- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #103724 üzenetére
Oké, ez meghaladja a képességeimet, már a megértése is.
hogyan tudom ide,
/home/ (ez most a Linuxmint home)
felmountolni indulásnál ezt:
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/Honnan tudja hogy ez az, mikor partíció alapján kéne azonosítani?
Meg tudom csinálni ha segítetek hogy a
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/ tartalmát rámásolom egy partícióra, de ezt sem tudom hogyan kell mert a guis fájlkezelők elhasalnak, nem mindent visznek át, a dd meg a rsync meg cp nekem cli-be kínaiul van.
Azt a partíciót akkor már tudnám fstabba csatolni csak most meg a másolásnál akadok el. -
válasz
fekete.puma #103722 üzenetére
Ez a Gnome Disks, magyarul Lemezek.
Sűrűn használom okos kis jószág.
Amit ez nem tud, tudja a Gparted és vicaverza úgyhogy kell mind a kettő.
Nekem most Cigam fórumárs léne, ő említette hogy lehetséges fstabba mappát is csatolni.
Túrom 10 perce az fstab leírását, csak partíciókat említ, de majd meglátjuk.
Ez van mindegyik leírásba, a "file system" csak partíció vagy lemez lehet. azaz fájlrendszer.
<file system> <dir>
<file system> - (fájlrendszer) a csatolandó partíció vagy tárolóeszköz.<dir> - (könyvtár) a csatolási pont, ahova a <file system> csatolásra kerül. -
Jóreggelt.
Mint feltelepítve, kéne egy kis segítség.
Ez a Mint fstab, több kérdésem is lenne.UUID=84413a7b-4363-4020-92e2-4ce59a11285a / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=D21A-2291 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
Mit írjak bele, mit írjak a fstabba hogy felcsatolja a régi Ubuntu home könyvtárat a saját home helyett? szájbarágósan kérném.
És mi az a kikommentelt during installation, én ilyet még nem láttam.
Amúgy a Mint telepítője ugyanolyan buta maradt mint 1 éve.
Megdtam neki direkt, nyomatékosan a saját lemezén, sdc amire telepítettem az EFI partíciót, hogy a bootbejegyzését ide, a sdc1 efire tegye.
A többi efit beállítottam neki hogy Mellőzés.
Hova tette...? Igen. a régi Ubuntus sda lemez sda1 efijére, simán szó nélkül felülírta az Ubuntu efi bejegyzését.
Ez is érthető mivel szerencsétleneknek mindkettőnek az az efi bejegyzése hogy Ubuntu. Csak fura.
És még a Wint basztatják hogy belebarmol más rendszerek bootjába.
Úgyhogy majd ha törlöm a Mintet, az efi indításkor az is benne lesz a sda1 efibe úgyhogy lehet majd gépészkedni mivel a Mint grubját hívná meg, az ugye már nem lesz, Ubuntut ilyenkor elvitte a cica.
És erről nem tudtam lebeszélni. -
válasz
fekete.puma #103707 üzenetére
Hogyne allom a teljes postat es meg raszigszalagozok az ssdre egy ezrest
Ha igy kell valakinek maris csomagolom es sorba allok 20-25 percet a falusi kispostan. -
válasz
cigam #103688 üzenetére
Ezt egyelőre senki ne tudja. Da majd megtudjuk
Csak a winre mehet a levesbe. Anélkül elvan.
Ha neki ráadásul ez a lemez elején van, akkor semmire nem megy vele mivel össze-vissza kell tologatni majd a fennmaradó partíciókat, cseppet sem veszélytlen mutatvány.Tényleg off, én úgy tudom nem hoz létre ilyen partíciót ha nincs, egyik update sem. Ha nincs akkor nem is csinál. A baj az volt hogyha kicsi volt, akkor lukra futott egyik frissítés.
Nekem 9 éves a Win, perpill naprakész, minden frissítésen átesett eddig és láttad képernyőképen hogy nekem sincs recovery. Meg az efi meg a C között sincs nekem ezer éve a 16MB reserved se.Azzal már nem akartam elszomorítani a kollégát ha fel is pakol egy old W10-et, pl. a 2015-ban kiadott 1507-et, az maga a halál, kb. annyi támogatás lesz rá mint egy XP-re. Nem fog már se drivert se semmit leszedni a windows-update, valószínű az sem fog már működni.
Mindezek megkerülhetők simán egy virtualgépre feldobott winnel.
Mivel azt írta csak mbr azaz csak bios, alsó hangon 14-15 éves a gép, azon natívan is elég halál egy W10, nemhogy virtualizálva.
Passzolok. -
válasz
zoltanz #103678 üzenetére
MBR?
Telepítés után törlöd a Winre, a helyreállítási partíciót, nem tartom valószínűnek hogy valaha is használnád.
Máris +1 partíciód lesz.
2025-be MBR...? BRR ..Vagy csinálsz logikai partíció(kat) (de nagyon utáltam mindig is) a Linux elstartol róla ha a jól tudom de ez ügyben vedd fel a kapcsolatot egy mbr tudorral.
Ajánlom Nyulas Uborka Egontmegszállott efiellenes és maradi mbr párti.
Ha tudja a géped a uefit, következő ajánlatom egy mbr-to-gpt lépés.
pár 1000 partíciót lehet csinálni utána. Ha nem tudja akkor bocsánat, nem szóltam.Nekem uefin 1 azaz egy darab C partíció van a W10-nek. Többi felesleges, egyelőre 9 éve így jól működik.
Csak hát mbr-en ha az ember fia törli a win bootpartíciót, az kétesélyes, vagy elindul után vagy nem. -
válasz
ubyegon2 #103666 üzenetére
Itt ezen a melóhelyen csak 1 vasam van, a többi céges win valóban.
Ez a gép mindenki közös szórakozós időtöltős netezős Facebookos Yutubos stb stb. gépecskéje.
Nem merem bevállalni mert ha ezen valamit elFletózok azaz elqurok, akkor engem itt a kollégák azonnal, statáriummal tárgyalás nélkül főbelőnek felnégyelnek kerékbe törnek. Egyszerre
Adok én neked egy 128-as 2,5 sata ssd-t ingyen, 2 hete esett ki egy céges gépből, nagyobbra cseréltem-klónoztam csak gyere érte.
Ha tudod használni, bár asszem már te is m2 nvme használó vagy.
Rajta van egy bootképes W10, én a helyedbe ki nem hagynám...
Melyik ez a pólós oldal? -
válasz
cigam #103656 üzenetére
És tényleg. Igazad van. És meg is értettem mert ezen egyszer átestem már.
Valamikor becsatoltam így a teljes háttérpartíciómat, már beugrott, amikor szenvedtem a snap videoletöltővel hogy nem lát ki a home alól a külső lemezekre.
És akkor csináltam ez fstabba, csak kimaradt a "ADAT_1TB" hogy ebbe a könyvtárba csatolja.#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
Reboot után fantasztikus volt, minden meghalt mivel az egész home az nem az eredeti hanem az adat partíció tartalma volt.
Minden alkalmazás sikítozott hogy nem tud futni mert hiányzik neki mindene.
Hiába a tudás az tudásNagy vagy.
-
válasz
ubyegon2 #103658 üzenetére
Hát (háttal nem kezdünk mondatot, ezért )
Has, ma storno mert véletlenül, sikeresen kirántottam a Mint telepítése közben a ventoyos ssd- az usb lukból, így a telepítő összeomlott, ez teljeséggel érthető
És nekem 15:00-kor indulnom kell melóba., már nem futok neki mégegyszer.
Holnap foglalt (havernál egész napos villanyszerelés, ha éjfélig akkor addig mert csütörtök reggel jönnek az elmű hálózatosok óracsere és hálózatbővítés),
úgyhogy csütörtökön nekifutok mégegyszer.
Már csak kíváncsiságból.
Úgyhogy csütörtökig lesz időd elővenni a decis poharat -
válasz
cigam #103653 üzenetére
De akkor az eredeti home alól mindent törölni kell nem?
Akkor mellécsatolja, nem?
Lesz 2 bin,2 Letöltések, 2 darab .config stb.
Vagy nem jól okoskodok?
Itt az fstabom.
Ebbe a / az a / és azon belül a home.
Ha én a /home mappába még becsatolom az sdc5 alatti homet, vagyis a tartalmát, akkor..?# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca swap sw defaults 0 0
UUID=448883198883091E /media/tibi/aero_data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
UUID=E6CE3F6ECE3F35E1 /media/tibi/aero_mndns auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
-
-
válasz
cigam #103647 üzenetére
"Mondjuk azt valóban nehéz lenne lekódolni a telepítő partícionálójában, de akinek ez kell az megoldja utólag, a telepítés után."
Hogyan kell ezt? Egyszerűbb lenne mint másolgatni 15 gigákat, ráadásul az adat 2 terás ssd-mnek amivel most szórakozok, ezen van 900 giga hely még, már csak usb2 jutott, nem éppen szédítő a sebessége. -
válasz
ubyegon2 #103643 üzenetére
Hát nem megy.
Csináltam egy külön 16GB ext partíciót, rámásoltam az egész Ubi home mappát.
De hiába, telepíténél nem lehet megadni hogy home-nak csatolja, csak annyit hogy mellőzze vagy formázza. Ha meg leformáztatom vele ext4-re és ezután csinálna belőle homet, akkor érthetően semmi értelme.
Passzolok.
Amúgy máris használtam a Timeshiftet, live Manjaro alatt pertícionálgattam meg másoltam, és az angol Manjaroba elnéztem az egerezést, nem másoltam hanem áthelyeztem a komplett home tartalmátÍgy ugye az eredeti máris ment a levesbe.
Esetleg felpakolom a Mintet, és utána live alatt felülirkálom a saját home fájlokat az Ubi home fájlokkal?
Nem létfontosságú ez a kísérlet de amúgy is ráérek. -
-
válasz
ubyegon2 #103625 üzenetére
Houston baj van...
Itt vagyok a Mint telepítőbe és rájöttem hogy a régi home-t nem tudom megadni neki mivel ez az Ubuntus partíción van, és könyvtárat nem lehet megadni csak partíciót.
Másoljam ki a home-t az Ubi alól egy partícióra DD-vel, vagy hogyan tovább?
És ez hogyan menne ha menne, mivel dd cli-hez totálisan tök vagyok.
Gui alól is lehetne egyszerű egér drag&droppal, vagy az nem teljes értékű itt? -
-
válasz
Warton #103628 üzenetére
Azok a telepített Snap csomagjaid.
A Snap konténerek a /var/lib/snapd/snaps könyvtárban vannak. Ezek be vannak csomagolva, olyan mint egy ISO file, ezek konténerek, a tartalmuk nem módosul az appok futása során és nem is módosítható, még ha akarnád sem.
(de persze igen én már hekkeltem snapet de ez most nem tartozik ide)
A bootnál minden egyes snap, azaz snap-app fel lesz montolva egy virtuális lemez-szerűségbe. Ezek helye a /snap.
A snap appok beállításai, munkakönyvtárai a szokásos helyeken vannak, /home, /home/config , /home/snap stb.A módszer előnye hogy maga a snap (ez a hivatalos neve egy bármilyen snap csomagnak) támadhatatlan, átírhatatlan, vírustoleráns, user babrálhatatlan.
Amiket látsz azok a virtuális partíciók, pl. nézd meg nálam ezt grafikusan, van egy vagon mini partíció csatolva, ezek mindegyike egy-egy snap.
A végén látszanak a normál partíciók kékkel, előtte ami piros az mind egy mini virtuális merevlemez, illetve inkább partíciónak nevezném. -
-
-
-
válasz
ubyegon2 #103601 üzenetére
Ez is megoldás viszont ha már itt.
Én most elmentem a 7éve nyúzott Ubuntu /home-t.
Uccu nek legújabb Mint. És megadom neki a homet telepítésnél.
Nem lesz ebből irdatlan katyvasz? hisz a felét, ha nem az eglszet nem is tudja majd semmire használni.Én a teljes /-t mentegetem, illetve megteszi ezt automatikusan naponta a Timeshift. 35GB szabad hely bőven van a másodlemezen, oda menteget. Én meg arról ha eszembe jut, kb 2 havonta
elmenetegetem a külső 2 terásra ami puha szivacságyon pihen egy atombiztos szekrény polcán
és csak kizárólag ünnepnepokon van elővéve, erre van szinkronizálva az összes létező minden ami a gépeimen, telefonon van.
Os, adat, minden.Csinált már valaki itt ilyen újratelepítést úgy hogy a home a régi volt? Eredmény?
Tényleg kíváncsi vagyok, nekem elképzelhetetlen hogy flottul működne.
Nem a home adat része! Az oké, hanem a beállítások, config, local, az alkalmazások adatai. -
-
válasz
Nekton #103591 üzenetére
" Csak azt nem tudom, hogy a Mint honnan fogja tudni, hogy a második EFI-be kell telepítődnie?"
A Mintnek bajosanDe a bootbejegyzésének igen.
Telepítésnél mikor kérdi hova tegye a rendszerindítót (ha jól emlékszek így kérdez, fejből most nem vagyok biztos, kollégák segítsetek) megadod a 2. efi partíciót.
Hagyd a swapot meg külön home-t.
Minden a / azaz a telepítési partíció alá menjen. -
válasz
Nekton #103585 üzenetére
Csinálj 2. EFI-t, oda mehet a Mint bootbejegyzése. Atombiztos.
Swap nem kell.
A home legyen a / alatt, ne külön, átlagfelhasználónak teljesen szükségtelen hogy külön legyen.
Nem fog összeomlani. Ha nálam 7 év alatt kb. 30 os próbálkozással nem omlott össze az eredeti W10 meg az Ubuntu, akkor nálad sem fog.
Ha mégis.
Mivel egy 3 forintos szögre sincs 101% garancia hogy nem törik el miközben bekalapálod a fába, és egy OS ennél picit bonyolultabb, ha elromlik jössz és segítünk megjavítani.
Ha ennyire aggódsz, eljött az ideje hogy beszerezz egy nagyobb méretű külső usb lemezt és megismerkedsz a mentés, backup fogalmával. Ha lemented most a Windowst, lemented a Mintet, és ezt nem felejted el havonta megcsinálni a külső lemezre, akkor nagy meglepetés nem érhet hisz mindig ott vannak a hadrafogható oprendszereid a fiókba a lemezen.
Csak vissza kell állítani a belső lemezre.
Ha villám vágott a laptopodba, akkor az újra állítod vissza és ott folytatod ahol abbahagytad, max. az utolsó 1 hónap veszett el. -
válasz
fekete.puma #103583 üzenetére
A Winstore-ba fellelhető összes UWP app megtalálható letölthető pár kattintással normál telepítésű .exe kivitelben.
És igen tény hogy a winstore tetűlassú.
Énnekem nincs is uwp appom amit használok. Pedig 50+ program tuti van a winemen.
A Win userek nagy része még mindig nem az áruházat, gyári tárolót használja. Tudod... ez nem Linux -
válasz
ubyegon2 #103572 üzenetére
Uby öregszünk
Én már nem ordítozva fejtem ki a véleményemet, te meg egy kézlegyintéssel ignorálod a sületlenségeimet.
Amúgy ennek a szindrómának több szinonímája is van.
Öregszünk, bölcsebbek lettünk, élettapasztalat, Leszarom tabletta most kezd hatni stb.
Kell az a nyúl.Igen roppantul elszomorodtam hogy itt most nem fogunk vérre menő szájkaratét elkezdeni
-
válasz
Vasti74 #103554 üzenetére
Ejj kedves jó kolléga.
Dehát pont ez a szépsége Linuxozásnak!
547 disztró, mindegyik máshogyan települ, máshova mountolja a meghajtókat, hol jelszóval hol nem, hol automatán hol fstabos görcsöléssel, hol van nyomtató hol nincs, hol van kodek másoknál nincs, előfordul normális videolejászás és van hogy szívással sem, és még 10 percig sorolhatnám. Mindez megfejelve 25 DE környezettel amik homlokegyenest máshogyan működnek és még megint csak sorolhatnám.
Csomagokat már nem is említeném, van ahol nyomokban előfordulnak friss használható szoftverek, máshol csak 1-2 év lemaradás van.
Gyári repon kívül létezik jópár konténeres vonal, persze hogy abban sincs egységesség hogy pl. csak Flatpak, ánem, van még pár.
Jöhet az aur, a ppa, githubos makeinstall, izgalmas debvadászatok. Jöhetnek csőstül a csomagkezeló guik mert amit egyik nem tud tudja a másik.
De mondom EZ a szépsége, ez az egységesség, könnyen lekövehetőség, ez kell a tudatlanoknak, hadd próbálkozzanak csak 100 disztróval mert ami egyikbe out-the-box, az a másikba 1 nap gugli+fórum+fordítózgatás.
Mindez úgy hogy tudomásom szerint a lényeg, maga a kernel az 99%-ban mindegyikbe ugyanaz.
Akkor hogyan lehet hogy már itt is egy adott problémára jöttek a jótanácsok. Nem megy valami, próbáltad már a Zorint? Fedorába se megy? Nobarán? Ajj, nézted Minten? Ubuntun? KDE Neont ki ne hagyd!
Debianon is fenáll a gond? Manjaro? Endeaovur lesz a jó neked hidd el. Mégse? Hmm, akkor Solus? MX? Nebakker, hát 2 hete adjuk a tanácsokat és nem megy, lehet buta vagy te ehhez, a Win pont neked való, nem kell ez neked.
Ezt most nem azért írtam le mert zavar! És nem bántásból .Nem mérgelődve, és nem világmegváltó szándékkal.
Csak tényként.
Nem, MÁR nem zavar mert megszoktam, elfogadtam. Ehhez csak 7 év kellett. -
-
válasz
fekete.puma #103526 üzenetére
Dehát én ezt a választ attól a témától és a kollégától tejesen függetlenül sh4d0w-nak írtam!
-
-
-
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Nem, nem csak a grub van.
Ott van a Windows bootloadernek is az elérési útja az EFI partíción csak magában a biosba a Mint, azaz annak a bootloadere, a grub elérése van elsődlegesnek kiválasztva.És ez felismeri a Wint és el tudja indítani.
Belépsz a biosba, ott kell lennie a Windowsnak a bootolható rendszerek között, kiválasztod és akkor az indul el, nem a linux, pontosabban nem annak a betöltője a grub.Ha wint teszed a biosba elsődlegesnek akkor mindig az fog elindulni, pontosabban nem maga a windows hanem a win bootloadere, de az nem tudja választhatóan elindítani a Wint vagy a Mintet.Csak a windowst.
Míg a linux loader azaz a grub el tudja indítani a Mintet vagy a Wint. Ezt én így hagynám mert os váltásnál praktikusabb egy le-fek nyílat megnyomni a bill.-en mint nyomogtni a delete vagy a F... gombokat és biosba belépve átállítani a bootsorrendet.
Ha van olyan F... gomb ami közvetlenül a bios bootsorrendet hívja meg biosba belépés néllül akkor ez is lehet opció, általában F11 vagy nálad F..nemtudommi, akármi.
Többieknek,
tudom hogy nem bios henem uefi de így egyszerűbb elmondani amit akarok. Kolléga is jobban megéri így.Így néz ki egy fájlkezelőben az EFI partíció tartalma, látod hogy ott van benne a Linux meg a Win bootbejegyzése is.
És ameddig ezek megvannak addig mindkét os egymástól függetlenül, biosból választhatóan indítható, nincsnek boot szempontból egymásra utalva. -
válasz
Nekton #103509 üzenetére
De könyorgöm hát azt csinálnád!
Fizikailag 2 partíció, egyiken Win másikon aMmint.
Hogyan akard ezt máshogyan megvalósítani 1 lemezen?
Nem lehet kettéfűrészelni fizikailag.Ha te meg a cimbid 1 szobába akartok lakni és nem akarjátok egymást zavarni, húztok egy falat a szoba közepén. (2 partíció)
Csináltok egy előszobát (EFI partíció), és az előszobából 1 ajtó neked, 1 a cimbidnek, rajta a nevetek (ezek az efi bootbejegyzések amik mutatják, melyik szobában ki lakik, hová kell benyitni ha téged vagy a cimbidet keresik)
Ha valamelyiőütök elköltözik, lebontod a gipszkarton falat és megint 1 nagy szobát kapsz,
attól függ melyikőtök költözött el, a másik ajtó és névtábla megmarad.
Ez az OS törlésének esete.
Kb. ez van a lemezen is 2 os-nél.Hgyan akarod fizikailag 1 lemezen elkülöníteni, ez lehetetlen.
Rendszer szempontból lehetséges, ez a 2 partíció esete.Miért félsz ettől a megoldástól? Meg hiába tartasz tőle, perpill más megoldásod nincs. Vagy bevállalod, vagy elengeded.
Nekem volt hogy 1 lemezen 5 opendszer volt egyszerre. +még 2 vhd fájlból indítható az 7 oprendszer.
Hiba nélkül működtek.
Bármelyiket gyalultam, a többi bootolt, működött.
Ha ennyre tartasz ettől és ennyire nem tudod hogyan működik ez, akkor légyszi ne fogj bele. -
válasz
Nekton #103499 üzenetére
Ha 2 os van 1 gépen az dualboot
félreértelmezed a kifejezést.
Telepítésnél kiválasztod a Windows mellé opciót.
A többit elvileg intézi a telepítő, azért nézd meg nagyon tözetesen az összefoglalót amit ad a telepítés megkezdése előtt.
Rendszer a / az a ssd szabad helyének kell lenni, a bootbejegyzést meg az EFI partícióra fogja rakni.
A mutatvány előtt kapcsold ki a Winbe a Fast startupot!!!
W11 nincs most előttem asszem abba nem ez van hanem valami modern standby.
Ezt kötelező kikapcsolni dualbootba!! -
-
válasz
sh4d0w #103474 üzenetére
Pontosan. Nagyon figyelmes vagy
A botcsinálta rendszergazda (én) letiltotta az automatikus frissítéseket, 2 okból
A legváratlanabb pillanatokba képesek újraindulni,
és meg szoktam várni míg egy adott frissítés nem rossz, azaz nem hallok-olvasok se a neten se itt a W10 topikba hogy ajjaj ezt elrontották.
És én engedem rá a 4 gépre a frissítést manuálisan. Ezt havonta szoktam, most 2 hetet csúsztam.
Van olyan frissítés amúgy ami nem kér rebootot.
Fel se tűnt hogy trehány disznó vagyok, köszi hogy szóltál, ma éjjel engedem nekik a frissítést. -
válasz
CPT.Pirk #103472 üzenetére
Igen pontosan arra jutottál amire itt a topikba kb. 1 éve
Feltettem kérdésként és ez a válasz jött többektől is, és az ötlet jó. Minden jó, csak egy nem, mégpedig nem működik.
Illetve de. De csak EXT fájlrendszerrel lehet becsapni így, az NTFS-t nem hajlandó elfogadni a home alatt sem linkelve.
Fene a gusztusát
Persze nem hagyott nyugodni, szerncsére a Snap még számomra is érthető módon van dokumentálva, így még nekem is sikerült kicsomagolni a szóbanforgó snapet, beleírni a megfelelő helyre hogy
"removable-media"
visszacsomagolni és lőn bódottá, innentől mindent lát az app.
Csak ezt ugye egy frissítés felülírja, és snapéknál ez mindennapos, tényleg sokszor frissülnek az appok.
Már csak le kellett tiltani az 1 app autoupdatet és azóta jól működik.Uby,
még nincs meg a Nap de már 2x majdnem elkaptuk, egy fa tetején üldögélt de mire odaértünk, arrébb ment egy másik fa tetejére.
Ha beesteledik és nem tudjuk megfogni, megyünk haza, amúgy tök jó a csapat.Jól írod, igen a rendszer megkapja a biztonsági frissítéseket és snitt.
Nem vagyok friss app bolond, viszont ha adott program már nem működik akkor ugye elkezd az ember vakarózni, próbálkozik, rájön hogy nem megy és innen szép sima egyenes út vezet szélesen kikövezve a konténeres megoldások irányába. És ez történt nálam is.
Ílyenkor maga az alap OS visszaminősül egyszerű futtatókörnyezetté, és grafikus gui (KDE) szolgáltatóvá. Ezt meg még 5 évig vagy akármeddig tudni fogja. -
válasz
fekete.puma #103469 üzenetére
leírtam nemrég valakinek válaszba, az sem gyógyír mindenre.
Biztonsági frissítések oké de a szoftvereim fele már használhatatlan. Pláne amelyik pythont igényel de amúgy is döglődik sok szoftver, leragad 3-4 éves verzión és használhatatlan.
Maradt (nekem) a Snap. Fapad sajnos meg meló van vele mivel olyan korlátozott mint a Napot keresgélő emberkék
Volt hogy kicsomagoltam egy snapet, meghekkeltem majd visszacsomagltam és letiltottam a frissítését. Mindezt csak azért hogy a bamba jósuája elléásson a háttérvinyómig mert amúgy csak a /home/tibi a látóköre. Fél éve jól működik de meddig..?
Nem egyszerű.
Én ezzel szórakozok, más meg a nem lts-en van felháborodva. Ilyen ez a világ.
Külön köszönet Ricardo Villalba és csapatának hogy a 15 éve használt kedvenc mediaplayeremet, az SmPlayert még portolják 18.04-re, De egyre kevesebb az ilyn szoftver. -
válasz
fekete.puma #103461 üzenetére
Totálisan igazad van.
Mérleg vagyok, konfliktuskerülő, ameddig lehet tologatom a csörtéket, bamba alkat vagyok. És nagyon gyorsan lehiggadok, néha meg is bánom a kirohanásaimat.
Minden jót Neked, ha keresnének az erdőben vagyok, a többiekkel együtt keresem a Napot
Ha megtaláljuk, azonnal szólok. -
válasz
fekete.puma #103459 üzenetére
Szerintem meg nem érik meg itt a kardcsörték olyan szubjektív beidegződések miatt amin nehéz változtatni.
Pl. a szomszédasszonyom mellett állandóan agyf@szt kapok mert minden lámpánál áll a kuplungpedálon.
Ettől eltekintve nagyon jól vezet, megváltozni nem fog ha 500x szólok neki akkor sem. Így inkább hagyom. Persze irritál de valamelyikünknek engedni kell.A csörték energiáit inkább fordítsuk egymás és mások segítésére.
Az más ha x disztró y hibáit vesézzük, csak ne torkolljon magánjellegű szubjektív deénakkoris jellegű vitákba.
Nem kerülhető el igaz de mérsékelhető.
Én 60 vagyok, begyöpösödés küszöbén, az összes linuxos tapasztalatomat egy 7 éves Ubuntun szedtem össze (az más hogy önszorgalomból beleástam magam a uefi rendszerindítás rejtelmeibe, abban talán penge vagyok) ami édeskevés. Erre nem nagyon lehet(ne) alapoznom észosztást.
Más meg más rendszeren jó, ezért kell összedobni a tudást, nem szétforgácsolni.Na meg mi itt kismalac agresszívre vitatkozhatjuk magunkat ha az adott disztró/szoftver karbantartója tojik az egészre, hibajegyre, bejelentésre.
Amit leírtál azon én is bepöccentem kb. 1-másfél éve akkor volt az utolsó disztróhopping rohamom hogy na tényleg lecserélem az Ubuntut.
És már pontosan nem emlékszek de 6 disztróból legalább 4 ótvar elavult gyári szoftverekkel működik.
Nekem csak a yt-dlp meg a Smplayer a monomániám mivel a dlp-vel streamelem a webes videókat a playerre.
És a dlp 2 éves, a player csak 1 éves volt akkor a gyári tárolókba.
Mivel a YT kb. 2-3 havonta változtatja az API-t, nemhogy 2 hanem fél éves verzió is használhatatlan. De akkor mi a búbánatért van a gyári repóba..?
Tényleg nem mennék bele a topik hozzáállásába de akkor is természetesen az lett a vége hogy én voltam a hülye.
Kaptam tanácsokat rogyásig hogyan kell a dlp-t meg a smplayert máshogyan, máshonnan frissen tartani és akkor tényleg kikeltem magamból, szinte anyázásig ordítottam, megvan a hsz-em itt a topikba.
Mert senki nem volt hajlandó megérteni a mondandómat. NEM hekkelni meg megkerülni kell ezt hanem a gyári repókba nem több éves, használhatatlan szoftvereket kéne babusgatni:
Mindgy, nem érdekes már csak leírtam neked. -
válasz
sh4d0w #103457 üzenetére
Akkor úgylátszik minden disztró jó.
Nekem az Ubuntu, neked a Debian, Ubynak a Mint, és így tovább.
Szegény Vasti lóg ki a sorból a 4K monitorral de nem adja fel, meg fogja találni azt amin megy a skálázás.
Vagyis a felhasználói élmény alapján Kapitány a topik zárható sőt a PH. is hisz minden oprendszer tökéletes
Az uptime-t minden gyári Windows felülübereli,gyakorlatilag reboot csak akkor következik be amikor olyan frissítés jön le ami igényli.
Csak alszik meg hibernál (fast startup) azaz lehet az uptime 2-3 hónap is, most néztem meg egyik céges wint, 48 napja lett elindítva.
Teli spec. célszoftverrel, még megyeget.
Tényleg nem ér annyit ez az egész hogy vitázzunk.
Legjobb a Debian és ezelőtt meghajtom fejemet -
válasz
m165le3 #103450 üzenetére
De Te beregeltél az Ubuntu Pro-ra.
Igen én is és a szutyok őskövület 18.04-em 2028-ig lesz támogatva.
Ubuntu oldalról, és ez nagyon de nagyon nem egyezik a szoftver vonali támogatottsággal!
Már 2 éve ezt én erősen megtapasztaltam és hidd el Te is meg fogod majd tapasztalni 3-4 év múlva.
Kb. mint egy W7. Persze csodásan bootol, működik, csak épp már nincs rá támogatott böngésző meg nincs lejátszó ami megeszi a H265-öt stb. stb. Amúgy ezeken kívül szuperül működik. Csak mi értelme?
Ráadásul a Linux vonal függ a függőségei függőségének a függőségétől és így python meg egyéb vonalon nincs tovább ha már nem támogatják. És ezzel, csak a python részt nézve, a szoftverek negyede azonnal mehet kukába mivel nem lehet őket használni.
Meg még pár ilyen nyalánkság.
Úgyhogy ez a támogatás hablaty egy eléggé kétélű dolog. -
válasz
sh4d0w #103445 üzenetére
Bocs de meg akartam állni de nem megy neharagudj.
Hogy a búbánatba ne lenne gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb egy 1-2 éves csomagokkal felszerelt disztró, amikor a szoftverek felét így el sem indítja az ember vagy legyalulja mivel már fél éves lemaradással is használhatatlan, nemhogy több éves lemaradással!
Így tényleg lehet gyors és stabil rendszert csinálni. Elég egy kernel is, nem kell más semmi.
Desktopon talán lehet kevés de majd megoldja a user a terminálböngészőt meg a többit.
A felhasználók elég nagy része igényli a friss naprakész szoftvereket.
Abba remélem egyetértesz velem hogy olyan szoftver aminek hálózati hozzáférése van, ott nincs kecmec, a legfrissebb a legjobb biztonsági szempontból.tibi@TibiXubuntu:~$ dumpe2fs /dev/root | grep "Filesystem created:"
dumpe2fs 1.44.1 (24-May-2018)
Nekem ennél stabilabb rendszer nem kell, ez a szénné hekkelt agyongyötört szoftverátjárónak használt naponta gyilkolt minden szadizást túlélt, Wine-al is leharcolt Ubuntum telepítési dátuma és ezt most épp egy sokadik másolt-klónozott Timeshifttel a halálból többször visszahozott példányán néztem meg.
7. éve töretlenül agyonüthetetlenül működik. Mi lenne ha még stabilabb lenne...? -
Szrintem kb.látom mi itt a gond.
Az hogy a tagok 3/4-e be van csontosodva.
Árnyék nagymester Debian hívő +olyan környezetbe dolgozik, él, ahol a biztonság mindenekfelett.
Így soha de soha az életbe nem fogja megérteni hogy ezeket egy átlaguser pon nagy ívben lekakilja, pláne ha Winezett és ott csak használják a rendszert a net sötét bugyraiba is kóvályogva.
Csak hajtogatja a Debianos biztonságos életérzést, ha ezzel bárki a legcsekélyebb mértékbe is szembemenne akkor vagy begubózik vagy kiselőadást tart olyan biztonsági megoldásokról amikről az átlagnak lila lövése sincs. Nem is lesz mert nem is kell.Vasti kolléga belekeseredett a 4K problémájába.
Én kényszerből lettem Kubuntu hívő, nem nagyon tágítok már a horizonton. Be vagyok gyöpösödve és teljességgel érthető hogy az itt már unos-untalan felelmlegette, blogot is megért linuxos kálváriám után én maradok is Ubuntu és KDE hívő.
Uby Is öregszik egyem a zúzáját, neki is megvannak a becsontosodott monomániái +törpenyúl
A többiek nagy része is hajtogatja azt amit úgy érez ő már tud, átélt-megoldott. Ami nem mindig vezet megoldásra másnál.
Ha ezeket a becsontosodott dogmákat nem tudjuk valamennyire levetkőzni akkor ez a topik míg világ a világ ilyen marad.
Nem árt az eszmecsere és a vita mivel ez viszi előre a világot de mi itt már évek óta csak a magunkét hajtogatjuk.Amit még talán jól látok az az hogy akik nem fanatikusan Linux vagy bármi más hívők, azok sokkalta rugalmasabbak.
Akik kötelezően használnak Wint azokáltalában utálják, akik meg fő vagy másodrendszernek több os-t is használnak, azok jellemzően szeretik mindkét vagy mindhárom rendszert.
Pl. Mac-t használ munkára, Winen játszik és hobbista Linuxos. (elég ritka állatfajta az igaz)
És eből kifolyólag sokkal jobban, rugalmasabban, empatikusabban tudnak hozzáállni a másik problémájához.
Komolyan mondom nem közhely hanem aranyigazság hogyha valaki hosszabb ideig használ több rendszert, az nagyon jól átlátja a rendszerek hibáit és erényeit is. Mindegyiknek van ez is az is bőségesen.Pregnáns példa a W10 topik.
Borzalmasan begyöpösödött emberkék is vannak ott is de pár éve ott is a változás szele fújdogál.
Kiderült sok főmuftiról és tagról hogy bizony suttyomban ők is linuxoznak, már nem lőnek főbe ha hivatkozol linuxra, sőt példaként említik adott probléma megoldásra a live linuxot vagy egyéb ilyen dolgot.
Egész más lett a légkör mióta ez egy elfogadott eljárás lett.
Vagyis nem szégyen nyitni, változni sőt előrevisz. -
válasz
ubyegon2 #103374 üzenetére
Leírtam hogy a Debian nekem meghaladja a képességeimet.
Nem a netinstallt akartam livébe indítani hanem egy 3,7GB iso Debiant de nekem nem sikerült.
Másik 4, eddig meg kb. 40 linux telepítőt el tudtam indítani live módban. Bennem van a hiba.De van naptár. ezeket a flash játékokat még a fiaimmal toltuk egy P3-mon W2000 alatt és nagyon jó néha nosztalgiázni egy kicsit.
Minap nyomtam le a nagyfiammal egy PS1 emulátoron Crash Bandicot Racing autóversenyt és egyikünket se érdekelte hogy a felbontás 480, ugyanúgy ordítoztunk egy előzésnél mint 27 évvel ezelőtt
Be se merem vallani hogy van piaci sárgakazettás Nintendo klón emulátorom is valahol egy poros ezeréves hdd-n, kb. 40 játékkal és Balu kapitányt, Chip&Dalet meg Darkwing Duckot is szoktam néha... -
-
Cigam.
az appimage mizéria.
Hülye Nobara nem indul ventoyról, Debianhoz meg valószínű kevés a 6 éves linuxos tudásom hogyan indítható el live módban.Atomstabilan mindegyiken elindul az Etcher, az OBS és a Stacer.
A többi, Freefilesync, Opera, Syntching, Flashplayer teljességgel esetleges. Több appimagét nem használok.Több disztróval nem volt már hangulatom kísérletezgetni.
Amúgy is enyhe agyérgörcsöm van még mindig mennyire eltér némelyik gui az általam évek óta használttól. -
válasz
cigam #103348 üzenetére
Erre nem tudok neked válaszolni.
5 éve használom appimageba a Stacert, a Freefilesync, Etcher, egy flashplayer valamit meg még néhányat.
Mikor nemrég rámjött a szokásos roham hogy namosataztánmártényleg lecserélem az Ubuntu 18.04-et, nemtudom melyikek de több nem indult el Minten, a friss Ubuntun, más disztrón sem.
Ventoy alól ki fogom próbálni Live disztrókkal, legfrissebbekkel holnap. -
-
válasz
CPT.Pirk #103341 üzenetére
Kapitány, Aaaappimagee...? Az maga a Sátán, aki csak azt várja hogy a Snap-el karöltve tönkretegye a színtiszta Linux érzést
Viccet félretéve Linuxon még az Appimage sem ér két forintot se mert pár évre van kompatibilitás benne.
Számtalanszor kipróbáltam 5-6 éves appimageket friss rendszereken és halott nem indulnak el. Lehet újabbat vadászni.És most megint jöhet Uby hogy énnekem a kedvenc momomániám 100 éves Wines portable és telepítős programokat futtatni.
Igen meg szoktam tenni és ami a legérdekesebb az egészbe, 5 éves Appimage nem fut a saját Linuxos platformján, míg az a Wines portable exe ami 25 éves, reccenésmentesen fut W11-en (Win2000 korban szedtem le némelyiket!!) és ugyanilyen reccenésmentesen fut bármelyik Linuxon a Wine alatt!!!
Hoppácska, hogy is van ez?
Míg a saját platformján egy Appimage (és úgy amblock az egész Linux ökoszisztéma) nem ismeri a hosszútávú visszafelé és előrekompatibilitás fogalmát. Már pár évre se nemhogy 10-20 évre.Úgyhogy kedveskéim (
) vagy belementek az x év utáni teljes os cserébe, előlről, vagy rolling a maga minden jó rossz tulajdonságával, vagy az egyszeri user akit legkevésbé sem érdekel ez amiről mi itt csatározunk, feldob egy konténeres megoldást (jajj a Sátánnak máris érződik a kénkőszagú lehellete, jajj mi lesz akkor a tiszta Linux életérzéssel
) és használja akár egy 10 éves disztrón is.
Még 10 évig.Pillanatra visszakanyarodva a belengetett W11 helyett Linux marhaságra (mert amúgy az).
A Winhez szokott bárgyú usert szerintetek érdekli a Debian tisztasága, a többi disztró csűrcsavarjai? A biztonság lanyhulása? Fog ő szarakodni egy lemez jelszavas csatolásával, meg a többi bolondsággal? Dehogy fog.
Rájön hogy a konténer maga a kánaán és használja, neki áldás az unattended upgrade stb. Nem érdekli mi van a háttérbe mert eddig se érdekelte.Mégegyszer, NEM azokról és azokhoz beszélek akik vérprofik és a legnagyobb megelégedéssel Linuxoznak hanem azokról akikről a topik címe szól.
-
válasz
sh4d0w #103315 üzenetére
Tudod hogy ebben soha nem értünk egyet de én azért futok még egy kört, hátha.
Amiket felsoroltál, Te meg én meg még jópáran tudjuk hogy igen Linux.
De ezt nem tudja, abszolút nem tudja az az átlaguserecske, aki (mivel most ez van terítéken épp) váltana W10-ről Linuxra.
Mivel még mindig nincs olyan hogy na igen na ez a Linux. Nincs.
Az emberek nem úgy mennek be a boltba hogy Kérek egy Linuxos routert. Kérek a vagyonvédelmi szakboltba egy Linuxos NVR-t. Stb, sok stb.
Az emberek Androidos tabletet, telefont használnak Az embereket nem érdekli hányadik forkja a linuxnak az android. Az Android és snitt.
Ugyanígy nem érdekli őket a PH vagy YT. win vagy linux szerveren megy, egyáltalán azt se tudják mi az a szerver.
Az se érdekli őket a sarki atm az mit futtat, milyen embedded wint, vagy a router milyen linux forkot.
Egyet tudnak. Windowst használtak eddig.
Használtak XP-t. Majd a W7. Majd a W10. És vagy a W11 vagy a most szjkózott átállás, majd meglátjuk.
De. Az emberek soha de soha nem voltak elgondolkodtatva hogy most mit használjanak.
XP-t? Zen xp-t, ami egy fork? Vagy xp-15. verziót? Vagy Xp 125. verziót? Xp-csiricsárét Lajoskától? Xp-buheraBence "disztróját"? Vagy W7-ből volt 150 elérhető letölthető, megérthetetlen variációszámú/funkciójú gyári Redmond kiadás? Soha nem volt.
A verziószámokat véletlenül se keverjük most ide, a W10 is megért jópár verziót de ez teljesen más, 2015-2025 között volt jópár de ettől még W10 volt és maradt. Nem disztrókatyvasz hanem verzióváltozat, nagyon nem ua. Mint pl. az Ubinál a 10... a 18.... a 22... stb. de ettől még Ubuntu.
Vagyis én még mindig hiányolom azt "A" Linux desktop kiadást (szándékosan nem disztrót írok mert az vitára adhat okot) ami világosan egyszerűen tudtára adja a töklámának hogy na igen ezt kell nekem letölteni és bootpendrájvot csinálni belőle.
Egyébként ez már végre valamennyire fénylik az alagút végén (hogy Uby fórumtárstól plagizáljak) mert beírva a gugliba hogy Linux letöltés, az első oldal 2/3-a a Linux Mintet hozza be találatnak, némi más marhaságok és egyszem Ubuntu mellett.
És ez nagyon de nagyon jó dolog.
Tudom hogy a te véleményed szerint ez a linux szabadságának megölése. Pedig nem, amiért én papolok a Linux desktop elterjedése lenne és ettől még létezhet kismillió disztró meg router meg anyámtyúkja.
Mégegyszer.
Az Android az Android. A Mac az Mac. A Windows az Windows. Az Iphone az Iphone
A Linux az .....? Nem, nem linux de akkor mi?
És ezt itt is látom a topikba mert beesik egy most kezdő, és csak annyit kérdez, mit telepítsen? És püfff, tegyél Ubuntut, tegyél Mintet, jó az Arch is ha kell a rolling (de szerencétlennek foggalma sincs mi az a rolling meg lts...), lehet Manjaro, próbálj rá a Fedorára, legjobb a Debian, ha játszani is akarsz nézz rá egy Nobarára stb stb. Mivan..?
Ismét nem fogunk véleményben közelebb kerülni egymáshoz, az tuti de leírtam ezeket ismét mert még mindig nincs desktop Linux.
És ha egyszer lesz, nem fogja elvenni a programozók, szerverüzemeltetők, routergyártók, telefongyártók stb. kenyerét. Csak meg fogja könnyíteni a teljesen 1R user dolgát de azt nagyon.
De sztem. ilyen sose lesz. -
válasz
Vasti74 #103301 üzenetére
Ez nem ilyen egyserű.
Windows főverzió váltásnál is nagyon sokan agyérgörcsöt kapnak, ha ez megnyugtat
(én is mivel ez miatt nekem kötelező naprkésznek lennem és a W11 mint rendszer egészen jó, a használata jó, karbantartani, hekkelgetni viszont egy istencsapása)
Tudom mert sok ismerősnek én vagyok a botcsinálta rendszergazdája.
Normális érelmes, nem buta emberek Windows7-et(!!!) használnak, és nem csak azért mert nincs pénzük hardverre.
A milliomos fogorvosom W7-et használ a rendelőbe célhardvereken és pl. ezt csak súlyos milliókért lehetne lecserélni W11-re. Még meg is lépné de minek?
Marad így mivel hibátlanul teszi a dolgát.Nem annyi ám egy os csere hogy install, reboot és használ
Nagyon nem csak ennyiből áll.
Platformcsere meg átlaghalandónál szinte kivitelezhetetlen.Szegény megboldogult édesanyám egy ragyogó könyvelő volt. És az egész világ felborult ha véletlenül a Word meg a könyvelőprogram vagy az Abevjava ikonját 2 pixellel arébb tettem az Asztalon.
-
-
válasz
fekete.puma #103261 üzenetére
Kicsit elidőzve nem csak az akkuidő mellett.
Minap voltam egy orrműtéten a kórházba és a szobatársam aki szintén ilyen másfél napos ambuláns műtétre jött, a legújabb Apple valamivel érkezett. Ő ilyen igazi izgága üzletember féle.
Megcsodáltam a szerkentyűt, aztán mivel én soha nem voltam laptop párti, el is engedtem csak annyit kérdeztem, nem hoztál töltőt?
És a válaszon meglepődtem Asszonta emberünk, minek, napi 4-5 óra használat mellet ezt elég 5 naponta töltőre tenni.
Mondom na nemá, hülyítsd a nagynénédet. Pedig tényleg.
Bekapcsolta, blutuszos headset, csetelt netelt meetingelt, 15 ügyféllel dumált felváltva, mailok, stb. Mindezeknek több mint a felét úgy hogy a kezét meg se kellett mozdítania, valami digitális asszisztenssel beszélgetett néha.
Rendezd sorba a maijaimat, tedd válaszolási fontossági sorrendbe, hívd fel nekem Gipsz Jakabot, mutasd a tegnapi postából csak azokat amibe van pdf melléklet, kérem a tegnapi sms-eket stb. stb.
Pár tapicskolással az érintőkijelzőn olyan komplex, egymásra utalt és tucatnyi szoftver együttműködését (helyből, felhőből) igénylő műveletek futottak le fél másodperc alatt hogy csak kapkodtam a fejemet.Este ezen nézett valami élő focimeccset, bakker olyan képe volt hogy leestem a székről.
Az egész kütyü nem volt vastagabb egy-másfél centinél és pehelykönnyű.
És hogy ezt miért írtam le?
Mert én tegnapelőtt rádöbbentem hogy ezek az üzemidő csaták, benchmarkok, játékra Linux-vs-Windows, meg az egész összehasonlítgatás, bármelyik rendszer fikázása vagy istenítése teljességgel felesleges. Értelmetlen.Azt amit a szobatársam leművelt azzal a mini laptoppal, játszi könyedséggel, brutális üzemidővel, századmásodperc akadás vagy várakozás nélkül, azt soha az életbe meg se lehet közelíteni nem erre a célra készült rendszerekkel.
Zárt. Igen teljességgel zárt a rendszer, halvány gőzünk sincs mi történik a háttérben De az ebben a katagóriában senkit nem érdekel. Itt minden a felhasználóért van, a lényeg hogy a gördülékenyen lehessen használni az eszközt.
És ezt ahogy elnéztem ezt Almáéknak sikerült maximálisan megvalósítani.Mi itt csatározunk meg védjük/szapuljuk a (szerintünk) jó oprendszert. Elfogultak vagyunk, erőltetjük a vélt igazunkat, kardoskodunk, érvelünk.
De minek is? Nincs értelme.
Mások meg ezekről mit sem tudva, a számítógép mködésének legcsekélyebb ismerete nélkül a legnagyobb megelégedéssel használják arra amire nekik kell.
Szerintetek a példában említett emberkének van halvány fogalma egy fstab, egy directx, egy hardveres gyorsítás órákig szopásos beállításáról? Vagy bármi ilyenről? Dehogy.igen tudom boldogok a lelki szegények. De ez itt szerintem abszolút helytálló.
Dehogy kell tisztába lenni egy rendszer működésével. Ez csak egy szűk kör magának bebeszélt dogmája, vagy pedig csakis hobbi. De semmi más.A sofőr is csak vezeti az autót. És lehet nagyon jó sofőr attól mert nincs tisztába a can-bus, az abs, a légzsák, a kipörgésgátló meg az ecu által vezérelt turbógeometriáról. Mert ugyan minek...? A gyár dolga hogy ezeket összehangolja és a végeredmény egy gördülékeny működés. Lőtéri sánta kutyát nem érdekli mi van a motorháztető alatt.
Nekem nagyon tanulságos volt működés közben látni az Almás cég termékét. És megmondom őszintén lenyűgözött.
És hogy ebbe az egészbe pár 10-100ezer mérnöki munkaóra benne van az holtbiztos. -
-
válasz
fekete.puma #103161 üzenetére
User error
Komolyan.
Nekem van MS accom, Onedrive, mindenem. 9 éve.
Nem abajgat, nem zaklat.
Igaz W10-en vagyok még, asszem az enyémnél kezesebb W10 szerintem nem sok van a planétánkon.
Volt vele meló de teljesen kezes.
11 na az már macerásabb de ha nagyon nekifeküdnék szerintem még ki tudnám gyomlálni a gazt abból is.
Fél éve nem telepítettem 11-et, akkor még meg lehetett kerülni az online telepítést. Elég egyszerűen. -
Kérdés.
Miért nem jeleníti meg a fájlkezelő az Eszközök alatt ezt a 2 partíciót?
A partíciók indításnál automatán felcsatolódnak, linkek mutatnak rájuk amik működnek is.
Igaz ez a 2 partíció egy usb-s ssd de az Eszközök alatt eddig megjelent minden eltávolítható pendrive, minden más.
Dolphin pobléma lesz, a Thunar megjeleníti a 2 partíciót.
De mi a gond? 20 perce mazsolázom a Dolphin beállításait, nem találok semmit.
Próbaképp rádugdostam 5 külső cuccost, mégegy külső ssd-t, 3 pendrájvot, egy sd kártya olvasót és mindet megjeleníti.
Mi baja lehet ezzel a 2 partícióval? -
-
válasz
fekete.puma #103081 üzenetére
Szerintem a legegyszerűbb program nélkül megvalósítani bármit.
És ezt pont meg lehet így.
Természetesen mindenki úgy csinál mindent ahogy neki a legmegfelelőbb.
Neked Rufus, másnak dd, harmadiknak Etcher, nekem egeres másolás. -
Pirk kapitány, bocs, picit off de te is használod Winen a KDE-connectet.
Pár napja nálam behalt, nem tudom win vagy android hiba, nem látják egymást, viszont Linuxon működik.
Nálad jó Windowson? -
válasz
fekete.puma #103078 üzenetére
Nem értjük egymást
Te megkérdezted,
"A telepítő létrehozására melyik a legjobb program linux alatt?"Válaszoltam tömören aminek a lényege hogy nem kell semmilyen segédprogram de kifejtem bővebben.
Ha a gép UEFI-s, NEM kell semmiféle íróprogram.
A telepítendő ISO-t felmountolod, ez szerencsére ma már Linux és Windows alatt is 2 kattintás.
Fogod a pendrájvot, sd kártyát, usb- ssd-t, dvd-ramot, bármiéyen writable-readable médiát bármit amit találsz a fiókba és létrehozol rajta egy 5-6 GB FAT32 partciót.
Erre a partícióra egérrel áthúzod az előbb kibontott ISO tartalmát drag&drop módszerrel.
A pendrive, sd kártya, ssd stb. partícióséma tökmindegy, lehet mbr és lehet gpt is.
Van uefi ami megeszi az ntfs-t is de maradjunk a fat32 mellett.Itt egy Kingston 128GB ssd-t csináltam meg gyorsba. Az SSD MBR partícióstruktúra, és egy 8GB FAT32-re ráncigáltam át az ISO tartalmát.
Reboot, az uefibe meg kell jelennie az imént másolt pendrájvnak bootolhatóan, eredmény, UEFI-be azonnal látszik:
Enter, és minden gond nélkül szépen bootol a Xubuntu telepítő:
Vagyis nem kell semmi kiíróprogram meg DD meg Echter meg Rufus semelyik oprendszer alatt.
Sima mezei másolással minden UEFI felismeri és startol a telepítő.
Ugyanez W10, W11 telepítővel dettó.Kipróbálva tucatszor már, én kb. 2-3 éve nem indítottam el semmilyen iso kiíró szoftvert mert minek?
Ha ssd, külső, még az eredeti tartalmát se kell gyalulni csak ha van 5-6Gb szbad hely, létrehozni egy ekkora fat32-őt. Uefi nem buta, megtalálja ezen az EFI partíciót és bedarálja.
Továbbmegyek, ha a fix másod adatlemezen csinálsz egy ilyet, akárhány év múlva erről újra tudod majd telepíteni a rendszert, vagy itt lesz mindig kéznél helyben, pendrájv egyéb nélkül egy javító Live.
Mert természetesen ezt is felismeri és elstartoltatja. -
válasz
fekete.puma #103071 üzenetére
Felmountolt ISO tartalmát egérrel áthúzod a pendrájvra.
Kizárólag uefinél! -
válasz
csixy #103032 üzenetére
Lámlám. Eljutottál oda amit én már 6 éve használok és sokat papoltam már róla.
Legjobb választás az NTFS.
Nem kell símlinkelni, eddig én minden Linuxos fájlkezelőbe simán felvettem ezeket a könyvtárakat a helyek közé. Meg Winen is a fájlkezelőbe úgyhogy nálam minden OS-en így néz ki a bal oldali helyek (winen gyors elérés):
A download, video, képek stb. azok mind a az 1 terás másodvinyómon vannak.
És KDE alatt de szerintem más disztrók alatt is létezik a mindenféle symlink meg chown meg egyéb nélküli mappa-átirányítás:
Ez így már magába lefedi az igényed 90%-át.Pl. ha tegnap Windowson letöltöttem a kutyafule.pdf fájlt, ma Ubuntun belépve a Letöltésekbe ott a kutyafule.pdf. Mivel a download könyvtár mindkettőnél egy és ugyanaz.
Képek videók filmek stb. ugyanígy.
Ezeket Winen is pofonegyszerű szerencsére beállítani.
KDE alatt meg még egyszerűbb.Több os-nél elmondhatatlanul praktikus és megkönnyíti az ember életét.
-
válasz
.-..-. #103017 üzenetére
KDE Brighty kisalkalmazás? Nekem eddig minden gépen működött.
Ha nem kde akkor bocs.
De van Unity meg Gnome alá is csak a jó istennek nem jut eszembe a neve (Winen vagyok most).
Gammát macerálja.
Ha meg natívan a monitort akarod piszkálni, tényleges led backlight, kontraszt egyéb szabályozás akkor ddccontrol meg a guija gddccontrol. Ezek gyorsgombozhatók, nekem nagyon beváltak. -
válasz
growler #103003 üzenetére
Chroot helyett ajanlom a Supergrub2disc nevu live csodaszert.
Ha van bootkepes kernel, elinditja, nem kell neki se mbr se efi particio se semmi csak egy telepitett disztro a lemezen.
Miutan ez elindult, sajat maga alol nagysagrenddel konnyebb helyretenni a boot szekciojat. -
válasz
csixy #102957 üzenetére
Az teljesen más tészta.
A bms és akkumanagement ami az akku tokjában van az mégha 0,1 milliamperrel is de meríti az akkut. +maga a laptop is meríti, annak a készenléti c-mos áramköre aminek állandóan áram alatt kell lennie hisz különben nem tudnád bekapcsolni a gombbal. Érthető hogy évek alatt nullára szopikázta, szorozd össze a 100mikroampert 1000 nappal.
Bőven a kapacitás feletti számot kapsz, nem csoda hogy nullára merül.Egy mobiltelefon dettó, bár nagyon kicsi de folyamatos fogyasztás ha kikapcsolod akkor is.
Jellemzően 6-15 hónap alatt teljesen lemeríti a telefon kikapcsolva is, ez telefonfüggő.
Míg ha kiveszed az akkut belőle és a polcon tárolod, 5 év alatt sem merül le.Énnekem van 42 darab e-car, Hyundai Kona liion akkucellám, otthoni hobbi napelemes rendszer. 3,6V/60Ah/cella.
2018-ban gyártották őket, 2019-be kerültek ki az autóból.
Ezután 2022-ig álltak egy garázsba. Akkor én megvettem őket és 1 év múlva kezdtem használni, addig nálam is csak álltak.
A 42 cella 3,675 és 3678 volt között volt. 4 év állás után. Ez 70%-ot jelent töltöttségben.
Nincs, nullához közelít az önkisülése. Ha van valami fogyasztó rajta akkor egészen más a leányzó fekvése. -
válasz
Rowon #102944 üzenetére
Ha már elektronika meg off,
Az teljesen más.
Az egy szilícium alapú eszköz, amit össsze sem lehet hőtűrés szempontjából hasonlítani egy kémiai folyamatokkal operáló valamivel. Amiket nagyon befolyásol a pillanatnyi hőmérséklet.
Némely szerverprocira 100-105C fok van megadva, és 10 éve ketyeg nonstop ezen a hőmérsékleten.
Találkoztam 45 évem alatt több olyan tranzisztorral ami a melegedése hatására szó szerint kiforrasztotta magát.
Gondolj bele ha a lábain 150-180C fok volt (itt olvad a hagyományos ólmos cin) akkor belül a félvezető minimum 200 fokos de inkább több volt. És túlélte. -
válasz
cigam #102929 üzenetére
" Miért nem látványosabban hosszabb életű ezeknek a 80%-ra töltő gépeknek az akkumulátorai?"
Nem tudom. Talán mert a felhasználók nagy része nem is tudja ezt a funkciót. Ez nem a töltő és egyéb részegységek automatikus működése! hanem ezt a usernek kell bekapcsolni.
És az ezzel csökkenő üzemidőt nem mindenki tolerálja.
Ez amúgy olyan szindróma mint a tipikus villanyautós-frász. jajj csutkára kell töltenem, pedig holnap csak a sarokig megyek, ez egy elvárás, pszichés momentum hogy ha el kell indulnom valahová, a kocsi meg a laptop meg a telefon 100%-on legyen. Mégha csak a szomszéd utcába is megyek akkor is.
Érdekes módon ez a benyás és dízel társadalomban ismeretlen, akkor tankolnak ha negyed vagy alatta van a szint.Erről lehetne egy blogot nyitni, fosszilis vs elektromos szindróma címmel.
Az előző hsz.-emből a reggeli sietségbe kifelejtettem egy nagyon-nagyon fontos, talán a legfontosabb környezeti paramétert.
Ez pedig a HŐMÉRSÉKLET, így nagybetűvel kövérrel kiemelve.
Ezzel az említett paraméterek negatív hatását akár 10-100szorosáre is meg lehet növelni, ha +5C fok alatt és +45C fok felett használjuk az akkut.
Vagyis egy akármilyen eszközbe ami hetente 1-2 napra van bekapcsolva, az évi ciklusszáma nem éri el az 50-70-et, mindezt max 0,2C töltéssel-merítéssel, 20-25C fokon, ez örök élet.
Egy akkus szerszámgépbe amit a tűző napon vagy a téli fagyban használnak minden nap, naponta 2-3 gyorstöltéssel és 10C merítéssel, ez meg nem fog kibírni 1évet sem.Nem vagyok nagy laptop szaki (mini pc bolond vagyok abban meg nincs akku) de nagyobb összegbe fogadnék hogy a rosszul teljesítő, hamar akkuhibás laposokban az akku mellett van közvetlenül valami
durva hőforrás.
Amikbe meg tovább tart az akku azoknak az akku átlaghőmérséklete 10-20C fokkal alacsonyabban van.Li-po cella.
Részletekbe nem mennék ismét,
ez egy liion cella.
Eltérés a szeparátor és az elektrolit kivitele.
Liion, folyékony elektrolit+szeparátor.
Lipo, szilárd elektrolit+gel-szeparátor (a szeparátor választja el a + és - elektródákat)
Ezzel a megoldással nagyon jó paramétereket lehet elérni. Nem egy pár mikron vastag szeparátoron zajlik az összes töltési-kisütési kémiai folyamat hanem sokkal nagyobb felületen, ez egy vagy tényleg szilárd, vagy gél állapotú elektrolit.A technológia túlszárnyalja a liiont,
sokkal magasabb, akár 4,35V töltési végfeszültség, sokkal nagyobb felületen tudnak zajlani a kémiai folyamatok. A gél maga a szeparátor, sokkal nagyobb felülettel.
Ezzel természetesen egyenes arányban nő a cella kapacitása, a maximális töltő-kisütő árama és némileg magasabb hőmérsékletet is elvisel.Apró hátrány a picit magasabb önkisülés.
Egy ilyet nem tudsz eltenni 4-5 évre mert nullára merül.Jó akkuja van a gépednek.
5-10 év múlva talizunk ugyanitt és várom az akku állapotjelentést -
válasz
cigam #102919 üzenetére
"A töltő nem csak egy kapcsoló ami csak úgy önti az ampereket a cellákban"
De igen, kontrollált körülmények között de így van.
Semmi ilyen %-os védelem NINCS.
A töltő dolga hogy a litium-ion kémiára megengedett 4,2, újabbaknál 4,25, litum-vasfoszfát kémiánál 3,65 voltig töltse a cellákat.
Ez utóbbinál kötelező 100%-körülire tölteni, de a laptopokba, mobileszközök 99%-ában nem ez hanem a li-ion kémia van. Aminek a legjobb az élettartam szempontjából a 80% .
Maximális áramkorlát van, és felső érték limit, snitt. Ezt CC-CV módnak hívják. Minden litium töltő így működik, mindegy hogy zsebméretű telefonakku vagy 300 kilós e-car akkuról van szó.Neked mi lenne a célod vízhordásnál, teli vödrökkel mennél betont keverni, vagy fél vödör vizekkel?
Töltőnek ugyanez a dolga, csurig tölti a cellákat mert a felhasználói élmény ekkor a legjobb, leghosszabb az üzemidő.
Nem kell elhinnie senkinek amiket leírtam, 40 éve foglalkozok akkumulátorokkal és 15 éve a litium kémiával.
Ubynak igazsága vagyon, abban hogy vannak nagyon jól sikerült gyártmányok és vannak kicsit silányabbak.
Nagyon jó esetben az általam leírt idők eltolódnak, gyilkos használatnál 5-8 év is lehet, kímélőnél meg 10-15 év is.De erről már nem is érdemes eszmecserélni mert egy ilyen korú elektronikai eszköz már mindenképp elavult vagyis nem kell babusgatni az akkut mivel nincs igény hogy túlélje a készüléket.
Kivéve pár itt felhozott példát, Uby laposa, de pl. a mobil világba egy 5-8 éves telefont már rég kidobtak.Liion kémiának a legjobb hogyha nem használjuk a cellát, 60-70%-ra, 3,65-3,85 voltra feltölteni tölteni és hűvös helyen, 8-12C fokon tárolni.
Ebben az esetben az önkisülése nulla, magyarul ha 5 év múlva előveszed mérhetetlenül keveset öregedett.Az élettartamba beleszól a ciklusok száma és egy ciklus %-os merítési aránya, ezt nevezik DOD-nak., valamint a terhelőáram. És a ciklusok, töltöttségi szintek, áram-igénybevétel és a DOD eredője lesz egy élettartam.
Nem mindegy hogy naponta harcolod le nullára és töltöd fel, vagy hetente, és nem mindegy hogy ekkor csurig töltöd vagy nem.
Vagyis pl. egy 5-8 éves korában elhalázó akku meghalhat attól hogy az ideje döntő részében a töltőn lógótt, bár a ciklusszám csak 2-300, és meghalhat az 1500-2000 ciklusszámtól is, meg attól is hogy irreálisan nagy a terhelése. (Ez utóbbi telefonba laptopba nem releváns.)
És nagyon is beleszól az élettartamba a mostanság elterjedt ultragyors töltés is.Ezek kombinációjának boncolgatása, elemzése, kihatása az élettartamra meghaladná itt a több 1000 karaktert, nem mennék bele így is off a téma.
-
válasz
cigam #102904 üzenetére
Nagyon is hiányzik, mármint olyan felhasználóknak akiknek a laptopja az idő 90%-ában a töltőn hagyva működik.
Nagyon sokan használják így.
És ilyenkor "csak" 2-5 évvel hosszabbítja meg az akku élettartamát a nem folyamatos állandó 100%-on tartás.Száraz műszaki tények,
egy liion cellát folyamatosan 4,2 volton tartva 3-4 év alatt ki lehet nyírni, 3,96 volton tartva (ez lenne kémiailag legideálisabb) ez 8-10 éves korára következik be.
A 3,96V/cella az pontosan 80% töltöttség.Sok mobiltelefonon a funkció már évek óta elérhető és valószínű nem magamutogatás miatt vagy felesleges feature hanem mérnöki tervezés eredményeképp került bele a telefonokba.
-
-
válasz
shadow1901 #102868 üzenetére
Szia talán én írtam neked a yt-dlp re hogy ilyenkor a világon az összes yt-dpl használónál megbolondul linuxon windowson mindenen mert a Youtube megváltoztatja az apit amin keresztül ez a szoftver is tud működni.
Ilyenkor pl. videáról vagy xhhamsterrőlugyanúgy tökéletesen leszedi a videókat csk a yt-ról nem, és ha vár az ember 1-2 napot a fejlesztők ezalatt betszik a szoftverbe az új dolgokat és máris működik tovább.
Ez se nem linux se nem semmi hibája hanem a yt. az ilyen.
Ha nincs türelmed 3-6 havonta kivárni ezt az 1-2 napot, használj fizetős szoftvert pl. 4kVideodownloader, annál nem 1-2 nap hanem 1-2 óra alatt lejön a frissítés. -
-
válasz
CPT.Pirk #102857 üzenetére
Nem is tudom, sírjak vagy nevessek.
Egyfelől ez beteszi a kaput a 11235220 maszek disztrónak, ami mint tudjátok nekem nem a szabadság hanem az irgalmatlan nagy katyvasz érzését kelti.
Lesz Win meg 4-5 ismert támogatott disztró snitt.
KissPistike 1-2 felhasználós fusija legalább azelőtt megy a levesbe mielőtt egyáltalán megszületik.Másfelől ez a végletekig felháborító hogy egyáltalán ezt meg lehet tenni egy cégnek, ez keresztbemegy minden joggal és egyéb hangzatos demokratív szlogennel. Vérlázító.
A többiről is hasonlóan vagyok, sokan használnak Chromeos-t, Androidot , pl. Bliss-t natívan telepítve, egyebeket. Ezeknek azért nem kéne keresztbetenni.
Amúgy Androidon eddig nem találkoztam olyan telefonnal amin ne lehetett volna ezt felülírni egy bootloader cserével és máris nyitott a BL.
Most arról ne essen szó hogy ezzel a kísérletező user megnyeri a szabadságot, cserébe elveszíti az appok és funkciók elég nagy részét és bukja a garit stb. stb.
Maradandót is okozhat pl. Samun billen a knox de aki bevállalja megteheti
De legalább meg lehet csinálni akinek igénye van rá.Lesz erre a fix securebootra is tuti gyógyszer.
-
válasz
cigam #102840 üzenetére
Hááát.. szerintem ez egyéni szerencse kérdése.
Nekem van fél vagon PPA is felvéve, és automatikus frissítésen van a rendszerem. Meg még sufnituning külső debek is vannak +snap és Ubuntu Pro is és még a KDE saját vackai, pl. féltucat kisapplet.
Ugyanez van 3 PC-n.
Nem túl jó ómen
Kb. 5 éve csak annyit látok hogy indításnál bejön egy ikon a Panelre, hogy van frissítés, aztán 2-3 perc múlva eltűnik azaz mindent megcsinált az auto frissítés.
Ráadásul az egyik mellett van egy 7 éves telepítésű W10 ami szintén 7 éve updatel, jelenleg is naprakész. Sose borult meg emiatt.
Ebből a frissítés szempontból én egy rossz szót nem szólhatok. -
válasz
Krissz80 #102765 üzenetére
Törlöd az efiről a már nem használt os bejegyzését.
Utána a Linux indít, futtatod a sudo update-grub parancsot ez kiszedi a grubból.
Ha magába az uefi agyába maradt benne a már nem létező os, linux alól használd az efibootmgr nevű cli alkalmazást.
Nem fog belenyúlni a windows bootmanagerébe, max. ha a telepítésnél nem a megfelelő efi partíciót választod ki akkor a wines mellé teszi a sajátját.
ez csak akkor gáz ha lehúzod valamikor a wines lemezt mert akkor a másik lemezre telepített linux, aaz efi indítóbejegyzése hiányában nem tud majd elindulni.
Iletve dehogynem de ez már nem tartozik ide. -
-
válasz
sh4d0w #102759 üzenetére
Szerintem mi abszolút, titálisan félreértjük egymást.
Én hol, mikor írtam le ilyeneket, már csak azért se tudnám leírni mivel eddig a pillanatig, amíg le nem írtad, halvány gőzöm se volt hogy létezik ilyen direkt uefi boot.
Én a uefiből indítást úgy értem hogy uefi választómenüből kiválasztom az indítandó os-t, és annak a bootloadere betölti azt.
Mások meg nem ezt, hanem a Linux elsődleges indítását, és annak a grubos választómenüjéből indítást favorizálják.Én erre értettem a uefiből indítást, amit leírtál azt életemben most hallottam először.
ha már itt, és ez a téma és bocs az off,
Windows10-et hogyan lehet így elindítani, ezzel a direkt megoldássaé?
Ezt keresem kb. 2 éve de sehol sem találom a megoldást mert a Winnek mindenképp kell az efin lévú BCD bejegyzés. Ami Linuxokon a /boot alatt van grub.cfg formájában vagyis egy linux boothoz nem kell se efi partíció se mbr csak egy kernel meg egy initrd. -
válasz
sh4d0w #102739 üzenetére
Dehát én ezt nem értem.
Itt van ez a gépem ami előtt most ülök.
biosba, pardon uefibe kiválasztom a Windowst.
enter, indul a Win.
Reboot, uefibe kiválasztom a Linuxot, Ubuntu.
Enter, és bejön az Ubuntu grub menü, benne ő maga, a reco mód, korábbi kernellel lehetőség stb. minden.
Ha nem, akkor ez user hiba, beállítási hiba mivel a grubot nem láthatóra tette vagy nulla a láthatósági ideje.
De ilyenkor ha csak az egyszem Linux van a gépen, a grub akkor se jelenik meg!
Uefi nem tud linuxot közvetlenül indítani, nem is látja a /boot alatti grub bejegyzéseket.
Az efiről hívja meg a bootbejegyzését.
Erre képes, akár efi partíció nélküli indításra pl. a SupergrubDisc, abban amit kiválasztok azonnal elstartol, ott nincs grub menü de itt konkrét kernelt kell kiválasztanom. És azzal direktbe indul, itt tényleg nincs bootmenü.
De ha ezzel az efin lévő indítóbejegyzást indíttatom el, akkor is ott van minden választható opció.
De ha nincs EFI partíció, vagy nincs benne a Linux bootbejegyzése, akkor egy UEFI az életbe nem képes elindítani semmit.
Így én most már nem is értem miről eszmecserélünk.
Ha megint rosszul értelmeztem valamit, bocsi de én ebbe mást nem tudok belelátni csak amit itt leírtam. -
válasz
fekete.puma #102723 üzenetére
Erre sajnos nem tudok, én KDE-t használok ami alá kismillió kisalkalmazás létezik ezek kijelzésére asztalra, panelre.
Majd a Cinnások segítenek -
válasz
fekete.puma #102718 üzenetére
Tökéletes.
Osztom Pirk kapitány nézetét, a home legyen a /alatt, esetleges váltás, újratelepítés esetén vagy jó lesz vagy nem a régi külön home és annak a konfigjai.Én a swap partíció híve vagyok, mivel én hibernálok is meg hibrid-sleep-et is használok és Ubuntun egy istencsapása a swap fájlt erre bekonfigolni.
Valamint én néha több disztrót is használok és így elég 1 darab swap partíció a lemezen, ezt használja mindegyik, nem kell 2-3 10GB swap fájl.De ez az én nézetem, ahogy Te látod úgy csinálod.
-
válasz
fekete.puma #102710 üzenetére
Én minden rendszeremen 25 éve így élek de egyén és ízlésfüggő
Így nálam a C és a /home szinte üres, minden külön adatlemezen van. -
válasz
CPT.Pirk #102708 üzenetére
Igen ezekkel tisztába vagyok.
Ha úgy értette ahogyan te mondod akkor az előző hsz.-em semmisnek tekintendő.Én úgy értelmeztem a kérdést hogy ragaszkodik a bios/mbr rendszerhez.
A uefiből indításnak is van létjogosultsága véleményem szerint.
Ha több os több lemezen van, a uefiből natív indítás a legszárazabb, legbiztonságosabb érzés. -
-
válasz
sh4d0w #102704 üzenetére
Szerintem.
Ha mbr-be legyalulod a fő os-t akkor meghalt minden, lehet gépészkedni.
Nem kezeli a ma már mindennapos nagy lemezméreteket és 2tera az ma már semmi.
4 partíció (igen logikai de és személy szerint utálom, nehézkes, egy partíció az legyen partíció)
Redundancia, a GPT partíciószerkezet 2 helyen tárolja a partíciók leíróit, asszem ezt nem kell magyarázni.
A UEFI sokkal gyorsabb és rugalmasabb.
Bár Neked nem de átlagusernek nagy segítség hogy egerezhet egy modern uefibe nem bill.vezérelt.
1975-be tették le a bios alapjait, azóta bár hegesztgették de 50 év nemhogy a számítástechnikába hanem bármibe is borzasztó nagy idő.
Lehetetlen a secure boot.
Igen Linux bármire de a W11 már csak uefire települ.
És még sok más.
Lehet járni ma is 1200-es Ladával de még a legalja mostani Dacia is 7 fényévvel jobb.
Ha jól értelmeztem a kérdésedet. Ha elértettem akkor bocsi. -
válasz
fekete.puma #102701 üzenetére
Valóban rég telepíthettél
mert azóta a UEFI lettt a BIOS helyett.
Nem kötelező de 2025-be én tuti uefi telepítést és gpt fájlstruktúrát választanék.
A partíciók sorrendje ebben az esetben közömbös. -
válasz
CPT.Pirk #102692 üzenetére
Igen 1 darab Intel Dual Band Wireless-AC 3165+
BT wireless kártya van a gépbe.
Szerintem a Wifi Direct virtual adapter lesz a megoldása ennek csak nem tudom ez Linuxon hogyan lehetséges.
Ad és vesz is a wifi póriasan fogalmazva.Itt kellett csak hármat kattintani és megadni egy passwordot.
A felsőbe legördíthetően volt az ethernet és mint látod a wifi.
Épp rajta is lóg egy Androidos telefon, ki is írja.
Szerkesztve, az IP kísértetiesen hasonlít a tartományban a fő router által osztotthoz.
Nem lehet hogy egyszerűen hídkapcsolatot csinált? Mint egy konnektorba dugható wifi repeater? -
Kis tanács kéne.
A pc-t szeretném hotspotnak, ahol vagyok most ott a telefonok állandóan eldobják a wifit mert nagyon gyenge a jel. Messze van a router.
A pc-n külső antennával tökéletesen elég a wireless jel.
Meg szeretném osztani a bejövő wifit kimenő wifire.
A hardver alkalmas rá mert Winen működik a hotspot wifiről wifire.
Ubbuntun ha megosztom, és bekapcsolom a hotspotot akkor eldobja a routert, még a router ssid sem látszik csak a megosztott hotspot.
Régebben használtam ezt a hotspot funkciót máshol ethernetről, úgy tökéletesen működik.
Wifiről miért nem , vagy mit rontok el? -
válasz
shadow1901 #102680 üzenetére
Ha yt-dlp-t használja, akkor kell várni egy kicsit, 1-2 napot mert a YT. api változásokaz jellemzően ennyi idő múlva követi a yt-dlp.
-
válasz
Lacpac #102665 üzenetére
Szinte mindegy hova csatolod.
Az alapértelmzett út is teljesen jó szerintem.
Én se a home-t osztom semelyik gépemen, nem is használom szinte semmire, hanem az egész adatlemezt. Úgyis azok kellenek nem a home alatti beéllító és konfigfájlok.
Valószínű ezért is nem enged teljes home-t megosztani ahogy Kapitány is leírta. -
-
-
-
válasz
Zenebohoc #102501 üzenetére
Így sem fogod tudni végtelenségig tologatni, előbb-utóbb megszűnik minden támogatás.
Megoldás egy konténeres, Snap vagy Flatpak Firefox.
Én is így tartom életbe a tiednél is öregebb 18.04 Ubuntumat mert friss szoftverek évek óta nincsenek rá a gyári csomagtárolókba.
"valami hiba miatt mindig megrogytak a telepítést követően"
Hát ezaz, szívemből szóltálÉn is futottam köröket vagy 15-20 alkalommal más disztrókkal is de maradt az őskövület.
-
-
válasz
urandom0 #102463 üzenetére
Szakmai tudásod előtti főhajtásom egyre mélyebbre bólint
Megnöveltem a nagyítást és bejött a mobilnézet.
Pontosan ahogy írtad.
10%-ot kellett csak növelni, úgylátszik Winen a globális DPI és + a böngésző nagyítása pont átlépte ezt a választóvonalat.
6 év mofondírozását oldottad meg nekem 1 perc alatt.Köszi!!
-
válasz
urandom0 #102461 üzenetére
Na várjál
Életemben nem hallottam erről, ezt a mobilnézetet hol lehet desktopon beállítani?
És hogyhogy az összes Winen ez az alapértelmezett? De csak a logout.hu-n?És mégegy. A Droidos telefonom meg asztali nézetben van, ez 101%, most néztem meg, nem mobilnézetbe. Mióta androidozok így használom, nekem értelmezhetetlenek a mobilnézetbe megjelenő weboldalak.
És mégis megjelenik. -
Érdekességként említem, ha valaki tud rá választ, írja le.
Mióta Linuxozok, egyik disztrón sem jelenik meg itt a PH lapcsaládon Opera böngészőbe az alábbi ikon.
"Itt szóltam hozzá"
Windowson és Androidos eszközökön mindegyiken megjelenik.
Valószínűleg böngésző probléma, pedig mindegyik rendszeren naprakész friss a böngésző és ugyanaz, Opera.
És ez van 6 éve -
válasz
zoltanz #102423 üzenetére
? mi a cél?
A Ventoy egy univerzális multiboot eszköz, egy mini oprendszer nem lemezkép író.
Teljesen máshogyan működik mit pl. az Etcher, közük nincs egymáshoz, az egyik önálló a másik os alól fut.
Még mindig nem értem a kérdésedet pedig 5 percig elgondolkodva ültem a monitor előtt. -
válasz
csixy #102389 üzenetére
Látod ezek vagyunk
Mi de nem ez az átlag.
Mutass a környékbeli Zoli bácsi, Zsuzsika a könyvelésről, Kalán néni ügyeletes nagymama, Jenő a lakatos, Karcsi a jogász, Feri a villanyszerelő, sebész virágárus fodrász mozdonyvezető fogorvos plázacica stb. stb. vonalon egyet is aki ezt megcsinálja.
Más a hobbi meg a hozzáértés és más az élet.Lehet már leírtam de ÜF+ átállásnál 10+ ismerősömnek kellett megcsinálnom a procedúrát mert a szakmájuk mesterei de ehhez nem konyítanak. Ők sose fognak ssd-t cserélni meg hűtőbordát ragasztani.
Használják 4-5-akármennyi évig a termékeket aztán kuka és csereTényleg tldr de elmesélem.
Gyömrői piac, van egy eladó egy nagy furgonnal kinnt, szartól a repülőig mindent árul, szerszámokat.
Jön egy öreg bácsi, fél keze lóg, sztrókja volt nemrég.
Odaszól az eladónak,
Fiam, van ilyen és ilyen gyalukésed meg marófej?
Persze hogy van Pali bátyám, látom javul a keze, lemegy még a műhelyébe dolgozgatni?
Fiam ha már nem tudnék lemenni az a nap lenne az életem utolsó napja.Kb. ennyi, remélem átment a mondandó.
Én sem tudok meglenni molyolás nélkül, valamit mindig alkotok, ha nincs konkrét feladat akkor kitalálok magamnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Kerékpársportok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen processzort vegyek?
- Hardcore café
- Elektromos cigaretta 🔞
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged