Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• MrSealRD

veterán

válasz Reggie0 #38175 üzenetére

Számomra az egyik legnagyobb "csalódás" mind a mai napig, hogy akár ember akár projekt... megy a piaci kofa szintű alkudozás... de nem a 10-20% zavar...sokkal nagyobb ütések mennek. Láttunk már valakit a Lidl kasszánál alkudozni, hogy akkor ő most ennek a 80%-át fizeti ki?! És most kicsit magam ellen indultam meg ezzel a gondolattal...

Nem lényeg hány réteg van. Az ügyfél és a közvetlen vele kapcsolatban lévő cég között fut le a párbeszéd. Ahogy Xero is írta.
    - Mennyiért van ember?
    - 200
    - 160-ért jöhet.
    Na és akkor itt válik el a dolog.
    a.) Fix 200. Nincs üzlet. ( nagyon ritka, hogy azt mondja az ügyél, oké...oké...)
    b.) 175... Jó legyen, kell az ember.
    c.) Jó lesz 160-ért is oda adom.

De itt látni kell, hogy a kezdeti 200 úgy épült fel, hogy.
    1. Jómunkásember 130.
    2. Első réteg 160
    3. Második réteg 200.

Attól függően, hogy a második réteg, hogy egyezett meg az ügyféllel, ezt elkezdi lefelé tolni szépen a láncban. Ha Jómunkásember feletti 2 réteg tisztában van azzal, hol a helye, akkor nem próbálja meg a letolni az alatta lévő torkán az engedmény nagy részét, mert kilóg a lóláb és onnan is végül elutasítás lesz... Hiszen nem a jómunkás ember fog 40-et lemenni... hanem mondjuk 10-et. A többiek meg 15-15-öt.

Én eddig azt láttam, hogy egy kicsit mindenkinek engedni kell mert egyszerűen így működik ez a játék... De ezt minden résztvevő tudja is... ezért van az, hogy nem azt a számot mondjuk amit szeretnénk hanem +X%.

Láttam egyébként kifejezetten rossz példákat amik úgy mentek végül szerződés alá, hogy kifejezetten jeleztem, hogy nem lesz jó vége. És nem is lett. De ott elmentem a falig, ameddig módomban állt. A más kérdés, hogy CEO / Sales elsöpört.

Mert én alapvetően a másik oldalról érkezem. Amikor szakmai alapokon megy egy időbecslés az ügyfél igények leirata alapján. De ezek szinte kivétel nélkül annyira felületesek, hogy nagyon nehéz nem indikatív számokat mondani...amit persze utólag szeretne mindenki bevasalni. De egy ideje már az van, hogy kell egy felmérési szakasz, meg specifikáció. Aztán utána visszatérünk a becslésekre...
    És akkor a műszaki oldal becslését én általában megtoldom egy 20-40%-al amibe beleszámolok hasraütésre tapasztalat alapján olyan tényezőket, mint kik dolgoznak rajta, ügyféligény, speci szintje, stb... Ez egyébként hellyel-közzel jó szokott lenni. Legalábbis 2000-4000 órás projekteknél 10%-os hibahatárral lőttem be.
    És akkor ezt fogta a sales és diszkontálta... Na de... Most tessék kapaszkodni... Mert azt már mindenki sejti, hogy az óradíj kb úgy van megállapítva (jobb helyeken) hogy az adott erőforrásra nézve fedezi a költséget (bér, irodahányad, könyvelő, egyéb költségek) és némi profitot. És akkor ezután egy alsó tagozatos matekkal kijön egy szép kerek szám.
    Na ha ezen a számon kezdünk rugózni, akkor jó esetben a profit egy részét engedjük el...vagy akár teljesen. 2 problémás viselkedést láttam. Az ügyfél felé nem a végösszeget vagy az óradíjat vitte lentebb a sales, hanem az óraszámot. "Mert nem néz ki jól ha kisebb óradíjat adunk meg." Ennek pedig az lett a következménye, hogy hónapok után amikor retrozásra került miért negatív a budget, akkor úgy kellett bizonygatni, hogy ez bizony nem a szakmai oldal felelőssége.
    A másik problémás helyzet, ha van egy mondás, hogy stratégiai szempontból fontos a bejutás ezért elvállaljuk 60%-os áron... Majd ez a stratégia nem jön be...mert jó esetben is 5 év mire annyi megrendelés jön, hogy kitermelje a 40%-os előző diszkontot.

+bónusz: Amikor a fenti esetnek van egy nagyon torz változata... Legyen 60%...és akkor majd a change requestekből az ügyes project manager visszahozza a 40%-ot... Én itt mindig a szívemhez kapok, mert ezt én még az életben nem láttam működni...
    1. Nem ügyes a PM
    2. Ügyes a pm, de nincs ennyi CR tartalék a projektben.

Jó én most nagyon projekt alapon hegyeztem ki, de hasonló az analógia. Ha T&M kell erőforrás, akkor sem lehet 0 alá menni a jómunkásembernek, és a közvetítői réteg is kell, hogy keressen, de ha kapzsivá válik akkor azzal szükségtelenül kockáztat nagyobbat. Talán ennyiben másabb... Nem akartam ezt írni...de aztán mégis leírom. A 2 közvetítő mit csinál azon kívül, hogy az elején van néhány tárgyalás, aztán havonta dobálják a timesheeteket? Ezért ne akarjon vastag margint, mert nem fog működni... egyszerűen a túl sok réteg miatt akkora lesz a végső ár, hogy nem fog kelleni inkább.

Új hozzászólás Aktív témák