Hirdetés
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Pulzust is mér az Apple AirPods Pro 3
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine
üzenetére
valószínűleg megoldható lenne valahogy
Persze, én is levettem egy ilyen mutatóujjas szarról a kart, majd a félmarkolatos gázkar vezetékét beforrasztottam a NYÁK-on a hall szenzor helyére, probléma megoldva... Amúgy melegen ajánlott, ha már átalakítás, optimalizálás (tuning), akkor az ember eleve vegyen egy használható gázkart, mert amit szerencsétlenkednek néhányan a hüvelykujjassal, azt próbálván "meghekkelni", hogy pontosabb, vagy kényelmesebb legyen a használata, hááát... Még feltalálják a végén a félmarkolatost. Nyilván nem triviális bekötni egy másik gázkart a gyári helyére, kell hozzá minimum egy forrasztópáka, és hát a vízállóságot is tönkre lehet vele vágni, ha úgy van, szóval nem azt mondom, hogy ezt kell "mindenkinek" csinálni, csak szomorú ilyeneket olvasni, hogy minden hátulütője ellenére kényszerből muszáj használni, mert hát az a gyári...
Megjegyzem, láttam én már gyáriban is gázmarkolatot (konkrétan pl. az Adventure gyári markolatát is), habár az teli markolatos volt, ami motoron tökéletes, hiszen azon stabilan ülsz, de rolleren problémás lehet, mert forog az egész, nincs fix része, így nem is sokáig használtam, sőt...
(Pedig az speciel kijelzővel egybe volt építve, szóval ilyen is van, gyáriban, mondjuk annak már a sebességmérője nem működött, a vételkor, így kb. semmi információval nem szolgált, szóval nem veszítettem semmit azzal, hogy ment a levesbe...) Ha viszont megvan a félmarkolatos gázkar, és simán meg tudod tartani tetszőleges állásban, akkor rögtön rájössz, hogy semmi szükség tempomatra, amit előnynek soroltak, hogy stabilabban lehet fogni a kormányt, ha nem kell a gázkart nyomni, húzni, semmis, hiszen stabilan fogod a markolatot, a tenyered alatt a félmarkolatos gázkarral.
És ha vissza kell engedni, így icipicit lazítasz a fogáson, már vissza is húzta a rugó, kész, nem kell semmit "pöccintgetni", mindig azt csinálja a roller, amit akarsz, pont.
Ennél szerintem nincs jobb/biztonságosabb megoldás. (Már amennyire egy mondatban leírni/látni azt, hogy roller és biztonságos nem mosolyogtatja meg az úri közönséget.)nem kompenzálná, hogyha lejtő vagy emelkedő következik
Ha meg tudsz tartani adott gázállást (nyélgáztól eltérőt mondjuk nehéz NEM félmarkolatossal), azt onnantól adott célsebességnek veszi, és csak emiatt kompenzálja, ha emelkedni kezd, mert el akarja érni a célt. Ez semmiben nem változna, ha az Arduino tartaná meg helyetted a gázt. Más lenne a helyzet, ha úgy működne a vezérlő, mint tetszőleges belsőégésű motoros gépjármű gázpedálja, ami az adott motorteljesítményt állítja (lényegében), ami persze amint beáll az egyensúlyi helyzet, "lefordítható" sebesség értékre, ám ha pl. emelkedni kezd, akkor vagy jobban beletaposol (a sebességtartás érdekében), vagy lassulni fog, és alacsonyabb sebességen stabilizálódni. Ilyen esetben nem lehetne tempomatnak hívni egy gázállás megtartó elektronikát: amiért rolleren mégis működik, az pont a vezérlők idióta működése, hogy a gázállás nekik egy célsebesség... Miközben átlag pálcikát az ember digitálisan vezet, mert annyira nem akar menni, hogy folyton nyelezni kell. (Kis túlzással.
) Komolyabb rollereken viszont ez a viselkedés életveszélyes, amikor csak finoman akarnál menni, le is veszed mondjuk 1-esbe, de nem, akkor is odavágja a maximum erőt, ha lenyelezed, csak a végsebességet szabályozza le. Mentem egy próbakört egy ilyennel, de borzalom: na ezeket a vezérlőket szokta "Joe" szakmányban kukázni, és berakni helyette valami értelmeset, amivel vezethető is lesz a roller, és nem akarja folyton megölni a használót, csak hogy elkápráztassa...Bizonyos modelleken úgy "kompenzálják" ezt a viselkedést, hogy a vezérlő ugyan érzékeli, hogy lenyelezted, csak van egy felfutási görbéje a gáz jelnek, ami mondjuk 2 mp alatt megy csak végig 0-100% közt, így nem fog hanyatt vágni indulásnál... Cserébe teljesen életszerűtlen a működés, lomhának érződik az indulás. (Inokim OXO-ra írták, hogy ilyen jellegű a vezérlése, és emiatt "idegesítő" a viselkedése.) Szerintem minden olyan megoldás veszélyes, ami a vezető utasítását felülbírálja, legyen az tempomat, vagy egy ilyen "lassan felfutó" gázgörbe. Oké, hogy van, amikor a vezető hülye, és olyan utasítást ad, ami boruláshoz vezet, de más esetben meg pont nem, az a válasz kellene a borulás elkerüléséhez, ami ha nem jön, akkor baj van. Két keréken ugyanis egyensúlyvesztést okoz, ha gázzal akarod kiegyenesíteni a dőlést, de a hajtás nem érkezik, amikor kéne. Borultam már motorral amiatt, mert véletlenül üresbe rúgtam, és kanyarodásnál gázadásra csak felpörögött a motor, de nem indult el, és kész volt az eldőlés. Rollernél nyilván nem fog ilyen történni, csak mondom, hogy annak a híve vagyok, hogy ne pofázzon bele. Kivéve persze akkor, amikor konkrétan segít a belepofázás, pl. TCS vagy ABS. Előbbit sajnos nem tudtam soha kipróbálni, igaz, hátsó kerék hajtás esetén kevésbé jellemző, hogy elforgassa, utóbbi viszont kiválóan működött, amikor analóg e-fékem volt hátul. Mindezt a VESC-nek köszönhetően. Tudott finoman is fékezni, meg nagyon komolyan is, az akkut rendesen töltve, végül belépett a tárcsafék is, amivel ha együtt blokkolt a kerék, az e-fék értelemszerűen megszűnt, visszatapadt, megint jött az e-fék hozzá, szóval megvalósult az ABS hatás, és stabil maradt a roller eltúlzott fékezésnél is. Nem használtam ki, de párszor szándékosan kipróbáltam és tetszett, nagyon hasznosnak találtam. Első keréken lenne persze az igazi, de ott meg éppen nem volt motor. Sajnos. (Ha lett volna, nem törik ki a küllő/kerék, de ez már egy másik történet.
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Apple Watch Series 7 44mm, használt,Töltővel,12 hó garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Megjegyzem, láttam én már gyáriban is gázmarkolatot (konkrétan pl. az Adventure gyári markolatát is), habár az teli markolatos volt, ami motoron tökéletes, hiszen azon stabilan ülsz, de rolleren problémás lehet, mert forog az egész, nincs fix része, így nem is sokáig használtam, sőt...
(Pedig az speciel kijelzővel egybe volt építve, szóval ilyen is van, gyáriban, mondjuk annak már a sebességmérője nem működött, a vételkor, így kb. semmi információval nem szolgált, szóval nem veszítettem semmit azzal, hogy ment a levesbe...) Ha viszont megvan a félmarkolatos gázkar, és simán meg tudod tartani tetszőleges állásban, akkor rögtön rájössz, hogy semmi szükség tempomatra, amit előnynek soroltak, hogy stabilabban lehet fogni a kormányt, ha nem kell a gázkart nyomni, húzni, semmis, hiszen stabilan fogod a markolatot, a tenyered alatt a félmarkolatos gázkarral.
És ha vissza kell engedni, így icipicit lazítasz a fogáson, már vissza is húzta a rugó, kész, nem kell semmit "pöccintgetni", mindig azt csinálja a roller, amit akarsz, pont.
Ennél szerintem nincs jobb/biztonságosabb megoldás. (Már amennyire egy mondatban leírni/látni azt, hogy roller és biztonságos nem mosolyogtatja meg az úri közönséget.)