- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Aktív témák
-
PWR
aktív tag
hello proximus!
megoldodott!!! :DD
szoval nem volt olyan bonyolult végül. A redhat nem ezen a gépen fut, az egy régi vason van, ezen csak ms volt eddig és az gond nélkül lekapcsolt. a gond az volt, hogy a biosban nem volt bejkapcsolva az apm. eszembe nem jutott volna a bioba belenézni, egyszerüen azért, mert az ms le tudott állni...
jo hétvégét! -
PWR
aktív tag
Jo napot!
nemreg feltettem az uj Mandrake-t kiváncsiságbol, igen szep meg minden, viszont van egy apro kis gebasz: shutdown -h -ra nem all le a gep, ''manualisan'' kell kikapcsolni. Az utolso üzenet ''Power off'', utána nem történik semmi. Azt olvastam, hogy a leallashoz az ''advanced power management'' szükséges. ez ha jol tudom daemonként fut. Ott is van a futo folyamatok között. Összehasonlitottam a /var/log/messages bejegyzéseit a Redhaton, ahol müködik a kikapcsolás és a Mandraken és a leállásnál nem találtam különbséget. Viszont indulásnál van egy ''kernel apm: BIOS not found'' bejegyzés. Ez azt jelenti, hogy az alaplapom power managementjét nem támogatja? Lehet itt tenni valamit?
Ha valakinek van vmi ötlete, irjon! Thanx! -
PWR
aktív tag
Jo napot!
nemreg feltettem az uj Mandrake-t kiváncsiságbol, igen szep meg minden, viszont van egy apro kis gebasz: shutdown -h -ra nem all le a gep, ''manualisan'' kell kikapcsolni. Az utolso üzenet ''Power off'', utána nem történik semmi. Azt olvastam, hogy a leallashoz az ''advanced power management'' szükséges. ez ha jol tudom daemonként fut. Ott is van a futo folyamatok között. Összehasonlitottam a /var/log/messages bejegyzéseit a Redhaton, ahol müködik a kikapcsolás és a Mandraken és a leállásnál nem találtam különbséget. Viszont indulásnál van egy ''kernel apm: BIOS not found'' bejegyzés. Ez azt jelenti, hogy az alaplapom power managementjét nem támogatja? Lehet itt tenni valamit?
Ha valakinek van vmi ötlete, irjon! Thanx! -
PWR
aktív tag
hello proximus,
ja, rájöttem én is idöközben. a gond az volt, hogy másik lejátszóval nyitott meg nekem olyan filmet, ami ac3-as hanggal volt és nem volt hang, csak sistergés. aztán rájöttem, hogy az mplayer dvd-hez is jo, tehát valszeg tudja az ac3-at és mikor azzal nyitottam meg, müködött... :))
a legjobbakat :) -
PWR
aktív tag
Sziasztok,
létezik Linuxhoz ac3 dekoder? Ha igen, honnan lehet letölteni? (nem talaltam a keresövel...)
köszi! -
PWR
aktív tag
válasz
rATdrAgOn #43 üzenetére
a relay a localhostra engedélyezve van, a gond talan az lehet, hogy mig a 192.168.1.1-en nyitva van az smtp port, addig a 127.0.0.1-en nincs, tehát nem is tud ott fogadni semmit. lehet, hogy baromira el vagyok tájolva a mail-t illetöleg és lehet, hogy ez csak lokálisan müxik? :F
-
PWR
aktív tag
Hello es kellemes napot!
a következö a kerdesem volna: adott a gepem, melyen redhat9 fut. sendmail van ra telepitve, pusztan a kivancsisagom es tanulas celjabol. a sendmail egy belsö halozati cimen, a 192.168.1.1-en figyel. a levelezes a helyi halon gond nelkül müxik pl kmail progival, de van egy kis gond: ha parancssorbol a mail programmal akarok küldeni levelet, akkor a mail nem megy at. A maillog fileban latszik, hogy a 127.0.0.1 megtagadta a kérelmet. ez ugye azert van, mert a mail alapbol a localhoston keresi a mailszervert. Hogyan tudnám elérni, hogy a mail program is a 192.168.1.1-re akarjon küldeni, azaz itt keresse a mailszervert? nem talaltam sehol egy konfig filet ahol ezt be tudnám állitani.
Köszönöm elöre is a segitö hozzászolásokat!
Üdv: PWR -
PWR
aktív tag
köszi a hozzaszolasokat! hazamegyek oszt kiprobalom - es megirom a tapasztalatokat :) (tegnap este mar le is szedtem a tar.gz -t csak vegül nem jutottam hozza.
Amugy most mar nem ''felek'' a tar.gz -töl csak pont a forditottjat gondoltam annak, amit proximus mondott, megpedig, hogy könnyebb talan az rpm -el boldogulni a függösegek miatt, plane, ha kifejezetten Redhat-ra ''idomitott'' csomagot szedek le. De eddig ennek az ellentkezöje jött be legtöbbször... -
PWR
aktív tag
Hello! gondoltam nem nyitok uj problémámnak uj témát, hátha ellátogatnak ide ujra a segitö szándéku pingvinbarátok :)
A grub problémán tuljutottam és ahogy az lenni szokott, :) jött egy kövi gond:
mozilla 1.2.1-et használok (redhat9-en) és szeretném upgradelni 1.6-ra. rpm csomagot töltöttem le. a duplaklikkes inditás (jol bevált windozos modszer :) ) nem jött be, se szo se beszéd kilépett... gondoltam kiprobálom rpm -U -val. a következö dependeciesek jöttek ki:
-libnss3.so (NSS_3.7)
-mozilla-nspr
-mozilla-nss
és a mi a legdurvább:
-mozilla = 1.2.1-26 is needed by (installed) mozilla... (3 ilyen már installált dolog)
Amennyire tudom, ezek az installed-es üzik azért jönnek, mert az Upgrade-nél le akarja szedni a régi mozillát és nem tudja, mert hiányzik neki valami. de uninstallnál miért hiányzik bármi is? a libnss -t keresgetvén a neten láttam egy-két külföldi forumon, hogy másnak is van mozilla upgrade problémája. az egyetlen javaslat, az rpm -Uvh használata nem vált be, az eredmény u.a.
Még sose sikerült feltelepitenem valamit, ha dependeciesek voltak :O és szeretnék ezen tuljutni! Minden segitséget elöre is köszi! -
PWR
aktív tag
hello,
na hülye voltam: miután megcsináltam a setup (fd0)-t a lemezre került, aminek rá kellett kerülnie, csak nem vettem észre :) simán bebootol rola. csak mivel gondolom csak azt az 512 byte-t olvassa be bootoláskor, az gyorsan megvan én meg azt vártam, hogy kerreg a floppy sokáig, mint általában, mikor floppirol bootol...
tök jo, hogy emlitetted a dd paracsot, soha nem találkoztam vele elötte és elég hasznos joszágnak tünik :)
a gnome-t hanyagolni fogom vnc-n, jo nekem a kde is, köszi a tanácsot.
mégeccer köszi mindent. Ha gondom van, tudom kihez kell fordulnom :DDD
jo hétvégét! -
PWR
aktív tag
Hello proximus,
vegre volt egy kis idöm es ki tudtam probalni a bootlemez kesziteset. egy kis problemaba ütköztem, leirom, pontosan mit csinaltam:
dd if=/dev/fd0 of=floppy.img - erre kiirta, hogy 2880+0 records in (es out)
elinditottam a grub-ot (grub --no-floppy)
device (fd0) floppy.img - ezutan nem irt ki semmit, csak visszaadta a grub-promptot
root (hd0,5) - az elsö lemez hatodik particiojan van a boot particio, ezert adtam ki igy, erre kiirta,hogy filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
setup (fd0) - ezutan a szokasos dolgokat irta ki, de az utolso sorokban hibaüzit adott: Running ''embed /grub/e2fs_stage1_5 (fd0)''...failed (this is not fatal) es ugyanez a message (hd0,5)-el. Nem foglalkoztam vele - hisz nem fatal :) - es kiadtam a grubbol kilepes utan a dd if=floppy.img of=/dev/fd0 -at. erre ugyanugy 2880+0 records in/out. Ha megnezem a lemez tartalmat, nincs rajta semmi ma, csak a lost-found könyvtar. Nem tudom hol szurtam el, tudnal segiteni?
es lenne meg egy kerdesem: a gnome hogy indithato el (gondolok arra, hogy a kde a startkde paranccsal - vnc-hez kene)
köszi szepen! -
PWR
aktív tag
Ajd Isten neked is!
a dolog müködött! :DD :DD :DD
egy apro ''nehezsegem'' adodott, hogy megtudjam hanyas partricio a /boot
mint minden amatör :) en is a grafikus felülethez ''rohantam'' es a HW browserben meg is neztem a particiokat. De ott nem 0-tol hanem 1-töl kezdödök a szamozasuk. De rajöttem a turpissagra es kivontam belöle 1-et es azt irtam be a root parancs utan.
a setup paranccsal barmikor keszithetek bootlemezt, igaz? csah setup (fd0) parancsot kell a grubbol kiadnom? es utana meg felbootol kislemez nelkül is vagy mar csak kislemezröl? (lehet, hogy ebböl a kerdesböl egyböl ra lehet jönni hogy mennyire nem vagom meg a linux bootolasat...)
kellemes hetveget (mar ami meg maradt belöle)
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
Hello proximus,
köszi a reszletes infot :)
lenne ket kerdesem mielött belefogok (vagom miröl van szo (nagyjabol) es a kerdes hogy fent van-e a grub mar nem kerdes többe - fent van) :
-ha valamit elszurok lemezröl tovabbra is be fog bootloni, igaz? nagyon ciki lenne ha elszallna a rendszer...
-ha a hdd a masodik ide csatornan van (de egyetlen hdd a gepben) akkor a setup(hd0) helyett a setup hd(1) parancsot kell hasznalnom, igaz? (hdc-nek mutatja a rendszer) az elbizonytalanodas az egy hdd miatt van, tehat akar egyetlen hdd akar nem, az a lenyeg hogy melyik ide-n van? (hogy miert pont a masodikon: idetlen egy ibm lap es kis desktop haz amibe alig birtam mindent belepaszirozni es nem szivesen kapnam szet azert hogy megcsereljem a kabeleket...)
köszi megegyszer
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
válasz
dr_strange #6 üzenetére
köszi, es talaltam egy pont rh9-re valot is! azzal biztos nem lesz gond lama fejemmel se :DDD
-
PWR
aktív tag
köszi a valaszokat. ha a grub-ot felrakom az egyböl az mbr-be irja magat? mikor telepitettem, az elsö particio elsö szektoraba vagy mi opciot valasztottam az inditoszektor helyenek. es a grub vegülis ki volt valasztva, mint boot manager. Biztos ami biztos csinaltam egy bootfloppy-t, szerencsemre, mert hdd-röl nem bootolt fel. Na ezt a lemezezest szeretnem megszüntetni.
Megprobalom megegyszer a grub-ot feltenni, de van egy olyan erzesem, hogy nem fog felmenni, mert azt fiogja mondani, hogy mar fent van. Probalkozom, aztan meg jövök segitsegert :D
meg egy kerdes: kersek a nero wave editorahoz hasonlo egyszerü wave editort RedHatra. Tudtok valamit javasolni?
Kellemes pentek estet mindenkinek! -
PWR
aktív tag
Hello,
azt szeretnem, hogy az eddig floppyrol bootolo Redhat9 ezentul hdd-röl bootoljon, tehat az MBR-en legyen az inditoszektor. Hogy tudnam ezt utolag modositani?
Köszi
Aktív témák
Hirdetés
- több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest