Hirdetés
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
t72killer
titán
Egy politikai hír, csak az ingatlan-szempontból igencsak érdekes aspektust kimazsolázva: "Gerendás egy nagyjából ezer lakosú település Békés megyében. Ha bő tíz éve írom le ezt a mondatot, akkor még úgy fogalmazok, hogy egy nagyjából 1300 fős település, ha a 2001-es népszámlálás után, akkor úgy, hogy több mint 1500 lakosú. " [link]
Tehát 20év alatt 30% népességvesztés, ennek ellenére hóttziher, h EUR-ban mérve is drágultak a házárak arrafelé.
A szülőfalumra ráguglizva ott is folyamatos a fogyás, de a 30%-ot kb 60év alatt sikerült összehozni (már a kommunizmus alatt is enyhén csökkent a népesség) -
t72killer
titán
6.9ről 3.6misi, Kaposvár. Alkudozzunk

-
t72killer
titán
Nna egy festés és ez is megy sokmisiért a piacra:
"Több hónapja halott férfit találtak egy XX. kerületi lakásban"
-
t72killer
titán
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
(Fa$zán felcserélted a reakciókat
)A normális méretű garázsban egyetértünk, mert bele kell férjen egy mai autó (és az autók méretekre már nagyobbak mint 20-30 éve) meg természetesen ajánlott ha egy 50-70 éves amerikai is belefér.
De az nem lakóterület, csak a ház integráns része, nem valami kint tákolt fészer szerű utólagos vacak kell. Egyébként kijön belőle két lakószoba, de rendszerint le van választva a lakórészről. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
mondjuk nekem az inkabb a halalom, amikor a haz resze a garazs, es beleszamoljak a hazba, mint "lakoterulet"
20m2 egy alap garazs, az helyett kijon egy nagyobb szoba
az auto az alljon kint, vagy vmi egyszerubb garazsban, aminek szigeteles sem kell
normalis meretu garazs az egyebkent is min 7-7,5m mely meg 3,5-4m szeles es akkor meg ki lehet nyitni az ajtokat, meg nem oldalazva kell elfolyni mellette, meg teli-nyari felniket szerszamokat is van hova rakni a garazs vegeben
ez ~25-30m2, kijon belole 2 lakoszoba
ennyit azert nem vennek ki a hazbol erre -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Tállya utca jó környék. Viszont : ez a ház valami dwrafizmusban szenved. 40nm alapterület, 3 szint, ami tök jó de bármit akarok szinte, lépcsőt kell másznom. Ehhez a 2nm(!)-es erkély, jóformán kilépő kategória, ott nem fog vacsorázni, sőt, ha házibulit rendez, a cigizni járó emberek is sorban fognak állni. De a legdurvább a 35nm(!)-es kert!
Mert a 11-es képen a kert mérete egész bíztatónak tűnik, de gyanítom, hogy akkor a 10-es képen látható bokros "kert vége" maga a kert.Ráadásul az egész kivülről valami szocreál borzalom, 185 Milláért.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Nem. Normális esetben a garázs a ház elején van, a ház részeként, beállsz kocsival, és fedett helyen besétálsz valami köztes helységen át akár a nappalidba.
Az, hogy a kert végében van egy utólagos garázs összetákolva, külön messze(bb) a háztól, az ilyen elbaltázott Kádár kockás dolog, vagy az annál is régebbi falusi házakra jellemző, amikor még messze nem volt egyértelmű, hogy a lakónak kocsija is lesz.
A '90-es évek elejétől már az épületbe integrált garázs és az elöl lévő bejárat a jellemző, nem véletlenül. (Ha csenget a postás/futár/szomszéd, akkor úgyse a garázshoz fogsz rohanni) -
hobizoli
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
JHa, hát ez a másik, hogy miért hátul van a bejártai ajtó, hogy minden egyes alkalommal meg kelljen kerülni a házat?
Már a kádár kockákban sem tetszik ez az oldalt, középre vagy hátsó rész felé tesszük a bejáratot megoldás, de hátulra? Ok, legyen hátsó kijárat a kertbe, de legyen egy ajtó elöl vagy legalább a ház oldalának az elején.Értem én, hogy manapság nagy divat klímával fűteni, de gondolom van alternatív fűtése is a cuccnak.
Nyilván egy csomó csempét megspórolt így.
-
hobizoli
nagyúr
-
hobizoli
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ez a két térkép pontosan azt mutatja, amit mondtam : Hajdú-bihar (azon belül is Debrecen környéke) fizetéseben az alsó-közép kategória, míg ingatlan árakban verseng Pesttel, ami a legmagasabb bérekkel van.
És mivel MO-n amúgyis eléggé rossz a megélhetés/megkereshető pénz arány (a legrosszabb az egész EU-ban), így sajnos ez a környék az egész EUban a legrosszabb ebből a szempontból
-
t72killer
titán
"Teljes felújításon esett át (FB)"
Hmm, betömték a repedéseket és a festés mellé leraktak még egy padlót figyelemelterelésnek🤔?
-
hobizoli
nagyúr
-
t72killer
titán

-
válasz
t72killer
üzenetére
Pontosan. Angol, Amcsi, Ir, stb ingatlanpiacnak is ez a halala, hogy mindegy mi kerul fel a piacra, azonnal ugrik ra harminc kulfoldi milliomos meg befektetocsoport meg stb, akikkel ha beledoglesz se tudsz versenyezni.
Szoval modositom a fentieket, amiket irtam:
Illetve csak kiegeszitenem. Maradok a fenti allaspontnal, egy ilyen adoval kiegeszitve.
Es akkor ugy nezne ki, hogy (bilibe log a kezem):
- Kizarolag 16 ev feletti termeszetes szemely, aki eletvitelszeruen az orszagban is tartozkodik birtokolhat ingatlant
- Az elso ingatlan, amiben lakik, az adomentes. Ezt cserelni is adomentes, max 5 evente egyszer.
- A masodik ingatlan felhasznalhato kiadasra, gyak szinten adomentesen (ta-da, olcso albi is megoldva).
- A harmadik es negyedik ingatlan ugy adozik, hogy mintha piaci erteken ki lenne adva, havi kiadasi ertek 30, illetve 40 szazaleka
- Otodik ingatlant egy szemely nem birtokolhat
- Ha valaki elkoltozik az orszagbol, de mar allampolgar/akarmi hasonlo (permanent residency barmilyen formaja) maximum ket ingatlan maradhat a neven, ezek kiadasa utan ugy adozik, mintha ez a helyi fizetese lenne.Bonusz lenne, ha az egesz EU, UK, nyugati vilag bevezetne ezt. Kapna egy tockost az osszes rohadek keleti diktator-oligarcha, nem kene a szemetet importalni afrikabol meg azsiabol mert nincs gyerek, elerheto/megfizetheto lenne a lakhatas, stb.
...Bilibe log a kezem.

-
t72killer
titán
Igen, ennek köszönhető, hogy pl egy Kanári szigetek nem vált pénzeszsák-gettóvá egymást taposó villákkal és ferrarikban terpeszkedő 100EUR hogy elmehetsz mellettem tajbarmokkal, akik természetesen magukkal hozzák a milliőt, amiben egy zsemle 3EUR a boltban és egy hétvégi szállás 2 főre annyiba kerül, amiért egy 2kezi dolgozónak 2 hétig kell dolgoznia. A pénz sajnos nagyonis tud pusztítani, és ha tetszik ha nem, néha le kell csapolni azokról, akinek nem való a kezébe.
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
Ha valamit megdrágít az adó, akkor nem tolong egymás nyakában 56 botcsinálta "befektető", felverve az árat. Lásd pl Spanyolország, ahol messze nem beszélhetünk magyar léptékben mért ingatlanlufiról.
De az árplafon is nagyon jó 5let, ugyebár termőterületekre volt is ilyen (mostanában vmelyik FB csoportban olvastam, hogy ez megszűnt - rem. nem...)
Sajna az egész világon brutál romlott a normális lakóingatlan/fizetés arány. Földrajzilag pedig ez a térkép érdekes: költözzünk D-Afrikába!

#2155: jja, egyébként itt is van a spanyoloknak egy jó húzása: akár kiadod a spanyolo.-i ingatlanod, akár nem, ha nem vagy ott rezidens, akkor az elméleti kiadási érték után fix adózol, ha nem EU adórezidens vagy, akkor még többet. Kapitalistákkal csak így lehet bánni, különben csillió^3 lesz mindennek az ára másnapra, effektíve triplán beszedi az adót az 1db ingatlanjában ÉLNI kívánó tagtól. A kapitalizmus csak miliméterekben jobb a feudalizmusnál, annyi, hogy némileg gyakrabban/icipicit könnyebben cserélődik a földesúr -de a globalizációnak "köszönhetően" ha a helyi földesúr s.gghülyesége miatt "üresedés" van, akkor nem ám a helyi jobbágynak teremtődik felemelkedési lehetőség, hanem másodperceken belül ott terem egy kínai, holland, akármi.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
11ker-ben Metrodom, 2-3 eve 44m2-s megoldas volt 82-85misi
na most mindig az megy, hogy inflacio koveto befektetes az ingatlanazaz legalabb 2022-s inflacio es a 2023-st szamolva kene novelni az arat realertekre, hogy vasarloeroben ugyanott legyel
2022-ben 14.5% volt az atlagos inflacio a KSH szerint, 2023-ban 17.6%
ezzel szamolva a kecot ~115 misiert kene tudni eladni, hogy a penzednel legyel... hat oszinten szolva ennek realitasa elegge konvergal a nullahoz
a 4%-s vagyonszerzesi illetek 85 millios arnal +3.4misi volt ra...szoval inkabb 120 korul tudni kiszallni belole
erre a Metrodom beruhazoja "beakciozta" a meg mindig meglevo free ilyen ingatlanokat 71.5misiert
kepzeld az el, hogy el akarnad adni a kecot, de tied mar hasznaltnak szamit Bank elott, a Metrodom-é meg "uj", hiszen nem lakott benne meg senki
mennyiert fogod tudni igy eladni?vevoi szempontbol nezve mennyiert erne meg megvenni a "hasznalt" lakast az "uj" helyett ugyanaz az alaprajz ugyanabban az epuletben, hogy az onreszed mellett a hiteltorlesztes tobb legyen az "uj"-ra
de ha meg ugyanannyiba is kerul a havi torleszto pl 40 millio beugro mellett, azzal csak szivesseget teszel az eladonak, hogy o ki tud szallni....ahhoz hogy a vevonek is tenyleg(!) megérje a "hasznaltat" megvenni az "uj" helyett, mennyiert kene megvennie a "hasznaltat" az eladotol ilyen kondiciok mellett...60-62misi?
nyilvan ez addig el igy csak, amig van elado akcios lakas

-
válasz
KROK640
üzenetére
Én is gondolkodtam ezen a vonalon mozogni, de nem tudom, mennyire lenne szívás. Szabályozási, engedélyezési, stb problémákba nagyon könnyű ilyen játékkal belefutni, abból meg hamar van az, hogy az ember csukott szemmel, tátott szájjal, teljes erőből szalad a faszerdőben.
Ha esetleg valaha úgy alakul, hogy releváns lesz a dolog, természetesen utána fogok járni a dolognak rendesen. Nem lesz nehéz, van építész ismerős bőven (építészmérnök középsuliba jártam, csúnya is lenne ha nem lenne), szóval jó eséllyel ettől kell a legkevésbé félni. A fenti rant is inkább úgy általánosságban volt, mint saját gond.
-
-
hobizoli
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
"Csak annyi, hogy nem tudom, hogy ezek itt egyaltalan elmeletileg kepesek-e ugy hazat tervezni, hogy a beosztasa ne legyen teljesen elbaszott es hasznalhatatlan. Sose fogom megerteni, hogy lehet az, hogy egy olyan nep, ami evszazadok ota a helyhiannyal kuzd, a mai napig nem tanult meg olyan alaprajzot kesziteni, aminek kevesebb, mint a fele folyoso meg hasznalhatatlan ter..."
--- Na és? Megkérsz egy MAGYAR tervező irodát, hogy az adott adottságokkal rendelkező telekre tervezzen neked egy házat az igényeid szerint, és kész. Valószínűleg még olcsóbb is lesz mint az ottaniaknál.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Telekspekulációt nem tudod kizárni sajnos épeszű módon. Max akkor, ha teljesen agyatlan beépíthetőségi százalékokat adsz meg, de az meg más szempontból szívás, meg igazából kb védhetetlen, mert nem tudsz olyan erős szabályozást hozni, hogy ne tudják kijátszani. Plusz konstans jogászkodás lenne a vége, drágább a leves, mint a hús.
De amúgy nem is kéne. Simán ha megvéded a natív populációt a külföldi tőkétől (baszok rá, fektessen másba, ne az legyen már a befektetése, hogy a natív populáció meg eltűnik a picsába, mert nincs életbiztonsága, tehát gyereke se lesz), akkor az lesz, hogy a kis pénzű veszi a kis házat, a nagy pénzű meg a nagyot. Ha van fizetőképes kereslet, akkor hirtelen van igény is, plusz nem az lenne, hogy a házak fele üres, tehát hirtelen van választék is, aztán mindjárt nem az van, hogy mindent megéri darabolni mindenhol.
Haveroknak azért lenne rossz, mert akkor csak annyi lenne a birtokukban. Hidd el, ezen a szinten egy teljes panel is a "csak" kategória.
-
KROK640
nagyúr
Ez sem rossz (bár a telekspekulációt nem zárná ki).
Plusz ha belegondolsz a haveroknak nem lenne olyan rossz, hiszen ha nagy a család (4-5 fő) akkor akár 8-10lakás(akár komplett, 10-20-sok lakásokat tartalmazó lakóépület) is lehet egy család tulajdonában.
A Bónusszal abszolút egyetértek, de itt eleve jönne a sírás, hogy jajj nem jönnek a külföldi befektetők. Az meg, hogy Debrecenben az újonnan épült lakások - tippemre - fele már nem is magyar kézben senkit sem érdekel. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Kedvenc részem még a bérleti díjas rész is.
Ebből a lakásból nyilván kihaltak a nagy szülők, meg be is ázott párszor, aztán a kedves tulaj meg úgy gondolja, hogy csak a pénzt hozza neki a szarja, az, hogy 45 éve nem törődtek vele kit érdekel.Ez még úgyis kérdéses business lenne, ha az általa kért bérleti díj mellett, számlával felújítva a lakás után kapnánk egy elővásárlási jogot, a ráköltött összeget levonva a vételárból.
Még úgyis jól járna, ha a szerződésben rögzítve lenne, hogy a vételár 100%-át kötelessége a lakás felújítására költeni.
Egyébként fasza röghöz kötés az is, hogy előre fizess ki egy évet, gondolom úgy van vele, hogy akkor sokkal nehezebben lépsz meg. Pesze mindegy is, a napnál világosabb, hogy jó esetben a(z eladás előtti) felújításra akarja így megkeresni az összeget.
Ezért van szerintem, hogy 1 év után ígyis-úgyis ki akar dobni (kiköltözési nyilatkozat).Akinek van 1,68M-je lakásbérlésre, az ezt messze kerüli, a két havi kaució meg egyenesen nevetséges, mi kárt tudnának csinálni egy töküres a kiadó szerint is igencsak ramaty állapotban lévő lakással? Inkább neki kellene kauciót fizetni, hogyha kibírok itt két hónapot (nem, nem tizenkettőt!)
-
válasz
KROK640
üzenetére
Az egész világon baj van. Mármint azokon a részein, ahol értelme is van venni házat.

Amúgy a megoldás baromi egyszerű lenne:
Cég lakó célú ingatlant nem birtokolhat.
Magánember meg max kettőt, cserébe abból egyet adómentesen(!) kiadhat. Jah, és csak úgy vehetsz lakó célú ingatlant, ha benne is akarsz lakni minimum egy évig, különben brutális adó/büntetés van.
Bónusz: csak az adott országban élő és adózó ember vehet lakó célú ingatlant.Bumm, kész. Lenne egy basznagy ingatlan lufi pukk meg 2 év válság, azt ki kéne bírni, utána meg lenne megint 50 év aranykor.
Meg raklap helyi család meg gyerek, aztán akkor lehet nem kéne beimportálni a baribaszókat szülni se.De mivel ebben lenne 2 év válság, ezt egy politikus se meri bevállalni. Plusz ez a népnek lenne jó, nem a haveroknak, úgyhogy nem is akarnák.

-
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
A baj az, hogy pont akkor nem fog 30 évre eladósodni ha "ingatlan moguli" álmokat ápolgat, ha akarja, ha nem.
Az igazi megoldás nem is annyira ennek a szétadóztatása lenne. Pláne, hogy legtöbbször gazdagok csinálják, és őket nem szeretik a döntéshozók megadóztatni, ráadásul mi történne? A kis zsebkendőnyi telek is nagyon drága lenne, mert az adót is belekalkulálnák az önkéntes ingatlan mogulok. Ezzel maximum azt érnéd el, hogy a kisember nem tudná ezt se felhasználni megoldásként, de a nagy halak továbbra is csinálnák beleárazva a telkek árába.
Szerintem sokkal jobb megoldás lenne, ha a fizetést igazítanák úgy, hogy elérhetőbb legyen a saját telek/ingatlan. Akár árplafon bevezetésével. (gondold el : hiába veszi meg a telket és vágja szét, az összességében ugyanannyi m2, vagyis ugyananyniért tudja eladni -- nem éri meg vele foglalkozni)
Mert mostanában nagyon elszálltak a dolgok. Angliát ugyan nem tudom, de Magyarországon pl az 1970-90-es években az akkori fizetésből sokkal elérhetőbb álom volt egy saját ingatlan, mint ma, egy maiból. Nem véletlen, hogy szerintem 50+ nem lakott még ennyi fiatal kényszerből mama hotelben sokéves koráig, mint ma. -
válasz
Benny89
üzenetére
Ilyen hülyék voltak, vannak és lesznek is. Ezek azt hiszik, hogy még ők tesznek szívességet, hogy kiadják a putrijukat. Már 2006-ban is bőven voltak ilyen barmok.
Ne húzd fel rajta magad. Elolvas, röhög, lapoz a helyes megoldás. Sok sikert és legfőképp kitartást z albikereséshez! -
Benny89
csendes tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Ez ugye egy troll hirdetés? Ugye? Ez is csak arra utalhat:
Bérleti díj 120.000 Ft/hó + rezsi, de az egész 1 évet előre ki kell fizetni + 2 havi kauciót is. (összesen: 1.680.000)
Egyébként ebbe egy kutyát is sajnálnék elszállásolni, nemhogy embert... albérletbe kényszerülő csóróként most eléggé felhúztam magam.
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
Megnéztem a térképen, az mellette jelzett mocsarat
. Gondolom legálisan ezért lehet még eladni.Telekaprózásra: a 💩t ki kellene adóztatni ebből a tevékenységből (lásd Spanyolo, ahol egy ingatlantranzakció után 10% megy állami zsebbe) hogy csökkenjen az eziránti kedv. Aki nem akar 30 évre adósrabszolga lenni, vegyen eleve kisebb telket ne ápoljon ingatlanmogul álmokat/a dögkeselyű vállalkozókat, akik meg eleve ebből a társadalomnak semmire se jó tevékenységből akarnak megélni, az airbnb-sekkel együtt a BRUTTÓ forgalmi érték 30%-ára adóztatni. Ha még ezt is kifizeti a piac, akkor elhiszem h van rá igény.
-
KROK640
nagyúr
"hogy legyen 100k félrerakva azt pár év alatt mostmár komolyabb kompromisszumok nélkül meg lehet oldani" - nálam is
Igaz csak ft-ban

Most úgy hozta az élet, hogy egy ideig itthon dolgozok, és pontosan tudom már, hogy az elmúlt 5 évben miért nem volt itthon "rendes" munkám (tudod ez a napi 8-12 órában bejársz valahová). Megdöbbentő, hogy milyen sokat kell dolgozni, milyen kevés pénzért, és az mennyire nem ér semmit. És megjegyzem, szerencsés vagyok, mert sok a hajtás, de én nem minimálbéren, hanem pár tízezerrel fentebb vagyok, a környékhez és a hasonló munkákhoz képest még jó is a fizum.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Hát, felemás a szitu. Nem akarok mélyen belemenni, de az van, hogy élet történt, úgyhogy igazából jövő év eleje az, amikor úgy tényleg el tudunk kezdeni spórolni.
Viszont az, hogy legyen 100k félrerakva azt pár év alatt mostmár komolyabb kompromisszumok nélkül meg lehet oldani, ezért nézegetem ennyire.
-
KROK640
nagyúr
Hopp ezt kifelejtettem :
"Ha úgy keresnék, nem az lenne a terv, hogy 2-5 év múlva lesz meg az első saját ház...
"
Szerencsés vagyok hozzád képest, mert nekem megvan a saját ház (húúú, de sokat kellett nekem ezért külföldön robotolnom), igaz (arányaiban tekintve, tehát kereset / megélhetési költség alapon) az EU legdrágább régiójában, azon belül viszont a régió - de minimum a megye - legjobb helyén. Amilyen lufi van itt is, az árából kijönne egy Bregenzi ház 2/3-a, vagy egy Pesti 30nm-es panel
Persze csak akkor, ha nem hordják ide az akkugyárakat, de jelenleg Debrecen környékén a BMW-n kívül hat akkugyártással összefüggő létesítményt akarnak létrehozni, ami "különösen jó ötlet" a környezeti terhelés, és az EVk iránt visszaesett kereslet fényében. Na, ez még teheti élhetetlenné a környéket.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Persze, az aukciónál mindig bele kell venni, hogy akkor felfelé fog menni az ára, és a határ a csillagos ég lesz.
Mocsár : Ez tényleg durva story, de ha tudtátok hogy hol van pontosan, térképen is meglehetett volna nézni. Gondolom építési engedély sem volt rá, majd max lecsapolás után, aminek ak öltsége szintén a szerencsés vevőt terheli. Meg a villanyvezeték. Aztán ha mindent elhárít meg építési engedély is megvan, akkor a zsebkendőnyi telek megint annyiba van a végén, mint máshol
főleg ha keresni is akar rajta. -
KROK640
nagyúr
Mondjuk az a 25 ezres telek eléggé érdekes alakú

Szépen lehoztad a St. Albans környéki dolgot, de szerintem valami lehet még ott, tuti eszébe jutott volna már ez valakinek.
Egyébként úgy dobálsz a 100K £-okkal, hogy már bele se merek gondolni milyen orbitálisan sokat kereshetsz hozzánk képest
Mert azért ne felejtsd el, hogy a jó ötletek mellé sok pénz is kell. Az is lehet, hogy sokan csinálják így, csak amikor kész van a £400k-s ingatlan akkor felrakja 1,5Milláért, és ha csak 1 Milláért ment el, akkor is pénzeső.
Persze ha magadnak csinálod, akkor teljesen jó lehet, de ha mégis eladod - akármiért - akkor tuti te se bekerülési áron szállsz majd ki belőle. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Én sem örülök ennek a trendnek, hogy sokan így csinálják. A falunkban pl most ennek a mintának az apropóján egész új utcák nyílnak, régi telkek szétvagdosásával, van olyan telek amit hat(!) részre osztottak, és mindegyikre ház is épül(t).
Egyrészt nekem sem tetszik ez a komoly besűrítés, három évvel ezelőtt az 500m-es sugarú körben harmada(!) annyi ház volt mint ma. Ráadásul lesz amelyik társas lesz 4 lakással. Régen a ház hátsó oldalán ha elindultam, akkor 25-300 méter volt mire újabb házhoz értem, ma ezenm a szakaszon hat új ház áll, mind 2020 után épült. (és itt mondanám azt, mégiscsak van pénze a magyarnak építkezni, bár ki tudja, hogy melyiken mennyi hitel van, és melyik mikor bukik bele, van amelyik már 1+ éve pont ugyanúgy 3/4-ed készen áll)
És itt is kezdenek megszűnni a normális méretű telkek
pedig anno azért ezt a környéket választottam, mert erdős jellegű nagytelkes házak voltak itt.
Másik oldalról viszont : A mai ingatlan árak mellett, amikor megveszem a házamat, én is nagyon komolyan elgondolkodnék, hogy akarok-e 30 évig adós rabszolgaként élni, - számtalan lehetőséget és kényelmi megoldást kizárva az életemből - vagy feldarabolva és ügyesen eladva a nagy földterületet (amit többé nem nekem kell akkor gondozni) visszaszerzem az ingatlanom árát 1-2 éven belül, netalán még keresek is vele. Az meg külön jó, ha a banknak se az 5× adom vissza a futamidő végén az eredeti tartozásnak, hanem hamar kifizetem.Az persze megint más, amikor valaki ebből próbál megélni, és halomra veszi az ilyeneket, mondván úgyse neki kell majd ott laknia.
-
t72killer
titán
Kíváncsi leszek, én itt áron alul olyat, aminek nem lett volna komoly baja még nem láttam
. 1000+m2 telket meg különösen nem, nagyritkán felbukkan egy-egy ilyen valamelyik külső falu határában, de vagy keményen megkérik az árát, beleszámolva hogy oda te egy komplett lakóparkot húzol fel, vagy valami komoly balhé van vele (mint esetünkben volt a mocsár). -
hobizoli
nagyúr
-
hobizoli
nagyúr
10. kép
melyik evbol lehet...? -
t72killer
titán
Nem létező pillangókat kergetsz:
Aukció = ha ez nem egy radioaktív hulladéklerakó mutáns bankriogató knotweed-del telenőve, akkor az a 30k annyit jelent, mint az ebayen 1 fontról indított új+garis csamcsung csúcsteló: a kezdőlicit kb a 20x-osa lesz amikor nyitják az aukciót.
A másik: "The land is sold on an unconditional basis, purchasers considering alternative uses or even development are deemed to rely upon their own enquiries." = megpróbáltunk építési engedélyt kérni rá és elhajtottak a f.szba, mondván ott épület a köv 100évben nem lesz.
Ingyen ebéd nem létezik, főleg nem a brit piacon. Ezek messze nem hülyék, ingatlanosaik meg pláne dörzsöltek mint a veszett fene (%-ért dolgoznak, azaz naagyon nem érdekük 50k-ért eladni valamit, ha 500k-ért is elmegy).
Korábban írtam, hogy a környékünkön feltűnt egy tényleg használható ~1000m2-es telek óccóér. Tényleg óccó volt, 25-30k körül ment a kiírás rendes eladásra. Aztán egyszer feltűnt aukció formájában - nno, gondoltunk egyet asszonnyal elkocsikáztunk, megnéztük: háát egy b.szott nagy mocsár az egész, kvázi egy nem hivatalos patak folyik át rajta + ajándéknak keresztbe egy villanyvezeték. Háá, kösznem...
-
hobizoli
nagyúr
Szigetszentmiklós, Piros rózsa utca
azé ez besza-behu...
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Ok, legyen £4000/m2. Mondjuk annyibol mar aztan tenyleg kacsalabon forgo palotat kapsz, de legyen. Akkor is kijon £500k-bol maximum a minden egyutt. Es lerohadt allapotban is £800k-ert megy barmi hasonlo, ennel kisebb telekkel. Mit nem latok? Kizart, hogy ez igy igaz legyen, ennyire nem lehet konnyu £3-500k-t keresni, ugy, hogy szarra se parcellaztad a telket. Marpedig errefele 1200m2-re 10 hazat szokas felhuzni, nem egyet.

-
válasz
t72killer
üzenetére
Nem tudom, London - Oxford kozott/korul lattam mar £30k-ert is hektar kozeli telket, amire szabad epiteni. Pl: [link] £25k, 1 hektar, aukcio. Neztem parat, nagyon ritkan mennek kezdoar duplaja fole, sokszor kikialtasi aron siman elmennek.
Vagy, sokkal kisebb, de konkretan baromi jo helyen: [link]
St. Albans az egy baromi jo kornyek, arcatlanul jo kozlekedes es infrastruktura, szep, gondozott, tiszta. 1200m2, £45k az nem feltetlen hangzik annyira jol, de itt viszont a kozmu es gyors internet bekotese se 10 ev. Innen pedig London elerheto, kevesebb, mint fel ora vonattal, szoval a munka az nem kerdes. Ha pedig inkabb kocsikazni es/vagy utazgatni kene, M1, M25 is par perc, Luton repter fel ora kocsival meg vonattal is.Es azert 1200m2-en mar el lehet lakni, es nincs a kornyeken se 1000 emeletes monstrum, hogy mindenki lassa, ahogy napoztatod a pocsodet.

Szoval az van, hogy errefele valami iszonyatos az ollo a zsebkendonyi ingatlan meg a teljesen elheto, akar hatalmas telek kozott. Egyszeruen nem ertem. Es a St. Albans-os meg raadasul kb azonnal epitheto is. Legolcsobb valamirevalo (link)detached is £500k+ a kornyeken, zsebkendonyi telekkel, szokasos angol epitesi minoseggel.
Es ha megrohadok se ertem, miert. ¯\_(ツ)_/¯
Raadasul rakeresve azt mondjak az okosok, hogy £2200/m2 ar korul mar olyan vityillot rittyentesz oda, hogy megszolal. Szigetelt, jo minosegu, modern, stb. Egy 100m2-es hazban mar azert el lehet lenni, es meg az is csak £220k-ra jon ki igy. Mellecsapsz egy harom autos garazst (mert miert ne, burzsujkodjunk, ha mas nem, ping-pongozni jo lesz) meg extra £30k-ert, es mindennel egyutt (csak ugy radobtam £100k-t, mert miert ne) £400k-bol van egy 100nm-2es, fasza, uj, modern, szigetelt hazad, meg bo 1000m2 telked egy arcatlanul burzsuj kornyeken (93%+ a feher nepseg
), jo kozbiztonsaggal, jo levegovel, jo kozlekedessel.
Es hasonloakra keresve ezek olyan £1 milla korul mennek 10-15 evesen! Es el is adjak oket annyiert par honap alatt altalaban.Eskuszom nem ertem mi van.
ui.: Es konkretan letezik olyan, hogy self-build mortgage. Ok, teleknek mar a neveden kell lennie, meg tervnek, megvalosithatosaginak meg minden egyebnek kesz kell lennie, tehat bo £100k-t le kell rakni, de akkor is. Letezik, meg a feltetelei se olyan szarok. Szoval a finanszirozas se lehetetlen, nem kell kezbe lennie £400k-nak. Igy mar megannyira se ertem, mint eddig.

-
válasz
t72killer
üzenetére
Amugy, ujabban minel tobb ingatlanhirdetest nezek meg itt delen (London-Oxford es kornyeke vonalon), egyre inkabb rajovok, hogy a nyero megoldas az lenne, hogy venni valami fasza telket, aminel van relative egyszeru hozzaferes alap kozmuvekhez (viz, csatorna, villany), aztan ideiglenes megoldaskent rarakni valami mobil hazat, es szepen lassan epiteni valami ertelmeset. Marmint, zsebkendonyi, 600 eves haz, sokszor a paratlan indiai/pakisztani stilusban "felujitva", olyan giccses szarok, hogy a belem kifordul, mar a kepekrol erzem a curry szagot, es £500k+, plane ha freehold.
Ezzel szemben egy 1 hektaros telek relative konnyu kozmu eleressel mar van 50k korul, nem a vilag vegen. De 100k-ert mar sokszor ilyen 3+ hektarokrol beszelgetunk.Es hat, azert a maradek £4-500k-bol csak fel lehet huzni valami ertelmes hazat ra. Internetnek meg felrakok a tetore egy starlinket vagy 5G vagy valami, le se szarom.
Tudom, hogy szopas belevagni, de bakker... Otthonrol dolgozom, szo szerint a nap 24 orajaban tudok a szaki nyakan terdelni, hogy normalisan dolgozzon, a kolok meg majd bejar az egyetemre kocsival, leszarom.
Csak annyi, hogy nem tudom, hogy ezek itt egyaltalan elmeletileg kepesek-e ugy hazat tervezni, hogy a beosztasa ne legyen teljesen elbaszott es hasznalhatatlan. Sose fogom megerteni, hogy lehet az, hogy egy olyan nep, ami evszazadok ota a helyhiannyal kuzd, a mai napig nem tanult meg olyan alaprajzot kesziteni, aminek kevesebb, mint a fele folyoso meg hasznalhatatlan ter...
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
nna, PONTOSAN ez a legalja utálatos kapzsi vadkapitalista hozzáállás nem hiányzik, a normális méretű telkekből félzsepkendőnyi sz.rokat szeletelnek, aminek pontosan az a vége, amit a brit világvégi minifalvakban is látok: egyszerűen NINCS normális méretű telek, te vagy a mocsokburzsuj, ha igényed lenne 3 karnyújtásnyi HELYre.
Ilyen-olyan financiális ügyeskedéssel elérik, hogy a nép ócska papírfecnikért adja fel a földtulajdonát, aztán mehet a holland nyuggerek és egyéb balekok toborzása "van kereslet" címszó alatt. -
KROK640
nagyúr
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Az a helyzet, hogy kezdek letenni a gondolatról, hogy valaha összeszedek Debrecenben egy panelre valót, egy nekem megfelelő környéken (leginkább Tócóskert). Főleg ezekután.
SZFV Viziváros. Úgy hangzik mintha valami folyó/tengerparton lenne.

Azért durva, hogy árulnak még el sem készült lakásokat is, sőt bőven jelen vannak a kínálatban. -
válasz
KROK640
üzenetére
Nem irigyellek . Kiváncsi leszek, hogy mekkorát fog ott Debrecenben és annak környéke változni az ingatlan piac .
Bár aki racionális szemléletű és van egy kis józan paraszti esze tudja, hogy határ a csillagos égbolt .
Jelenleg ennyi lakás van eladó , azon a város részen ahol vettem a lakást Szfv-n. Sajnos , hasonló kialakitasut már nem is látok, mint ez . -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Másik oldalról viszont nem tudod azt tenni, hogy a szép nagy kertből levágod a felét, és eladod 2-3 építési teleknek. Pedig amilyen áron már azok is mennek, gyakorlatilag utána ingyen lenne a házad (még mindig jó nagy) kerttel, sőt, talán keresnél is rajta.
A falusi turizmusban is látni vélek némi fantáziát.+1 : Vannak csillagok az égek?
Azt nem csak a mesékbe rajzolják fel az égre?
(A viccet félretéve, de nem félre értve : nagyon néha látom én is itt a faluban a csillagos eget, de csak bizonyos helyekről látni. Illetve a tenger felett láttam párszor, pl mikor mentem Marokkóba hajóval. ) -
KROK640
nagyúr
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Igen, a déli fekvés valamennyit segíthet, ha túl sok fa nem árnyékol el.
Igen, eléggé jó áron volt. Én Debrecenben a Tóciban fognék meg valamit nagyon szívesen, de jelenleg csak a töredékével rendelkezem mint megmozgatható likviditás, mint amennyibe egy ilyen kerülne
Ráadásul itt most menni fog fel bőven a lakásár (talán a Tóciban a legkevésbé) mert a hat akkugyárnak és a BMWnek köszönhetően most mindenki a munkásszállót látja még a panellakásban is.
A legfelkapottabb részeken már simán Pesti árak vannak, a fizetés meg jó esetben is a 2/3-a (SE!) a Pestinek. Nem véletlenül mondtam már pár éve is, hogy arányaiban nézve (megkereshető pénz, és lakhatási költségek) Debrecen az egész EU talán legdrágább városa.Igen, jó áron vetted.
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
Az nagyon is jó, ha a falu nemzeti parkban van. Nem lesz a szomszédban 5év múlva rohadó-algásodó burzsujmedence és betonüvegsz.r lakóparkot se húznak fel. Talán az osztrák határ mellett valós esély van rá, hogy a párt visszafogja a vállalkozóit a túloldalról is látható "országimázs" szétb.szásától.
+1: csillagászkodom, egy csilliárd lumennel fénylő gyártelep se hiányzik az 50km-es sugarú körön belül.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Hát akkor tényleg csak a fűtéscsőben reménykedhetsz, mert a garázsokat nem nagyon fűtik, egy üzlet ebből a szempontból jobb lett volna. Pláne ha nem vendéglátó egység.
Hát ha a többi már úgyis műanyag ...
Na, így tényleg hamar megértettétek egymást.

-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Úgy értettem, hogy nézd meg mennyi telekterültetet ad. Nagyon nem kevés, és persze egyik oldalról nem irigylem azt akinek itt füvet kell nyírni, másik oldalról egy ekkora terület (mondjuk baj, hogy nemzeti parkhoz tartozik egy része) már lehetőség is.
Viszont az aggasztó, hogy nincs belső kép a házról, ki tudja milyen állapotok vannak bent. Jó az osztrák határ közelsége, csak az a baj, hogy innen csak "Ziel 1" régiókba tudsz átmenni, vagyis ahol osztrák szinten nagy a csóróság. Gyanafalva/Jennersdorf is közel 10 perc autóval, busz nem megy, vonatról ne is álmodj, és az még burgenlandi szinten is egy ócska budinak minősül, az első értelmes osztrák település (Fölöstöm/Fürstenfeld) is fél-háromnegyed óra kocsival.#2113 Luck Dragon : Elolvastam, Ezt nagyon hamar eladtad. Anno én is árulétam a házamat még 2008-ban, eleve csak 3+1 vevő jelölt jött, de megállapodni senkivel sem sikerült. így utólag nem is bánom

-
válasz
KROK640
üzenetére
Az egyik felében garázssor a másik felében tárolók.
Egész lakásban műanyag nyílászárók vannak, kivétel ezt az egy szobát ezzel az ablakkal, így úgy gondolom célszerű lesz. Egységes lesz és modern. Az ablak állapota köztes , felújításra szorulna, de még menthető lenne.
Képeken láttam először, felhívtam hogy úgy is jövök haza akkor egy időpontot egyeztessünk.
Mivel az eladó pedig osztrákoktól jött haza, mert kiköltözött oda ( ezért is lett eladó ) , így hamar megértettük egymást ezen a téren .
-
KROK640
nagyúr
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Az mondjuk jó ha igen. Alatta garázs vagy üzletsor van? Merthogy írtad, hogy magas földszint.
Igen, az ablakos képen látszik, hogy kint sok nagyobb fa van.
Az eredeti faablak nem rossz egyébként ha amúgy nincs baja, nem biztos hogy kicserélném, mert a műanyaggal szemben jobban szellőzik, a műanyag ablaknál gond a penészedés.Mert ha jól emlékszem, akkor te Dániában vagy/voltál. Ezért kérdeztem, hogy megnézted személyesen, vagy képek alapján vetted meg? (igaz autó volt, de nem egy olyat ismerek aki 10 ezer km-ről vásárolt pár fotó/videó alapján. Sőt, nekem is majdnem így lett egy 1958-as Lincoln Continentalom még 2007-ben)
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
"azért a 13 Millióért a fél Őrséget is megkapod ám
"A kiírt árak alapján sajna nagyon nem. Persze ha annyira engednek az árakból akkor repülök venni valami kis falusi lakot: ha ennyiből kijönne egy gázfűtéses, betonalappal rendelkező akárni, az simán jó lenne. A Horvát tengerpart is barátságos közelségben van.
Telkek amúgy tényleg jó áron jó méretben mennek arrafelé, de olcsó telket Győrtől 15 percre is láttam már - ha sk felhúzol rá egy viskót, nyert ügyed van

-
-
válasz
KROK640
üzenetére
Lakás alatt megy egy nagy fűtés cső amin ezen a problémán segít (állítólag ) .
Önmagán szépen körbe veszi a lakást a fás övezet , így a nyári napsütés és a nagy meleget elég jól megfogja , persze azért nem tökéletes .
Ráadásul az egyik szobában még az eredeti fa ablak van, amit ki kell cserélni.Jártál is benne gondolom.
Ezt nem értem , mármint a lakásban ? -
KROK640
nagyúr
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Teljesen jó ez. Télen valószínűleg kicsit hideg lesz, de egyébként tök jó.

Jártál is benne gondolom.
Igen, talán sulisoknak kiadni sem rossz, bár akkor talán Debrecen, Veszprém, vagy Pécs jobban jött volna az egyetemek miatt. -
válasz
KROK640
üzenetére
Köszönöm neked is.
Székesfehérvár belvárosában, egy panellakás . Emelt földszinten található, 53 négyzetméteres, 1+2 félszobás, erkélyes, saját tárolóval, amely akkora, mint a kis szoba.
A lakás felújítandó, kivéve a fürdőt és a WC-t, mert ezeket teljesen felújították.
A lakás 34,9 millió forintért lett meghirdetve, 33 millió forintot ajánlottam érte, és elfogadták.
Minél hamarabb felújíttatom, hogy esetleg szeptemberi iskolakezdésre elkészüljön, majd kiadom, vagy más befektetési lehetőséget keresek neki.
Csak pár képet teszek fel, amin nincs senki, személyiségi jogok miatt . [kép] [kép] [kép]
-
Más: ezt az életjáradékos mókát ismeri valaki? Ez vajon tényleg működik így, vagy van benne valami átverés? [link]
Nyilván lutri benne az, hogy 80 vagy 180 évig él, aki benne lakik, ilyen téren lottó és csúnyán be lehet szívni (mondjuk ha más nem, jó lesz majd a gyereknek addigra akkor
), de ezen felül van benne valami szivatás, amit nem látok? -
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Ez a legritkább, amikor mindkét fél felfogja, hogy mindenkinek ez az érdeke, nincs se sunyulás se semmi sumák, pikkpakk megvan minden, aztán mindenki mehet a dolgára. Hatalmas mázli ilyen eladót/vevőt találni, aki értelmes és partner ebben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Na, Gratula. Mennyiért, milyen? képek?
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Volt ez a ház már sárga, piros, most fehér.
Belülről ugyan nem láttuk, de azért a 13 Millióért a fél Őrséget is megkapod ám
Plusz google mapson utánanézve, eléggé hangulatos három nyelvű falucska, és innen tényleg könnyebb Ausztriába járni dolgozni mint Debrecen mellől
-
-
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Wow, ez gyors volt. Grat az új lakáshoz!

-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Meg is vetted a lakást?
-
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Már az enyém is lett.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(Kádár kocka miatt)
)

. 1000+m2 telket meg különösen nem, nagyritkán felbukkan egy-egy ilyen valamelyik külső falu határában, de vagy keményen megkérik az árát, beleszámolva hogy oda te egy komplett lakóparkot húzol fel, vagy valami komoly balhé van vele (mint esetünkben volt a