- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Nem sok meglepetést tartogat a Galaxy S25 FE és Tab S11 Ultra külseje
- Huawei P30 Pro - teletalálat
Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #184 üzenetére
Hát, végülis ma estem neki :D De felesleges volt. Felraktam az MDK-t, de valahogy nem éreztem azt ami kellett volna ahhoz, hogy még mindig fenn legyen :) :( Pedig szépen felismert mindent, hálókártyától elkezdve a firewire porton keresztül, a memkártya olvasóig bezárólag, még a külső (USB-s) hangkártyát is. De kb. fél órás használat után azt mondtam, hogy csak feleslegesen fogja a helyet, s leszedtem (igazából nem tudom, hogy miért).
-
eddie303
őstag
válasz
Cathfaern #186 üzenetére
Ja :) Te is úgy vagy vele, mint én a Heroes2-vel voltam annak idején, akkor
bolondultam bele, mikor el?ször rávettem magam, hogy játsszak vele :) Ki kell
ábrándítsalak :) Elég jó disztró a SuSE, eléggé kezd?knek való, s szerintem
tud mindent amit tudnia kell, az üzleti dobozokban meg van egy csomó jó cucc,
pl. a 7.2-esben VMWare is van, utána nincs meg semmi, ami dobozos lenne, de ha
lenne pénzem rá, tuti megvenném. :) Amúgy Sagem telóm is volt, az se annyira
rossz, amennyire hiszed, jobban bírta az esést, mint a 3310-es Nokia :) -
WN31RD
addikt
válasz
Cathfaern #182 üzenetére
''Mennyi az a segítség? Ha kevesebb, mint 5 MB, akkor küldd el''
Eredetileg valamivel több... de csináltam egy 5 MB alattit. :D
Megy az email mindjárt.
Knoppixban le lehet tiltani mindenféle drivert, meg van expert boot, amikor rákérdez egy csomó dologra.
Próbálgasd a nopcmcia, nousb, noscsi, noacpi, noapm, noagp, noddc, stb. opciókat, amiket felsorol a bootképernyőn az F3 megnyomása után.
Ha új (3.4-es) Knoppixod van, akkor próbálkozhatsz 2.4-es és 2.6-os kernellel is. -
WN31RD
addikt
válasz
Cathfaern #179 üzenetére
Ha a Slaxban ment a háló, akkor a többi linuxban is fog.
Hardverteszthez ajánlom egyébként a Knoppixot, az elég jól felismeri a cuccokat.
Szerk.: Nem sok tapasztalatom van a Slax-szal, tehát nem mondhatom, hogy a Knoppix ilyen téren jobb... csak annyit állítok, hogy a Knoppix ilyen téren jó. :)
A boot CD-t megcsinálni nem nehéz egyébként. Ha kell, csinálj valami feltöltési lehetőséget valahova, és küldök némi... hmm... segítséget. :P
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
válasz
Cathfaern #177 üzenetére
Nem ismerem a routeredet, de megnéztem a leírását.
Ez tud DHCP-t (manapság ez szinte magától értetődő egyébként), tehát nem lesz gond a netes beállításokkal. Nem tudom, milyen Linuxot akarsz felrakni, de azok a telepítők, amelyeket eddig láttam, vagy alapból felismerik a DHCP-s hálózatot, vagy a hálózat beállításánál rákérdeznek, hogy akarsz-e (BOOTP/)DHCP-t használni. Válaszolj igennel, és menni fog a hálózat.
Egy ilyen routernél az összes gép egy ethernet szegmensben van, tehát simán látják egymást minden különösebb trükközés nélkül.
A Windows-zal való adatcseréhez ajánlatos a SAMBA különféle csomagjait felpakolni. A Samba beállítása viszont egy külön (nagy) téma, abba itt és most inkább nem megyek bele.
Optikai meghajtó csak van tán abban a laptopban? (Vagy legalább külön csatlakoztatható) Ha van, akkor egyszerűen csinálsz egy boot CD-t, amin rajta van némi DOS mellett a PQMagic DOS-os verziója, és kész.
Legegyszerűbben a következőképpen csinálhatsz ilyet: csinálsz egy DOS-os floppyt, ami látja a CD-t (a Windowsos boot floppy jó), aztán megcsinálod a PQMagic floppyjait (ha jól emlékszem, 2 db). A boot CD-re egy könyvtárba bemásolod az összes PQMagic-es floppy tartalmát, aztán berakod a DOS-os floppyt, és azt mondod a CD író programnak, hogy a floppyról vegye a boot CD-hez az image-et.
Ennyi, ezek után a CD-ről bootolva elindíthatod a CD-n levő DOS-os PQMagicet.
(Ha sehol sincs elérhető floppy meghajtó a környéken, szólj, és megoldjuk a problémát.) -
WN31RD
addikt
válasz
Cathfaern #175 üzenetére
''Btw. egy kérdés: hogy kell összehozni linuxban a netet, ha az egy routerral van megosztva? S hogy érhetem el, hogy lássam a hálózatban lévő másik (Windowsos) gépet? (és vica versa, de az annyira nem fontos)''
Hát... a net mindenképpen routerrel van megosztva, legfeljebb a router nem nálad, hanem a szolgáltatónál leledzik. :P
Egyszerűbb esetben a router egy jól beállított DHCP szerver is egyben, és ekkor csak azt kell beállítani a Linuxban, hogy DHCP-ből vegye a nethez szükséges információkat (IP cím, net maszk, átjáró, DNS szerver).
Pl. Debianban a /etc/network/interfaces-be kell a következőket beírni:
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
Gentooban pedig a /etc/conf.d/net file-ban kell elkövetni a következő bejegyzést:
iface_eth0=''dhcp''
Ha a routeren nincs DHCP szolgáltatás, akkor kézzel kell beállítani statikus IP-t.
Debianban pl.:
auto eth0
iface eth0 inet static
address 10.2.3.4
netmask 255.255.255.0
network 10.2.3.0
broadcast 10.2.3.255
gateway 10.2.3.1
A gateway ilyenkor a router IP címe legyen, a többi értelemszerű. Fontos még a megfelelő DNS szervert beállítani. Ideális esetben a router DNS szerver is egyben (akár csak egy cache-elő DNS proxy), és ekkor DNS szervernek is a routert kell megadni. Ha a router nem tud DNS szerverként funkcionálni, akkor a routeren beállított DNS szervereket kell a belső gépeken is megadni.
A DNS szervereket általában a /etc/resolv.conf file-ban kell megadni, pl. a következőképpen:
nameserver 10.2.3.1
A windowsos és Linuxos gépek minden további nélkül látják egymást, ha egy ethernet szegmensben vannak (ugye felraktad a Samba-t a linuxos gépre). Ha nem egy ethernet szegmensben vannak, akkor vagy az kell, hogy a router a broadcast-okat is forwardolja, vagy kell egy WINS szerver a routerre.
Na, egyelőre ennyi, remélem, segített valamit, most viszont el kell húznom.
Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- LG 32UN880P - 32" IPS ERGO / 4K UHD / 60Hz 5ms / DisplayHDR 400 / USB Type-C / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest