- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Ez így akkor is furcsa. Azokon a disztrókon, amiket én ismerek, egymás mellett jelenik meg 2 monitor "rajz" és az egymáshoz képesti méretük mutatja, melyik az elsődleges. Gondolom oldalra elhúzva nincs alatta még egy rajz.
Ha itt váltogatod, mindkettőre elsődlegest jelöl be? -
lev258
veterán
Szokott lenni egy Nyelvi beállítások menü. Ott automatikusan fel szokta dobni, ha telepíteni kell még valamit.
A területi, nyelvi beállításoknál arra figyelj, hogy ha egy lista van előtted a jelenleg telepített nyelvekből, akkor a legfelsőt tekinti a rendszer a kiválasztottnak. -
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #78860 üzenetére
Tudom, hogy a klasszikus értelemben véve ez nem bug, de elég kiszámíthatatlan tud lenni.
Ja, és lecsökkenthetném ezt a 90 másodpercet, ha akarnám, de még jobb lenne, ha leállítást választva valóban leállna (kilőhetné azonnal, visszacsinálni már úgy sem lehet). Na mindegy.
Valószínűleg a kérdezőnél nem ez a gond, de azért jobb megemlíteni. -
lev258
veterán
Megnézhetnéd az 5.10-es kernellel is. Nálam épp az megy és tudom a fényerőt szabályozni (már nem emlékszem, hogy az 5.8-cal is ment-e). Ha nem válik be, akkor a laptop a ludas, illetve annak a speciális billentyűzete. Valószínűleg egyedi scipt-et kell majd készíteni.
Ja, nálam is a 4000-es sorozat egyik modellje dolgozik.
Azt nem igazán értem, hogy hardver komponens probléma hogyan lehet olyan rendszeren, ami eleve a 20.04-re épül (pl. a Mint). -
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #78831 üzenetére
Tudtommal a zárt AMD-t csak manuálisan lehet felrakni, nem része a beépített zárt meghajtó kezelőnek.
Én inkább megnéznék néhány, különböző verziójú Live-ot, mert nem sima problémának tűnik. Azt tudom, hogy annak idején ezekkel az APU-kkal voltak gondok, firmware és BIOS frissítések is kellettek. -
lev258
veterán
Az Ubuntu 20.04.2 már 5.8-as kernelt használ (az már bőven jó), de esetleg érdemes lehet ennél is újabbat használni (elegendő 20.04.3-ra frissíteni, ha kiadják). Bár konkrétan a G6600-ról most nem láttam tesztet, de a G6400 elvileg gyengébb, mint az AMD Athlon 3000G, ami még Zen1-es. Ezt csak tájékoztatásként írtam.
Igen, a grafikus felület eltérő, illetve jó néhány alapértelmezett szoftver. -
lev258
veterán
válasz
FistXL #78800 üzenetére
Ha AMD-ről van szó. Lehet frissebb kernelt próbálni, frissebb Mesa-t telepíteni, illetve nálad a hardveres gyorsításhoz tartozó csomagok is hiányozhatnak (illetve a böngészőben engedélyezni ezt). Ezekre majd sorban választ kapsz, de előbb tisztázzuk a pontos hardver információkat.
-
lev258
veterán
válasz
m0rd0k #78801 üzenetére
A Grub-bal kapcsolatban. Nem egészen világos számomra, hogy az OMV még a régit használja vagy már a Grub2-t (ami szintén nem mai darab). Utóbbi esetén akár egy Ubuntu Live alól is újra tudod tenni, nagy valószínűséggel.
Live alól meg azt kellene megnézni, hogy a lemez fizikailag rendben van-e, a fájlrendszer rendben van-e, illetve én még az UUID-ket is megnézném, összevetve az OMV fstab-jával (biztos ami biztos). -
lev258
veterán
válasz
MostaPista #78776 üzenetére
Ha valóban légből kapott, akkor majd a többiek ki fognak javítani, ezt elhiheted.
Én ezt a szálat a továbbiakban mellőzöm. -
lev258
veterán
válasz
MostaPista #78764 üzenetére
Amit leírtam, az nem az volt: olyan információkkal próbáltalak ellátni, amik jobban megvilágítják a kérdést vagy annak hátterét. Sőt, itt kifejezetten nyitott és megértő emberek szoktak segíteni a kezdőknek (bár azt elismerem, hogy időnként a társalgás kissé el tud szabadulni).
Másrészt szeretném megérteni, számodra mi számít megfelelő titkosításnak, mik az elvárásaid. -
lev258
veterán
válasz
gregory91 #78762 üzenetére
Van egy program. Ez mindegyik Wine alatt fut, az újabbakon is. Viszont Wine 2.x-től felfele van egy kisebb, de a program szempontjából zavaró grafikai hiba (valószínűleg a Wine 2-es verzió megszületésénél volt több nagyobb változtatás és ennek eredménye). Ezért fontos lenne, hogy Wine 1.x verzióval futtathassam. Normál .deb csomag függőségekre panaszkodik, ezért próbáltam a PlayonLinux-ot. Annak viszont van egy belső bug-ja, ami sajnos több verziót is érint.
-
lev258
veterán
válasz
MostaPista #78753 üzenetére
A titkosítással kapcsolatban nem értelek. Mit vársz pontosan? X próbálkozás után önmegsemmisítést? Mert ha teljesen kizárna, az pontosan azzal érne fel (a PIN kód esetén is van még PUK). Másrészt egy jobb jelszó (sok karakter, számok, kis- és nagybetű) egy programozónak is kihívás, a gépidő miatt. Évtizedekbe is telhet (pl. a P@ssw0rD jelszó feltörése több mint 10 évbe kerül egy erős gépen is).
-
lev258
veterán
Sziasztok.
Valaki esetleg tudja, hogyan lehet régi verziójú Wine-t (elég régi) valahogy telepíteni és használni mai rendszereken? A PlayOnLinux-szal próbáltam, de egy bizonyos Wine verzió alatt nem működik rendesen, képtelen telepíteni a kiszemelt programot (még saját magán is megakad). Le kellene tesztelnem valamit, ami elvileg hiba nélkül működött régebben, mostanában viszont csak egy kisebb grafikai hibával indul el. -
lev258
veterán
válasz
I02S3F #78571 üzenetére
Adj neki több magot, vagy ne virtuálisan használd.
Igazából virtuális rendszernél sok oka lehet annak, hogy lassabb a rendszer, mint egy éles esetén. Már amennyiben tényleg össze tudja hasonlítani az ember és nem meggyőzi magát róla.
Esetleg Windows alatt a prioritáson is változtathatsz, bár nem értek hozzá. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #78044 üzenetére
Kezdem elveszíteni a fonalat. A külső lemez használatba vételét elég könnyű elérni. Onnantól teljes jogosultságod lesz hozzá. De az akkor sem /.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #78042 üzenetére
Nem használom, de majdnem biztos vagyok benne, hogy konkrét mentési mappát is adhatsz neki, nem csak partíciót. A fenti megjegyzésemet olvastad?
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #78034 üzenetére
Ha te most komolyan átírtad a jogosultságokat a /-re, akkor újraindításkor be fog borulni a teljes rendszer.
Nem tudom, pontosan miket akartál menteni Timeshift-tel és hova, de ne akarj a /home-on kívüli dolgokat nagyon menteni (néhány mappa kivételével) aktív rendszeren. A lényeges rendszerfájlok folyamatosan használatban és változásban lehetnek, amitől egy mentési folyamat teljesen megkergülhet. Windows-on se mindent ment el, ugyanezen okokból. -
lev258
veterán
Bedugod a pendrive-ot. Utána futtatsz dmesg-et. Az utolsó néhány sor a legutóbbi eseményeket (jelen esetben pendrive) tartalmazza.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #78015 üzenetére
A dmesg mit mond róla?
Nekem néhány hete halt meg az egyik pendrive-om. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77952 üzenetére
A többi fülön nincs valami árulkodó?
Ezt a /root dolgot meg nem is értem.
Ha van rá beállítás, érdemes lenne angolra állítani. Mert a hivatalos oldal szerint kellene lennie egy "Include everything" oszlopnak. Lehet fordítási hiba van. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Véreshurka #77862 üzenetére
Most konkrétan mit akarsz? Formázni lehet Lemezkezelőben, GParted-ben, ...
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77855 üzenetére
Van Szoftverforrások menüpont, ott tudsz ppa-t törölni. Vagy használhatod a ppa-purge programot Terminálban.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77851 üzenetére
20.04-en az alap tárolóban benne van az Effect, semmi snap.
Egyébként régebben, amikor még aktív projekt volt az Equalizer, nem kellett conf turkálás hozzá. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77849 üzenetére
Azért csak próbáld meg:
sudo apt install --reinstall pulseaudio alsa-base alsa-utils
Valamit véletlenül nem némítottál (vagy állítottál át) az equalizer-ben eltávolítás előtt? -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77847 üzenetére
Ha szerencséd van, akkor valamelyik log-ban benne van, milyen csomagokat szedtél le. Ha nem, akkor keresnék valami olyan parancsot, ami minden alsa, pulseaudio és kapcsolódó csomagot újrarak.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77818 üzenetére
Esetleg próbáld meg a PulseEffects-et. Azt tudtommal még ma is fejlesztik. A másik már nem aktív projekt.
-
lev258
veterán
válasz
madrac #77784 üzenetére
Nem követem a témát, csak megjegyzésként. Ha Nvidia és nomodeset probléma volt, az nem az OS sara. Sajnos az Nvidia tesz keresztbe, ahol lehet. Ha viszont már sikerült valahogy felvarázsolni a rendszert, akkor a gyári driverük telepítése után rendben fog menni minden. Csak oda el kell jutni.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77633 üzenetére
Grafikus programot régebben gksu-val, ma már pkexec-kel érdemes indítani. Ha sudo-t használsz hozzá, akkor egyszer tönkre fogod vágni az egyik felhasználói fájl jogosultságait (pusztán a sudo használata miatt) és nem tudsz majd bejelentkezni legközelebb. Gyakori probléma.
-
lev258
veterán
válasz
bibi55 #77595 üzenetére
Sajnos elképzelhető, hogy a probléma nem a Linux, hanem a router hibája. Bizonyos routerek fura dolgokat művelnek Linux rendszerekkel, nem osztanak IP-t vagy éppen beragad valami. Asztali gépeknél pedig általában nem szokott teljesen lekapcsolni a LAN kártya, így nem szűnik meg a kapcsolat. Egyes Intel hálózati kártyáknál szokott lenni valami energiagazdálkodási beállítás hasonló anomáliákkal, azért kérdeztem korábban. Realtek-kel nehezen hiszem, hogy valóban gond lenne.
Ha kikapcsoláskor kihúzod a LAN kábelt és pár másodperc múlva visszadugod, akkor működik? -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #77252 üzenetére
Megnéztem.
Nálam is lényegében ilyen beállítások vannak. Az egyetlen különbség, hogy te egyszer futtattad a Frissítéskezelőt, de nem telepítetted a frissítést. Ezért problémázik. Ha nem indítod el (vagy nem fut apt-get update), akkor nem fogja a képedbe tolni, nem lesz mit.
Vannak persze alternatívák pl. az update-manager törlése. -
lev258
veterán
válasz
dokee78 #77211 üzenetére
Gyakorlatilag bármi elfut rajta. Ha valami csicsás rendszert akarsz, akkor Ubuntu, Kubuntu, ha az egyszerűséghez ragaszkodsz akkor MATE, Xubuntu. A kettő között valahol meg a Cinnamon változat.
A felsoroltak lényegében eltérő grafikus felületeket jelentenek, találsz róluk képeket az interneten. A lényeg, hogy végül 20.04 alapú rendszert válassz.
Mindegyik tud magyar nyelvet, telepítés után kell majd felrakni a szükséges csomagokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Asztrofotózás
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gyúrósok ide!
- Autós topik
- Trollok komolyan
- Kuponkunyeráló
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest