Új hozzászólás Aktív témák
-
mjanos1
csendes tag
Kibővítem az előbbi hozzászólásomat: pár hét múlva újra túl magas, 110 fokos lett a proci teljes terhelés mellett. Rájöttem hogy az eredeti gumiragasztó a proci és a kupak között túl vastag lehetett, és ezért az újrapasztázás után is vastag pasztaréteg maradt a processzormagon, és ez pár hét alatt kifolyhatott. Megoldás: a ragasztóréteget a processzor nyákjáról is és a kupakról is szikével levágtam. Igaz hogy így kicsit csúszkálni tud a kupak a magon,mert nem szorul rá a ragasztórétegre, de legalább alaposan rászorul a magra. És tényleg, újrapasztázás és összerakás után tökéletes lett a hőmérséklet, még az előző pasztázástól is kisebb, és már több hete is jó. Arra kell csak vigyázni, hogy a procihűtő visszarakása közben könnyen elcsúszik a kupak, én egy csavarhúzóval toltam a helyére még a procihűtő teljes leszorítása előtt.
-
mjanos1
csendes tag
Én is sikerrel végrehajtottam egy egy éves AMD64-es kétmagos proci újrapasztázását.
A közösség okulására leírom tapasztalataimat, mert az elején én is ilyen fórumokból merítettem bátorságot.
Mindenekelőtt leszögezem hogy egyszerű és biztonságosan végrehajtható művelet. Az előző #280-as hozzászólást megerősítem - hagyományos borotválkozáshoz való zsilettpengével lehet csak kupaktalanítani. Más helyeken olvastam tapétavágó szikét is, de az nem lett jó, mert vastag a pengéje, és a kupak alá 4-5mm(!!) mélyen kell bevágni, de a szike csak max. 2mm-re ment be.
Én úgy csináltam hogy a pengét a kupak alá dugva a procit többször is körbevágtam és egyre mélyebbre mentem a pengével. A végén már lehetett érezni hogy helyenként könnyebben mélyebbre csúszik a penge - ott már átvágja a gumiragasztót, ez olyan 2-3 mm széles rétegben van a kupak alatt. Itt már vigyáztam, hogy ezen túl mélyebbre ne szaladjon a penge az SMD alkatrészek miatt. Még párszor körbejártam a pengével a kupak alatt és meggyőződtem hogy mindenütt átvágtam a ragasztót. Itt meglepődtem, mert a kupak nem akart lejönni. Csak erősebb feszegetés után ugrott fel, mert a gyári pasztázás mint egy cementréteg meg volt keményedve és a maghoz ragasztotta a kupakot. Lehet hogy ha oldalirányban vagy csavarással nyomom meg a kupakot, könnyebben lejött volna.
Mindenesetre nem túl nagy feszítés után lent volt a kupak. Láttam, hogy egy-két foltban nem jól érintkezhetett ez a kiszáradt-bekeményedett gyári paszta a maghoz. Alkoholos papírtörlővel könnyen lemostam a régi pasztát és tettem rá újat.
Most derült ki, hogy az Arctic Cooling Freezer Pro hűtő eléggé lazán szorul csak rá a kupak nélküli magra, és mivel álló toronyházban van az alaplap, nem mertem így hagyni. Visszaraktam rá a kupakot. Nem kell visszaragasztani mert az eredeti ragasztógumiréteg szépen visszafekszik a helyére.Most mondom el, hogy miért is kezdtem neki a kupaktalanításnak: a proci egy éves garanciaidő után kezdett túlmelegedni és kikapcsolt a gép 10-20 perc erős terhelés után (játék futtatása). Kis terhelésnél nem volt baj, ilyenkor alig melegedett. Mondták hogy valószínűleg kiszáradt a hőpaszta a mag és a kupak között. Everesttel mértem a hőmérsékletet és közben futtattam az Everest terhelőprogramját: az 1.mag 80 fok, a 2. mag 102 fok körül járt. Így érthető hogy játék közben kikapcsolt. További fontos érv: amint a terhelőprogramot leállítottam, fél másodperc alatt leesett a 2.mag hőmérséklete a 80 fok közelébe, majd mindkét mag együtt pár másodperc alatt lehűlt a 40fok közelébe. Ez bizonyítja hogy rossz hővezetés van a mag és a tok között, és a mag kis hőkapacitása miatt ilyen gyors az ingadozás.
Miután újrapasztáztam és összeraktam az 1. mag 67 fok a 2. mag 72 fok körül mutatott ugyanúgy mérve, mint az előbb írtam. Azóta játék közben is stabilan megy a gép, pedig előtte azt hittem hogy új procit kell venni
Tanulság: érdemes újrapasztázni, ha gyanúsan magas a maghőmérséklet, és gyorsan ingadozik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Sorozatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Exkluzív AMD Ryzen 7 Setup - Nem csak vásárolhatod, bérelheted is! Kamatmentes rèszletre is!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest