Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mzx

senior tag

válasz Vladi #113 üzenetére

.nah, ott tartok, h elkezd boot-olni, de megakad, és a POWER gomb se kapcsolja ki a PC-met :/ , csak ha konnektorbol ki .

System requirementnek eléggé jól megfelel PC-m.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Knoppix#Boot_options

Wikipedias angol cikk fotója szerint a köv. képernyő jelenik meg (egyes esetekben)
    http://en.wikipedia.org/wiki/File: KNOPPIX_booting.png
    (vigyázat! tettem direkt SPACE-t e linkbe, mert kulonben emotikonként jelent meg)
    (inkább igy linkelem: _ )
    [link]

nos, tehát nekem néhány sor után megáll. Idézem onnantól, amikor csóválja buksiját az angol szöveg:

couldn't mount disk to /mnt-system
    starting debugging shell...
    sh: can't access tty: job controll turned off
    /#

Ennyi. Amúgy ez a " /# " parancssora utal? (mint a DOS-ban a ">" ? ) Enged irni ide, de lövésem sincs, mit tegyek.

viszonylag kezdő windows user vagyok, linuxszal most ismerkedek. Azt se tudom, hogyan kell particionalni, se mount-olni, de lehet, h kellene, mert esetleg ezert akad meg a knoppix bootolás??

• mzx

senior tag

válasz Vladi #113 üzenetére

köszönöm! :)
    igen, közben (mielőtt elolvastam volna válaszod) -hogy stílszerű legyek- "összeállt a kép" a fejemben, hogy ez a lemezképfile "dolog" valami hasonló lehet, mint pl. ahogyan a tömörített file-ok kulonféle file-okat tartalmaznak, az iso is vmi ilyesmi lehet, gondolom. :)

Aztan rákerestem neten, és látom ,hogy backup -olásra, azaz biztonsági mentést készítésére az egyik ajánlott mód, ha iso lemezképfile-t képezunk adott alkalmazással. (ha jól értem) Akkor hát , gondolom, annyi kulonbség lehet egy iso tartalma és pl. egy zip tartalma kozott, hogy
    míg a zip csak file- okat tartalmaz (adot esetben kódot is), addig az iso ezen felul tartalmazhat egyéb adatokat is , pl. windows backup esetén registrykulcsokat is .

Jól értelemezem? :) Sorry mindekitől, ha kissé butának tűnnének kérdéseim, még kezdő user vagyok. :)

Nah, remelem, sikeresen megirom Nero-val
    iso file -ból a lemezképet cd-re, és végre be tudok boot-olni e linux disztróval,
    amit az iso-m tartalmaz. :)

Apropo, azt is láttam egyik site-on, hogy ügyelni kell a vonatkozó alkalmazásban (pl. Nero), hogy nehogy image writer-t válasszak, mert az
    iso-t KÉPEZ !
    Evvel ellentétes irányú folyamat, ha iso tartalmát irom ki .... az meg asszem Nero-ban az "CD/DVD write ..." elnevezésű funkció... Most nincs előttem a Nero (technikai okokból), ezert halvány emlékeimre támaszkodom (még sose irtam lemezképfile-t, de láttam már ilyesmi menüpontot Nero-ban.)

LÉGYSZI JAVITSATOK KI, ha valami marhaságot irtam volna most ,vagy pontatlan lettem volna, ugyanis most megprobaltam összefoglalni, hogy mit értettem meg a leírásotokbol.
    :)

Apropo, kedves op-ok:
    ha nagyon off-nak tűnne a lemezkép témám, akkor sorry, de kedves user a knoppix kapcsán tért ki a lemezkép témára, ami kulcsfontosságú volt a knoppix -om boot-olhatóságára, hiszen kezdőként
    nem tudtam előzőleg, hogyan kell megírni a knoppix-et cd-re. :)

Mzx

• mzx

senior tag

válasz Vladi #111 üzenetére

kösziii :) rendicsek vagy! :) bízom a tapasztalatodban, valszeg meg van a megoldás, általad. :)
    :R

Nagyon örülök! :)
    Még nem probaltam ki, most fogom csak, de rögvest meg szerettem volna köszönni a választ, és hogy ilyen hamar segitettél :)
    (Doc-nak is köszike ;) )

ÚJ KÉRDÉSEIMet is akkor már leírom:

1)
    a többi tényező, melyek felvetődtek bennem (az előző hsz-emre gondolok) _ :
    nem okoznak gondot? Pl. hogy TXT -t is irok? Persze most képfile-ként ,vagy micsodaként írnám az iso-t is, meg txt file-okat is:
    az baj lenne? Akkor sem boot-olna a linux?
    Hallottam már olyasmiről, hogy image file (kép file),
    de nem tudom , mi az. El fogom olvasni az általad megadott linket, gondolom ott erről is van szó :)
    Mindenesetre egy köv. cd-re KIZÁRÓLAG az iso-t irom fel (kép file-ként ;) ),
    az a biztos. :)

2)
    Amit adatlemezként irtam fel, az sem veszik kárba, ugye? :) Tehát szukség esetén (ha neadjistem a leendő image-ként megirt iso tönkremenne a jövőben),
    ha kimásolnám vinyóra az adatlemezként megírt iso-t, majd onnan image file-ként cd-re, akkor minden tovabbi nélkul haszanálható lenne, ugye? :)

3)
    Kicsit más , de paralell az előzővel: korábban készítettem másolatot egy os -ről, hadd
    ne irjam le ,melyikről (asszem nem szabad ;) ) . De tudni fogod , ha azt mondom: különösen széles körben alkalmazott os. :U
    Nos, CLONECD-vel klónoztam egy cd-re,
    de még nem volt szükségem rá, mert még egyben van a másik O.S.
    Tehát nem tudom, ha clonecd-vel klónoztam operating systemet (nekem ezt ajánlotta valaki), avval fel lehet majd azt intallálni?
    A clonecd totál egy-az-egyben klónozza a forrás cd-t? :) Azaz: ha működő os install
    a forrás cd, akkor a clonecd-vel megírt cd (másolat) is épp ugyanolyan működő os install lesz ? :)
    Ha igen: azert, mert a clonecd is kép-file-t készit?

4) ha szabad pici off-ot ;) : ha mp3-akat és jpg-ket irok ki EGYÜTT , cd-re, akkor melyik írásmód a legcélszerűbb? Azt mindig adatlemeként szoktam írni , Nero-val.

Mégegyszer nagyon szépen köszi a segitséget !! :) Nagyon jól jött!

Mzx

• mzx

senior tag

válasz Vladi #109 üzenetére

Köszi nektek az info-kat.

Most ott tartok, hogy már cd-re irtam a legújabb,
    "sima" knopix LIVE CD-t disztró-t,
    ( KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN.iso )
    (a SOTE serveréről tltöttem le),

:F _ ! ! DE NEM MŰKÖDIK per pill. :Y :(

Négy verzióm van, mi lehet az oka, de gyanitom ,h egyik sem...
    legkevésbé az első ... de azert leirom;
    légyszi' javitsatok ki, és ha tudtok, írjatok ötletet, mit kellene másképp csinálnom, h BOOT-oljon knoppix -szal
    a P3 -as gép (384 MB RAM) ! Előre is köszi.
    Nos, ötleteim, mi nem stimmelhet:

- F2-vel megnéztem a BIOS SETUP -ot ,de úgy látszik,
    jól van beállitva a boot sorrend: CD van elől, utána hdd. Mégis a windows -zal boot-ol ... Szoval valszeg ez mégse rossz... (?)

- nem csak az iso file-t irtam cd-re, hanem számomra fontos infókat tartalmazó TXT file-kat is. Lehet, hogy ez zavar be?? ... egyáltalán: ha OS-t ir valaki cd-re, szabad más , egyéb, legalábbis ártalmatlan file-t is felírni ugyanazon cd-re?? (pl. TXT -t?)

- lehet, h épphogy fel kellett volna írnom még a sote ftp serverén látható egyéb file -k kozul egysmást?? Volt ott pl. readme....

- Nero-val írtam, és szokás szerint az ADATLEMEZ KÉSZÍTÉS funkcióval írtam ki. Lehet,h ez volt a baj? Más módon kell kiírni ,vagy be kellett volna jelölnöm még valamit? (Egyébként kipipáltam az utólagos adatelleőrzést is, és rendben levőnek találta; valamint kipipáltam az
    "írás utáni cd lezárása" opciót is.)

Nagyon elszontyolódtam, légyszi' írjátok meg nekem mint kezdő user-nek, ha tudjátok, hol hibáztam! köszi! Most először próbálok linuxot használni.

Mzx

u.i.: innen töltöttem le, ha ez számít:

http://www.knoppix.net/
    ->
    dwnl mirror sites: http://knopper.net/knoppix-mirrors/index-en.html
    ->
    ftp://xenia.sote.hu/pub/mirrors/knoppix/

KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN.iso

• mzx

senior tag

válasz Vladi #107 üzenetére

Köszi válaszaitokat (bár Doc -é nekem kicsit "magas" volt, az én tudásomhoz :)) ),

Annyit kérdeznék még: van xubuntu -hoz is live cd -s megoldás?
    (annyit tudok, h xubuntu-nak létezik vinyóra telepitéses megoldása (?is?) , bár asszem' knoppixnak is ilyen, meg olyan, egyaránt;
    azaz választható.)

Egyáltalán: milyen linux disztrót ajánlanátok még, a knoppix -en kívűl
    (P3-as 384 RAM -os PC -hez), aminek létezik live-cd-s megoldasa ? :)

(Bár eddig számomra egyedül a knoppix látszik megoldhatónak az infóim alapján.)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés