- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
válasz
durkonorbi #177 üzenetére
az a baj, hogy ez amit irtál, ez már nagyon a határon van (ha jól emlékszem 50ms körül, ami már filmnézésre sem elegendő ...) vagy tévedek??
Többiek véleménye a TFt paramétereit illetően???? Főleg itt a válaszidő miatt érdeklődnék ....
A megadott válaszidő nem ír le mindent, csak a teljesen nyitott és a teljesen zárt állapot (paneltípustól függően fekete és fehér v. fordítva) közötti váltási időt. (Egyébként az alapesetben megadott érték egy összeg, ami a két ellentétes irányban történő váltási idők összege. Azért így adják meg, mert egyes típusoknál az egyik a hosszabb, másiknál a másik, vagy épp mindkettő, ezért az átlag sem lenne jó.)
Meg van itt egy elterjedt tévhit, miszerint a 25+ms-os panelok már teljesen használhatatlanok, ha mozgásról van szó. Ez abból fakad, hogy jó ideig két fajta paneltípus volt elterjedt: a TN és az xVA (MVA, PVA, stb.), és az elsőnek 16ms körüli, a másiknak 25ms volt a megadott váltási ideje. Csak azt felejtették el odaírni a gyártók, hogy az elsőnél a közepes intenzítási értékek közötti váltás (ezt írják most G-to-G-nek v. G/G-nek) is viszonylag rövid, azonban a másiknál az f-f-re megadott idő többszöröse alatt következik ez be, sőt, a nagy váltások utolsó része is elnyúlik, de azt bezzeg nem számolják bele. Pedig ez jól látható csóvák megjelenését okozza.
Egy szóval, a szabványosan megadott idő (f-f[-f]) úgymond mást jelent az egyik paneltípusnál, mint a másiknál.
(Újabban egy trükkel az xVA panelokat is felgyorsították, G-to-G is, meg egyébként is, de gondolom, ezek áruknál fogva kiesnek.)
A linkelt paraméterek alapján ez a panel TN-es, tehát, még akár az is elképzelhető, hogy nem is mossa el annyira a mozgásokat, mint azt a megadott időből gondolnánk, csak valamennyire.De látni kellene egyet még összeszerelt állapotban, az lenne a biztos. (
)
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #182 üzenetére
A split rendszernél( szétvett fresnel ) állítólag van egy kis fénytöbblet, ne kérdezd mitől. Plussz, az optika és az LCD közötti fresnellel, lehet úgynevezett trapézkorrekciót
(keystonet) csinálni. Ami megnehezítheti a dolgot, hogy nagyon pontosan egy vonalba kell állnia a két réteg fresnelnek.
[Szerkesztve] -
beencee
őstag
válasz
Paraméterek akár az általam korábban linkelt, vagy a most domi007 által linken is vannak, ezekből a fontosabb dolgok kiderülnek.
Abban meg cak reménykedni tudunk, hogy egy eladótól (aki eladásra kínál valamely terméket) előbb-utóbb csak hallunk, ha mást nem, egy irányárat -
domi007
őstag
válasz
Infók, paraméterek:[link]
-
j.bravo
addikt
válasz
durkonorbi #127 üzenetére
Az izzólámpa, az tényleg elfűti a felvett teljesítmény nagy részét (mondjuk muszáj neki, hisz épp attól világít, hogy marha meleg). A fémhalogén is fűt mint a rosseb, de több nagyságrenddel kevesebb hőt fűt el ugyanakkora fénykibocsátás mellett. Szó volt feljebb is a fényhasznosításról, azaz hogy egy wattnyi energiafelhasználásból mekkora fényáram (hány lumen) ''keletkezik''.
Összehasonlításképp:
Ahhoz hogy a fent említett 400W-os Tungsram fényhalogén lámpa által kiizzadott 25000 lumen fényáramot produkálni tudd, 19db 100W-os sima izzó kellene (1340lm), vagy kicsit több mint 2 és fél500W-os halogénizzó (9500lm). És azok nem tartanának 10 ezer üzemórát, mint ez... Ja és jóval nehezebb lenne megoldani az egyenletes háttérvilágítást is.
(vannak ennél jobb fényhasznosítású fémhalogén lámpák is, pl. amiket stadionok világítására használnak, de azok rövidebb élettartamúak).
Arról is szó volt fentebb, hogy szét kell választani az adott fényforrásra, illetve a teljes áramkörre értett felvett teljesítményt, illetve abból számított lm/W értéket.
Mind a fémhalogén lámpánál, mind a LED-nél kell egy áramkör ami meghajtja őket, és sajnos szintén fűt egy kicsit.
A fent említett Tungsram 400HGMIF/DH lámpánál a 400W a lámpa teljesítménye, a meghajtó áramkör (ún. ballaszt) teljesítményfelvételéről sajnos nincs adatom, de csapos2-nek talán van.
A hankpoke által említett 90lm/W nagyon jól hangzik, bár tartok tőle hogy megfizethető kategória nem tud ennyit... érdemes lenne tudni hogy a meghajtó áramkörrel együtt hogy megy, illetve ha az ember összerak párszáz nagy fényerejű, jó színvisszaadású LED-et egy nyákra, akkor képesek-e kellően átvilágítani a panelt (a telefon más tészta, azok a kijelzők gondolom jóval vékonyabbak). Ja meg persze ha kirakok egy jó kis mátrixot belőlük, a ''belsők'' az erősebb melegedés miatt nem világítanának-e máshogy mint a szélsők.
Engem tényleg érdekelne a dolog, csak az a baj hogy kipróbálni is komoly pénzkérdés. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #79 üzenetére
Ez biza nem kevés, de majd látom mit kapnék a pénzemért. Köszönöm az infót.
Más:
Mielőtt bármit is közzé tennék, ha van itt valaki, aki ért a fémhalogén lámpák működtetéséhez, kérem írjon ide, esetleg valami rajz is jól jönne.
Előre is köszönöm. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #77 üzenetére
a másik neccesebb téma a vezérlés kérdése lenne : uis a TFT panelt itt külön el kell látni vezérléssel - ami mint kiderült elég drága megoldás
Csak kérdezem, erről a megoldásról derült ki, hogy drága? [link] -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #46 üzenetére
Ahogy látom Veszprémben élsz. Nem tudom arra felé vannak e németes bazárosok, olyanok, akik Németországból hoznak mindenféle lomot és aztán azt árulják. Mifelénk ilyeneknél lehet 5000HUF-ért működőképes írásvetítőt kapni. Érdemes lenne felkeresned egy ilyen bazárost.
-
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #44 üzenetére
Készítenek, magából az írásvetítőből is ''kivetítőt'', az egyik legismertebb: [link]
De ezek nekem nem tetszenek, mert a kiszűrödő fény sokat ront a képen.
Rengeteg egy lencsés rendszer van, ha oda jó az egy lencse, akkor az írásvetítőnek a lencséje is alkalmas kell, hogy legyen. Itt [link] találsz szimplalencséseket is. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #42 üzenetére
Az első hsz-ban, vannak linkek, ahonnan rendelni lehet vadonat új optikákat, azokat direkt erre a célra gyártják, úgy tudom, de mindenképpen alkalmasak rá. Persze érdemes a jobb minőség érdekében a 3 lencséset venni.
A nagyobbik optikám [link] [link] azt hiszem egy kiszuperált CRT projektorból való, de nem én szedtem ki, hozzám már kiszerelve került.
A kissebbik [link] [link] egy vetítőféleségben volt, amit talán könyvvetítőnek hívnak.
Az írásvetítőkben pedig, sajnos egy fresnel van. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #40 üzenetére
Akkor elnézést, csak gondoltam, jobb, ha tisztázzuk.
-
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #38 üzenetére
Féreértettél. Az anti-glare réteget érdemes leszedni. Jelentős javulást lehet elérni vele a képnél.
Az én monitormnál LG L1752S nem lett volna szabad leszedni, azt a réteget, amiről azt gondoltam, az az AG. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #35 üzenetére
A gond az, hogy nem csak az AG, réteget szedtem le -még az is előfordulhat, hogy ezen nem is volt- hanem mindent. Így nem tud képet alkotni a panel, illeteve, a kép ott van, csak a polarizáló réteg és/vagy az RGB színszűrő nélkül, én nem látom. Helyette egy nagy fehérség van.
Mindenkinek:
Nagyon odafigyelve emberek, nehogy más is úgy járjon, mint én, okuljatok a káromon. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #22 üzenetére
Üdv!
Köszönöm a biztató szavakat, most rám is fér. Úgy néz ki egy kicsit meg fog ülni a projekt, mert a monitoromat elintéztem, míg rendbe nem teszem a dolgokat, addig nem tudok előre lépni.
Kicsit később akartam kitérni az árakra, de ha már felmerült, akkor elmondom.
A fényforrás: 9500HUF
Folytótekercs: 3700HUF
Gyújtó: 1050HUF
A kondi még nincs meg, de kb: 1000-1500HUF lesz
A fresnel lencse az egy kényes kérdés, mert be lehet szerezni az első post-ban szereplő linkekről, vagy kutató munkával. Nekem egy fórumtárstól sikerült beszerezni. 400HUF/db áron. Érdemes iskolákban, művelődési házakban érdeklődni, nem e selejteznek ki írásvetítőket, mert abból ki lehet operálni.
Az optikáim már meg voltak régről, de vannak olyanok, akik az ebay-ről szerztek, 7000-10000HUF-ért. Az első post-ban erről is vannak források.
domi007:
Ezzel nekem a képminőség a bajom, jómagam ragaszkodtam az 1280X1024-es felbontáshoz, viszonylag gyors, 8ms-es válaszidőhöz, és a minél kissebb pixelmérethez.
A hő. Bizony ezek a lámpák hőerőművek, így komoly hűtést igényelnek, és a dobozt is úgy kell tervezni, hogy tűzvédelmi szempontból megfelelő legyen.
A panel védelmére a következőket gondoltam ki:
A lámpa előtt egy fémlemez közepén egy hőálló üveggel, ami elméletileg valamennyire az infravörös sugárzást is szűri. Ezután egy kétrétegű hőszigetelő üveglap következik, amelyből az egyiken UV szűrő fólia található.
Így kapok 3 réteget, köztük légréssel. A lápa házat pedig ventivel szellőztetem.
Nagyon fontos, hogy a működő fémhalogén lámpába soha nem szabad belenézni, közvetlen közelről, mert látáskárosodást okoz.
Később majd rakok fel képeket a monitorom kivégzéséről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
- Microsoft Edge
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Vigneau interaktív lokálblogja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Filmvilág
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest