- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
Új hozzászólás Aktív témák
-
j.bravo
addikt
A polár szendvics arra való hogy az lcd-n megjelenjen a kép...
A lencsék pedig sajnos igenis arra valók hogy párhuzamos, az lcd-re merőlege nyalábot állíts elő. Megoldhatnánk úgy is hogy sok kicsi lámpát pakolunk az lcd mögé (pl. LED-eket), de az kevésbé célravezető.
Ha nem használsz lencséket akkor azért látod csak a kép közepét mert csak ott éri a fény kb. merőlegesen. Ha túl lapos szögben éri akkor egyszerűen nem jut át rajta. Ez sajnos az lcd panelre jellemző dolog. -
Before
csendes tag
Két néhány furcsaság:
1, a fresnel gyújtótávolságánál nem érdemes közelebb tenni semmit, nem véletlen hívják fókuszpontnak, ott kell lennie a pontszerű fénynek. A fresnelnek és a kollimátor lencsének egymástól a gyújtótávolságuk összegére kell lenniük, optimális esetben.
2, a fény párhuzamosításáért a fresnel ''felelős'', a polarizátor a fény polaritásával foglalkozik.
Ha aktualizálódik a panel, szólok.
csapos: ha nem tudod a gyújtótávolságot, megvilágítod a lencsét egy erős lámpával és egy papíron fókuszálsz vele. Halálpontos nem lesz egyéb céleszközök nélkül, de nagyjából be lehet lőni. -
CsizmaKo
tag
Nekem 5.7''-os a tft-m,Hogyan is rendelted a cuccot(nekem ez elég lenne?)Kellene még hozzá vennem v.mit,vagy elég amit írtál(nagy refelektor-hidegtükör, kondenz, fresnelek, triplet) ?Vagy esetleg tudnál v.hogy segíteni beszerezni a cuccokat hozzá,te sokkal jobban mozogsz ebben a témában.(beszéltetek a tft méretéről,én úgy voltam ezzel a dologgal,hogy muszáj volt kompromisszumot kötnöm.15''-osból akartam de akkor tényleg bazi nagy a cucc,és mivel én csak a menyezetre tudom felrakni(1 csúnyán mutat, 2 leszakítom az álmenyót mert biztos nem 2deka lenne.A vetíteni kívánt képem pedig max 2m átmérőjü lenne,nagyobb képnek nincs értelme a szoba méret miatt.Szerintem ekkora képhez még jó a felbontása a tft-mnek)
-
Before
csendes tag
-
Before
csendes tag
Pocsék panel = 250:1 tipikus (150:1 minimum) kontraszt, 40ms tipikus response time, 262K szín.
Én is jobban szeretnék pici panelből projektort csinálni, de sajnos egyelőre ezeknek a minősége nem igazán jó, vagy a felbontásuk nem elégséges (mivel szeretnék legalább 720p-t). Az általad említett 800×480-as panelt már néztem, az nem lenne rossz egyébként, csak hát a felbontása...
A psone screen nyilván még ennél is szarabb, nem is ahelyett ajánlottam, hanem azoknak, akik 20-30ezerből akarnak egy működő projektort kihozni. Láttam ilyen projit (pontosabban fényképet a kivetített képéről) és sokkal jobb, mint az ember elsőre gondolná.
A fémhalogén 22 volt, ahogy írtad, a két fresnel meg kb 15, mivel nagyméretű és nagyfelbontású lencsék, ennyi az áruk. 4000-ért írásvetítőből kibarkácsolt cuccot kapsz...
Nem kell nekem videobemenetes monitor, LG 1752S-SF-et pedig 45 bruttóért kapsz (most dolgozok rajta, hogy olcsóbb legyen). A tapasztalatok szerint a videobemeneten táplált monitor sokkal gyengépp képet produkál, mint a vga-ról vezérelt. 10K körül kapok olyan dvdlejátszót, aminek van VGA kimenete és tudja upscale-ezni is a képet.
[Szerkesztve] -
Before
csendes tag
Az a 720p panel 65-ért egyáltalán nem éri meg, annyira pocsék a panel, hogy gyakorlatilag nem látsz belőle semmit, mire kivetíted. Alig több, mint fele annyiért kapsz itthon 17 colos, jó minőségű LCD-t, nincs szállítási díj, ugyanúgy tudja a 720p-t és még esély is van normális képet kapni. Megjegyzem az izzoteken a HD-ready panel önmagában (a vezérlővel együtt) kerül 270 euroba, amire rájön a 26 euros szállítás, 300 euro meg inkább 80ezer, a fresnel és a világítás nekem 40-be került és még mindig nincs benne projekciós lencse...
Az 5''-os psone monitor tényleg nem egy nagy durranás, (ha jól tudom, a felbontása 320×240), viszont nagyon olcsó, nagyon pici, nyilván nem kell hozzá huszonezer lumenes világítás, stb, stb, beleférhet az egész projekt(or) 20-30ezer forintba, amit a srácok szeretnének. -
csapos2
addikt
Még egy gondolat a fresnelről. Az megállapítódott, hogy az írásvetítőkben használt fresnel két rétegének más a fókusztávolsága, de mi van akkor, ha két darab rövid fókusztávolságú fresnelt használok? Annak is működnie kell, ugye? Ezzel lehet még a doboz hosszából lefaragni?
...és szerintem lehet egyforma távolságra a félgömb vagy a gömbszelet a lámpához
Szerintem ez csak abban az esetben igaz, ha a gömbszelet sugara ugyanakkora, mint a félgömbé. Vagy...?
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Ha már itt vagy...
A két fresnel egymáshoz való viszonyáról tudnál írni? Lcd előtt és mögött, milyen távolságban kell lenniük és főleg miért ott? Érteni szeretném valamennyire, mit miért csinálnak úgy, ahogy.
Továbbá az is érdekelne, hogy az a jobb, ha egy tökéletes félgömböt használok oly módon, hogy a gömbi középpontba teszem a lámpát, vagy ugyanezt a félgömböt használom, de a fókuszába teszem a lámpát? És mi van akkor, ha csak egy gömszeletet használok úgy, hogy a gömbi középpontba, illetve a fókuszpontba teszem a lámpát. Azon kívül, hogy a gömbszeletnél messzebb kell tennem a lámpát.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Ugye emlékszel, hogy én sikeresen eltávolítottam a polárfólát a kijelzőről?
Szereztem egyet, ami szépen le is fedi a panelt, de mi történhet akkor, ha nem hajszálpontosan ugyanott van, ahol eredetileg volt? Elképzelhető, hogy képminőséget veszítek, emiatt? Szemre, amennyire láttam, nem volt különbség, akárhogy is mozgattam a fóliát, csak elfordítani nem volt szabad, mert akkor elsötétült a kép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Kerékpársportok
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Medence topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Milyen processzort vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest