Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
westlake #419 üzenetére
Tulajdonképpen most azt állítod, hogy nem lehetne "elérhető" áron legyártani (akár home-made, akár egyedi megrendelésre pár 1000-es tételben), hogy azt pl az i9 tulajok ki tudnák fizetni.
Értem...
Vagyis lehet mégse
Becslésed szerint kéne 100.000db ilyen hűtő, legyen mindegyiken ~60USD haszon.... másfél milliárd forint nem elég, hogy foglalkozz vele?
-
westlake
félisten
válasz
#74018560 #418 üzenetére
A deliddereket magánemberek tervezték és home-made gyártották. Bármilyen hűtőt pedig gyárak gyártanak és egy gyár nem fog "pár" darab skalpolt CPU miatt egy olyan hűtőt tervezni, ami semmi másra nem jó, csak egy adott szériára. Ha van is mondjuk a világon 1M darab skalpolt CPU, abból eleve minden 10. ember mondaná, hogy neki kell egy ilyen hűtő. Mondom, amiről beszélsz, az nem piac egy gyártónak. Nem is értem, hogy miért beszélünk erről.
-
westlake
félisten
válasz
#74018560 #416 üzenetére
Dehogy kezdenék csak azért leszedni az emberek az IHS-t, mert lenne direkt hűtő hozzá. Ezt nem gondolhatod komolyan. A legtöbb ember nem fogja kockáztatni a CPU garanciáját, hogy nyerjen 10-15°C-t. A piac azt jelenti, akik megveszik a gépüket és soha többet nem nyúlnak bele. Azok a userek, aki a fórumokon beszélgetnek a hőmérsékletekről a piac egy elenyésző hányada!
Lehet, hogy nekünk az IHS leszedése "természetes" dolog, de 100 felhasználóból 95-nek nem az. -
törölt tag
-
westlake
félisten
válasz
#74018560 #414 üzenetére
Ezt nem igazán értem. A maggal eleve nem érintkezhetne, hiszen minden esetben ott az IHS. Azért egyik gyártó sem fog egy komplett új rendszert tervezi és árusítani, mivel néhány ember leszedi a CPU-ról az IHS-t. Ez egyáltalán nem általános. Ez nekik nem piac. A direct contact IHS is csak annak jó, aki LN2 pot-ot használ, mivel ott "bármeddig" rá lehet szorítani a potot a hűteni kívánt felületre. Bármilyen más esetben valamilyen módosítást kell végezni azon a hűtésen, ami normál használatra (IHS) van tervezni.
-
törölt tag
Jöttem egy jót beszólni
Szóval furcsa nekem, hogy nincs még olyan vízhűtés, amit közvetlen a magra kéne rárakni. Tehát a fűtőfolyadék érintkezne az IC-vel, nem ez a plusz 4 rétegű bohóckodás. -
westlake
félisten
-
Thrawn
félisten
A Phenom I-esek is "forrasztva" voltak már, csak melegítéssel lehet leszedni róluk a kupakot. A magon maradt fölös pasztát legtöbb esetben finom csiszolópapírral szedik le. A tapasztalatok szerint nem éri meg levenni róluk a kupakot, jobb eredményeket lehet elérni polírozással (CPU - hűtő egyaránt).
-
oPalRx7
aktív tag
ojvé, sokmindenhogy kerestem a topicot, de csak nem lett meg
akkor leírom a tapasztalatom
(más ne essen a hibámba )
A mod alanya, egy AMD Phenom II 955 Black Edition c2.
Indoklás a mod-ra:
vízhűtéssel hűtöttem, és akármit is tettem, mindig volt egy ugrásszerű melegedés a terhelés megindulásakor. persze ez természetes, csak gondoltam hogy ez jelentősen csökkenthető.AMD ihs-ei ugye durván 2-3mm-es rézlapok aminek a pereme még vállasra is van marva (ott van 3mm). szilikonnal van körberagasztva a PCB-hez, valamint középen a magnál jó minőségű hővezető anyag tölti ki az ihs és a mag közti teret.
a régebbi amd processzoroknál még nem alkalmaztak semmi különleges anyagot, gyakorlatilag körbe kellett vágni (nem mélyen, hisz akkor a mag melletti alkatrészek is sérülnek) a szilikon ragasztást, majd a magról finom feszítéssel lejön az IHS.
sajnos én is ezek az információk mentén kezdtem az ihs eltávolítását.
Phenom I esetén nem tudom, lehet az is hogy csak a Black Edition modellek kiváltsága, de különösen jó minőségűnek tűnő pasztát alkalmaztak. hátránya az, hogy szinte forrasztóónként (még látszatra is az) hőre lágyul, egyébként meg elég szilárd halmazállapotú.
ha a processzor IHS-e le is válik, visszamarad a magon egy réteg ebből a dolgoból, és az utólagos eltávolítására nem találtam még módot.
esetemben még a régi fajta pasztára készültem, és a kelleténél nagyobb erő (vékony penge helyett vastagabb szikével is feszítettem) inkább a mag és a pcb kapcsolata volt a gyengébb halk roppanás kísérte az utolsó mozdulatot akkor már mindegy volt
utólagosan persze lemelegítettem, de az eredményről nem tudok már meggyőződni.
eredményem:
ha sikerült is volna teljesen jól eltávolítani az IHS-t, a visszamaradó "ón-paszta" csúnyán elrontotta volna a mag- és a hűtés kapcsolatát. biztos rontottam volna a helyzeten.
Ha sikerül ezen változtatnom, még egy újabb postban mindenképp közlöm az eredményem -
mjanos1
csendes tag
Kibővítem az előbbi hozzászólásomat: pár hét múlva újra túl magas, 110 fokos lett a proci teljes terhelés mellett. Rájöttem hogy az eredeti gumiragasztó a proci és a kupak között túl vastag lehetett, és ezért az újrapasztázás után is vastag pasztaréteg maradt a processzormagon, és ez pár hét alatt kifolyhatott. Megoldás: a ragasztóréteget a processzor nyákjáról is és a kupakról is szikével levágtam. Igaz hogy így kicsit csúszkálni tud a kupak a magon,mert nem szorul rá a ragasztórétegre, de legalább alaposan rászorul a magra. És tényleg, újrapasztázás és összerakás után tökéletes lett a hőmérséklet, még az előző pasztázástól is kisebb, és már több hete is jó. Arra kell csak vigyázni, hogy a procihűtő visszarakása közben könnyen elcsúszik a kupak, én egy csavarhúzóval toltam a helyére még a procihűtő teljes leszorítása előtt.
-
Davidof92
senior tag
válasz
animatrix11 #404 üzenetére
Körbe borotvapengézed, aztán csavarással megpróbálod leszedni a kupakját. Van egy olyan rész ahol nincs ragasztás, ott el tudod kezdeni. Vigyázz, a penge éles ám
. Egyébként én hallottam olyat, hogy ezeknek az újabb 775 prociknak már nem pasztázva van a kupak mag közötti rész, hanem ragasztva
. Ha megcsinálod, csinálj már róla képeket légyszíves.
-
mjanos1
csendes tag
Én is sikerrel végrehajtottam egy egy éves AMD64-es kétmagos proci újrapasztázását.
A közösség okulására leírom tapasztalataimat, mert az elején én is ilyen fórumokból merítettem bátorságot.
Mindenekelőtt leszögezem hogy egyszerű és biztonságosan végrehajtható művelet. Az előző #280-as hozzászólást megerősítem - hagyományos borotválkozáshoz való zsilettpengével lehet csak kupaktalanítani. Más helyeken olvastam tapétavágó szikét is, de az nem lett jó, mert vastag a pengéje, és a kupak alá 4-5mm(!!) mélyen kell bevágni, de a szike csak max. 2mm-re ment be.
Én úgy csináltam hogy a pengét a kupak alá dugva a procit többször is körbevágtam és egyre mélyebbre mentem a pengével. A végén már lehetett érezni hogy helyenként könnyebben mélyebbre csúszik a penge - ott már átvágja a gumiragasztót, ez olyan 2-3 mm széles rétegben van a kupak alatt. Itt már vigyáztam, hogy ezen túl mélyebbre ne szaladjon a penge az SMD alkatrészek miatt. Még párszor körbejártam a pengével a kupak alatt és meggyőződtem hogy mindenütt átvágtam a ragasztót. Itt meglepődtem, mert a kupak nem akart lejönni. Csak erősebb feszegetés után ugrott fel, mert a gyári pasztázás mint egy cementréteg meg volt keményedve és a maghoz ragasztotta a kupakot. Lehet hogy ha oldalirányban vagy csavarással nyomom meg a kupakot, könnyebben lejött volna.
Mindenesetre nem túl nagy feszítés után lent volt a kupak. Láttam, hogy egy-két foltban nem jól érintkezhetett ez a kiszáradt-bekeményedett gyári paszta a maghoz. Alkoholos papírtörlővel könnyen lemostam a régi pasztát és tettem rá újat.
Most derült ki, hogy az Arctic Cooling Freezer Pro hűtő eléggé lazán szorul csak rá a kupak nélküli magra, és mivel álló toronyházban van az alaplap, nem mertem így hagyni. Visszaraktam rá a kupakot. Nem kell visszaragasztani mert az eredeti ragasztógumiréteg szépen visszafekszik a helyére.Most mondom el, hogy miért is kezdtem neki a kupaktalanításnak: a proci egy éves garanciaidő után kezdett túlmelegedni és kikapcsolt a gép 10-20 perc erős terhelés után (játék futtatása). Kis terhelésnél nem volt baj, ilyenkor alig melegedett. Mondták hogy valószínűleg kiszáradt a hőpaszta a mag és a kupak között. Everesttel mértem a hőmérsékletet és közben futtattam az Everest terhelőprogramját: az 1.mag 80 fok, a 2. mag 102 fok körül járt. Így érthető hogy játék közben kikapcsolt. További fontos érv: amint a terhelőprogramot leállítottam, fél másodperc alatt leesett a 2.mag hőmérséklete a 80 fok közelébe, majd mindkét mag együtt pár másodperc alatt lehűlt a 40fok közelébe. Ez bizonyítja hogy rossz hővezetés van a mag és a tok között, és a mag kis hőkapacitása miatt ilyen gyors az ingadozás.
Miután újrapasztáztam és összeraktam az 1. mag 67 fok a 2. mag 72 fok körül mutatott ugyanúgy mérve, mint az előbb írtam. Azóta játék közben is stabilan megy a gép, pedig előtte azt hittem hogy új procit kell venni
Tanulság: érdemes újrapasztázni, ha gyanúsan magas a maghőmérséklet, és gyorsan ingadozik.
-
animatrix11
őstag
üdv
van egy rossz E5200es procim hogy lehet leszedni a kupakját? meg akarom nézni a "lelkét", szikém nincs itthon
-
törölt tag
Ha valaki hűtőt keres a gyári helyett a kupaktalanított am2-es amd-jére, akkor annak üzenem, hogy az AC Freezer 64 Pro gyönyörűen passzol rá!(az előre fel kent pasztát vagy pasztából le kell szedni)
-
Bohus
aktív tag
Athlon 64 4000+ procim van. Semmi gondom nem volt vele, de az Everestben feltűnt, hogy az egyik mag 5-8 (jellemzően 7) fokkal magasabb hőmérsékletű, mint a másik. Utánajártam, az esetek többségében ez a különbség 2-5 fok, és nem hagyott nyugodni a dolog, az az érzés bújkált bennem, hogy talán nem tökéletes a gyári pasztázás. Aztán amikor valahol rábukkantam egy kupaktalanítós videóra, hozzáláttam. Aki hasonló lépésre szánja el magát, három dologra figyeljen oda mindenképp:
- úgy fogd a procit, hogy a lábak ne görbüljenek
- ne ereszd be a pengét túl mélyre, az SMD-k sérülhetnek
- ne vágd el az ujjadNos, olyannyira figyeltem az első kettőre, hogy a harmadikba sajnos belefutottam, (másodszorra már rutinmunka lenne
).
Az érzésem beigazolódott, durván a lapka közepén egy kis rész fényesen csillogott, pasztamentes volt. Kupaktalan módban nem végeztem tesztet, a hűtőrögzítő semmit sem szorított, mivel az IHS kb. 3mm vastagsága nagyon hiányzott neki, inkább a visszakupakolás mellett döntöttem. Rögzítéshez szilikont használtam, hűtőpaszta: Wolf's TS 580. A magok közti 5-8 fokos eltérés lement 1-4 fokra, a lap által mért hőmérséklet is csökkent 3 fokot, bár ebből valamennyi betudható a környezeti hőmérséklet változásának is, amit sajnos nem monitoroztam.
Összességében nem érte meg a fáradozást a beavatkozás(bár ezt lehet hogy csak az elvágott ujjam miatt mondom) habár azóta nyugodtabban ülök a gép előtt, most már ugyanis tudom, hogy mi van a kulisszák mögött. -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
westlake #399 üzenetére
Mondasz valamit. Bár affene tuggya.
Nekem ami volt ES-em eddig az már polírozva került hozzám. Mindenestre nem sok Core2-t láttam eddig aminek normális IHS-e volt. Mondom,ennek viszont egész korrekt
De majd elválik,ha jól megy akkor lehet azért fel lesz polírozva mert akkor ugyis marad hosszabb ideig nálam,és akkor nem érdekela garancia .... -
westlake
félisten
valasz erre:
kizartnak tartom, hogy az intel a par centes ihs-t ne tudna normalisra legyartatni.. eleg nevetseges lenne.. sokkal valoszinubb, hogy ezzel probalnak (valamilyen szinten) gatat szabni a tuningnak.. pl. az es yorknak majdhogynem tokeletes volt a kupakja(es a legtobb es procinal is ugyanez a helyzet)
-
Feri85
csendes tag
Ahogy látom eléggé leült a topik, azért megosztom tapasztalataimat, hátha érdekel vkit:
Nos, adva volt egy 939-es x2-s felezett toledo magos proci (3800+).
Elég jól tuningolható (2,8-at léggel kihoztam belőle), cserébe rohadtul melegszik.
Miután áttértem vízhűtésre 2,9-et is viszi kényelmesen, valahol 2950 körül van vége, fölötte sehogy sem tudtam stabil működésre bírni. (3g-án még bejön a win, 3,1-en bios post)
Ami érdekes volt, h a két mag között stabil 10-11 fokos különbség volt terhelt állapotban.
Gondoltam esetleg a pasztázás lehet az oka, úgyhogy neki is álltam, leszedni a kupakot.
Végül kiderült h nem ez a probléma.
A procit visszarakva a különbség megmaradt, illetve nyertem vagy 4-5 fokot, meg egy kis tapasztalatot.
Nem gondoltam volna, h ennyi gyártási hiba vagy minek nevezzem van a két mag között.
Vagy egyáltalán mi okozhatja ezt a különbséget?
Üdv, Feri! -
Neked is, és moongoose-nak is: A teljesítmény a frekvenciával linerárisan, a feszültséggel négyzetesen nő. Ha az amdcompare-en összevetsz két procit, a nagyobb órajelűnek valószínűleg kisebb lesz a feszültsége.
Persze az is belejátszik, hogy az AMD-nél a TDP a legrosszabb esetre szól, amit egy egész termékvonalra adnak meg. Tipikusan a legnagyobb teljesítményű használja ki ezt a keretet, a gyengébbek meg nem. Konkrét fogyasztási adatok egy-egy adott K8 prociról itt: [link] -
(Bundás)
addikt
Valaki jártas a kupak visszahelyezésében? Adott egy példány, ami eléggé kemény hőmérsékleti adatokat produkál, miután szilikonnal vissza lett ragasztva a kupakja. Alapsebességen terhelve 48 °C-os értéket vesz fel Freezer 64 Pro-val, tuning esetén ez jóval feljebb szökik. Amúgy stabil meg minden, de ez a hőmérséklet aggasztó. Kipróbáltam másik alaplapban is, azzal is ezt míveli.
-
D@ni88
addikt
hali, én még fél éve próbáltam kupaktalanítással, aztán a 2,5ös celeronom bánta, mert egy kicsit felhasította a szike a nyákot...
ilyenkor lehet vele valamit kezdeni? -
Addig én is értem, hogy valamelyest növekszik a feszültség, freki növeléssel, de ez ugye kutyát nem érdekel, egy jó hűtő esetén.
Nem mindegy nekünk, hogy pld 40 vagy 42 fokon ketyeg az a nyomorult processzor.
Ha feszt emelünk, akkor már látványosabb a dolog.
Előbb éri el a tuningolni vágyó emberke, az alapfeszes tuningot, minthogy óriási mértékben megnövekedne a hőtermelés. -
04ahgy
nagyúr
Rive!
Neked is igazad van, szépségeset írtál.
De azt nem fogadom el, hogy kapcsolóüzemben ne számítana a ß, mert igen is számít... Ettől függ ugyanis a telítésbe vezérléshez szükséges bázisáram.
De a lényeg még mindig csak az, hogy akár frekvenciát, akár feszültséget növelsz, nő a hőmérséklet...
Viszont jön az újabb kérdés: Ekkor meg hogy is van az, hogy az AMD pl. az Athlon 64 3000+ és az Athlon 64 3800+ TDP-jét is 67W-ban adja meg (Venice esetén)? Most a kisebbik fogyasz annyit, és a nagyobb többet? Vagy a kisebb eszik lényegesen kevesebbet, mint a nagytestvére?
HGyu -
dokar
addikt
bazz, annyi már itt az off, hogy lehet haza megyek és leszedem a ''3000+''-om kupakját
vajon hány fokot segítene ez egy 51W-os procin Zalman 7000CU alatt? -
X@b3e
addikt
Aztaq.... Kezditek itt fizika órával, most a nyelvtan után a nyelvújító szakkörnél járunk?
-
westlake
félisten
sajnos en csak processzorokat venni, biost allitgatni, forrasztgatni, meg screen shot-okat tudok csinalni.. en nem ertek semmihez ilyen szinten
-
Rive
veterán
Jó, hogy megpróbálod matek-alapon közelíteni a dolgot, de itt nem olyan fajta tranyókról van szó, amiknél az áramerősítési tényező jelentene valamit. Kapcsolóüzem rulez
Egy tranyóra vetítve arról szól a dolog, hogy egy átkapcsolás alatt a vezérlővonal illetve a rá kapcsolt tranyók kapuelektródái (ez szumma kapacitásként közelíthető) felvesznek valamennyi töltést, amit a következő átkapcsoláskor megy a 'kukába', azaz a földbe. A felvett töltés függ az üzemi feszültségtől és az összkapacitástól. Q=UC.
Ebből az áramot a frekvenciával való szorzással kapjuk. I=fUC -> p=fUUC
Konkrét esetben ehhez egy csomó kiegészítő tag jár, meg a kapacitást se ismerjük, ugye: így jobb, ha az ember szimplán arányokkal számol, és az öszes járulékos tagot belnyomja egy (ismeretlen) konstans alá. Azaz p arányos fUU. Kész.
Ehhez jön még néhány másik (statikus) tényező, szivárgási áram, effélék. Természetesen ezek is függnek jónéhány dologtól, de adot proci, tuning esetén a dinamikus rész a döntő tényező.
[Szerkesztve] -
dokar
addikt
Kérem a kedves fórumtársakat, hogy a fizikai számítással alátámasztott bizonyítást fogadják el...
Én elfogadom.
De ennyi is elég lett volna:
''a tranzisztorok nem végtelen jó áramerősítő eszközök, következésképpen a kapcsolóüzemhez is vezérlőteljesítmény szükségeltetik. És mivel az áramerősítési tényező (ß) a frekvencia növekedtével csökken, így nagyobb vezérlőáram kell...'' -
Rive
veterán
válasz
westlake #345 üzenetére
mivel a mhz emelese nem vonja maga utan a faszultseg emeleset is, miert kene jobban melegednie a cpu-nak, mint alaporajelen?
Azé, vazzeg, mer' a CMOS jellegű cuccok fogyasztásának dinamikus része jó közelítésben egyenesen arányosa az órajelenként átbillenő tranyók számával, az órajelfrekvenciával, illetve négyzetesen arányos az üzemi feszültséggel.
Levezethetem apróra is, de inkább nézz utána. -
04ahgy
nagyúr
Jaja, annak adok igazat, aki a frekvencia emeléssel emelkedő hőtermelést támogatja...
Álljon itt a következő, közelítő képlet, mely néhány tíz százalékos emelésre még alkalmazható:
P(t) = P(o) * [ U(t) / U(o) ] ^ 2 * [ f(t) / f(o) ] ^2
P - teljesítmény, U - feszültség, f - frekvencia.
A (t) index a tuningolt, a (o) index az alapállapotot jelenti... Látszik, hogy minden feszültség emelés nélkül is nő a felvett teljesítmény, ha növeled a ferkvenciát. Következésképpen az eldisszipált teljesítmény is...
Sajnos ez így van, és ezt nem egyének döntik el, hanem a kvantummechanika, az atomok és elektronok viselkedése...
Szintén egyetértek az előttem szólóval, a tranzisztorok nem végtelen jó áramerősítő eszközök, következésképpen a kapcsolóüzemhez is vezérlőteljesítmény szükségeltetik. És mivel az áramerősítési tényező (ß) a frekvencia növekedtével csökken, így nagyobb vezérlőáram kell...
Nagyobb fekvencián továbbá automatikusan nőnek a kapacitív veszteségek is, hiszen
R(C) = 1 / (2 * pi * f * C) R(C) - kapacitív ellenállás, f - frekvencia, C - mindenképpen jelen levő, és állandó(!!) kapacitások. Tehát, ha a frekit növeled, akkor nő az áramfelvétel az ellenállás csökkenése folytán. Még állandó feszültségnél is.
Kérem a kedves fórumtársakat, hogy a fizikai számítással alátámasztott bizonyítást fogadják el... Aki érti és átlátja, az még meg is védhet.
HGyu
[Szerkesztve] -
dokar
addikt
-
vedini
őstag
válasz
westlake #346 üzenetére
beszéltem már coolalerrel, korrekt arc, nem is a szavahihetőségével van gond,
csak bennem más kép alakult ki a conroe-ról ,mint amilyen tesztek megjelentek az xs-en
hazai tapasztalatok mást mutatnak, igen csak frankó példányokat teszteltek az xs-en abszolut nem reprezentatív
természetesen még így is nagyon jó ez a proci (jobb mint x2)
látom módosítottál a nem a fesztől nő a hőmérséklet, szerintem léggel azér több mint elhanyagolható a különbség, de majd kifaggatom coolalert -
westlake
félisten
inkabb ismerned el, hogy nem allja meg a helyet, amit mondtal..
''tök durva, anno jött ez a core 2 porhintés, hogy coolaler 4ghz-en járatta a conroe-t léggel,''
ez a mondatod egyertelmuen azt jelenti, hogy coolaler nem mondott iagazat, amikor azt allitotta, hogy szobahomersekletu levegovel hutott egy 4ghz-en jaro core2-t..
nagyon egyszeru igaztalansaggal vadolni valakit, foleg ugy, hogy nem is tudja az ''illeto'' megvedeni magat, mert nem is tud a dologrol.. mert neked nem adatott meg, hogy ilyen cpu-d legyen, meg nem kell irigykedni...ez a magyar mentalitas.. hajra magyarok!
[Szerkesztve] -
westlake
félisten
nem errol volt szo.. mindegy hogy terhelt, vagy terheletlen allapot.. jelen esetben.. ket dolog adott.. az alapfeszes tuning, es a feszemelt tuning.. mivel a mhz emelese nem vonja maga utan a faszultseg emeleset is, miert kene jobban melegednie a cpu-nak, mint alaporajelen?
te meg sosem tuningoltal cpu-t? (northwood, venice, san diego)
ja, meg mielott ebbe kapaszkodnatok.. termeszetesen nem arra gondolok, hogy egy fokot sem no a hotermeles, ha 50%-al noveljuk a mukodesi frekvenciat..
erre az esetre tokeletesen jo az elhanyagolhato szo.
[Szerkesztve] -
westlake
félisten
e nannak csak orulni tudok, hogy vegre az intel valami olyan megoldast talalt ki, ami majdhogynem tokeletes hoatadas szempontjabol.. raadasul megnehezitettek az atkupakolo mesterek munkajat is... ket legyet utottek egy csapasra..
-
westlake
félisten
koben rajottem arra, hogy valoszinuleg azert tokeletes az intel forrasztos megoldasa, mert minttudvalevo, ha a rezet a megefelelo hofokra melegitjuk, akkor az on tokeletesen ''raolvad''..
nem maradnak ki kis helyek, nem maradnak buborekok.. mind a maghoz, mind a kupakhoz tokeletesen kapcsolodott a fem vezeto.. ez olyan, mintha kiiktattak volna egy felesleges anyag-anyag kapcsolatot, ami ront a hoatadason..
jo poen a kupaktalanitas, de sajnos jelen esetben semmi ertelme
szerintem meg akkor sem lenne, ha pl. kiiktatnank a kupakot es egy vizesblokk egybol a magra kapcsolodna
[Szerkesztve] -
#gab_
őstag
hm van itt egy Winchester magos 3000+
kupaktalanítom én is -
Whaskes
senior tag
csatlakozom a clubhoz
most kupaktalanítottam a 3000+ os e6 os venicemet
mivel kéne majd visszaragasztani ha esetleg kéne?
eléggé sufnin modoltam
egy új borotvapengét kaptam szét.
baromi erős ragasztó volt
aztán felfeszítettem óvatosan egy nagyon kicsi csavarhúzóval
[Szerkesztve] -
Dare2Live
félisten
válasz
westlake #313 üzenetére
a képeken úgynézki mintha a kupak réz lenne csak pl nikkellel a végén bevonták volna.
jóllátom?
ha igen akkor a felső réteg nikkel eltávolítása (proci kupakjának lepolirozása) viszont tuti jelen pár Ct. (+1 fölös hőátadó réteg megszünik ami ráadásul szarul is vezet + a rézlap is picit vékonyabb lesz.) -
Overlocker
veterán
válasz
westlake #320 üzenetére
polírozásra mondtam..
Kinnt is tesztelt egy srác, én is utánaolvastam. A lényeg, nem sok különbség volt a polírozott és a kupaktalanított core 2 között hőmérsékletben,sőt talán rosszabb is volt a kupaktalanított vmiért, ezt én se értem igazából, ezért nem is szedem le, valószínűleg majd polírozom,ha szükséges..
Amúgy grat..,sajnálom hogyha félreértettél..
[Szerkesztve] -
westlake
félisten
válasz
Winner_hun #321 üzenetére
nem, nem poliroztam.. ha kozepen nyomva polirozom, akkor hogy lehetne domboru?
-
westlake
félisten
ennyivel nem vezetheti jobban a hot, mint a hopaszta..
meg el is hinnem, hogy tenyleg jobb megoldas ez a forrasztas hoatvitel szempontjabol, mint a pasztazos kenegetos, de over is azt mondta, hogy valakinek ez 7-8 fokot jelentett..
vagy ezt a polirozasra mondta volna?
annyi biztos, hogy joval melegebb igy a cucc, mint gyari formajaban
azt nem is neztem, hogy xs-en mit irtak errol.. lehet at kellett volnanezni
[Szerkesztve] -
westlake
félisten
tok erdekes.. lepoliroztam az e6400 magjat, de meg minig joval magasabba homerseklete, mint mielott leszedtem volna a magot.. gozom sincs, mi baj lehet..
-
westlake
félisten
mivel mar megint olyan dolgot akartam ami teljesseggel ellenkezik a forum szabalyzataval, kenytelen vagyok/vagyunk itt folytatni a core2 kupaktalanitas dolgot
[link]
meg ott tartok, hogy mikent is lehetne a magrol eltavolitani maradektalanul a trutyit, kaptamegy olyan informaciot, hogy polirpapirral kene probalkozni.. mivel alapbol nem ugrok neki egy core2-t szetdorzsolni, elokaptam egy regi a64-et..
ezen a kepen az lathato, mennyire ''sima'' a mag felulete (nem, eletlen az a resz!)
[link]
a kovetkezo kepen azt probaltam lefenykepezni, hogy polirozas utan hogy nez ki a mag felulete.. meg kozel sem tokeletes a polirozas, de ez is jobb, mint ujonnan volt..
[link]
es vegul, hogy mennyivel javult a dolog.. azelozo kepen hiaba latszik sokkal karcosabbnak a magfelulete, mint gyarilag, a vegeredmeny megis jobb
[link]
igen, ezaz utolso kep ugyanaz a proci, mint azelozo karcos magu
[Szerkesztve] -
orbano
félisten
Sziasztok! Nem tudom hol kérdezzem ezt meg, talán itt jó lesz: nincs véletlenül valakinek egy fölösleges s478-as p4 procira való kupakja (ha jol tom, ez kell yonah procikra is)?
-
Ádyka
őstag
válasz
Chieftec #310 üzenetére
Az előző procival (k6-2 400@ 4,5x124= 560 Mhzen) win98 alatt simán ment egy DivX, sőt, még visszafojtva 350 Mhz-re is, tökéletes volt, DVD-t akkor nem próbáltam. Ez a konfig kapott egy XP-t 384 Mb SD társaságában, és már 5,5x100Mhz-en sem akart jól menni ugyanaz a film. DVD meg pláne. DVD el sem inult média playerből, tehát kapott egy Win DVD 7-et, ami legalább elindította kb 20 FPS-sel, 100%-os proci kihasználtsággal. 4,5x124= 560 Mhzen viszont már élvezhető volt.
A K6-2+ 533@ 5,5x112 Mhz-en a DivX-ek hibátlanok, és egyenlőre a DVD is jónak tűnik, bár még csak 3 napja van meg.
VIszont van az a CRYTEK DX 10-es demo wmv, ami még ezen is agyon szaggatja magát. Nem csoda, 53 Mb kb 1 perc, brutál minőség.
Érdekes, hogy a K6-2+ nem szereti a 124-es FSB-t, pedig a K6 2 szerette. Még 3x124-en sem megy.
Memtest szerint, azonos beállításokkal, a K6-2-nek nagyobb a ram sávszálessége.
K6-2 : 240 Mb/s
K6-2+ : 143 Mb/s
Mégis brutális, hogy mennyivel gyorsabb a +, az XP csak úgy dobálja ki az ablakokat, persze az előzőhöz képest.
Anno mértem 1 MB-os super PI-t is a K6-2 -vel csak már nemtoom pontosan mennyi lett, de asszem 10 perc felett volt.
Ezell meg fantasztikus 5 perc 50 mp.Ez ám az AMD power!
Az L3 alaplapi cachet meg szerintem nem is használják a windowsok. Tesztek közül is csak ez a CPU-Z látja hogy ott csücsül az alaplapn 512 kb-nyi őlassúsága. Ezért erről csináltam a screenshot-ot, mert olyan jól néz ki.
[Szerkesztve] -
Ádyka
őstag
Megszületett a nyertes.
Ez egy K6-2 500 Mhz-es procc. Rossz volt szegény ezért mertem hozzányúlni.
Persze a mobil K6-2+ 533 -asommal ezt nem tenném. Mivel így is simán megy 616 Mhz-en 2,3 V-on. Menne többet is csak a lap 620 felett csak sípol. Pedig van 6x szorzóm (minden k6-2 2x szórzóra állítva 6-szoroz!!!), 133-as Fsb-m, ami 124-ig stabil.
Hát éppen csak verem a korosztályt.
[Szerkesztve] -
Ádyka
őstag
Még várom a szakértők hozzászólásait, aztán ha nem megy akkor felrakom a képet mellette a kupakkal.
-
Ádyka
őstag
Én is kupaktalanítottam.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest