- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
Jó a cryptsetup már nem ökörködik, de még mindig keresi másfél percig a nem létező meghajtóját. Honnan lehetne azt a bejegyzést kiradírozni?
Az fstabban nincs már benne csak ami kell.A passziánszt visssza leszedtem, akkor leszedi a velehozott "ajándék" szemetet is?
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #81378 üzenetére
&tiobe &Ubiegon.
Igen a swapot csinálta cryptsetuppal, amit nem tudtam felcsatolni, mert 512kilobájtot hiányolt a swap partíció méretéből, és annyival több swappal akarta használni a partíciót. Emiatt töröltem a swap partíciót és újra alkottam és átírtam az UUID jét az fstabban. Azóta keresi a crypsetup partíciót bootoláskor, de az ökörkéje aztán megnyugszik és mégis bebootol (hát akkor minek az neki ???). Megpróbálom a cryptsetup csomag eltávolítását.
A trimet kivizsgáltam , nincs vele semmi baj, jó ez a pici külsőházas Sony SSD.
A dconfba beírtam a minimalize bejegyzést a másik kettő mellé kettősponttal elválasztva, de nem csinál semmit, lehet hogy még a Dock-ban meg kell engedni valamit?A szabványokkal és a BIOS-ommal is lehet valami gond, mert időnként nem látja bootoláskor a bios_grub partíciót és ilyenkor csak UEFI módra indítható. Random máskor meg megy a Legycy bootolás is.
-
csixy
addikt
válasz
urandom0 #81373 üzenetére
Köszönöm! Már lent van a synaptic is.
Néha bootolás közben beugrik a cryptsetupos molyolás , kivárás után feláll a rendszer. Tudtommal titkosítást, LVM-et nem telepítettem. Lehet, hogy az USB-s Sony SSD-m a végét járja, vagy kevés rajta a tartalék hely, vagy TRIM-elni kellene? -
csixy
addikt
Hát nem tudom, hogy az Elementary Ost lehet-e Legacy módban is telepíteni, de nálam már megy úgy is. Átloptam egy i386-pc mappát egy linux-mintből a /usr/lib/grub mappába, majd bebootoltam egy másik legacy linux grub menüjéből az elementaryt, hogy chroot-os vesződséget megspóroljam. Ezután már működött a sudo grub-install /dev/sda parancs. Kis kavarc volt az update-grub és a grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsokkal, mert mindkettőt le kellett futtatnom két külön bebootolásból, de most már megy legacyban is.
Így mostmár többféle gépen tudom bootolni ugyanazt az USB-s rendszert.
A pantheonnak annyi hiányossága van, hogy nem lehet a tálcára lelökni a futó programokat, amikor épp nincs rájuk átmenetileg szükség. -
csixy
addikt
Muszáj fizetni az Elementary Os-ért vagy beírhatom, hogy 0 dollárért akarom letölteni, vagy nem is kell odaírni semmit?
-
csixy
addikt
Az 5.15-ös vanilla kernelben Már annyira sikerült elbaxni a gyári rtl88xx wifi támogást, hogy már nem működik sem alapból , sem blacklistolva dkms modullal .... Elkeserítő. Régebbi lts kernellel blacklist és dkms beforgatással megy még.
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #81210 üzenetére
Én most tettem fel bizonyos okokból az ubuntu mate 16.04.6-ot. Belépés után egyből raktam fel egy synapticot. Kapcsiból kirúgtam a snapd-t. Tettem fel ezt azt. Frissítéssel elment a 16.04.7-es verzióig. Nem érdekel alapon tettem rá nautilust és nemót és egy xfce4-terminált. Fel kellett tenni a git-et,
A dkms és tomas pinho repója után már használja az rtl8829ce wifi kártyámat is. Nagyon elégedett vagyok vele. Már prometheussal indul a padavan router firmware buildelése. -
csixy
addikt
válasz
urandom0 #80993 üzenetére
igen, én csak 1024kB alá szoktam kényszeríteni mostanában. A régebbi oldalak csak az 512kB alatti képeket ették meg, ezért akkoriban 512kB alá tömöríttettem, de akkoriban a forrásképek mérete is kisebb volt .
#80986 szekzol
A beléptető ablakban az egérrel kattintgatva valahol ki fog ugrani, ahol át tudod váltani Xfce-re a desktopot. -
csixy
addikt
válasz
MostaPista #80975 üzenetére
A buta ember (mint én is) ezt úgy oldja meg, hogy kerüli az y,z és speciális nyelvi ékezetes karakterek használatát itt és a wifi jelszavakban.
-
csixy
addikt
válasz
-szabi- #80972 üzenetére
Próbáld ki!
3 fájlt kell telepíteni.
Irfanview64 , Irfan...all plugins , languages ... hungarian.exe Aztán átváltani magyar nyelvre, aztán a képátméretezést izlés szerint bekonfigolni, aztán a képmentést bekonfigolni, hogy a jpeget tömörítse be 1024 kilobájt alá ( én itt ki szoktam szedni a felesleges járulékos képinfókat (fent két pipa közte egy üres kocka aztán mindegyik üres kocka és végül alul két pipa , de közte egy üres kocka) és ezt egyszer el kell menteni a jobb oldali mentés közbeni konfig menüben (ezt itt csak egyszer kell megcsinálni) és ezutén jön a kép mentése . -
csixy
addikt
válasz
urandom0 #80962 üzenetére
Az irfanview a nyerő! Ezt én is alátámasztom! A gimp érthetetlen és megtanulhatatlan! Kényelmetlen és bonyolult. Az XNview silány utánzata az irfanviewnak és pont a lényeget nem tudja! Nem tud betömöríteni egy adott felbontású képfájlt egy adott fájlméret nagyság alá. Ennyi!!!! Emiatt engem nem érdekel, hogy qt-s, vagy gtk-s disztrót használok! Ezen megfontolások előnyeit feláldozom egy wine telepítéséért és a legfrissebb irfanview csatasorba helyezéséért!!! Alapvetően linuxos a digitális életem és egyre jobban kerülöm a redmondi csapatot (Például számomra felfoghatatlan, hogy vállalati gépekre meglepetésszerűen miért tolják fel újra és újra a hálózat szétx@ró frissésüket a windows 10-es szériára, ami még az internet hozzáférést is lerombolja az adott szerver gépen), de nekem az Irfanview alapkövetelmény. Megszoktam. Nincs jobb egy átlagfelhasználó számára. Irfanview sznob vagyok. Az ellentábor tagjait megkéáre,m, hogy tegyenek fel egy irfanview-t és próbálják ki! Csak az ellenpróba után lehet ezt megvitatni.
-
csixy
addikt
válasz
mamboo #80646 üzenetére
Ha most is windows 10 van rajta, akkor a rendszergazdai fiókba lépj be és töltsd le a media creation toolt és azzal csináld meg a pendrájvodat.
[link]
Ha újra telepíted, arra ügyelj hogy ugyanazt a verziót telepítsd home - pro viszonylatban ami eddig volt.
Ha eddig aktivált volt, akkor telepítéskor a nincs termékkulcsom opcióval kell továbblépni és utólag be fogja aktíválni magát ugyanazon a vason. -
csixy
addikt
válasz
headhunter #80629 üzenetére
Egy Gpartedes képet tegyél már fel légyszives erről az USB-s SSD-ről.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #80499 üzenetére
Leszedtem a plasmát a q4os plasma-adatokkal együtt és el is túnt belőle a wifi kártyám. Már legyalultam az egészet.
-
csixy
addikt
Lockolt cinnamon desktopot hogy lehet kilakatolni?
Szokásom szerint a dolgok könnyebbik végét fogtam meg és egy q4os gemini ( debian bullseye) felrakása után azért is lehúztam rá a qt-s plazma mellé egy gtk-s cinnamont. Máris itt a probléma.
-
csixy
addikt
Hát megszenvedtem vele, míg a végére cirkuláltam a folyamatoknak, de itt van egy USB-s SSD-re telepített xubuntu, ami indítható UEFI és Legacy módban is, meg régi MBR-es gépen is , és ráadásul az sda3-ba unetbootin segítségével a live isoja is be van tolva 4096 megabájt persistenciával, de ez a része csak UEFI módban indítható. Még azért valahol ráüt a kurbli a kartergázra, mert a telepített rendszer minden bootolás után kiírja, hogy hiba történt, de kit érdekel. ... Én vagyok a hiba biztosan. De fő hogy jól működik.
Kb vért izzadtam, mire ki ókumláltam.
-
csixy
addikt
válasz
mefistofeles #80239 üzenetére
Próbáltam, de nem tetszett az Arch filozófiával szembemenő 4gigabájtra felpuffasztott telepítője kitömve mindenfélével, még talán a Mari néni tyúkszemével is.
A Magyarch linux és a Calamarch telepítője egy hozzám hasonló mértékben lusta embernek kényelmes eszköz egy majdnem pure arch telepítéshez jutáshoz szívinfarktus és egér földhöz vágdosása élmény megélése nélkül. A Magyarch kristálytisztább, de érdemes a lemezt előre partíconálgatni szánmdékunk szerint például Gparted segítségével. -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
hcl és májmiki
Köszönöm szépen
ez régi vesszőparipám
A persistens live usb szerintem nem jó megoldás, mert akárhogy is nézzük, az egy nem igazán élő dolog. A telepített linux meg még frissíti is magát. Adatmentésre kiválóan alkalmazható még akár a tuladonos akarata ellenére is.GreenGoblin.
Az elképzelésed jó, de azzal a kivétellel, hogy ne pendrájvra csináljad, hanem usb-s SSD-re, vagy vinyóra. A pendrájv a gyakori irkálgatástól és a több szálú írási műveletektől nagyon hamar meghal. -
csixy
addikt
válasz
#63718632 #80200 üzenetére
Á az semmi különös! Csinálok egy hagyományos GPT partíciós sémájú lemezt az UEFI telepítéshez szükséges partíciókkal. De pluszban kerül rá egy 1megás formázatlan fájlsystem-ű (tehát formázatlan fs-t kell választani a partíció létrehozásakor) partíció is, amire a bios_grub zászlót kell kitenni (gparted használatával ez egyszerű). [link] Ezt a lemezt a linux így már CSM, vagy hagyományos BIOS-szal rendelkező gép is tudja használini. mert ez az 1 megás partíció veszi át az MBR szerepét.. Ugyanúgy simán a /dev/sda -ba kell (például) teletelepíttetni a GRUB-ot, mint hagyományos módon és akkor a linux beírja oda a grub2 core.img állományt (az lesz az MBR). Ilyen hordozható linux telepítésekor először a már az említett módon előkészített lemezre UEFI módban telepítem a linuxot. Majd a /boot/grub mappába másolom az i386-pc mappát valahonnan, pl. a /usr/lib/grub mappából, de ha túl okos a disztró akkor, hogy kitoljon velem, már nem találom ott, de akkor megnézem a hasonló verziójú legacy telepítő iso-ját és annak a grub mappájából kilopom. Ezután egy CSM, vagy hagyományos BIOS-ú vasban chroot-os módszerrel telepítem a Grubot, vagy egy másik élő linux bootmenüjébe felvetetem , s annak a segítségével bebootolom és most már csak a szokásos két parancs kell: sudo grub-install /dev/sda , majd ugyanez --recheck kapcsolóval, aztán sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg. Ezután ezt a hurcolható linux telepítést be tudom bootolni akár UEFI, askár CSM, akár hagyományos BIOS-szal működő gépen is. .... Néhány kényesebb UEFI vas kivételével.
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #80185 üzenetére
A stabil plazmát tettem fel.
Valóban egy Sony USB-s SSD-re van telepítve az egész és egy HP250G7 lapos a vas itt most éppen.
Most minden szabályos, sajnos nincs hang egyenlőre.
Mindig a 'valami más' kézi partícionálást választom. GPT a lemez UEFI a telepítés, de egy 1 megás bios_grub partíciót is csinálok mindig a lemezre, hogy ha akarom, akkor legacy módban is tudjam használni., vagy hagyományos BIOS-os gépen.
Már meggyógyítottam a WIFI-t DKMS-sel, de most nem kell még a blacklist mert a kernel még 5.9-estől régebbi, ....lehet, hogy a régi kernel miatt nem látja az intel UHD-s hangot?
-
csixy
addikt
A desktop profiler újrafuttatása eltávolította az eddig feltett progikat , a simplescreenrecordert, a youtube downloadert, a gpartedet, még jó, hogy a dkms-t nem szedte le és nem butította vissza az rtl8821ce wifikártyámat (gitteltem tomas pinhotól az ubuntus csomagot és a kernelből előtte egy blacklist bejegyzéssel kitiltottam a hibás kerneltámogatást).
Azt hiszem, hogy a legokosabb lesz a stabil verziót feltenni.
Pedig már úgy örültem a konnzerv csomagból felrakott működő youtube dl-nek. -
csixy
addikt
válasz
#63718632 #80176 üzenetére
noki@gorombolyi-hp250g7:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
sda
├─sda1
├─sda2 vfat FAT32 5F66-F0F7 1019,8M 0% /boot/efi
├─sda3 swap 1 98b6a395-2424-4116-8b45-c174571e81d5 [SWAP]
├─sda4 ext4 1.0 152f1ad6-186d-4516-a947-2af421d170bf 14,6G 35% /
└─sda5 ext4 1.0 8ce1a3d3-67a7-4521-8d66-5c6b99649492 71,7G 1% /home
sdb
└─sdb1 vfat FAT32 2E0B-1CE3
nvme0n1
├─nvme0n1p1 vfat FAT32 A429-8E32
├─nvme0n1p2
├─nvme0n1p3 ntfs 60482A71482A45DE
├─nvme0n1p4 ntfs 2E3052273051F675
├─nvme0n1p5 ext4 1.0 9cc36ced-c926-421f-9bd6-a6ad09d64e1b
├─nvme0n1p6 ext4 1.0 d09cc04b-02fb-40f6-963a-0a02044b5691
├─nvme0n1p7 swap 1 9b99ad61-e4c6-469e-b257-4c96818ad6e8
└─nvme0n1p8
noki@gorombolyi-hp250g7:~$
-
csixy
addikt
Ebbe a q4os fiókba csak szöveges bejelentkezés után a startx paranccsal jutok be. Ez így normális?
-
csixy
addikt
Hogy hívták azt a kis varázsló figurát, aki a tippeket adta a régi KDE verziókban.
Ha a guglin rákeresek nem találom sehol. Nekem a Scandalf név rémlik. -
csixy
addikt
válasz
#63718632 #80116 üzenetére
A testing verziót tettem fel, nem a stabil alapút. Már nekem is sikerült magyarítani. A start menűje zavart nagyon , de a classic menű viszont jól áttekinthető. Az új plasmát nem szeretem, de ez a plasma 3-mas még tetszett anno. Csak Candalfot hiányolom nagyon. Az zavar, hogy a terminálba a sudo-hoz nem kér jelszót, vagy talán csak először kell beírni. Utána már minden új terminál ablakban kihagyja a jelszóbekérést.
-
csixy
addikt
válasz
Fred23 #80093 üzenetére
Ez a békebeli Trinity nekem is birizgálja a csőröm. Én két napja az ubuntu focal trinity live cd-vel próbálkoztam. Kicsit bonyolult, hogy sudo su kell ahhoz , hogy el lehessen menteni a wifi jelszót. Már azt hittem, hogy lehet telepíteni, de nem tudtam elindítani a telepítő alkalmazást sem asztali ikonból, sem menüpontból sajnos. Valóban a böngésző használata is olyan mintha a kanalat a tarkómat megkerülve hátulról kellene a számba tenni. Na még ezt a q4os-t én is megnézem.
Magyar nyelv lesz benne végül, vagy csak az amerikai angol marad nekem? Mert szlovákul nem tudok annyira.
-
csixy
addikt
Valószinüleg jól van. A 7EA4-AB1C egy fat32-es partíció. Ez maga a boot, esp zászlókkal megjelölt efi (avagy esp) partíciód. Ezt eredetileg a windows telepítőd hozta létre. 100megabájt szokott lenni a nagysága. Ez a partíció /boot/efi gyanánt van mountolva grubos linux telepítés esetén. Ezért van az, hogy ha a partícióba belenézel ott van benne az EFI mappa és a megfelelő mountolás esetén a /boot mappában ott van a /boot/efi mappa (ez maga az esp partíciód ) és ebben meg ugye benne van a /boot/efi/EFI mappa. .... Csak kicsit nagyra vetted a /boot partíciót , elég lett volna 512kb vagy 1 megabájt is belőle, ha meg nincs titkosítás , akkor nem is lett volna rá szükség. Elég lett volna a / és a /home partíció. ... Az SSD-n még ott van valahol egy 15, vagy 16 megabájtos msftres partíció is , amit a linux nem használ, de azt nem szabad babrálni, mertr megharagszik miatta a windows.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #79615 üzenetére
De miért az UUID-et akarod átírni? Miért nem inkább az Fstabot (Fstabokat) szerkeszted át?
-
-
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #78384 üzenetére
A telepített ubuntudat kell jól belakni. Frissíteni satöbbi. De ez csak USB-s SSD-n fog működni jól , egy pendrájv bele fog dögleni. Ha a ventoyt frissíted, akkor az is meg fogja ölni a hátra telepített linuxodat sajnos.
-
csixy
addikt
Na itt vagyok ebben a gnome os nightly -ban. Előtúrtam egy UTP kábelt. Nem zavarja az alkotókat, hogy wifit nem lehet varázsolni erre a csodára????
-
csixy
addikt
Rolling distrókat kerestem és találtam hármat ami működik. Mindhármat egy-egy USB-s meghajtóra telepítettem GPT.-s partíciós sémára úgy, hogy bootolható UEFI és Legacy módban is. Az első egy Calam-arch telepítővel felrakott Arch, a második egy systemd mentes Void linux (ennek az init rendszere runit ) és most meglett a harmadik egy Open-Suse Tumbleweed- ... -hát ezzel vért izzadtam, mire sikerült neki megtanítani az Rtl8821ce wifi kártyámat, de egy éjszaka kínlódás után végre ma működik ... magam sem tudom hogy hogy jött össze.
A Tumbleweed telepítője a régies , de professionális menüjével külön élmény volt.
Ebben még a Grub2 mahinálása is más mint a többi disztróban.
-
csixy
addikt
válasz
szucstom #77983 üzenetére
Jaa, amikor a multimédiás modulokra vár , az nagyon soká szokott tartani. Én illyenkor elindítom a böngészőt, kicsit böngészek, hátha hamarabb rádöbben a telepítő, hogy van netkapcsolat, vagy elindítom a gpartedet és mindegyik partíció tulajdonságait megnézegetem, hátha ez az oldalba böködés lök egyet a telepítési folyamaton. Néha ezek mintha segítenének valamit.
-
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77977 üzenetére
Ott lehet a probléma gyökere, hogy én magyarul fogalmazok, Te meg mintha angolul értelmeznéd amit írtam. A "telepített rendszer"-t valószinüleg másképp értelmezed, mint én. Én azt értem alatta ami a befejezett jelenidő. Én a festményről beszélek, te pedig az ecsetet és a festéket érted ki a közlésemből.
-
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77970 üzenetére
Ott tévesztetted el, hogy az említett mappát a telepített rendszered /usr/lib/grub mappájában kell keresni és nem az iso-ban.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #77952 üzenetére
Telepítés után az első dolgom, hogy megyek a synapticba és leszedem a timeshiftet gyökertestől. Így aztán semmi probléma nincs. Ami nincs, azzal nincs baj.
-
csixy
addikt
válasz
lev258 #77913 üzenetére
Nem baj, már menni fog így is. Köszi!
#77914Véreshurka:
"Iletve a második lépés majd a titkosítás lenne. Ezzel foglalkoztál esetleg?1 kérdésem azért még lenne: hogyan szoktad másolni az i386-pc mappát? Simán cp-vel, vagy más megoldásod van?"
1/Titkosítás: sosem foglalkoztam ezzel.
2/
a/nem is biztos, hogy kell ezzel foglalkozni, egy esetben tapasztaltam, hogy magának felrakta az illetékers disztró ezt a library alkatrészt.
b/ konzolozni qrv@ lusta vagyok (mivel úgy könnyű lenne), más rendszerekben a guis nemo(?) jobb egérgombos menüje az illetékes mappában adja a "megnyitás rendszergazdaként " opciót és máris lehet alkalmazni jelszó beírás után a fogd és húzd oda módszert. Azonban a Void linux huncutabb volt, mert adta ezt a lehetőséget ő is , de mégsem működik, de én még tőle is huncutabb voltam , mert bebootoltam egy másik linuxot, s aból átnyúltam és mekkcsináltam azért is konzol nélkül. -
csixy
addikt
Hát nagy kín volt, de végre megtanultam "gittelni"
A fő hibám az volt, hogy a bc csomagot elfelejtettem telepíteni.
Mostmár megy az rtl8821ce kártyám hurrá! Elég darabosan raktam össze, de meglett. Jól megszenvedtem vele, dehát a jó pap is holtig tanul ... Probléma megoldva.
Kernelfrissítéskor mostmár eza dkms modul itt is automatikusan be fogja pakolni magát? -
csixy
addikt
Void linuxon hogy tudnám bedizzítani a realtek 8821CE wifi kártyámat ? Már a dkms installt próbáltam, de nem megy, rfkill nem látja.
[noki@mamaaad ~]$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Coffee Lake HOST and DRAM Controller (rev 0c)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation UHD Graphics 620 (Whiskey Lake) (rev 02)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Thermal Subsystem (rev 0c)
00:08.0 System peripheral: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/v6 / E3-1500 v5 / 6th/7th/8th Gen Core Processor Gaussian Mixture Model
00:12.0 Signal processing controller: Intel Corporation Cannon Point-LP Thermal Controller (rev 30)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Cannon Point-LP USB 3.1 xHCI Controller (rev 30)
00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Cannon Point-LP Shared SRAM (rev 30)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Cannon Point-LP MEI Controller #1 (rev 30)
00:17.0 RAID bus controller: Intel Corporation 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] (rev 30)
00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #9 (rev f0)
00:1d.1 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #10 (rev f0)
00:1d.4 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #13 (rev f0)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP LPC Controller (rev 30)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Cannon Point-LP High Definition Audio Controller (rev 30)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Cannon Point-LP SMBus Controller (rev 30)
00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Cannon Point-LP SPI Controller (rev 30)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
02:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
03:00.0 Non-Volatile memory controller: Toshiba Corporation BG3 NVMe SSD Controller (rev 01)
[noki@mamaaad ~]$ -
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77903 üzenetére
A legacy_boot zászló nem kell szerintem. A 16giga swap nem lesz sok? ... Telepítéskor az ESP partíciót /boot/efi ( vagy /boot/EFI ... rendszere válogatja) kell csatolni, s ha kérdi a telepítő, akkor a /dev/sdX-et (például /dev/sda) kell megadni a bootloader helyének (pl a linux mint ezt várta régebben , a manjato meg a /boot/efi csatolást. Tehát grub2 bootloadert telepítesz és nem systemd bootot (gummibootot)! Azért kell a grub2, mert majd a legacy boot is ezt fogja használni.
-
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77896 üzenetére
Szívesen. Ha tudok, akkor természetesen válaszolok. ha nem, akkor meg az öregek is itt vannak.
-
csixy
addikt
Az előbbi telepítést lusta voltam chrootolni, inkább felvetettem egy másik legacy linux grub menüjébe és arról bebootolván már sokkal egy szerűbb volt a legacy grub telepítése és updatelése.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-install /dev/sda
Password:
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-instal l--recheck /dev/sda
sudo: grub-instal: command not found
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-install --recheck /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.10.20_1
Found initrd image: /boot/initramfs-5.10.20_1.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.10.17_1
Found initrd image: /boot/initramfs-5.10.17_1.img
Found Linux Mint 20.1 Ulyssa (20.1) on /dev/nvme0n1p5
Found Arch Linux (rolling) on /dev/nvme0n1p6
Found Arch Linux (rolling) on /dev/sdb3
done
[noki@mamaaad ~]$Már ott van a grub2 core.img a helyén az első formázatlan partícióban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bittorrent topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- EA Sports WRC '23
- Star Trek
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged