Aktív témák
-
zrubi
senior tag
A disztribúciók között alapvetően a következő különbségek vannak:
- csomagkezelő:
Ezen nagyon sokminden múlik, ettől függ, hogy milyen egyszerű frissíteni, telepíteni a csomagokat. ezekből nincs túl sokféle:
-- deb
pl. debian, UHU, (Corel:)) )
-- rpm
pl. redhat, mandrake, suse
-- vagy nem is csomag, hanem ''forrás'' kezelő és telepítő
pl. Gentoo
-telepítő rendszer:
Ez szerintem a leg lényegtelenebb dolog, mert ugye az oprndszert csak egyszer kell 0-ról telepíteni. Akkor meg ki lehet bírni akármilyen fapadosat is... (persze ezt a véleményt kevesen osztják...)
-konfiguráció:
A fájlok helye, hoozájuk készített programok, default beállítások.
Ezen is sok múlik,
pl Suse egy halál, csak a saját varázslójával lehet mindent megtenni... sux.
A Redhat, Mandrake meg default telepítéssel olyan lesz mint egy karácsonyfa :) ezeknél elég sűrűn jelenik meg egy-egy újabb kiadás, ebből pedíg egyenesen következik is a stabilitásuk, kipróbáltságuk is...
Debian, Gentoo esetén ez nagyon király, itt három kiadás van
- stable
Ez atomstabil, de nem a legújabb programok vannak benne. Szervernek, Tűzfalnak, stb..
- testing
Ez mindíg a legújabb, de komoly bugokat nem tartalmazó programok együttese, ez felel meg a többi disztrib kiadásainak, csak itt ez folyamatosan fejlődik. Amikor pedíg elérte a kívánt szintet, akkor ez ebből a stable.
- unstable
Ez a fejlesztőknek való, mindenből a legfrisseb van benne, így aztán bugos is lehet rendesen..( ezt tenném olyan windows szintre:DD )
Gyakorlatilag ennyi a lényeg, persze lehetne még csemegézni...
De mintha már ezt egyszer fejtegettem volna...
Na mindegy :P -
zrubi
senior tag
Most akkor mit is szeretnél pontosan??
Milyen Unix-ra gondoltál?? Mert UNIX rendszerek pl nem ingyenesek. Solaris meg nem fér rá, ahogy mondtad..
Ami biztosan ráfér:
- BSD, de ebben személy szerint nem tudok segíteni
- Debian, ebben viszont annál inkább. :)
- Smoothwall, ez pofon egyszerű telepítés után böngészőből (is) vezérelhető...
- 'egyfloppys' linux disztrók egyike
A választás a tiéd :P -
zrubi
senior tag
LaTeX...
Hát igen erről a winfost használók keveset hallanak.
Csak egy példa:
Én LaTeX-ben írtam a szakdogámat, és a többiek csak nézték, hogy én csak begépeltem és már készen is volt az egész, amíg a többiek az idelyük nagy részét azzal töltötték, hogy rávegyék a word-öt, hogy úgy tördelje az oldalakat, ahogy azt kellene... Persze kevés sikerrel. És akkor még a kinyomtatásról nem is beszéltem... És a végeredményről sem :)
És ez mind nem véletlen! A LaTeX egy profi szövegszedő rendszer, professzionális matematikai támogatással, stb. A word meg....
Akit meg elriaszt a LaTeX makrónyelve annak ott van a LyX, ami egy garafikus felület a LaTeX-re. -
zrubi
senior tag
Úúúúú, ez it kemény nekem, inkább írok néhány hasznos linket...
És egy-két tanácsot nagyon kezdő linuxosoknak:
A legeleső parancs amit ki kell adni, és tanulmányozni:
- man man
Ezután már adja magát, a többi:
- man 'parancsnév' :)
És a linkek, amiket böngészni olvasni...
[L]http://tldp.fsf.hu/[/L]
[L]http://linux.vv.hu/common/konyv.shtml[/L]
[L]http://www.hup.hu/modules.php?name=NSN_Downloads[/L]
Hajrá :DD
Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- E-book olvasók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fujifilm X
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest