Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
.nah, ott tartok, h elkezd boot-olni, de megakad, és a POWER gomb se kapcsolja ki a PC-met :/ , csak ha konnektorbol ki .
System requirementnek eléggé jól megfelel PC-m.
http://en.wikipedia.org/wiki/Knoppix#Boot_optionsWikipedias angol cikk fotója szerint a köv. képernyő jelenik meg (egyes esetekben)
http://en.wikipedia.org/wiki/File: KNOPPIX_booting.png
(vigyázat! tettem direkt SPACE-t e linkbe, mert kulonben emotikonként jelent meg)
(inkább igy linkelem: _ )
[link]nos, tehát nekem néhány sor után megáll. Idézem onnantól, amikor csóválja buksiját az angol szöveg:
couldn't mount disk to /mnt-system
starting debugging shell...
sh: can't access tty: job controll turned off
/#Ennyi. Amúgy ez a " /# " parancssora utal? (mint a DOS-ban a ">" ? ) Enged irni ide, de lövésem sincs, mit tegyek.
viszonylag kezdő windows user vagyok, linuxszal most ismerkedek. Azt se tudom, hogyan kell particionalni, se mount-olni, de lehet, h kellene, mert esetleg ezert akad meg a knoppix bootolás??
-
mzx
senior tag
köszönöm!
igen, közben (mielőtt elolvastam volna válaszod) -hogy stílszerű legyek- "összeállt a kép" a fejemben, hogy ez a lemezképfile "dolog" valami hasonló lehet, mint pl. ahogyan a tömörített file-ok kulonféle file-okat tartalmaznak, az iso is vmi ilyesmi lehet, gondolom.Aztan rákerestem neten, és látom ,hogy backup -olásra, azaz biztonsági mentést készítésére az egyik ajánlott mód, ha iso lemezképfile-t képezunk adott alkalmazással. (ha jól értem) Akkor hát , gondolom, annyi kulonbség lehet egy iso tartalma és pl. egy zip tartalma kozott, hogy
míg a zip csak file- okat tartalmaz (adot esetben kódot is), addig az iso ezen felul tartalmazhat egyéb adatokat is , pl. windows backup esetén registrykulcsokat is .Jól értelemezem?
Sorry mindekitől, ha kissé butának tűnnének kérdéseim, még kezdő user vagyok.
Nah, remelem, sikeresen megirom Nero-val
iso file -ból a lemezképet cd-re, és végre be tudok boot-olni e linux disztróval,
amit az iso-m tartalmaz.Apropo, azt is láttam egyik site-on, hogy ügyelni kell a vonatkozó alkalmazásban (pl. Nero), hogy nehogy image writer-t válasszak, mert az
iso-t KÉPEZ !
Evvel ellentétes irányú folyamat, ha iso tartalmát irom ki .... az meg asszem Nero-ban az "CD/DVD write ..." elnevezésű funkció... Most nincs előttem a Nero (technikai okokból), ezert halvány emlékeimre támaszkodom (még sose irtam lemezképfile-t, de láttam már ilyesmi menüpontot Nero-ban.)LÉGYSZI JAVITSATOK KI, ha valami marhaságot irtam volna most ,vagy pontatlan lettem volna, ugyanis most megprobaltam összefoglalni, hogy mit értettem meg a leírásotokbol.
Apropo, kedves op-ok:
ha nagyon off-nak tűnne a lemezkép témám, akkor sorry, de kedves user a knoppix kapcsán tért ki a lemezkép témára, ami kulcsfontosságú volt a knoppix -om boot-olhatóságára, hiszen kezdőként
nem tudtam előzőleg, hogyan kell megírni a knoppix-et cd-re.Mzx
-
mzx
senior tag
kösziii
rendicsek vagy!
bízom a tapasztalatodban, valszeg meg van a megoldás, általad.
Nagyon örülök!
Még nem probaltam ki, most fogom csak, de rögvest meg szerettem volna köszönni a választ, és hogy ilyen hamar segitettél
(Doc-nak is köszike ;) )ÚJ KÉRDÉSEIMet is akkor már leírom:
1)
a többi tényező, melyek felvetődtek bennem (az előző hsz-emre gondolok) _ :
nem okoznak gondot? Pl. hogy TXT -t is irok? Persze most képfile-ként ,vagy micsodaként írnám az iso-t is, meg txt file-okat is:
az baj lenne? Akkor sem boot-olna a linux?
Hallottam már olyasmiről, hogy image file (kép file),
de nem tudom , mi az. El fogom olvasni az általad megadott linket, gondolom ott erről is van szó
Mindenesetre egy köv. cd-re KIZÁRÓLAG az iso-t irom fel (kép file-ként ;) ),
az a biztos.2)
Amit adatlemezként irtam fel, az sem veszik kárba, ugye?Tehát szukség esetén (ha neadjistem a leendő image-ként megirt iso tönkremenne a jövőben),
ha kimásolnám vinyóra az adatlemezként megírt iso-t, majd onnan image file-ként cd-re, akkor minden tovabbi nélkul haszanálható lenne, ugye?3)
Kicsit más , de paralell az előzővel: korábban készítettem másolatot egy os -ről, hadd
ne irjam le ,melyikről (asszem nem szabad) . De tudni fogod , ha azt mondom: különösen széles körben alkalmazott os.
Nos, CLONECD-vel klónoztam egy cd-re,
de még nem volt szükségem rá, mert még egyben van a másik O.S.
Tehát nem tudom, ha clonecd-vel klónoztam operating systemet (nekem ezt ajánlotta valaki), avval fel lehet majd azt intallálni?
A clonecd totál egy-az-egyben klónozza a forrás cd-t?Azaz: ha működő os install
a forrás cd, akkor a clonecd-vel megírt cd (másolat) is épp ugyanolyan működő os install lesz ?
Ha igen: azert, mert a clonecd is kép-file-t készit?4) ha szabad pici off-ot ;) : ha mp3-akat és jpg-ket irok ki EGYÜTT , cd-re, akkor melyik írásmód a legcélszerűbb? Azt mindig adatlemeként szoktam írni , Nero-val.
Mégegyszer nagyon szépen köszi a segitséget !!
Nagyon jól jött!
Mzx
-
mzx
senior tag
Köszi nektek az info-kat.
Most ott tartok, hogy már cd-re irtam a legújabb,
"sima" knopix LIVE CD-t disztró-t,
( KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN.iso )
(a SOTE serveréről tltöttem le),_ ! ! DE NEM MŰKÖDIK per pill.
Négy verzióm van, mi lehet az oka, de gyanitom ,h egyik sem...
legkevésbé az első ... de azert leirom;
légyszi' javitsatok ki, és ha tudtok, írjatok ötletet, mit kellene másképp csinálnom, h BOOT-oljon knoppix -szal
a P3 -as gép (384 MB RAM) ! Előre is köszi.
Nos, ötleteim, mi nem stimmelhet:- F2-vel megnéztem a BIOS SETUP -ot ,de úgy látszik,
jól van beállitva a boot sorrend: CD van elől, utána hdd. Mégis a windows -zal boot-ol ... Szoval valszeg ez mégse rossz... (?)- nem csak az iso file-t irtam cd-re, hanem számomra fontos infókat tartalmazó TXT file-kat is. Lehet, hogy ez zavar be?? ... egyáltalán: ha OS-t ir valaki cd-re, szabad más , egyéb, legalábbis ártalmatlan file-t is felírni ugyanazon cd-re?? (pl. TXT -t?)
- lehet, h épphogy fel kellett volna írnom még a sote ftp serverén látható egyéb file -k kozul egysmást?? Volt ott pl. readme....
- Nero-val írtam, és szokás szerint az ADATLEMEZ KÉSZÍTÉS funkcióval írtam ki. Lehet,h ez volt a baj? Más módon kell kiírni ,vagy be kellett volna jelölnöm még valamit? (Egyébként kipipáltam az utólagos adatelleőrzést is, és rendben levőnek találta; valamint kipipáltam az
"írás utáni cd lezárása" opciót is.)Nagyon elszontyolódtam, légyszi' írjátok meg nekem mint kezdő user-nek, ha tudjátok, hol hibáztam! köszi! Most először próbálok linuxot használni.
Mzx
u.i.: innen töltöttem le, ha ez számít:
http://www.knoppix.net/
->
dwnl mirror sites: http://knopper.net/knoppix-mirrors/index-en.html
->
ftp://xenia.sote.hu/pub/mirrors/knoppix/KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN.iso
-
mzx
senior tag
Köszi válaszaitokat (bár Doc -é nekem kicsit "magas" volt, az én tudásomhoz
),
Annyit kérdeznék még: van xubuntu -hoz is live cd -s megoldás?
(annyit tudok, h xubuntu-nak létezik vinyóra telepitéses megoldása (?is?) , bár asszem' knoppixnak is ilyen, meg olyan, egyaránt;
azaz választható.)Egyáltalán: milyen linux disztrót ajánlanátok még, a knoppix -en kívűl
(P3-as 384 RAM -os PC -hez), aminek létezik live-cd-s megoldasa ?(Bár eddig számomra egyedül a knoppix látszik megoldhatónak az infóim alapján.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest