- Mobil flották
- Yettel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
madle
őstag
válasz King Unique #15999 üzenetére
Igen, illetve vigyázni kell a hordozható eszközöknél a hőingadozásra. Télen kintről bevisszük és sokan egyből kapcsolják is be. Ami nagy hiba, ezen esetek száma ugye hordozható vinyók esetén hatványozódik.
Gedeon31 : +1
-
King Unique
titán
Na igen, ez is...nyilván HDD-knek se tesz jót a túl hideg indítás, ha nagyon átvették a külső hely hőmérsékletét, hagyni kell kis időt, h "beálljon" a szobahőmérsékletre. De sokan, ahogy előzőekre, úgy erre sem figyelnek oda, ez meg innnentől már színtiszta user error...
Ez a garancia dolog is elég érdekes, egyes webshopok honnan szerszik be, illetve itthon a nagyker a boltoknak hány év garival tudja továbbadni...mert ugye sima Ultrákra is hivatalosan 3 év gari van, elvileg EU-ban is [link], még dobozára is az van írva [link]. -
Vasinger!
nagyúr
Köszönöm a tippeket, valszeg WD lesz 3 év garival 22k-ért. Szerencsére azért annyira nem technikai antitalentum a személy akinek lesz, szóval ezekkel nem lesz baj.
-
King Unique
titán
válasz Vasinger! #16004 üzenetére
Ultra jónak mondható, van többféle színben is, ha fenti használati feltételeket is betartja, akkor vsz nem lesz gond.
Boltnál meg körül kell nézni, h melyiknél adják meg a 3 évet. De, ha még esetleg nem is adják meg mindenhol, a 3 éves WD garancia természetesen érvényes rá. -
madle
őstag
válasz King Unique #16005 üzenetére
Egyébként ezek a tokok fel vannak szerelve valami különleges rázkódás elleni dologgal? Vagy semmi és ugyan úgy hibásodhat fizikai behatásra mint a sima 2,5" + keret? Pl a Thinkpadekben van olyan szoftver, hogy rázkódásvédelem és ha érzékel nagyobb mozgást a vinyónál akkor leállítja a fejet, hogy ne karcolja össze. Ne hibásodjon.
-
King Unique
titán
Bizonyos HDD-kben is van vmi alapszintű rázkódásvédelem, de némely külső vinyóban is, pl. a My Passport Ultráknál is említ vmit a gyártó oldal. Illetve a notivinyók gyakori fejparkolása is ezt a célt szolgálja.
De eleve a komolyabb esések elviseléséhez, speciális, ütésálló burkolat kell [SP Armor sorozat], [Transcend], [Adata Durable széria] + vannak beépített gyorsulásérzékelő és egyéb fícsörök, pl. az új Adata HC500-asnál is.
+ külső védőtok, ami sokat jelent védelem terén, Passportokhoz is lehet(ett) speciális gyárit venni, Nomad néven. -
Pityus
csendes tag
Mobil rackba WD10EZEX 1TB-os merevlemezt használok, amelyik kifogástalanul működik Win 7 alatt. Vásároltam egy ugyanilyen merevlemezt, de ezt a mobil rackba téve az eszközeszelő /lemezmeghajtó látja, de az intézőbe nem látható. Mit tegyek, hogy használni tudjam, mert így formázni sem tudom?
-
madle
őstag
válasz Pityus #16008 üzenetére
Ha jól emlékszem Win-en, a Start menü » Számítógép(jobb klikk) » Kezelés menü alatt található a Tároló hely kezelése, azaz ha jól tudom a lemezkezelő amit említett King is. Ott ha még nincs a HDD partícionálva, csak simán "fekete" jelzéssel jelenik meg, akkor azt az intézőben nem látod. Partícionálni kell. Kap betűjelet és megnézheted az intézőben.
-
Pityus
csendes tag
Köszi a segítséget!
A következőt találtam a Lemezkezelőben: Egy vinyó ábrában piros nyíl lefelé, Lemez 2 ismeretlen 931,51GB, Nem inicializált. A nagyobb téglalapban pedig: 931,51GB, Nem lefoglalt.
Mit kellene a továbbiakban tennem, hogy ezen változtassak? Bocsi, de ezekhez a dolgokhoz nem értek. -
Pityus
csendes tag
válasz Pityus #16011 üzenetére
Most vettem észre, hogy az első négyzeten jobb gomb, és lehet inicializálni. (Előtte a téglalapon próbáltam).
Itt két alternatíva van:
- MBR ( fő rendszertöltő rekord )
- GPT ( GUID particiós tábla)
Erősítsetek meg abban, hogy az MBR a jó, mert nem szeretném elcseszni a számítógépemet.
A meghajtó betüjelét automatikusan adja, vagy azt is meg lehet adni valahol? -
madle
őstag
válasz Pityus #16012 üzenetére
Ezt igazából nem tudom, melyiket kell választanod, de mivel külső vinyó így a rendszerben nem fogsz vele kárt tenni
Ha fekete a téglalap, akkor ugye nincs kiosztva partíciókra, azt megteheted új kötet létrehozásával, csinálhatsz belőle többet is vagy egy egész 1TB-osat is. Ha ez megvan utána már csak formázni kell azt az intézőben is megtudod. Legalább is ha jól gondolom ez lehet az oka, hogy nem látod.
Bocsi most Win-be nem tudok belenézni mert OSX-ről vagyok.
-
Pityus
csendes tag
Inicializáltam, de így sem látom az intézőben. Ezután kiválasztottam a Konvertálás dinamikus lemezzé, de így sem látható az intézőben. Egy felkete csík van a téglalap tetején. A többi meghajóknál kék csík látható. A lehetőségek: visszakonvertálom alaplemezzé, vagy GPT lemezzé. Pipa vagyok, mert erre a vinyóra szerettem volna biztonsági mentéseket végezni.
-
King Unique
titán
válasz Pityus #16012 üzenetére
Ejj, nem partícionáltál még soha merevlemezt Ha szűzen veszel sima HDD-t, azokat kell, mert gyárilag nincsenek. Csak a kompakt külső vinyók vannak gyárilag partícionálva.
Inicializálás: MBR (GPT csak 2 TB felett célszerű) —►Új egyszerű kötet létrehozása (NTFS és gyorsformázás elég, betűjelet automatikusan kiossza, de meg is lehet változtatni) —►ezután fog megjelenni intézőben is. Pár hasznos leírás: [link], [link]Amit csináltál az kutyulás volt....nem kell se GPT, se dinamikus lemez, utóbbi tud ráadásul kavarodást okozni...töröld a partíciót és hozd létre újból, a fent javasolt módon.
[ Szerkesztve ]
-
Pityus
csendes tag
válasz King Unique #16015 üzenetére
Köszönöm!!! Eddig nem kellett merevlemezt particionizálnom, de ahogy javasoltad már sikerült.
-
zsoca875
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a Samsung D3 Station jó vétel? Van olyan jó, mint mondjuk a gyakrabban ajánlott Samsung M3 Portable? Ha ez esetleg számít, 2 TB-os verziót vennék.
A segítséget előre is köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz zsoca875 #16017 üzenetére
Max árat nézve jó vétel, de amúgy akadt vele probléma: [link], tesztek —►tehát D3 Station nem a legjobb megbízhatóság tekintetében...
2 TB-os M3 Portable az mehet, azok nem rosszak.
Vagy vannak más alternatívák is: 2,5" | 3,5"(#16016) Pityus: örülök, h összejött. Amúgy milyen rackben használod?
[ Szerkesztve ]
-
zsoca875
csendes tag
válasz King Unique #16018 üzenetére
Köszönöm, nos akkor vagy WD My passport lesz, vagy Samu M3 portable, ezt még nem döntöttem el, viszont ahogy látom a Samura legtöbb helyen csak 2 év gari van, míg a WD-re 3 év. Szóval, asszem így meg is van.
-
törölt tag
Hahótok!
Rájöttem, hogy a képeim, videóim, saját progijaim, meg egyebeim, amiket nem szívesen vesztenék el, kb. egy villámcsapáson múlnak, úgyhogy én is beruháznék egy külső vinyóra.
Szerintem 500GB bőségesen elég lenne nekem, csak nem tudom, hogy a között és az 1 terrások közt mekkora az árkülönbség.
Márkával kapcsolatban van csak igazán kikötésem: WD.
Csatlakozó, gondolom, USB3.0.Szerintetek?
Van általánosan ajánlott, amit bárkinek nyugodt szívvel ajánlanátok, mert sokatoknak van? -
TayRol
nagyúr
Szevasztok!
Van egy 500 gigás, Silicon Power Armor A10-es külső vinyóm. Rég óta megvan, nagyon szeretem, elégedett is vagyok vele, de betelt. A márka ezen típusa usb 3.0-ás verzióban még ajánlott vétel, vagy van jobb ütésálló darab a piacon? 1 terásat keresek.
Köszi,
TayRol -
atomanti19
aktív tag
Sziasztok!
Külső vinyót szeretnék venni, az igényeimnek körülbelül megfelel a WD My Passport Ultra 1TB 2,5".
Nincs esetleg hosszabb garis eszköz? Ha esetleg akad azt választanám, egyéb esetben marad a WD.Üdv!
Sok ember azthiszi hogy az anyukája méhéből csúszott ki mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják hogy az apjuk tökéből jöttek!
-
madle
őstag
válasz #75128832 #16021 üzenetére
Persze, általában mindenkinek a My Passport Ultrat mondjuk itt, nekem is például az van, ha elég az 500GB-os az kb 4-5 ezer forinttal olcsóbb mint a terrás, úgy számolj. De szerintem jobban megéri megvenni a nagyobbat, nem tudhatod. Mindenesetre ez egy nagyon jó döntés.
-
King Unique
titán
válasz TayRol #16022 üzenetére
Pont fentebb ott is volt róla szó, h melyek a kifejezetten strapabíróak a népszerűbb gyártók közül [link].
Jók az új SP-k is, A80-ról kis házi tesztünk is akad [link], illetve anno itt PH-n is népszerűek voltak korábban, a kisebb testvérei. De az újabb A15, A30 stb. is ott van, illetve Transcendek is nagyon jók.(#16023) atomanti19: Ultra is 3 év garis, amit fentebb részleteztünk [link], aztán Samsung, Adata, Silicon Power külső vinyókra adnak még stabil 3 év garit. De ezekre 2-3 évnél hosszabb garancia amúgy sem szokott lenni.
(#16021) [moderálva]: 2,5" méretben 1 TB-osok ár/érték aránya a legjobb, fórumtárs által ajánlott Ultra is ok, amolyan "nyugodt szívvel" kategóra. + ezek [link]
[ Módosította: lezso6 ]
-
TayRol
nagyúr
válasz King Unique #16026 üzenetére
Köszi, akkor ezekből választok.
-
forbexx
csendes tag
Szia King,
áprilisban ezt ajánlottad (Western Digital My Book 2TB).
Manapság is ezt javasolnád kompakt megoldásban?
-családi videók hosszútávú tárolására
-ezáltal ritkább használat
-méret egyáltalán nem szempont (sőt, mivel pótolhatatlan tartalom kerül rá, szerintem a nagyobb jobb, mivel egy betörésnél kevésbé lesz kívánatos).Leválasztásra jó megoldás a gép (PC) kikapcsolása (mármint rendesen windows-ból, ha úgyis befejeztem a munkát
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz forbexx #16028 üzenetére
Szia!
Igen, 3,5" kompaktban jó választás a My Book. De hosszútávú adattárolásnál, egy eleve jobb minőségű HDD (Green helyett vmi NAS vinyó, pl. Red) vmivel jobb választás. Ezek is megfontolandók [link], no meg vásárlás előtt néhány szempont.
Fontos adatoknál meg csak 1 helyre mentés, eleve nem biztonságos. Ilyen esetben alap a biztonsági másolat, akár gép belső HDD + külső HDD, v több külső HDD, + online tárhely, optikai lemezek stb.(#16027) TayRol: ok, esetleg majd megírhatod, melyik lett a szerencsés kiválasztott.
-
madle
őstag
válasz King Unique #16029 üzenetére
Én is a két HDD-s megoldást választom a fontos adatok tárolására, felhőbe nem merem aztért a személyes jellegű dolgaimat tárolni (képek, dokumentumok, egyebek) mert ki tudja, onnan ki érheti el őket.. mint a nyári iCloud botrány is a sztárok esetében
-
King Unique
titán
Ja, több HDD, v RAID, de ugye ezeknek megvan a maga plusz költsége, viszont még mindig jobban jár a user és olcsóbban kijön hosszútávon, minthogy utólag adatmentés költségét kelljen megfizetni, mert az horror, öö akarom mondani horribilis összeg.
Eleve ennyi erővel egyik felhős tárhelyszolgáltató sem megbízható, vsz mindhez van hozzáférése az NSA-nak... , talán még Tresorit, de annál is ki tudja...? Viszont "más" szemszögből nézve mindenképpen jó megoldás adatok biztonsága terén.
+ DVD már kicsit karcsú manapság adattároláshoz, de egy Blu-ray író és hozzá való 25/ 50 GB lemezek se drága különösebben, fontos családi kép/videó archívumokat érdemes akár olyanra is rögzíteni. -
törölt tag
Üdv!
Van egy 320 GB-os Transcend HDD-m, amivel két problémám is van:
1.) Több nagyobb méretű fájlokat nem tud egyszerre másolni, mert a folyamat közben leválasztódik a gépről. (Egy mappa és fájl másoláskor nem találkoztam még ezzel, de mivel elég ritkán másolok rá, így előfordulhat ilyen esetekben is.)
2.) TV-re dugva is szoktam használni, és filmezéskor gyakran leválasztódik és megszakad a "vetítés".A winchesterrel vagy a kábellel van baj?
-
winhate
őstag
Sziasztok
Szeretnék venni külső 3.5 hdd házat.
Minőség ,megbizhatóság ,sebesség jegyében. (pl Sharkoon usb3)Két fontos dolog amiért tanácsot kérnék.
Smart értékeket ki lehessen olvasni , ill hdd műkődését visszajelző led is legyen rajta. (nem egy állandóan vílágító led)Köszi
http://pouet.net/prod.php?which=5633
-
King Unique
titán
válasz #81562624 #16032 üzenetére
a.) okozhatja kábelhiba (aljzatban kilazult, nem megfelelő érintkezés, megtört stb.) is, ki kéne próbálni egy másikkal.
b.) okozhatja ház USB vezérlésének, v éppen merevlemeznek a hibája is, utóbbit HD Sentinellel kéne lecsekkolni, akár screenshot is jöhet a SMART-ról
Amúgy milyen Transcend?
(#16033) winhate: Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja, Sharkoon Rapid-Case megfelhet igényeidnek, HD Sentinel kezeli, de topikban akad más infó is.
-
törölt tag
válasz King Unique #16034 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz #81562624 #16035 üzenetére
Nos nekem SMART alapján a következők tűnnek fel:
- 37 napos üzemidőhöz a 3629 leállás/indulás és a 233245 fejparkolás, ki-be kapcsolások száma (1197) értékek kicsit magasak...
- vannak adatátviteli hibák (30) és írási hibák (191) —►előbbi kábelhibára, utóbbi HDD lemezfelület, fejszerejvény hibájára utalhat, bár HDS alapján a vinyó ok.Tehát továbbra is a fent említett 2 hibalehetőség jöhet szóba, v a kábel nem ok, v a külső vinyó USB vezérlése hibázik. Ez egy USB 2.0 Mini-B csatlakozós Transcend 25M2, ehhez egy másik kábel filléres tétel [link], érdemes lenne megpróbálni egy újjal. Esetleg akár Y kábellel is, mert elégtelen tápellátás is okozhat még ilyen jellegű hibákat, főleg 2.0 portban használva.
Illetve jó lenne kipróbálni másik portban, másik gépen is, hogy ott jelentkezik-e a fentebb említett probléma.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz King Unique #16036 üzenetére
Köszi a gyors elemzést, kiértékelést!
Sajnos másik gépen, másik porton sem jó, úgyhogy megpróbálom majd egy új kábellel.
Most egy Y kábel van hozzá, de a TV-n mindössze csak 1 db USB port van, úgyhogy nem tudom mindkettőt rádugni. -
-
King Unique
titán
válasz Dinter #16039 üzenetére
Samsung M3 Portable
• USB 3.0 Micro-B csatlakozó
• műanyag burkolat
• Seagate ST1000LM024 belső vinyó (átcímkézett Samsung HN-M101MBB) —► visszafogottabb fejparkolás [link]
• speciális HDD, NYÁK-ra integrált USB csatlakozó
• szoftveres extrák: Drive Manager (backup, jelszavas zár, üresjárati kikapcsolási időhossz állítás stb.)
• 3 év garanciaToshiba Canvio Plus
• USB 3.0 Micro-B csatlakozó
• műanyag burkolat
• Toshiba MQ01ABD100 belső vinyó —►intenzívebb fejpakolás
• SATA HDD + SATA-USB átalakító
• szoftveres extrák: -
• 2 év garancia
inkább az Alu/ Slim modellek az igazán jók [link]A célnak megfelel mind a kettő, paraméterek alapján el lehet dönteni, kinek mi a fontos.
[ Szerkesztve ]
-
Dinter
addikt
Végül is mivel ajándékba lesz, akkor mondom legyen inkább a WD MyPassport Ultra, titánium borításos változata
-
Dinter
addikt
válasz King Unique #16043 üzenetére
Nem a Metal Edition, hanem ez, mert a sima feketénél azt írták, hogy gagyi a műanyag háza.. De hülye vagyok, most nézem, az csak a színére utal
[ Szerkesztve ]
-
1stVikman
senior tag
Sziasztok!
Én is ajándékba vennék egy 1TB-os WD-t asszonynak. Szerintem ritkán lenne használva, fényképeit, zenéit meg filmeket tárolna rajta. 500GB is elég lenne, de nem sokkal kerül többe a "dupla" tárhely, emiatt a nagyobb van tervben. Utánaolvasva a dolognak a Samsung M3 portable, WD Elements, és WD My passport ultra van még az opciók között. WD felé húz a szívem, de bizonytalan vagyok, melyiket vegyem.
Szoftveres extrák nem kellenek, titkosítani biztosan nem fog, emaitt az Elements inkább a befutó.
Amennyire én látom mindegyikben ugyanaz a WD Scorpio Blue van, a My passport csak az extra szoftverek és a hardveres titkosítás miatt kerül többe (ezek meg nem kellenek).
Találtam egy érdekes sebesség tesztet is: [link]
A kérdésem: van-e ténylegesen valami bizonyítható előnye a My passportnak az Elements-szel szemben, ami miatt megérné +2EFt-tal többet költeni rá?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik a gyárilag összeszerelt külső merevlemezekkel foglalkozik és ad információkat, valamint tanácsokat a vásárlók számára. A külső házak, dokkolók stb. az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak.
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót mindenképpen olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Milyen merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
• Particionálás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest