- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
KaraDani
addikt
válasz
ATtIs_80 #2929 üzenetére
400*8 nekem se ment vid fesszel. Nem hinném, amúgy hogy a lap lenne a szűk keresztmetszet keresztmetszet, elég magas a prociszorzód, szóval lap tuning nélkül is rommá lehetne hajtani vele... Nekem EP35-DS3 van és elég sokat droppol. Szóval szerintem felfelé egész nyugodtan kezd úgy hogy adsz a procnak biosban 1,375V ot, dropp után még így bőven 1,35V körül lesz és alatta, ami az intel ajánlásán belül van. Memóknak 2x es multiplyert adj szépen a gyári időzítésekkel, így az sem lesz szűk keresztmetszet. Prociszorzót hagyd szépen, maxon, és kezd el fokozatosan emelni az fsb-t mondjuk 300 ról indulva, elején nagyobb léptékben emelhetsz aztán szépen fokozatosan kisebbeket emelve nézd meg mi így a stabil vége. így elvileg a lap határát se fogod elérni mert nem hinném hogy 10,5*400 ennyi fesszel menne, szóval így meg tudod keresni kb a proci maximumát az adott fesszel. Ha ez megvan és mondjuk lesz 3,8 amit stabilan tud ezzel a fesszel, akkor már simán tudod összehangolni az fsb-t meg a memókat. De ugyanilyen metodikával ki tudod tesztelni a memokat, és a lapot is. Ha memót akarsz tesztelni, adsz neki mondjuk 2,1V ot az még barátságos (+0,3V) nagyobb memmultipliert választassz hogy az fsb kisebb legyen, a proc szorzót leveszed, és ott is fokozatosan emeled az fsbt, ha meg max fsbt akarsz memók vissza 2x esre proci 6-7X esre és szépen emeled megint csak az fsb-t... (Bocs, hogy ilyen hosszú lett)
-
c41r0^
őstag
válasz
ATtIs_80 #2917 üzenetére
valahogy furcsa nekem, hogy csak 3.2 GHz-et tudsz kihozni egy 1.23 VID-es prociból ezzel a lappal...még 4 procifázisa is van ennek a lapnak, nem oylan rossz az. Én azt tenném, hogy egyelőre nem erőltetném az 1066-os RAMfrekit, hanem megnéznék egy 9*400-at (3.6GHz) BIOSban 1.35V-on (vdrooppal 1.34-1.345V lesz kb. terhelés alatt), 800 körüli RAMmal...szerintem vinnie kéne...ha ez megy, akkor 2.1-2.2V-on meg lehet nézni 1066-on a RAMokat is 5-5-5-15/18ban. Ha semmi gigszer, akkor FSB-vel lehet menni feljebb (lehet az MCH-nak is adni plussz feszt 1.2-1.3V-ig, alapból 1.1V-ot kap), 1000 körül tartva a RAMokat, persze a szorzót meg majd lejjebb kell venni, mert minél nagyobb FSB, annál jobban eteti a RAMot a proci. Én 1.35V fölé már nem mennék egy közepes léghűtéssel (gondolva a nyárra), ahol itt stabil a proci, ott kéne finomítani a beállításokon.
az én lapomban van egy beállítás, a Load Line Calibration, ami a vdroop-ra van jó hatással, nézd meg, van-e hasonló funkció a BIOS-odban (ha Enabled, akkor kevesebb a vdroop, igaz idleben egy hangyányit több feszt kap a proci)
csak próbálgatással tudod megnézni, mennyi a min vcore egy adott frekvencián, amin még stabil, teszteld Prime-al vagy Orthossal vagy IBT-vel
1.4V és efelett 45 nm-es prociknak már elég sok léghűtéssel, az 1.35V az, amit egy pl. HyperTX2 is vígan elvisz még nyáron is, max. 7x fokon tartva full loadnál. Igazából nincs szabály, mennyi feszt adsz, amennyin még nem hevül túl a proci a kelleténél, és nem zabál aránytalanul sokat ahhoz a plussz pl. 100 MHz-hez képest, amenynit ki tudsz belőle venni a sok plusszfesszel...összetett a dolog.
Én egyelőre az E7400-amat 10*400-on hajtom 1.3V-tal BIOSban, de igaz neki 1.21 a VID-je. Majd ha lesz kedvem, akkor megnézem nagyobb FSB-kisebb szorzó-1000 körüli memó kombóval is, de egyelőre nekem ez megfelel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Futás, futópályák
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Honda topik
- BestBuy topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel core I7 8700k
- Intel Core i5-14500 14-Core 2.6GHz LGA1700 (24M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-13900K 24-Core 4.3GHz LGA1700 (36M Cache, up to 5.80 GHz) Processzor!
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest