- Magisk
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
eladocuccaim
junior tag
válasz
csanady97 #34092 üzenetére
Imádom, hogy mindenki hogy megbolundult ettől az egésztől, és vadabbnál vadabb ötletekkel állnak elő. Pár éve amikor alapból ennyi volt a kamat, akkor nem tiporták így egymást az emberek hitelért
Ebből megint az lesz hogy átlag wage slave-ek ész nélkül vesznek “befektetésre” ingatlant, úgyis ki lesznek majd mentve mindenféle kamatstoppal meg moratóriummal. -
TrollBalint
addikt
válasz
csanady97 #33495 üzenetére
Csinálhatsz olyat is, hogy bemész néhány bankba, megkérdezni, hogy nézzetek egy hitelkalkulációt. Akkor látod ténylegesen, hogy mennyi hitelt kellene fizetned, mennyi maradna. Illetve, lehet azt mondja a bank, hogy nem is ad hitelt...
Esetleg még kalkulálhatsz 30-35 éves (nem tudom mennyi a max) futamidőre is hitelt, akkor valamivel alacsonyabb a hiteltörlesztő, és néhány év múlva meg kiváltod a hitelt egy másikkal és remélhetőleg addigra a fizetésed is magasabb lesz, még könnyebb lesz fizetni.
De ezt az opciót is inkább akkor mondanám, ha nem a fizetésed fele megy el hitelre, mert az azért tényleg sok. Ha kiszámolod, most 200-250-t tudsz félretenni, kb. a fizetésed 1/3-a. A hitel mellett legjobb esetben is megfeleződne és ha bármire kell pénz, azt ebből a havi ~100-ból kell összespórolni. (mondjuk lakásfelújítás, ablakcsere, akármi...) -
MrCsiT
addikt
válasz
A 290e/hó törlesztőhöz kalkulálj valami hitelfedezeti biztosítással is (kb. 12e/hó lehet) és azzal, hogy a bank nemigen fog az ingatlan értékének olyan 80%-a fölé hitelezni, már csak azért sem, mert tipikusan a hitel 120%-át dobnák fel jelzálog értéknek a tulajdoni lapra, és nem bánnák, ha érne is annyit, hehe.
E mellett én kifejezetten jónak tartom a minél hosszabb idejű hitelt, az inflációs hatás miatt.
Szerintem:
0. amit itt javasoltak, keress meg egy hitelközvetítőt, agyaljanak ők helyetted, hogy lesz ez a legolcsóbb Neked;
1. ha tudod, told kintebb az időtávot 30 évre: így a törlesztőnél megmaradó pénzed kezd el szigorúan felhalmozni, hogy egyrészt abból tartalékod legyen arra az esetre, ha valamiért nem tudnád a bevételedből fizetni a hitelt; Plusz ha lesz már 1 évnyi törlesztőre tartalékod, ami fölötte gyűlt azt akár elő is törlesztheted, HA állampapír (azaz, kockázatmentesnek minősülő befektetés) több kamatot nem hoz, mint amit tőled kér a bank. (mert akkor jobb ötlet használni a Bank pénzét.)
Így végül jó esetben hamarabb végtörlesztesz majd, mint a max futamidőd, rossz esetben pedig nem állsz ott pislogva.
2. vegyél mielőbb, mert drágulni fog (legalább az inflával) de első lakást vagy házat nézz (akár környező, élhető faluban) és ne valami palotára gyúrj, mert nemcsak megvenni költség, de lesz rezsi is.
2A: értem, hogy jó dolog 10 perc alatt beérni a melóhelyre, de még Pesten is sokan utaznak akár 1 órát (csak oda) a munkahelyre, azonban így sokkal olcsóbban tudhattak venni valahol lakást vagy házat egy olcsóbb lokációban.. Arra kell figyelni, hogy milyen a lakóhely város élhetősége (lakosságra és életfeltételekre), plusz, hogy lehetőleg legyen kötött pályás közlekedés.
3. már előre tudd meg,mennyi illetéket és hogyan kell fizetned, mert az is költség lesz, ráadásul az állam kíméletlenül levonja, nem sumákolható el.
4. ha használtat veszel, biztosan kell rá költeni. Tipikusan, amit elképzeltél összeget, annak a kétszeresét tervezd erre, mert akkor talán, nem nézed be nagyon az összeget.
5. ha használtat veszel, érdemes egy szakértő 60-100e-s díját megfizetni, hogy nézze át, ha van erre idő. Ha ismrőstől vennél, akkor pedig az összes közüzemi óra fizetett voltát meg kell követelni (ún. nullás igazolást).Sokan idegenkednek 20+ millás hitelt felvenni, de ha átgondoltan, tartalékokkal tervezve teszed ezt, rendben lehet ez.
Itt a topicban adnak tanácsot ha kérsz, kérdezz bátran.
-
Qtya123
őstag
válasz
Nem tudom mekkora ez az 53 milliós ingatlan, én elgondolkoznék azon, hogy olcsóbbat nézni első lakásnak, mert ez így egyszerűen a végletekig ki van maxolva.
300e Ft feletti törlesztő+rezsi+élet.... Hát... Bármi van, instant szivattyú.Árban lejjebb menni Debrecenben nem egyszerű, lévén alap panel 50 milla ott is már... De szerintem ilyen 43-48 nm magasságában vannak az 53 milla helyett úgy 43-45 milla körül vállalható lakások első otthonnak. Ha 7M önerőd van, akkor kb 36-37 millió hitel kellene, még az is elég combos törlesztő, de mégsincs annyira kimaxolva a fizetéshez képest.
(Egyébként tipikusan azokat a számokat írtad le, amiket szoktam mondani, mikor köpködik a 3-400e Ft-ot keresők a 600-700e Ft-ot kereső fiatalokat, akik első lakás vásárlás előtt állnak, hogy húde könnyű nekik. Ugyanezt szoktam mondani, hogy albi+élet mellett ezek az emberek 200e körül tudnak félretenni. Ami még 2018-19 körül elfogadható volt lakás önerő gyűjtésre, de manapság már csak jóformán az helyben topogásra elég és pont annyira, hogy az infláció mértékével tartja ugyanazon a szinten a gyűjtögetőt, de a pénze érdemben nem nő, szóval kb mindig ugyanannyira van a lakástól).
-
Madwe
nagyúr
válasz
Ugyan most ár a 40 év alattiak első vásárlására ha minden igaz 10% önerő is lehet a minimum, azonban azt nem tudom a bankok ezt ténylegesen meg is adják… illetve eleve kérdés az értékbecslő hova becsülné az ingatlant.
amúgy mi tart vissza attól hogy egy netes alkuszt (pl bankmonitor)? Ők pontosan el fogják mondani melyik banknál mire számíthatsz, s hol érdemes próbálkozni - amúgy célszerű alkusszal hitelt intézni eleve, mert jobb ajánlatokat tud neked adni mint amit te elérnél az utcáról beesve
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Emotiva BasX A2m + Airmotiv B1 + Norstone Stylum 2 + Ajándék
- Nintendo Switch OLED - Atmosphére - 256 GB - gyönyörű állapot - minden tartozék - ingyen játékok
- Új (bontatlan) 512 Gb OLED Steam Deck eladó
- RTX 2060 6GB DDR6/ garancia/ ingyen foxpost
- EVGA SuperNOVA 850 G2 850W 80+ Gold teljesen moduláris tápegység garanciával
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 Ultra /Kártyafüggetlen / 12/256 GB / 1Év garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest