- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
Új hozzászólás Aktív témák
-
PociAti
őstag
Helyspórolás miatt rövidítettem a saját kifejezéseimet.
Általában Slope-ként nevesítik a gyártók, emelkedő meredekségre utal, amit még képes megmászni, és %-ban szokás megadni (nem szögben).Szerintem nem lehet jó összefoglalót írni, mert a roller rendkívül erős kompromisszumokkal rendelkező jármű és egy-két - kevésbé szem előtt lévő - paraméter megváltoztatása teljesen eltérő eredményhez vezet.
Például te is látod, hogy Győrben mennyire jó a kerékpáros infrastruktúra és relatív kicsi a forgalom, a vezetési kultúra is egész elfogadható. Itt hívták fel a figyelmem arra, mennyire borzalmas állapotok állapotok vannak Vácon (StreetView alapján mondom), és még sok másik városban. Vezetési kultúra is teljesen más fővárosban (és közelében). Előbbi miatt akár tömör gumis rollerek is jók lehetnek egyik helyszínen, másikon egyszerűen szóba se jöhet. Alföldön sok a királydinnye, ezért a tömör gumi ott vonzóbb lehet, mint máshol.
És ami még nagyon nehézzé teszi, hogy éppen mit lehet kapni. Láttam visszatérően egy típust, amit már tavaly se nagyon lehetett kapni, mégis "erőltetve van" az ajánlásokban. A garancia igények is nagyon eltérőek, van aki inkább kockáztat, és vannak azok a tudatlan balekok, amit mindent elhisznek, amit a pár perces promóciós videóban és etikátlan marketingesek állítanak.
Az is jó kérdés, mikor válik egy roller ajánlhatóvá? Hány hónappal és hány kilométerrel a megjelenése után. És hány embernek kell legalább 1.000 km-t megtennie, hogy nagyjából egységes konszenzus alakuljon ki róla.
Meg hogy mennyire legyen gondozásmentes? Van aki szeret bütykölni, így ő sokkal megengedőbb a roller hibáival szemben, míg más a feleségének, barátnőjének, lányának keres rollert, ahol a gyakori meghibásodás elfogadhatatlan. És még könnyű is legyen.Van még egy csomó apróság amit meg se említettem. Pl. 2 neves gyártó termékei közül egyik sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik, de gyakorlatban gyengébb. Több szempontból vizsgált összehasonlító tesztek kellenének. És folyamatosan karban kellene tartani.
Ezért egy rossz összefoglalónál sokkal jobb, ha inkább nincs semmi.
-
PociAti
őstag
Az teljesen jó megközelítés, ha valaki minőségben a közép-, felső-kategória határát célozza meg. Igaz mondjuk Hi-Fi-re, számítógépre, autóra, stb.
Viszont elektromos rollerek esetében előbb azt kellene tisztázni, fontos-e számára, hogy a tavasszal várható KRESZ után használhassa-e a kerékpáros infrastruktúrát, vagy robogókhoz hasonlóan az autók között fog majd az apró kerekű járművével lavírozni?
Ha nem szeretne kategóriát váltani, akkor a Ninebot Max G2 után a Kaabo nem előrelépés, hanem zsákutca!
Ha kategóriát váltana, abba nem szólok bele, mások otthonosabban mozognak azon a területen. Azért sok videót megnéztem, és ha lekorlátozzuk magunkat a hazai készletre, azért a Nami Klimától kezdve a Dualtronokig lenne még pár esélyes jelölt.
A szándékos kiszivárogtatás ellenére is sejteni lehet mi lesz az új KRESZ-ben, felelőtlenség lenne azokat az adatokat készpénznek venni.
Két fő út van: (1) addig a szürke zónában lavírozva nyugodtan kiélvezheti a lehetőségeket (2) már most a tervezethez igazítja a vásárlást. (3) Kivártok tavaszig, lásd lent.Kiindulásnak tekintsük az alábbi adatokat:
- max. 25 km/h tervezési sebesség,
- maximális teljesítmény legfeljebb 1000 W (nominális mindegy mennyi),
- és legfeljebb 25 kg.Adatbázisomban ezek vannak a határon belül:
+-----------------------+--------+-----+-------+-------+-----+----------+--------+---------+-------+
| manufacturer, product | weight | spd | power | p.max | % | capacity | energy | voltage | tires |
+-----------------------+--------+-----+-------+-------+-----+----------+--------+---------+-------+
| Navee S60 | 24.6 | 25 | 500 | 1000 | 24 | 12000 | 477 | 48.0 | 10.0 |
| Xiaomi 4 Ultra | 24.5 | 25 | 500 | 940 | 25 | 12000 | 562 | 48.0 | 10.0 |
| Navee S65 | 24.3 | 25 | 500 | 1000 | 25 | 12750 | 597 | 46.8 | 10.0 |
| Ninebot Max G2 E | 24.3 | 25 | 450 | 900 | 22 | 15300 | 551 | 36.0 | 10.0 |
| Navee N65 | 23.5 | 25 | 500 | 900 | 25 | 12500 | ---- | 48.0 | 10.0 |
| Navee S40 | 22.2 | 25 | 350 | 700 | 18 | 7650 | 275 | 36.0 | 10.0 |
| Ninebot F65I | 21.8 | 25 | 400 | 700 | 20 | 12000 | 561 | 46.8 | 10.0 |
+-----------------------+--------+-----+-------+-------+-----+----------+--------+---------+-------+A főbb paraméterek a fenti kritériumok miatt elég kötöttek, így abban nem lehet ellőre lépni a Max G2-höz képest, de akad egy-két modell, ami feszültség és lengéscsillapító területén előrelépés lenne, például:
- Navee S65 elég érdekes konstrukció, Győrben is van pár belőle,
- Xiaomi 4 Ultra (ami nagyjából azonos a Navee S60-nal).Az egyetlen tanács, ami mellé teljes mellszélességgel be merek állni, hogy meg kell várni mit hoz az új KRESZ. Egyre több olyan roller jelenik meg, ami határán mozog annak, amire a fiad vágyhat, pl. a Xiaomi 5. generációja. Fogalmam sincs milyen telünk lesz, de lehet csak pár hónapnyi rollerezés van hátra az új szabályozásig, és az új termékek megjelenéséig.
Ezt az időt kivárhatja a Max G2-vel, vagy átmenetileg beleugrotok valamibe, amire átmeneti rollerként tekintetek. De erős a gyanúm, hogy a kategóriahatáron átesett rollerektől egyszerre sokan akarnak majd megszabadulni, ami a használt piaci árukra nagyon rossz hatással lesz. -
h1mpi
félisten
Mi ezt használjuk: [kép]
Itt vettem: [link]
Lehet biztonságosabb egy motoros sisak, de az nem szellőzik így és nehéz is. Volt 1000-es sportmotorom Shoei felsőkategóriás sisakkal, de itt én úgy ítélem meg, ez is elég, ha egy MTB downhillest megvéd a sziklás terepen. Hozzáteszem mi csak forgalomtól elzárt helyen használjuk nem vmaxon. -
alphamooncam
őstag
Bukósisakból ezt nézte ki vagy majd ehhez hasonlót szeretne.
Jónak tűnik, tudja a 22.06.-os szabványt, ami garancia arra, hogy nem rosszabb, mint más ismertebb gyártó hasonló bukója.
El kell menni felpróbálni.
Legutóbbi sisakomat neten rendeltem, mert nem volt elérhető mo. a kiválasztott tipus, de ...
előtte ugyenezen a gyártónak korábbi hasonló sisakját viszont motoros boltban fel tudtam próbálni, egy 22.05 szabványút, így volt lehetőségem méretet próbálni, melyik lesz jó.
Amint megérkezett a bukó kicsinek tűnt, szorított mint a veszett fene, de hordás során a fejemhez alakult, már nem szorít sehol, és passzentossá vált.
Fontos, hogy a megfelelő méretet válasszátok, mert a lötyögős sisak, pont akkor fog csődöt mondani, - értsd leesik- amikor éppen védenie kellene.
Pl. Becsatolt állapotban, ha tarkódnál a sisak peremét fogva előre, az arcod felé buktatva lejön a sisak, az nem fog megvédeni.
Jó esetben az eladó segíteni fog tudni méretet is választani.
-
alphamooncam
őstag
Én néztem be, igazad van, különféle roller tipusokban nagy lexikális tudással rendelkezik, ez tény.
Visszatérve a bukókra...
Az utóbbi 20 évben én csak 3 bukót használtam egy németet (Lazer), egy olaszt (Dainese) és most egy csehet (Cassida), ezért nem gondolom magamról, hogy elég nagy alapom lenne ajánlani, de azt gondolom, hogy érdemes egy közeli motoros boltban felpróbálni néhányat, mert tapasztalatom szerint elég felkészültek tudnak lenni a tulajok ebben a témában.
Motoros rendőrök is, meg a motormonstrumokkal járók is rendszeresen állvédős, méregdrága bukókban csapatják, felcsapott állvédőben. Csak szólok...
-
Tangerine
senior tag
Még a revoltlab oldalán sem következetesek a képek. Némelyiken hidraulikus fék van, másokon bovdenes. Nekem olyan van, mint a képeken (a hidraulikus fékkel) LT01-es kijelzővel, de én tavaly nyáron vettem, azóta mentem 1500 km-t vele. Leginkább az úttesten járok vele, néha bicikli úton, ott lassabban. Nyáron kb. 62 km/h-t megy alattam (107kg), ilyenkor csak 57 körül. Nem tudom mi lesz a kreszben a változás, ha kismotor jogsi kell, akkor, a B-s jogsi pont elég lesz.
-
alphamooncam
őstag
Nagyon egyszerű a választás, olyan bukót vegyél amennyit a fejed biztonsága ér.
Bukóból ezt választottam. [link] ez már ECE 22.06. szabány.
Alapvetően nem megyek terepre, vagy olyan helyre, ahol arcomba csaphat egy ág, ezért nyitott lett.
Rendőrök szabványnak megfelelő sisakot fognak elismeri szabályosnak, minden mást büntethetnek ( jogosan* ).
A Te döntésed ! Olyan meg hogy túl sok nem létezik, csak olyan hogy túl kevés, értsd ami nem védett meg.
Ha szerinted ez a roller erre "sok", akkor mit ajánlanál helyette
Jótól kérdezed ! Pociati nyíltan bukóellenes, ezt párszor a tudtunkra adta !
Olyat kérdezz akinek motoros múltja van és hordott már bukót.
-
-
PociAti
őstag
Minek kell neki ennyire komoly lengéscsillapítás, ha olyan jó minőségű kerékpáros úthálózattal van ellátva, mint Győr? (Szombathelyet nem ismerem, de a CyclOSM szerint elfogadható mennyiségben vannak kerékpárutak, és a nyugati országrészre jellemző, ha valamit megépítenek, az már elég jó szokott lenni.)
Győrben leginkább csak a Káptalandombon, a műemléki részeknél hagyták meg a macskakövet. Hacsak nem rollerral szeretne járni a Bazilikába a misére, nem sok macskakővel fog találkozni.Szuper dolog a lengéscsillapító, de azzal a méretnek és a szállíthatóságnak tesz keresztbe. A kompromisszumokkal együtt kell tudni élni. Lehet csak a vágyai kergetik, hogy minél nagyobb, minél erősebb, minél drágább gépet szeretne magának, valójában nem biztos, hogy tényleg arra lenne szüksége, az lenne az optimális.
A magyar kereskedők (és vevők) néha elég idióták, leegyszerűsítő elnevezés a Kaabo esetén a Dual kifejezés, miközben ezt az elnevezést a gyártó egyetlen termékére sem használja!!!
A kereskedők ahelyett, hogy a dobozon olvasható típusnevet kommunikálták volna, pár típusnál önkényesen bevezették ezt a megjelölést. Amíg csak 4-5 típust forgalmaztak, nem is volt vele probléma, de hogy a Mantisból feljegyzéseim szerint is legalább fő típus létezik, az alternatív elnevezésekkel csak a káoszt fokozták.
Persze a Kaabo felelősségét sem kell eltitkolni, ők a generációváltásokat nem kommunikálják jól. Mindenféle beszállítók termékeiből legózzák össze a gépeket, ezért valószínűleg nem alakult ki náluk olyan éles határok, mint a neves gyártóknál. Azon kívül hogy rendeléskor egyes elemek opcionálisan választhatók (fékek, abroncsok, kijelző típusa), azt se tartom kizártnak, hogy raktárkészlet alapján ők maguk is variáltak.Webshopokban ne nagyon bízzon meg. Főleg ne magyar webshopokban. Inkább fórumok, friss YouTube videók és egyéb csatornákon keresztül tájékozódjon.
Az eddig kiszivárogtatott infók alapján szinte semmi esélye sincs arra, hogy egy Kaabo Mantis ne a nagy teljesítményű elektromos rollerek kategóriájába kerüljön (max. sebesség 25 km/h, max motor teljesítmény 1000W), és a biztosítás és egyéb kötelezettségek legyenek a legkisebb problémája, hanem hogy hiába van jó kerékpáros úthálózat, ha nem használhatja azokat!
-
h1mpi
félisten
A fiamnak ilyen Mantisa van, már ez a 2024-es verzió. Szerintem ennyiért nincs jobb roller. Sok webshopban valóban a régi kijelzős kép van, de már nyáron ez jött (RevoltLab).
Nekünk a motoros sisak nagyon “sok” volt egy rolleren, mivel nem megyünk forgalomban, így egy prémium MTB Downhill bukót vettünk, ami árban amúgy 2x annyi, mint az átlagos sisak ára, amit a rolleresek hordanak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - 2 akkuval
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest