Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ArthurShelby

    addikt

    Annyival beszállnék az MBR vs UEFI vitába, hogy én 5 éve vettem meg a laptopom (z500), akkor telepítettem a gépemre először win7-et, aztán később ssd-s lett, és akkor váltottam win8ra, ebben az évben meg dualbootra (ubu+win8). Szeretnék lassan áttérni. (előtte is már telepítettem olyan gépre linuxot, amit nem használtunk, így nem teljesen ismeretlenül csaptam bele a lecsóba)

    Mindig rufus-szal írtam ki, és mindig mbr lett belőle (mert mindent az alapbeállításon hagytam). Elején azt sem tudtam mi az az MBR, GTP (nyilván még ma sem teljes az ismeret, hiszen jó pap holtig tanul), de működött.
    Semmi értelme nem volt váltani, ma is csak azért szeretnék, mert a másik modernebb és jobban kezeli a több partíciót. Egyébként ha jól tudom van egy fizetős win-es program, ami átkonvertál mbr-ről gtp-re (KING mondta anno valamelyik topikban)

    Másik:
    Partíció méretet lehet valahogy növelni a linux javára (240-es ssd)? Mert nyilván winen nincs ilyen program, ami az ext4 javára tud növelni (anno úgy csináltam, hogy 20GB-ot leválasztottam neki, és az nem lefoglalt terület volt, de most már lefoglalt lett)

    Kezdő linuxosként (ubu) tapasztalatom:
    Eddig a parancssort alig használtam, most is csak pingelés miatt veszem elő néha winen. Linuxnál sajnos az ember biztos hogy belefut min. fél éven belül (pl), de valahol ez jó, és nevel is.
    Az első komolyabb találkozásom a terminállal, majd asus routeren ssh-n transmission telepítés swap fájl létrehozás/automatikus csatolás.
    Meg tanít google-t használni, ahogy Fawly szívása is mutatja.

    Ennek ellenére a linux szerintem lehetőségek, funkciók tárháza, ami fejlődik és egyre jobb lesz idővel (2018 a linux éve :D ). Egyes helyeken körökben, ahogy megfigyeltem divat linuxot használni. Egyrészt mert így másabb vagy mint a többiek, másrészt így mutatod, hogy te nem vagy birka és te olyan vagy, aki ért is hozzá.

    Nekem 1-2 dolognál nehéz átszokni. Pl tökre megszoktam a touch padom, szeretem hogy f6-tal ki tudom kapcsolni (ez nincs meg ubu-n, csak a beállítások között tudom letiltani). Linuxon teljesen más görgetni, sokkal érzékenyebb (tudom, be lehet állítani másmilyenre) és valahogy másabb. Gondolom ez azért van, mert míg a linux kernelből kezeli, windowsnál külön telepítendő külön ide megírt driver van.
    De a legidegesítőbb, hogy firefoxban az egér görgető gombját lenyomva nem tudok le-fel menni. Simán lehet, hogy csak szimpla megszokási, esetleg beállítási gondok (amit a zöldfülűségem miatt nem találtam), de engem akkor is zavarnak.

    [ Szerkesztve ]

    A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

Új hozzászólás Aktív témák