- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Nem, nem rontasz el semmit. Ugyanaz, amit már említettem. Biztonsági ok. Nehogy minden jöttment felhasználó írhasson rá. Persze egy felhasználó esetén, ami a tipikus otthoni felhasználás, már kevésbé tűnik logikusnak. Viszont nem fogják ezért "gyengíteni" a rendszer működési elveit.
-
lev258
veterán
Ha a támogatás a fontos, akkor Intel és AMD. Ha a maximális teljesítmény elérése játékokban, akkor Nvidia.
A csatolásra egy egyszerű, de szubjektív gondolat. Ha a biztonságra gondolsz, elég rossz megoldás, ha minden partícióhoz és lemezhez azonnali hozzáférés van, felhasználótól függetlenül. -
lev258
veterán
válasz
moleculez #71177 üzenetére
Intel esetén értelmetlen, a CPU-val van egyben. AMD-nél manapság már lehetséges, gondolom nem nagyon fejlesztették ezeket az alapprogramokat az utóbbi időben. Nvidia esetén valószínűleg csak a zárt fér hozzá az információkhoz.
Nem kellene, de lehetne. Viszont nem egyszerű a helyzet.
Egyébként megnézted, hogy minden modul be van-e töltve, amit használhatónak gondol? Nálam laptopon (Intel+AMD) az utóbbi hőmérsékletét is látom az Xsensors-ban, miután a sensors-detect elvégezte a dolgát. -
lev258
veterán
válasz
#45746688 #71150 üzenetére
Ha minden indításnál előjön, akkor beragadt. Ez egy ismert bug, de nem veszélyes, nincs semmilyen negatív következménye.
Mindjárt linkelem, hogy tudod "kiütni".
Igazából ez a parancs elegendő:sudo rm /var/crash/*
Fontos, hogy ne hibázz a paranccsal. Jelszót majd kérni fog. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #71037 üzenetére
Ismétlem. Ilyen csomag nincs 18.04-en. Arról viszont, honnan és hogyan próbálta felrakni, semmi nem derült ki. Pedig ott csúszhatott el valami. Arról pedig nem látok semmit, hogy ez a verzió szükséges lenne a NAV-os programhoz. És elromlott csomagkezelés mellett valamiért mindenki a telepítést próbálja erőltetni, a probléma felderítése helyett. Ez nekem fura.
Senkit sem akartam megbántani, csak így elolvasva a diskurzust a fa és az erdő jut eszembe róla. De lehet, hogy ez csak azért megy így nekem, mert nem folytam bele már az elejétől, hanem csak később néztem át a dolgokat. -
lev258
veterán
válasz
vadkörte #71035 üzenetére
Az alapprobléma az, hogy valaki megpiszkálta a rendszert és összeomlott a csomagkezelés. Mivel a 18.04-en nem létezik jdk-13 csomag (11-es a maximum és annak is eltér a névformátuma), így nem lehet más oka annak, miért hiányolja, akarja újratelepíteni, javítani.
Csak az fura, hogy ez eddig másnak nem tűnt fel. -
lev258
veterán
válasz
Doky586 #70499 üzenetére
Mint írtam, ez még kezdetben volt. Aztán később kiderült, hogy gyakorlatilag meg lehet szerezni/venni kulcsokat, és még csak nem is kihívás (1 fős pistike is megteheti). Szóval nem kell megkerülni, lehet hozzá venni kulcsot (még tolvajkulcs sem kell).
Most ez lehet meglepő lesz az én számból, de nem használok secureboot-ot sehol, mert nem látom értelmét ebben a formában, miközben pedig mindenféle zárt driver használatát megnehezíti (ha arra fanyalodnék). -
lev258
veterán
válasz
samujózsi #70496 üzenetére
Én már láttam olyat, talán pont a Mint-en legutóbb, hogy feldobta a kulcskészítést (talán Enter-t kellett nyomni), gondolom elindult egy script a modul kernelbe fordításával. De mint írtam, ezt még a BIOS/UEFI-nek is be kell fogadnia, ami következő indításnál szokott történni, a felhasználó segítségével.
-
lev258
veterán
válasz
Doky586 #70495 üzenetére
Lehet nem volt egyértelmű. Nem mondhatjuk, hogy a secureboot valóban biztonságosabbá tette az alaplapokat, sajnos a hibás döntések és kivitelezés miatt. Emellett pedig egy olyan hátulütője is van, hogy a bekapcsolt secureboot hamis biztonságérzetet ad (ok nélkül növeli). A Linux rendszerek nem megkerülik, hanem csak akkor indulnak el/települnek, ha megfelelő aláírási kulccsal is rendelkeznek (ahogy a Windows is). Ez az utóbbi időben már természetes, de kezdetben nagyon késett önhibájukon kívül, így aztán nem is lehetett akkor még aktív secureboot használat mellett Linuxokat használni.
Ma már több olyan vélemény is van, hogy némileg tudatos Linux felhasználás mellett nagyobb biztonságban van az ember, mint amit a secureboot ad (és írhattam volna Windows-t is). Ezért ad hamis érzetet a használata és kérdőjeles a valós hatása a biztonságra. -
lev258
veterán
válasz
samujózsi #70490 üzenetére
A Mint-esek nem nyúlnak a kernelhez. Viszont van lehetőség arra, hogy ilyen moduloknál secureboot kulcs is készüljön (bár azt tudtommal következő indításnál még el kell fogadtatni vele). Így azt el tudom képzelni, hogy a Mint-esek automatizálták a kulcskészítést ilyen esetekre. De azért ennek szívesen utánaolvasnék, míg úgy is, hogy a Mint-et pár éve magam mögött hagytam, pont azért, mert egyre inkább kivették a kontrollt a felhasználók kezéből az egyszerűség jegyében.
Legutóbb, amikor Mint volt a kezem alatt egy kolléga jóvoltából, emlékeim szerint pontosan ezt a kulcsgenerálást kérte, meg az elfogadást következő indításnál (szóval ott sem volt még teljesen automatikus). -
lev258
veterán
válasz
samujózsi #70487 üzenetére
Ha majd utánaolvasol, kiderül, hogy a secureboot kulcsok szabályozása olyannyira problémásan lett megvalósítva, hogy gyakorlatilag simán beszerezhető egy kártékony programhoz is. Innentől kezdve elég, ha elindítják az operációs rendszeren és be tud mászni akár a BIOS szintjéig. Emellett meg persze vannak kisebb, de szintén lényeges problémák pl. amikor nem szabványos megoldást használnak egyes alaplapokon.
Ezért írtam, hogy rossz döntésekkel egész egyszerűen célt tévesztett.
Az utolsó mondatod elég megdöbbentőnek tűnik, forrás nélkül nehezen tudom elhinni. -
lev258
veterán
válasz
Doky586 #70480 üzenetére
Nevezheted annak.
A secureboot megjelenésekor a Linux rendszerek még települni se tudtak miatta, köszönhetően az elhibázott döntéseknek. És azóta is kísért bennünket. Míg az eredeti célját sajnos nem érte el, több alkalommal is bizonyították, milyen könnyen kijátszható a secureboot abban a formában, ahogy megvalósult. -
lev258
veterán
válasz
OldAkita #70461 üzenetére
Maga a secureboot sajnos már régen irányt tévesztett, az eredeti elgondolás már megbukott. Így bár kissé merész kijelentés, de sajnos nem adja azt a védelmet, amire született.
Mindenesetre bekapcsolt secureboot mellett nagyon körülményes Nvidia drivert telepíteni, ami nélkül viszont csak nagyon minimális szinten használható az Nvidia kártya (a teljesítménye jóval a képességei alatt lesz). A másik gond, hogy nélküle nem biztos, hogy át tudsz váltani Intel-re (ha netán nem az lenne az alapbeállítás), aminek viszont rendben van a támogatása. -
lev258
veterán
válasz
peterattila #69506 üzenetére
Kernelt, Mesa-t, firmware-t ...
Ezt így nehéz megmondani.
De először a log-okat nézd meg. -
lev258
veterán
válasz
peterattila #69503 üzenetére
Melyik kernelről és Mesa-ról beszélünk?
Csak mert a 19.2-es Mint "magja" Athlon 200ge előttinek mondható. -
lev258
veterán
válasz
leviske #69488 üzenetére
Mint írtam, nem vagyok otthon a SUSE-ban. Viszont az még mindig nem biztos, hogy a zárt van használatban: erről még nem írtál, nem nézted a driver-t.
Mondjuk laptopon eleve az Intel-t érdemes használni és az Nvidia-val legfeljebb csak egy adott programot futtatni, ha kell (meg persze a HDMI használatához). -
lev258
veterán
válasz
Falcon75 #69473 üzenetére
Itt álljatok meg. Aki azt írta, hogy a 19.10-ben benne lesz, tévedett. Másrészt a 13-as PulseAudio valóban hoz pár új funkciót, de az alap DTS már korábban is működött (csak a Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio-hoz kell 13-as).
Szóval valami beállítás kérdése az egész.
Neked azt javasolnám, először kezd el megismerni a rendszert és használni. Aztán később utánaolvasni, mit hogyan lehet. Nekem még sosem volt igényem ilyenre, de biztos vagyok benne, hogy leírások vannak róla az interneten, esetleg némi próbálkozás után az ember maga is rájön. De ehhez kell, hogy megtanuld használni az új rendszered. -
lev258
veterán
-
-
lev258
veterán
válasz
olivera88 #69331 üzenetére
Általában a különböző konzolok között lehet váltogatni a fenti kombinációval (+Fx billentyű). Nálam az F7 a grafikus felület, a korábbiak mind konzolok. Nálad az tűnt fel, hogy tty1-es konzolt kapsz, mintha helyből az lenne beállítva, hogy konzol módban induljon. A kernel opciókat nézted?
-
lev258
veterán
válasz
Véreshurka #69306 üzenetére
Igazából a Kali nem éppen felhasználóbarát rendszer, más célja van.
Így aztán nekünk is nehéz értelmezni ezeket, mivel nem tudjuk, miket csinál (és ebből mi indokolt). -
lev258
veterán
válasz
Véreshurka #69281 üzenetére
Az inkább a szabálytalan leállításra utalhat.
A /var/log mappában nézelődnék, az ott levő fájlokban.
Egyébként nálam ezen az útvonalon nincs is ilyen. -
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #69223 üzenetére
Ha pl. az OpenCL-re gondolsz, akkor a dVGA erősebb, alkalmasabb, másrészt nem mindegy, hogy közben a videókártya még ezer más dolgot csinál vagy csak erre az egy feladatra van befogva.
Más példa. Használhatom állandóan az Intel VGA-mat, így spórolok az akkuval laptopon, viszont ha kell, tudom mondjuk AMD-n futtatni a játékot, vagy az adott programot, teljes átállás nélkül. -
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #69167 üzenetére
Linuxon a böngészők többsége hadilábon áll a GPU gyorsítással. Ma már sok esetben inkább kifogások, mint valós problémák állnak mögötte.
Az Opera Chromium alapú, őket meg nem igazán érdekli. Lehetséges, hogy be lehet izzítani, de nem minden videókártyával fog működni. -
lev258
veterán
válasz
j.bravo #69095 üzenetére
4 GB mellett én már mindenhol 64 bitest teszek fel, ajánlok. A programok támogatottsága szempontjából is jobb.
Az 1)-eshez, 2)-eshez hasonló kiépítésű gépeken simán használhatsz Ubuntu Mate-t is, nem lesz gond a sebességgel. Próbáld ki Live-ban ezt és a Lubuntut is, aztán majd eldöntöd.
LTS verziót tegyél fel (18.04)! -
lev258
veterán
válasz
milan26 #69007 üzenetére
Nem tudom, jól értem-e, de beépíthető HDD dokkolónál nem vagyok biztos benne, hogy tolerálja a belehelyezett HDD a működés közbeni kivételt, cserélgetést. Vagyis nem tudom, hogy lehet-e teljes mértékben leválasztani és áramtalanítani, ha beépített és közben a gép működik.
-
lev258
veterán
válasz
shadow1901 #68843 üzenetére
Az ilyen funkciók elsősorban frissebb kernellel szoktak érkezni. De ez nem jelenti, hogy a te gépedhez is készen van már.
A helyedben majd telepítés nélkül megnézném a 19.10-et (még nem jelent meg, de valamilyen alfa/beta verzió már biztosan elérhető). -
lev258
veterán
válasz
#10034944 #68194 üzenetére
Tudni kell, hogy a nomodeset hatása gyakorlatilag a bejelentkező képernyőig tart. Tovább nem. Tehát betöltött rendszerre nincs hatása.
Nem tudom, jelenleg a Mint hol tart, de én inkább valami Ubuntu 18.04.2 alapú rendszerrel próbálkoznék (frissebb kernel és grafikus csomagok).
A sudo update-grub pedig rövidebb parancs. -
lev258
veterán
válasz
magmakocka #68144 üzenetére
A parancsok után szerintem érdemes újraindítani is. A modulok bekerültek a megfelelő fájlokba? Hibaüzenetek nem voltak a KMS résznél?
Egy biztos, az Alpine nem kezdőknek való rendszer. -
lev258
veterán
válasz
magmakocka #68142 üzenetére
Az Alpine a wikipédia szerint ilyeneknek való: "power users who appreciate security". Én nem gondolnám, hogy az általad szánt célra ez a legideálisabb, rögtön a kezelését tekintve sem, mint láthatod.
Nem mellesleg a Kodi szerintem nem tud majd hardveres gyorsítást használni ezzel a videókártyával.
A linkeden egyébként pont írnak az fbcon problémáról, kicsit lentebb. -
lev258
veterán
válasz
magmakocka #68138 üzenetére
Miért Alpine? Minek a driver, ha úgyis konzol alapon megy minden? És ami fontosabb, milyen videókártya?
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #67967 üzenetére
"alapból csak"
De vannak kapcsolói. -
lev258
veterán
válasz
gentlemann02 #67765 üzenetére
A Lutris honlapja szerint már legalább pár hete gond van vele (nem tudom, előtte hogy muzsikált). Szóval nem mi fogjuk megoldani.
Ha szeretnéd, használhatod az Antergos-t. Viszont idővel számítani lehet a frissítések hiányára és akár rendszerproblémákra is. -
lev258
veterán
UEFI-hez kell majd EFI partíció, az rendben van. Egy rendszer esetén 100 MB bőven elég. A másik felesleges. Tippem szerint olyanok bonyolítják az életüket vele, akik egyszerre akarnak legacy és UEFI módot használni.
Szerintem a swap-pal most ne foglalkozz, később kiderül, szükséges-e. Az SSD-ről olvasgass, az Összefoglalóban is írnak hasznos dolgokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Medence topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen routert?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Facebook és Messenger
- DUNE médialejátszók topicja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest