- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
Aktív témák
-
eddie303
őstag
Köszi szépen a szép hosszú magyarázatot. Ebbõl a topikból, amit belinkeltél, kezdem látni, hogy ez egy vérbeli igazi Linux disztró :) Most az elsõ gondom, hogy jöjjön össze a felvételim fõsulira, aztán nekiugrok szerintem, csak kicsit sz@r, hogy itthon 2GB a limit egy hónapban, a munkahelyemen meg 600 mega :(
-
proximus
senior tag
Ja igen, a fő kérdésre a válasz: :DD
--A minmal LiveCD 82 Mega, de ahoz még le kell tölteni egy stage''2-3'' -ot, ami 40, illetve 90 Mega körüli, viszont ekkor nem kell az erre a stage -re eljutáshoz szükséges forrás-csomagokat letölteni(-e a portage rendszernek), és egy portage adatbázist-> 16 Mega sacc/kábé :DDD (egyébként ugyan szép lassan, de hízik folyamatosan, ahogy haladni előre időben)
--A universal 674 Mega,
--A package CD pedig 620 -30 körül mozog, viszont ha egy ilyet letöltesz, és elegendő ami rajta van, akkor szerintem kevesebből kijössz, mintha a ''kézzel'' kiválasztott, de ugyanolyan programok forrásait töltetnéd le a portage -vel.
A döntés a tiéd, persze csak azután, ha a handbookot is végigrágtad:DD -
PWR
aktív tag
hello proximus!
megoldodott!!! :DD
szoval nem volt olyan bonyolult végül. A redhat nem ezen a gépen fut, az egy régi vason van, ezen csak ms volt eddig és az gond nélkül lekapcsolt. a gond az volt, hogy a biosban nem volt bejkapcsolva az apm. eszembe nem jutott volna a bioba belenézni, egyszerüen azért, mert az ms le tudott állni...
jo hétvégét! -
Mmerlin
tag
Na hát kösz a kimerítő választ.
A 4.-re: a nevezett image file kb 6-8 megás dög. vagy CD-re írom, vagy CD-re írom. Esetleg próbálkozok a pendrive-val, de amit leírtál, abból kb. azt olvasom ki, hogy vagy összejön vagy nem.
Egyébiránt amit letöltöttem az négy db. iso file, kb. 300 és 650 mega közötti terjedelemben.Ezekkel csak azt tudtam elkövetni, hogy .iso-ként felírtam, bár azt mondták, hogy ki kellett volna ''bontanom'', de nem találtam CD pörkölő progit, ami meg csinálta volna.
Azt írta a how-to-ban, hogy atelepítés vagy DVD-ről (ezt nem tudom felírni) vagy a nevezett .img betöltése után CD-ről mehet.
Az 1.-re: most frissíítettem BIOS-t, ami elég friss; azonkívül, a boot options-nál az első eszköznél szerepel egy USB ZIP és egy USB FDD is (hogy a régiben volt-e azt nem tudom, nem emlékszem rá). -
PWR
aktív tag
hello proximus,
ja, rájöttem én is idöközben. a gond az volt, hogy másik lejátszóval nyitott meg nekem olyan filmet, ami ac3-as hanggal volt és nem volt hang, csak sistergés. aztán rájöttem, hogy az mplayer dvd-hez is jo, tehát valszeg tudja az ac3-at és mikor azzal nyitottam meg, müködött... :))
a legjobbakat :) -
Hory
aktív tag
Te proxi, ha mar itt vagy, egy kerdes.
Miben jobb a gentoo, mint a debian? Mert ugye azt szoktak felhozni, hogy az emerge cvs-szeruen update-eli a csomagokat, ezert
- barmikor vissza lehet terni egy regebbi verziora
- sajat gepre optimakol
ebbol az egyes pontot megcsinalja a dpkg-repack (ami egyebkent egy iszonyat cool cucc, ilyet meg nem lattam sehol mashol), a masodikat meg az apt-get source -b.
Jo, meg tud annyit, hogy lehet kapcsolni globalis direktivakat a forditashoz (ezt biztos nem igy hivjak, de tudni fogod :) ), hogy teszem azt, qt supportot ne forditson sehova, stb...
Komolyan kerdem, hogy van-e meg valami elonye? Mert idorol idore ramjon, hogy esetleg at kellene allni, csak igazabol nem sikerult meg indokot talalnom ra. :U -
WN31RD
addikt
Megjegyzem, a .deb csomagok azért nagyon jól használhatóak, bár nem akarok senkit lebeszélni a .tar.gz/.tar.bz2-ről, főleg nem a Gentoo esetében. :)
''Amúgy az ilyen statikus progik azért nem az igaziak egy sokprogramos rendszerben, mert egy rakás lemezhelyet elvihetnek fölöslegsen''
Ami a mostani merevlemezárakat figyelembe véve általában nem lenne nagy probléma... csakhogy a sok cuccot betölteni is tovább tart, és memóriát is sokkal többet eszik.
A Live CD-t Gentooból csinálod?
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
hello,
na hülye voltam: miután megcsináltam a setup (fd0)-t a lemezre került, aminek rá kellett kerülnie, csak nem vettem észre :) simán bebootol rola. csak mivel gondolom csak azt az 512 byte-t olvassa be bootoláskor, az gyorsan megvan én meg azt vártam, hogy kerreg a floppy sokáig, mint általában, mikor floppirol bootol...
tök jo, hogy emlitetted a dd paracsot, soha nem találkoztam vele elötte és elég hasznos joszágnak tünik :)
a gnome-t hanyagolni fogom vnc-n, jo nekem a kde is, köszi a tanácsot.
mégeccer köszi mindent. Ha gondom van, tudom kihez kell fordulnom :DDD
jo hétvégét! -
PWR
aktív tag
Hello proximus,
vegre volt egy kis idöm es ki tudtam probalni a bootlemez kesziteset. egy kis problemaba ütköztem, leirom, pontosan mit csinaltam:
dd if=/dev/fd0 of=floppy.img - erre kiirta, hogy 2880+0 records in (es out)
elinditottam a grub-ot (grub --no-floppy)
device (fd0) floppy.img - ezutan nem irt ki semmit, csak visszaadta a grub-promptot
root (hd0,5) - az elsö lemez hatodik particiojan van a boot particio, ezert adtam ki igy, erre kiirta,hogy filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
setup (fd0) - ezutan a szokasos dolgokat irta ki, de az utolso sorokban hibaüzit adott: Running ''embed /grub/e2fs_stage1_5 (fd0)''...failed (this is not fatal) es ugyanez a message (hd0,5)-el. Nem foglalkoztam vele - hisz nem fatal :) - es kiadtam a grubbol kilepes utan a dd if=floppy.img of=/dev/fd0 -at. erre ugyanugy 2880+0 records in/out. Ha megnezem a lemez tartalmat, nincs rajta semmi ma, csak a lost-found könyvtar. Nem tudom hol szurtam el, tudnal segiteni?
es lenne meg egy kerdesem: a gnome hogy indithato el (gondolok arra, hogy a kde a startkde paranccsal - vnc-hez kene)
köszi szepen! -
PWR
aktív tag
Ajd Isten neked is!
a dolog müködött! :DD :DD :DD
egy apro ''nehezsegem'' adodott, hogy megtudjam hanyas partricio a /boot
mint minden amatör :) en is a grafikus felülethez ''rohantam'' es a HW browserben meg is neztem a particiokat. De ott nem 0-tol hanem 1-töl kezdödök a szamozasuk. De rajöttem a turpissagra es kivontam belöle 1-et es azt irtam be a root parancs utan.
a setup paranccsal barmikor keszithetek bootlemezt, igaz? csah setup (fd0) parancsot kell a grubbol kiadnom? es utana meg felbootol kislemez nelkül is vagy mar csak kislemezröl? (lehet, hogy ebböl a kerdesböl egyböl ra lehet jönni hogy mennyire nem vagom meg a linux bootolasat...)
kellemes hetveget (mar ami meg maradt belöle)
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
Hello proximus,
köszi a reszletes infot :)
lenne ket kerdesem mielött belefogok (vagom miröl van szo (nagyjabol) es a kerdes hogy fent van-e a grub mar nem kerdes többe - fent van) :
-ha valamit elszurok lemezröl tovabbra is be fog bootloni, igaz? nagyon ciki lenne ha elszallna a rendszer...
-ha a hdd a masodik ide csatornan van (de egyetlen hdd a gepben) akkor a setup(hd0) helyett a setup hd(1) parancsot kell hasznalnom, igaz? (hdc-nek mutatja a rendszer) az elbizonytalanodas az egy hdd miatt van, tehat akar egyetlen hdd akar nem, az a lenyeg hogy melyik ide-n van? (hogy miert pont a masodikon: idetlen egy ibm lap es kis desktop haz amibe alig birtam mindent belepaszirozni es nem szivesen kapnam szet azert hogy megcsereljem a kabeleket...)
köszi megegyszer
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest