Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Mobil flották
- VoLTE/VoWiFi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Netfone
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
-
Jó, ha nem akarod érteni, akkor olvas utána a full-duplex és a half-duplex lényegének, én annál egyszerűbben nem tudtam leírni! Vagy kérdezz be a linuxmint.hu-ba!

de most kb arról vitázunk ki a nagyobb szöveg(félre)értelmező.
Nekem ez nyilvánvaló volt.

Zoltanz
LMDE3.....no de az is Mint! Akkor csak Te piszkálhattad ki belőle a fstrim-et.
Csak halkan kérdezem, nem lehet, hogy discard opció van az FSTAB-ban, mert a Mint már olyan okos, hogy akkor nem rakja mellé az fstrim-et?Debiannal tudom, hogy telepítéskor lehet kiválasztani a discard és egyéb opciókat, de LMDE-t nem ismerem.
-
Rimuru
veterán
Frawly
Szoval megiscsak kavedaralon virtualizalsz.
Kb egykutya a 2 proci, csak az enyem ~otodannyi tdp-vel hozza azt a szintet. De igy ertheto a lassuag egy resze, azon virtualizalni es forditani nem a legjobb egyszerre. -
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Gentoo topikba, biztosan roppant szórakoztató hely."
Szadista és a mazochista beszélget:
Mazochista: -Üss meg!
Szadista: -Nem!
Nálam nincs trim:
Thu 2019-12-12 20:02:42 CET 13min left Thu 2019-12-12 19:04:10 CET 44min ago anacron.timer anacron.serviceThu 2019-12-12 20:28:19 CET 39min left Thu 2019-12-12 09:03:54 CET 10h ago apt-daily.timer apt-daily.serviceFri 2019-12-13 06:13:37 CET 10h left Thu 2019-12-12 09:03:54 CET 10h ago apt-daily-upgrade.timer apt-daily-upgrade.serviceFri 2019-12-13 18:13:12 CET 22h left Thu 2019-12-12 18:13:12 CET 1h 35min ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service -
Azért milyen rendes tőlem, hogy nem lőttem el azt a poent, hogy aki nem foglalkozik SSD témával, többnyire azoknak van széklábalátétje.
bocsiNa megyek benézek a Gentoo topikba, biztosan roppant szórakoztató hely.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
systemctl list-timers -aKeresheted a cron-ok között is, de már nem ott van.
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ systemctl list-timers -a
NEXT LEFT LAST PASSED UNIT ACTIVATES
Thu 2019-12-12 20:03:58 CET 47min left Thu 2019-12-12 19:04:28 CET 12min ago anacron.timer anacron.service
Thu 2019-12-12 22:59:48 CET 3h 43min left Thu 2019-12-12 07:13:45 CET 12h ago motd-news.timer motd-news.service
Fri 2019-12-13 03:10:04 CET 7h left Thu 2019-12-12 06:16:06 CET 13h ago apt-daily.timer apt-daily.service
Fri 2019-12-13 06:59:23 CET 11h left Thu 2019-12-12 06:16:06 CET 13h ago apt-daily-upgrade.timer apt-daily-upgrade.service
Fri 2019-12-13 09:21:05 CET 14h left Thu 2019-12-12 06:31:45 CET 12h ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
Mon 2019-12-16 00:00:00 CET 3 days left Mon 2019-12-09 07:00:08 CET 3 days ago fstrim.timer fstrim.service
n/a n/a Thu 2019-12-12 06:16:52 CET 12h ago ureadahead-stop.timer ureadahead-stop.service
7 timers listed.
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ run-parts -v /etc/cron.weekly
run-parts: executing /etc/cron.weekly/0anacron
run-parts: executing /etc/cron.weekly/man-db
start-stop-daemon: unable to set gid to 12 (Operation not permitted)
run-parts: /etc/cron.weekly/man-db exited with return code 2
run-parts: executing /etc/cron.weekly/update-notifier-common
/usr/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-motd: 31: /usr/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-motd: cannot create /var/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-available: Permission deniedAlignálást felesleges jó ideje ellenőrizni, régen is csak azért kellett, mert előfordulhatott volna elméletben, hogy régebbi Winek rontottak, de ez is inkább XP-nél volt rossz, mondjuk ott alapból.
Hátrább az agyarakkal,
Azt tudod, hogy ez nem így van ám? ......agarakkal! (na jó, ma is tanultál valamit)

-
zoltanz
nagyúr
Frawly, ubyegon2
Nem csúszott be a sportszelet, ott a smiley is.

Amúgy a trim-et- alignálást szoktam ellenőrizni egyszer Linux-on.
Viszont az ütemezett feladatok között nem látok trim-et az baj?run-parts -v /etc/cron.weeklyrun-parts: executing /etc/cron.weekly/0anacronrun-parts: executing /etc/cron.weekly/man-dbrun-parts: executing /etc/cron.weekly/tor -
válasz
Frawly
üzenetére
Felesleges 4 évet visszaolvasnod az SSD-s topikban.
Annyit talán nem is fogok, inkább csak azt mondom, hogy annyi a lemaradásom, bár mostanra kicsit felhúztam magam, de vannak foltos területek, például nemrég nekem totál új schedulereket fedeztem fel az Arch wikijében meg nem áll össze teljesen a kép ha valamit végig gondolok és ez qrvára tud bosszantani! Van olyan a blogban ráadásul, amiről kiderült, hogy marhaság, de nem tudom javítani, ha nem vagyok eléggé képben. Mivel az az egy blogom maradt, legalább azt ne kelljen törölnöm. Mi marad utánam, ha kiebrudalnak a fórumról egyszer csak!

Mondjuk már elég simulékony vagyok, de azért ki tudja.......
(#16687) Frawly
Ne szórakozz már, ez offtopik, írkáljad csak a Gentoos dolgokat, sokszor oldalakon keresztül olyan thread-ek mennek, amiről fogalmam sincs, de nem zavar, gurulok tovább.

Én amúgy a szaktopikokban előforduló állandó ismétlődéseket is többnyire jól bírom, mindenütt ugyanez van, meg lehet szokni.
Ja most fogtam fel, hogy a Gentoooba írkálsz már. P*csába, oda azért nem mehetek poenkodni, mint ahogy itt lehetett.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Felesleges 4 évet visszaolvasnod az SSD-s topikban. Fele hozzászólás aktualitását vesztette, a másik időtállóbb fele meg szóba került már itt a linuxos topikokban is, TRIM, kímélés, overprovisioning, partícióeltolás, NVMe-k kapcsán.
Meg az SSD-s topikban azért is kár túl hosszan visszaolvasni, mert kb. ugyanaz a 2-3 téma jön elő minden hozzászólásban (kímélés, TRIM, régi HD Sentinel valótlan hibajelzése miatt aggódás), senki nem olvas vissza, még 5 hsz.-t sem, így mindig megkérdezik ugyanazt.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Atyaég, csak most nézem ezt a QNAP-os baromságot, olvastam már idióta dolgokat, de hogy ezek ilyen ökörségeket írnak!
No mindegy, szerintem higgyünk az SSD gyártóknak, hogy 7-28% a min/opt overprovisioning! Legközelebb ha ilyen baromságokat találsz, linkeld be hamarabb! 
Ahogy Frawly is említi, még mindig nem éri meg alapból sem SSD-ket használni NAS-ba, de hogy ennek a 60%-t még hagyjuk is üresen.......
Halkan jegyzem meg azért a vezérlők egyre inkább szenvednek, sok feszültségérték, valamint divat elhagyni a DRAM-ot.
Hadd szenvedjenek!
Aki meg DRAM cache nélkülit vesz.....az is hadd szenvedjen! 
-
válasz
Frawly
üzenetére
Hát ez ilyen, én is nagyon rámentem 5+ éve ezekre a kímélős meg optimalizálós beállításokra, most meg berakom a gépbe, oprendszer rá, aztán használom. Ennek ellenére is rohadtul eltúlzott ez a 30-60% overprovisioning, az tuti!
Ahogy írod is, nem nagyon érdemes hosszabb távra spórolni vele, ki kell élvezni a super sebességét, amíg nem kell nagyobb vagy meg nem adja magát.Mondjuk én a desktopon elég spéci helyzetben vagyok az Intel 520 120GB-os SSD-vel, mert tényleg csak egy 20GB-os particiót használ a futó rendszer meg van talán még 2* 15GB-os tartalék rendszerem. Van 2 vinyó csatolva vegyes vackoknak, meg most már ott pihen a 2GB WD Red is NAS-ban. Nekem még 5 év múlva is a jó öreg Intel 520-am lesz desktopban. NAS miatt már a notebookba is elég a 250-es 860 EVO.
(#16677) zoltanz
Tényleg komolyan vetted?

(#16678) Aweriot
Itt csak offolunk, látnád miket ír Frawly a Flash SSD topikba!
Ott viszont tényleg nagyon sok hasznos dolgot olvastam tőle! Amúgy is be kéne hoznom a kb 4 éves lemaradásomat!
Az említett topikban eléggé nekimentek ma is az A400-nak, én mondjuk kicsit piszkáltam őket ezért.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Piroshaj meg kéklufi meg csak kekeckedni jár ide!

-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
Nyugi, csak szivatunk
Egyáltalán nem baj, ha intenzíven van használva, kímélni akkor sem kell, a neki szánt min. 3-5 évet akkor is simán kibírja. Esélyes, hogy ha nagyon gyúrsz rá, még akkor sem tudod szétírni. A vezérlő meg mindenképp tönkremegy, mindegy mennyit írtál rá, meg mennyi overprovisioning tárterületet hagytál rajta.NAS-ba egyébként nem nagyon szoktak SSD-t tenni, vagy csak a rendszer alá, az adatok alá nem. Ennek nem az az oka, hogy az SSD nem lenne rá alkalmas, hanem Ft/GB arányban a HDD kedvezőbb árra jön ki sok TB adatnál, meg NAS-nál azért sincs nagy értelme az SSD-nek, mert a hálózati bottleneck miatt úgyse tudná kifutni a sebességelőnyét.
De ha kő gazdag vagy, vagy kisebb NAS kell, nyugodtan tele tudod pakolni SSD-vel, semmi baja nem lesz még intenzív használatnál sem.
Ez az egész provisioning területtel huszárkodás felesleges. Egyrészt az SSD-n gyárilag is el van különítve egy bizonyos területhányad, kb.10% körüli minimum, másrészt a fájlrendszerek is hagynak egy kb. 5% tartalékot. Meg ugyebár adatszervezési önfegyelem is, hogy ne állandóan teljesen betelítve használjad, hanem rendszeresen csinálsz rajta helyet, amikor már kevés van rajta. Így egy normálisan használt rendszerben az overprovisioning soha nem lesz probléma. Egyre kell figyelni, lehetőleg a TRIM menjen, hogy segítse a vezérlő garbage collection és wear levelinggel kapcsolatos munkáját, és azért maradjon az SSD-n némi szabad hely ezen. Pár százalék már sokat jelent.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly
üzenetére
Jó van na. Hátrább az agyarakkal, szó sem volt 100% körüliről.

Én is csak olvastam a neten, jó QNAP oldalán, gondolom ahol intenzíven nasolnak ott nem árt.
[link]
Halkan jegyzem meg azért a vezérlők egyre inkább szenvednek, sok feszültségérték, valamint divat elhagyni a DRAM-ot. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ja, tegyük ki az SSD-t egy üvegvitribe, lila bársonypárnára. Akkor 100% lesz elkülönítve overprovisioning területnek, és addig használjuk helyette a bűn lassú HDD-t. Végül van értelme így SSD-t venni, hogy a 60-100%-át nem használja valaki. Mert ugyebár örökké ki kell tartson, mert egyrészt a HDD-k is örökké mennek, meg ki sem nőjük őket, meg az SSD-k mezőnyében sem lesz fejlődés meg tárkapacitásnövekedés soha többé. Ja, várj, de lesz. Akkor meg nem tudom. De azért 10 év gari, meg 10 PB TWB legyen rá, hogy amikor 2-3 év múlva le lesz cserélve, akkor még maradjon 9990-9995 TB írásmennyiség rajta, meg még 7-8 év gari, hogy benne maradjon az ember pénze, meg a kifizetett vaskos felár. Tejesen logikus, ha körbegondolod, „megbízhatónak” kell lennie, meg „tartósnak”, és még kímélni is kell.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
60%, no az már döfi! Eddig mindenütt 7-28%-ot olvastam, de végül is lehet azt még tolni 80-90%-ig is!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Bár a vezérlő fog először letérdelni főleg QLC-sekben.
Fene tudja, nekem gyanús, hogy ugyanaz a controler van a QVO és EVO-ban (Samsung MJX, 8 channels), de legalábbis minimális lehet a különbség közöttük.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
A 60% overkill. Attól is függ, hogy milyen sebességgel cserélődik az adat az SSD-n, azaz mennyire pörög rajta az írás és a trimes törlés. Nálam pl. általában mindenféle overprovisioning nélkül van kb. 50% üres hely az SSD-n, és az adatok sem cserélődnek rajta túl gyakran. Emiatt nem is lenne szükséges ilyen tartalék tárterület növelésére.
-
Elméletileg előfordulhat, hogy olvasni nem tud (jól) egy szektort, de ez nem jelenti azt, hogy írni sem. Vagy azt, hogy újraírás után ne lehetne olvasni megint. Nálam is volt ilyen, amikor nincs sok belőle, és nem növekszik a számuk, akkor szokott ez bevállni. Van amelyiknél éveket húzott le utána, még most is megvan, de nem aktív használatban.
Viszont ilyenkor te döntöttél az adat eldobásáról.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
De itt van a poén, hogy egy-két generáció alatt nem tud kihozni annyival jobb teljesítményt. Persze, néha javít rajta, de az nem annyira jelentős. Pl. ahogy a Ryzen 2xxx és 3xxx között is volt egy csomó optimalizáció, azonos TDP-n az utóbbi gyorsabb (kisebb csíkszélesség, és egyéb optimalizáció okán), de nem sokkal, így ilyen szempontból nagyjából azonosnak tekinthető. Ráadásul most egy ideje a CPU gyártók beleütköztek pár falba, 5 GHz limiten nem tudnak túllépni, 7-10 nm alá nehezen tudnak bemenni, IPC is már az egekbe van optimalizálva, így csak a magokkal, és a memóriavezérlés latencyjévél tudnak játszani. De ez is zsákutca, mert a túl sok magra a legtöbb alkalmazás nem, vagy rosszul skálázódik, egy magos erőben meg már nem lehet mit feltornászni.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
Nem, nincsenek csodák. A gyorsaság, magasabb teljesítmény, magasabb IPC-t, kisebb latency-t, magasabb órajelet és/vagy több magot / szálat / cache-t is kíván, ergo nagyobb fogyasztással és TDP-vel jár. Ez csak akkor nem igaz kivételesen, ha két nagyon távoli generációt hasonlítasz össze. Pl. egy 65W TDP-s asztali C2D procit és egy modern generációs i7 U-s procit, az utóbbi gyorsabb és csak 15W TDP-s. De ez azért ilyen morbid kép, mert van közöttük 10-15 év különbség, eleve már csíkszélességben meg gyártástechnológiában, és optimalizációban brutális a különbség. De ha mostani generációkat hasonlítasz össze, ja, a gyorsabb általában többet is fogyaszt, jobban is melegszik. A fizikát nem tudod meghazuttolni, a teljesítménybe munkát kell tenni, a munka pedig magas fogyasztással is jár, nem véletlen hogy a Watt mindkettőnek a közös mértékegysége.
A TDP nem pontos indikátora a tényleges fogyasztásnak, de azért így osztályra, kategóriára be lehet lőni a proci fogyasztását vele.
-
válasz
üzenetére
Ez nem rossz, gondoltam az 590-esre is. Ez már megközelíti a HP 8570p-met, de nem cserélnék veled, max az árát!

(#16658) Frawly
Jaj dehogy hiszek én ezeknek a marketingű beetetéseknek!
Az se jön be nekem, ha az üzletemberek már ezzel meg is tudnak borotválkozni lassan, olyan penge. Nekem a 8560w tetszett, az igazi lóagyonbaszó volt. 
Fitymáljuk még kicsit Aweriot gépét!
Én látok egyet, kakukktojás SSD van benne. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az a 15 óra ne tévesszen meg, mert a gyártók ezt úgy értik, hogy fele fényerőn használva a kijelzőt, vagy majdnem idle használat (szövegszerkesztés, könnyedebb böngészés, hardveres dekódolású film nézése, meg amit egy egységnyi sugarú laikus felhasználó le szokott vágni), tehát ilyen erősen ideálkörülmények között, teljes töltöttséggel, vadiúj, 100%-os kapacitású akkuval. Tehát csak mese habbal, elhúzzák ezzel a csodaszámokkal a mézesmadzagot a laikus vásárló előtt. Az Apple is 10+ órás üzemidővel szokta vadítani a konzumer idiótákat, akik rohannak is rágott almát venni. Egy akárhány genes X1 Carbont 30 perc alatt leküldök neked a padlóra, szimpla retró fps játékkal, tehát semmi vadiúj, AAA game. Azért mondtam, hogy az a 3 óra üzemidő elég relatív, egy combos gépen ha játék megy annyi ideig, vagy valami intenzívebb feladat, az még akár jó üzemidőnek is számíthat.
Főleg az újabb genes Carbonok nagyon halványak, mert hiába kis fogyasztású gép, baromi vékony ultrabookok, ennek megfelelően az aksi eleve nagyon halovány bennük. A vékonyság nagyon futurisztikusan néz ki, trendi, látványos, de sajnos súlyos árat kell fizetni érte a használhatóság oltárán.
-
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
Ez csak általánosítás volt. Általában a gyorsabb proci többet is fogyaszt, ez a tendencia, már ha nem túl távoli generációkat hasonlítunk össze. Csak arra akartam rávilágítani, hogy ez nagyon sok mindentől függ, önmagában a 3 órás üzemidő valóban nem tűnik soknak, de az, hogy mennyire rossz, az elég relatív.
-
Frawly
veterán
válasz
üzenetére
Aksija válogatja. Nem valami utángyártott cucc? Meg az abszolút kapacitás is számít, hány Wh-ás. Nem tudni, hogy a 82%-os kapacitás is mennyit hagy benne. A 3 óra is relatív. Mert tudok én olyanokat művelni neked, hogy még a leghosszabb akkuidejű notit is lemerítem neked 30-60 percen belül (egy kis compile, egy kis game, böngészés csomó fülön, hardveres dekódolással nem dekódolható videók nézése, tehát semmi extém), akkor is, ha vadi új és a gyártó 10+ órás üzemidőt reklámoz rá. Gép kiépítése sem mindegy, mert ha valami bikább proci van benne, meg több RAM, meg esetleg HDD (SSD helyett), akkor azok jobban eszik az akkut. Ez egy nagyon soktényezős játék, tisztázni kéne konkrétumokat, pontosan milyen gép, milyen kiépítésben, aksi gyártója, gyári kapacitása, életkora, ciklusszáma.
-
válasz
üzenetére
Huha, az elég durva lehetett, bosszantó egy eset! Ezek nem bírják a lépcsőzést, de mondjuk én lépcsőn nem is használom, inkább táskájába rakom.

Szerencse, hogy a merevlemez túlélte, különben zsebbe nyúlós lenne az adatok előhívása ottani Kürth-nél.Ja, hogy az a GTK! OK, autós topikban lehet arra asszociáltam volna.

(#16649) Rimuru
6500-as akksi.....azannya, az azért már komoly, elfogadnám a Mi 9SE-be.
-
válasz
üzenetére
3 óra nem annyira rossz, de akkor a következő legyen olyan, mint kéklufié!

Melós notidon KDE volt és a leeséstől tényleg átváltott GTK-vá a QT? Azta.....

Amúgy irodai vagy otthoni környezeten kívül máshol is használod órákig?
(#16646) F34R
Telóval acpi-t? Na ez jól hangzik, kell hozzá rootolás?
-
válasz
Rimuru
üzenetére
Tök mindegy, nálam az és kész!
Amit nem használok desktopon, az laptop specifikus. (amúgy mikor leírtam, nekem is gyanús volt, hogy marhaságot írok) Van még kérdés? ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Most megnéztem és 90%-ban igazam volt, így neked csak 10% maradt! Én akkor csak 10%-ban írtam marhaságot.......
(#16632) zoltanz
Az egyik parancs kimenete amúgy írja a capacity értéket! nem mondom meg melyik

-
válasz
zoltanz
üzenetére
Nem tudom, valamelyik parancs csak kiírja a sok közül, de a kondíciót az inxi -Fxxx is írja amúgy.
(#16636) Aweriot
Még szerencse, hogy nem fogott ki rajtad ez a komoly telepítés.
Különben is laptop specifikus parancs, nekem a desktopon ne vigyorogjon ott.No de akkor most tudod, mit akarsz megtudni az akkuról? Mindjárt kiderül, hogy az inxi kimenet is elég lenne......

-
-
F34R
nagyúr
Nem is kell neki... elmondom en helyette xD
No package dependencies, source-based ugyanugy mint Gentoo, fele csomag ami altalaban elerheto a legtobb disztron nincs meg ra... BSD init rendszer stb... ncurses feluletrol felrakni kinszenvedes, az alap install media tartalmaz minden hulyeseget... -
Frawly
veterán
válasz
Frawly
üzenetére
Azért megérte megnézni az erdőmászkálós monológot. Említi a végén, hogy Artix Linuxot használ. Utánanézve Arch-leszármozott systemd nélkül. Ezt lehet én is kipróbálom nem hallottam még róla. Persze előtte mindenképp a Gentoo kap esélyt, utána meg a Void, az Artix meg az Arch-ra visszatérés és abból a systemd kiherelése kézzel csak tartalék vészterv.
-
válasz
üzenetére
Nagyon vagy annyira, mint a többi......
Ha érdeklődő tipus vagy, akkor:
ubyegon@HP-EliteBook-8570p:~$ acpi -i -b
Battery 0: Discharging, 99%, 00:45:31 remaining
Battery 0: design capacity 1325 mAh, last full capacity 1325 mAh = 100%
ubyegon@HP-EliteBook-8570p:~$ upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
native-path: BAT0
vendor: Hewlett-Packard
model: Primary
serial: 02602 2012/07/06
power supply: yes
updated: 2018. aug. 6., hétfő, 10:32:38 CEST (6 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: discharging
warning-level: none
energy: 14,094 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 14,31 Wh
energy-full-design: 14,31 Wh
energy-rate: 19,0188 W
voltage: 11,722 V
time to empty: 44,5 minutes
percentage: 98%
capacity: 100%
technology: lithium-ion
icon-name: 'battery-full-symbolic'
History (charge):
1533544355 98,000 discharging
1533544333 99,000 discharging
1533544309 100,000 fully-charged
History (rate):
1533544358 19,019 discharging
1533544355 21,622 discharging
1533544333 18,716 discharging
1533544319 17,431 discharging
1533544318 16,189 discharging
1533544317 19,354 discharging
1533544316 18,036 discharging
1533544313 16,481 discharging
1533544310 15,163 dischargingegyéb akku állapot nézegető parancsok:
upower -i `upower -e | grep 'BAT'`
acpi -V# akku sasolók
-
Frawly
veterán
válasz
üzenetére
Annyira, amennyire a /sys/ sysfs-ben megbízható a kernel driver által elhelyezett szenzoradat. A Mint ehhez nem tesz hozzá semmit. Így semmivel nem megbízhatatlanabb, mint Gnome vagy KDE alatt.
Amúgy amiért hozzászólok: Bald boomer ranting in the woods Vol. 9.

-
Frawly
veterán
Ja, engem a Samsung tévesztett meg, meg hogy egy SSD-s téma emlegetése kapcsán hoztad elő a problémát. Ja, ha HDD, akkor sem kell szenvedni rajta. Főleg, hogy egy 500 gigás már kicsi HDD-hez mérten. Ha még tart az akció az Alza.hu-n, akkor 16 ezerért vegyél egy 500 gigás WD Blue 3D SSD-t. Ha meg tényleg csak nem sebességkritikus adattárolásra lesz és mindenképp HDD-t akarnál helyette (de nem ezt írod), akkor HDD-ből nem nagyon érdemes 4 TB alá adni, akkor van értelme HDD-zni. 1 TB-ig szerintem inkább érdemesebb SSD-be fektetni, ha van rá keret, 2 TB-nál meg már okés lehet a HDD, csak Ft/GB arányban nem valami kedvező.
-
Ki emlegette elsőnek a HDS-t?
Na jó, én voltam, de csak reflexból, mert már többet olvasok meghajtós topikokat, mint Linuxosakat, ott meg ezt vágják rá mindenre. No de ilyenkor egy rutinos Linuxos egyből a megfelelő alternatívákra gondol. Nem beszélve arról, hogy a HDS van ám Linuxra is.
Bár heréltebb a Winesnél, ez igaz.(#16623) cigam
Első hsz-ed alapján először én is SSD-re gondoltam amúgy.

-
Frawly
veterán
Nem, nem olvassa vissza. De te szintén vissza tudod olvasni, a meghajtó tartalmát vissza-dd-zed a of=/dev/null eszközre.
De én zero-fill helyett blkdiscard paranccsal végigtrimezném inkább, az többet ér. Bár annak a szegény SSD-nek reszeltek, nem hinném, hogy segíteni tudnál rajta akárhogy is.
Amúgy ez milyen SSD pontosan? Mennyi idős, mennyi írással, teljes SMART hogy néz ki (smartctl -a futtatása után)?
-
Vicces, mert meg sem nézted, van-e valami, most hirtelen ez a GUI-s ugrik be, ennek is van teljes felület tesztje, mint a HDS-nek, én ezt futtatnám le, de a hiba alapján esélyes a fejegység hiba, akkor az kampeca.
Az előbb említett Disks-nek is van Kiterjesztett tesztje, ami szintén ugyanaz.
Most csak a nem belakott HP 8570p-n fenn lévő két GUI-s programot mutattam.

Ja igen, ezek a tesztek nem pár percesek!

Ezt vagy 10 éve használtam, ha valami képes otthoni körülmények között bad sectort reperálni, az ez! HDD Regenerator
-
F34R
nagyúr
USB-n nekem is lassu mint a dog, berakatam pc-be sata kabelen 130MB/s-al tolta vegig..
nem rovid folyamat, de ha lefut ujra letrehozol rajta particiot, formazod... ha megjavult orulsz
egyebkent nekem sem teljesen 100%-os mert mar nagyon zorognek a tanyerok, a 4k-s irasi sebessege meg siralmassa valt. -
cigam
titán
ubyegon2
Azért vicces, hogy ha biztosra akarok menni Windows-os program kell a teszthez
-
Ajajjj, ha HDD lenne, érdemes lenne vele bíbelődni, teljes teszt HDS-sel vagy az orsz HDD regenerator-ral, de SSD-nél ezek a varázslatok szerintem nem jók. Hamar találd ki, milyen SSD-t szeretnél.

Jól emlékszem ez a mostani valami Patriot P200 volt vagy Burst?
(#16605) F34R
Ezek szerint nem hagyod sok ideig seed-ben. Nekem állandóan megtelik mostanában a HDD-m, mert rákattanok pár torrentre, amik szép lassan töltődnek, aztán x hét múlva csak pislogok. 1tera ma már l*fasz. Mer'ugye sebességnél erősebb tényező az idő!
-
5%-ek mindig a default.
Tudom, hogy sokan még így tudják, anno volt egy thread erről és megnéztem 10 vagy 100 gigás particiókkal, 2.5%-ot rakott félre......pont most is volt szabad helyem:
Sosem pakoltam semmit teli..
No de akkor minek csináltad ezt a műveletet?

Amúgy ha nem vagy résen, a torrentezés hamar telerakja a batyut.
Az 5% amiatt lett kevesebb EXT4-nél, mert nagyon megnőttek a méretek, így indokolatlan volt már az 5% arra, amire szánják.
-
válasz
Frawly
üzenetére
Hiszek neked ez esetben, mert tudom, hogy Te elég sok SSD-s írást meg teszteket szoktál megbambulni, így kiszúrod, ha valami nem kóser!

Amit nem is értek, mert a Patriot amerikai memóriagyártó cég, tehát kéne lenni nekik raktáron egy csomó visszamaradt, filléres, kisebb 128-512 megás DDR-akárhányas RAM chipnek.
A Huawei szállító partnerségre gondolsz? Ugyanaz jó lenne ide is, mint a telókba? Node tényleg, milyen igazad van! Ez is P az is P.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Playstation VR2 3 hónap garancia, számlával!
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Nothing Phone (1) / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia /
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Csak halkan kérdezem, nem lehet, hogy discard opció van az FSTAB-ban, mert a Mint már olyan okos, hogy akkor nem rakja mellé az fstrim-et?
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

bocsi

No mindegy, szerintem higgyünk az SSD gyártóknak, hogy 7-28% a min/opt overprovisioning! Legközelebb ha ilyen baromságokat találsz, linkeld be hamarabb! 
Ki emlegette elsőnek a HDS-t? -»