz nekem rendes linuxom is egyszer ;)
Ui: raadasul nem tudtam rabirni, hogy 1024*768@85Hz-ben mukodjon a kepernyo,
csak 1152*mittomenhanyban, raadasul elegge vibral a kepernyo egyik sarka
(eddig nem csinalta)
Ezen kivul az adsl kapcsolatnal is mindig elvesziti a DNS szerverrel a
kapcsolatot... -
Cathfaern
nagyúr
Ezeknek a követelményeknek, mind a legújabb UHU, mind a legújabb Mandrake megfelel. Gondolom a RedHat is, de azt nem ismerem.
Ha rám hallgatsz, akkor a Mandrake-kel próbálkozol. Ugyanis könnyű rá progikat telepíteni, sok program esetén nem kell forrásból fordítgatni, mint az UHU esetén. 100x gyorsabb mint az UHU, nem kell fél percet várni, hogy elinduljon egy program. A 3 CD-nek köszönhetően jóval több program van alaplból hozzá, mint az UHU-hoz. Az UHU mellett egyedül az szól, hogy az 100%-osan magyar, míg a Mandrake csak 75%-osan. Illetve, hogy az UHU-ban benne van az XBill, míg a Mandrake-ben nincs ;] Szóval ha rám hallgatsz, akkor letöltöd a 9.1-es Mandrake-et, és nem szenvedsz a UHU-val. -
zrubi
senior tag
A disztribúciók között alapvetően a következő különbségek vannak:
- csomagkezelő:
Ezen nagyon sokminden múlik, ettől függ, hogy milyen egyszerű frissíteni, telepíteni a csomagokat. ezekből nincs túl sokféle:
-- deb
pl. debian, UHU, (Corel:)) )
-- rpm
pl. redhat, mandrake, suse
-- vagy nem is csomag, hanem ''forrás'' kezelő és telepítő
pl. Gentoo
-telepítő rendszer:
Ez szerintem a leg lényegtelenebb dolog, mert ugye az oprndszert csak egyszer kell 0-ról telepíteni. Akkor meg ki lehet bírni akármilyen fapadosat is... (persze ezt a véleményt kevesen osztják...)
-konfiguráció:
A fájlok helye, hoozájuk készített programok, default beállítások.
Ezen is sok múlik,
pl Suse egy halál, csak a saját varázslójával lehet mindent megtenni... sux.
A Redhat, Mandrake meg default telepítéssel olyan lesz mint egy karácsonyfa :) ezeknél elég sűrűn jelenik meg egy-egy újabb kiadás, ebből pedíg egyenesen következik is a stabilitásuk, kipróbáltságuk is...
Debian, Gentoo esetén ez nagyon király, itt három kiadás van
- stable
Ez atomstabil, de nem a legújabb programok vannak benne. Szervernek, Tűzfalnak, stb..
- testing
Ez mindíg a legújabb, de komoly bugokat nem tartalmazó programok együttese, ez felel meg a többi disztrib kiadásainak, csak itt ez folyamatosan fejlődik. Amikor pedíg elérte a kívánt szintet, akkor ez ebből a stable.
- unstable
Ez a fejlesztőknek való, mindenből a legfrisseb van benne, így aztán bugos is lehet rendesen..( ezt tenném olyan windows szintre:DD )
Gyakorlatilag ennyi a lényeg, persze lehetne még csemegézni...
De mintha már ezt egyszer fejtegettem volna...
Na mindegy :P -
Almos
aktív tag
válasz
Cathfaern #307 üzenetére
Jo, ok vegul is nekem rohadtul mindegy milyen disztrib, mivel meg az elejen vagyok, gyakorlatilag meg semmilyen konfiguralast nem vegeztem, akar meg valtoztathatok is. Csak az a baj, hogy mindenki mast ajanl, mast mond. (Ami nekem pillanatnyilag megvan: Suse 7.2, Redhat 7.2, Uhu), de van ADSL, gyakorlatilag barmit le tudok tolteni...
A kovetelmenyeim a kovetkezoek lennenek:
-lehetoleg legyen magyar felulete
-ne legyen tul bonyolult az ADSL megosztasa :)
-helyi halot tudjak letrehozni ket gep kozott
-jatszani nem fogok sokat, bar szerintem tul sok jatek ugysincs
-viszont a gepet szoktam buheralni (alkatreszcsere osszevissza ;))
-divx nezes, viszont nem digitalizalok
-egyeb: office, zene, programozas,...
Na, ezek utan elinditok egy szep kis vitat, ki mit ajanl? Egyebkent azt is elmagyarazna vki, hogy mi lenyeges kulonbseg van a kulonfele disztribuciok kozott?
Almos -
Almos
aktív tag
Eljutottam odáig, hogy végre sikerult felraknom egy linux disztibuciot, megpedig a Suse 7.2-t. (Abba ne menjunk bele, hogy miert ezt, en se tudom :))
Kerdéseim: hol a f@szba lehet beallitani a kepernyo felbontasat? :))
Hogy kell adsl kapcsolatot osszehozni?
Almos
ui: bocs ha mar voltak a kerdesek, de nagyon nem azt adta ki a forum keresoje, mit amit szerettem volna = nem jottem ra, hogyan lehetne egy konkret teman belul keresni -
atus
senior tag
Nem gondoltam Solarison kívűl semmilyen linuxra, mert egyáltalán nem ismerem őket. Most szeretném magam a mélyvízbe dobni, de valami használható motyóval lehetőleg. Nem árt ha ingyenes, nincs kedvem unixhoz törést keresni, az kicsit paradox lenne számomra.
Pontosan netmegosztó-firewall gépet szeretnék 24/7 működéssel, amin mellesleg alapfokú unix ismeretekhez is juthatok, amit folyamatosan fejleszthetek. Linuxot pedig _csakazértse_ szeretnék, nem engedek az elvakult hittérítőknek, még ha különben igazuk is van. :t
Ez leginkább valami ideiglenes megoldásnak kellene, igyexem minél hamarabb beszerezni vmi közepes vinyót. Ha vkinek van ilyen eladósorban, vagy quantum lct10 10gb-hoz elektronikája, azt jó néven venném. -
zrubi
senior tag
Most akkor mit is szeretnél pontosan??
Milyen Unix-ra gondoltál?? Mert UNIX rendszerek pl nem ingyenesek. Solaris meg nem fér rá, ahogy mondtad..
Ami biztosan ráfér:
- BSD, de ebben személy szerint nem tudok segíteni
- Debian, ebben viszont annál inkább. :)
- Smoothwall, ez pofon egyszerű telepítés után böngészőből (is) vezérelhető...
- 'egyfloppys' linux disztrók egyike
A választás a tiéd :P -
atus
senior tag
No ez valamelyest OFF, mert nem Linux, hanem Unix, de elvileg a Linux is Unix alapokon van. No mindegy. A rövid képzavar után felraknám a kérdést:
Otthoni firewall-ADSL routernek van egy 566cerkám egy izmos 256mb-os vinyoval, es erre keresek olyan oprencert, amit jol kitanulva, es megfeleloen beallitva meg tudom vedeni rendesen a gepeimet, es meg a netet is megosztja.
Elobb-utobb Solaris 8 lesz a gepen, mert azt szeretnem megtanulni mar eleg reg ota, de 256megara nem fog feltelepulni. Probalok szerezni vmi nagyobb vinyot, de addig is szeretnem, ha mukodne jol. Unixot szeretnek mindenkeppen, a fent leirt meretkorlatozassal, nem szukseges feltetlenul grafikus kezelofelulet.
Ki mit ajanl, es foleg honnan tudom letolteni a javasolt oprencert? -
JFL
csendes tag
Mit takar az, hogy ''semmit nem csinál''? Pontosan mi történik?
A forrásból installálandó programok a legtöbb esetben elég könnyen telepíthetők.Leszeded a forrás fájlt (kiterjesztés általában .tar.gz, tar és gzip progamokkal tömörített állomány), bemásolod az /usr/src könyvtárba, ott kitömöríted a ''tar xvzf forrasfajl_neve.tar.gz'' paranccsal, majd belépsz a létrehozott alkönyvtárba, ott kiadod a ''./configure'' parancsot, ami létrehozza a fordításhoz szükséges Makefile-okat, ha valami ''komponens'' (valami lib, fejlécek, stb.) hiányzik, akkor arról panaszkodik. Miután pótoltad a hiányzó komponenst, újra lefuttatod a configure parancsot, és ezt addig ismételgeted, amíg sikeresen le nem fut a dolog.
Ezután lefordítod a forrást a ''make'' paranccsal. Hibaüzenet esetén értelmezed a hibát, és elhárítod. :)
Majd a végén installálod a programot: ''make install''.
Ez persze csak az ideális eset, mivel sok program ennél bonyolultabb telepítési procedúrára kényszeríti az embert. Mindenképpen érdemes elolvasni a programhoz mellékelt README és/vagy INSTALL fájlt. Ez sok egyéb hasznos információt is hordoz, pld. a configure esetleges paramétereit, vagy ha teljesen más módon kell telepíteni a programot, akkor arról írogat, és hasonlók. -
A_M_D
tag
Sziasztok én még egy 7.3 as SUSE linuxot használok de egyszerűen nem tudok programokat feltelepíteni rá kivéve azokat amik a cd-n vannak!!!Szedtem le a netről Divx et is de nem tudom felrakni. Azt írja hogy csomagoljam ki és root ként futtassam az install/setup.sh -t. Ez nekem semmit sem csinál! :0
Kérlek segítsetek!! Nem akarok a WINDOWSRA szorulni! -
Fred Cactus
csendes tag
Nos Barátaim sikerült!! :)
Az ip-masquerading volt a jó megfejtés, kicsit összezavart hogy ezt a tűzfal beállításainál kell keresni, de meglett. Köszönöm mindenkinek!
ÜdV! -
Fred Cactus
csendes tag
Halihó!
Leszedtem a gshieldet, de felrakni nem tudom. A readmetől hülyébb lettem mint voltam, azt akarja hogy fordítsak kernelt. No, ha tudnék kernelt fordítani (???), akkor nem kértem volna segítséget. Hol lehetne erről olvasni vmit? Az ezer oldalas suse kézikönyv semmi hasznosat nem ír. Lehet hogy meg kell ütnöm ezt a csoda-linuxot és feltenni egy sz@r w2kservert, mert az legalább működik???!
Thx. -
Polesz
addikt
válasz
Fred Cactus #282 üzenetére
[L]muse.linuxmafia.org[/L]
Megkeres gshield, leszed, felrak és használ :) -
JFL
csendes tag
IP masqueradinget beállítottál?
-
Fred Cactus
csendes tag
Sziasztok!
Suse 8.1-es géppel szeretnék kábeles internetet osztani egy kis otthoni windows hálóra. Kézikönyv elolvas; squid konfigurál -> működik. Csakhogy! Mivel ez ugye csak http proxy, nem enged át mailt és ftp-t. Próbáltam állítani útválasztást (ip-forwarding engedélyezve), a hálóról lehet pingelni a linux mindkét hálókártyáját, mégsem megy. A tűzfalát persze kikapcsoltam.
Ha vki tud, kérem segítsen mert kifogytam az öteletekből.
Thx.
Cactus -
róland
veterán
Nagyon kezdő linux usereknek az alábbi linket:
[L]http://www.prog.hu/news.php?qnid=1175[/L]
Válogassanak az Alaplap-Újalaplap régebbi számaiból. Elég sokat foglalkozott a Linux-szal (telepítés, beállítás, stb.) Ha szerencsések vagytok CD-s számokhoz is hozzá lehet jutni. Volt a CD-n Debian, RedHat, Slackware linux, s StarOffice, még régi jó hajadon korából. Kipróbálni jó és nem foglal 2 GB-ot.
A Google-nak van kifejezetten linux-os változata www.google.com/linux, sőt M$-os is www.google.com/microsoft. Érdemes kirpóbálni.
Bár nem könnyű olvasmány, és a gép elől is fel kell állni, érdemes ellátogatni egy-egy könyvtárba és a Linuxvilág számaiba belenézni.
Jó ismerkedést, tanulást. :DD -
róland
veterán
Az ingyenességgel kapcsolatban ajánlom mindenki figyelmébe alapozónak az alábbi cikket:
http://www.jogiforum.hu/publikaciok/?p=19
Gross Balázs: A szoftver-licencszerződések típusai -
törölt tag
Sziasztok!
Mandrake alatt szeretném használni egy routeren keresztül a kábeles internetemet.
Indításnál az Ethernet csatlakozási felület indításakor hibát ír.
A router kijelzi, hogy kommunikál a géppel, aztán valami Determining IP failure ibával megy tovább.
Köszi, a segítetek!
ata843 -
gabranek
senior tag
Hali!
ma osszedobtam magamnak meg 1 gepet, gondoltam arra felteszem vmelyik linuxot, nem art megismerni. :)
Megszereztem a suse 8.1-t, de miutan elkezdi a telepitest lefut 1 csomo szoveges uzenet (hda1,2 betoltese, stb) majd ezt irja: ''moving into tmpfs...''. Itt gondolkodik par percet, majd vmi kernel panic es behal az egesz rendszer. Csak a reszet segit.
A konfigban csak alap dolgok vannak: asus p2 lap, agp tnt kari, ne2000 kompatibilis halokari (isa), cdrom. Floppy nincs.
Tudna segiteni vki?
elore is thx -
Edem
senior tag
Sikerült szintet lépnem!
Legyetek rám büszke: KDE 3.0-ról KDE 3.1-re! :) Nagyon tetszik a dolog, van sok csilli-villi, de
ami igazán fontos: semmi könyv, semmi doksi, mindössze az itt leírtak és az eddigi
tapasztalatok alapján. :)
Fogjak valakinek egy madarat? :) -
Edem
senior tag
Nekem is lenne még egy kérdésem:
Mi az a rpmlib? Állandóan irkál a kpackage, hogy rpmlib így,
megy rpmlib úgy. Az rpmlib az a csomagok összességét jelenti netán? -
vlaci79
senior tag
udv
Olyan kerdesem lenni ki milyen betutipusokat hasznal Mozilla (Linux) alatt? -
Amstelveen
csendes tag
Ha natúr alatt a grafikus felületet, fájlkezelőt és szövegszerkesztőt, valamint a grafikus beállítási lehetőségeket érted, akkor az igencsak alatta marad az GB-nak. Ezt 100-150 MB-ből megúszod.
UHU esetében, az 1.6 GB magában foglal mindent. Szó szerint. Gimp (Photoshop), OpenOffice.org (MS Office), CD-iró és még rengeteg egyéb (web szerver, ftp....) programot többféle változatban.
Ha nem akarsz több programot ugyanarra a feladatra, akkor bőven megáll a telepítés 1 GB alatt, és ezután nem nagyon kell telepítgetned semmit.
Nem tudom mióta használsz linux-ot, de ne ijesztgesd az érdeklődőket http://prohardver.index.hu/pics/smileys/smile.gif
Más:
DivX-hez, vagy BÁRMILYEN videohoz MPlayer
Más:
A disztribek szabadon másolhatók, csak nem kérhetsz pénzt értük (kivéve költségek)
Üdv
Amstelveen -
S.p.A
tag
-
Edem
senior tag
Egyébként az is érdekelne, hogy ez mi:
Xlib: extension ''GLX'' missing on display '':0.0''.
Plz, segítsen valaki! Előre is köszönöm! :) -
-
Edem
senior tag
Hali,
Találtam egy problémát, ami 3 napja nem akar megoldódni. :) /DownLoads/XFree86 # krusader
akkor a következő hibaüzenetet kapom:
-- Xlib: extension ''GLX'' missing on display '':0.0''.
-- WARNING: Mt.Man: Born, looking around to get familiar.
-- krusader: relocation error: krusader: undefined symbol:
-- addColumn__9KListViewRC7QStringi
Rákerestem(!) erre a ''addColumn__9KListViewRC7QStringi''
dologra, de csak két levelezőlista soha meg nem válaszolt üzenetére
leltem rá, amikben hasonló problémával ''szólaltak fel'' az üzenetek
szerzői.
High-level Liunx users! (C) Van valami ötletetek?
Off Ha nincs ötletetek, legalább egy ''Ciki. :) -
jojojo
senior tag
Edem!
Menj fel erre az ftp-re. Ha még nem jártál itt. -
twollah
nagyúr
Egymással beszélgettek?
Nem lenne egyszerűbb vmi chat, irc, ICQszerű dolog? -
Edem
senior tag
OK, megnézem.
Igen, az opera volt az első, amit el tudtam indítani. :) (Egy-egy órára még visszatérek a windows-hoz is, ha valami nagyon nem megy másként)
Off
Igen, emlékszem, hogy ígértem egyik este, de aztán nem értem rá. :) De holnap sem. :) Péntek estétől viszont igen, majd akkor felhozom a témát. :)
Ez most tényleg off volt. :)
On -
jojojo
senior tag
Természetesen van fönököm nekem is akivel nem tipikus fönök beosztott viszonyban vagyunk.De nem örülne ha egész nap ezt csinálnám:)
A 26 nem a második X második fele??:)
Én a 3 X-ben járok:):)
Valóban vállalkozó vagyok,de a fizetésem relative magas-alacsony!!
A nagyfönökök nálunk ált. 6 számjegyü fizetést kapnak.
Én középvezetö vagyok csak:O -
Edem
senior tag
jojojo #194: ''Dolgozom ,csak titokban írok néha.''
Akkor miért kell titokban írni, ha Te vagy a főnök? Vagy képletesen értetted? :)
4x-esét?! :O :O :O Nekem a bruttóból is ''csak'' ~ 3 és fél jönne ki! (Bár most kapcsolok, hogy feltehetően vállalkozó vagy, vagyis nálad ''kicsit másként'' működnek a dolgok. :P ) -
Edem
senior tag
''Új cégnél nehéz lesz újra elérni azt amit itt elértem''
[Cinikus]
Miért, a jelenlegi munkahelyeden az átlagosnál alacsonyabban vannak a polcok? :)
[/Cinikus]
Miért gondolod ezt? Tapasztalataim szerint a ''nagyok'' állandóan váltogatják a munkahelyüket és így jutnak egyre magasabbra. (''Hűűűű, az új fönök már 8 helyen dolgozott ezelőtt, biztos sok tapasztalata van!'') Szerintem nem kellene ezért aggódnod. (Bár nem ismerem a pontos helyzetet, csak próbállak bíztatni. :) ) -
Edem
senior tag
egyebkent ez a gaz, hogy a linuxtol az az elvaras, hogy kompatibilis legyen...miert ne a Windows legyen kompatibilis??? erdekes kerdes...
Ezen már sokat gondolkodtam, és arra jutottam, hogy most jó irányba tart a linux azzal, hogy egyre több, egyre jobb windows emulátorok jelennek meg alá, mert így versenyben bír maradni a windowssal. Gondolom a microsoft sem bánja, hogy léteznek windows-os linux emulátorok, mert így még több program futhat windows alatt, és ugye az nyer, akiből a legtöbbet lehet ''kihozni''. -
zrubi
senior tag
LaTeX...
Hát igen erről a winfost használók keveset hallanak.
Csak egy példa:
Én LaTeX-ben írtam a szakdogámat, és a többiek csak nézték, hogy én csak begépeltem és már készen is volt az egész, amíg a többiek az idelyük nagy részét azzal töltötték, hogy rávegyék a word-öt, hogy úgy tördelje az oldalakat, ahogy azt kellene... Persze kevés sikerrel. És akkor még a kinyomtatásról nem is beszéltem... És a végeredményről sem :)
És ez mind nem véletlen! A LaTeX egy profi szövegszedő rendszer, professzionális matematikai támogatással, stb. A word meg....
Akit meg elriaszt a LaTeX makrónyelve annak ott van a LyX, ami egy garafikus felület a LaTeX-re. -
Lomos
aktív tag
a linux tipikusan olyan oprendszer, amivel sokat kell torodni, viszont ha egyszer beallitod jol, akkor tenyleg kenyelmes hasznalni. Nekem tobbszor volt, hogy par honapra felreraktam, mert nem sikerult valami, aztan ujra nekialltam, es akkor az a valami sikerult, de utana mas nem...es ez igy megy mar vagy 2 eve...szal turelem kell hozza...szerintem egy jo ''moka'' is valahol, es nem utolso sorban tokeletesen kiepitettem egy olyan desktopot ami minden teren kompatibilis a mikrofossal...
egyebkent ez a gaz, hogy a linuxtol az az elvaras, hogy kompatibilis legyen...miert ne a Windows legyen kompatibilis??? erdekes kerdes...
pl ittvan a TeX/latex...en ugyan nem hasznaltam, de azt mondjak, hogy 100 oldalas diplomamunkat gyilkossag wordbe irni, mert meghal tole, es ez a tex ize meg tokeletes, es sokkal hatekonyabb meg mittomen.
szal azert vannak itt dolgok amik nem jol vannak ebben a SW vilagban... -
Edem
senior tag
Ja igen, azt akartam elmondani, hogy kezdenek működni a dolgok a Suse alatt (2 nap után) és nagyon tetszik a linux, és bár rengeteg dolog van ami a windows-ban egyszerűbb volt, a linux alatt minden sokkal... sokkal linuxosabb! :)
(Figyelem! A linux-ot használók most fogják be a szemüket!)
Már ~10 éve használok számítógépet, de most használok először operációs rendszert! Tehát arra a kérdésre, hogy neked milyen oprendszer van a gépeden, nincs értelme annak a válasznak, hogy ''windows''! :D
Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest