Keresés

Aktív témák

• WN31RD

addikt

válasz Carline #276 üzenetére

Itt: [L]http://www.hup.hu/modules.php?name=FAQ&myfaq=yes&id_cat=4&categories=Get+Stuff[/L] biztos találsz valakit, aki CD+postaköltség áron kiírja neked a Knoppixot és elküldi, sőt, ha Bp-en laksz, akár személyesen át is veheted.

• WN31RD

addikt

válasz Carline #272 üzenetére

A Knoppix tényleg nagyon jó. :C

Nem tudom pontosan, hogy azon a magazinos DVD-n mi van, ezért azt sem tudom, hogy hogyan lehetne abból CD-t csinálni, de a Knoppix hivatalos oldaláról (http://knoppix.org/ [L]http://knoppix.org/[/L]) letöltheted a CD image-et. Persze nem vodás neten érdemes nekikezdeni, de ha van lehetőséged valahol gyorsan lerántani egy CD-nyi anyagot, akkor ez lenne a legegyszerűbb megoldás.

Szerk.: Lassú vagyok, la...ss...ú... v...a...gy...o...k... :DDD

[Szerkesztve]

• WN31RD

addikt

válasz Cathfaern #182 üzenetére

''Mennyi az a segítség? Ha kevesebb, mint 5 MB, akkor küldd el''
    Eredetileg valamivel több... de csináltam egy 5 MB alattit. :D
    Megy az email mindjárt.

Knoppixban le lehet tiltani mindenféle drivert, meg van expert boot, amikor rákérdez egy csomó dologra.
    Próbálgasd a nopcmcia, nousb, noscsi, noacpi, noapm, noagp, noddc, stb. opciókat, amiket felsorol a bootképernyőn az F3 megnyomása után.
    Ha új (3.4-es) Knoppixod van, akkor próbálkozhatsz 2.4-es és 2.6-os kernellel is.

• WN31RD

addikt

válasz Cathfaern #179 üzenetére

Ha a Slaxban ment a háló, akkor a többi linuxban is fog.
    Hardverteszthez ajánlom egyébként a Knoppixot, az elég jól felismeri a cuccokat.
    Szerk.: Nem sok tapasztalatom van a Slax-szal, tehát nem mondhatom, hogy a Knoppix ilyen téren jobb... csak annyit állítok, hogy a Knoppix ilyen téren jó. :)

A boot CD-t megcsinálni nem nehéz egyébként. Ha kell, csinálj valami feltöltési lehetőséget valahova, és küldök némi... hmm... segítséget. :P

[Szerkesztve]

• WN31RD

addikt

válasz Cathfaern #177 üzenetére

Nem ismerem a routeredet, de megnéztem a leírását.
    Ez tud DHCP-t (manapság ez szinte magától értetődő egyébként), tehát nem lesz gond a netes beállításokkal. Nem tudom, milyen Linuxot akarsz felrakni, de azok a telepítők, amelyeket eddig láttam, vagy alapból felismerik a DHCP-s hálózatot, vagy a hálózat beállításánál rákérdeznek, hogy akarsz-e (BOOTP/)DHCP-t használni. Válaszolj igennel, és menni fog a hálózat.
    Egy ilyen routernél az összes gép egy ethernet szegmensben van, tehát simán látják egymást minden különösebb trükközés nélkül.
    A Windows-zal való adatcseréhez ajánlatos a SAMBA különféle csomagjait felpakolni. A Samba beállítása viszont egy külön (nagy) téma, abba itt és most inkább nem megyek bele.

Optikai meghajtó csak van tán abban a laptopban? (Vagy legalább külön csatlakoztatható) Ha van, akkor egyszerűen csinálsz egy boot CD-t, amin rajta van némi DOS mellett a PQMagic DOS-os verziója, és kész.
    Legegyszerűbben a következőképpen csinálhatsz ilyet: csinálsz egy DOS-os floppyt, ami látja a CD-t (a Windowsos boot floppy jó), aztán megcsinálod a PQMagic floppyjait (ha jól emlékszem, 2 db). A boot CD-re egy könyvtárba bemásolod az összes PQMagic-es floppy tartalmát, aztán berakod a DOS-os floppyt, és azt mondod a CD író programnak, hogy a floppyról vegye a boot CD-hez az image-et.
    Ennyi, ezek után a CD-ről bootolva elindíthatod a CD-n levő DOS-os PQMagicet.

(Ha sehol sincs elérhető floppy meghajtó a környéken, szólj, és megoldjuk a problémát.)

• WN31RD

addikt

válasz Cathfaern #175 üzenetére

''Btw. egy kérdés: hogy kell összehozni linuxban a netet, ha az egy routerral van megosztva? S hogy érhetem el, hogy lássam a hálózatban lévő másik (Windowsos) gépet? (és vica versa, de az annyira nem fontos)''
    Hát... a net mindenképpen routerrel van megosztva, legfeljebb a router nem nálad, hanem a szolgáltatónál leledzik. :P

Egyszerűbb esetben a router egy jól beállított DHCP szerver is egyben, és ekkor csak azt kell beállítani a Linuxban, hogy DHCP-ből vegye a nethez szükséges információkat (IP cím, net maszk, átjáró, DNS szerver).
    Pl. Debianban a /etc/network/interfaces-be kell a következőket beírni:
    auto eth0
    iface eth0 inet dhcp

Gentooban pedig a /etc/conf.d/net file-ban kell elkövetni a következő bejegyzést:
    iface_eth0=''dhcp''

Ha a routeren nincs DHCP szolgáltatás, akkor kézzel kell beállítani statikus IP-t.
    Debianban pl.:
    auto eth0
    iface eth0 inet static
    address 10.2.3.4
    netmask 255.255.255.0
    network 10.2.3.0
    broadcast 10.2.3.255
    gateway 10.2.3.1

A gateway ilyenkor a router IP címe legyen, a többi értelemszerű. Fontos még a megfelelő DNS szervert beállítani. Ideális esetben a router DNS szerver is egyben (akár csak egy cache-elő DNS proxy), és ekkor DNS szervernek is a routert kell megadni. Ha a router nem tud DNS szerverként funkcionálni, akkor a routeren beállított DNS szervereket kell a belső gépeken is megadni.
    A DNS szervereket általában a /etc/resolv.conf file-ban kell megadni, pl. a következőképpen:
    nameserver 10.2.3.1

A windowsos és Linuxos gépek minden további nélkül látják egymást, ha egy ethernet szegmensben vannak (ugye felraktad a Samba-t a linuxos gépre). Ha nem egy ethernet szegmensben vannak, akkor vagy az kell, hogy a router a broadcast-okat is forwardolja, vagy kell egy WINS szerver a routerre.

Na, egyelőre ennyi, remélem, segített valamit, most viszont el kell húznom.

• WN31RD

addikt

válasz chicken #16 üzenetére

Lehet, hogy nem állítottad át az aktív partíciót, és ez a gond.
    A linuxos fdiskben az a paranccsal beállíthatod, hogy a Windowst tartalmazó partíciót indítsa.

Aktív témák

Hirdetés