- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
libinput:
Na most vettem észre hogy van új névvel touchpad beállító modul plasma 5-höz csak nem vettem észre. Volt eddig is
Ezt feltéve remekül állíthatóak a dolgok, és kikapcsol írás közben a tapipad, igen (már ha bekacsolom. timeout-ot és azt is lehet állítani hogy csak a kilikk és scrollt kapcsolja-e vagy az egészet)
-
-
-
tvamos
nagyúr
Koszonom a segitseget, megegyszer.
Nem tudom, erdekel-e valakit, de a kovetkezo mizeriat jartam a BT serial-lal...
1. hiaba probalok csatlakozni, nem sikerul...
Can't connect RFCOMM socket: Connection refused
2. ki kell torolnom a parositast, ujraparositani az eszkozt, akkor parancssorbol tudok ujra csatlakozi:
$ sudo rfcomm connect /dev/rfcomm1 <id>
Connected /dev/rfcomm1 to <id> on channel 1
Press CTRL-C for hangup
3. ha ujra inditom a gepet, akkor nincs kapcsolat, ki kell torolni a parositast.... bla-bla...Node a lenyeg, amiert nekem nem sikerult a csatlakozas sosem
$ hcitool dev
Devices:
hci0 <device address>Nos, a problema: <device address> != <id>
Szoval user error megint!
/* Ha szeretned, adok egyet szivesen, nekem van jonehany. */
-
bambano
titán
az a baj, hogy már a debianban is annyira teljesen agyhalott függőségek vannak, hogy lassan csak akkor fogod tudni felrakni normálisan a csomagokat, ha újrafordítod magadnak.
én pl. a ghostscriptet raktam fel úgy valamelyik nap, hogy inkább lefordítottam forrásból, mintsem azt a sok szemetet feltoljam mellé.ez lesz nálam a debian veszte, ha ezen nem változtatnak.
-
BoB
veterán
Most az a bajod, hogy kiderült integrálják a systemd-be a linux kernel-t?
-
Apollyon
Korrektor
Így van, viszont nem értem miért írtad be a gentoo-t. OK, az mondjuk igaz hogy az "rendes" disztró, viszont már eléggé hobbylinux szint azt használni és karbantartani. Akkor már inkább salak, azt csak egyszer kell beállítani le van tudva egy életre (legalábbis amíg még a vas bírja).
(#3660) ubyegon2: A Debian nem szenvedés, inkább csak kényelmetlen lehet a lego duplo szinthez szokott usereknek.
No offenseAmúgy a 7-8-as Debian már eléggé user friendly lett (desktop szinten), ahhoz képest hogy pl az ötös, Lenny verzióban még mi volt...
-
tvamos
nagyúr
Koszonom! Nezegettem a leirasokat, de ott csak ezt irjak:
sudo rfcomm connect /dev/rfcomm1 <module Id>
Es a kollega gepen ez ment is csont nelkul. Az enyem gepen meg nem.
Este probalom raeroszakolni ezt a Firmware dolgot...(#3649) spammer válasza tvamos (#3647) üzenetére
Gondolom a RedHat-nal sem irtak teljesen uj rendszert... De mindegy is, az a tiszta, hogy mondanak egy arat, az ember meg merlegeli, hogy kell-e annyiert. Az tenyleg nem szep dolog, hogy lecsalozzak az embert, hogyha letolti, amit le bir. Reszemrol, mint mezei felhasznalo, nem talaltam az ingyen opciot, ugyhogy hagytam a fenebe az elementary-t. /* Ha jol emlekszem... Bar a tegnapban sem vagyok biztos.*/ -
tvamos
nagyúr
kernel miylen sajat forditasu?
Dehogy! Mar attol rajtam az ideggorcs, ha nem megy egybol, ahogy felinstallalom, hanem veszodni kell az nVidia driverrel. Letoltottem a Gnome-os Ubuntut, es orultem hogy elindul a telepito, es nem vesz ossze a video kartyaval.linux-firmware fel van rakva?
Az micsoda? Bluetooth firmware? En nem tudom. De tenyleg! Az biztos, hogy nem raktam fel semmit utolag ra. Amikor installaltam a gepet annyi volt, hogy a telefonommal osszeparositottam, es orultem, hogy megy. -
-
bambano
titán
"tobbnyire amiket irsz azokra van megoldas, amikhez turni kell.": igen, pontosan ez az egyik legnagyobb probléma az egész systemd-s kócerájjal a három közül.
1. hogy túrni kell a netet hozzá, magyarul azt a tudást, amit eddig szabványos rendszeren megszereztél, dobhatod a kukába, és erőlködhetsz, hogy legyen helyette másik
2. kidobják a legalapvetőbb unixos tételt: kiss. keep it stupid and simple. a nagy böszme hulladék program az a microsoft világa.
3. a módosítások soha nem sikerülnek elsőre, abból mindig bugok lesznek. ezt fényesen bizonyította ez a hajcihő.miközben semmilyen érdemi előrelépést nem hoz. ez egy agyhalott hülye marhasága, aki nem bír megülni a seggén.
"tty login is mukodik csak nem default, ezert egy service fajlal be kell allitanod azok maximalis szamat es mikentjet.": hibaüzenetet dob bootkor, tehát nem az van, hogy szerintük elég egy tty és állítsam be magamnak, ha több kell, hanem szerintük is több kell, csak nem sikerült nekik. mint kb. semmi a systemd környékén.
"azt nem hiszem hogy van alapbol web forntedje, de tarokbol biztos fel lehet rakni ra egyet.": nem is kell webes frontend, mit kezdenék vele? szerverüzemeltetéshez a webes meg grafikus frontend az teljes tévedés, nem használok semmi ilyet.
"ha erdekel es meg mindig szopni akarsz vele". 1. nem érdekel. 2. nem akarok foglalkozni vele, én nem szakmai önkielégítésként használom a debiant. azt szeretném, hogy azt a pár feladatot, amit az elmúlt 15-16 évben pikkpakk meg tudtam oldani vele (tényleg nem sok, töredék programot használok egy desktophoz képest is), azt ugyanúgy pikkpakk oob meg tudjam csinálni. konstans fizetés mellett a melóra ráfordított munka minimalizálása az értelmes cél.
A melóban pedig az az alaptézis, hogy olyan vagyok, mint az orvos. addig jó, amíg nem látsz. ez nagyon viccesen hangzik, pedig véresen komoly. Ha nekem dolgom van, akkor baj van, vagyis az előfizető nem kapja meg a megfelelő minőségű szolgáltatást. Tranzitíve mindenki akkor jár jól, ha én nem dolgozom.
-
Apollyon
Korrektor
A Debian fő szempontja a stabilitás. A legújabb verziójú DE-k meg programok még testingbe se biztos hogy bekerülnek, az unstable (sid)-be valószínűbb. Ha nem fekszenek a régebbi csomagok, akkor nem a Debian a jó választás.
Inkább arra van, hogy amit összeállítasz adott feladatokra, az működjön és kész többet szinte ne is kelljen foglalkozni vele amíg ki nem rohad alóla a gép.De jó hogy ezt bambanonak mondod, ő régebbi kernelt használ mint a többéves routerem
-
bambano
titán
nem, ez kőkemény melós szerver. hogy örülni fognak-e a systemd miatt, majd akkor derül ki, ha egyáltalán elindul a systemd
most szomorúság van, mert bekapta a vas a szokásos ibm betegséget, és ez szilveszter előtt 28 órával több, mint orális élvezet.
kb. mint a klasszikus vicc, mikor meséli a csávó, hogy látott egy kamionost, aki betankolt 400 liter benzint, és hogy milyen sokat fejlődött a szókincse utána...
-
N0zer0
senior tag
Simán felmegy akármelyik disztróra a 8-as FF bináris, csak elő kell kotorni a tar.gz-jét a Mozilla FTP-jéről. Függősége nem szokott lenni.
Mondjuk én csak annak a híres neves, megélhetést biztosító programot használnám a régi verzióban, a normál böngészésre meg befognék friss FF-ot, megfér a kettő, csak külön profilt kell hozzájuk rendelni.
-
bambano
titán
miért ne tudnám? mozillánál van bináris, letöltöm, kicsomagolom, van pár függősége, azt felrakom, oszt jónapot. mondjuk ki használ más disztrót...
a rendszer maga nem elavult, a fejlesztői környezet, amiben készült, az nem friss. woodstock. és túl sok meló lenne újraírni vagy korszerűsíteni, amit nem fizet meg senki.
szerk: nemrég varrtam fel jessie-re 2-es firefoxot. az se volt túl nagy mutatvány.
-
bambano
titán
gcc-ből mindig az van fent, amit a disztróba beleraktak. de mivel kirívóan ritkán használok gcc-t, így ez kb. érdektelen számomra.
van még egy-két dolog, ahol muszáj downgradelni, pl. a kernel pppoe szervert is kénytelen voltam kiirtani, mert nem úgy működik, ahogy szeretném és ha összezárom a má$ik világ tcp stackjével, akkor felrobban a telefonközpont.
szerk: egyébként azért 8-as firefox, mert ebben egy korábbi verziójú javascript motor van, és az a program, amitől a fizetésem függ, ezt használja.
-
bambano
titán
a szervereim zömén nincs x.org. továbbmegyek: klavi meg monitor se. egyébként is a hasznosságuk elég alacsony lenne.
postfix + pár segédlet, isc dhcp, postgresql, apacs, subversion, tcpdump, vlan és bridge cuccok, kb. ennyi menjen.
az egy szem desktopomon meg jó ez a squeeze, minek babráljam.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Xorg kapcsán én azért eléggé észrevettem hogy az x szerver már nem root-ként fut.
A többit meg nem említem mert már párszor kifejtettem. (sebességnövekedés, stb.) (pl. decepticon valószínű örülni fog a 3.18-as kernellel érkező DPM változásoknak és hardveres videógyorsításnak a HD 3000 széria alatt)
Nem lett gyorsabb: AMD nyílt driverrel kb. 50%-os gyosulás volt 3.12 környékén.
Intel szintén gyorsult. Én nem bánom.
És azt nem értem mi ez a régiség mánia.
-
Apollyon
Korrektor
Bár szerencse is kell hozzá és/vagy ismerős, az angol és a német nyelvterületű országok a legjobb választás, ha külföldre akar menni az ember. Továbbá Svédország / Norvégia, de ott több mint érdemes tudni a hivatalos nyelvüket.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Miért jó neked / nekem ha lecseréljük a bash-t, mivel tudnak többet azok amiket írtál?
-
Apollyon
Korrektor
Én a luks-on gondolkodtam hogy kéne, bár lehet annyit ér mint halottnak a csók így a már nagyon elgúgölösödött időkben.
Mindenesetre miért ne, most a debi administrators bookot olvasom, majd ha elértem a végére, majd lehet nekiesek egy új telepítésnek.(#2449) bambano: Az index és a szakmai cikkek két külön univerzum. A domain címük referrálhatna már a szanalom.hu oldalra, ahogy néztem még eladó.
Az amúgy index erősen kerülendő, fizetett politikai cikkek és egyéb félrevezetések, az agymosás internetes megfelelője.
-
tvamos
nagyúr
Nem nagyon ertem a dolgot... Mitol lesz akkor Debian, meg Arch, Ubuntu, meg ilyenek? Azt hittem, hogy ha magam forditom, akkor is Debian lesz, ha Debiant forditok. Vagy van belole semmilyen is? De akkor abba meg nekem kell minden drivert magam osszeszedjek, meg csomagkezelot, meg csomagokat, meg mindent? Mert ez utobbi megoldas tutira hosszadalmas muvelelt lehet...
En mondjuk csak arra vagynek, hogy menjen rendesen, es ne 20-bol egy legyen, ami hajlando bebootolni, a telepitok kozul. Meg annyira sem erdekel, hogy a feluletet testre szabjam, haszanlom az LXDE-t, ahogy van. Igazabol az mar orom, hogy a FreeCAD nem fagy le, mint Windowson, meg a boot 20 sec alatt van. Meg persze az, hogy a Firefox is sokkal gyorsabb.
-
bambano
titán
volt ez a shellshock, amit elsőre nem tudtak megnyugtató módon kijavítani, arra jött egy második javítás, majd rögtön utána egy bug a here-document kezelésében.
a többit nem követtem, mert nem szeretem a folytatásos sorozatokatszerk: a debianos repókban a here-document bug még nincs javítva.
-
_Dumber_
őstag
jól
egy kicsi gyorsítás annyit nem ér.
Ha meg ócsóbbé nincs normális, akkor marad a HDD. (szárból meg nem építek várat..)
Igazából nem is ebbe a gépbe akarom, hanem egy újba.. de ráérek megvenni.igen -- azt tudom, hogy a cache miatt van rajta. Ezért gondoltam, hogy csak gyorsul valamit..
-
_Dumber_
őstag
Ez az egyetlen gépem.. Nyilván rajta van az életem
, de tervben van egy NAS.
Jelenleg egy 500-as HDD-n gazdálkodok. Ebből:
100 GiB. a tartalék linux, (nem frissítem. Lényeg hogyha a főrendszerrel baj van akkor ez minden körülmények között működjön)
20 GiB tesztrendszerre van fenntartva. (szintén linux, ezzel csak szórakozom, tesztelgetek)
100 A mostani linux,
280-on vannak az adatok (nem home) Fényképek + 1-2 film + doksik, wmvare gépek, ISO-k (tele van)
Ha meglesz a NAS, akkor nyilván kipucolom a gépet, és a fényképeket kirakom arra.Használni:
Tervezés (egy vmplayer-es win alatt) + otthoni netezés, és egy-két hobbi dolog.A HDD +SSD combonál a hybridre gondoltam. Nincs 2 különre helyem.
Cél az, hogy gyorsítsam a rendszert. -
Én is Mumble-zöm, de nem tudom, hogy ez vagy a TS hogyan lehetne alternatíva a szkájpra. Ezek csoportos, főleg játék alatti beszélgetésekre vannak. Nekem a személyes kommunikációm régóta gtalk/hangouts, a környezetemben is nagyon népszerű, szerencsére. Volt több ember is, akit FBről sikerült átszoktatnom.
Felmerül a kérdés, hogy vajon a Skype vagy az FB chat van-e lejjebb, mindenesetre én mindkettőtől menekülök. -
tvamos
nagyúr
Megprobaltam a Debian 7.6 64-bites verzioval, de azzal ugyanez volt a hibauzenet. (Azert maceras a dd, mert Windowst tudok bootolni csak, a vele parhuzamosan fent levo linuxon nem megy vegig a boot folyamat, <ctrl><alt><F1>-el tudok belepni, de akkor nincs meg halozat, nincsenek felmountolva a meghajtok, bla-bla... Mondjuk Windows alatt VBoxon linuxot inditani, es ugy dd-zni nem probaltam eddig.)
-
BoB
veterán
Azt írtam hogy ha csomagként telepíted.
"Ha csomagként teszed fel Arch alatt (hivatalos repóban van), találd ki mi hova fog kerülni"
grml-ék még ezt is mondják:
#Nowadays, grml's zsh setup lives in only *one* zshrc file.
# That is the global one: /etc/zsh/zshrc (from grml-etc-core)Én maradok a globálisnál, te maradsz lokálnál, mindenki happy. Ha minden user-nek ugyanaz a konfig kell egyszerűbbnek látom előbbi használatát. Biztonsági vagy egyéb problémát nem látok, és te sem tudsz említeni.
"Archlinux userek is, chrunchbangesek, BSD-sek, Gentoo-sok sem globalisan modositgatnak hanem user specifikusan."
Tehát még egyszer leírom hogy arch alatt csomagból telepítve grml zshrc bekerül szépen /etc -be.
Itt más sántít hogy az "arch userek" nem használjék így hiszen a hivatalos repóba így van csomagolva. Végig is olvasod amiket írok?
Amúgy te valami nagykövet vagy hogy megmondod mindenki más mit hogy használ?
-
BoB
veterán
Ha csomagként teszed fel Arch alatt (hivatalos repóban van), találd ki mi hova fog kerülni
Másrészt azon kívül hogy baromságozol, még egy indokot vagy érvet sem tudtál felsorakoztatni hogy mi is a probléma ezzel. Ezután írhatsz a packager-nek is hogy ő is rosszul csinálja.
-
BoB
veterán
Komolyan nem értem miért gond ez. User-ként nem kell olvashatóként megnyitni. Hol itt a probléma? Rengeteg olyan konfig fájl van amit user nem írhat mégis módosítani kell amihez emlt jogosultság kell.
Pl. pam hogy csak egyet említsek. Nem egy processzről van szó ami rootként fut.... Attól hogy a zsh shell fut egy user alatt és globál konfigot használ nem lesz privilage escalation.
-
_Dumber_
őstag
Már hogy ne ismerném. A google "zsh grml debian" keresésre ez az első amit kiad. Ráadásul az ARCHwiki is elvezet ide...végig is csináltam. Feltettem a zsh-lovers-t is de nem ezt kerestem.
Arch alatt csak a grml-zsh-config van fent a lovers nincs. itt tudok egy PROMPT parancsal választani előre configolt prompt kinézetek közül. Ezekből alakítottam ki a sajátomat, amit most is használok. Debian alatt nincs meg a PROMPT parancs...
ráadásul az AUR-ban minden benne van . Nem kell bűvészkedni a repokkal....
Mondtam: Lusta vagyok... -
BoB
veterán
Azért tenné hogy su, és az összes többi felhasználó is ezt a konfigot használja. Ezért hívják globális konfignak.
És grml kommentje ebben az ügyben:
#Nowadays, grml's zsh setup lives in only *one* zshrc file.
# That is the global one: /etc/zsh/zshrc (from grml-etc-core).colomb2: Akkor teszed a saját könyvtáradba.
-
tvamos
nagyúr
Ez valami USB VCOM alapu megoldas lehet, es a gyarto nem ad Linuxosat. A PC felol meg egy csak Windows-ra forditott software van... Szoval meg a VBox sem biztos, hogy megy.
Ez a szepseg ebben. (Valaki masnak... mer' en csak hasznalni szeretnem a programot, es "csodalatos" Cortex M-es C kodokat irogatni. A munkatarsam szerint vegtelen bena kodokat...)
-
tvamos
nagyúr
Az az igazsag, en nem vagyok egy rendszerbizgerator, csak kenyszerusegbol csinalom. Rendszert is jobbara csak akkor frissitem, (apt-get upgrade/update) amikor valamit telepitek, es a telepitesi leirasban benne van, mert kb. annyi a linuxos tudomanyom, hogy beirogatom a step-by-step telepitesi utmutatokat.
Mondjuk, most duhit kicsit, hogy nem boldogulok az ST-Link-kel, de majd az is meglesz... ha mas nem virtualis gepen, Windows-on... (Csak a Win-t nem szertem, mert folyton szetesik a rendszer a telepitgetestol. Ezt a Linux jobban viseli.)// Ezt egeszen egyszeruen nem hiszem el! Itt pihent a Debian telepitett SSD-m a fiokban, mert nem volt hajlando felcsatlakozni a net-re, meg vezeteken sem. Most elovettem, hogy csak megnezem... es siman megy, meg a note-book wifije is. (Az nVidia kivetelevel minden van.) Most ez akkor hogy?
-
BoB
veterán
Majdnem jófelé tapogatózol
Vladi: Már gondolkoztam pont ez miatt egy logout íráson. Van hogy igen hasznos dolgok kerülnek be (videólejátszás hardveres gyorsítása ami laptopon hosszabb üzemidőt eredményez pl., vagy szó szerint +50% teljesítmény AMD VGA-val ha nyílt driver-t használsz).
Ez nem verziószám hajhászás. Ha megjelenik egy stabil szoftver, én szeretném használni. Nem béta dolgokról van szó.
Közelítsük meg a másik oldalról. Ha már elérhető a frissebb stabil verzió, miért használjam a régebbit? Mi ez a verziószám undor?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- LEGO klub
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- E-roller topik
- EA Sports WRC '23
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- Iphone 14 PRO 128 GB 88% akksi
- Watch Ultra (1.st gen) szinte új
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
- HP Victus 16-d10008tx 16.1" FHD IPS i7-12700 RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Legion 5 Pro Gamer Laptop 2év garanciával (i7 13700HX, RTX 4060)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest