- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
Sony vaio vpceh3l1e intel core i5 procival, nvidia geforce 410m grafikával a gép. Ezt újabban a windows 10 kifikázza memória kezelési gondok miatt. Lehet hogy linux-szal kezelhető lenne ez a vas? Vagy linux-szal is bajos ez ?
-
csixy
addikt
Jut eszembe. Kellemes tapasztalatokat szereztem a bios_grub partíció használatával. Még egyszer sem csapott be. Szerintem már a Legacy boot kedvelők is teljesen mellőzhetik az mbr partícionálást. A GPT sokkal biztonságosabb, nem kell a logikai partíciókkal foglalkozni, a létrehozható primary partíciók száma szinte kimeríthetetlen. Legacy célra első partícióként egy 1megás formázatlan partíciót kell csinálni és a bios_grub jelzőt kell rátenni. A linux telepítő ide fogja beírni a grub2 core.img-t és innentől kezdve ez úgy tud funkcionálni mint a békebeli mbr. Telepítéskor a grubot a rendszerrel /dev/sdX-be kell íratni ugyanúgy mint eddig az mbr-es lemezzel tettük. Slussz ! Adieu MBR ! Persze azt nem tudom , hogy a windows grub nélkül mit tudna kezdeni bios_grub partícióval.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #71837 üzenetére
A telepítéskor ne veszítsd el a kedved , addig kell gyűrni amíg jól össze nem jön. Sokszor elszáll a telepítő , de ha sikerül, akkor már majdnem egy arch. Egyszer úgy szállt el hogy minden jó volt csak épp a hálózatkezelő kisalkalmazást b@xta el , azt hittem hogy fődhövágom.
Akkor szállításkor az SD be lesz nyomva , használat közben meg ki, s csak ha kell , akkor be. Akkor az archos swapfile paramétert is sw-re átírom. Úgyis megy az fstrim. Köszönöm! -
csixy
addikt
Hogyan lehet megtiltani az fstrimnek, hogy az SD kártyát trimmelgesse ?
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #71830 üzenetére
A beépített kingson sa400-on van a windows, a linuxos egy usb-s sony, ez: [link] .
Az archos fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
#
UUID=4880-CF95 /boot/efi vfat defaults,relatime 0 0
UUID=2556D4764859B887 /trwin ntfs defaults,relatime 0 0
UUID=f95e5840-b996-424d-8e11-da4b930d49a0 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap defaults,discard 0 0a LM tríciáé:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sdc4 during installation
UUID=2ac122bb-e5b2-4fc4-ae8a-266082b5a236 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# /trwin was on /dev/sdc3 during installation
UUID=2556D4764859B887 /trwin ntfs defaults,relatime 0 0
/swapfile none swap sw 0 071832: Neked viszont a "BIOS"-t kellene frissítened, emiatt megérné akár USB-n bedugni egy adattárolót és feltelepíteni rá egy win10-est átmenetileg, amíg felülírod a "BIOS"-t, utána luxálhatod a winnyózt. Csak nem tudom , hogy USB-s eszközön biztonságos lenne-e a hadművelet, de a beépített vinyón sima ügy lenne.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #71825 üzenetére
Na én közben beépítettem az fstrim időzítőt. Az fstrim -av viszont csak az sd kártyámat csekkolta le.
most micsinyájjak?
[noki@tevagyok ~]$ systemctl cat fstrim.timer
# /usr/lib/systemd/system/fstrim.timer
[Unit]
Description=Discard unused blocks once a week
Documentation=man:fstrim
ConditionVirtualization=!container
[Timer]
OnCalendar=weekly
AccuracySec=1h
Persistent=true
[Install]
WantedBy=timers.target
# /etc/systemd/system/fstrim.timer.d/override.conf
[Timer]
OnCalendar=
OnCalendar=daily
[noki@tevagyok ~]$ journalctl | grep fstrim
márc 15 12:03:07 tevagyok sudo[2146]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/journalctl -u fstrim.timer
márc 15 13:02:47 tevagyok sudo[1815]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/journalctl -u fstrim.timer
márc 15 14:34:35 tevagyok sudo[5591]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/mkdir -v /etc/systemd/system/fstrim.timer.d
márc 15 14:35:49 tevagyok sudo[5707]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/touch /etc/systemd/system/fstrim.timer.d/override.conf
márc 15 14:38:06 tevagyok pkexec[5923]: noki: Executing command [USER=root] [TTY=unknown] [CWD=/home/noki] [COMMAND=/usr/bin/nemo /etc/systemd/system/fstrim.timer.d]
[noki@tevagyok ~]$ sudo fstrim -av
[sudo] noki jelszava:
/run/media/noki/SDCARD: 14,2 GiB (15235489792 bytes) trimmed on /dev/mmcblk0p1
[noki@tevagyok ~]$ -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #71820 üzenetére
A paramétereket már teljesen összebarmolgattam, de nem is mennénk vele semmire, mert eredetileg HDD-hez volt beállítva a rendszer. Most a / partíció úgy van megcsinálva , ahogy a te blogodban olvastam a MINTA fstab-ban. De ugye ez csak a / partíciót trimmeli ?
Ha fstrim időzítőt állítanék be, akkor az mindegyik elérhető SSD-t trimmelné, még a windowsosokat is ugye? Az nem lenne jobb?
Mi ez a deterministic zeros ..... ??? ez jó , vagy rossz nekem ??? :
"
noki@tevagyok ~]$ sudo hdparm -I /dev/sdb | grep TRIM
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
* Deterministic read ZEROs after TRIM
" -
csixy
addikt
A képen lévő rendszert a gparted copy-paste módszerével másoltam át HDD-ről SSD-re, kivéve a /dev/sdb3-at ,mert azt kézihajtányos módszerrel kellett előre kitalánom, hogy mekkora legyen azért, hogy a végén a gpartedes copyzással minden partíció pontosan a helyére kerüljön. Van fent egy 32 bites linux mint tricia és és egy 64 bies rebornos. GPT-n van az egész, de a legacy_grub partíció segítségével legacyban is indítható. Két tiszteletteljes kérdésem lenne. Hogyan kell ellenőrizni , hogy a trim rendben van-e? Hogyan tudom ellenőrizni, hogy az SSD-n van-e olyan tartalék hely, hogy nehogy elfogyjon és a rendszer megpurcanjon emiatt?
-
csixy
addikt
válasz
moleculez #71399 üzenetére
Tudsz. Meg lehet kerülni kis ügyeskedéssel a bajt. Még az élő linuxnál dugjál be egy pendrájvot, ezután sudo grub-install /dev/sdX , előtte nézd meg hogy a pendrájvod mi : sda? sdb? sdc?satöbbi. ezután lehet még egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg . Ezután már tudod bootolni a linuxodat a pendrájv segítségével is. Ezután dugd el jó mélyre a pendrájvodat. Ezután telepítheted a windowsodat. Ez átveszi az uralmat az MBR-en, de te nem ilyedsz meg, mert a linuxodat bebootolod a pendrájvodra elspájzolt grubbal. Ezután sudo grub-install /dev/sdY. Ugye az sdY az az MBR, amit a windows elbitorolt , majd sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és minden a helyén van.
-
csixy
addikt
Nos az antix fluxboxa nagyon kaffa, de azért csak letöltöttem a cinnamont és így most van egy debian buster cinnamonom. Szép. Segítsetek, a cinnamonnak fingja nincs a hangeszközről, de a you tube szépen szól. Alsa mixer van telepítve az működik. Az Antix hangkártya választója azt mondja hogy HDA Intel PCH van a gépben. Hogy tanítsam meg a hangkártyát a cinnamonnak. ????? Néha kibutul a wifi, újraindítás után megint működik.
#713366@Bici:
Az Antergos- RebornOs vonal nekem jobban bejött Arch oldalon mint a Manjaro , Majdnem tiszta Arch . Kevesebb a sallang benne. -
csixy
addikt
válasz
meggymagos21 #71336 üzenetére
Szia , az lsblk azért kellett volna, hogy lássuk a diskjeid és a partícióid elrendezését, arra az esetre, ha a grubot a linuxos lemezed MBR-jébe akarnád beletelepíteni, utána meg vissza lehetne gyógítania windovsos lemezed MBRjét.
A másik kérdésedre [link] , [link] , [link] , [link] .
Önmagában egy live cd , live usb telepítő nem alkalmas a változások elmentésére, mert átmenetileg csak a RAM-ban éli az életét. -
csixy
addikt
Na most ujratelepítvén a 32 bites verziót nem hagytam, hogy formázza a telepítő az előkészített szűz ext4-es / csatolású partíciót és így nem rontotta el , most már frissítés után is működik. Nem értem, hogy ez hogy van, de ezt figyeltem ki.
noki@noki-HP-250-G1-Notebook-PC:~$ sudo gdisk /dev/sdb
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.3
Partition table scan:
MBR: protective
BSD: not present
APM: not present
GPT: present
Found valid GPT with protective MBR; using GPT.
Command (? for help): p
Disk /dev/sdb: 234441644 sectors, 111.8 GiB
Model: Storage
Sector size (logical/physical): 512/512 bytes
Disk identifier (GUID): 29B9639B-D402-4ACD-BA90-46464DB6126B
Partition table holds up to 128 entries
Main partition table begins at sector 2 and ends at sector 33
First usable sector is 34, last usable sector is 234441610
Partitions will be aligned on 2048-sector boundaries
Total free space is 2921 sectors (1.4 MiB)
Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 2048 4095 1024.0 KiB EF02
2 4096 229375 110.0 MiB EF00
3 229376 63143935 30.0 GiB 8300
4 63143936 163137535 47.7 GiB 8300
5 163137536 226052095 30.0 GiB 8300
6 226052096 234440703 4.0 GiB 8200
Command (? for help): q
noki@noki-HP-250-G1-Notebook-PC:~$ -
csixy
addikt
válasz
#63718632 #71288 üzenetére
Igen ez 32 bites és ez legacyban bootol csak , illetve ez sem igaz, mert ha egy másik UEFI telepítés felveszi a grub menüjébe és azt UEFI-ben indítjuk, akkor annak a menüjéből elindul ez is UEFI körülmények között, ilyet már láttam, de nem ez a cél. Ez csak 32 bites masinákhoz lenne legacyhoz. A 3. partícióba majd teszek egy 64 bites UEFI telepítést szintén grubbal, aztán a /boot/grub mappába belemásolom a /usr/lib/grub/i386-pc mappát és ezután egy grub-install és egy grub-mkconfig -o művelettel bootolhatóvá tehető a 64 bites rendszer UEFI és Legacy körülmények között is. Szóval ezt a hűdebiztonságos rendszert is úgy meg lehet kavarni, mint a habart bablevest. Most újratelepítettem a 32 bitest , ez megint bootolgat. Már elmentettem a grub.cfg fájlt és most megint ráeresztem, hogy frissítse meg magát ...
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #71285 üzenetére
Bocs elírtam 19.3 Triciáról van szó. Közben megnéztem azt, hogy a grubja elindítja a korábban felderített win10-et és a memtest 86-ot és a memtest86 serial conzolt is , tehát belát a /boot/grub mappáig, hisz másképp grub menü sem lenne. A grub2 core.img csak egy útjelző tábla ugye, ami rámutat a grub.cfg fájlra, vagy nem? Tehát az os prober a saját rendszerét rosszul deríti fel, vagy rosszul konfigolja be.
-
csixy
addikt
Üdv okosabbak (tőlem mindenki az !) ! Még mindig a vesszőparipámon ülök. Hátha tudtok most segíteni. Most csináltam egy tiszta GPT USB-s SSD-t az alábbi partíciókkal és Legacy módban feltelepítettem egy LMint13Cinnamon32-bit rendszert. Az 5. partíció a / és a 4. a /home. Szépen feltelepült és frankón újraindítottam. Nem volt semmi gond, a GPT lemez MBR nélkül Legacy módra működött. DE ! Az első teljes frissítés után csak a szép grub menü jön be és bármelyik opciót választva a manjaroban megszokott kernelpánikkal elszáll a boot. Meg lehet ezt gyógyítani? Mintha nem találná a saját / partícióját.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #71194 üzenetére
Próbálgattam a Manjaro Gnome-ot, nem volt rossz, de valami saját extra program csoportosító bele volt szerkesztve, ami miatt volt elfogadható, de ez az első nagy frissítéskor kitakarodott belőle, emiatt ugrattam ezt a verziót.
Az Anarchy lényegében egy scripttel segített Arch telepítő. Érdemes ránézni. Tegnap éjjel végiggyürtem, már majdnem győztem és a célszalagnál kiírta, hogy nem tud a partícióba írni. Majdnem gutaütést kaptam. Utólag belenézve egy üres mapparendszer volt a partícióban. -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #71181 üzenetére
Na most már így van egyenlőre. Cinnamonnal tettem fel a Rebornost és utólag csináltam bele Matét is. A Manjarót a grub hülyeségei miatt kerülöm, ez a Rebornos tökjó inkább. Matéval raktam fel a Mintet és utólag tettem bele Cinnamont is. Ha lesz rá energiám, akkor meg fogom csinálni pont fordítva.
-
csixy
addikt
Hirtelen felindulásból telepítettem linux mint 19.3 mate rendszert. Aztán csak vágytam a cinnamonra. Synaptic segítségéverl telepítettem a cinnamon, cinnamon-core, cinnamon-desktop-environment csomagokat a vonzataikkal. Kiléptem és visszajöttem és most itt csücsülök a cinnamonomban. Mire kell figyelni, hogy valami ki ne maradjon a gyári kollekcióból? ( Egon itt vagy? )
-
csixy
addikt
válasz
szucstom #71133 üzenetére
A legegyszerűbb win10 UEFI telepítőt csinálni. Csinálni kell egy FAT32-es pendrájvot és a felmountolt ISO tartalmát bele kell másolni. Ennyi.
71132@Horvi: A linuxok nagytöbbsége már csak ilyen. Minden nagyobb frissítés végén updateli a Grubot, s közben felkutatja az elérhető rendszereket és beteszi a menüjébe. -
csixy
addikt
válasz
meggymagos21 #71121 üzenetére
A régebbi alalapok BIOS-menüjében van egy ilyesmi:
Virus Warning / Anti-Virus Protection - Vírus figyelmeztetés / Vírusvédelem
Ha a Vírus Warning engedélyezve van, a BIOS megjelenít egy figyelmeztető üzenetet, valahányszor "valami" be akar lépni a boot-szektorba vagy a partíciós táblába.
Ezt az opciót keresd meg a biosod menüjében és, ha kikapcsolod , akkor nem fog figyelmeztetni.Ha benn vagy a linuxodban akkor egy konzolos lsblk kimenetet tegyél be ide és segítünk a grubot betelepíteni a linuxos HDD-d MBR-jébe. Azután meg megtudhatod akár gyógyítani a windowsos HDD-d MBR-jét, hogy arról csak simán a windows bootolódjon a későbbiekben.
-
-
csixy
addikt
válasz
FoxiestFox #70877 üzenetére
MBR esetén a legegyszerűbb: [link] a boot repaire disk
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70845 üzenetére
"szerinted egy 30 napos Win verziót nem tudnék letölteni, ha nagyon akarnék "
Dehogynem ott van a link a w10 tocsik összefoglalójában (tech bench). betolsz egy SSD-t kód nélkül feltelepíted és 30 napig ingyenesen tesztelheted, de neked csak egy fél órára kell. Ennyi. Az a vas megérdemelné ezt a babusgatást és megszűnne a bootolási gondod, lehet, hogy a wifi is meggyógyulna, meg bios szinten gyógyítva lehetne a mikrokódhiba is, Azért azt a verziót szedd le home-pro viszonylatban amiről a coa matricád szól. A telepítőnek egy üres MBR, vagy GPT partíciós táblájú partícók nélküli helyre van szüksége , azt belakja magának. A telepítés idejére szedd ki az összes többi HDD-t, SSD-t. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70853 üzenetére
Én a 66-ost legalább feltenném, hogy funkcionálisan jó legyen. A 74-es meg javítja azokat az ominózus processzor biztonsági réseket a mikrokódok szintjén szerintem , gondolom, hogy emlékeztek rá. Szóval, ha ezt felteszed, akkor lesz egy a 66-ostól lassabb, de biztonságosabb géped.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70850 üzenetére
Ez van a F66-osban:
TITLE: HP Notebook System BIOS Update VERSION: F.66 DESCRIPTION: This package creates files that contain an image of the System BIOS (ROM)for the supported notebook models with a 68ICE and 68ICF Family ROM. This package is used to flash the System ROM on support notebook. To determine the ROM family and ROM date, press F10 on the target notebook/laptop during startup to run the Setup Utility, and then view File/System Information. NOTICE: Due to security changes added in the BIOS, after upgrading to this BIOS older versions cannot be loaded PURPOSE: Critical SoftPaq NUMBER: SP77818 EFFECTIVE DATE: November 08, 2016 CATEGORY: BIOS SSM SUPPORTED: YES DEVICES SUPPORTED N/A: PREREQUISITES: None HOW TO USE: 1. Download the file by clicking the "Download" or "Obtain Software" button and saving the file to a folder on your hard drive (make a note of the folder where the downloaded file is saved). 2. Double-click the downloaded file and follow the on-screen instructions. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70850 üzenetére
Na 7-zip -pel kibontottam az exe fájlt. van benne egy rtf fájl, ez a szövege:
TITLE: HP Notebook System BIOS Update VERSION: F.74 DESCRIPTION: This package creates files that contain an image of the System BIOS (ROM)for the supported notebook models with a 68ICE and 68ICF Family ROM. This package is used to flash the System ROM on support notebook. NOTE: To determine the ROM family and ROM date, press F10 on the target notebook/laptop during startup to run the Setup Utility, and then view File/System Information. PURPOSE: Critical SoftPaq NUMBER: SP96091 SUPERSEDES:SP91622 EFFECTIVE DATE: 5/14/2019 CATEGORY: BIOS SSM SUPPORTED: Yes LANGUAGE(S): English (US) ENHANCEMENTS: Enhancement to address security vulnerabilities CVE-2018-12126, CVE-2018-12127, CVE-2018-12130. HOW TO USE: 1. Download the file by clicking the Download or Obtain Software button and saving the file to a folder on your hard drive (make a note of the folder where the downloaded file is saved). 2. Double-click the downloaded file and follow the on-screen instructions. Copyright (c) 2019 HP Development Company, L.P.Szerintem, ha egy BartPE cd-t kiírsz lemezre és azt bebootolod akkor ezt az exét már eltudod indítani. oszt annyi. Legfeljebb szekrényalátétnek jó lesz a notid végső esetben, ha minden kötél szakad.
-
-
csixy
addikt
Ezt már én is mondtam neki korábban, de azt mondta, hogy semmiképp nem hajlandó windowshoz nyúlni (mint aki bocsika de kissé habókos) Meg kellene érteni, a cél szentesíti az eszközt. Egy boot pendrájv iso, vagy cd iso fájlt kellene neki elküldeni, remélük, azt felvállalná. Nekem sajnos nincs.
-
csixy
addikt
válasz
Bertiee #70836 üzenetére
dugd be a gépbe. gparted indít , benavigálod a pendrájvodat, he fel volt csatolva , akkor le kell választani, - eszköz - msdos partíciós tábla felrakása lehet hogy fel fog háborodni, hogy most írtak az eszközre de a rendszer nem látta, -- sz@rd le -- mellőz . ok. gparted bezár. eszköz kihúz visszadug . gparted mégegyszer ugyanaz mint az előbb már nem fog hibálkodni. Ezután új fat32-es partíció létrehozása , felül pipa -- alkalmaz. Ennyi.
Csak nehogy valami más eszközt töröljél le!
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70833 üzenetére
Meg tudod gyógyítani. [link] Csak a végén a sudo update-grub helyett sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg legyen.
Ez meg ne tévesszen :mount /dev/[partition used for GRUB] /mnt/boot ezalatt azt érti, hogy abban az esetben , ha van külön /boot partíciód, mert ugye a grub a /boot/grub partícióban van (ez a grub nem az a grub amire eddig gondoltál) -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #70827 üzenetére
De-de!
Llinuxból még egy utolsó törlést megenged valamelyik partícionálóval és akkor már teljesen kaput utána.
#70828: nincs mit, ezt már végigszenvedtem egy drága verbatimmal, sokáig félre volt lökve és kb egy hete jöttem rá végre, hogy hogy lehet szétszedni és belepateroltam a 256 gigás belső helyett egy régi consumer 64gigás belsőt.
-
csixy
addikt
válasz
szucstom #70824 üzenetére
Ha írásvédetté vált, akkor valószinüleg meghalt. Ne akard meggyógyítani mindaddig amíg a teljes tartalmát le nem mentetted. Utána csinálj amit akarsz, valószinüleg döglött és előbb utóbb a tartalma is el fog tűnni. Ha szép flancos tokja van (pl fém verbatim) , akkor egy occóbb nyálkásodó külsejű pendrájv belsejét szerencsés esetben át tudod bele szerkeszteni.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70821 üzenetére
#70821: Ne a /-be tedd, hanem manjaro telepítéskor simán tedd be az MBR-be ahogy kell, mert az a jó. A manjaro grubja látni fog mindent, csak várd ki azt a pár órát amíg a modprobeokat végig játssza, azalatt nyugodtan megborotválkozhatsz. Én ilyenkor el szoktam indítani a gpartedet, vagy a disks alkalmazást és elzongorázgatok az összes partíciókon meg-meg nézegetem a tulajdoságaikat és közben a grub updater is kap egy pofontot, spint , avagy súgást és hamarabb befejezi a szenvedést. Bootoláskor beszállok a manjaroba és bedugom a cinkelt pendrájvot és erre telepíttetek egy tartalék grubot (sudo grub-install /dev/sd(pendrájv MBR), utána sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és ezt a pendrájvot ismét elspájzolom. Egyszerűbben szólva nem használok manjarót.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70820 üzenetére
Mindig arra törekedtem, hogy ha manjarom is van, akkor egy tartalék grubot a működő manjaróból egy egy vésztartalék pendrájvra rá grub-install -oztam és ezt elspájzoltam. Ezek után történhetett bármi, tehát egy másik disztró updatelt és emiatt elérhetetlenné vált a manjaró, akkor a tartalék pendrájvos bootolás segítségével becsónakáztam a manjaróra és ott kiadtam a sudo update-grub, vagy újabban a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot. Ezzel meggyógyult mindig minden. Tehát az utolsó szó jogán mindig a manjaró kell hogy kikalapálja magának a grubot, máskülönben a manjaro elérhetetlenné válik.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70803 üzenetére
(#70803) ubyegon2 : Én mindig úgy gondolkodtam, hogy ha egy grub-install parancsot kiadok valahova, akkor a valahová-ban csak egy vektor keletkezik ami rámutat az adott rendszer /boot/grub/grub.cfg fájljára és valójában mindig csak a grub.cfg tartalmazza a tényleges infót. Az MBR-ben illetve az efi partíció EFI/xdistro/grubx64.efi fájljában csak egy útjezőtábla helyeződik el, ami az adott partíció /boot/grub/grub.cfg fájljára irányítja a figyelmet.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70783 üzenetére
Na ezt a partíciós táblát már most nem értem, de így hagyom, mert működik. Az MBR-nek hybridnek kellene lenni ,s nem protectivnek és a 0xEE-nek 1-től 2047-es szektorig kellene tartania. Gondolom, hogy ez blokkolósdi veszélye. Egy h betűs akcióval helyre lehetne hozni gdiskkel, de nem nyúlok bele, mert félek, hogy elrontom a belakott jól működő rosszul configolt partíciós táblájú rendszert. Reménykedem, hogy a Legacy nem rondít bele a GPT rendszerbe és csak a swapot, meg a két ext4-es partíciót fogja kezelgetni.
[noki@no-kipc ~]$ sudo gdisk /dev/sdb
[sudo] noki jelszava:
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.4
Partition table scan:
Command (? for help): r
Recovery/transformation command (? for help): p
Disk /dev/sdb: 488397168 sectors, 232.9 GiB
Model: Disk
Disk identifier (GUID): 3342A4F5-BD19-4286-B229-DA231F69C3CF
First usable sector is 34, last usable sector is 488397134
Total free space is 2349 sectors (1.1 MiB)
1 2048 16779263 8.0 GiB 8200
2 16779264 251660287 112.0 GiB 8300
3 251660288 486541311 112.0 GiB 8300
4 486541312 488396799 906.0 MiB EF00
Recovery/transformation command (? for help): o
Disk size is 488397168 sectors (232.9 GiB)
MBR disk identifier: 0xA60A1D89
MBR partitions:
Number Boot Start Sector End Sector Status Code
1 1 488397167 primary 0xEE
Recovery/transformation command (? for help): q
[noki@no-kipc ~]$De mégiscsak megcsináltam, mert ezt a desznóságot nem hagyhattam úgy. Remélem hogy újraindítás után is fog mindenhogy menni.
[noki@no-kipc ~]$ sudo gdisk /dev/sdb
[sudo] noki jelszava:
Partition table scan:
Recovery/transformation command (? for help): h
WARNING! Hybrid MBRs are flaky and dangerous! If you decide not to use one,
just hit the Enter key at the below prompt and your MBR partition table will
be untouched.
Type from one to three GPT partition numbers, separated by spaces, to be
added to the hybrid MBR, in sequence: 1 2 3
Place EFI GPT (0xEE) partition first in MBR (good for GRUB)? (Y/N): y
Creating entry for GPT partition #1 (MBR partition #2)
Enter an MBR hex code (default 82): 82
Set the bootable flag? (Y/N): n
Creating entry for GPT partition #2 (MBR partition #3)
Enter an MBR hex code (default 83): 83
Set the bootable flag? (Y/N): y
Creating entry for GPT partition #3 (MBR partition #4)
Set the bootable flag? (Y/N): n
MBR partitions:
1 1 2047 primary 0xEE
2 2048 16779263 primary 0x82
3 * 16779264 251660287 primary 0x83
4 251660288 486541311 primary 0x83
Recovery/transformation command (? for help): w
Final checks complete. About to write GPT data. THIS WILL OVERWRITE EXISTING
PARTITIONS!!
Do you want to proceed? (Y/N): y
OK; writing new GUID partition table (GPT) to /dev/sdb.
Warning: The kernel is still using the old partition table.
The new table will be used at the next reboot or after you
run partprobe(8) or kpartx(8)
The operation has completed successfully.
[noki@no-kipc ~]$[noki@no-kipc ~]$ sudo gdisk /dev/sdb
[sudo] noki jelszava:
Partition table scan:
MBR: hybrid
Found valid GPT with hybrid MBR; using GPT.
MBR partitions:
1 1 2047 primary 0xEE
2 2048 16779263 primary 0x82
3 * 16779264 251660287 primary 0x83
4 251660288 486541311 primary 0x83
[noki@no-kipc ~]$ -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70783 üzenetére
Nos bennem továbbra is vájkál egy kérdés. Nem-e az a baj oka, hogy azoknál a flancos notiknál másképp van a boot, mint az egyszerű mezeieknél? Ha én egy futottak még kategóriáju notin bootolok egy disztró telepítőt, akkor a boot lehetőségeknél mondjuk F9-re, vagy ESC-re az alsó sorokban találom a Legacy boot lehetőséget és erre tükrösen szimmetrikusan felül fog megjelenni az UEFI boot lehetőség ugyanannál a disztrónál. Ha a legacy bootot indítom, akkor a telepítés során Legacyul gondolkodom és cselekszem, ha ellenberg a felső UEFI boot lehetőséget választom, akkor a telelepítés során EFI térben jár az agyam. A flancos notiknál is így van ez, vagy a nagy user kiszolgálás jegyében emiatt könnyen eltévedhet a felhasználó és azt sem tudja, hogy hol jár, ha rossz sort indít?
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70760 üzenetére
Mindig egy friss iso-t kell letölteni. Penre kiírod. Bebootolod. A live módja csak egy gnomos figyelem elterelés. Be kell dugni egy LAN kábelt , vagy wifin felcsatlakozni egy AP-re. A Cnchi telepítő keretprogramot elindítani és szépen sorban kiválogatod, hogy mit szeretnél : nyelv , regió, billentyűzet , ablakkezelő, programcsoportok, felkínálja, hogy kijelölhetsz egy pufferpartíciót segítségkét a letöltéshez ,ezt el szoktam lökni. A repok sorrendjét ráhagyom úgy ahogy a telepítőben van. A legalsó kézi parícionálást választom szokás szerint. Szerkesztgetem a partíciókat és a grub helyét ahogy szoktuk. Megadom a felhasználó adatait. Beadja az összefoglalót és gyia te gyerünk. Online leszedegeti a dolgokat és kész.
Jó, hogy írtad ezt az Endeavour OS-t meg fogom nézni, ha purébb megoldás Arch irányba. Köszönöm!
Az USB-s HDD-re való GPT-MBR hibrid partíciós táblára való telepítés menetét és huncutkodásait is leírom itt, hátha valakit érdekel. Itt GPT-re csinálok egy EFI partíciót (sda1) és az sda2 és sda3 lesz két kb egyforma ext4-es partíció. Majd gdisk segítségével hibrid partíciós táblája lesz. Az sdb2-re telepítem UEFI-ben a fő 64 bites rendszeremet grubbal. Ezután a /boot/grub mappába bele kakukkolom egy korábban Legacyban telepített ugyanilyen rendszerből ellopott i386-pc mappát is. Ezután az sda3-ra telepítek Legacyban egy 32 bites linuxot (linux mint tricia xfce) és siker után kiadom a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és ezután már legacyban is el tudom indítani a grub menüből a 64 bites rendszeremet is. Ha közben hasra esik a hibrid rendszer, akkor a gdiskkel ismét hibriddé alakítom, az adatok nem vesznek el , ha szerencsém van. Ha csak az "MBR" butul le és ujra kell bele telepíteni a grubot a Legacy rendszerből, akkor a -force kapcsoló kell a grub-install parancshoz , így szentségelve bár de mekkcsinálja és szidja a blokkokat. Hibrid partíciós tábla esetén a lemezek alkalmazás egy blokk eszközt is fog mutatni. Hát kb így néz ki részemről analfabétául leírva egy USB-s swájci bicska.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70754 üzenetére
Működik már az. 3 példányt telepítettem egy USB-s SSD-re, egy USB-s HDD-re és egy gyors pendrájvra. Mindhárom verzió működik UEFI és Legacy vason is teljes funkcionalitással. Eddig egy bibi van, induláskor be akarja kérni a root jelszót a passwd ablak, amit unottan ki szoktam törölni , mert sudo-val használom ha root kell és nem adok meg előre root jelszót.
Tökugyanaz, mint az Antergos volt. Egy titka van, 4-5 naponta friss telepítőt kell hozzá írni, mert gyorsan cserélődnek a letöltendő állományok a szerveren. Fasza Arch linuxot varázsol kínszenvedés mentesen a gépre, csak lesz benne egy Reborn repó is. -
csixy
addikt
Telepítettem egy RebornOS Cinnamon rendszert, de a végén megfagyott a telepítő. Újraindítva be tudtam loginolni. Egy startx , majd egy cinnamon-session csatakiáltás után eljutottam a képen látható állapotig. A pacman -Syu nem megy mert /etc/pacman.d/reborn-mirrorlist konfigurációs fájl nem olvasható: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár. A szoftverkezelőből fel tudtam tenni a gpartedet és egyben (a pamac?) frissítette a rendszert is. Az lenne a kérdésem, hogy helyre lehet e valahogy stabil állapotba hozni a cinnamont és elő kellene keríteni a grafikus beléptetőt is és rendbe tenni a mirrorlist dolgokat. Köszönöm előre is. Nem szeretném újra végigszenvedni a telepítést.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #70694 üzenetére
-
csixy
addikt
Meghalt az antergos, de van reborn os. Nézz rá kapitány! Hátha jó lesz játszani.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70437 üzenetére
Kedves egon-ubi-szingaléz komám. Nem beszéltünk félre. Két különböző dologról van szó. 1./ Egy pendrájvra pörkölt linux iso természetesen bootolható UEFI és MBR vason is általában. 2./ A yumi viszont egy saját rendszer pendrájvot csinál magának, ami vagy csak UEFI, vagy csak Legacy módon indítható és a saját tároló partíciójába habzsolja bele az iso képfájlokat, amik csak az egyik rendszerbben lesznek innen bebootolhatók. 3./Én viszont egy GPT-MBR hibrid boot szektorú USB eszközt csináltam, amiben a két boot lehetőség egymástól függetlenül bootolható. Az mbr boot csak négy primary partíciót lát és ebből hármat olyan fájlrendszernek próbálja kezelni, ahogy neki meg lett előre mondva, a negyedik a saját bootszektora. Ha GPT módra bootolódik, akkor viszont az MBR saját szektor kivételével kezeli az összes többi partíciót. Maga az eszköz GPT, de van benne egy sunyi MBR boot szektor is. Imigyen lehet csinálni olyan telepített linux USB eszközt amelyet bármilyen PC eszközön a maga természetes útján be lehet bootolni. Ezt a lehetőséget kajtattam évek óta.
-
-
csixy
addikt
válasz
vadkörte #70413 üzenetére
De minek szenvedjen a virtualboxszal, amikor ott van a kihasználatlan core2-es vasa, amin élesben gyakorolgathatja a rendszertelepítgetést kismilliószor. Ha a live rendszer fut a vason, akkor valószinüleg a tetepített rendszer is menni fog. Nekem a virtualbox mindig csak egy felesleges nyűg volt. Persze ízlések és pofonok kinek kinek hogy ...
(#70412) Bertiee: Itt egy használható windowsos iso kép felpörkölő pendrájvra : https://etcher.download/
-
csixy
addikt
válasz
Doky586 #70409 üzenetére
Jelentem, hogy az Asus X541NA Vivobook Max ( bootra igen háklis) masinámon is elindult fallback initramfs módon UEFI-ben természetesen. Ez már így jó nekem.
Ez most egy USB-s vinyóra készült el, de már az örök darab sony SSD-mre is rászerkesztettem a hibrid GPT-MBR rendszert ugyanígy ahogy az előzőekben leírtam. Honap feltolom rá a rendszereket, csak egy üzembiztosabb 32 bites linuxot kutatnék még a 64 bites Manjaro cinnamon mellé. Tudnátok tippet adni? Rolling verziót szeretnék, de könnyen emészthetőt.
-
csixy
addikt
Sikerült. Indul a Manjaro cinnamon 64 bites UEFI és MBR módra is hibrid GPT-ről. Remélem , hogy ezt már az újabb UEFI gépek is el fogják fogadni. A 32 bites manjaro is indul a másik partícióról Legacy módban, de az elég beteg, frissítéskor összefos engem, belebonyolódik a függőségekbe. Lehet ezt valahogy gyógyítani? Most már végre kész a swájci bicska.
(#70407) Bertiee: Azon már szinte minden elmegy. Linux Mint vagy Manjaro XFCE, vagy Mate megpróbálható.
-
csixy
addikt
Sziasztok! Még mindig a bárhol (UEFI és Legacy, 32 és 64 bit) bebootolható USB-s eszközre való linux telepítést akarom megoldani erre az eszközre (az első partíció lesz az ESP, a másodikra kerül a 64 bites telepítés, a harmadikra a 32 bites majd UEFI és Legacy körülmények között is Grubbal egymás után telepítgetve):
Ezt alakítgattam át gdisk segítségével hibrid GPT-MBR szerkentyűvé. Jól csináltam eddig?[azenn@azen-pc ~]$ sudo gdisk /dev/sdc
[sudo] azenn jelszava:
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.4Partition table scan:
GPT: presentFound valid GPT with protective MBR; using GPT.
Disk /dev/sdc: 1465149166 sectors, 698.6 GiB
Model: Storage Device
Disk identifier (GUID): B042A8F4-41B1-483E-B1B2-90936DBD23FF
First usable sector is 34, last usable sector is 1465149132
Total free space is 3755 sectors (1.8 MiB)Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 2048 1048575 511.0 MiB 0700
2 1048576 734003199 349.5 GiB 8300
3 734003200 1465147391 348.6 GiB 8300Recovery/transformation command (? for help): h
WARNING! Hybrid MBRs are flaky and dangerous! If you decide not to use one,
just hit the Enter key at the below prompt and your MBR partition table will
be untouched.Type from one to three GPT partition numbers, separated by spaces, to be
added to the hybrid MBR, in sequence: 1 2 3
Place EFI GPT (0xEE) partition first in MBR (good for GRUB)? (Y/N): yCreating entry for GPT partition #1 (MBR partition #2)
Enter an MBR hex code (default 07): 0c
Set the bootable flag? (Y/N): yCreating entry for GPT partition #2 (MBR partition #3)
Set the bootable flag? (Y/N): nCreating entry for GPT partition #3 (MBR partition #4)
Set the bootable flag? (Y/N): nRecovery/transformation command (? for help): o
Disk size is 1465149166 sectors (698.6 GiB)
MBR disk identifier: 0x00000000
MBR partitions:Number Boot Start Sector End Sector Status Code
1 1 2047 primary 0xEE
2 * 2048 1048575 primary 0x0C
3 1048576 734003199 primary 0x83
4 734003200 1465147391 primary 0x83Recovery/transformation command (? for help): w
Final checks complete. About to write GPT data. THIS WILL OVERWRITE EXISTING
PARTITIONS!!Do you want to proceed? (Y/N): y
OK; writing new GUID partition table (GPT) to /dev/sdc.
Warning: The kernel is still using the old partition table.
The new table will be used at the next reboot or after you
run partprobe(8) or kpartx(8)
The operation has completed successfully.
[azenn@azen-pc ~]$[azenn@azen-pc ~]$ sudo gdisk /dev/sdc
[sudo] azenn jelszava:
Partition table scan:
MBR: hybrid
Found valid GPT with hybrid MBR; using GPT.
Disk /dev/sdc: 1465149166 sectors, 698.6 GiB
Model: Storage Device
Disk identifier (GUID): B042A8F4-41B1-483E-B1B2-90936DBD23FF
First usable sector is 34, last usable sector is 1465149132
Total free space is 3755 sectors (1.8 MiB)
1 2048 1048575 511.0 MiB 0700
2 1048576 734003199 349.5 GiB 8300
3 734003200 1465147391 348.6 GiB 8300
[azenn@azen-pc ~]$Elnézést kérek a kissé hosszú szövegért !
-
csixy
addikt
Na most csináltam egy UEFI-s Manjaro telepítést Grub2-vel az usb-s SSD-mre GPT-re saját EFI partícióval és aztán mégegyszer feltelepítettem ugyanabba a / partícióba formázás nélkül, de ezúttal a telepítő pendrájvot legacy módban indítottam és a grubot egy kis pendrájv MBR-es boot szektorába tetettem. Így már valószinüleg tényleg el tudom indítani mindenféle 64 bites PC-n. Simán felment a GPT-s SSD-re a legacy telepítés, csak kell hozzá az MBR-es pendrájv a bootnak. Csinálhatnának már egy ilyen eszközt ami tartalmaz egy nagyobb SSD-t ,s egy USB hubot és egy kis körömnyi pendrájvot all in one-ban és egy USB portba bele lehetne dugni. Ez lenne az igazi svájci bicska!
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #70213 üzenetére
Köszönöm szépen! Már fent van az Archlabs. UEFI-s a gép. Annyi úri huncutságot elkövettem, hogy először egy Manjaro live rendszert bootoltam be és azzal kivakartam az EFI partícióból a régi linux szemetét, majd visszadtam az EFI partíció flagjait, mert winnyóz is van a gépen és kényelmesen grafikusan Gparteddel készítettem elő a partíciókat és formázgattam meg címkézgettem őket, mert én ezeket a Terminálos partícionáló francokat már nem ismerem. Ezután bootoltam be az Archlab telepítőt és a partícionálást átugrottam és a mountolásokkal folytattam. Sikerült. Systemd bootot csináltam, mert majd a manjaro gnome is fel fog menni, de az majd grubbal.
Egy kérdésem lenne egyenlőre: Telepítettem cinnamont is és xfce4-et is. Cinnamonba vagyok beléptetve. Lightdm-et használok, de csak a cinnamonba enged be , s az xfce4-et mint lehetőséget nem találom a Lightdm panelján. Hogy lehet ezt gyógyítani?
Az AUR-t kihagyom, mert szerintem azért szart be a régi antergos rendszerem ... sehogy sem tudtam már a frissítés gubancait kiegyengetni. Végül is nem baj, mert az KDE volt és azt úgyis utáltam.
-
csixy
addikt
A könnyen emészthető Arch alapú distrók közül mára már csak a Manjaro maradt?
-
csixy
addikt
válasz
jimmy399 #69212 üzenetére
Ha az új "BIOS" hajlandó régi msdos partíciós táblás lemezzel foglalkozni, akkor akár az is működhet, hogyha a 4 primary partíció közé még befér akkor oda szerkeszt valahová egy EFI partíciót és a disztribúciódnak megfelelően újratelepíti az UEFI-s bootolásnak megfelelően a boot loadert és mehet a verkli. A régi boot sector meg elfér a lemez elején , a kutyát se zavarja.
-
csixy
addikt
válasz
Laszlo733 #68987 üzenetére
Milyen sorrendben telepítetted a két op rendszert. Nincs véletenül két EFI partíciód (mindkét SSD-n egy-egy) ? Ha a win10 egy régebbi telepítés volt és a saját SSD-jén van az EFI partíciója, akkor eddig ez így jól van, de a linuxot én újra telepíteném úgy hogy a linux SSD-jéről leszednék mindent és csak egyetlen / partíciót csinálnék rá és a windows EFI partícióját mountolnám telepítéskor formázás nélkül a tartalom megtartásával /boot/efi . Ha kérdezi, hogy hova tegye a grubot akkor az sdb-re azaz a windows meghajtójára.
-
csixy
addikt
De jó! A logout.hu még a békebeli kinézettel rendelkezik. Kár hogy nem zöld.
-
csixy
addikt
válasz
tonyrulez #68555 üzenetére
Az első patícióba telepíted a libreelec-et, a másodikba lesz az adatpartíciója a libreelecnek és a harmadikba telepíted a linux mintet, annak a grubja felülírja a libreelec bootsectorát , de utána a grub.cfg-be az utolsó bekezdés 2. és 3. sora közé beszerkeszthető a libreelec bootja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest