- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
belinho
senior tag
válasz
deakzozo #20364 üzenetére
Az mx2-t vedd, kiválóan kenhető és tényleg hozta az eredményt, nem csalódtam benne.
Szóval ne ezen spórolj, sokan megveszik ezeket a 10K-s hűtőket aztán meg a pasztán spórolnak.
Én hőközlő zsírt nem vennék, se mx4-et az állaga miatt. Van választék ezen a téren de a legjobb szerintem az mx2, én már a videókártyát is átkentem, ott is látszik az eredmény. -
-
belinho
senior tag
válasz
deakzozo #20362 üzenetére
Nem a lapodban és nem a hűtődben van a hiba, szóval felesleges lenne tesztelni más procival.
Én e8500-ról váltottam, ami a lapomban ment 4ghz-et, olyan jó kis hűs proci volt, hogy fel se kellett tenni a freezer 13 pro-ra a ventit mert elég volt passzívan, viszont kellett a 4mag ezért váltottam.
A mostani Q9300 is jó, csak hát ennyire melegszik viszont a 2,5ghz-et tudja 0.960v-on, a vid-jén 1.2v meg megy 3.3ghz-et. Tudná a 3.6ghz-et is viszont itt már túl sok fesz kellene neki. Ami nálam bevált az AC mx2-es pasztája, nem lettek alacsonyabbak a hőfokok, viszont 65fok fölé már nem mennek a magok se prime se linx alatt, a korábbi coolink fehér pasztával simán 75 fölé kúsztak, viszont ez az mx2-es tényleg jól átadja a hőt a hűtőnek. -
belinho
senior tag
válasz
deakzozo #20360 üzenetére
Üdv a klubban cimbora!
Ez az Intel sara m1 steppinges Q9300-ad van mint nekem, nálam is ugyanez a helyzet a hőfokokkal. Viszont ha feszt emelek akkor se nagyon nő a hőmérséklet, visszaolvashatsz itt a topikban sokan szenvedtek ezzel már mások is szóval nem a gépedben van a hiba, hanem ez alapból ilyen melegedős széria. Nálam gép bekapcsolásakor 19 fok a cpu a magok meg 40 felett. -
bolcsodal
addikt
válasz
deakzozo #20358 üzenetére
Ha a pasztát kizártad, akkor már csak a kupak alatt lehet a megoldás, amivel nem sokmindent tudsz tenni. Ha ettől nem instabilt a gép, akkor nem érdemes foglalkozni vele.
Nekem is van 7-8 fokos különbség az egyik magnál lényegében nem hűl le 43 fok alá. De amíg a többi mag nem éri el ezt a hőfokot nem melegszik. Szerintem valami szenzorhiba...
-
válasz
deakzozo #20351 üzenetére
Annyira furcsa, hogy azon agyalok: talán fölé mér a szenzorod durván!!!
Alulfeszelni tudsz a biosban (gyári alá menni)? Ha igen, akkor próbáld meg 6x300-ra tenni az órajelet és 0,95V körülre vidd a procifeszt. Ha úgy is meleg a szerkentyű terhelve, akkor vagy konvektort tettél a házad elé, vagy fölémér a procid szenzora és korrigálni kell majd az értéket. Ennél több tippem nincs és most ez reálisnak tűnik! -
Werkly
őstag
válasz
deakzozo #20351 üzenetére
Alapon ez melegnek tűnik! Nekem a 3. mag 40 alá sosem megy programok kijelzése szerint. Terhelve nagyjából már együtt mozog a 4 mag. A házad szellős? Nekem régi aránylag zárt házam van de még így is aránylag elfogadhatóak a hőmérsékletek. Valaki majd biztosan tud okosságot!
-
Laci2277
senior tag
válasz
deakzozo #20341 üzenetére
Még gondolkozok rajta.
Viccet félretéve, ebben a prociban még van bőven kakaó, ha nagyon kellene 4.2Ghz-et ki tudok hozni belőle 24/7-re, de még nem kell. Ráadásul hosszabb időre számolok ezzel a procival, úgyhogy kímélem is, valószínű nálam fog megöregedni és kimulni majd egyszer.
-
válasz
deakzozo #20333 üzenetére
Szia!
VTT voltage=FSB Overvoltage, próbálkozhatsz azzal is, hátha engedi lejjebb vinni a procifeszed!
A hűtőd nagyjából 1,25V (nem bios, hanem cpu-z terhelés alatt, az biosban olyan 1,28V körül lesz) magasságáig bírja prime stabilan hűteni a géped. Azzal 3,2GHz meglehet és játékok alatt 60 foknál kábé plafon lesz. Próbálkozz kihozni a max fsb-t belőle CPU:1,28V bios, FSB:+0,15V, MCH Voltage: +0,1V beállításokkal.
1600MHz-es Rated fsb: dehogy baj, sőt! Örülj neki, hogy az 1333-as procid bírja alapfeszen 1600-on.(#20331) v2: Brutál lapod van, nem mondom, ha ki van centizve az egyik, ha nem a legjobb 775 tuninglap! Bár azzal tényleg hetekig kell sz*pni, mire meglesz egy stabil tuning. Kezdőknek nem ajánlott.
Mi a cél? Mit akarsz belőle kihozni?
(#20336) Laci2277: A linkelt beállításokon mennyit fogyaszt a procid terhelés alatt? (Aida tudja számolni átfolyó áramból meg feszből!)
(#20341) deakzozo: Te troll!
-
válasz
deakzozo #20328 üzenetére
Nincs még azért elakadva a tuning. Valószínűleg csak az északi hídnak és az FSB fesznek kevés már a kakaó. Elvégre ez egy X38-as lap, azok sosem voltak tuningbajnokok, de 430-ig vinnie kéne! Holnap/a hétvégén dolgozunk rajta! Addig megpróbálhatod így: procifeszt fel 1,25-ig, MCH voltage: +0,1-ig és a VTT voltage is +0,1-ig mehet lépésenként addig, amíg nem lesz stabil 400MHz-en. A ramszorzót pedig fölöslegesen emelted feljebb, nem lesz gyorsabb, hiába fut magasabb órajelen a ram! Az 1:2 és az 1:2,4 ramosztóknak van értelmük! Higyj nekem.
Ramod túlhajtása amúgy: amíg nem feszeled, addig addig húzhatod, amíg bírja, nem a húzástól, hanem a feszeléstől, ezáltal több áramtól és hőtől halnak meg a procik/ramok.
És igazán nincs mit, a hobbimnak élek ilyenkor. -
FaTHI
őstag
válasz
deakzozo #20328 üzenetére
Tényleg elég karcsú, a memónak mennie kell, a lapod sem lehet ilyen antitunigos, én adnék a CPU-nak +feszt, ezzel a hűtővel 1.3-at adhatsz neki, és úgy próbáld a 3.Ghz-et.nem lehet probléma, 70-fokig jó vagy, illetve a fölött kicsivel sem gáz, 80-fölött már gázos, de ha pl. játszol ott nem fog felmenni max 65-ig, az nem terheli annyira a procit, mint pl a prime.
-
-
válasz
deakzozo #20322 üzenetére
Na szuper ha így müxik, máris a Q9550 órajelén vagy (egyedül az l2 cache feleannyi), akkor most told fel 400-ra 377-ről és ne 10 percig hagyd, hanem 20-ig a prime-ot (3,00GHz-en lesz!)
A feszt a procinál pedig vedd le 1,20000-ra teszt előtt.
Ha az megvan stabilan, akkor valszeg kell majd feszelni a lapot is egy kicsit (még totál biztonságos) és megyünk 3150MHz-re.
Hűtés: az úgy teljesen jó kéne, hogy legyen! -
válasz
deakzozo #20320 üzenetére
A hűtővel nem kéne, hogy gond legyen, de nem rendeltetésének megfelelően üzemel, én azt mondom! Egy 1,45V-on járatott QX6700-t 59 fokon tart... Csak annyit erről, hogy az egy 130w tdp-s proci, ez megy 95w-os. Ráadásul az húzva volt jócskán, ez meg alapon megy. Valami nálad nem kóser!
-
válasz
deakzozo #20318 üzenetére
Hi!
Nem véletlenül kértem, hogy linx-szet futtasd, ebben már láthatod, hogy még sincs akkora eltérés a magok között, az evereszt szimplán nem terhel le minden magot 100%-ra.
Nagyon jó ez a kép, elég sok mindent látni belőle és a programbeállítás is szuper így! Amit látok: nincs hatalmas feszelési lehetőségünk, mert a hűtőd nem fogja bírni. Nagyon furcsa, mert a hűtő kábé egy szinten teljesít a gyári rézmagos hűtővel ahogy ebből látom, így én is azt mondom, talán valami gond van a felrakással, vagy házhűtéssel, csak én nem a magok közti különbség, hanem a magas hőfokok miatt, mert vagy 10-15 fokkal hűvösebbnek kéne lennie.
Innentől átváltunk a prime95 nevű progira, az is kellőképpen leterheli majd, de nem fog ennyire melegedni, ha benne vagy.
Első körben a biosban állítsd be a következőket (amik mellé felkiáltójelet teszek, azt fontos beállítani):
Robust Graphics Booster: auto
CPU Clock Ratio: X7.5
CPU Host Clock Control: Enabled
CPU Host Frequency(Mhz) : 377
PCI Express Frequency (Mhz) : 100 (ez különösen fontos!!!)
C.I.A.2: disabled!!
Performance Enhance : STANDARD
System Memory Multiplier (SPD) : 2.4! (lesz mellett vmi betűjel is, asszem D, de talán B)
Memory Frequency(Mhz): 904
DRAM Timing Selectable : manual!Standard Timing Control -
CAS Latency Time: : 5
DRAM RAS# to CAS# : 5
DRAM RAS# Precharge : 5
Precharge Delay(tRAS) : 18
Advanced Timing Control - maradjanak, ahogy voltak
ACT to ACT Delay(tRRD) :
Rank Write to READ Delay :
Write To Precharge Delay :
Refresh to ACT Delay : 55
Read To Precharge Delay :
tRD :
tRD Phase Adjustment :
Command to #CS Timing: : 2
Clock Driving and Skew Control
CPU/PCIEX Clock Driving Control : 800MV
CPU Clock Skew Control : 50
(G)MCH Clock Skew Control : 50System Voltage Control -
DDR2 OverVoltage Control : +0,1
FSB OverVoltage Control : NORMAL
(G)MCH OverVoltage Control : +0,05
MCH Reference Voltage Control : NORMAL
DDR Reference Voltage Control : NORMAL
DDR Termination Voltage Control : NORMAL
CPU Voltage Control : Enabled
CPU Vcore : 1.2100VAdvanced Bios Features
Limit CPUID Max to 3: DISABLED
No-Execute Memory Protect: ENABLED
CPU Enhanced Halt(CIE): enabled
CPU Thermal Monitor 2: disabled!
CPU EIST Function: disabled!
Virtualization Technology: ENABLED -
válasz
deakzozo #20308 üzenetére
Semmit sem rontottál el, köszi a sok képet, ebből ki lehet indulni.
Elég furcsa, hogy az egyik mag 15 fokkal hidegebb, mint a legmelegebb.
Egy olyan képet csinálj, mint az utolsó, tehát fut a cpu-z, fut a core temp, viszont ne az aida/everest-tel terheld, hanem linx nevű progival. Itt leszedheted: [link]
Csak azért kérem, hátha azzal majd nem lesz 10-en fok különbség a legmelegebb és leghűvösebb mag között.
Előtte a biosban a feszültségeket ne auto-n hagyd, hanem tedd őket normal-ra. -
válasz
deakzozo #20306 üzenetére
Szia!
Nagyon szívesen segítünk itt többen is, amikor tudunk, de én mielőtt segítek mindig kérek egy alapfeszes alap órajeles tesztet, hogy lássam: mennyire tunigos a procid és milyen jó a hűtésed. Légyszíves csinálj egy képernyőmentést (print screen) úgy, hogy látszódjanak rajta egy cpu-z, egy core temp és egy futás közben lévő (legalább 10 perce megy) linx programok.
Ha az megvan, akkor elsőkörben én azt mondom, hogy 3GHz-et célozzuk meg, de ez csak tipp, talán 3,4 is meg lehet, de lehetséges, hogy elakadunk 2,8-on.
Ja és tisztelet azért, hogy így megadtál majdnem minden fontosabb adatot, nem nekünk kell kivallatni belőled!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hegesztés topic
- Sorozatok
- BestBuy topik
- Xbox Series X|S
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged