- Netfone
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Aktív témák
-
proximus
senior tag
Csövi!
Hogy a gép ki tudjon kapcsolni, ahoz több dolognak kell összhangban lennie:
1. A BIOS -t korrekten felismerje a kernel, ne legyen bugos(a BIOS, szóval frissítsd ha kell és lehet),
2. be legyen kapcsolva az apm, vagy acpi támogatás szintén a BIOS -ban, persze csak ha tudja:),
3. Legyen a kernelben, vagy modulként apm; (és-) vagy beépítve acpi(ezt nem lehet modulba:) )
''shutdown -h -ra nem all le a gep'' A shutdown nem veszi figyelembe, hogy a kernel, illetve gép milyen szolgáltatásokat nyújt energiagazdálkodás gyanánt, márpedig ez abba a kategóriába tartozik.
''ez ha jol tudom daemonként fut.'' Ácsibácsi,:) ez sem kell a leálláshoz, mert ezt a funkciót az apm, vagy acpi driver adja, pusztán csak a kernelből. Annyi történik, hogy a kernel megkapja a leíllítás ''szignált'', amire ő végrehajtja az ekkor szükséges feladatokat, és HA van energiagazdálkodás-támogatás, akkor ki is kapcsol ráadásként.:)
'' ''kernel apm: BIOS not found'' bejegyzés'' Nos, ez viszont nem szép...,egyáltalán,:) DE, ha a redhat ki tudta kapcsolni, akkor KI IS LEHET kapcsolni, csak ez vagy valami bug a (gondolom újabb) kernelben, vagy nem tettek bele valami, esetleg ők módosítottak vmit rajta, és nem tesztelték (eléggé )széles körben:(
Keress rá a neten a mandrake, és ''kernel apm: BIOS not found'' -ra, esetleg nézd meg hátha van a frissítéseik közt kernel is:) Ha ott nem találsz kernelt, tölts le egy mandrake cooker kernelt. [A Mandrake Cooker, az éppen fejlesztés alatt álló mandrake]. VAGY, tessék fordítani egy sajátot:) [L]http://linuxforum.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6805&highlight=sikeres[/L] alapján.
Sok sikert!:) -
rATdrAgOn
senior tag
Mint irtam, igy x, mert mar nem nagyon hasznalok sendmailt. :)
Kerdes: telnet 127.0.0.1 25-re valaszol?
Mert akkor ott hallgat a szerencsetlen -> tehat relay problema van.
Ha nem hallgat, akkor baj van, mert szerencsetlen mail alapbol localhostrol probal levelet kuldeni ha jol Mlexem (legalabbis Slowaris es IRIX alatt igen, pC-s UN*X-okon a mailt mar nem nagyon hasznalom :DDD) -
WN31RD
addikt
Amennyiben a parancssori mail program alatt a sendmail-t érted, akkor a ''man sendmail''-t érdemes áttanulmányozni. Az én rendszeremen pl. a sendmail az ''/etc/ssmtp/ssmtp.conf'' file-ban levő ''mailhub='' bejegyzés alapján dönti el, hogy melyik SMTP szervernél próbálkozzon.
-
proximus
senior tag
Hi!
Először is gratula,:) 2. én is csak akkor rpm -ezek ha muszály, de főként a Gentoo miatt nem szükséges többnyire semmihez sem az rpm, mert ''ő'' biza tar.gz, meg .bz2 -zik.:D Egyébként a Slaki még ilyen ''tar -os'', node vegyük figyelembe hogy ''ő'' alkotta meg az első ''Linuxból disztribet'', mint olyant; és azóta is tar -os, szóval biztos tudnak valamit arrafelé.:)) Ja és a Slaki nem forrásból dolgozik mint a Gentoo általában, hanem kész csomagokból, szóval villámgyors lehet a csomik felpakolása. Még el nem felejtem, a Gentoo -t sem muszály forrásból felépíteni, mert van kész, CD -re írható, un. GRP -s csomagösszeállításuk(az 1. alaprendszert is tartalmazó ultimate LiveCD mellé), ráadásul ezek népszerű architektúrákra is el vannak készítve, úgy mint i686, p3, p4, athlon-xp.:D -
proximus
senior tag
Uff! :)
Van egy kis bökkenö az rpm -mel úgy általában véve: Ezt a ''csomagolási technikát'' a Redhat találta ki anno, de késöbb sok disztrikészítö rákapott a találmányra, mert hüüdejó lesz nekünk, egységesítjük a csomagkészítést. Aha, csakhogy a Linux filozófiája nem éppen ezt sugallja, hanem mindent úgy kell csinálni, ahogy az az adott körülmények közt a legcélravezetöbb. Továbbá maguk a ''csomagolók'' is fölrugták a ''szabványokat'', így mindenféle össze-vissza, + disztrispecifikus rpm -ek kezdték elözönleni a szegény usereket:DD Én azt mondom, hogy igazán jól járni úgy lehet, ha a tömegek által közös erövel fejlesztett, ill. használt módszereket alkalmazunk mi is.:) Jó az a tar.bz tar.gz nagyon is, nekem elhiheted. Itt még nincs szinte semmi sem bedrótozva a progiba, hanem amikor fordítod, akkor megkeresi mik vannak,(amit ugye tudatosan szabályozhatsz) a rendszerben és csak azoktól fog függni. Pl. mplayer fordítás: xvid fönt van, mplayer leford., xvid levesz., mplayer rinyál a shared lib(ek) miatt, erre ismét leford., mplayer ismét müxik, csak xvidmentes.:))
Szóval csak semmi ''de nem tudom megcsinálni'', mert mindenre van valami megoldás, + sok ''a fene enné meg'' kerülhetö el már azzal is, ha nem a legkönnyebbnek tünö utat választani, hanem valami ''fapadosabbat''.:) Mozzillából meg tessék leszedni az installos példányt, ami egyébként nem igényel fordítást(a neve ellenére sem), + valamelyest statikusan szokták az ilyen közkézen forgó progikat fordítani. Ez annyit jelent, hogy a függöségeit beépítve tartalmazza, ezért nem fog koldulni. Amúgy az ilyen statikus progik azért nem az igaziak egy sokprogramos rendszerben, mert egy rakás lemezhelyet elvihetnek fölöslegsen, ha sokat szedni össze belölük. Ja és akárki akármit mondjon, én a Gentoo -t ajánlom ilyen csomagcserélgetös helyre.:D :D Meg aztán most komponáltam össze egy 180 Megás ISO -jú Live-CD -t a rendszeremböl, de még dolgozok a méretén.:) Lehet Pendrive lesz belöle a végén.:D Hozzáteszem hogy most is LiveCD -s Mozilla firefox-ból írok, csakhogy az egész rendszer a memóriában csücsül tmpfs ramdrive -ban,;];] :D így nuku CD, nuku vinyo, szóval adja az ívet rendesen.:D Aki ezt meg tudja csinálni Win-nel,annak egy kamion sört hozatok:DDD Bár most lehet hogy nagyon elfoglaltak a Sasser féreg miatt.....:DDD -
amargo
addikt
az upgrades dolgot nem igen értem, de lehet tudok segíteni... a readme ben álltalában levan írva a telepítése.. de ha nem rpm et akár úgy is lehet telepíteni, hogy megnyitod a filet és rányomsz az installra, mind ez MCben. igaz ez install, de álltalában van ott upgrade is :)
én csak ezt tudom tanácsolni.. biztos majd jobb tanácsokkal is tudnak szolgálni. de nemrég próbáltam ki ezeket a módszereket és ment.. esetleg a csomagod nem hibás :F -
proximus
senior tag
Hi!
''mint általában, mikor floppirol bootol... '' Ilyen ez.:D
dd parancs: mindig gondosan nézd meg hogy mit írsz az if -re, of -ra, főleg ha a /dev -ből használsz valamit; mert őrületes pusztítást lehet vele véghezvinni. Direkt nem írom hogy pontosan hogyan(biztonsági okokból:) ), aki tudja az úgy is tudja, de pl. a null eszközfájlt bele-dd -zed a vinyót jelképező eszközfájlba....;] :DDD Pillanatok alatt gyalulja a lemezt, és még közben a rendszer lehet nem is omlik össze, mert pl. a kernel függetlenül a mem -ben tanyázik.(így lehetséges a kernel Image -t cserélni menet közben:) )
''jo hétvégét!''
Viszont! -
proximus
senior tag
''de az utolso sorokban hibaüzit adott: Running ''embed /grub/e2fs_stage1_5 (fd0)''...failed (this is not fatal)'' Ez a legkevesebb..:):) Ezt nekem is írja, és ennek ellenére működik ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva,:) szóval e miatt ne bánkódj.
''Ha megnezem a lemez tartalmat, nincs rajta semmi ma, csak a lost-found könyvtar.'' :)
1. A lost+found akkor keletkezik, ha ext2 (ext3?) fájlrendszert teszel a lemezre, vagy az fsck javította a lemezt, és átmozgatott egy két dolgot a lost+found -ba, mert hibá(kat)t talált.
2. Ha csak a jelenlegi rendszered indítására tervezed használni a lemezt, akkor elég az általad próbált módszer. Csakhogy ennek a módszernek van egy olyna előnye, hogy fájlrendszerfüggetlen, mert egyszerűen csak módosítja a floppy ''mbr'' -ét, azaz az első 512 bájtot, egy grubosra. Csinálj egy olyat, hogy: dd if=/dev/fd0 of=floppy.mbr bs=1b count=1 Ez 512 bájtot lecsíp(lemásol) a lemez elejéről. Most pedig nézd meg az mc -ben F3 -mal a floppy.mbr -t. --> láthatsz benne ilyet: ''GRUB .Geom.Hard Disk.Read. Error'' Nem kell megrémülni:), ez nem íródik ki, hacsak nincs pont ilyen balhéd.:) Szóval, ezért nem látsz különbséget az eredeti lemez, és a ilyenformán grubos közt. Ja igen, ezzel az 512 -ezéssel a merevlemezed jelenlegi mbr -ét is ementheted, ha megsérülne valamikor, vagy félresikerült egy ''tranzakció'', akkor jól fog jönni. (Arról nem is beszélve, hogy pl. a Mandrake így csinál biztonsági mentést a merevlemezről, csak régebben nem tűnt fel az 512 bájtos fájlocska a /boot -ban:D)
Egyébként ha a második módszerrel csinálod a lemezt, akkor 1.kell egy fájlrendszer a lemezre: Fat, ha win -ben, dos ban is használnád a lemezt, ext2(esetleg minix), ha csak Linux -ra. 2. stage1, -2 irány a floppy /boot/grub könyvtára + ''fat, vagy e2fs''_stage1_5, de ez nem kötelező. Ha nem nagy a kernel image -d, akkor ráteheted azt is mondjuk a /boot -ba.(Ja,:DD a lemezed immár 2,88 -as méretű, nem 1,44 -es) Ha hátteres a grub -od, mehet még az a file is + a menu.lst(vagy grub.conf).
(''elinditottam a grub-ot (grub --no-floppy), device (fd0) floppy.img'' Ööö, ez csak akkor kell, ha nem a meghajtóban lévő lemezt akarod grubosítani, hanem az 1.abból kinyert fájlt a dd -vel, 2.ha te magad kreáltad.) A második módszer abban különbözik az elsőtől, hogy a menu.lst -ben a root sor az fd0 lesz, és a kernel sor pedig vagy szintén a lemez ( (fd0)/boot/kerneled), vagy a merevlemez szerinti. Ez a 2. -es változat amúgy sokkal rugalmasabban használható mint az 1..
''a gnome hogy indithato el (gondolok arra, hogy a kde a startkde paranccsal'' Huhh:), ez rázósabb mint a kde, nem is kicsivel, mert a gnome sokkal ''legósabban'' épül fel, és tudtommal nincs ilyen gnome indító ''alkatrész''. (A gnome egyébként ezen szemlélete miatt részenként is jobban használható, pl. csak a tálca, vagy csak a nautilus az asztallal.) A kde sokkal összefogottabb, ami nem jelenti azt hogy a másik gyengébb, de a lényeg a startkde -n van, mert ő ezen keresztül felépíti az asztalt, míg a gnome ezt különveszi és más progiktól várja az indítását. Szóval ha a gnome -ot kell indítani, az vagy a kdm -ből fog menni, vagy a gdm -ből(parancssorba: gdm, vagy gdm és Tab gomb a többihez)
Na, remélem találsz valami használhatót az irományomban.:) + Sok sikert.:) -
proximus
senior tag
''nincs valami a dos-os sys-hez hasonlo parancs?''
Hogy ahhoz nagyon hasonló van -e, az most így nem dereng, de hasonlóan gyorsan tudsz boot-lemezeket csinálni így:
dd if=/dev/fd0 of=floppy.img
Indít: grub --no-floppy
device (fd0) floppy.img
root (hd1,0)
setup (fd0)
Most kaptál egy nyers fájlt, de az elejébe bele van írva egy ''mbr''. Ezt már csak ki kell tükrözni, ami n-szer megismételhető.:) :
dd if=floppy.img of=/dev/fd0 -
proximus
senior tag
Hali!
''a setup paranccsal barmikor keszithetek bootlemezt, igaz? csah setup (fd0) parancsot kell a grubbol kiadnom? es utana meg felbootol kislemez nelkül is vagy mar csak kislemezröl?''
Azt hiszem igen, csak 2 verzió közül is választhatsz és szerintem a root helyét is tudatni kell a grub konzolban:
1. >>> root (hd1,0) (a 0 lecserélendő a tiedre, ha kell) setup (fd0)
2.Ez már sokkal függetlenebb(és az előző módon ugyanúgy beírhatod a root -ot, setup -ot)
A /boot -ot ''rámásolod'' a floppy-ra, de csak ezeket a fájlokat(/boot, vagy /boot/grub könyvtárnak mindenképp lenni kell a lemezen, mert máshol nem találja a cuccait a grub a ''root valami'' beadásakor) --> stage1 stage2, grub.conf (vagy menu.lst, ami használatos nálad), valami_stage1_5 (part típusa, amin a /boot van, de ez opcionális), splash.xpm.gz(vagy hasonló, ha ''hátteres'' grub-od van, és használod)
>>> majd root (fd0) setup (fd0)
-----------------------------------------
Sőt, az fd0, hd0 tulajdonképpen bármi lehet, pl.: bent a grub konzolban:
device (ab0) fájl
A fájl nem más mint egy filerendszer(pl. ext2), de a fájlban.:) (Igen, ez a pingvin:DD )
majd
root (ab0)
setup (ab0)
quit -
proximus
senior tag
Adj Isten! :)
''-ha valamit elszurok lemezröl tovabbra is be fog bootloni, igaz?''
Erre azt tudom mondani, hogy kerültem már ''hidegzuhany'' helyzetbe a grubbal, de semmi sem ''szívódott fel'', vagy tűnt el, csak nekem kellett lenyugodnom.:) :)
''-ha a hdd a masodik ide csatornan van...''
Amikor kiadod a pl.: root (hd0,0) -t, akkor kiírja hogy mit talált ott, ahová tenni akarod, szóval ha nem hd0, akkor már itt látod hogy talált, vagy nem bármit is.
''setup(hd0) helyett a setup hd(1)''
Szerintem jól gondolod.:)
''tehat akar egyetlen hdd akar nem, az a lenyeg hogy melyik ide-n van?''
A csipszet-et felismerve: (dmesg ->
---------------------------------------------
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
VP_IDE: IDE controller at PCI slot 0000:00:11.1
VP_IDE: chipset revision 6
VP_IDE: not 100% native mode: will probe irqs later
VP_IDE: VIA vt8233a (rev 00) IDE UDMA133 controller on pci0000:00:11.1
ide0: BM-DMA at 0xd800-0xd807, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio
ide1: BM-DMA at 0xd808-0xd80f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:DMA
---------------------------------------------
) pontosan megtalálja hogy mi mire van dugva.
Ha még kell ''input'':DD, kérdezz. -
proximus
senior tag
Szega!
Ha nem bánod, megmondanám a frankót.:D
--''ha a grub-ot felrakom az egyböl az mbr-be irja magat?'' Nem valószínű, de fene sem tudja ezeknél a ''túlautomatizált'' disztrik-nél.;] Na jó nem.:) Ezzel szerintem csak egyszerűen felkúszik a csomi a helyére.
--''elsö particio elsö szektoraba'' Hát igen...., ''itt van a blöki elásva''. Ez arra az esetre jó(bármelyik part. elejére), ha egy másik bootmanagerrel rábootolsz a kérdéses partíció elején lévő másik betöltőre, jelen esetben a grub-ra. Ez történik minden esetben akkor is, amikor a grubot az mbr-be tenni és az windows-t tartalmaz; mert ezt érzékelvén a win-es part. elejére passzintja át a win indító mütyűrjét. Így fog a grub.conf (vagy menu.lst) ''chainloader (xyz)+1'' -et tartalmazni, ahol a chain.. (lánc) már utal is a trükkre.:)
--''mert azt fogja mondani, hogy mar fent van'' Na nem keverendő össze a grub csomi puszta felrakása; illetve annak mbr -be, vagy part, elejére történő ''begyógyítása''
A grub beüzemelése(ha már fönt van):
1. grub.conf (vagy menu.lst) szerkesztése, ill. kibővítése az aktuális partíciófelosztásnak, és oprendszereknek megfelelően.
2. parancs kiadása '''' nélkül: ''grub'' (most a grub-ban vagy)
3. újabb parancs: ''root (hd0,1)'' (ha a 2. part. -on van a boot könyvtár); (hd0,2) (ha a 3. -on...) (A lényeg az, hogy 0 számít az elsőnek:) )
4. ismét parancs: ''setup (hd0)'' (ÉS NEM (hd0,0), vagy akármi, mert az csak a az első part.-ra teszi a betöltőt és nem az mbr -be. A hd0 jelenti egyébként az első IDE vinyót(fd0 a floppyra teszi a töltőt).) Most már a helyén van a grub bootmanager, amit tudomásodra is hoz a kiírt szövegben.
5. uccsó parancs: ''quit'' (visszaléptél a terminálba, vagy konzolra)
6. Újraindítás... Jipíí:))
Ha még mindíg ''gatyázik'' a pingvin, ne tartsd vissza magad, írj.:)) -
amargo
addikt
telepíts egy lilot vagy grubot..
én csak UHUban próbáltam eddig és ott rootként
apt-get install grub
vagy a lilo és fenn is van utána konfigolni kell és kész.. lemez kiosztást kell megnézni
nálam így van. de lehet magától elvégzi ezt.
csak 5letet adok, de szerintem mennie kell így.
timeout 10
default 1
gfxmenu (hd0,6)/boot/themes/uhu
title UHU-Linux
kernel (hd0,6)/boot/bzImage root=/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part7
initrd (hd0,6)/boot/initrd
title Windows
chainloader (hd0,0)+1
szerk: ez a grub volt amit mutattam
amargo
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest