Új hozzászólás Aktív témák
-
localhost
Közösségépítő
Ugye jól értem, hogy magyar felületű knoppix nincsen, de magyar billentyűkiosztást lehet simítani alá?
Hogyan ? -
kicsimo18
csendes tag
THX
-
kicsimo18
csendes tag
Üdv. Érdeklődnék valaki megtudná mondani,hogyan lehet knoppix-ban = ség jelet írni??? köszi előre is üdv
-
Vladi
nagyúr
Na hát nem hiszem, hogy elrontottál valamit. Szerintem két dolog lehet:
rosszul jött le a fájl, hiba történ íráskor. Operációs rendszert elég lassan szokás írni, megelőzvén a hibákat. Olyan max 12-16x-os sebességgel.Vagy belefutottál egy csúnya bugba. Ez esetben javaslom keress másik disztrót. Ne csüggedj, fog az menni, csak legyen meg a megfelelő.
-
mzx
senior tag
.nah, ott tartok, h elkezd boot-olni, de megakad, és a POWER gomb se kapcsolja ki a PC-met :/ , csak ha konnektorbol ki .
System requirementnek eléggé jól megfelel PC-m.
http://en.wikipedia.org/wiki/Knoppix#Boot_optionsWikipedias angol cikk fotója szerint a köv. képernyő jelenik meg (egyes esetekben)
http://en.wikipedia.org/wiki/File: KNOPPIX_booting.png
(vigyázat! tettem direkt SPACE-t e linkbe, mert kulonben emotikonként jelent meg)
(inkább igy linkelem: _ )
[link]nos, tehát nekem néhány sor után megáll. Idézem onnantól, amikor csóválja buksiját az angol szöveg:
couldn't mount disk to /mnt-system
starting debugging shell...
sh: can't access tty: job controll turned off
/#Ennyi. Amúgy ez a " /# " parancssora utal? (mint a DOS-ban a ">" ? ) Enged irni ide, de lövésem sincs, mit tegyek.
viszonylag kezdő windows user vagyok, linuxszal most ismerkedek. Azt se tudom, hogyan kell particionalni, se mount-olni, de lehet, h kellene, mert esetleg ezert akad meg a knoppix bootolás??
-
mzx
senior tag
köszönöm!
igen, közben (mielőtt elolvastam volna válaszod) -hogy stílszerű legyek- "összeállt a kép" a fejemben, hogy ez a lemezképfile "dolog" valami hasonló lehet, mint pl. ahogyan a tömörített file-ok kulonféle file-okat tartalmaznak, az iso is vmi ilyesmi lehet, gondolom.Aztan rákerestem neten, és látom ,hogy backup -olásra, azaz biztonsági mentést készítésére az egyik ajánlott mód, ha iso lemezképfile-t képezunk adott alkalmazással. (ha jól értem) Akkor hát , gondolom, annyi kulonbség lehet egy iso tartalma és pl. egy zip tartalma kozott, hogy
míg a zip csak file- okat tartalmaz (adot esetben kódot is), addig az iso ezen felul tartalmazhat egyéb adatokat is , pl. windows backup esetén registrykulcsokat is .Jól értelemezem?
Sorry mindekitől, ha kissé butának tűnnének kérdéseim, még kezdő user vagyok.
Nah, remelem, sikeresen megirom Nero-val
iso file -ból a lemezképet cd-re, és végre be tudok boot-olni e linux disztróval,
amit az iso-m tartalmaz.Apropo, azt is láttam egyik site-on, hogy ügyelni kell a vonatkozó alkalmazásban (pl. Nero), hogy nehogy image writer-t válasszak, mert az
iso-t KÉPEZ !
Evvel ellentétes irányú folyamat, ha iso tartalmát irom ki .... az meg asszem Nero-ban az "CD/DVD write ..." elnevezésű funkció... Most nincs előttem a Nero (technikai okokból), ezert halvány emlékeimre támaszkodom (még sose irtam lemezképfile-t, de láttam már ilyesmi menüpontot Nero-ban.)LÉGYSZI JAVITSATOK KI, ha valami marhaságot irtam volna most ,vagy pontatlan lettem volna, ugyanis most megprobaltam összefoglalni, hogy mit értettem meg a leírásotokbol.
Apropo, kedves op-ok:
ha nagyon off-nak tűnne a lemezkép témám, akkor sorry, de kedves user a knoppix kapcsán tért ki a lemezkép témára, ami kulcsfontosságú volt a knoppix -om boot-olhatóságára, hiszen kezdőként
nem tudtam előzőleg, hogyan kell megírni a knoppix-et cd-re.Mzx
-
Vladi
nagyúr
Nos:
1. .iso egy képmás a cd/dvd-ről. Gyakorlatilag az összes adat átvéve bitenként. Csak kiírod és minden onnan készült lemez egyforma tartalmú.
Megoldható, hogy egyéb adatot is tegyél rá, de nem egyszerű. Jobban jársz, ha 1 .iso-t egy lemezre írsz. Ha 200 megás akkor annyit, ha 600 annyit.2. Nem vész kárba. Mivel megvan az iso fájl, az újra kiírhatod.
3. Na most vesszek meg, ha értem...
A windowsodat akarod klónozni lemerzre? Ezt passzolom, nem tudom a menetét. Kérdezd egy wines topikban.
4. Igen. A nevében is benne: adat. Annyi, hogy az mp3-at lehet audióba is írni, akkor mezei lejátszók is lejátszák. Meg van ugye több menetes lemez, akkor lehet a formátumokat keverni, de nem akarlak bekeverni.
-
mzx
senior tag
kösziii
rendicsek vagy!
bízom a tapasztalatodban, valszeg meg van a megoldás, általad.
Nagyon örülök!
Még nem probaltam ki, most fogom csak, de rögvest meg szerettem volna köszönni a választ, és hogy ilyen hamar segitettél
(Doc-nak is köszike ;) )ÚJ KÉRDÉSEIMet is akkor már leírom:
1)
a többi tényező, melyek felvetődtek bennem (az előző hsz-emre gondolok) _ :
nem okoznak gondot? Pl. hogy TXT -t is irok? Persze most képfile-ként ,vagy micsodaként írnám az iso-t is, meg txt file-okat is:
az baj lenne? Akkor sem boot-olna a linux?
Hallottam már olyasmiről, hogy image file (kép file),
de nem tudom , mi az. El fogom olvasni az általad megadott linket, gondolom ott erről is van szó
Mindenesetre egy köv. cd-re KIZÁRÓLAG az iso-t irom fel (kép file-ként ;) ),
az a biztos.2)
Amit adatlemezként irtam fel, az sem veszik kárba, ugye?Tehát szukség esetén (ha neadjistem a leendő image-ként megirt iso tönkremenne a jövőben),
ha kimásolnám vinyóra az adatlemezként megírt iso-t, majd onnan image file-ként cd-re, akkor minden tovabbi nélkul haszanálható lenne, ugye?3)
Kicsit más , de paralell az előzővel: korábban készítettem másolatot egy os -ről, hadd
ne irjam le ,melyikről (asszem nem szabad) . De tudni fogod , ha azt mondom: különösen széles körben alkalmazott os.
Nos, CLONECD-vel klónoztam egy cd-re,
de még nem volt szükségem rá, mert még egyben van a másik O.S.
Tehát nem tudom, ha clonecd-vel klónoztam operating systemet (nekem ezt ajánlotta valaki), avval fel lehet majd azt intallálni?
A clonecd totál egy-az-egyben klónozza a forrás cd-t?Azaz: ha működő os install
a forrás cd, akkor a clonecd-vel megírt cd (másolat) is épp ugyanolyan működő os install lesz ?
Ha igen: azert, mert a clonecd is kép-file-t készit?4) ha szabad pici off-ot ;) : ha mp3-akat és jpg-ket irok ki EGYÜTT , cd-re, akkor melyik írásmód a legcélszerűbb? Azt mindig adatlemeként szoktam írni , Nero-val.
Mégegyszer nagyon szépen köszi a segitséget !!
Nagyon jól jött!
Mzx
-
Vladi
nagyúr
"- nem csak az iso file-t irtam cd-re, hanem számomra fontos infókat tartalmazó TXT file-kat is. Lehet, hogy ez zavar be??"
Itt kezdődnek a gondok. Ugyanis nem az iso-t kell lemezre írni, hanem az iso maga a lemezkép. Tehát ne egy fájlként írd! Itt egy rövid leírás, hogyan kell iso-t kiírni, ha még nem csináltál ilyet.Közben olvasom tovább:
"Nero-val írtam, és szokás szerint az ADATLEMEZ KÉSZÍTÉS funkcióval írtam ki"
Igen, ez a baj. CD/DVD képfájl írását kell választani!
Utána menni fog, bebootol szépen. (Már ha nem jön közbe megint valami)
-
mzx
senior tag
Köszi nektek az info-kat.
Most ott tartok, hogy már cd-re irtam a legújabb,
"sima" knopix LIVE CD-t disztró-t,
( KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN.iso )
(a SOTE serveréről tltöttem le),_ ! ! DE NEM MŰKÖDIK per pill.
Négy verzióm van, mi lehet az oka, de gyanitom ,h egyik sem...
legkevésbé az első ... de azert leirom;
légyszi' javitsatok ki, és ha tudtok, írjatok ötletet, mit kellene másképp csinálnom, h BOOT-oljon knoppix -szal
a P3 -as gép (384 MB RAM) ! Előre is köszi.
Nos, ötleteim, mi nem stimmelhet:- F2-vel megnéztem a BIOS SETUP -ot ,de úgy látszik,
jól van beállitva a boot sorrend: CD van elől, utána hdd. Mégis a windows -zal boot-ol ... Szoval valszeg ez mégse rossz... (?)- nem csak az iso file-t irtam cd-re, hanem számomra fontos infókat tartalmazó TXT file-kat is. Lehet, hogy ez zavar be?? ... egyáltalán: ha OS-t ir valaki cd-re, szabad más , egyéb, legalábbis ártalmatlan file-t is felírni ugyanazon cd-re?? (pl. TXT -t?)
- lehet, h épphogy fel kellett volna írnom még a sote ftp serverén látható egyéb file -k kozul egysmást?? Volt ott pl. readme....
- Nero-val írtam, és szokás szerint az ADATLEMEZ KÉSZÍTÉS funkcióval írtam ki. Lehet,h ez volt a baj? Más módon kell kiírni ,vagy be kellett volna jelölnöm még valamit? (Egyébként kipipáltam az utólagos adatelleőrzést is, és rendben levőnek találta; valamint kipipáltam az
"írás utáni cd lezárása" opciót is.)Nagyon elszontyolódtam, légyszi' írjátok meg nekem mint kezdő user-nek, ha tudjátok, hol hibáztam! köszi! Most először próbálok linuxot használni.
Mzx
u.i.: innen töltöttem le, ha ez számít:
http://www.knoppix.net/
->
dwnl mirror sites: http://knopper.net/knoppix-mirrors/index-en.html
->
ftp://xenia.sote.hu/pub/mirrors/knoppix/KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN.iso
-
Vladi
nagyúr
Az összes *buntu alap esetben 1 liveCD ként érkezik. Próbálkozhatsz azzal is.
Esetleg zenwalknak nézd meg a live változatát. Annak elég kicsi a gépigénye.
Vagy olyan speciális disztrók: deli, dsl, talán még slax. Előbbi kettő elég speciális. Biztos, hogy hasítani fognak, de elég kevés a programválasztékuk.
Slaxot érdemes még megnézned.De szerintem próbálj ki egyet, akkor már látod, hogy mit bír, mi kell még, mi nem teccik stb. Úgy már könnyebb választani.
-
mzx
senior tag
Köszi válaszaitokat (bár Doc -é nekem kicsit "magas" volt, az én tudásomhoz
),
Annyit kérdeznék még: van xubuntu -hoz is live cd -s megoldás?
(annyit tudok, h xubuntu-nak létezik vinyóra telepitéses megoldása (?is?) , bár asszem' knoppixnak is ilyen, meg olyan, egyaránt;
azaz választható.)Egyáltalán: milyen linux disztrót ajánlanátok még, a knoppix -en kívűl
(P3-as 384 RAM -os PC -hez), aminek létezik live-cd-s megoldasa ?(Bár eddig számomra egyedül a knoppix látszik megoldhatónak az infóim alapján.)
-
Vladi
nagyúr
Ilyen topik van? Mondjuk írtam már bele...
Hali!
Már előttem leírtak pár dolgot, úgyhogy csak kiegészítem:
1. Fog nincs. Nézd meg az oldalán, hogy miben különbözik. Szerintem méret. A nagyobbon több dolog van. Az Adriane meg csak fantázianév.
2. Biztos. A liveCD-nek az a lényege, hogy a lemezről fut és nem használ merevlemezt a működéshez. Persze csatolhatod a fájlrendszereket (ez a mountolás) így eléred a kérdéses partíciókat. De magától nem kezd el belerondítani. Aztán, hogy utána te mit törölgetsz, az a te felelősséged.
3. Talán elegendő. Futni fog, kérdés milyen sebességgel. A telepített rendszer egészen biztos, hogy gyorsabb. Persze ha ennyire nincs szabad helyed. Esetleg szerezz egy használt vinyót, akkor nagyobb a mozgástered. Meg a live sessiont ugye mindig be kell állítgatni, mert elfelejti a beállításaidat.
-
doc
nagyúr
1) ezt nezd meg a knoppix oldalon, biztos hogy ott van a faq vagy readme legelejen
2) knoppix-szal bootolva is latod a windowsos particiokat, szoval siman letorolheted a system32 konyvtarat, ha erre gondoltalpersze lehet umountolni
3) nezd meg az adott verzio system requirements-et, de regi gepre egyertelmuen puppy linux, en nemreg probaltam ki anyam 466 MHz-es celeroncsan, es durvan meggyozo volt (pedig ez a TigerPup verzio, csilivili 3d-s compiz effektekkel, langolo ablakok, stb), mintha xp-t lattam volna egy negymagos procin 4gb rammala fo kerdes persze az, hogy mire akarod hasznalni, de ez mar tulmutat a topic keretein
-
mzx
senior tag
Üdv!
Legfeljebb egy erős kezdő windows xp user vagyok, ezt figyelembe véve kérnék szépen info-t!
Szeretném váltogatva hasznalni a knoppix -ot, live cd -ként (vinyómon alig van hely, pár száz mega mindössze, ezert CSAK cd -ről futtatnám),
váltogatva winXP-mel (egyszerre csak egyiket, és
NEM xp alól a knoppix -ot!)Kérdéseim:
1)
Az alábbi tükörserveren
ftp://xenia.sote.hu/pub/mirrors/knoppix/két angol változatot találtam a legújabbra, az egyik Adriana:
- KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN.iso
- KNOPPIX_V6.0.1-ADRIANE_V1.1CD-2009-02-08-EN.isoKérdésem ,hogy mire utal az "adriane" megjelölés? És mi a kulonbség e két verzió között?
Melyiket ajánljátok nekem, mint viszonylag kezdő user-nek ?2)
ha kizárolag live cd -ként használom majd knoppix -et, akkor tuti biztonságban van windows xp-m? Semmi nem sérulhet win XP -men ?
Ugyanis nem értek ilyesmikhez, hogy partíciók, meg partícionálás, meg mount -olás ...3)
Számos linux disztribúciónak utána olvastam, jol értelmezem ,hogy knoppix esetén elegendő
a 384 MB RAM -om? (P3 -as gépet hasznalok.)Elfogadható sebességgel fog futni cd-ről mint live cd-s megoldás ?
(mondjuk, ha xp-m -hez mérem .... bár xp-m természetesen vinyórol fut; amúgy CD ROM -om 32 -szeres)
köszi előre is a valaszokat .
Mzx
-
-
chicken
senior tag
sziasztok
5.01-es.knoppixban próbálom a hálózatot beállítani, de csak Administrator mode-ban lehet (root jelszóval). Valahol azt olvastam, hogy nincs root jeslzó (de ez nem igaz), meg azt is, hogy lehet a root logint beállítani valahol, de nem tudom, hol.
Próbáltam a #18-ban írt CTRL+ALT+F1-et használni, de csak egy nagy fekete képernyőt kapok, és annyi (tegyük hozzá, Virtual Pc-n fut a dolog.)
any ideas? -
IONFOREST
csendes tag
Üdv.
Lenne egy olyan problémám hogy a Whoppix 2.7.1 telepitem egy másik particiora
nem tudom használni a winfost. Csak a whoppix jön be de nincs boot választó menü
Igy más nem tudja használni a gépet és ez elég nagy probléma. Nem szeretném mindig cd röl inditani a programot. A másik probléma hogy van egy x1650pro- m és nem tudom beállitani a képfrisitési frekit, felismeri 100hz nek de csak 60hz megy
Valaki tud segiteni ???? -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #99 üzenetére
Hups, rosszul emlékeztem a hibaüzenetre.
You passed an undefined mod number. volt a hibaüzi. -
Forest_roby
őstag
HI!
epp knoppix alol irok. Probalgatom a beallitasaimat elmenteni winyora, de elso korben nem jartam sikerrel. A configuration/save knoppix configuration/ menupont alatt szepen elmentettem a winyora a beallitasokat, pendrivera nem engette a mentest, aztan reboot, inditasnal: knoppix myconfig=/mnt/hda1 es hibat irt ki, vmi olyasmit, hogy nincs ilyen kepernyo felbontas. elotte az inditas fb800x600 volt. a cel az, hogy apt-get -tel telepitenek hianyzo progikat es ezeket mentenem el, hogy ne kelljen minden inditesnal eljatszani ezt a fel oras mokat. Tudnatok ebben segiteni?
Elore is koszi! -
mimóza
tag
Hi.
Leszedtem a Knoppix 5 cd image-t. Rendben megy a boot, minden tetszik neki, de mikor indítja a grafikus felületet, átvált vesa módba, és szinte nem látok semmit. Grafikus módból nem enged át text módba, de shutdown/restart alkalmával látom, hogy graf felület indításakor az xorg agp vezérlőt keresett, azt próbálta betölteni, nem talált ezt-azt. Pci-e-s nvidia kártyám van. A knoppix 4 szépen ment, most miért nem jó? Plz help! -
-
Surv
tag
De, valószínűleg. Mert mindkét partíció ntfs.
Egyébként a Knoppix Live CD-ről, annak a console módjában használtam a parancsot.
Vajon, ha ntfs partíciót próbáltam volna image fájlként egy fat32 partícióra másolni ment volna? De a gond továbbra is az maradna, hogy ''vész'' esetén akkor ezek szerint visszaállítani sem lehetne, mert ntfs-t kellene írni emiatt. -
doc
nagyúr
-
Surv
tag
Oké, de ha egy extended particióra tesszük az image-et, akkor is Linux alol vissza tudom ugye építeni a mentett partíciót? Letöltöttem közben a Slax-et is, azt hiszem ezt USB-re is lehet írni így tud arról bootolni. Azt hittem ismered a Knoppixot, mert ez Knoppix topik
De örülök, hogy idekeveredtél, mert kipróbálom, amit írtál.
Találtam egyébként közben egy Blackpanther Live nevű disztribúciót, amit első sorban mentésekhez ajánlanak, azt is leszedtem (magyar), most fogom kipróbálni. Köszi az infókat, ha néha benézel, azt megköszönöm, mert hátha felmerül még egy-két Linx-es kérdésem.
Köszi! -
doc
nagyúr
Knoppixot még nem próbáltam, de a dd az egyik legalapvetőbb Linux program, úgyhogy biztosan menni fog. még graf. felület sem kell
én spec. a Slax-et szoktam használni, 200MB az egész, és alapban el sem indítja a graf. felületet, csak ha kéred
az mnt könyvtár biztos létezik (ha nem, akkor esetleg lehet media a neve), ide gondolom automatikusan bemountolódnak a vinyókon levő partíciók, ha belenézel egy filekezelővel, látni is fogod, így meg tudod keresni a neked kellő partíciót.
a dd gondolom műXik NTFS-en is (olvasni tudja a Linux az NTFS-t csak írni nem igazán)
így a keletkező file-t nem fogod tudni NTFS-re tenni. Fat32-nél meg a fileméret korlát lesz útban, így igazából a jó megoldás az mondjuk egy EXT2 vagy EXT3 partíció lenne, ezt vindóz alól is tudod olvasni (meg talán írni is) a megfelelő programokkal
[Szerkesztve] -
Surv
tag
Császár vagy. Máris tudom használni a Linuxot
Viccet félretéve köszönöm, sokat segítettél. Ki fogom próbálni.
Akkor ez a dd a grafikus felület alól indítható parnancssori ablakban (értelemszerűen a Linuxos megfelelőjével)?
A másik kérdésem az lenne, hogy ez az mnt könyvtár már létezik v. automatikusan fog létrejönni, amikor a sort beírom?
A harmadik, hogy NTFS partíción is működik? Nekem azt kellene első sorban mentenem szerintem.
A negyedik, hogy ez ugye simán a Knoppix Live CD futtatásával is megoldható?
Köszi még egyszer, olyan alapos leírást írtál, hogy a vak is látja mit kell tennie -
doc
nagyúr
a dd pont egy ilyen csodaproggi
minden Linuxban benne van és garantáltan működik
a használata sem bonyolult ha ismered a Linux eszközelnevezéseinek logikáját
szóval:
a /dev könyvtárban a ''hd'' kezdetű eszközök (ezek file-nak látszanak, ugyanúgy kezelheted is őket mint a közönséges file-okat) az ide-s vinyók. az ''sd'' kezdetűek a scsi-k (meg asszem a sata is)
az ez után következő betű a vinyó helyét jelöli, pl. hda a primary master vinyó, hdb a primary slave, hdc a secondary master stb.
ezek után még egy szám is áll(hat), ez jelöli a partíció sorszámát. itt csak arra kell figyelni hogy az extended partíciók számozása 5-től kezdődik.
így pl. a primary master vinyó első partíciója (feltéve hogy primary, de vindóznál ez talán kötelező is) a /dev/hda1
a teljes primary master vinyóra partíciószám nélkül tudsz hivatkozni, tehát /dev/hda
a dd két paramétert vár alapesetben, az if= a bemeneti, az of= a kimeneti file-t jelenti. ha pl. a secondary master vinyód első extended partícióját akarod menteni, az if-nek a /dev/hdc5 ''file-t'' kell megadni,
az of-nek pedig a file-t ahova menteni akarod
így pl dd if=/dev/hdc5 of=/mnt/fat/backup.img lementi a sec.mast.vinyó 5-ös sorszámú partícióját a /mnt/fat/backup.img nevű file-ba
visszatenni értelemszerűen ugyanígy tudod, csak felcserélve a forrás és cél file-t:
dd if=/mnt/fat/backup of=/dev/hdc5
ja, a partíciókat egy adott vinyón az fdisk -l paranccsal tudod listázni
például ha a sec.master vinyó partícióinak sorszámára vagy kíváncsi:
fdisk -l /dev/hdc
[Szerkesztve] -
Surv
tag
Köszi doc, bár hogy egész őszinte legyek abból amit írtál vajmi keveset értettem. Azt az apróságot nem árultam el, hogy sosem használtam előtte Linuxot, ''csak erre'' keresnék valami célmegoldást. Azt gondoltam balga fejjel, hogy van egy olyan csodaprogi Linuxon, ami a Windowsos NTFS partíciókat átcopyzza máshová és értelemszerűen vissza is, ha kell.
-
Surv
tag
Én egy Knoppix Live CD-vel próbálkozom. Van olyan lehetőség azon, hogy egy Windowsos partíciót teljes egészében imagefájlként v. más módon egy másik partícióra átmentsek? Aztán, ha becarik a Windows, akkor simán bebootolnék Knoppixról és visszaállítanám a mentést.
Na? Tudtok ilyesmiről?
Köszi! -
vgergo
aktív tag
Nekem 1 knoppix 3.9-es van, de nem boot fel.DE ha az alaplapi raidet letiltom, akkor felbootol
nem lehet valamilyen parancssal ezt kikerülni?ne kellje minden használatnál a raidet letiltani a biosban. -
-cobra-
aktív tag
Sziasztok!
Próbált már vki anjutát telepíteni knoppixra? Ha igen, akkor minden indításnál kell vele ''szenvedni'', vagy megoldató pendrive segítségével is vhogyan?
Előre is köszi -
td
senior tag
Azt mondjuk én sem vágom, hogy miért van, hogy egyszer felismerte a hangkártyámat (alaplapi cucc) otthon, máskor meg nem. A floppyra meg nem ír ki semmit. Rendesen beállítom a jogokat Read-Write-ra, át is másolom a file-okat, olyan, mintha ott lenne (még valamit írt is), de Win alól már nincs ott semmi a lemezen. Csak ami addig is ott volt. Ja, és másodszorra már képtelen volt ''írni'' a floppyra, tehát rögtön az első után, nem volt reboot. Erre van valami magyarázat?
Most egyébként melóhelyről nyomom, egyből felismert minden szükségeset, nekem csak a proxy-t kellett beállítanom Firefoxban. Good.Van itt minden, OpenOffice, Gimp, hálózati progik, bár néha nem indulnak dolgok.
Ez a májusi verzió.
szerk: Szeret amúgy néha fagyogatni. Pl. UNIONFS/etc megnyitási kísérletekor lehal a rendszer, nem indítható semmi sem. Volt olyan is, hogy durr, eltűnt a tálca, aztán szevasz, nem lehetett visszahozni...
[Szerkesztve] -
AlBundy
aktív tag
Megjelent a Knoppix 4.0 DVD. Bővebben: link
-
AlBundy
aktív tag
A Distrowatch-on találtam egy olyat hogy Gnoppix, na mondom ez kell nekem.
Hát hatalmasat kellett csalódnom, ez egy kiszuperált ubuntu live cd.
Ugyhogy marad a Knoppix. -
AlBundy
aktív tag
1. Debian alapú
2. Bővebben: link
3. Ezt majd megmondja az aki már telepített ilyet
4. 1 CD -
rii
nagyúr
Sziasztok!
lenne pár kérdésem!
[1.] a Knoppix a DEBAIN disztibúció mellégága?
[2.] honnan lehet letölteni
[3.] könnyebb tepíteni mint a DEBIANT, és viszont ugyanannyi csomag van benne? Dselect -el lehet telepíteni ezt is, meg tasksel-el? No meg apt-get-el, avyg ezen kívül van saját teleőíítője is?
[4.] hány CD? DVD?
Előre is köszönöm! -
Lolek
aktív tag
Upszi
-
Lolek
aktív tag
Sziasztok,
A Knoppix-el állítólag le lehet tesztelni az összes hardvert a gépen...
A kérdés, hogy ez hogy működik...
Sose láttam még, arra kérnélek titeket, hogy csak nagy vonalakban írjátok le!
THX -
törölt tag
Ebből csak livecd megoldás van?
Letöltöttem a legújabbat, és nem tudom, hogy ez most LIVECD vagy sima install. -
chicken
senior tag
Problema:
Windows elvesztette az ntfs.sys file-t. A repair funkcio nem sikerult, mert elfelejtettuk a rendszergazda fiok jelszavat. Bebootoltam cd-rol egy Knoppixot, amit nemigen ismerek, de az maris kiderult, hogy nem latja a vinyot, ugyanis az egy SATA (Sil3112). Amugy sikerult letolteni egy unified linux drivert ehhez a vinyohoz, de nemigen tud mit kezdeni a file-okkal, mindegyiket megnyitja a Kwrite-tal es ennyi. Otlet? -
Grunya
aktív tag
Ha a Knoppixet feltelepítem a knoppix-installer paranccsal a merevlemezre, akkor gyakorlatilag egy Debian rendszer lesz a gépemen? Minden ugyanúgy működik majd, mint debianon? Azért kérdezem, hogy a debianos ismerősöktől kérhetek-e majd segítséget, ha elakadok valamiben.
-
-
Grunya
aktív tag
Lustábbak kedvéért:
Bővebben: link -
Grunya
aktív tag
Kijött az újabb Knoppix verzió! 3.7-es. Friss és meleg. Vegyétek, vigyétek!
Én már le is töltöttem, este kipróbálom. Csak azt nem értem, hogy az Xfree-t miért nem frissítették most sem... -
Iranon
csendes tag
Jó napot!!!
Mióta ati videókártyám van a gépben, azóta nem tudok bebootolni knoppix cd-ről.
Egyszerűen nem történik semmi, a windows indul el a knoppix helyett. Két k. cd-t
is megnéztem, egyikkel sem ment. Mi lehet a gond? -
worthless
tag
válasz
Cathfaern #53 üzenetére
''slax copy2ram eject''
ezt hol is irom be? a legejen mielott a rendszert inditana vagy bejelentkezes utan amikor a grafikus feluletetet inditanam?
adls-t sikerult mar valakinek beloni? mert en nyomok adsl-konfigot ami oke, adsl start kiirja h connected megis barmit probalok pingelni vagy konqerorral megnezeni azt mondja host not found -
Cathfaern
nagyúr
Az a baj a startx hibaüzenet kiírásának, hogy mindig ezt írja ki a végére. Az üzenet közepe tájáról kell kibányászni a lényeget (valahová csinál egy log fájlt, az kell átböngészni). Pl nekem volt olyan, hogy ezt írta ki, a baja meg az volt, hogy az egér rosszul volt beállítva
De van kifejezetten Debianos topic is: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
_én_
csendes tag
Tehát a pontos leírás:elvileg mindent konfiguráltam, és amikor bejelentkezek root-ként és kiadom hogy startx a képernyő elkezd villogni, majd kihozza hogy (EE) Sreen(s) found, but none have a usable configuration.
Fatal server error:
no screens found
....
XIO: fatal IO error 104 (Connection reseted by peer) on X server '':0.0'' after 0 request (0 known processed) with 0 events remaing.
A konfig: 14 colos monitor, TNT2 32MB, 366MHz celeron, 192MB RAM, 2db hálókártya
Debian 30r2 , 2.4 kernel (asszem mindent leírtam..)
[Szerkesztve] -
_én_
csendes tag
Ha már itt van ez a topic megkérdezem: debianra hogyan lehet grafikus felületet varázsolni? konzolosan megy a cucc, de startx-nál villog egyet, és hibaüzenetet ír ki
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Strottler #50 üzenetére
ezzel a paranccsal indísd:
slax copy2ram eject
Így felmásolja az egész cuccot a memóriába, s ki is adja a CD-t. (Kb. 200MB)
A Windows-os partíciókat automountolja, de a CD-t nem (mondjuk a k3b-t ez nem zavarja, csak ahhoz hogy meg tudd nézni a CD-t, kell külön bemountolni)
Egyébként hogy kell CD/DVD-t mountolni? Mindig elfelejtem -
WN31RD
addikt
válasz
Strottler #50 üzenetére
Mivel az egész Knoppix rendszer a CD-ről fut, amin ráadásul kb. 2 GB-nyi tömörített anyag van, ezért nemigen lehetséges CD nélkül futtatni (hacsak nem másolod fel vinyóra).
A Windowsos partíciókat nem mountolja automatikusan, de indításkor beírja őket az fstab-ba, így egyszerűen csak a ''mount /mnt/valami'' parancsot kell kiadni. Ha a KDE felületet töltöd be (az az alapértelmezett), akkor az asztalon levő ikonokra kattintva is felcsatolódnak a partíciók. -
taltos
senior tag
válasz
Strottler #50 üzenetére
Fejből nem tudom, és most itthon vagyok, így passz, de az elején lehet kérni helpet, és ott minden le van (volt) írva. Arra nem emlékszem, hogy autómatán mount-ol-e, de az tuti, hogy be lehet mountolni. Legfeljebb egyébként tegyél be mindent mem-be, és indíts guifast-ot...
-
taltos
senior tag
Bocs az offért, de ajánlom az alternatíva végett ezt:
Bővebben: link
Én is ezt használom néhanapján, és nagyon szeressem.
(nem debian alapú, mint a knoppix, hanem Slackware alapú...)
-
proximus
senior tag
válasz
Strottler #45 üzenetére
Szasz!
Két lehetőséged van:
1. 2 meghajtót kell használni, és azt is az olvasóból.
2. Ha sok* memóriád van, és van olyan lehetőség hogy feltöltsd a rendszert a memóriába, akkor leválasztja majd a CD -t. és nem is fog neki kelleni.(* a szükséges memóriának oda kell írva lennie a mem-be feltöltés opció mellé.) -
Strottler
tag
Valahogyan biztosan lehet. Különben nem tartalmazná a k3B-t, nem?
-
Strottler
tag
Azt nem tudja valaki, hogy hogyan lehetséges CD-t írni, amikor az egyetlen optikai meghajtóból nem lehet kiszedni a knoppix boot CD-jét? Azt hiszem umount-tal sem...
-
salazol
őstag
Asszony gépén mindent lekezel és tökéletesen megy.
Asus alaplap, duron 1600, matrox G400, ac97 hang, 3com lan. -
salazol
őstag
Leszedtem, kipróbáltam, tetszik.
De.
Sajnos nem kezeli a gépemben a hálókártyát (Broadcom), wlant(intel pro), modemet(agere ac97), ezért nem tudok netre csatlakozni.
A képernyő felbontását át tudom kapcsolni boot előtt a megfelelő felbontásra (1400x1050), látszólag elfogadja, de mégis homályos, interpoláltnak tűnő képet csinál a TFT-n rosszul olvasható betűkkel.
Felismeri a videót (intel extreme2), hangot(ac97), picimaci kártyahelyet.
De legalább elindul probléma nélkül, az előző notimon az előző knoppix lehalt induláskor. -
eddie303
őstag
Azt mondjátok meg, hogy felismeri-e az újabb cuccokat, amit a 3.1 nem ismert fel, pl. VIA enhanced AC/97? Mert ha igen, azzal kezdem hónap végén, mikor resetelik a forgalmamat, hogy leszedem....
-
válasz
burgatshow #32 üzenetére
végülis. 30 km
-
válasz
burgatshow #30 üzenetére
a fene
-
nem lakik valaki vác közelében?
mert nekem nem nagyon megy az ''install''. -
válasz
burgatshow #25 üzenetére
sb128
-
válasz
burgatshow #23 üzenetére
uhu, knoppix, és asszem suse. mind nagyon jol hajtják a kareszt. öröm vele zenét hallgatni
-
viszont a hangkártyám nagyon überül szól bármely linux alatt
-
látom nektek jol megy.
én viszont mint már sokszor megint feladom. -
Strottler
tag
Itt is a megoldás:
# Boot the Knoppix CD.
# When the boot prompt comes up, choose your language.
Most of us speak English, so we'll type:
boot: knoppix lang=en
then press ENTER (you don't type the 'boot:' part, of course)
# Wait till the system is fully launched, including the KDE desktop
# Press CTRL-ALT-F1, to get a root console. You should see a shell prompt
# Type: knx-hdinstall
# Follow the guided installation menus. This will include:
* Creating a Linux partition (at least 2.5GB
* Creating a Linux Swap partition (at least 256MB)
* 'Mounting' the Linux partition as root
* Initialising the swap partition
* Copying all the required files (automatically)
* Setting up networking
* Setting passwords
* Setting up the bootloader (Note: take care with this stage - it could render your system incapable of booting into Windows. If you really need Windows, then it might be a good idea to set up GRUB Bootloader with a 'chainloader' entry, so that you can dual boot. Working this out is an exercise left to the reader - there are too many possible scenarios for me to cover in this short guide. Also see man grub and the files in /usr/share/doc/grub)
* Rebooting (without the CD)
# When you've rebooted Knoppix from your hard disk, click on the KDE Control Centre icon in the launcher at the bottom of the screen (icon of a colour monitor with a card in front of it)
# Within the Control Center, click on Personliche Einstellungen
# Click on Land und Sprache
# Choose the locale and language of your choice
# Click on Andwenden at bottom of that window
# Close and restart the Control Center
# Click on Peripherals, then Keyboard, and choose your preferred keyboard layout (which will probably be US.English. Click OK and close the window
# Press CTRL-ALT-F2 to get to the root console, and log in as root (using the password you chose when you ran the installer)
# (Optional) - type apt-get update (followed by ENTER). This will update your list of available packages, and takes about 5-10 minutes.
# Hey, presto, you've got a fully installed GNU/Linux desktop -
Strottler
tag
Egyébként ha nagyon megtetszik a Knoppix, akkor telepítheted a wincsire is. Én már csináltam ilyet. Nagyon egyszerű. Keress rá a neten. (valami kdninstall a parancsfájl neve)
-
The_Tom
senior tag
beallitasok mentese:
Bővebben: link
''Q: How do I save my preferences (language, UI...) at the end of my session, when booting from CD? How do I restore them? ''
''Go to the K-menu > KNOPPIX > Configuration and choose ''save config'', you can save to floppy or to an already existing partition on the harddrive. (on a windows partition s fine)
To restore it, at the ''boot:'' prompt type in ''knoppix myconfig=scan'', and it should find and restore your saved settings at boot time.''
Üdv.
[Szerkesztve] -
dehogy irtam ki mindent. nem tehetem. de nem is ez a lényeg.
szoval irtam egy dvd lemezt, ezáltal felszabadult 1 dvd-nyi hely a winyomon. és igy van hely a linux-nak. most küszködik a pq a 60 giga áthelyezésével.
majd talán reggel telepitek.
egyébként nem lehet olyat csinálni, hogy megadom a linuxnak hogy honnan töltse be a profilokat beállitásokat?
konkrétan nem lehet ezt belöni a cd-n, majd a modositott cd-t kiirni és azt használni?
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
1. Ntfs -t egyenlőre még nem tudsz írni.
2. ''kész a dvd irás, most már van helye az uhu-nak.'' Hmm, szal mindent kiírtál a vinyóról?
Ebben az esetben már meglehetősen jól lehet ''garázdálkodni'' a lemezzel
3. Pendrive= khiralyNekem most is van egy, és hát mit mondjak, nagyon ott van(Gyors netes helyről letöltés, és már vihetem is haza az anyagot)
Ja igen, a pendrive beizzítását úgymond a 0 -ról kezdtem (kernelfordítgatás), így aztán ''sejtem'' hogy mi miért van, szal ha nem menne csak kérdezz; bár nem valószínű hogy az UHU & Knoppix ne tudná kapásból kezelni. -
ja, nem találtam ''furcsa'' fájlokat.
-
hát izé, aha.
szoval nekem van 2 particiom, de mind a 2 ntfs.
szóval valoszinüleg akkor nem használja, mert ugy emlékszem, hogy linux részről nem nagyon megy az ntfs irás.
bár rég linuxoztam, ezt nem tudom biztosan.
viszont holnap kiprobálom barátnőmnél is ezt a mobil linuxot, és ha van értelme veszek hozzá egy pen drivot. gondolom 64 mega elég lesz. persze elöször keresek, hogy mindez megvalositható-e.
kész a dvd irás, most már van helye az uhu-nak. . -
proximus
senior tag
ird be ezt egy terminálba: df -h
Nálam pl. most a win-d van felcsatolva:
''Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/hda3 1.9G 1.2G 731M 62% /
/dev/hda6 35G 18G 18G 50% /home
none 126M 0 126M 0% /dev/shm
/dev/hda5 15G 6.6G 8.1G 45% /mnt/win_d
/home/live-cd/iso/rendszer
673M 20K 673M 1% /mnt/rendszer
/dev/cdroms/cdrom0 263M 263M 0 100% /mnt/cdrom''
Ha te is találsz /mnt/win''valmi'' -t, akkor alapból mountolta a cuccot, valszeg mentés célból.
Ha így van, keress ''gyanús'' fájlokat ezen a partíción. Ha vannak ilyenek, akkor abba írkálja a változásokat. -
még esetleg azt is el tudnám képzelni, hogy viszem magammal a suliba a boot cd-t, és a pendrive-ot/floppyt, és igy használom a benti gépeket
basszus! ez nme is hülyesség. lehetne egy szinte bárhol használható személyre szabott gépem, amit nem kell hurcolni, mert mindenhol ahol van sz.gép, ott van
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
Ha van Fat -os part(vagy csinálsz egyet), viszont magától nem akar ''oda dolgozni'', akkor csatold fel:
mkdir /mnt/win-c (vagy amelyiket használni akarod, ha van már ilyen akkor nem kell)
fdisk /dev/hda (most egy partícionáló progiban vagy), írsz egy ''p'' -t, majd enter: most láthatóak a partíciók: keress ''W95 FAT32'' -ket. A kiszemelt partíció /dev/hda''szám'' -t fogjuk használni.
mount -t vfat /dev/hda''szám'' /mnt/win-c (most már tudsz rajta böngészni, meg írni is rá, de figyelem: a linuxos file -attribútumokkal nem tud mit kezdeni a fat, ezért ajánlottam a ''formázott fájlba'' írást, ha meg akarod tartani ezeket is) -
proximus
senior tag
Aki a pingvinnel kisérletezik, az rossz ember nem lehet, annak meg már csak segítek
Konkrétan sajna nem ismerem a Knoppixot, viszont SuSe Live CD -k mind úgy működnek, hogy ha találnak Fat -os partíciót, akkor oda dolgoznak, ha nem, akkor marad a RAM. (Bár mintha pont Kno. -nál olvastam volna, hogy ha talál pendrie -ot, akkor oda menti a dolgait)
Tényleg, amikor indul, akkor nincsenek valamiféle ''advanced'' indítási opciók, vagy beállítások? -
proximus
senior tag
''csak azt nem értem, hogy a beállitásokat hova fogja menteni.'' Valószínűleg alapból a memóriába, úgyhogy amilyen felhasználóként dolgozol, pl.: ''gabor'' mentsd ki (/home/gabor), vagy ha ''root'' -ként, akkor azt; valamilyen eszközre: pendrive, floppy, ... A legjobb egy fajlt létrehozni a win -es(fat32) partíción, amit megformázol mondjuk ext2 -re, majd valahova felcsatolva (pl. /mnt/adatok) beleírhatod amiket időközben módosítottál, és igényt tartassz rá
-
mondjuk tervezem egy uhu linux installját, de sajna most hely hiányom van.
ha nagyon rossz ez a lin., azt is megirhatjűtok -
most irtam ki a 3.3-ast
nem akarok csúnyát mondani, de eddig nagyon tetszik /20perc/.
ugy néz ki minden eszközt rendesen felismert. a monitor megy csupán 100 hertz
helyett 75 hertzen.
csak azt nem értem, hogy a beállitásokat hova fogja menteni. vagy ilyet nem
csinál?
pl itt netezek nagyba, és jönnek a kukis kérdések. elég érdekes látni a
nekérdezzen rá többet feliratú pipás sort, ha a beállitások elvesznek az
ujrainditáskor..
jah!
a xmms végre nem szüttyög hosszú hosszú perceket a winfos particiokkal. most
megy egyből a zene
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest