Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dhampir

félisten

válasz ubyegon2 #19037 üzenetére

Arab-urdu különbség

Amit a Linux Mint fórumon a seriffel kapcsolatban írtál, ez jutott eszembe (aki csatlakozott a protestálókhoz):

Genesee County Sheriff Chris Swanson joins protesters as they walk for George Floyd

Nagy durranás lenne még Rick Grimes visszatérése.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #19155 üzenetére

Ahogy nézem olyan low-med-ek vannak, nagyjából annyi a skilljük, hogy leguggolnak, hogy ellőjél a fejük felett. Néha mozognak egy kicsit, de semmi komoly. Normális nettel ráugranék a fejükre. Ezzel a UPC-vel egyszerűen már elegem lett. Ma toltam egy kicsit két hónap után, de megint csak megerősített benne, hogy jobb, ha inkább csak fél évente egyszer játszom lövöldét vagy megpróbálom az Invitelt, hátha azzal még szarabb. :D

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #19156 üzenetére

Ezt a videót akartam is neked linkelni, de akkor te is követed, így nem kellett rá felhívni a figyelmet. Ja, egész jó kis rendszert farag Cinnamonból. Egy hátulütője van, mire végzett, kap egy pálcika-fapad tiling működésre hajazó WM-et, meg terminált, stb. használ, és a Cinnamon/Gtk-Gnome infrastruktúra feature-einek és a fent lévő 1000-2000 csomagnak a 99%-át nem használja, de oh wait, akkor minden vannak fent, minek foglalják az erőforrást?

Azt nem tagadtam, hogy használható a Cinnamon, default is, meg így hekkelve is. A minimalisták behekkelik, de akkor nem Cinnamon fölé húzzák fel a hekkeléseiket, hanem egy alig pár csomagból álló stock rendszerre tesznek fel egy minimalista WM-et, és egyfajta minimalista alapra húzzák fel ugyanezt. Felesleges egy kész rendszeren visszacsinálni egy kazal beállítást, mikor ugyanazt visszacsinálás nélkül egy minimalista alaprendszerre gyorsabban felhúzhatod.

Azt kell érteni, hogy haladóknak azért nem jó a Mint meg az Ubuntu. Meg lehet ezeket is hekkelni, de külön extra munka. Minden kikattingatni grafikus felületen, uninstallálni a nem használt csomagokat, visszacsinálni egy csomó grafikus beállítást. Sokkal gyorsabb feltenni egy minimalista disztrót, alig pár csomaggal, amik tényleg kellenek, és azokra visszamásolni kész ~/.config/*/*.conf fájlokat, ami megvan néhány mp. alatt, és kulcsra kész minimalista terminal/keyboard only rendszert épp úgy megkapod, negyede erőforrásból, töredéke csomaggal, ami könnyebben, gyorsabban frissíthető, gyorsabban tölt be/bootol, stb., mert nem tartalmaz egy csomó sallangot, amit az ilyen mentalitású felhasználó amúgy sem használna, mert minimalista, terminálos megoldásokat használ helyette, VLC helyett mpv, GUI pdf olvasó helyett Zathura, mupdf, xpdf, stb., gedit/Kate/stb. helyett terminálos szövegszerkeztő (vim, Emacs, stb.), Rythmbox/Clementine/stb. helyett cmus/mpd-alapú megoldás. Az ilyen felhasználónak feleslegesek az ablakdekorációk, témák, tálcafunkciók, grafikus indítómenü, asztali ikonok és toolbarok, widgetek, grafikus effektek, grafikus OOP API-k, mert NEM használja őket, egyiket se, egyszer se, kivételes esetben se. Ezért olyan disztróból indul ki, amire ezek már élből NINCSENEK feltelepítve (vagy ha fel is van 1-2, akkor is csak minimális mértékben), és csak annyit telepít fel egy nagyon minimális alapra, ami feltétlenül annyira kell, és a konfigurációt sem GUI-ban kattintgatja ki, hanem configfájlokba szerkeszti bele, amik később készen visszahúzhatók, többé nem kell őket újra és újra kiszerkesztgetni meg kikattintgatni elölről.

A Mint és Ubuntu pont azért mellékeli ezt a sok csomagot, grafikus bloatot, Gtk-alkalmazáspakkot, Gnome-ökoszisztémán alapuló rendszert, hogy azokat a felhasználókat szolgálja ki egy Windows-szerű rendszerrel, akik Windowsként kívánják a Linuxot használni. De ha átlépsz egy szintet, ez a fajta külön védelem és kiszolgálás feleslegessé, sőt, kényelmetlenné válik egy az egyben.

dt csak azért csinálta ezt a videót, hogy cinnamonosok is belekóstolhassanak a műfajba. Eddig ugyanis azzal a kifogással jöttek, hogy ehhez a minimalista használhathoz csak Arch, Gentoo, Void, stb. jó, azt meg nem sikerül nekik telepíteni, vagy ha sikerül, akkor meg használhatatlannak, túl meredeknek tűnik. Nem, nem csak az Arch/stb., de akik így használják a rendszert, azok ilyen alapra építkeznek. Így meg egy egyszeri mintes, ubuntus halandó is kipróbálhatja egy videó alapján, belekóstolhat az egész műfaj menetében, megértheti, megszokhatja miben más. Közben használhatja a rendszert a régi, windowsos mentalitással, és az új, minimalistával is, amíg meg nem szokja. Tekintsd ez a videót olyannak, hogy minteseknek, ubuntusoknak kínál a kopasz fószer egyfajta háromkerekű biciklit, ahol a pótkerekek csak segítik az átállási folyamatban a kezdőbbeket. Később azonban ezek a pótkerekek, Mint, Cinnamon elhagyhatók, szép fokozatosan. Ez azonban egy folyamat, nem megy 1-2 nap alatt, mert a szokásaid, szemléleted, gondolkodásod formálódik benne át, aminek tanulási és érési, szokási idő kell.

• F34R

nagyúr

válasz ubyegon2 #19149 üzenetére

Attol fugg milyen lovoldozos, meg hogy nativ vagy wine-os... bar szerintem ha igp akkor a 2x16gb nem biztos hogy sok annak fenyeben hogy onnan csip le grafikus magnak.
    3200g a 2200g valtotta, ujabb zen2-es magok vannak benne kevesebb csikszelessegen. Biosfrissitessel elvileg mennie kell a 3xxx szerianak is.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #19152 üzenetére

RTCW-ben elég erős volt a multi annak idején. Volt folytatása az RTCW:ET én abban voltam magyar válogatott mielőtt a UPC szétcseszte a netem. Manapság már csak Hirntot van, ami aktív etpro szerver. Elmegy hétvégi lövöldéhez még szar nettel is. [link] Amúgy ET natív Linux, egyedül a hangon kell egy kicsit állítani, hogy menjen. Érdemes kipróbálni.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #19066 üzenetére

Ezt így hívják, hogy vakteszt. Onnan kapta a nevét, hogy mikor hallgatod, random mintapárt kapsz, mindkettő azonos hangerejű WAV. Nem tudod melyik lett lossy és melyik lossless forrásból konvertálva, így csak a füledre hagyadkozva, azaz „vakon” tudod megmondani, hogy melyik. Lehet tippelni is, akkor nagy átlagban ~50% körül lesz a találati arány.

Az emberi psziché úgy működik, hogy ha tudja, hogy mit hallgat, akkor placebóhatásként jobbnak akarja hallani azt, ami jobb minőségnek van kikiáltva. De ha nem tudja, hogy melyik-melyik, akkor ez a preferenciahatás megszűnik, és akkor jön elő, hogy objektíve lehet-e különbséget hallani.

Értem, hogy ez neked nem tetszik, mert Minten ez sem így van, de audiofil körökben ez az elfogadott bizonyítási módszer a minőségre, meg hogy adott hangfelszerelésen lehet-e a különbséget meghallani. Mondom, Burda, 24. szám, 1996. július.

De gyorsan abba is hagyom, nehogy egy szűk látókörű szempontból osszam az észt.

• F34R

nagyúr

válasz ubyegon2 #18998 üzenetére

urdukon meg a krealt virus sem fog. ;]

(#18999) Frawly

Akkor a masodik hullam is olyan lesz mint a ket gombocos fagyi?

• aprokaroka87

nagyúr

válasz ubyegon2 #18992 üzenetére

Hmm... én pont ma néztem meg hbo go-n a fertőzés nevezetű filmet....

link

4g hálózaton néztem, de csak azért mert nem 5g képes a telefonom, meg azért mert így nem kapom el közben a vírust... ezt hallottam:D

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18975 üzenetére

A CGI olyan amilyen. Állítólag elvesztették az eredeti fájlokat az űrhajókról és túl drága lett volna nulláról újra kezdeni, azért nem csináltak soha B5 remake-et. Én a történet miatt nézem újra olyan 5 évente. A régi Star Wars-t is újra néztem tavaly. Az sem annyira rossz. Gyerekként nagy élmény volt kivenni a tékából, aztán este mozizni, most már nem olyan hatalmas, de még mindig jobb, mint az újabb részek ahol a grafika ott van, a történethez meg ki kell műteni a fél agyamat, ha nem az egészet.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18954 üzenetére

Nem mindig írok hosszút. A 20.04-et meg nem használom, nem is fogom. Utóbbi időben azért ajánlgattam csak Ubuntusoknak, mert nyomták a hülye szöveget, hogy ők még mindig 4.10-en, meg 6.06-on vannak, meg az az stabillllll, a 20.04 nem forrottttt kifelé, majd 2099-ben átállnak rá, ha kijön a 20.04.913421454435, abban már az 5.5-ös kernel is elérhető lesz, ha a Canonical meg Vatikán is ráadja az áldását. Erre írtam, hogy nem kell vele 2099-ig várni. De egyebekben nem csak a 20.04-et nem fogom ajánlgatni senkinek a jövőben, egyik topikban sem, de egyik Ubuntu-származékot sem. A sok bloat, snap, stb. erőltetése miatt.

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog

válasz ubyegon2 #18975 üzenetére

Most nézem a Captain Powert, mai szemmel vicces a CGI, a hangok meg idegesítőek :D

• Siriusb

veterán

válasz ubyegon2 #18965 üzenetére

Igen, azt a skandit én is láttam. :)
    Ellenben megnéztem a Boston Legal első részét. A feléig vakaróztam, aztán nagyon untam, utána már fél szemmel sem néztem. Iszonyúan sekélyes. Még egy részt megnézek, hátha csak az indítás volt rossz.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18970 üzenetére

Visszatérve az Expanse-re, engem nem zavart, hogy vontatott, már ha az első három évadot nézzük. Fel kell építeni valahogy a történetet, azt meg nem jó elkapkodni. Az első évadban különösen tetszett, hogy egy-egy részben csak kevés infot szivárogtattak, aztán abból kellett összerakni valahogy, hogy mi van. A negyediknél gyakorlatilag teljes szabadság volt a téma választásban, mégis sikerült valami teljesen fantáziatlan üres történetet kihozni. Gyakorlatilag az első és az utolsó részek, amik úgy ahogy értek valamit, a közte lévő 8 részt meg bár ne láttam volna. Kis túlzással egy idő után már az idegeneknek drukkoltam, hogy éledjenek fel, és irtsák ki az emberiséget, hadd legyen már vége.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18970 üzenetére

Nekem a Babylon 5 jött be eddig leginkább, bár abban is voltak töltelék részek, meg fura volt, hogy a végén az űrrovar ami a háborút élteti és teljes bolygókat irt ki mennyire megszelidült, amikor arról tárgyaltak, hogy fejezzék be a háborút és húzzanak el a galaxisból. Kár, hogy a folytatását, ami Crusade néven futott lelőtték, az sem ígérkezett rossznak. Az egész Babylon 5 univerzumban még bőven lenne elég potenciál akár több hosszabb sorozatra is. Bár a Csillagkapu is ugyanígy járt, abban is még volt potenciál, igaz jóval kevesebb. A Star Trek: Enterprise volt még amire azt mondom, hogy jó történetileg, bár úgy általában nem vagyok oda a Star Trek-ért. A BSG is bejött nekem. Az igazi amikor fossák magukból a lövedékeket a hajók. Ha valaki azt szereti, akkor a Space Battleship Yamato a tuti. :DDD Kár hogy nincs belőle filmes sorozat.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18965 üzenetére

Én scifit tolok, ha csak tehetem. A The Expanse, ami jó volt mostanában meg a WestWorld. Az előbbit sajnos be akarták zúzni, aztán megvette az Amazon, és onnantól látszik, hogy kb. harmada a pénz mindenre. A legutóbbi évadból gyakorlatilag 80% töltelék rész volt, és a karakterek sem annyira kidolgozottak már. Magának az évadnak sem volt egy nagy sztorija, egy cetlin össze lehet foglalni, az előzőeknél meg azért jó néhány oldalt lehetne írni. Nem értem miért kap még mindig magas értékelést. A WestWorld-nél is nem sokára elkezdem nézni az új évadot, remélem az nem kezd mélyrepülésbe. Az amcsi filmekkel az a baj, hogy azt hiszik, hogy effektekkel mindent el lehet adni, a sztori meg egy nulla. Néha elmegyek rájuk moziba, mert látványosak, de ez kb. olyan, mint hogy az ember kinyit egy sört és megnéz egy focimeccset. Sok értelme nincs.

• Siriusb

veterán

válasz ubyegon2 #18960 üzenetére

Nem tudtam, mi az a Boston Legal, hát rákerestem. Kíváncsiságból belenézek, nem tudom, nem-e lenne jobb félni tőle, ha Neked tetszik. :D Talán az agyamat lenullázni esténként jó lesz. ;)

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18956 üzenetére

Rajtuk kísérleteznek vagymi? Eléggé elkötelezett lehet, ha így felajánlja a családját az orvostudomány szolgálatára.

• leviske

veterán

válasz ubyegon2 #18933 üzenetére

Törvényes keretek közé foglalni a békés baráti együttélést nehéz (vagy inkább lehetetlen), a liberalizmus meg kb ezzel próbálkozik. Ebből fakadóan tökéletlen, mert mindig van egy pont, ahol már az emberek jóindulatára alapoz, ami meg egyesekből hiányzik.

A pride esete ilyen szempontból egy nehéz kérdés. Egyrészt én visszataszítónak tartom, ha a szexualitás az utcára van erőltetve, akár hetero akár homo. Ráadásul elfogadást várni provokációval az idiotizmus netovábbja. Sok résztvevő szerintem ilyenkor inkább a belső feszültségeit éli ki, mintsem tüntet. Viszont az, amikor Kocsis Mátét megvádolták azzal, hogy meleg és Vona Gábort meggyanúsították azzal, hogy meleg bárban járt, jól mutatta, hogy Magyarországon azzal még le lehet járatni valakit, hogy homoszexuális (az ettől független, hogy csak rágalom volt). Szóval ez meg valahol indokolja, hogy a problémára rávilágító tüntetésre szükség van.

Az alap probléma szerintem ott leledzik, hogy azok, akik a mindennapokban nem csak a szexualitásukkal minősítik magukat, nem akarnak olyan tüntetésre menni, ahol olyanokkal lennének egy kalap alá vonva, akik viszont igen. Viszont így azok vannak felül reprezentálva, akiknek az életében valamilyen oknál fogva a szexualitás került a centrumba.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18906 üzenetére

Jól tolod. :C Én alapból nem írok oda, kellemesebb itt szétoffolni a topikot politkával, mint a politika rovatba írni. ;] ;] ;]

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18807 üzenetére

Ez UEFI nagyjából mindenhol egységes. Ha szabályos, GPT-vel és EFI partícióval csinálod, kikapcsolod a Secure Bootot, és megérted, hogy hogy működik, hogyan töltődnek be az .EFI fájlok az EFI partícióról, azután kezesbárány, és könnyebb is kezelni, mint az MBR bootos megoldásokat.

Csak a legtöbb user, meg legtöbb disztrókészítő nem fogták fel, hogy hogyan működik, ezért ragaszkodnak a GRUB közbeiktatásához, Secure boot bekapcsolásához, meg egy csomó mindenhez, amivel keserítik az életet.

Pedig elég sok UEFI-s géppel volt már dolgom, gondom nem volt még soha az UEFI-val, és UEFI bootal, pedig mikor még nem volt UEFI-s gépem, akkor én is féltem tőle, az alapján amit ilyen topikokban panaszkodtak rá, hogy semmi nem megyen’ és nem bootol vele. Közben meg kiderült, miután nekem is lett, hogy ebből semmi nem igaz.

A te HP laposodat is átbeszéltük többször, hogy azzal az a probléma, hogy a kedves Hülye Pakard Win8-10-hez drótozta be a default UEFI beállításokat (mert ugye ezeken kívül szerintük más használható OS úgyse létezik), ami alapból csak a BOOTX64.EFI fájlt akarná bebootolni, a legtöbb Linux disztró alatt ezt a fájlt máshogy hívják, vagy GRUBX64.EFI-nek, vagy systemd-bootx64.EFI-nek vagy ha Secure Boot is van, akkor shimx64.EFI-nek. Ezért vagy a vonatkozó fájokat át kell nevezni BOOTX64.EFI-nek, vagy efibootmgr segítségével felvenni egy új bootopciót kézzel az UEFI-be. Csak ezt kedves Minték meg Ubiquity Installerék sem tudták a mai napig megérteni, helyette kényszerítik a saját GRUB baromságukat, ami egyes gépeken per default nem fog UEFI-n bootlni. Pedig ez az UEFI nem is annyira modern dolog, több mint 10 éve jelen van, ennyi idő alatt megtanulhatták volna a fejlesztők kezelni.

Meg egy-két régi tablet-netbook problémás még UEFI szempontjából, hogy ezeken az UEFI 32 bites, nem a minden gépen sztenderd 64 bit, ami eltérő .EFI fájlok használatát teszi szükségessé, és hekkelést igényel, hogy menjen.

Azt kell érteni hogy ha tetszik az UEFI, ha nem, az MBR boot már nem tartható életben. Az MBR boot és a 16 bites Legacy BIOS még az eredeti IBM PC/XT maradványa 40 (!!!) évvel ezelőttről, ekkor még bele kellett férni az x86 proci valós módja által kínált, 16 bites módban maximálisan használt 20 bites memóriatartomány első 384 KB-os részébe, az alsó 640 KB-ot az OS-nek, programoknak kellett fenntartani, ezt már nem kell, de az 1024KB-os memóriakorlát továbbra is erősen limitál. A partíciós tábla, meg az MBR indítókód is úgy lett kitalálva, hogy a floppy-k nem használt, 0. 512 bájtos szektorába beleférjen, ebbe kellett belegyömöszölni mindent, és ez elég is volt, amíg csak kisebb HDD-k voltak, meg egyszerű OS-ek single bootban. Persze aztán tovább hekkelték ez a gyenge lábon álló megoldást, hogy partícióflagekkel, meg extended/logical partícióval trüközéssel, és MBR-ből indított boot managerekkel (aminek csak az indítókódja van az MBR-ben, de már bootpartíciról fut, és innen tölti be az OS-ek kódjait) mégis lehessen bonyolultabb OS-t, vagy multibootot és 4-nél több partíciót használni, de ezek mind csak limitált hekkek, régi hekkelésekre rábővítgetve, amik idővel elavultak, és ma már csak korlátként jók csak. Ez az MBR boot ráadásul a IBM, MS, DOS, Windows ökoszisztéma megoldása, Mac-ek más megoldást használtak, Unix/BSD-rendszerek saját partíciós táblát, sémát. Az egy más dolog, hogy míg nem volt más, addig a Linux disztrók is a windowsos világ MBR-es megoldását adoptálták, mert desktop gépeken ez az elterjedt.

Időközben 64 bitesek lettek a gépek, 2 TB fölé nőttek a merevlemezek, minden minimum 4K fizikai szektoros háttértár, ha nem nagyobb, megjelentek új háttértárprotokollok (pl. NVMe), sokan használnak multibootot is egyszerű felhasználók közül. A hardverek is bonyolultabbak lettek, OS-ek, egyre bonyoltabb bootkóddal, ki kellett valamit találni az MBR-es/BIOS-os limitációk ellen. Erre lett 2005-ben kitalálva az UEFI, eleinte csak inteles szervereken, de aztán beállt mögé előbb az egész szerveres iparág, szabványosították, meg utána előbb az Apple majd a desktop PC-s világ is átvette fokozatosan, mert látták, hogy bevált, sikerrel bontotta le a korábbi korlátokat, meg már szabványosítva van, és nem találták fel helyett újra a kereket, nagyon helyesen. Az kellett volna még, hogy időközben valami 3. hülye szabánnyal is előálljanak.

Csak még így 10-15 év múltán is sok ember nem nyitott a változásokra, inkább menekülnek vissza a régi technológia menekülőútjaira, akkor is ha a modern OS, és modern hardver támogatná az újat. Egyszerűen csak fogalmatlanság veszi körül az UEFI-t, nem csak a felhasználók, hanem a fejlesztők részéről is (lásd Ubiquity Installer, amit az Ubuntun kívül a Mint meg még egy csomó minden használ), sőt, még a gyártók részéről is (lásd drágalátos Hulla Pakkarcs) fogalmatlanság van, meg eltáncolgatás a teljes szabványosítás ellenére nem szabványos irányokba. Elég szomorú, hogy ilyen sok idő nem volt elég az adoptálásra, nem tudom mennyi haladékot akarnak még, 50 év, 100 év elég lesz?

De lényegében a háttértárak kezelésénél is a mai napig számos korlát és hekk zavarja a képet, ezért is van, hogy sok alaplapra csak valami fos SATA vezérlőt applikálnak, régebbi alaplapokon hol megy az AHCI mód, hol nem támogatott, mint a mesében, meg a SATA/AHCI szabvány az ősi, régi HDD-khez és régi CD-ROM meghajtókhoz kitalált PIO módos IDE/ATAPI szabványra lett fokozatosan rábővítgetve, ráhekkelve, ATA66-133 módokkal és mindenféle UDMA móddal, majd erre lett hekkelve a különböző verziós SATA és AHCI protokollok. Ezek miatt a mai napig pl. lassan megy bootkor a meghajódetektálás, meg SSD-knél trükközni kell, hogy a TRIM ne legyen elfelejtve, külön szoftverek megoldásokat kell rá hívogatni. Persze így az SSD korszakban kifejezetten az SSD-khez fejlesztettek új protokollt, NVMe néven, ez eleve nem HDD-khez meg körtányéros, köralakú, szektoros lemezekhez készült, ezért nincs szükség mindenféle IDE módos meg TRIM és enegriagazdákodós pótakrámilyen DPM-es trükközésekre, meg van emelve a párhuzamos és sorbaállított műveletek száma, be lett hozva egy csomó feature (ilyen áramkimaradás esetére, cache problémák kivédésére, Host Memory Bufferként rendszer RAM hasznosítására). Csak hát új protokoll, a régi HDD-s szutyokkal élből nem kompatibilis, ahhoz semmi köze nincs, nem annak a tetejére lett ráhekkelve utólag, ezért nagyon kevés kivételtől eltekintve modern UEFI bootot, GPT-t, stb. igényel.

Azt kell érteni, hogy mikor egy régi technológia már elavul, akkor egy idő után nem érdemes akkor sem új feature-ökkel bővítgetni új hardverek támogatásához, ha még egy darabig még lehetséges lenne foltozgatni, hanem egy idő után érdemes teljesen dobni, és kifejezetten egy a modern hardverekre optimalizált megoldást szabványosítani, ami durván kitolja a korlátokat újabb 20-40 évig.

De ez nem csak desktop PC-knél van így, az IPv6 elterjedése is még ilyen sok év után a béka valaga alatt van, mindenki menekülget vissza az IPv4-hez meg a NAT-hoz, nem csak a userek, de sokszor inkább a gyártók meg a netszolgáltatók, szerverüzemeltetők sem támogatják, vagy lustaság, vagy szakmai inkompetencia miatt. Még most sem kaptak észbe, hogy erősen fogytán vannak az IP címek, hiába is van a NAT, meg most fogtak be korábban nem használt IP tartalékokat, ez is csak bizonyos időbeli haladékod ad, nem kéne a váltást tovább halogatni, egyre nagyobb felelőtlenség. És minél többet várnak az átállással, annál kínosabb lesz, annál fájldalmasabb. De várnak, amíg csak lehet, ha csak rajtuk múlna, a végtelenségig. Ahogy általában egy megszűnt támogatású Windowsnál is kitartanak a userek egészen a támogatási idő végéig, meg még azután is. Megint az a tipikus lustaság, amit az LTS-ekkel is kiszolgálnak, hogy jajj, nem akarom újratelepíteni. Érthető, az a világ vége lenne. Ha mindenki ez a if it works / if it ain't broken, don't fix it elve alapján csinált volna mindent, a mai napig barlangban pattintgatnánk a tüzet és egy csomó találmány, felfedezés nem született volna meg. Mert lássuk be, hogy barlangban és bokorba sz4rással is elég jól elvoltunk sokáig, de volt, akinek több kellett, kényelmesebb, és ezért bonyodalmakat is vállalt. Mert minek upgrade-elni, ha a régi is működik?

Ugyanezért meg most a vergődés az USA-ban is, ahol ilyen szövetségi hivatalok meg bankok szerverein még ilyen 40-50 éves COBOL mainframe kódot futkosnak részben, mert lusták volna átíratni, amíg működik, menjen alapon. Csak most ugye eljött a netes korszak, minden netre kötve, mindent támadnak, meg újabb OS-eken nem egészen kompatiblis mindennel, mindenféle biztonsági layerrel és absztrakciós réteggel, meg hirtelen nem lett ember az ősi kódok karbantartására, így szorultság okán megy a vergődés, nem találnak embert, az IBM-nek muszáj volt újra Cobol-képzéseket indítania, hogy felfrissítse iránta az érdeklődést. Ja, ne nyúljunk hozzá, mert még megy, de ha egyszer hirtelen nem fog menni, akkor az arcba robban az egész, hogy hirtelen kéne lépni, nincs idő, felkészületlenség van. 2018-ban volt is botrány, mikor a US szövetségi adóhivatal szerverei alatt kirohadt a vas, és ugyan sikerrel cserélték, de az új hardveren futva az 56 éves COBOL kód szépen összefosta magát adóbevallási időszakban, és elveszett a bevallások jó része, póthatáridő tűzésével egy csomó embernek újra kellett küldeni, oltári nagy szakmai beégés lett belőle. Mondani se kell, hogy valahogy meghekkelték, és időzített bombaként a mai napig ez a régi kód fut, mert ebből sem tanultak.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18803 üzenetére

Jó neked, majd észre fogod venni. Eleinte én sem ekéztem a systemd-t, elfogadtam, hogy egy másik rendszer, adtam neki esélyt, hogy hátha beválik. Sokáig nekem sem volt vele bajom, mert egyszerűen csak működött, de aztán elkezdtek rajta szaporodni a problémák, lelőhetetlen stop job running percekig (jó, ezt ki lehet cselezni valami .conf-os beállítással), letilthatatlan random seed modul, szórakozó wi-fi-kapcsolat, majd jöttek bele a extrabloatdé-nyomorékságok, és ma már tökéletesen látom, hogy az kezdetektől fogva az ekézőknek van igaza.

Egyébként meg mint írtam, nem is magával a systemd-vel és Poetteringgel van probléma, hanem egy nagy profitmulti, mint a Red Hat (most már IBM) lenyom az egész linuxos közösség torkán valami bloat szemetet, amit nem tudsz kikerülni, mert minden dependel rá. Mondom, ha csak egy alternatív initrendszer lenne, és szabadon le lehetne cserélni másra, akkor nem ekézné senki, akinek bejön, használná, akinek nem jön be, simán lecserélné. De most úgy áll a dolog, hogy mindenkinek kell használja, még a systemd-mentes disztrókon is hiába nem az az initrendszer, ilyen-olyandé, libsystemd, elogind moduljai továbbra is jelen vannak, hogy a rá dependelő alkalmazások fussanak.

Ez a két legfőbb baj van vele, hogy minden akar lenni, nem maradt meg szimpla initrendszernek, és hogy mindenkire rá van erőltetve. De ugyanez a baja a snapoknak is. Legújabb Ubuntu, Fedora, és majd a legújabb Mint-ben is fokozatosan minden Snap lesz, majd meglátod, hogy hosszú távon micsoda bloatosítás és érvágás, és már most tolják rá az összes userre, hogy ha grafikus szoftverközpontból telepít, akkor default Snap-csomagok jönnek le. Holott a natív apt csomagkezelős .deb csomagok kezelése is ott van, amivel eddig nem volt semmi baj, de most majd dobják valami bloat fostenger kárára, ami legalább ilyen 1 gigás csomagokat húz le, és mindenféle service-t futtat extraként a háttérben, ami nélkül tökéletesen meg lehetett eddig is lenni.

Írom ezt úgy, hogy a Snap-nak még értelme is lenne egy ilyen nagyon kezdőknek szánt disztróban, de nem mindenkire rátukmált, hanem alternatív jelleggel, hogy a csomagok fele már default telepítésben Snap, hanem ha egy csomag nem található a hivatalos tárolókban natív csomagként, és PPA sem lelhető fel hozzá, vagy fellelhető, de valami verziófüggőség miatt nem települ belőle a csomag, vagy nem megfelelően működik, akkor egy totál kezdőnek van egy plusz opciója, hogy lehúzhat egy majdnem biztosan működő központi csomagot Snap formájában, és nem kell kezdő létére ilyen forgassunk forráskódból kudarcokkal, és verziófüggésekkel szívnia. Tehát lenne értelme pont egy ilyen disztróban, de nem így, hogy mindenkire ráerőltetik, ha kell, ha nem, még akkor is, ha ott lenne rá a natív apt/deb csomag. Na, ez az, ami pofátlan gusztustalanság, a saját konténeres bloat szutykukat ilyen gátlástalanul rátolni mindenkire.

De pl. Fedorán már 0 értelme van, mert az nem a legkezdőbbeknek van. De mivel corporate bullshit lett az is, így beleerőltetik, mert kell, mint egy falat kenyér.

• totron

addikt

válasz ubyegon2 #18785 üzenetére

Igen, ha pálcikaemberként használsz pálcikawm-et. Többször megfigyeltem, hogy saját bevallása szerint is nem teljesen értett területekről való bekezdései úgy kanyarintódnak, hogy magas lóról beszélt ő. Felemás nemszerencsés módszer.

lynx-ben karistolva

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18774 üzenetére

Lehet ez kicsit érthetetlenre sikerült, de aki képben van minimális szinten, az érti mire gondolok. Az, hogy neked valami kínai, az nem jelenti azt, hogy akkor nincs is értelme.

Amúgy ma visszaálltam Archra, egyelőre waylandes SwayWM fut, az X.org + Openbox konfigokat átmásoltam Void-ról, de még nem röffentettem be. Ráküldtem egy pacman -Syu frissítést, 2-3 hónap kihagyás után ~375 csomag frissült ~1250 MB letöltést eredményezve, a rendszeren ~5 GB változást eredményezve, valami 4 csomag váltott korábbiakat. A frissítés gond nélkül lement.

• totron

addikt

válasz ubyegon2 #18732 üzenetére

33% nem egyenlő 95%. Nem másoktól tarhált pénzt visz el valaki vagy félmaréknyi ember, hanem mindenki a saját kontójára indul vagy társsal. Más modell a kettő. Nem is értem a párhuzamot. Az étkezésest meg végképp nem. Egyébként a maradék 1% az mérges gombát evett vagy már nagyon öreg volt?

Hogy kell érteni ezt a nagyon mást, mikben mutatkozik meg?

Én sokáig nem tudtam, hogy hollandus, nem merült fel az eredet.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #18721 üzenetére

Nem elek ilyen uri dolgokkal mint erfrajer.

Igazad van, nem vagyok (onkentes) karantenban (se), heti 1x boltba kell menni (plusz ma pl postara is), de karaktenkent van a koztudatban. :P

Én már rég túl vagyok ezen, de mi ezzel a baj? - az hogy folyamatosan tul vagyok rajta. :DDD

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18679 üzenetére

Igen, ezt a Windows userek is így érzik, hogy fikázva van a kedvenc rendszerük. Mert hogy mered te fikázni, mikor nekik megfelel. Ha?!

Egyébként én pont arról írok, hogy akkor fogod látni csak, hogy szar, ha fejlődsz. Eleinte én is rajongtam ezekért a bloat, full GUI, full DE, full toolbar, full csilivili megoldásokért, sokáig ezért is volt a kedvencem a KDE. Csak hát változnak az idők, azóta sokat fejlődött, változott a szemléletem, ahogy tanultam meg dolgokat, és így visszanézve világosan látom, hogy teljesen tévesen ítéltem meg akkor dolgokat, valószínű Windows miatti beidegződés miatt.

Az a baj, hogy nem fogod érteni, miről írok, amíg magad is nem kezdesz el fejlődni, megváltozni. Persze tudjuk, hogy nálad ezek kizárva. Mondom, korábban nekem is tök hülyéknek tűntek ezek a minimalista, használjunk terminált mindenre, nuku egér, csak billentyűzet userek. Nem is értettem, hogy mire fel nagyzolnak, meg játsszák az elitistát, meg minek szopatják magukat gépelgetéssel, meg ilyen 30 évvel ezelőtti DOS-szerű megoldásokkal, 50 évvel ezelőttről származó unixlike parancsokkal, mikor a 21. században ott a csilivili GUI, amiben csak kattintgatni kell egérrel. Az a baj, hogy amíg a szemléleted nem változik, addig úgyse fogod megérteni ezeket a szempontokat.

Ahogy a Windows userek sem fogják megérteni, hogy lehet Windows nélkül élni. Ők csak hajtogatni fogják, hogy megelégedéssel használják. Csak ez nem releváns, mert sokan használnak sok igénytelen szemetet megelégedéssel. Közben meg te tudod, hogy a Linuxot is lehet. Én meg azt mondom, hogy a minimalista megoldásokat is lehet. Közben meg így kategóriánként nem értjük egymást, mindenki idiótának nézi a másik tábort, más szemszögből.

Én meg azt tapasztaltam ki, hogy fejlődni mindig érdemes. Már anno, windowsos korszakomban is azért tanultam egyénileg gépírást. Meg azért váltottam Linuxra. Meg azért tanultam meg a vim-et, meg a LaTeX-et, majd a TeX-et. Azért váltottam egyre minimalista disztrókra. Eddig az összes ilyen kifizetődött, és kamatozik a bele tett idő, tanulási erőfeszítés. Pedig teljesen ellennék én is egerészve, akár Mint Cinmanóval, akár Win10-zel, annak ellenére, hogy kevésbé lenne optimális, mégse nem érzem elvesztegetett időnek a tanulásba fektetett munkát, még akkor sem, ha nem vagyok se hivatásos programozó, se rendszeradmin, vagy ilyesmi.

Sőt, eddig a világon minden találmány meg felfedezés úgy született, hogy volt egy kísérletező kedvű, nolifer loser idióta, aki szokatlan dolgokkal próbálkozott, meg rászánt olyan evidensnek tűnő dolgokra időt, amikről kiderült, hogy mégse evidensek, mert lehet őket másképp csinálni, hatékonyabban.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18633 üzenetére

Oké, hibás vagyok, hogy nem néztem utána, de védelmemre legyen mondva, hogy nem érdekel, hogy ott van-e az Ubuntuban. Plusz a vonatkozó oldal írta, hogy egy csomó disztró tárolójában nincs benne, közöttük konkrétan írta, hogy a Voidéban sincs. Nem volt okom kételkedni benne, hogy hülyeséget írnak, mert Voidnál passzol az infójuk, így logikusnak tűnt, hogy Ubuntuban sincs. Nem kell felfújni. Elhiszem, hogy van benne, de ez az esetemben mégse releváns, mert csak a 18.04-es tárolókban ezek szerint, és ott is régi csomag. Cryin infója szerint a a 20.04-esben is ott van, egy újabb verzió. Hajamra kenhetem az Ubuntut, ezt kell érteni. Gnome3-as bloathalom, telepakolva systemd-vel, Snap-pel meg egy csomó trágyával. Meg mint mondtam, a Sage-et meg csak kipróbálnám, nekem nem húzóalkalmazás.

Persze annyiból örülök, hogy kiderült, hogy Ubuntuban van, mert így tudom, hogy ez a Repology oldala kamu, téves infók vannak rajta, legközelebb nem használom.

Elmentem melóba, elindítottam újra egy tiszta fordítást, megint leállt hibával. Nem volt mégse hiába, mert ugyan normális hibaüzenet sincs, amiből meg lehetne fejteni miért, mégis meglett egy neten oldal alapján mi miatt nem fordul a Sage. Úgy néz ki user error, de megint csak félig. A doksi írja is, hogy ./configure-ral kell kezdeni, de nincs ilyen szkript a forráskód kibontása után, ezért kihagytam ezt a lépést. A vicc az, hogy egyszer, mikor már a make lefut, még ha hibával le is áll, utána létrejön ilyen configure script, el is indítottam, és talált hiányzó libeket, amiket a Sage doksija nem jelölt meg függőségként:
    configure: notice: the following SPKGs did not find equivalent system packages: arb boost cbc cmake eclib fflas_ffpack gp2c isl libsemigroups ninja_build pandoc pari_elldata pari_galpol pari_nftables pari_seadata perl_cpan_polymake_prereq perl_term_readline_gnu

Ezeket kell majd feltennem, néhányat fel is tettem már, csak nem mindegyiket találom a Void tárolóiban, pl. iaz eclib.

Egyébként nem arról van szó, átbootolhatnék Archra, és 5 perc alatt feltehetném ott, de úgy abból nem tanul az ember, ha a problémákat kikerüli. Ha most Voidot tesztelek, ezen fogom megoldani a gondokat, nem telepítek fel a gépre 500 disztrót, hogy bootolgassak közöttük. Ez van, maradi vagyok, ha én valamit használok, azt tényleg használom, nem divatemberkedek csak vele, hanem kizárólagosan azt használom. Ez nem a Sage-ről szól, hanem elvi kérdés. Oké, most átbootolnék, és feltenném ott, megnézni milyen. Aztán a legközelebbi szoftvernél, ami kelleni fog, és nincs bent a Void tárolóban, akkor majd mindig átbootolgatok. Kösz, de ilyet nem játszunk, élből komolytalan lenne.

(#18635) Rimuru: értékelem, hogy segíteni próbálsz, de nem kell. Nem, nem teszek fel Ubuntut. Nem is értem, hogy miért tukmáljátok rám. Világosan leírtam számos topikban, számos hozzászólásban, hogy miért tartom komolytalannak, csak nagyon kezdőknek ajánlom. Meg azt is komolyan gondolom, hogy nem használok menekülőutat. A virtuális gép is csalás, igen. Megint a probléma megkerülése ahelyett, hogy megtanulná az ember megoldani. Ezt pont neked kéne tudni, hogy így nem lehet hozzáállni, mert így nem lesz fejlődés, ha mindent menekülőúton kerül ki az ember. Mondom, Archon simán feltehetném, az ott van még dualbootban, de ezen a héten törölni fogom, mert kell a hely. Csak azért volt meghagyva, ha a Void-dal lenne valami, bootképtelen lenne, akkor ne maradjak pótrendszer nélkül, meg ha meg kell nézni valami beállítást, akkor esetleg hasznos lehet bebootolni. Kiderült nem hasznos, csak a helyet foglalja, ezért törölni fogom. Nem vagyok rászorulva sem az Ubuntura, sem az Archra, Voidon is meg fogom tudni oldani.

(#18630) Cyrin: szerintem azért ne hasonlítsuk össze a Commodore 16-tal a helyzetet. Egyáltalán nem látok semmi párhuzamot. Értem, hogy ezt önszopatásnak hiszed, de nem az. Még ha nem is jön be a Sage, akkor sem fogom elvesztegetett időnek elkönyvelni, mert minden ilyen problémamegoldásból tanul az ember. Pl. ebből máris megtanultam azt, hogy ha egy doksi ír egy lépést, amihez hiányzik fájl, azt akkor sem szabad átugorni, máskor hiányzó ./configure szkriptnél be kell nyomatni neki egy make configure-t. Plusz pl. kiderült, hogy a Repology egy kamu oldal. Meg hogy a Sage ilyen sokáig forduló megamonstrum.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18629 üzenetére

De honnan tájékozódjak, ha nem használok Ubuntu-alapú disztrót? Ne idegesítsél már. Jó, tévedett a Repology oldala.

Igazából a legtöbb program forráskódból pörgetése nem gáz ám. Normál programok (a csomagok 99,9%-a) kb. 5-300 mp. alatt lefordulnak, azok a minimalista terminálos alkalmazások, amiket én használok, inkább 1-10 mp között mindössze. Csak néhány ilyen mamutprogram van, amiket ha forráskódból fordítasz, akkor sokáig tart, kernel, glibc, llvm, gcc, böngészők, LibreOffice, Electron-alapú alkalmazások (mivel Chrome-on alapulnak), Wine, stb.. Meg a Kárloszkás alkalmazások, amikkel nem is a fordítási idő a gond, hanem le sem fordulnak, de ezeket használni sem érdemes.

Annyi, hogy ezek szerint a Sage is ilyen, ezt nem tudtam. Mondom, nem ismerem ezt a progit, csak ajánlásra próbálnám be. Nem használtam még soha, nem fordítottam le soha. Elvileg épp olyan Matlab-klón, mint az Octave.

(#18630) Cyrin: ez ilyen. Nyilván nem 10 perc kipróbálásért fordítom, hanem tanulásképpen is. Tapasztalatszerzés. Elvileg még van fent Arch, azon be tudnám röffenteni, de nem akarom, mert törlésre kerül nemsokára, és én ha egy disztrót használok, teljesen fő rendszerként használom, nem disztróhoppolok meg dualbootokoz semmi másra. Úgy csak azt szokod meg, hogy átbootolgatsz menekülőutakra, és nem fogod sose tudni megoldani a problémákat egy adott disztrón. Ennyi. Most min. még 5 hónapig a Voidot tesztelem, ez van, ezen próbálok megoldani mindent. Nem teszek fel n+1. rendszert, meg bootolgatok át állandóan, megfutamodva a problémától. Ha ehhez az kell, hogy napokig fordul a kód, akkor napokig fordul. Egyébként ezen a gépen kb. 8-10 óra alatt fordul le. Most csak azért nem fordult le, mert időhiány miatt megszakítottam a fordítást, és nem tudta pontosan onnan folytatni. Nem kell ezt túldramatizálni. Csak meglepett, mert nem számítottam ilyen hosszú fordítási időre.

Nem sürgős nekem ez a progi, csak tisztán kíváncsiságból, érdekességképp nézném. Nem ilyen napi szintű használati létszükséglet.

• Cyrin

addikt

válasz ubyegon2 #18629 üzenetére

a megoldás, hogy tartani kell egy ubuntut a programok kipróbálására, ott feltelepül max fél perc alatt, aztán ha tetszik, lehet napokig forgatni a fő rendszeren :D
    10 perc kipróbálásért napokig várni az durva...
    az jut eszembe erről, amikor gyerkkoromban a Commodore újságból C16-on pötyögtük be a gépi kódokat, aztán amikor két nap múlva kész lett, elindítottuk és egy nagy fekete képernyő lett az eredény, semmi több... :W

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18627 üzenetére

A Repology oldala kifejezetten írja, hogy Ubuntuban sincs. Hozta listában az Absent from distros listában. Ezek szerint az infójuk rossz. Azt se felejtsd el, hogy a Bionic (utálom ezeket a neveket, maradjunk abban, hogy ez a 18.04) régi, azóta már megjelent 2 kiadás, beleértve a 20.04-et. A Sage a 9.1-nél jár most, ez az Ubuntu tároló meg a 8.1-et tartalmazza.

Ubuntut semmiképp nem raknék fel, ha ez megnyugtat. Lassan úgy lennék vele, hogy akkor inkább a Win10. Egyformán bloat úgyis, egyformán céges profittermék, Win10-en legalább fut minden, ha még szar is. Egyébként azt régen is elismertem, hogy a legtöbb csomag Debianra és Ubuntura van, ez tény. Úgyhogy akinek nem számít, hogy adott esetben régi verziósak, csak legyen meg minden csomag binárisan, azoknak erre a vonalra kell rámenni.

(#18626) Rimuru: ezt nem találtam, hogy le is tölthetem készen. De azért gáz, hogy ilyen sokáig fordul, és nem mellékelik a tárolóban. Nálam lefulladt éjszaka a fordítás, logot néztem, de nincs benne használható. suitesparse modulnál írt hibát. De ez lehet amiatt is, mert megszakítottam a fordítás folyamatát egyszer. Próbáltam make install-t, de erre megint nekiállt valami modulokat fordítgatni. Valószínű újra lefordítva lefordulna, csak mindjárt make -j5-tel kéne indítanom, és nem szabad megszakítani. A sok nagyokos azt irkálja a neten, hogy de izé, megszakítható, mert a make onnan folytatja, ami még hiányzik a fordításhoz. Nem, nem folytatja onnan, ezt tanulságnak is írom a topikba, hogy ha megy a make, ne szakítsátok meg, ha annyira hosszú, hogy mindenképp meg kell szakítani, akkor vagy make clean vagy egész kódfatörlés és újra kibontás után újra kell kezdeni a fordítást, egy olyan alkalmas időben, amikor mindegy milyen hosszan dolgozik.

Egyébként az a morbid, hogy ezt a Sage-et nem is ismerem, nem is biztos, hogy tetszeni fog, csak kipróbálnám, hogy mivel tud többet, mint egy Octave például. Lehet arra jutok 10 perc próbálgatás után, hogy nem jön be.

Mindegy, holnap éjszaka nekiállok újra a fordításának. Már csak azért is, kíváncsiságból.

Igazából ezt most nem is azért blogoltam ide az OFF-ba, hogy panaszkodjak, mert szerencsére profi projekt, tuti le fog fordulni, ha nem szakítom meg, csak példának szántam, hogy disztróválasztásnál ilyen szempontok is előjöhetnek. Ez nem is azt jelenti egyébként, hogy a Void rossz lenne. Azt jelenti, hogy kis disztró, kevés fejlesztő, kevés csomag. Pont. Egykoron az Arch is ilyen kicsiként kezdte még sok évvel ezelőtt.

Igazából már Kárloszka mxhkd-jénél sem panaszkodás miatt írtam meg a fejleményeket, hanem hogy legyen egy markáns példa, hogy hogyan nem kell szoftvert fejleszteni és publikálni. Csak itt sokan személyes támadásnak vették, nem is értem miért.

• totron

addikt

válasz ubyegon2 #18595 üzenetére

80-as évekbeli látványvilágról írsz. Az a baj, hogy pár érdemi újításon kívül sok idézőjeles újítás nem csak, hogy haszontalan, hanem egyenesen útban lévő vergődés. Végül körbeérünk vagy már a Win10-zel körbe is értünk. Nem egy CDE/motif látványvilágot propagálok, de lássuk be, hogy olyan nagyon több nem kell a boldogsághoz, mint amennyire az hú de ki van találva és szükségesnek el van adva.

• Siriusb

veterán

válasz ubyegon2 #18597 üzenetére

"Tényleg azt hiszed, hogy akinek nincs baja velem, az elmezavaros? "
    Á, dehogy! :DD Bocs, de amelyik topikban látlak, mindenhol és mindenkivel háborúban állsz, gondoltam neked már mindegy, ha itt és most én is kicsit froclizlak. ;)
    Természetesen nem akarlak megbántani, szóval bármit hallasz tőlem, azt poénnak vedd. :)

#18598) Rimuru
    Olyat nem teszek többet! 10 év alatt egyszer mentem át debiánra fél évre, de halálra untam magam. :DDD

Van egy ritkán használt laptopom, amin debian volt még a ritka használat miatt. A napokban visszaraktam arra is az Arch-ot úgy, hogy beletettem az asztali gépből nyugdíjazott SSD-t. Mit szívtam vele, nem akart bootolni. Amire eszembe jutott, hogy MBR-nél boot flag-et is be kell állítani... :D
    Nem mai gép ez sem, de KDE-vel (is) elég jól elmuzsikál, de ami leginkább meglep, hogy aksi is még viszonylag jó.

• Siriusb

veterán

válasz ubyegon2 #18589 üzenetére

Kukáztam én is a Cinnamont, szerintem már csak Te használod egyedül. Egy emberért meg nem fogják fejleszteni, mégha az Te is vagy! Kezdj el barátkozni az i3-mal és társaival. :D

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18581 üzenetére

A téliszalámi évtizedek óta túl van árazva. 11-12k-ért kilóját nem fogja venni senki. Gazdasági helyet ide, vagy oda. Annyiért steaket lehet frissen sütögetni, vagy több kiló másik füstöltárut venni.

Kínaiaknak meg ja, az apjuk kaszá’t... a rét közepén, motorossal. Ennek a koronának meglehetett volna az előnye, ha mindet kiöli a ‘cibe, de sajnos nem történt meg. ’szomnak sem hiányoznának, másfél milliárd, hasznavehetetlen, ferdeszemű suttyó, ez nem rasszista szemlélettől függ. Sokat fogunk még szívni miattuk, nem ez a koronakáosz volt az utolsó dobásuk.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #18574 üzenetére

Olyasmit irtam korabban hogy elegem van mindenbol es csak trollkodni jarok mindenhova. :P

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #18558 üzenetére

Aham értem. Majd aki csak ritkán jön ide és nem tudja, milyen témákat kell ignorálnia - azt ugyis tudjuk hogy regen jart itt igy csak kicsit kovezzuk meg. ;] Tul van lihegve ez is.

De bedobok meg egy visszatero temat...Ez a firefox 75 egy elcseszett verzio lett. ::DDD

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #18555 üzenetére

Most akkor nem lesz offoff? - Nem erzem az igazi igeny ra. Ha valaki akar akkor el tud menni a corona topicokba coronarol coronazni. Itt pedig elfelejtik akik kesztetest ereznenek ra, ennyi onuralma csak van mindenkinek. ;)

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18521 üzenetére

Nem, o1g-ék nem fognak semmit lenyúlni majd, mert nem lesz mit, kopogni fog az ürességtől az államkassza (amiből így nyugdíjakat és segélyeket sem tudnak majd fizetni, vagy nem teljes fedezeti részben). Stadion sem fog megépülni, ha ez megnyugtat. Úgy fog ott állni, megkezdve, az ezer milliárd máris elfolyt rá, lesz egy drága építkezési rom, majd el lehet zarándokolni oda, az lesz a magyar Stonehenge. 1000 év múlva majd fejtegetik a Marsról jött idegen civilizációk, hogy az most csillagvizsgáló akart lenni, de akkor meg mit keresnek mellette a MaÉp Zrt.-s cementeszsákok meg ott hagyott daruk ;]

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18509 üzenetére

Ezt úgy hívják, hogy gazdasági hiány, meg hánycikk. Azért adják az 5 forintos terméket előbb 50-ért, majd 500-ért, majd 5000-ért. Mert L’Oréal, mert megérdemlik, mert megtehetik, hiszen kell, és kevesebbért nem tudod megvenni. Nálunk ezt vidéken ’ci pofátlan lehúzásnak hívják.

De ez nem csak a sebészmaszkkal van így, hanem egy csomó minden hiánycikk lett, mióta a koronavírus miatt az egész világ le lett zárva, sok cég, üzem nem gyárt semmit, online árurendeléseket visszadobják, a külföldről rendelt áruk a határokon rekedve várakoznak tömegesen. Emiatt növekednek az árak. Aztán utána sem indul újra a termelés, mert a hosszú zárvatartás miatt tönkremennek a cégek, és egy óriási gazdasági világválság jön, rosszabb lesz, mint a 2008-as ingatlanválság, és az 1970-es olajválság. Kb. olyan súlyos lesz, mint a 1929-32-es világválság volt. Pár milliárd ember fogja elveszteni a munkáját, százmilliók kerülnek utcára. Jó lesz nagyon, alig várom.

Lesz majd mellé fincsi kis infláció, és vissza fogod sírni, hogy az 5 forintos maszk 500-ba került, mert az a múlt lesz, helyette 5-50 ezerbe fog kerülni.

• F34R

nagyúr

válasz ubyegon2 #18509 üzenetére

Meg is ilyenkor is a retkes hasznot hajszoljak.

(#18508) cigam

Jajj meg jo hogy az embereknek marad hajuk :W

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18465 üzenetére

Ez így van, a Linux büntetni tud a figyelmetlenségért, nagyon nem megbocsátó, főleg ha terminálos parancsról van szó, ha rosszul van kiadva, rossz paraméterekkel, akkor adatvesztés meg működésképtelen rendszer lehet a vége. Vagy csak szimplán kudarc, amihez elég az is, hogy kis/nagybetű fel legyen cserélve, vagy legyen benne egy felesleges szóköz vagy egy kötőjelből kéne még egy, vagy ilyesmi. Windowsos user meg ahhoz van szokva, hogy nyugodtan kattintgathat bele a nagyvilágba, mert úgyis vissza lehet csinálni, meg a hülyebiztos rendszer visszadobja, ha rosszra kattint, meg kitalálja mit akar.

A másik, ami nagyon kell, és a legtöbb windowsos usernek óriási gyengesége, az az értő olvasás. Általában megkapják a hibaüzenetet, és vagy nem tudják értelmezni, vagy csak reflexből bezárják mindenféle olvasás nélkül, csak annyit látnak belőle, hogy párbeszédablak, technobla-bla és már nyomják is ki a bezárás vagy OK gombra kattintva, csak hogy szabaduljanak tőle, mert ijesztő.

(#18467) leviske: így van, ezt a UK-ben is így csinálják, nem csak Dél-Pesten. Az összes orvosi időpont meg kezelés le van mondva automatikusan, csak akkor fogadnak beteget, ha életmentő vagy annyira sürgős eset, különben hazaküldik. Nem akarják vírusfertőzésnek kitenni, meg ahogy terjed egyre jobban a járvány, egyre több a súlyos COVID-beteg, kell nekik minden szabad orvos, nővér, ágy, vizsgáló, gyógyszer, stb.., mert annyira túlterheltek, hogy néhol már a kórházi folyosókon is végig betegek fekszenek pótágyon, meg ilyen gyorsban felhúzott sátorkorházakat húztak fel. Magyarországon még nem ilyen rossz a helyzet, mert ott még nem terjedt el annyira a járvány, de ami késik, sajnos nem múlik.

• leviske

veterán

válasz ubyegon2 #18466 üzenetére

Szerintem sem. Viszont a dél-pesti már elég rég ki lett jelölve a fertőzöttek kezelésére a László mellett. Nem tudom mennyire felelős az az ember, aki a legyengült felmenőjét ott akarja hagyni. Pláne ilyen rossz cím megadásos módszerrel.

A nagyapámnak csontvelő rákja volt és akkor került be a kórházba, amikor már rendszeresen kötéseket kellett tenni a kezére amiknek a cseréje folyton letépte a bőrét. Ha ilyen (és hasonlóan súlyos állapotban lévő) embereket hazaküldenek, az tényleg embertelen.

Viszont, ha valakit "csak" etetni, mozgatni és gyógyszerezni kell, az lehet, hogy nagyobb biztonságban van most otthon, mint a dél-tepsiben. Szóval a cikk alapján én még nem jutottam arra a határozott álláspontra, hogy a covid miatt embereket mészárol az egészségügyi rendszerünk.

Azt meg csak halkan teszem hozzá, hogy amikor úgy döntött a lakosság, hogy még a pitiáner vizitdíjjal sem hajlandó az EÜ bevételeit növelni, önmaga titulálta az ilyen, magasabb kezelési költségű betegeket feláldozhatónak. Ez pedig a rák 5 éves túlélési statisztikáin is meglátszik az országban.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18456 üzenetére

A tárgyilagost úgy értem, hogy próbált példákat és érveket sorakoztatni, nem érzelmi alapon fröcsögni. Ettől természetesen nincs igaza azokban, amit leír. Persze, a leírása is összevissza van, egyszer azt mondja, hogy Mint-Ubuntut használt, majd Manajaro-t, erre sorolja a debianos példákat, hogy csomagot kellett újracsomagolnia. Ez kicsit olyasmi, mint Havas Henrik egyik régi műsorában egy poén, miszerint „állok diszkóban kólával a kezemben, erre jön a csávó és kiveri a kezemből a sört”.

Mondom, az összes példáján látszik, hogy windowsos gondolkodású, zárt forráskódú driveres nyomtatójával és BT moduljával együtt, meg a DCC akármilyen spéci szoftvere, SMB megosztás erőltetése, stb.. Erre nyilván azt kell mondani, ha ilyen hardverparkja van, és ilyen windowsos platformos cuccokra van szüksége, akkor maradjon a Windowsnál.

Egyébként nem azt mondom, hogy a Linuxnak nincs hiányossága. Mert van. Pl. nincs normális benchmarkprogi alá, rendszer/hardverinfós progik is gyengébbek rá, sokat kéne fejlődnie a nyomtatásnak. Plusz GPU driverek, kompozitálás együttműködése is kutya vacsorája, aztán jönnek a panaszok, hogy lassan rajzol ki a grafikus felület, meg csíkoz a kép videók és görgetés közben. Nagyon nagy balfékségnek tartom azt is, hogy felcsatolni csak sudo-val lehet alapból a disztrókon (akkor is ha home mappán belülre lesz a csatolás), ez meg azt is maga után hozzá, hogy a kedzők alapból megszopják, hogy nincs joguk írni a felcsatolt meghajtóra. És még lehetne sorolni az ilyeneket, amiken lehetne javítani az átlag felhasználó desktop élményének javítása érdekében. Workaround van mindenre, csak nem épp kezdőbarát.

Tehát egzotikus hardverek kezelésén túl is van hiányossága valóban a Linuxnak, amiben még nincs felzárkózva annyira hülyebiztos desktop szintre, de ha az ember hajlandó a felhasználási szokásain változtatni, meg a hardvert veszi az OS-hez, és hajlandó tanulni hozzá, hogy mi hogy működik, akkor igenis működőképes desktopnak, és meghálálja a beletett munkát. Szemben a Windowszal, amibe épp úgy bele kell tenni munkát, Poweshell vagy registry hekkelése, driver cserélgetése, update problémák, és a Windows nem hálálja meg annyira.

• leviske

veterán

válasz ubyegon2 #18449 üzenetére

A várandós anyukákkal pont képben vagyok, azért mertem említeni. :DDD Nővérem a napokban volt a Péterfy-ben ultrahangon. Ami változás történ az az, hogy megmérik a páciensek lázát a belépés előtt és kikérdezik, hogy volt-e külföldön, vannak-e tünetei, stb.

(#18443) inf3rno és (#18454) Frawly: Ha a Kínai számoknak nem hiszünk, akkor nem csak a fertőzések számát nem érdemes komolyan venni, hanem az elhunytak számát sem. Sok okuk nincs rá, hogy gyengébbnek mutassák magukat a rosszabb halálozási aránnyal.

Mindenesetre ez inkább a jövő zenéje. Szurkolok, hogy 1% alatt legyen a végső arány. Viszont szerintem akkor is azonos forrásból származó adatokat érdemes összevetni. Nincs értelme a 0.1%-ot alapul venni, ha a 3.4%-ot elvetjük. Pláne, hogy egyelőre inkább emelkedés mutatkozott a becslésekben a COVID-19 kapcsán.

(#18448) Aweriot: Szerintem páran már megedződtek itt annyira, hogy leperegnek az ilyen nyilvános eszmefuttatások. :DDD

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #18458 üzenetére

Mármint minimal meg pálcikaWM? - dehogy, nem vagyok ilyen szinten leragadva. :DDD Jobban erdekel az okoszisztema, ebbol pedig nincs sok epkezlab.

• Rimuru

veterán

válasz ubyegon2 #18456 üzenetére

Értem egyébként, hogy a kezdőket frusztrálja a sokszínűség - engem az fusztral hogy nincs (eleg) valasztasi lehetoseg. :(

• leviske

veterán

válasz ubyegon2 #18420 üzenetére

A hivatalos álláspontot azért hoztam fel, mert amennyiben tényleg ez a szándék, akkor az aktuális fennakadások fakadhatnak más forrásból is. Annyit tudok, hogy a kórházakban már békeidőben is komoly ellenállásba ütközött a TQM. Könnyen megeshet, hogy szimplán káosz van és nem a szándék hiányzik.

A maszkok kapcsán pont az egyik gond az, hogy egyesek védelemnek tekintik zsúfolt helyen, miközben azt esetleg az FFP3-as maszkok jelentenének. Orvosi maszkokkal, kendőkkel, sálakkal még mindig fontos, hogy azért legalább 1 méter távolság meglegyen, akár másokat akar valaki védeni, akár magát. Szóval még mindig inkább az a megoldás, hogy aki tud, az otthon marad azt csók.

Ezekkel az intézkedésekkel azt azért nem hiszem, hogy 1,5-2 évre lenne szükség. Az inkább a gazdasági hatás lecsengésének a hossza lehet, bár a gazdasági témához nem igazán értek.

Orkok?

Mindenesetre én igyekszem optimistán hozzáállni. Ha mindenki betartaná az ajánlásokat, jó eséllyel Június-Július környékén már a legnagyobb bajunk az volna, hogy mikor lehet az EU-n belüli határellenőrzést feloldani.

• leviske

veterán

válasz ubyegon2 #18411 üzenetére

Amennyiben konkrétan bevezették, hogy senki mást nem fogadnak COVID-19 fertőzötteken felül, akkor egyetértek. Viszont tudtommal a hivatalos álláspont még az, hogy a sürgős eseteket el fogják látni. Az ismerősi köröm alapján is arra a következtetésre tudok jutni, hogy ehhez igyekeznek magukat tartani (egy ismerősömön a napokban végeztek újabb életmentő műtétet és több hónapja bent van).

Én aktívan reménykedem abban, hogy egyetlen embert sem veszítünk el az intézkedések miatt. Amilyen szervezési káosz jellemző a magyar kórházakra, nem lehetetlen, hogy hetekre van szükség az új rend kialakításához és a "kilátástalanságot" egyes esetekben csak ez okozza.

A maszk viseléséhez kötött szabad kijárás viszont szerintem veszélyesebb volna, mert az emberek így is félreértik a maszk jelentőségét és a célját. Ráadásul potenciálisan tovább rontana az aktuálisan is laza fegyelmen. Hiába lehet könnyebben ellenőrizni, hogy valakinek az arcán kendő, sál vagy maszk van, ha ezt azzal a tévképzettel párosítja, hogy a szociális távolságtartásra már nincs szükség.

(#18415): Ha azt nézzük, hogy már (tudtommal) 8 törzs van és az sem ismert, hogy ugyanaz a törzs tud újrafertőzni, vagy egy másik ÉS még hozzátesszük, hogy a számadatok alapján úgy tűnik ebben benne lehet lenni akár 2 hónapig is, akkor felmerül a kérdés, hogy hány évre kellene izolációban élnie annak az idősnek, aki nem akarja elkapni?

(#18413) Aweriot: Az édesanyákat félretéve sem hiszem, hogy bármi értelme lenne a korlátozás ideje korán történő feloldásának. Potenciálisan megvan a lehetősége annak, hogy a magyar kórházak is leterhelődnének egy nagyobb hullámtól és a kimerültséggel párosulva a járvány rengeteg egészségügyi dolgozónkat is elvinné. Amíg pedig nincs megalapozott álláspont az újrafertőződés mechanizmusáról, a nyájimmunitásban sem feltétlen érdemes bízni.

Én csak olyan független személyektől fogadnám el, hogy a gazdaság fellendítését választják az életek helyett, akik önként vállalják, hogy megbetegedés esetén kórházba sem mennek, hanem szükség esetén otthon megfulladnak a magasabb GDP érdekében.

• leviske

veterán

válasz ubyegon2 #18379 üzenetére

Igazából amikor a sok lángész berohant a boltokba, még 8 vagy 11 beazonosított ember volt az országban ami Pueyo elemzése alapján nagyjából 1000 alatti valós esetszámot sejtet. Ekkor lett ugye bevezetve a távoktatás és (ahol lehetséges) a távmunka. Szóval erősen kérdéses, hogy eddig elértük-e valósan a napi 500 új fertőzöttet, mivel nálunk korábban történt akció, mint mondjuk Kínában, vagy Olaszországban.

Nyilván, ha most mindenkit az utcára eresztünk elég hamar elfogjuk érni mi is a napi több ezer főt és akkor nagyobb eséllyel jut el a több ezer potenciális áldozathoz. Csak itt ugye az a kérdés, hogy ki mekkora gazdasági fölényért dobná oda a még esetlegesen élő szülei életét.

(#18397) inf3rno: Betegeket ténylegesen kezelt orvosok nem nagyon szokták az influenzához hasonlítani. Max a kezdeti tüneteket.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18394 üzenetére

Nem túl sok ott sem, egyszerűen nem éri el azt a szintet a fertőzöttek száma. 60 milliós országban talán van 1-2 millió fertőzött. A másik lehetőség, hogy nagyon el van számolva a halálozási arány, és már régen átment mindenkin, csak olyan, mint egy influenza a legtöbb esetben ilyen 0.1%-al. Ezt mondjuk kevésbé tartom valószínűnek.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18384 üzenetére

Ja nem, nálunk mondom. BP-ről megmondták fácsén, hogy nyírni kell, azért mennek a telekre a Balatonhoz. :D Ja amúgy mindenki meghal azt jóvan. Utána jönnek az óriás mutáns harcsák mint Csernobilban, aztán felzabálnak mindent. :Y

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18382 üzenetére

Nekem ez már túl minimál. Amúgy állítólag már magas a fű és nyírni kéne. :D

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18379 üzenetére

Gondolom az nem zavar, hogy hetente duplázódik a pozitív tesztek száma meg a halottak száma. Nem olyan nagy vasziszdasz kiszámolni, hogy mikorra telik be a 2500 lélegeztető. Még olyan másfél hónap, ha nem lesznek további szigorítások.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18374 üzenetére

Nem lapos az annyira: [link], inkább csak késik. De most a nagy húsvéti lazaságban tutira felfut.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18366 üzenetére

Hát nem tudom, valamit biztosan lehet részlegesen vinni. Állítólag az autógyárak majd újraindulnak néhány héten belül. Igazából én azt nem értem, hogy miért nincs még kijárási tilalom, de gondolom majd lesz, ha már kezd megrogyni az egészségügy, csak akkor már késő lesz.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18362 üzenetére

A futárok visznek, szállítanak ki. Én is ilyen cégnél dolgozom, csomagküldő, ezek a cégek folyamatosan üzemelnek itt UK-ben is, mivel előírás, hogy nem zárhatnak be, mivel az emberek, kórházak orvosi felszerelést is rendelnek, ezért társadalmi közérdek, hogy ezek ne zárjanak be.

De! Az eBay-es eladó nem hív futárt, nem megy el a postára. Ez a baj. Lenne, aki kihozná, tudná több céggel is küldeni, akik a koronajárvány ellenére sem zártak be, de ha az eladó nem küldi ki a csomagot, akkor nincs mit vinnie a futárnak. Nekem az sem lenne baj, ha pár nappal később érne ide, csak érne ide. De nem ér, ahogy megrendelem, cancel. Még ez se lenne nagy baj, fosik a vírustól, nem akar kimenni meg futárt hívni, akkor meg az árut vegye be az eBay-ről, hogy jelenleg nem elérhető, out of stock, vagy találjon ki valamit. Azért felesleges kint lennie az árunak, hogy van készleten, ennyi az ára, ha egyszer úgyis minden rendelést törölnek.

Megpróbálom majd Amazonról, de az meg drágább lesz sokkal. Szomorú vagyok.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18359 üzenetére

Ez ilyen, minden relatív. Neked az ultaminimalisták tűnnek hülyének, de az átlag Windows-felhasználó, meg jajj, új laptopot veszek ahogy belassul az OS, ahelyett, hogy újratelepíteném embereknek tűnsz annak.

Ez az erdőben bóklászás nálad nagy lelki sebeket ejtett. Van egy nagy birtoka, és nem minden videót gép előtt görnyedve vesz fel, hanem ha általános dolgokról beszél, akkor elmegy sétálni, magára szereli a selfie kamerát, és csinál videókat még néha napján. Így meg a mozgást köti össze a hobbival. Nem kell ebbe többet belelátni. Nyilván, ha valami szakmaibb videót csinál, ahol terminálban mutogat dolgokat, azt nem az erdőben veszi fel. Meg én azért a ’gem verném a földhöz, ha én is a saját birtokom saját erdejében bóklászhatnék.

(#18360) zoltanz: az még hagyján, hogy drága, de boltok zárva vannak sok országban, így csak online lehetne cuccot rendelni, de mindenkinek sorra dobják vissza a rendeléseket. 2 napja az eBay-ben vettem egy Fiio K3 DAC-ot a telómhoz. 1 napra rá jött is az értesítő, hogy Your order has been canceled. ’nyját azt, ráadásul céges eladó. Sok eladó nem postáz most, hogy minden le van zárva, meg pár országban kijárási tilalom is van. Csak azt nem értem, hogy akkor az eBay-es hirdetést miért nem törli, ha nem tervezi a ×4rját eladni. Mert a pénz az meg kéne, áll a gazdaság, nem hogy örülne, hogy valaki rendel tőle akármit is.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18325 üzenetére

Ezért mondom, hogy ez a minimalizmus mindenkinél más szintű. Már te is sok esetben minimalistának minősülsz a régi üzleti notikkal, Linuxszal, meg hogy néhány dologra már terminált is előszedsz, ezek a legtöbb embernek már fekete mágiaként hatnak. Az ilyen húzásokkal már minimalistább vagy, mint a globális társadalom 90+%-a. Luke Smith csak abban különbözik, hogy ő már eljutott ebben extrémebb szintre, meg erdőben bóklászik, és ezt hivatalosan is életfilozófiává tette. Ezért írom, hogy fejlődési görbe mindig van, minimalizmusban is, ez fokozatokban is megnyilvánul, nem csak a két véglet van, hogy 0% meg 100% minimalizmus.

Egyébként meg de, a minimalizmusnak része lehetne az is, hogy dobjuk a PH-t, és terminálban nyomassuk IRC klienssel, vagy valami hasznosabbat csináljuk helyette.

Meg nyilván a minimalizmusnak vannak korlátai is, ahol már nem a produktivitást segítik, hanem rontják. Pl. egész visszamehetnénk a Altair 8800-as meg PDP11-es gépekhez, aminek a elülső paneljén még kapcsolókkal is be lehetett pattintani a bináris gépi kódot futtatásra, meg az abakuszig, ahol zsinóron tologathatnánk a gyöngyöket, meg logarlécezhetnénk számológép helyett, és szövegszerkesztőről visszaválthatnánk mechanikus írógépre, meg kézzel írásra, de ez már a produktivitás rovására menne. Bár annak is van haszna, ha a fentieket valaki megtanulja, mert pont most koronavilágvége idején még egyszer könnyen jól jöhet, durva világ jön nagyon.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18337 üzenetére

Hát ha valami nem fér el 256 karakterben, az már régen rossz, elvégre az abc is 40 bötű. Jobb lenne amúgy rovásírással, azt mindenki érti. :D

• F34R

nagyúr

válasz ubyegon2 #18339 üzenetére

Az hogy nincs hozzanyulva, atszabva mint mondjuk manjaro, arcolinux vagy endeavourOS.
    van egy telepito meg elore feltelepitett programok oszt csa.

(#18340)Penty

Ket eve lelepett Juan, szoval ezert nincs... leginkabb nem disztrospecifikus, hanem csomagspecifikus problemad van. Ezt debianra vetitve is kiwikizheted, es alkalmazhatod Voidon. Az meg hogy systemd helyett runit van, csak elony.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18321 üzenetére

Még mindig nem érted: nem kell semmiről lemondani. Csak ha egy dologra van egy bonyolult, hightech megoldás, meg egy egyszerűbb technológiájú, akkor az utóbbit érdemes választani. Ennyi. Mint írtam, ez nem azt jelenti, hogy az őskorba kell visszamenni barlangba tüzet pattintgatni, és technológia nélkül élni, mindent kézzel, meg faekével csinálni.

Nyilván a PC is technológia. De ha lehet választani, hogy egy új, hiperszuper, ragasztott, minden odaforrasztott, papírvékony modern laptop, vagy egy célnak épp úgy megfelelő, de nem forrasztott, nem ragasztott, upgrade-elhető, könnyen javítható, de kicsit régebbi noti közül kell választani, akkor az utóbbi ebből a szempontból jobb választás. Ha lehet a Windowstól is függeni, de opció a Linux, érdemes utóbbival próbálkozni. Aki megtanul főzni, annak nem kell éttermekre rászorulva lennie. Ha egy tartalom elérhető streamszolgáltatáson, meg egy másik, de letöltheőt és offline tartalomfogyasztásra alkalmas forrásból, akkor az utóbbi jobb választás, mert ha elmegy a net, akkor a letöltött offline tartalmakat tudod fogyasztani. Ilyenekre kell gondolni. Ez az életfilozófia mindenre rávihető, nem csak a Linuxra.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18308 üzenetére

Bocs, rosszul írtam. Nem nem függeni, csak kevésbé függeni a technológiától, minél minimálisabbra venni a függést. Azért a YouTube-on magyarázza ezt, mert ott keres vele pénzt. Ennyi.

A distrohoppolás meg igaz, hogy a kezdőkre szokott jellemzőbb lenni, de haladók is váltanak néha disztrót. Csak hogy mást is kipróbáljanak, meg nekik is van még fejlődési görbéjük, mindig lehet fejlődni valamit Linuxban.

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18315 üzenetére

Ja, vajákolsz ezerrel. :D Na megvolt a DragonFly is. Ott vágta el magát, hogy alapból nem sikerült neki beállítani a hálózatot, ami pl Void-nál out of the box ment. Furának tartom, hogy Intel chipset-es alaplapot nem támogat ilyen szempontból. Nincs most sok kedvem kínlódni vele, biztosan meg lehetne csinálni valahogy, ha nagyon akarnám. Maga a telepítője amúgy szimpatikusabb, mint a Void-é, igaz pl amikor beállítottam, hogy titkosítson, azon elhasalt valami bug miatt, de anélkül szépen felment, és utána boot-olt, ami már több, mint amit a Void tud. :D Ja meg kedves is, mert figyelmeztetni próbált, hogy a hammer 2 megeszi a meghajtót, és állítsak be mittomén mit cronjob-nak. Mondjuk ha már ennyire érdekli, akkor beállíthatná automatán. Jöhet a GhostBSD, FreeBSD, Alpine. A vége úgyis valami Fedora vagy ilyesmi lesz szerintem, de mire ezeket végigpróbálom, addigra legalább tudok valami indokot mondani, hogy miért. :D

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18312 üzenetére

Jaja, én is ilyen irányba megyek. A BSD-nél már pl az ISO-t fel sem tudtam írni a pendrive-ra, azt javasolják, hogy inkább szedjem le az img fájlt, aztán DD-zem át valahogy. Na jó, igazából ez Dragonfly BSD volt, mert a FreeBSD túl könnyűnek és túl stabilnak tűnt. Azt hiszem a következő a FreeBSD 13 current lesz, hogy igazán megboruljon a rendszer. :D :DDD ;]

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18297 üzenetére

Jó, de azt értsd meg, hogy ha valaki mindent meg szinte mindent terminálból old meg, annak feleslegessé válik a csilivili GUI meg DE. És igen, van, aki próbál faekével szántani, ezt pont Luke Smith szokta elmagyarázni, az erdőben bóklászós kopasz, hogy érdemes nem függeni a technológiától. Legalábbis az egyéni ember szintjén lehet értelme a kőkorszakinak tűnő megoldásoknak.

Ez a koronakövető CLI script meg arra jó, hogy be tudod drótozni más scriptekbe, rendezni tudod átpipe-olt parancsokkal, meg ki tudod jelezni a statusbar-on, panelen. De pont ezek a koronastatisztikák lehet jobban követhetők GUI alól, mert terjedelmes táblázatok, mindenféle grafikonnal, persze terminálos lekérdezéssel is működtethető a dolog, ha csak annyira egy specifikus adatot akarsz lekérdezni.

Én ebből pont GUI-n, böngészőben követek egy oldalt koronaügyileg, worldometers.info, igaz kezdek leszokni róla, mert elég kamu adatoknak tűnnek, amit egyes országok leközölnek. Túl nagy a szórás ahhoz, hogy bármit is előre lehessen jelezni a számokból COVID-dal kapcsolatosan.

• Apollyon

Korrektor

válasz ubyegon2 #18285 üzenetére

Abból "jött le", hogy nálad ez a dolog különösen érzékeny pont, mivel ott van a kommentjeidben, pl. #18271 off rész második fele. Annak ellenére, ha csak poénkodsz is azokon, akiket utálsz, az azzal = hogy azokkal foglalkozol, akiket utálsz. Csak nálad ez már annyira természetes, hogy észre sem veszed.

Egyébként meg ha megkérnének többen is egy topikban, hogy ne erőltessek egy témát, akkor nem teszem.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18253 üzenetére

Az előrelátásnak nem sok köze van a minimalizmushoz. Jó, egy kicsit, nagyon távolról, de itt nem a minimalizmusról van szó. Valóban nincs sok disztró két alappal, de olyat már láttunk bőven, hogy egy adott disztró alapot váltott. Nemrég azt hiszem valami Fury BSD váltott Void alapra. Ez van. Mondom, attól még hogy neked valami nem érthető, az nem jelenti azt, hogy fals érv. Tőlem fetrenghetsz még rajta, meg ne higgyél se nekem, se a linuxmint.hu-nak, legyél akkor te okosabb. Mást nem tudok mondani rá.

• Apollyon

Korrektor

válasz ubyegon2 #18271 üzenetére

Nem, csak rövidre fogtam, mert amúgy túlnyomórészt read only vagyok. :P
    Nincs veled bajom, de olyan vagy mint az anyám, egész nap hergeli magát ezen a politika témán, hiába mondom neki hogy ültessen inkább gyümölcsfát.

• Apollyon

Korrektor

válasz ubyegon2 #18267 üzenetére

Felesleges megideologizálni, ne rakj be aljaemberekről képet azt kész.

• Apollyon

Korrektor

válasz ubyegon2 #18265 üzenetére

Szerintem totál feleslegesen pörögsz a politika témán, mivel teljesen tehetetlen vagy (és úgy mindenki) az ügyben. Ha meg túl sokáig hergeled magad ezzel, még agyvérzést is fogsz kapni.

Foglald le magad, kezdésnek vegyél két-három csomag jó erős mentolos rágót és rágd el egyszerre.
    Vagy kezdj el programozni tanulni, aztán ha már megy akkor jelentkezz cinnamon fejlesztőnek.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18221 üzenetére

Ehhez nem kell látóasszonynak lenni. Aki nem szűk látókörű, meg van már tapasztalata informatikában, az tud hosszú távra is tervezni, fejleszteni. Az IT-ben nagyon sok minden előrelátás és koncepció/tervezés, vagy éppen stratégia függvénye, ami később szokott kamatozni, hosszú távon.

Azt értem, hogy neked ez hülyeségnek tűnik, de ez az egyéni szocproblémád. Igen, ezért fejlesztik az LMDE-t, stratégiai előrelátás. Azért választották a Debian-t alapnak, mert az jobb eséllyel sose szűnik meg, nagyon sok fejlesztője van, lazán tudnak cserélődni, az egész nonprofit, GNU free szerveződés, nincs kitéve céges, pénzügyi, politikai érdekeknek, ehhez van a legtöbb csomag, az egyik legrégebbi disztró meg a legnagyobb is. Választhattak volna Archot is alapnak, de ami szintén nem lett volna annyira rossz húzás, rövid távra, technikai szempontból, de egy Arch hamarabb szűnhet meg, mint egy Debian. Az meg világos, hogy ilyen Red Hat, CentOS, Fedora, Suse, OpenSuse, stb. disztrókat nem választottak alapnak, mert emögött ott van a nagy céges, profitérdek. Nagyon kis disztrót meg azért nem választhattak alapnak, mert azok meg tényleg olyanok, hogy jönnek-mennek idővel. Ott van pl. a Slackware, a legrégebbi még futó disztró, de ott is ugyanez a probléma, lényegében 1 emberes projekt, meg pár éve besegít nekik néhány core fejlesztő, de ha Volkeringet elüti a busz, vagy most a közelgő gazdasági világválságban utcára, híd alá kerül, a projektnek lényegében reszeltek. Egyszer már volt tartósan beteg, kórházban, majdnem bele is halt, állt is a projekt hosszú ideig, nem voltak kiadások, a legtöbben azt hitték, hogy ennyi volt.

Sőt, el kell keserítselek, ennek van szakmai zsargonban is neve, a buszeffektus. Pont emiatt, hogy mi van, ha egy egy vagy kevés emberes projektből valakit elüt a busz. Ezeket a hülyeségeket nem én találom ki, meg nem a Nők lapjában olvasom, hanem ezek létező dolgok, emberek már előttünk is gondolkoztak ezen, nevet adtak szakmailag is a jelenségnek. Értem, hogy neked morbid, ez van.

Meg nem véletlenül írtam, hogy még megszűnni se feltétlenül kell az Ubuntunak, elég, ha behúznak valami meredeket, pl. kihekkelhetetlen telemetriát integrálnak a disztróba, vagy valami malware-t, vagy más profitérdekből hasonló ocsmányságot, amit az opensource közösség teljesen elutasít, akkor is kell az Ubuntu-alap helyett valami alternatíva.

• zoltanz

nagyúr

válasz ubyegon2 #18222 üzenetére

Oda tartozom aki még a Netscape Navigator-ral is böngészett, és még IRC csatornák voltak, üzent küldésre.
    Na meg volt második telónak Windows Phone-om, Lumia, bár azt hiszem volt rá Opera böngésző. :DDD

• inf3rno

nagyúr

válasz ubyegon2 #18222 üzenetére

Mondom a többség sem tudná, hogy melyik az, úgyhogy legalább azt a szintet megütöd. ;]

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18216 üzenetére

Ez az, hogy ezek mindegyike logikus, linuxmint.hu is megerősít, csak neked tűnnek ezek a dolgok morbidnak, mert nem gondolod végig normálisan, megint szűk látókörű vagy, csak a mostból tudsz kiindulni meg a saját igényeidből.

Pont ez az, az LMDE majd egy évtizedes. Az Ubuntu igaz akkor már ismert volt, akkor feltört a nagyok közé, de még nem lehetett látni, hogy hirtelen nem ül-e le mégis a hájpja, mert még relatíve friss volt, kb. 6 kiadást élt meg még csak akkor, így mégis csak egy fiatal disztrónak számított, ami hirtelen jött. Jó, nem ült le 10 év múltán sem a hájpja, de ez nem azt jelenti, hogy örökéletű lesz. Vagy nem húz be valami olyan ’ci húzást, ami miatt Mintéknek dobnia kell elvi okokból. Épp ezért aki fejleszt, próbál jövőtálló lenni. Maradjunk abban, hogy nem azért fejlesztik az LMDE-t párhuzamosan, mert unatkoznak meg sok szabadidejük van. Ami neked baromságnak tűnik, az nem biztos, hogy az, csak te nem érted. Ahogy nem értetted múltkor, hogy mire jó Ubuntuból a Cinnamon kiadás, meg miért szopatják magukat emberek minimalista megoldással, mikor 16 giga RAM-ba minden belefér, meg a Cinmanónak elég. Nem kéne kritizálnod olyan dolgokat, amiket nem látsz át.

Ezzel nem azt mondom, hogy az Ubuntu mindenképp eltűnik holnapra, mert nem valószínű, de sose tudod mit hoz a jövő, mire kell készülni. Ezek a hosszabb távú stratégiai megoldások pont erről szólnak. Négy hónapja még azt sem láttuk, hogy globális koronanyavaja lesz komplett világvégével és világgazdasági válságot vonva maga után, és két szempillantás alatt már itt is volt az egész cirkusz.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18214 üzenetére

Mert honnan tudod, hogy a Mint sose állhat a földbe? Alig pár fejlesztője van, elüti valamelyiket egy busz, vagy beledöglik a koronanyavajába, akkor mi lesz? Beállsz te fejleszteni a helyére?

Az meg se lep, hogy nem csak nekem nem hiszel, de a linuxmint.hu oldalának sem az LMDE létezésének az okával kapcsolatban.

A Unity-t meg igaz, hogy eléggé félgázon fejlesztik, lényegében annyira lassan, hogy nem is fejlődik, nincs új feature, de lagalább karban van tartva, nem lesz kielégítetlen függősége, nem tátong rajta nagy biztonsági rés, akinek arra áll fel, fel tudja tenni magának. Engem is meglepett, de van pár hardcore fanja a Unitynek. Meg ne kérdezd miért, világ életemben utáltam, engem az se zavarna, ha végképp menne a süllyesztőbe. De akinek ilyesmire van igénye, az nyugodtan használhatna erre Gnome3-at Unity-re hajazó beállításokkal, a kettő 99%-ra meg fog egyezni.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #18206 üzenetére

Ha beleállnak a földbe, és igény van a Cinmanóra, akkor valaki forkolja a projektet. Ahogy anno a Gnome2 is magára maradt, és forkolták Mate-ként. Az Ubuntu is dobta a Unity-t, ezóta közösség fejleszti.

Szerinted az LMDE miért van? Dísznek?

(#18207) inf3rno: ez nem csak arról szól, hogy meg kell venni, meg fizetni kell érte. Hanem a vendor lockin. Ami egy idő után ahhoz vezet, hogy csak arra írják a programokat, és ez még több embert belockol. Mit gondolsz, ez az MS dominancia hogy alakult ki anno? Ez pedig egy ördögi kör, amiből nem lehet kijönni, mert amikor már mindenki ebbe van beleragadva, akkor a szoftverfejlesztő cégek meg csak erre hozzák ki a szoftvereket, ami még erősebb lock-in-t eredményez.

Pedig az ilyen ördögi körökből pont úgy lehet kijönni, ha a user hajlandó mást kipróbálni, megtanulni. Pont ezért kezdte el anno a Valve is a Steam-et átportolni Linuxra, meg egy csomó játékot, mikor 2012-ben a MS befenyegette őket, hogy nem lesz elérhető a Steam kliens az MS Store-ból. Mióta van Vulkan, még több játékkiadó hoz ki Linuxra játékot, és egyre többen választják ezt az MS only DirectX fejlesztéshez képest, meg a Wine-ba is elkezdték beletolni a plusz munkát DXVK, Proton, ACO shader compiler, és egyre inkább érik be a folyamat, egyre több játék elérhető Linuxra. A vicc az benne, ha néhány nagyobb cég kihozná a termékét Linuxra, pl. Adobe kreatív szoftverek, AutoCAD, szép lassan elhagyná mindenki a Windowst, mert az MS Office-on kívül senki nem nagyon használná már.

Egyébként én már a zárt forráskódú programokat is megreformálnám. Előírnám, hogy csak úgy lehet szoftvert forgalomba hozni, hogy engedély alapján, ami azzal is járna, hogy közjegyzőnél letétbe helyeztetném a forráskódot, ami 5 év múlva automatikusan megnyílna, hacsak a cég még 5× 1 évre évenként valami díj fejében meghosszabbítja ezt a titoktartási időt, de 10 év után mindenképp kinyílna a kód teljesen szabad licencűvé, és nem védené többet se szabadalom, se szerzői jog. Pont azért, hogy átportolható legyen újabb rendszerekre, ha még valaki használja, ne szívjon vendor meg version lock-in szituációkkal, ne kelljen virtuális géppel és emulátorokkal vergődnie, meg ne vesszen el a szoftverbe tett embermunka, hogy újabb rendszereken nem fut. 5-10 év meg elég, hogy egy fejlesztő bekaszírozza a hasznot, meg visszajöjjön neki a fejlesztés ára profitostól. 5-10 év után a technológia is előrébb jár, tehát az sem gond, ha a versenytársak kaparintják meg a kódot, addigra jó eséllyel úgyis elavult lesz, és már csak legacy felhasználásra meg retrózásra is, de valaki még tudja használni.

Mert most az van, hogy sok szoftvert abandonware lesz, de nem lehet sehol kapni, kódja zárva marad, közben fejlesztőcég már rég megszűnt, vagy valaki másik cég megvette a jogokat, de nem kezd velük semmit, csak rajta ül, nem forgalmazza a szoftvert. Ez így pocsékolás, hogy anno beletették a sok óra munkát, és nem hasznosul.

De ugyanez van a systemd-vel is. Nem az a baj, hogy most jó-e vagy rossz, valaki szereti-e vagy nem. Hane lock-in-t hoz létre, mióta majdnem minden arra dependel, így ördögi körként egyre több disztrónak nincs más választása, bevezeti, vagy legalább modulként elérhetővé teszi (pl. elogind, libsystemd), különben a csomagok nagy része működőképtelen lesz. De mivel mindenki bevezeti, még több szoftvert dependelnek rá, és az ördögi kör bezárul. Pedig anno még mindenki erről álmodott, hogy a Linux tovább szabványosodik, így egységesül a sok különféle disztró és ez majd milyen jót tesz mindenkinek, mert végre lehet rá egységes platformként építeni, és ez milyen jó lesz az adoptációjának. Közben meg csak arra jó, hogy elwindowsosítsa a Linux világát, elbloatosítsa meg lock-in-t hozzon létre, ami teljesen tönkre fogja tenni a szabad választásra alapuló linuxos szabadságot, és az egésznek az értelme veszik oda, lesz egy No3 Windows a Linuxból, mikor erre a célra már ott van a No1 MS-féle és a No2 Apple-féle zárt OS.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés