- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- One mobilszolgáltatások
- iGO Primo
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kocska89 #6552 üzenetére
Jó, hogy nem eszik 40w az a pár szerencsétlen led...
Vagyis szakszerűbben írva: 40 W-ot a LED?
Ennél a készüléknél 12 V-ból nyeri a tápot az alaplap és a T-con. 12 V-ról 1,2 A körüli áramot mértem, durván 15 W-nak saccoltam akkoriban, ha jól rémlik.
24 V-ról megy a LED-driver. A legmagasabb fényerőn valamivel 2 A fölé szaladt az áramfelvétel, erre azért emlékszem, mert a 2 A-os monitortáp izzadt is rendesen, tartottam is tőle, de bírta. Az alacsony fokozaton 1,7-1,8 A rémlik.
2 A esetében ez ugyebár 48 W. Ha csak 1,5 A-rel számolok, az is 36 W.
Jelenlegi áramfelvételt (a módosítás után) nem mértem.
Ezek voltak a száraz fizikai tények.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kocska89 #6552 üzenetére
A minimum dizájnos háttérvilágítás se véletlen megy tönkre a 32" mögött is talán 24db led volt. A leggyengébb bezárlatosodott a túlhajtástól. Innentől a többi még nagyobb terhelést kapott aztán szépen feladta az egész. ( talán 8db totál zárlatos volt) Aztán 3 hóap múlva újra feladta 1-1 a " régiek" közül cserélni kellet az egész ledsort.
Amiről én beszéltem, ott ez nem fordulhat elő, mert olyan drivert alkalmaztak, ami négy LED-sor áramát külön-külön képes figyelni, probléma esetén letiltani az egészet. Ebben például két LED-sor van, de nyilván ugyanezt a panelt használják más típusokhoz is.
Tehát ez nem olyan, mint például az Akira valóban gagyi, ahol három LED-sort egyszerűen párhuzamosan kötnek, amit a legegyszerűbb driver max. áramon hajt, még csak nem is szabályozható a háttérvilágítás.
Abban egy LED megszakad, utána két sorra jut a három árama, persze ki is nyíródnak rövid úton.
Ilyen esetben az a szakszerű megoldás, hogy sajnos az összes LED-et cserélni kell, mert a túlterhelést kapott, de látszólag még működő LED-ek is hamarosan tönkre fognak menni, az ügyfél vissza fogja hozni, ami már kellemetlen mindenkinek.
Sőt, én még az egyébként fix háttérvilágítást is lejjebb vettem kicsit, a driver áramának csökkentésével. Jobb a békesség, ezt a tulajdonos is tudomásul veszi, közös érdek, hogy ne romoljon el hamar ismét.
Ahol menüben szabályozható, ott pedig szólok neki, hogy ne járassa maxon, lehetőleg.
Hogy mikor kell valamit labortáppal indítani, azt minden tanuló tudja, az én tanulóim is (amikor voltak). Nyilván nekem nem árultál el újdonságot, véletlenül egy hete magam is labortápot ajánlottam, más témában:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_51513-51513.html
De ezt nyugodtan rám bízhatod, hogy a saját készülékemen milyen kockázatokat, realitásokat mérek fel, milyen óvatossággal járok el. Volt némi drukk is, nagyon jól tisztában vagyok vele, hogy mit csinálok.
Én nem vitatkozom tovább egy PH! kedvence taggal
Én kérek elnézést, ezen a fórumon a rangot nem kérik, hanem adják. 2003-as regisztrációm óta nekem még csak ilyen kevés hozzászólás jött össze, mivel soha nem érdekelt a darabszám. Hsz. gyűjtögetéssel engem vádolni vicc, azt pár szavas beköpésekkel szokták csinálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kocska89 #6554 üzenetére
Nem kell ez, nem volt otthon labortáp, főleg nem kettős táp, a szervizemben lett volna, de ezt nem ott csináltam. De azt körültekintően, ampermérő beiktatásával. Plusz még számos részlete van a dolognak, amit még ennél is hosszabb lett volna leírni. Nem tegnap kezdtem a szakmát, úgyhogy erre az arcátlan hozzászólásra semmi szükség nem volt.
Senki nem vitatkozott veled, csak leírtam, hogy véletlenül hozzájutottam egy ilyen TV-hez. Magamtól nem vettem volna, ez így sikerült, ne haragudj már, hogy a kedvenc monitorom lett belőle és megírtam a tapasztalataimat.
Nem értem, mit kell szemétkedni, senki nem bántott...
Beégtél, az egy dolog, a hiányzó kondenzátorokra azt hitted, hogy spórolás, holott ez csak egy univerzális PCB, amit többféle változatban gyártanak, többféle teljesítményre, készülékméret stb. függvényében. Nagyon is ki van ez találva, legfeljebb te nem látod át annyira, zsigerből fikázol.
De én ezt nem tettem szóvá, hogy benézted, csak megírtam a tényeket. Sajnálatos, hogy nem bírtad feldolgozni.
Azt sem tudod, miről beszélsz, szakmai érvekre nem telt, csak szemétkedésre, egy 30 éve szakmában lévő kollégáddal, szép kolléga az ilyen...
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kocska89 #6552 üzenetére
Ezt a tápegységet több verzióban gyártják, van nagyobb teljesítményű változat is, az 50 collos típusokhoz:
A 40 colloshoz szerintem simán megfelel kevesebb kondenzátorral szerelt változat, hullámosság szempontjából is, illetve a kondenzátorok terhelése, melegedése szempontjából is (nem melegszik). Pótoltam volna a hiányzó kondikat, de így nem láttam értelmét.
Diódák sem melegszenek kórosan (gondolok itt az eredeti állapotra is). Bár hasonlóval én is találkoztam, hogy szekunder oldalon dióda látszólag nem volt túlterhelve, mégis zárlatos lett, bármi egyéb ok nélkül. Talán a dióda gyártási hibája is szerepet játszhat ebben.
Vagy például találtam hiányzó áramköri részletet is. A rajz szerint a driver 24V tápját is lekapcsolja egy külön FET, készenlétben.
Ez gyakorlatilag felesleges, mert a driver IC egyébként sem vesz fel áramot, amikor az alaplap letiltja a világítást. A panelon rövidre is zárták a FET helyét, ez így teljesen jó. (Én sem szeretem a felesleges alkatrészeket, amikor magamnak tervezek valamilyen áramkört.)
Egy érdekesség, amikor még tönkre volt a tápegység, rákötöttem vezetékkel két DC-aljzatot, a 12V és 24V tápokra (ennyi kell csak neki). Rádugtam két ilyen DC-tápegységet, 2A terhelhetőségűt.
El is indult rendesen, így megtudtam, hogy nem lett más baja a villámtól, csak a tápegység. Primer oldalon IC hibás volt, de a FET nem. Másik oldalon egy TL431 kiégett, egyebet nem is kellett cserélni, ha jól emlékszem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kocska89 #6550 üzenetére
Hyundai is van többféle, én megelégedéssel használok egy FL40272 példányt PC-monitorként, már majdnem egy éve, napi 16 órákat megy.
40" soknak tűnhet, de én megkedveltem. Vékonykávás, így esztétikailag is korrekt, saját talpa nélkül használom. Két gumilábon fekszik fel és hátul rögzítve, hogy ne bukjon előre.
Tápegység volt villámkáros, így kaptam, megcsináltam magamnak.
A szokásos Vestel alaplap, PC-módban kellően éles képet ad, szokványos célokra nekem teljesen megfelel. Nem élvilágított, hanem rendes hátteres, megvilágítása homogén.
17IPS71 tápegység és LED-meghajtó áramköri felépítése szimpatikus (a darabokban felvázolt rajz kicsit elmebeteg, de Vesteléknél ez így megy). Elenyésző melegedés, vagyis nagyon jó hatásfok. Az alacsony teljesítmény miatt PFC-áramkört nem igényel, nincs is benne szerencsére (egyszerűbb felépítés, kevesebb hibaforrás).
A háttérvilágítás csak három fokozatban kapcsolható és monitorként a legkisebb is erős volt nekem, ezért kezdetben levettem a kontrasztot. Később a LED-áramot csökkentettem a driver-IC körében lévő I_sense ellenállás értékének növelésével. A három PWM-fokozat ezután is váltható természetesen, csak mindegyik halványabb lett.
Ennek következtében a fogyasztás még lejjebb ment és így a LED-ek is kímélő üzemben járnak. Az egész készülék hőtermelése minimális. Eredeti állapotában, maximális világítással persze jobban melegedett, de az alacsony fokozaton már akkor is csak kb. 40 W-ot vett fel. Az áramköri módosítás után ez 20 W körül lehet, nem mértem.
-
-
digikábeles
aktív tag
válasz
Kocska89 #6412 üzenetére
Dehogynem értem, pont ezért nem hagyom magam megvezetni a gyártók által...mitől lenne elavult egy DVB T/C-t tudó FHD készülék? Változott azóta a tévé adás rendszere? Talán majd az UHD hozhat változást, de az még nagyon a jövő zenéje. De ez kicsit off itt, részemről ennyi volt, amit mondani akartam.
-
válasz
Kocska89 #6396 üzenetére
Nah az csucs :/. Akkor a vegen meg orulhetunk is , hogy ment 6 evet? Gyonyoru most vehetek tvet is
Csak az a abj fogalmam sincs, nem kovettem nagyon figyelemmel most a tvek alakulasat, hogy mit lenne erdemes venni... Gondolom felbontas teren a full hd eleg, de panal szempontjabol mit lenne erdemes. Plazma van meg egyalatalan? Vagy a led is mar felnott a feladathoz? Azt halloittam az oled egyesiti a plazma meg a led elonyeit , csak baromi draga...
-
Steve 53
csendes tag
-
axlrose32
őstag
válasz
Kocska89 #4766 üzenetére
Ugyanez a tapasztalatom, kivéve hogy a sharp felesleges védelmek százait iktatja a rendszerbe, ilyen pl. a lamp error figyelés....na hogy ennek mi értelme mikor az inverter vezérlő amúgy is tilt hiba esetén....persze értem én találd ki verd át és akkor mérni is van időd...vagy dobd ki...
A noname vétel kijelző át verzió nálam is működik, nem tapasztaltam eltérést igaz én mindig az eredeti "konfigot" dobom át, mert a t-conokon sok esetben már van minimum egy eeprom és hát nem mindig mind1 mihez készítették a tartalmát...
Olyan is volt hogy a szokásos UE40D503-ra ráfaragódott egy sharp, az ember nem akarta elhinni hogy ez az ő tévéje, annyival javult a kép minősége....
Ellentmondok:
Emberek, ne dobjátok ki a meghibásodott gépeket, ne vegyetek újat, kérdezzetek minket, mindig keresünk gazdaságos megoldást.
Egy 6-8 éves készülék, amiért anno kifizettettek egy fél autó árát és már bizonyítot egy nagygenerál után el fog menni még 6-8 évig. Persze ez csak annál igaz akinek nincs szüksége arra hogy az okostévéjét az okostelefonjáról indítsa a garázsbejáróban miközben elindít egy okosmosást is a 600000Ft-os okosmosógépén, meg lekérdezi az okoshűtőjének okostartalmát.
Annak csak újat tudok ajánlani, meg jó mély zsebet, ha meghibásodik gar után. persze ha nem romlik el közben az okosórája, ami az okosműködése közben elfelejti figyelmeztetni, hogy 380/200 a vérnyomása és emiatt elfelejtődik tárcsázódni a mentőszolgálat....ilyen világot képzelek, meg olyan okosembereket akik majd okosporszívóra próbálnak szájra menni. -
axlrose32
őstag
válasz
Kocska89 #4760 üzenetére
Szia!
Ez a csippanós történet a török vestel bélésekre jellemző szerencsére.
A jó hír az, hogy a legdrágább mainboard is 15 a táp meg 12, szóval sok benne a selejt, de majd három év múlva amikor már nem garanciában cserélik, akkor nem kell olyan mélyen a zsebbe nyúlni mint pl. egy ledes sharp esetében.
Majdnem lefordultam a múltkor a székről, mainboard az egyik nagy forgalmazónál 2280000 áfával.
A tévé felsőhangon ér vagy 80-at.
Szóval fogyasztói szempontból nem igazán fikázható a török alapokon nyugvó orion , jvc, technika, alba meg kitudja még hány fantázianevű "lom"
Van ettől rosszabb is, amikor ugyanilyen fantázianevű készülékek beszerezhetetlen beazonosíthatatlan alkatrészekből épített kínai űrtechnikával készülnek...na az egy rémálom. -
ElGatto
aktív tag
válasz
Kocska89 #4760 üzenetére
Hi!
Az a baj, hogy a tv már fél éves így nem fogják az árát visszaadni. Esetleg akkor lehet levásárolni gondolom, ha képtelenek a javításra. Így gondolom várhatok heteket mire kiderül.
Amúgy Tesco - s szintén ez is. Bakker mi meg gondoltuk a JVC mégiscsak jobb lehet mint a Technika... -
axlrose32
őstag
-
MADKING
tag
válasz
Kocska89 #2460 üzenetére
"Szerintem az első írásomból lejön azért valamit konyítok a témához."
ne vedd sertesnek, de a kijelzonek semmi baja, ott mas lesz a gond.
Ha nem sikerul megoldani jovoheten. Elso lepesbe osszes elektrolit kondenzatorokat csereld ki. 80% az osszes monitornak az a baja, maradek 20% az a mi tulfesz illetve anyag hiba esetleg forrasztas. -
MADKING
tag
válasz
Kocska89 #2447 üzenetére
akkor dugd ra szamitogepre es ugy csinalj kepet, mert lehet hogy csak zavar van az eroben
amugy ugy kell vasarolni hogy latsz is mit veszelde mind1 lenyeg az hogy nem jo
amugy meg az elko kondiktol kezdve vezerloig minden lehet
de ha raksz kepet vin asztallal az is tobbet mond mint kihuzott kabellel -
axlrose32
őstag
válasz
Kocska89 #1637 üzenetére
Esetleg garanciát nem vállaltak rá?
Mert ha igen, akkor sztem vissza lehetne kérni a pénzt.
Bár ha megbontottátok, akkor necces.
Ha ki van vágva a cof-ból, akkor ez a hiba már akkor is megvolt amikor elhoztad.
Nem értem miért hoztad el....
Megkérdezem a kijelzőt, jellemzően 120 környékén lehet beszerezni, de meglátjuk, hátha van akció.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest