- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Scroll Lock #9256 üzenetére
Miert Java-ban? Kb. a legkevesbe alkalmas platform a celra.
-
TBG
senior tag
válasz
Scroll Lock #3432 üzenetére
Érdekes workaround.....
-
WonderCSabo
félisten
válasz
Scroll Lock #3429 üzenetére
Csinálj egy új osztályt a varázslóval, és pipáld be, hogy csináljon main fv-t bele. Akkor tuti jó lesz.
-
válasz
Scroll Lock #3426 üzenetére
Esetleg a main függvényed szignatúráját idemásolnád?
-
WonderCSabo
félisten
válasz
A Run Configurationben egyébként direkt meg mondhatod neki, hogy melyik fv-t keresse.
-
pvt.peter
őstag
válasz
azt az osztalyt futtasd, ahol definialva van main metodus
-
Lacces
őstag
válasz
Scroll Lock #2549 üzenetére
Hát őh, én úgy olvasom, hogy van a Fordító a (Javac) ami a forrásfájlt bytecode-ra fordítja. Ez tiszta.
Aztán van a JIT ami egyszer biztosan lefordít mindent! Bytecodra - natív gép kódra fordít.Szal a Javac forrásfájt -> bytecode-ra
és a JIT bytecoderól -> gép kódraA JIT elvégzi ezt egyszer. De ha mondjuk a forrásfájlon változtatsz, például az egyik függvényt módosítod a forrásfájlban, akkor a JIT csak azt a függvényhez tartozó bytecode-t fordítja le! És nem az egész .class fájlt.
(Több helyen többféleképpen magyarazák, én ilyesmit olvasok ki és akkor így a wikipédiás rész is szerintem érthetőbb, mert ott írja, hogy a C/C++ esetén minden egyes fájl újra fordítja, ha van valami változás, még a JIT csak ott, ahol történik, és nem minden egyes fájlt fordít újra)
Meg ha portolod az alkalmazást, egyszer Linuxon máskor Windowson... akkor biztosan lefut, de csak bytecode-ról gépikódra (Javac mégegyszer nem fut le).De ha például én csak az Autó osztályban módosítom a függvényeket, plusz függvényt adok hozzá, akkor a JIT csak ezt az osztályt fordítja le ismét. A motor vagy teherautó osztályt békén hagyja, azt nem fordítja le mégegyszer, mert minek? Abban módosítás nem történt, a bytecode-ja ugyanúgy nézz ki.
Szerintem inkább ez a lényeg.Szóval igen, az amit te mondtál. De én így tudom elképzelni a folyamatot.
Meg ez .NET is így van, ugyanezt az elvet használja fel és elsőfordításkor minden lassú, még Java-ban is de utána, már nem, érezhetően gyorsabb
-
Lacces
őstag
válasz
Scroll Lock #2541 üzenetére
A nagygusztávos jegyzetet ajánlom neked. Ott az elején magyarul van valami írva a Java működéséről.
JIT az a JVM része...
Van a Forrásfájl, pelda.java ezt a fordító lefordítja, és átalakítja bytecode-ra, ebből keletkezik egy úgynevezett pelda.class, amit a JVM fogyaszt el. És a JVM futtatja a kódot, a JIT pedig Gépi nyelvre fordít le.
Magyarul az Interpeter( fordító .java -> .class fájlba). Az egyszer fordítja le.
És amikor jön a JVM akkor felhasználja a bytecode-t (.class fájlt), és ezekből készít natív gépi kódot (pl, Windowsra vagy Linuxra). És itt jön a JIT. A JIT megnézi, hogy mi volt egyszer már lefordítva, ha valami le volt, akkor azt nem fordítja le még egyszer, mert minek tököljön vele.
(Ha lehetséges, ő mindent csak egyszer fordít le, ezért is lehetne nevezni JOT-nak vagy Just-One-Time)
Viszont optimalizálást is végrehajt egy-egy függvényen, kódon. Ugyanis a JIT figyeli (futás időben vagyunk JVM), hogy mely kódrészletek voltak többször és gyakran meghívva, és azokat mindig igyekszik optimalizálni "újra fordítani".Ez magyar nyelvű ez neked szerintem bőven elég az 1. és a 6. pontot olvasd el
(Ismétlem 1. és 6. pont)Ez egy rövid és igen lényegre törő angol leírás, és szerintem ez így neked ennyi elég.
Vagy magyarul nézzél még .net-es leírást, ott is JIT működik (Just-In-Time fordító)
-
Chipi333
csendes tag
válasz
Scroll Lock #2518 üzenetére
Ez azért fontos, mert egy java fájlban nem elérési utakat adsz meg az importált dolgokhoz, csak a package-ket. A Java pedig egy olyan könyvtárszerkezetet vár ami pont olyan mint a projecben a packageké. (Pl az allat.baromfi.Csirke osztályt az /allat/baromfi/ könyvtárban fogja keresni) Azt pedig tudnia kell, hogy ennek a könyvtárszerkezetnek hol a gyökere. (ergo nem elég ha csak úgy ráböksz egy fájlra, hogy fusson
)
Az meg egy jó kérdés, hogy az Eclipse ezt miért nem állította be az a/src-re importnál magától... -
Chipi333
csendes tag
válasz
Scroll Lock #2513 üzenetére
Hát egyéb fórumok alapján ez akkor tud történni, ha a classpath rosszul van beállítva és az eclipse nem a bin gyökérből próbál futtatni. (pl van egy test nevű package-d és nem bin/-ből hanem bin/test/-ből próbálod futtatni a test.Main nevű classt, mert akkor a java a bin/test/test/Main.class-t fogja keresni és az tényleg nincs)
Na ez az amit nekem nem sikerült reprodukálni.
Command linbebol rossz helyről indítva sikerült kicsikarni a ClassNotFoundot a javaból, de az eclipsemet sehogy nem tudtam rávenni, hogy rosszul csinálja
Szóval fogalmam sincs hol lehet a hiba... -
Chipi333
csendes tag
válasz
Scroll Lock #2506 üzenetére
Bővebbet tudsz irni arról, hogy mit/hogy importáltál és hogy akarsz futtatni?
Mert manifest fájl az a JAR fájlokban van, és ha azt próbálsz futtatni, akkor tényleg jöhet ez a hibaüzenet, de nekem az Eclipsből konkrétan még nem sikerült ezt a reakciót kicsikarnom, pedig kellően szétvertem egy projectet -
Chipi333
csendes tag
válasz
Scroll Lock #2504 üzenetére
Hát Project -> Properties -> Run/Debug configuration és itt meg tudod mondani, h mi legyen a main class. Ez remélem megoldja.
-
Tauren45
aktív tag
válasz
Scroll Lock #2499 üzenetére
Üdv.
Köszi a BME-s utmutatót, megvettem mind2 könyvet remélem most már sikerülni fog haladnom.
Köszönöm még 1x a segítségeteket!
Új hozzászólás Aktív témák
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Synology NAS
- Házimozi haladó szinten
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Napelem
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- ZIDOO médialejátszók
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest